Cara Membina Rumah di Terraria | PC Gamer, Terraria: Bangunan Rumah & Keperluan Perumahan yang Sah

Panduan Carl S Terraria

Daftar untuk mendapatkan kandungan terbaik minggu ini, dan tawaran permainan hebat, seperti yang dipilih oleh editor.

Cara Membina Rumah di Terraria

Letakkan asas kejayaan dengan panduan rumah terraria yang berguna ini.

Idea Rumah Terraria

(Kredit Imej: Logam semula)

Mencari beberapa idea rumah terraria? Nah, anda mesti tahu bagaimana untuk membina satu terlebih dahulu. Permainan menawarkan dunia yang jauh lebih mudah daripada kita sendiri. Membina rumah di dunia nyata akan membawa anda sejumlah besar wang atau beberapa tahun belajar seni bina (dan kemungkinan besar, kedua -duanya). . Jika tidak, anda akan mendapati diri anda kesepian apabila tidak ada NPC yang bergerak ke kawasan kejiranan.

Untuk mendapatkan bandar Terraria anda berkembang, inilah pecahan bagaimana untuk menjadikan reka bentuk rumah terraria anda di batu bata dan mortar maya.

Cara Membina Rumah di Terraria

Membina rumah dalam permainan seperti Minecraft cukup mudah. Anda meletakkan beberapa blok dan anda sudah selesai. Anda juga boleh menggali terus ke tanah atau melontarkan sisi bukit. Terraria berbeza kerana ada peraturan untuk diikuti. Rumah mestilah sekurang -kurangnya 60 jubin, tetapi tidak lebih daripada 750. Ini termasuk dinding yang telah anda bina di sekitar tepi.

Gunakan panduan Terraria ini untuk membantu anda bertahan

Mod Terraria: Tweak yang dibuat oleh kipas terbaik
Panduan Permulaan Terraria: Bermula dengan betul
Terraria membina: Yang terbaik untuk setiap kelas
Creations Terraria: Sepuluh pembinaan yang luar biasa
Terraria cambuk: Di mana untuk mencari senjata pemanggil

Dinding mesti diperbuat daripada blok, pintu, platform atau pintu tinggi. Set yang paling biasa akan menjadi pintu di dinding dengan blok di atasnya. Dinding juga boleh dikongsi oleh rumah jiran, yang membolehkan anda membina kompleks pangsapuri kecil untuk NPC anda supaya mereka boleh ‘tinggal’ di bangunan yang sama.

Sementara itu, siling dan lantai mesti diperbuat daripada blok, perangkap, atau platform. Yang terakhir membolehkan anda membina blok rumah yang dapat dengan mudah dilayari. Penting untuk diingat bahawa NPC dan musuh tidak dapat menggunakan Trapdoors, yang mungkin membantu atau menghalang anda bergantung pada berapa banyak yang anda suka NPC anda. Walaupun anda boleh menggunakan platform sendiri, sekurang -kurangnya satu blok pepejal mesti tersedia untuk NPC untuk berdiri. Ini juga akan bertepatan dengan kawasan jubin yang jelas 2-oleh-3. Pelik, kawasan ini masih boleh memasukkan barang -barang rata dan barang keselesaan.

Mengenai subjek, setiap rumah mesti mengandungi satu item keselesaan, satu item rata, dan satu sumber cahaya. Cara paling mudah untuk memenuhi ketiga -tiga syarat adalah dengan membina kerusi, bangku kerja, dan obor, kemudian meletakkannya di rumah. Akhirnya, setiap rumah mesti mempunyai dinding latar belakang. Walaupun anda boleh mempunyai jurang dalam ini, lebih baik mengisi mereka dan dengan itu menghalang musuh -musuh di sana.

Ini mungkin terdengar seperti banyak, tetapi cukup mudah jika anda menyimpan perkara yang mudah. Sekiranya anda mahu rumah anda menjadi cekap yang mungkin, maka mereka harus:

  • Menjadi 6 jubin tinggi dengan 10 jubin. Ini kerana anda boleh melompat 6 jubin, yang memudahkan untuk membina dan keluar.
  • Mempunyai pintu di setiap dinding di bahagian bawah.
  • Mempunyai dinding latar belakang.
  • Mengandungi obor, meja kayu atau bangku kerja, dan kerusi.
  • Dibina dari kotoran atau kayu, bahan yang paling mudah digunakan.

