Tidak ada rancangan untuk sokongan Fortnite VR, kata Ketua Pegawai Eksekutif Epic Games Tim Sweeny, bolehkah anda bermain Fortnite di Oculus Quest 2? – Hub Gelas Pintar

Bolehkah anda bermain Fortnite di Oculus Quest 2

Oleh itu, mari kita lihat apakah Fortnite dapat dimainkan di Oculus Quest 2 dan bagaimana untuk melakukannya. Inilah semua maklumat yang anda perlukan mengenai Battle Royale di VR!

Tiada rancangan untuk sokongan VR ‘Fortnite’, kata Ketua Pegawai Eksekutif Epic Games Tim Sweeney

Buletin Roundup Harian Simpan jari anda pada nadi industri XR dengan pusingan harian, berita paling penting dalam satu e -mel setiap hari.

Terima kasih kerana mendaftar

Fortnite Tidak menyokong alat dengar VR, dan walaupun khabar angin telah terapung baru -baru ini yang mendakwa penembak royale pertempuran popular akhirnya boleh memasukkan mod VR, CEO Epic Games Tim Sweeney mengatakan ia tidak berlaku.

Kemas kini (9 Disember, 2022): Dalam temu bual dengan Tim Sweeney dari The Verge, Ketua Pegawai Eksekutif Epic Games menjelaskan bahawa syarikat itu mempunyai “tidak ada rancangan” untuk versi VR yang disokong Fortnite. Menurut Sweeney, ia tidak akan berfungsi dengan baik:

“Perkara yang kami lakukan di Fortnite setiap hari kerana pemain berjalan melalui persekitaran dengan cepat, dan ia adalah jenis pengalaman yang melibatkan gerakan sengit dan tidak berfungsi juga dalam VR,” kata Sweeney kepada The Verge.

Ini sangat berbeza dengan khabar angin sebelumnya, yang mendakwa bahawa kod yang terdapat dalam kemas kini baru -baru ini termasuk sebutan Oculus. Desas -desus, terperinci di bawah, kemungkinan besar kes sisa sisa dari pembangunan Unreal Engine 5. Artikel asal berikut di bawah:

Artikel Asal (30 Ogos, 2022): Kemas kini 21.50, kemas kini kelima dan terakhir permainan ke Musim 3, sedang dilancarkan hari ini, dan nampaknya Data Miner dan Perjalanan Fortnite Hypex Leaker telah melihat di bawah tudung, mengekalkan bahawa Epic telah menambah “barangan yang berkaitan dengan Oculus.”

Kami tidak dapat mengesahkan secara bebas ini, namun Hypex, yang dikenali dalam masyarakat sebagai pemecah yang boleh dipercayai, mengandaikan ini dapat menunjuk kepada sokongan VR yang ditambah pada suatu masa depan.

Jika Fortnite Boleh menguruskan Go Native di platform Quest seperti Tweet Hypex mencadangkan, itu adalah tawaran yang cukup besar. Fortnite On Quest 2 bukan sahaja akan berpeluang mengatasi pesaing yang disokong oleh VR terbesar Roblox dan Minecraft, tetapi juga menawarkan persaingan kepada pengalaman dan permainan VR berbilang pemain seperti Meta Horizon platform, Bilik rec, Vrchat, dan Penduduk: Satu (2020). Pendek kata, Fortnite Mendapatkan Quest boleh menjadikannya salah satu permainan VR yang paling popular di sana semalaman.

Meta nampaknya menyiapkan dok 3 caj Quest untuk menyelaraskan penggunaan

Sudah tentu, ada masalah penembak multiplayer berskala besar ke pemproses Qualcomm Snapdragon XR2 yang sederhana, yang merupakan cabaran dalam dirinya sendiri. Namun, Epic Games telah menjadi penyokong besar VR sejak melancarkan Oculus Rift yang asal pada tahun 2016, setelah mempelopori sokongan VR untuk enjin Unrealnya sambil meletakkan salah satu penembak arked VR yang paling licin hingga ke hari ini, Robo Recall (2016). Pada dasarnya ia menulis buku mengenai mengoptimumkan permainan untuk alat dengar VR, dan merupakan ahli pengasas Inisiatif OpenXR, standard terbuka untuk pembangunan aplikasi VR/AR.

