Top 25 terbaik roguelikes dan roguelites untuk telefon dan tablet Android | Pocket Gamer, Roguelight oleh Daniel Linssen

Permainan ringan penyangak

Siapa yang mengatakan Android Roguelikes tidak dapat mempunyai naratif? Di luar sana ada pengembaraan ruang pilihan-diri anda di mana tidak ada dua larian yang sama. Grafik seperti komik-buku membuat permainan ini berasa seperti ia hanya keluar dari rak anda dan ke dalam peranti mudah alih anda, hanya untuk membawa anda ke pengembaraan graviti yang menakjubkan. Kami sangat mencadangkan bermain di tablet untuk menikmatinya lebih banyak lagi!

25 teratas terbaik roguelikes dan roguelites untuk telefon dan tablet Android

25 teratas terbaik roguelikes dan roguelites untuk telefon dan tablet Android

The Essential 25 Roguelikes untuk Android pada tahun 2023

Hari -hari ini, permainan telah berpindah dari grafik asas Rogue dan irama staccato. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak permainan telah menemui semula kegembiraan reka bentuk peringkat rawak dan permadeath.

Mereka yang berpegang teguh dengan buku plogu yang dilabelkan ‘Roguelikes’. Mereka yang bermain pantas dan longgar dengan templat asal kadang -kadang mendapatkan moniker ‘roguelite’.

Kami tidak terkejut yang akan digunakan untuk permainan Android berikut. Kami hanya mahu memainkannya lagi. Dan lagi. Oh, dan sekali lagi. Sekiranya anda disambungkan kepada mana -mana, anda boleh memuat turunnya dari Google Play. Tanpa berlengah lagi mari kita menyelam ke dalam senarai Roguelikes terbaik untuk Android Telefon!

Senarai Asal oleh Jon Mundy, Dikemaskini oleh Artur Novichenko.

Klik di sini untuk melihat senarai »
Penerbit: Bundle Humble
Ada pada: iOS + Android
Genre: Strategi

Pemaju Crying Suns jelas memainkan beberapa permainan permainan FTL. Rogue-lite taktikal ini mempunyai banyak elemen ruang angkasa yang sama, tetapi ia juga menambah mekanik tempur penerbangan yang menarik dan menghiburkan.

Kami paling tertarik dengan semua kemungkinan peristiwa dan hasil cerita, yang menjadikannya bukan hanya menarik untuk dimainkan, tetapi juga cukup mencabar dengan fakta bahawa anda tidak pernah tahu apa yang diharapkan daripadanya. Oh, dan ia kelihatan sangat menakjubkan, mendarat di tempat pertama di roguelikes terbaik kami untuk senarai Android.

Bad North: Edisi Jotunn

Pemaju:
Ada pada:
Genre: Strategi

Bad North menggabungkan RTS dan Unsur Pertahanan Menara dengan Struktur Roguelike berasaskan larian. Ia menjadikan mempertahankan pulau -pulau anda dari serangan Viking yang tidak dapat dipasangkan tanpa henti.

Salah satu elemen yang membezakan permainan ini adalah, bagaimanapun, gaya grafiknya. Grafik yang minimalis yang baik yang diminati di rumah dalam permainan ini, jadi jika anda tidak mempunyai peluang untuk menyelam ke dalamnya, pastikan anda melakukannya secepat mungkin!

Ada pada: iOS + android + stim + suis

Kami masih tidak mempunyai roguelike berkembar yang paling utama di telefon bimbit (itu Masukkan Gungeon By the way), tetapi berair adalah alternatif retak, dengan grafik kartun yang sangat terperinci dan bekalan senjata api zany yang berterusan.

Sekiranya anda menyukai roguelike Android yang baik, anda akan menyukai setiap aspek tunggal yang berair – ia mempunyai unsur yang lebih daripada cukup untuk membuat anda bermain berjam -jam, dan pelbagai barangan dan senjata yang boleh anda ambil adalah keluar dari dunia ini.

Pemaju: Tiny Touch Tales
Penerbit:
Ada pada:
Genre: Teka -teki

Pemaju Card Crawl, Enyo dan Card Thief telah menghasilkan teka-teki swiping berasaskan giliran yang indah ini. Gerakkan tetikus di sekitar grid 4×4 yang disusun secara rawak, mengalahkan musuh jam kerja. Kami belum mula menyebut grafik yang menakjubkan dan mekanik jam kerja yang menakjubkan yang anda hadapi.

Keseluruhan ciptaan adalah unik, dan semua elemen yang berbeza bergabung menjadi salah satu roguelikes strategik terbaik untuk Android anda akan mendapat peluang untuk bermain.

Ada pada: Android + Steam + Switch
Genre: Tindakan

Walaupun legenda bum-bo ditetapkan dalam alam semesta scatalogical gelap yang sama seperti pengikatan Ishak, mekanik pertempuran perlawanan empat gilirannya membawa sesuatu yang berbeza ke meja. Ini adalah permainan yang terasa sengit dan menyeronokkan pada masa yang sama, sementara mencabar anda untuk memilih dan menaik taraf barang terbaik.