Jika anda telah menguruskan semua itu, anda sepatutnya dapat menetapkan NPC ke rumah. Anda juga boleh menggunakan menu perumahan untuk memeriksa sama ada rumah itu sah atau tidak. Sekiranya tidak, pastikan untuk memeriksa semua kriteria di atas. . Ini menjadikan pertemuan NPC lebih mudah dan memerlukan bahan yang lebih sedikit, kerana mereka semua boleh berkongsi dinding dan siling.

Buletin PC Gamer

.

Dengan mengemukakan maklumat anda, anda bersetuju dengan Terma & Syarat dan Dasar Privasi dan berumur 16 tahun ke atas.

Terraria: Rumah

Perumahan yang direka sebagai kapal, menggunakan dinding latar untuk layar. Dengan hormat dari Letsplayterraria.Tumblr.com, yang kerap menampilkan tembakan baru permainan dan membina.

. Penjual yang tinggal di bandar anda kadang -kadang perlu untuk membuat barang -barang yang kuat yang membantu anda memajukan permainan. Ramai pemain baru akan mendapat tutorial untuk membina rumah pertama mereka, tetapi mungkin tidak menyedari saiz lain juga. Bagi mereka yang melangkau ini atau tertanya -tanya apa yang berfungsi, saya akan memberikan jawapan yang jelas dan mudah.

Kerana kebanyakan orang akan membina bangunan pangsapuri, rumah atau istana di mana untuk menempatkan semua NPC mereka, perlu diperhatikan kita benar -benar bercakap tentang keperluan bilik individu di sini walaupun permainan merujuknya sebagai perumahan. Membina rumah individu untuk setiap NPC mengambil lebih banyak bahan daripada menggabungkan mereka ke rumah dan mengambil lebih banyak ruang di dunia anda. Mempunyai banyak kotej kecil boleh dilakukan, tetapi ia memerlukan masa! Bukan sahaja dalam pembinaan, tetapi juga untuk mendapatkan vendor apabila anda memerlukannya.

Sebuah bangunan di Terraria dengan keupayaan untuk memegang semua 19 NPC, dengan pengubahsuaian kecil

Anda boleh memindahkan NPC masuk dan keluar menggunakan antara muka perumahan, anda tidak boleh menukar di mana mereka tinggal. Sekiranya setiap rumah penuh, anda memerlukan bilik kosong untuk menghantarnya untuk menyesuaikan diri di mana mereka tinggal. Juga, jika NPC mati, mereka tidak semestinya bergerak kembali ke tempat yang sama ketika mereka memberi respon. Menggunakan ‘?’Alat pertanyaan perumahan untuk mengklik ruang dan menentukan sama ada ia memenuhi keperluan perumahan.

Perumahan NPC Asas di Terraria

Satu siri pangsapuri 10×6. Saya kemudian akan menyesal dengan reka bentuk ini – raksasa menyerbu terus dan menyembelih NPC setiap kali ada acara. Ingatlah ketika merancang perumahan anda.

Senarai Semak Bangunan
Perumahan memerlukan yang berikut, tambahan untuk menjadi saiz yang mencukupi:

  • Pintu masuk – biasanya pintu, tetapi mungkin platform atau pintu perangkap yang ditetapkan di lantai atau siling.
  • Sesuatu yang rata – biasanya meja, bangku kerja, atau bahkan piano
  • Sumber cahaya apa pun

Sekurang -kurangnya, anda memerlukan kotoran, kayu, dan gel. Anda boleh membuat seluruh rumah keluar dari kotoran tetapi rumput akan tumbuh (dan anggur). Kayu diperlukan kerana anda memerlukan meja kerja untuk membuat dinding dan kerusi latar belakang.

Keperluan saiz

Saya bermain dalam 1.3..8 dan mendapati bahawa saiz tertentu yang disenaraikan di laman web lain nampaknya tidak berfungsi. NPC memerlukan ruang hidup bernilai 30 blok untuk dipenuhi. Apabila kita memasukkan dinding, lantai, dan siling, ini menjadi 60 tetapi mungkin berbeza bergantung pada dimensi. . Malah, ini adalah satu cara untuk menghalang raksasa dari masuk. Hanya meletakkannya di atas ketinggian lompatan mereka.

Rumah terpendek adalah 5 blok tinggi

Rumah tidak boleh lebih pendek daripada 5 blok tinggi, lain -lain NPCS (dan watak pemain) tidak dapat dimuatkan di dalamnya. Satu saiz ini perlu 12 blok lebar untuk dikira sebagai perumahan yang sah.