Walau bagaimanapun, dalam tahun -tahun kebelakangan ini, syarikat itu memberi tumpuan kepada membina saluran pengedaran kedai epiknya sendiri dan menolak Fortnite cara melepasi titik konsep asalnya sebagai penembak royale pertempuran percuma. Ia kini merangkumi pelbagai mod permainan, mod kotak pasir kreatif, dan kerap menganjurkan acara langsung seperti konsert dan acara dalam permainan khas.

Awal tahun ini Epic memperoleh pelaburan $ 2 bilion untuk mencetuskan cita -cita metaverse, sesuatu CEO dan pengasas epik Tim Sweeney pada masa itu akan “mempercepatkan kerja kami untuk membina metaverse dan membuat ruang di mana pemain dapat bersenang -senang dengan rakan, jenama dapat membina pengalaman dan pencipta yang kreatif dan mendalam dapat membina komuniti dan berkembang maju.”

Artikel ini mungkin mengandungi pautan sekutu. Sekiranya anda mengklik pautan sekutu dan membeli produk, kami mungkin menerima komisen kecil yang membantu menyokong penerbitan. Lihat di sini untuk maklumat lanjut.

Artikel Berkaitan daripada Pengarang

Epic Games adalah “Meneroka Sokongan Enjin Unreal Native” untuk Apple Vision Pro

Alat Avatar Metahuman Epic kini boleh mengimport imbasan orang sebenar … mungkin anda suatu hari nanti

Epic Games menaikkan $ 2B untuk memperluaskan cita -cita metaversnya

Ini pada dasarnya tidak masuk akal. Mungkin hanya sisa dari pembangunan UE5.

Mungkin hanya sisa dari pembangunan UE5.

Ini adalah hipotesis yang baik kerana beberapa fail oculus berada dalam banyak permainan Pancake UE, kerana ia ditambah secara lalai.

Dia mempunyai titik bahawa Quest 2 masih kecil untuk Fortnite walaupun ia menjual 17 juta, PlayStation Base adalah 140 juta 4+5, Xbox mempunyai 50 juta pengguna aktif, mudah alih mempunyai berbilion -bilion, mengapa membuat apa -apa untuk beberapa juta pengguna aktif dalam VR.

Kerana mula menyokongnya sekarang menjadikannya lebih mudah untuk masa terdekat apabila/jika VR menjadi lebih popular dengan alat dengar baru yang akan kebanyakannya berdasarkan lengan/mudah alih SOCS pula.

Saya mengatakan bahawa PCVR terlalu kecil, dan Quest terlalu ditutup dan dikawal oleh syarikat lain/App Store. Belum lagi perlu membuat suite penuh interaksi yang boleh digunakan dan kompetitif, dan kemudian membuat semua ciri berfungsi pada VR maju. Tim telah menjelaskan bahawa dia tidak fikir anda memerlukan XR untuk metaverse, dia tidak peduli dengan meletakkan metaverse dalam VR sehingga dengan baik selepas ia diselesaikan teknologi (sepenuhnya terbuka dan tidak dikuasai oleh mana -mana platform tunggal) yang tidak akan selama bertahun -tahun.

Christian Schildwaechter

Saya terus memburu pengesahan tambahan, datang kosong dengan semua sumber yang merujuk hipeks. Tetapi satu hasilnya ialah Hypex sebenarnya adalah pelombong data Fortnite yang sangat dihormati dengan sejarah ramalan yang betul berdasarkan analisis serupa, yang sepatutnya dapat membezakan beberapa kod lama atau standard dari fungsi tambahan. Menambah bahawa rujukan hanya muncul dalam 21.50 Kemas kini, Hypex tidak pernah mengatakan bahawa apa yang dijumpai hanyalah beberapa fail oculus, tetapi sebaliknya pergi untuk “sokongan VR yang paling tepat pada masa akan datang..”, Cita -cita Metaverse Epic dan penglibatan Fortnite berat Sony bermakna penemuan apa -apa yang berkaitan dengan Fortnite tidak boleh segera ditolak sebagai” seseorang mendapati beberapa perkara lama, tidak berkaitan “.

Mengapa pada dasarnya tidak masuk akal?

Saya setuju Tweet tidak menentukan sama ada ia secara khusus bercakap mengenai Quest 2 atau hanya perkataan oculus yang ditemui di banyak kod sumber permainan rata lain yang tidak pernah melabur ke VR.