Ini adalah deckbuilding Android Roguelike yang unik yang anda pasti akan menikmati cukup banyak, semakin banyak anda bermain. Percayalah, mungkin tidak kelihatan seperti pada permulaannya, tetapi ia akan tumbuh pada anda.

Pemaju: Moppin
Ada pada: iOS + Android + Steam
Genre:

Downwell praktikal buzzes dengan tenaga kinetik, sama ada anda melantun di kepala katak, meletupkan lapisan batu dengan tembakan anda, atau menenggelamkan gelembung masa untuk membeli beberapa peningkatan senjata. Roguelite yang benar -benar mendebarkan yang hanya memerlukan merah, putih dan hitam untuk membuatnya merasa di rumah di mana -mana peranti mudah alih.

Adakah anda tahu kami mempunyai ulasan Downwell? Betul – kami menyukai jem yang sengit ini sehingga kami merasa seperti semakan hanya akan melakukannya dengan baik!

Kembar gerakan
Penerbit: Kembar gerakan
Ada pada: iOS + android + stim + suis
Genre:

Sel mati menyediakan salah satu pengalaman platformer tindakan yang paling licin, paling memuaskan di telefon bimbit. Jalankan, melompat dan mengelak melalui tahap rawak, memungut pelbagai pedang, perisai, senjata peluru, menara automatik dan serangan ajaib. Kemudian mati dan lakukan sekali lagi – tetapi sedikit berbeza.

Terdapat banyak nilai ulangan untuk permainan ini, menjadikannya mesti bermain dalam setiap buku peminat Android Roguelike! Sel Dead Cavern Panduan Utama dan Kekunci Taman Menunggu bagi mereka yang memutuskan untuk menyelam terus. Anda tidak perlu mengucapkan terima kasih.

Ada pada: iOS + Android
Genre: Tindakan

Hack dan slasher Android Roguelike yang menakjubkan ini sangat licin, anda boleh memainkannya dengan satu tangan. Ia jauh dari otak atau cetek, walaupun. Setiap musuh yang menakutkan memerlukan pendekatan yang berbeza, sementara terdapat banyak keputusan yang harus dibuat dengan perkembangan pahlawan anda.

Setiap keputusan akan memberi kesan kepada permainan, jadi anda tidak boleh memilih secara rawak apa sahaja yang lebih mudah. Anda perlu memikirkan gambaran yang lebih besar setiap kali, dan itu mengatakan sesuatu. Anda boleh mempunyai permainan yang baik walaupun tanpa mekanik yang berputar otak, tetapi masih, menjadikannya banyak mencabar!

Soul Wayward (dahulunya Wayward Saga)

Pemaju: Permainan Rocketcat
Penerbit: Permainan Rocketcat
Ada pada: iOS + Android
Genre: Tindakan, RPG

Bayangkan jika seseorang membuat pautan ke masa lalu ke dalam roguelike pertempuran berat, dengan setiap penjara berturut-turut menghukum kursus serangan rawak dan musuh kejam. . Namun. Lihat saja kajian Wayward Souls kami – ia mendapat penarafan platinum kekalahan!

Dalam erti kata lain, permainan cemerlang ini merangkumi setiap aspek yang menjadikan Roguelike baik, dan dengan mudahnya menjadi tempat dalam permainan Roguelike terbaik kami untuk senarai telefon dan tablet Android.

Jangan kelaparan: Edisi Pocket

Pemaju: Klei Entertainment
iOS + Android + PS Vita
Pengembaraan, tegar

. Panduan Wilson melalui dunia alternatif yang berbahaya, mencipta jalan anda ke beberapa bentuk keselamatan sementara. .

Kajian Don’t Starve: Pocket Edition kami menulis kami telah menyatakan bahawa ia sama baiknya dengan PC. Walaupun kawalan sentuhan, ia adalah permainan yang bernilai masa anda (oh dan berapa banyak yang akan diambil!) – pastikan untuk menyemaknya.

Meteorfall: Kisah Krumit

Pemaju: Slothwerks
Penerbit: Slothwerks
Ada pada: iOS + Android
Genre: Kad Battler

. Kali ini yang terakhir menggabungkan sistem berasaskan grid yang lebih mendalam.

Kisah Krumit terasa seolah-olah ia dimaksudkan untuk membenamkan anda ke dalam permainan pencampuran genre animasi dengan teliti, dengan unsur-unsur roguelite yang berat dan lelucon cerdas tiba pada waktu yang terbaik. Lihat sahaja Meteorfall kami: Kajian Kisah Krumit. Ia tepat.

Pemaju:
Mi-CLOS Studio
iOS + Android + Steam
Genre: Pengembaraan, Strategi

Siapa yang mengatakan Android Roguelikes tidak dapat mempunyai naratif? Di luar sana ada pengembaraan ruang pilihan-diri anda di mana tidak ada dua larian yang sama. . Kami sangat mencadangkan bermain di tablet untuk menikmatinya lebih banyak lagi!

? Di sana kami mendapat butiran mengenai setiap aspek yang kami sukai mengenai permainan ini dan apa yang kami dapati menjadikan permainan ini bernilai baik playthrough.