Ketinggian yang paling kecil
Untuk rumah yang luas berbanding dengan tinggi, 12×5 berfungsi. Ini memberi tepat 30 ruang ruang untuk tinggal di dalam, kerana kami mengambil dinding dan siling dan mendapatkan 10 lebar dengan 3 tinggi – betul -betul ketinggian watak anda. Saya lebih suka bangunan yang lebih pendek seperti ini awal, kerana mereka lebih mudah melompat. Kemudian, anda boleh mempunyai bangunan yang lebih tinggi. Sekiranya anda membina sebuah rumah yang tinggi, pastikan anda menggunakan platform supaya anda dapat melewati atau mengatasinya.

Rumah yang paling kulit yang boleh anda bina adalah 6 lebar

Rumah ini sah kerana platform yang disusun. Tangga tidak berfungsi untuk perumahan. Ia adalah saiz 6×10, lebar minimum saya dapat bekerja dalam ujian saya.

Lebar yang paling kecil
Untuk rumah yang tinggi, formula ini tidak berfungsi – saya tidak dapat mendapatkan rumah 5×12 untuk bekerja. Malah menaikkan ketinggiannya hingga 13 tidak melakukan silap mata. Bilik mesti diperluas untuk menjadikan rumah 6 lebar. Saya mengesyaki ruang hidup di dalam mestilah sekurang -kurangnya 4 blok lebar seperti patch baru -baru ini. Pada masa itu, saya dapat menjadikan rumah ini lebih pendek dan menjadikannya hanya 6×10. Ini menyediakan ruang tamu NPC 32 (4×8). .

Oleh itu, mana -mana bilik yang sekurang -kurangnya 12×5 atau lebih tinggi daripada 6×10 akan berfungsi sebagai sebahagian daripada rumah yang lebih besar, jadi anda boleh berasa bebas untuk menggunakan imaginasi anda. Menggabungkan bilik -bilik ini dan membuat bangunan yang hebat yang memenuhi keperluan anda!

Kemungkinan terbesar – penyebab biasa perumahan yang tidak sesuai
Beberapa pemain mendapati bahawa rumah mereka sebenarnya terlalu besar! Sekiranya anda mempunyai rumah yang besar dan direka dengan baik dan tidak sah perumahan, pertimbangkan matematik – jika dimensi termasuk dinding, lantai, dan siling menambah sehingga 750 atau lebih tinggi, itulah masalah anda. Rumah 50×15 akan terlalu besar, tetapi 49×15 harus berfungsi. Anda mungkin hanya perlu memindahkan satu dinding ke kiri atau kanan dan mendapati bahawa ia kini sesuai.

Komponen individu & petua perumahan yang sah

Perumahan yang sah di Terraria

Tahap ini dibuat perumahan yang sah hanya kerana blok tunggal diletakkan di sana. .

Struktur
Dinding yang membentuk rumah itu sendiri boleh menjadi platform, tetapi biasanya blok pepejal (apa -apa jenis tetapi rasuah, bahkan kotoran!) untuk mengekalkan raksasa dan menjadi lebih menyenangkan secara estetika. Pintu masuk, bukan pintu secara khusus. Ini bermakna anda boleh membuat bangunan yang besar dan tidak menggunakan satu pintu sebenar, walaupun anda akan menjemput NPC anda untuk mati kerap.

Untuk bilik dalaman di rumah yang lebih besar, anda mungkin ingin menggunakan platform untuk siling supaya anda dapat melompat lantai, berbanding dengan tangga bangunan. Sekiranya NPC akan tinggal di dalam bilik di atas (dengan platform untuk lantai), pastikan anda meletakkan sekurang -kurangnya satu blok pepejal yang tidak bersebelahan dengan pintu sehingga mereka mempunyai tempat untuk berdiri. Ini akan memenuhi keperluan lantai sejak platform dikira sebagai pintu masuk dan NPC tidak mahu berdiri di hadapan pintu dan tersingkir di muka setiap kali anda datang untuk menjual rampasan.

Membina bawah tanah

Bilik yang anda dapati boleh berfungsi sebagai perumahan yang sah dengan sedikit pengubahsuaian. Rumah pokok biasanya hanya memerlukan lampu, tetapi ini memerlukan meja dan kerusi.

Segmen dinding
Sekiranya terdapat dinding kotoran yang berlaku secara semula jadi, anda mesti memecahkannya dengan tukul dan menggantikannya dengan dinding anda sendiri, walaupun anda membuat dinding kotoran. . Kadang -kadang anda dapat mencari rumah yang sudah dibina, tambahkan obor dan baik untuk pergi – bahkan di bawah tanah, contohnya bilik harta karun, selagi mereka cukup besar.. Tetapi akan menjengkelkan untuk melawat vendor itu. Anda boleh mempunyai beberapa lubang di dinding, tetapi lebih baik menunggu kaca (dibuat dengan pasir di relau) jika anda mahu tingkap yang betul – mereka dikira sebagai dinding, dan anda boleh membuat rumah keluar dari kaca.