Terutama sejak meta sedang memindahkan semua istilah oculus ke meta.

Fail Oculus ditutup dalam membina UE5 yang lebih baru kerana mereka dipindahkan dari plugin enjin ke modul subsistem bebas. Mungkin hanya sisa. Saya gembira melihat mereka membuat percubaan di VR walaupun sebagai saluran paip rendering mudah alih mereka sangat berat berbanding dengan Perpaduan. Jadi itu baik untuk semua orang jika mereka membuat percubaan yang kukuh.

Mungkin mereka menggabungkan perubahan pemaju bahan merah 2 yang dibuat kepada UE.

Beberapa pemikiran mengenai perkara ini (dengan asumsi sokongan sebenarnya dirancang dan ia bukan salah faham kerana beberapa fail sisa): 1. Fortnite perlahan -lahan beralih ke aplikasi kotak pasir metaverse dengan mod permainan menembak hanya satu bahagian ekosistem. Ini bermakna bahagian pertempuran Royale tidak semestinya disokong dalam VR dan mereka memikirkan kreativiti dan mod sosial. 2. Sweeney tidak akan suka memberi Zuck 30% dan juga tidak membenarkan mengelakkan cukai, jadi saya tertanya-tanya jika mereka bermain untuk menggunakan penyelesaian pseudo-sideloading … komennya mengenai pencarian adalah ini:

Bleh, percubaan platform tertutup di sekitar VR.

Walaupun saya bersetuju bahawa platform perkakasan tertutup adalah “bleh” (anti-pengguna, anti-liberal), tetapi dia suka PlayStation, jadi tidak masuk akal ..

Secara teknikal, 30% permainan percuma adalah $ 0. Adakah meta juga mendapat 30% pembelian dalam permainan?
Christian Schildwaechter

Ya, yang merupakan satu -satunya sebab Epic memulakan seluruh Rumble dengan Apple dan Google. Mereka menambah kedai dalam permainan mereka sendiri yang mengelakkan kedai rasmi, yang merupakan rehat yang kurang ajar dari syarat lesen dari pandangan Apple dan Google, yang tidak dapat dielakkan membawa kepada Epic yang diharamkan dari kedai mereka. Yang sangat jelas apa yang dimaksudkan oleh Epic, jadi mereka boleh pergi ke mahkamah atas keseluruhan isu dan menghilangkan yuran 30% yang dipaksa selama -lamanya dengan cara itu. Terdapat beberapa percubaan dari Apple dan Google untuk menyelesaikannya dengan E.g. Menawarkan istilah khas epik, tetapi Epic mahu meningkatkannya. Oleh itu, sangat tidak mungkin bahawa Epic bersedia membayar sebahagian besar pendapatan mereka kepada Meta, yang berjaya menuntut peratusan yang lebih tinggi daripada pencipta dunia Horizon, yang perlu membayar yuran cakrawala tambahan di atas bayaran meta 30%. Tetapi Afaik meta Eulas yang membolehkan SideQuest menawarkan aplikasi yang tidak tersedia di App Lab akan membolehkan sesuatu yang tidak mungkin sama sekali di Apple App Store dan sukar di Google Play Store: pengedaran sepenuhnya selari dan infrastruktur pembayaran bebas dari Meta. Ini adalah sesuatu yang mereka cuba di Android, dengan menawarkan Fortnite melalui kedai berasingan, meminta pengguna untuk melumpuhkan beberapa sekatan keselamatan sumber aplikasi, tetapi pada telefon terdapat sedikit penerimaan untuk ini di negara -negara Barat. Pada pencarian sideloading mantap, walaupun majoriti pengguna akan berpegang pada kedai rasmi, dan makmal apl yang terdahulu dan secara rasmi diterima oleh meta. Sekiranya Epic benar -benar mengeluarkan pelabuhan Fortnite yang sangat popular untuk Quest, ini dengan mudah akan dilontarkan kepada (salah satu) permainan VR yang paling popular, walaupun ia memerlukan pemasang yang berasingan atau jika mereka bekerjasama dengan SideQuestVR untuk manfaat bersama. Ia juga mungkin membantu hujah mereka di mahkamah terhadap Apple dan Google jika mereka dapat menunjukkan bahawa mereka dapat menyediakan perkhidmatan tambahan di platform di mana mereka tidak dihadkan oleh pemilik platform, kerana banyak hujah mereka untuk mengunci kedai mereka/ platform adalah bahawa pengguna mendapat manfaat daripada lebih banyak keselamatan dan perisian dan perkhidmatan yang lebih baik. Epic juga akan mempunyai wang untuk membayar pelabuhan Fortnite hanya untuk membuat satu titik, mereka tidak perlu membuat apa-apa wang daripadanya, jualan dalam permainan di Fortnite dibawa masuk 5.8bn pendapatan tahun lepas. Mewujudkan diri sebagai pemain metaverse mungkin menjadi kesan sampingan yang bagus.