Pemaju: Kubu Magma
Penerbit: Kubu Magma
iOS + Android
Genre: RPG, Strategi

. Pandu wira spartan anda melalui tahap seperti grid yang dijana secara rawak, melancarkan peperangan berasaskan giliran yang sombong pada musuh anda, seperti yang kami nyatakan dalam Kajian Hoplite kami.

Bentuk heksagon yang terdapat pada setiap kedalaman di crawler penjara bawah tanah ini membolehkan banyak pilihan, sementara juga menjadikannya lebih mencabar. Satu lagi ciri yang menentukan ialah, tidak seperti banyak roguelikes Android yang lain, anda tidak akan diangkut ke tahap yang sangat mencabar dalam sekejap mata. Sebaliknya, ia mengambil masa sehingga anda benar -benar dapat membiasakan diri dengan kesukaran.

Penerbit: Wawasan Permainan
Ada pada: iOS + Android
Genre:

Kekosongan Tyrant adalah permainan bangunan dek yang berwarna-warni yang membina asas roguelike pepejal. Di tengah -tengahnya adalah permainan blackjack interstellar, kerana anda berhasrat untuk menarik lebih tinggi daripada musuh alien ruang anda tanpa payudara.

Sekiranya Deck Building and Card Battlers adalah roti dan mentega anda, pastikan anda memberikan satu tembakan ini – anda mungkin terkejut dengan seberapa baik ia dibuat dan siapa yang tahu, anda mungkin dapat mencari permainan roguelike interstellar kegemaran anda yang seterusnya dalam kekosongan Tyrant.

Ada pada: iOS + Android
Genre: Tindakan, pengembaraan

Onebit Adventure ada di sini untuk memenuhi keperluan seorang pemain retro yang dahaga, mencari untuk mencari sesuatu yang serupa dengan “permainan yang dimainkannya pada tahun 80 -an”. Malah muziknya 16-bit, dan bunyi dilakukan dengan cara yang sama. Onebit Adventure adalah roguelike crawler penjara bawah tanah yang mempunyai rpg yang bagus di dalamnya. .

Anda akan melengkapkan juara berani anda, mengukur dia dan berdiri berani melawan naga dan musuh lain sehingga mereka menghancurkan anda dengan begitu keras sehingga anda berakhir sebagai noda lain di dinding penjara bawah tanah mereka. Terdapat banyak rahsia untuk ditemui, dan anda boleh menggunakan kelas watak yang berbeza, jadi keseronokan harus bertahan seketika.

Ada pada: iOS
Genre: Tindakan

Jus paradoks hitam sehingga penembak 2D klasik dengan permohonan elemen roguelike yang bijak. Ia mendapat getaran neraka peluru, tetapi dengan sedikit rempah tambahan.

Pixel dan grafik neon berwarna terang di rumah dalam permainan ini dan pilihan untuk menyesuaikan kapal anda menjadikannya lebih baik. Ia mudah salah satu roguelites yang menembak terbaik di Android. Kami sangat menyukainya, jadi kami telah memutuskan untuk menulis ulasan Paradoks Hitam. Beri bacaan cepat!

Pemaju: Reka bentuk QCF
Penerbit: Reka bentuk QCF
Ada pada: iOS + Android + Steam
Genre: RPG

Roguelike Dungeon Crawler telah membanjiri ruang RPG mudah alih dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan penukaran PC ini adalah salah satu contoh yang lebih baik, terima kasih kepada elemen bangunan kerajaan yang menyeluruh.

Bahagian terbaik tentang itu adalah jika anda sudah mula bermain penjara bawah tanah desktop di PC anda, anda boleh meneruskan dari mudah alih. Permainan ini membolehkan bermain silang platform dan itu adalah sesuatu yang sangat keren terutama jika anda ingin mencelupkan jari kaki anda ke sedikit Dungeon Crawling Apabila tidak di rumah.

Mahu lebih? Kami mempunyai ulasan Dees Desktop untuk keseronokan bacaan anda!

Roguelight

Lebih mendalam anda bergerak lebih gelap,
dan anda hanya mempunyai anak panah anda untuk menyalakan jalan.


Kawalan papan kekunci

Kekunci anak panah – Pindah/melihat/menavigasi kedai
Z – Lompat/Beli di Kedai
– Kebakaran
ESC – jeda/keluar kedai
M – Togol bisu
F – Togol skrin penuh
D+L – Tahan selama tiga saat untuk memadam semua kemajuan

D-pad/tongkat kiri – Pindah/melihat/menavigasi kedai
A
– Kebakaran
Mula – jeda/keluar kedai


Tahan x untuk menjaga anak panah anda, dan lepaskan X ke api. Anak panah anda bersinar, walaupun semasa nocked. Apabila anda mati, anda boleh menghabiskan duit syiling yang anda kumpulkan pada pelbagai peningkatan. Sebarang duit syiling yang tidak ada hilang.


Kredit

Daniel Linssen (@Managore) – Pemaju
Jonathon Tree (@isyourguy) – kesan bunyi dan muzik
B. Holcombe (@takorii) – Tipografi dan Cover Art