Meletakkan kerusi, meja, dan objek lain arah yang betul
Kadang -kadang perjalanan orang ini kadang -kadang. Untuk membuat kerusi atau objek lain menghadapi cara yang anda mahukan, contohnya terhadap meja, arah yang dihadapi adalah berdasarkan arah yang dihadapi oleh watak yang anda hadapi.


Obor mudah tersekat di dinding kerja, dan anda hanya memerlukan satu cahaya di dalam bilik. Tetapi begitu juga obor tiki, obor ultrabright, dan perkara -perkara seperti tanglung jantung dan bintang dalam botol. Sekiranya anda mahu rumah anda kelihatan lebih baik (saya hampir tidak peduli pada tahap ini tetapi merancang untuk mencuba tangan saya), anda boleh menggunakan bahan berharga untuk membuat perkara seperti candelier dan lilin ke bilik cahaya.

Reka bentuk yang berwarna -warni dari Letsplayterraria.tumblr.com

Reka bentuk yang terdapat di letsplayterraria.Tumblr.laman web com, yang cukup berwarna -warni! Terraria menawarkan kemungkinan tanpa had bagi mereka yang kreatif dan sabar.

Bina di mana sahaja
Lebih selamat untuk membina rumah di bahagian tengah peta supaya anda tidak risiko meteorit mendarat di atas pembinaan berharga anda. Anda boleh membina di udara, seperti yang dinyatakan sebelum ini, dan memusnahkan sokongan untuk membuat rumah terapung. Anda boleh membina bawah tanah sepenuhnya jika anda mahu, tetapi anda perlu menghapuskan semua dinding kotoran di latar belakang hanya untuk menggantikannya dengan anda sendiri. Beberapa pemain suka membuat ruang bawah tanah dan sebagainya untuk menyimpan harta karun atau kerajinan mereka, jadi ini pasti bernilai mengetahui. Anda boleh meletakkan NPC yang paling penting di bahagian belakang atau pusat rumah di mana mereka akan lebih selamat terhadap bulan -bulan darah (di mana zombi membuka pintu) dan peristiwa lain, walaupun banyak bos dapat terus melalui dinding – itu alasan yang baik untuk Mempunyai arena untuk melawan bos yang bertentangan dengan melakukannya berhampiran titik bertelur anda.

Cat dan kertas dinding dapat membantu anda membina sebuah rumah yang indah di Terraria

Cat dan kertas dinding tersedia untuk menyesuaikan bilik, objek, dan perabot anda.

Membina rumah yang bagus
Saya tahu dengan baik dari semua rumah yang indah yang saya lihat di subreddit terraria dan di tempat lain di web bahawa salah satu cara terbaik untuk membuat rumah yang bagus adalah menggunakan bahan yang lebih baik dan tidak hanya membina dalam kotak segi empat tepat. Buat lajur, tangga, dan kerajinan barang hiasan sebenar jika anda berminat untuk membuat rumah yang bagus untuk terrarians anda. Bangunan saya di sini, diperbuat daripada batu dan kayu, jangan kelihatan seperti bangunan granit atau marmar mungkin. Dinding batu asas juga agak buruk. Apabila saya membaik pulih perumahan utama saya dan membuat dunia baru yang tidak dibersihkan dari semua ujian saya, saya akan menunjukkan sesuatu yang lebih baik di sini!

Sesuaikan – cat dan kertas dinding
NPC pelukis akan membolehkan anda membeli berus cat (untuk blok lukisan dan objek), roller cat (untuk dinding lukisan), dan pengikis cat (penyingkiran cat). Gunakan ini untuk menyesuaikan perumahan anda. Saya masih belum masuk ke dalam bangunan istana yang tidak bersih, tetapi ia dapat meningkatkan rupa bilik yang paling asas untuk hanya terletak pada lapisan cat dan menjauhkan diri dari coklat dan kelabu kayu dan batu. Beberapa warna cat yang dia jual hanya nampaknya tidak berfungsi pada bahan -bahan tertentu – seperti dinding batu yang mengambil cat biru. Walau bagaimanapun, warna lain berfungsi dengan baik. Fungsi kertas dinding sebagai dinding dan akan mengeluarkan dinding yang ada. Gunakan imaginasi anda dan buat bilik yang sepadan, atau bilik yang menangkap mata dan sesuai dengan tema NPC yang tinggal di sana.