Akan menarik untuk melihat bagaimana ini dimainkan. Seperti yang dikatakan oleh orang lain, boleh menjadi kod UE yang tidak berguna yang terdapat dalam permainan lain.

Christian Schildwaechter

Saya biasanya menganggapnya juga, tetapi menurut Hypex ini bukan sisa kod lama, tetapi sesuatu yang pertama kali muncul di New Fortnite 21.50 Kemas kini dari hari ini. Ini masih boleh menjadi sesuatu yang lama yang baru -baru ini mendapati jalannya ke dalam kemas kini kerana epik berubah atau disatukan beberapa alat mereka, tetapi nampaknya sekurang -kurangnya baru ke Fortnite dan bukan sesuatu yang kuno yang telah berlarutan selama bertahun -tahun tanpa diperhatikan sehingga sekarang.

Yang nampaknya menggagalkan pendapat saya ketika itu. Saya rasa kita hanya perlu menunggu dan melihat apakah ada yang datang dari itu.

Sekiranya kod itu masih menggunakan nama jenama “Oculus” yang tidak dapat ditolak, ia tidak boleh sepenuhnya baru. Jadi apa sahaja, akarnya mungkin kembali sekurang -kurangnya setahun. Boleh menjadi kod VR yang ditarik balik dari versi pencarian Robo Recall.

Christian Schildwaechter

Tidak semestinya. Nama -nama yang digunakan dalam pembangunan perisian jauh lebih stabil untuk menjaga sesuatu yang serasi. Setiap fungsi SDK mudah alih meta masih bermula dengan “OVR.”Bagi Oculus VR, nama syarikat asal yang belum digunakan sejak 2014, dan ia akan tetap seperti itu sehingga mereka telah menggantikannya dengan OpenXR. SDK mudah alih telah berada dalam mod “keserasian” untuk tahun lepas dan telah ditamatkan hanya semalam pada 2022-08-31, yang bermaksud semua fungsi baru kini akan pergi ke OpenXR, tetapi perpustakaan lama masih akan digunakan selama bertahun-tahun dalam aplikasi sedia ada , dan dengan itu nama Oculus. Terdapat lebih banyak kes yang melampau. Kelas akar untuk semua objek Objektif-C pada macOS, iOS dll. Pada tahun 2022 dan kemungkinan besar untuk realiti AR Apple pada tahun 2023 masih nsobject, pendek untuk objek NextStep. NextStep adalah OS 1988 oleh seterusnya yang dibeli oleh Apple pada tahun 1996 dan kemudiannya berubah menjadi macOS x. Mereka belum menggunakan jenama seterusnya selama 26 tahun, namun ia masih dalam dokumentasi pembangunan dan perpustakaan. Kami juga tidak tahu sama ada Hypex benar -benar menemui dunia Oculus, tweet itu hanya mengatakan “tambah barangan yang berkaitan dengan Oculus (Quest, Quest 2 & Mobile)”, yang bahkan boleh menjadi beberapa OpenXR dengan rujukan Oculus/Quest hanya dibuat di Tweet supaya orang memahami apa ini. Setakat ini tidak ada susulan yang menambah maklumat lanjut, menjaga semuanya sangat spekulasi.

Sweeney bernilai $ 8B: dia mampu membayar cukai pencarian.
Dan meta pastinya tidak “terdesak”. lolol

Bolehkah anda bermain Fortnite di Oculus Quest 2?

Permainan Battle Royale telah melihat lonjakan populariti dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan tidak ada yang lebih popular daripada Fortnite.

Penembak orang ketiga boleh didapati di hampir semua konsol dan PC generasi sebelumnya dan semasa. Ini adalah daya tarikan bersaing dengan rakan -rakan dan rakan -rakan pemain di kawasan terbuka yang luas yang menjadikan pemain Fortnite secara konsisten tinggi.

Dan menjadi salah satu permainan yang paling popular di sekitar, anda mungkin tertanya -tanya apakah mungkin untuk menjalankannya di VR. Lagipun, alat dengar realiti maya dapat menghidupkan kehidupan baru ke dalam mana -mana permainan dengan pengalaman lancar dan mendalam mereka.

Oleh itu, mari kita lihat apakah Fortnite dapat dimainkan di Oculus Quest 2 dan bagaimana untuk melakukannya. Inilah semua maklumat yang anda perlukan mengenai Battle Royale di VR!

Fortnite di VR: Kemungkinan

Untuk menjawab jika anda boleh bermain Fortnite di VR, kami akan mengatakan tidak. Permainan ini tidak menyokong VR, dan sebagai hasilnya, anda tidak boleh memasangkan Oculus Quest 2 anda dan mula memainkannya. Ini juga bermaksud bahawa tidak ada alat dengar VR yang kini menyokong Fortnite. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh memaksa permainan untuk berjalan di VR!

Ini fleksibiliti peranti PC dan Android permainan yang membolehkannya, melalui beberapa aplikasi dan tweak pihak ketiga. Sebaik sahaja anda selesai menubuhkan Fortnite di VR, permainan akan berjalan juga pada alat dengar VR seperti biasanya.

Walau bagaimanapun, memaksa Fortnite untuk menjalankan VR tidak bermakna ia akan mempunyai semua keupayaan permainan VR tradisional, iaitu mod dan kawalan orang pertama. Tetapi ia masih merupakan peningkatan yang ketara dalam rendaman berbanding dengan paparan biasa.

Bermain Fortnite di Oculus Quest 2

1. Apa yang anda perlukan

Bahagian paling penting dalam menjalankan Fortnite dalam Realiti Maya adalah aplikasi desktop maya yang mengalir skrin PC anda ke oculus Quest 2. Sudah tentu, ini memerlukan banyak kuasa pemprosesan, memerlukan PC dengan spesifikasi yang cukup tinggi untuk mengendalikan tugas dengan lancar.

Untuk menjalankan permainan tanpa sebarang masalah, PC anda mesti sepadan atau melepasi keperluan sistem minimum, seperti yang terperinci di bawah:

 • Pemproses: Intel Core i3-3225 3.3 GHz atau setaraf
 • RAM: 4 GB
 • Sistem Operasi: Windows 7/8/10 64-Bit
 • GPU: Intel HD 4000

Dan untuk mengalami permainan dalam tetapan maksimum dan framerate, PC anda mesti sepadan dengan spesifikasi yang disyorkan seperti yang disenaraikan di sini:

 • Pemproses: Intel Core i5-7300U 3.5 GHz atau setaraf
 • RAM: 8 GB atau lebih tinggi
 • Sistem Operasi: Windows 7/8/10 64-Bit
 • GPU: Nvidia GTX 660 atau lebih besar
 • Pixel Shader: 5.0
 • VRAM khusus: 2048 MB
 • Vertex Shader: 5.0
 • Pemproses: Intel Core i5-4590 atau setaraf
 • RAM: 8 GB atau lebih tinggi
 • Sistem Operasi: Windows 10
 • GPU: Nvidia Geforce GTX 970 atau setaraf
 • Pixel Shader: 5.1
 • VRAM khusus: 3 GB
 • Vertex Shader: 5.1

Anda akan mahu kekal sebagai tidak terkawal oleh wayar semasa anda bermain VR Fortnite, jadi lebih baik untuk mempunyai persediaan kawalan tanpa wayar. Dan dengan Oculus Quest 2 anda siap, anda boleh mula menyediakan Fortnite VR pada peranti anda.

2. Main Fortnite VR di PC

Mulakan dengan memasang aplikasi desktop maya di PC dan Oculus Quest 2 selepas memuat turun pakej pemasangan dari laman web rasmi. Aplikasi ini tersedia di Mac juga jika anda ingin bermain Fortnite VR pada peranti Apple anda.

Seterusnya, sambungkan alat dengar Oculus Quest 2 anda ke PC dan selesaikan persediaan awal. Selepas ini, anda boleh mula mengalir skrin desktop anda ke alat dengar VR melalui aplikasi desktop maya. Dan akhirnya, menggunakan pengawal, papan kekunci, atau tetikus anda, lancarkan permainan untuk memulakan pengalaman permainan pc fortnite pertama anda di VR.

3. Main Fortnite VR pada peranti Android

Anda tidak perlu mengehadkan diri anda ke PC jika anda lebih suka bermain di peranti mudah alih. Proses persediaan sedikit berbeza, di mana anda melengkapkan permainan pada peranti Android dan pasangkan pengawal Bluetooth dengannya.

Headset Oculus anda akan menjalankan permainan pada skrin yang serupa dengan pengalaman VR Fortnite pada versi PC.

Adakah akan ada Fortnite VR rasmi dalam masa terdekat?

Malangnya, Ketua Pegawai Eksekutif Epic Games Tim Sweeney telah mencatat rekod mengatakan bahawa permainan mungkin tidak mempunyai sokongan VR sama sekali. Ini disebabkan oleh pergerakan pemain yang sangat pantas dalam permainan, yang mungkin menjadi mual semasa bermain lanjutan. Gerakan sengit tidak memerlukan apa -apa perut yang kuat untuk menikmati versi VR sepenuhnya.

Berita ini sangat mengecewakan pemain, terutamanya selepas beberapa fail ditambah kepada permainan yang berkaitan dengan Oculus pada bulan Ogos 2022. Ia memacu spekulasi berasaskan bukti konkrit mengenai permainan yang datang ke VR suatu hari nanti. Teori popular menjangkakan permainan akan menemani pelancaran PlayStation VR 2 dan Meta Quest Pro.

Walaupun berita itu mungkin kelihatan azab dan kesuraman, permainan pertempuran royale tidak asing dengan medium VR. Penduduk Satu, permainan yang hampir sama dengan Fortnite, boleh didapati di VR yang membantu menguatkan kes untuk versi VR Fortnite yang berpotensi. Oleh itu, hanya masa akan memberitahu jika ada masa depan yang memegang kemungkinan permainan multiplayer yang diiktiraf di VR.

Kesimpulan

Dan yang menyimpulkan panduan ini bermain Fortnite di Oculus Quest 2. Prosesnya mudah dan dapat diselesaikan dalam beberapa minit sahaja, membolehkan anda kembali ke pergaduhan dengan cepat.

Pada penghujung hari, dengan apa yang kita ada sekarang, hanya mungkin untuk menjalankan Fortnite dalam VR melalui cara pihak ketiga. Dan walaupun ia tidak bersamaan dengan permainan VR yang benar, ia patut mengalami permainan dengan cara ini.

Saya seorang jurutera perisian dan peminat teknologi. Semasa masa lapang saya, saya suka melibatkan diri saya di dunia realiti maya dan tambahan, yang saya percaya akan menjadi semakin menonjol pada tahun -tahun akan datang.

Catatan terkini

Adakah anda bersedia untuk melangkah ke cincin tinju maya dan menghilangkannya dengan beberapa lawan yang paling sukar di dunia? Nah, jika anda seorang pemilik Oculus Quest, anda mempunyai dua pesaing utama.

Sekiranya anda seorang pemilik bangga dari Oculus Quest 2 (kini berjenama sebagai Meta Quest 2), anda sudah tahu bagaimana permainan VR yang mendalam. Tetapi bagaimana jika anda ingin berkongsi kegembiraan dengan rakan dan.

Tentang kita

Hai! Saya Martin Rakver, jurutera perisian dan peminat teknologi. Sejak saya mencuba alat dengar Oculus Rift CV1 yang asal pada tahun 2016, saya terpesona dengan potensi realiti maya dan tambahan. Laman web ini dan saluran YouTube saya adalah tempat saya berkongsi maklumat yang berkaitan dan semua yang saya pelajari.

Maklumat undang -undang

Hab Gelas Pintar Peserta dalam Program Associates Amazon Services LLC, program pengiklanan afiliasi yang direka untuk menyediakan cara untuk laman web untuk mendapatkan yuran pengiklanan dengan pengiklanan dan menghubungkan ke Amazon.com. Apabila anda membeli pautan di laman web kami, kami boleh mendapatkan komisen sekutu.

 • Dasar Privasi
 • Penafian Gabungan
 • Mengiklankan