50 permainan seram paling menakutkan sepanjang masa (2023), permainan seram terbaik di telefon bimbit dan suis | Taktik Pocket

Permainan seram terbaik di telefon bimbit dan beralih

Contents

Pada dasarnya filem Kabin di hutan, Hanya dalam bentuk permainan. Sekumpulan lapan rakan pergi ke kabin di hutan untuk bercuti. Mereka belum berada di sana jauh sebelum kematian pertama berlaku dan semua watak mesti berusaha untuk bertahan hingga subuh. Pemain beralih antara setiap remaja, mengenali mereka dan membantu mereka bertahan di kabin dan di luar.

50 permainan seram paling menakutkan sepanjang masa (2023)

Seram adalah ruji dari mana -mana media dan permainan video sering membawanya ke tahap yang tidak pernah kita bayangkan kita akan sangat menyukai. Permainan video yang menakutkan boleh menjadi ultra-immersive, dan perasaan itu benar-benar berada di sana menjadikan seram itu lebih banyak mengepam adrenalin.

Sama ada anda menyelesaikan kes pembunuhan bersiri terkini atau mengembara tentang suaka berhantu, tindakan watak utama akan terasa seperti anda sendiri.

Kadang -kadang itu bermaksud berlari seperti neraka dari raksasa yang menakutkan, atau menyelinap di belakang samseng dan mengetuk lehernya. Seram ada di sini untuk membuat anda mempersoalkan tindakan anda dalam keadaan yang melampau dan tertanya-tanya jika mencari keseronokan sebenarnya adalah apa yang anda lakukan bermain permainan ini.

Senarai di bawah mengandungi lima puluh permainan menakutkan terbaik sepanjang masa, pergi ke 90-an. Walaupun seram telah jauh sejak permainan seperti Sendiri dalam kegelapan, adalah penting untuk melihat di mana genre telah datang, bagaimana ia telah berkembang sejak, dan betapa pelbagai ketakutan itu menjadi.

Baca terus untuk melihat senarai mega kami dari 50 permainan paling menakutkan untuk dimainkan, dan beritahu kami dalam komen jika kami terlepas sebarang keperluan!

Silent Hill 2

Tangkapan skrin Silent Hill 2 Gameplay

Tarikh Siaran: 24 September 2001
Sistem: PS3, Xbox, Xbox 360, PC
Pemaju: Konami
Penerbit: Konami

Seram, nama awak Silent Hill 2. Permainan pertama adalah baik, tetapi yang kedua bahkan lebih menakutkan. Sekiranya anda belum memainkan tanda ini dalam sejarah permainan video, lakukan sekarang (ada remaster untuk kembali PS3 dan Xbox 360 pada tahun 2012 dan ia berbaloi).

Permainan ini bermula dengan surat misteri dari isteri mati watak utama. Apa yang harus dia lakukan tetapi cuba mencari isterinya? Sekiranya ada kemungkinan dia masih hidup, dia sanggup pergi melalui neraka untuknya – dan dia melakukannya. Untuk bahagian pertama permainan, walaupun semua yang anda lakukan adalah mencari kunci, Silent Hill adalah sebuah bandar yang akan merayap ke dalam fikiran anda, tidak seperti kabus tetap yang mengelilingi anda.

Ternyata, Silent Hill benar -benar sampai ke kepala anda. Segala -galanya mengenai permainan ini telah menjadi ikonik dalam genre seram, begitu banyak permainan memberi penghormatan kepadanya selepas itu – walaupun Residen Evil 7, dengan surat dari seseorang yang sepatutnya tidak dapat melakukannya.

Silent Hill Ps5 reboot berputar, anda mungkin mahu menyelam kembali ke permata seram klasik ini sekarang.

Siri Evil Resident (1-4)

Kolaj gambar dari siri Resident Evil

Tarikh Siaran: 22 Mac 1996
Sistem: PC, Nintendo DS, NES, GameCube, PSP, Wii, PlayStation, PS3
Pemaju: Capcom
: Capcom

Sekiranya Silent Hill mendefinisikan seram, Kejahatan penduduk ditakrifkan genre seram FPS. Permainan Evil Resident memberikan anda pistol, katakan “nasib baik”, dan teruskan menyembunyikan musuh di tempat yang paling teruk (atau terbaik). Ketika anda menganggap anda selamat, keluar muncul raksasa dan matlamat anda tiba -tiba mengerikan. Tetapi kejahatan penduduk bukan semua tentang ketakutan melompat, ia juga membina suasana.

Permainan biasanya membina suasana dengan lorong panjang, bunyi misteri, dan musuh yang akan anda jalankan ke arah yang bertentangan. Raksasa ini adalah hasil daripada virus yang biasanya bintang sebagai antagonis utama, atau sekurang -kurangnya perkara di belakangnya.

Sebilangan besar permainan kejahatan penduduk adalah mengenai ejen rahsia yang bekerja untuk melindungi eksperimen pada virus yang mengerikan. Perkara yang salah, seperti yang selalu mereka lakukan, dan anda biasanya melawan jalan masuk atau keluar bergantung pada permainan. Monster akan menghantar gegelung ke tulang belakang anda, seperti Verdugo yang mengasyikkan yang menjaga Ramon Salazar yang lebih menakutkan.

Resident Evil juga muncul di senarai kami Permainan zombie terbaik ?.

Kejutan Sistem 2

Tangkapan skrin Sistem Shock 2 Gameplay

Tarikh Siaran: 11 Ogos 1999
Sistem: PC
Pemaju: Permainan yang tidak rasional
Penerbit: Studio Nightdive

Dari fikiran cemerlang Ken Levine datang Kejutan Sistem 2, Satu lagi mercu tanda bersejarah untuk permainan video. Permainan ini melanda buku sejarah kerana kisahnya yang kuat, reka bentuk alam sekitar, dan sentuhan yang terkenal pada akhir. Kisah ini mengikuti seorang askar yang tidak dinamakan yang bangun selepas jangkitan genetik. Anda dihubungi oleh salah seorang yang selamat, Dr. .

Walaupun sederhana dengan piawaian hari ini, persekitaran Sistem Shock 2 menubuhkan suasana yang tidak dapat ditandingi oleh tiada kengerian ruang lain pada masa itu. Merayap melalui setiap koridor, mendengar apa yang berlaku sebelum anda bangun, semuanya disempurnakan untuk membuat anda berada di tepi. Twist pada akhir adalah penghormatan kepada Arthur C. Clarke The Odyssey Space, Tetapi ia mengambil pemain dengan kejutan – ia berada di bahagian yang sama menakutkan dan hebat.

Pengasingan Alien

Tangkapan skrin permainan pengasingan asing

Tarikh Siaran: 7 Oktober 2014
Sistem: PS4, Xbox One, Xbox 360, PS3, PC
Pemaju: Perhimpunan Kreatif
Penerbit: Sega

Pengasingan Alien. Permainan ini adalah survival seram seperti tidak lain sebelum itu, pada dasarnya bermain seperti permainan gergasi menyembunyikan n cari antara anda dan xenomorph. Dalam permainan ini, anda benar -benar merasakan jika anda tidak berlari dengan cepat, alien hitam besar pasti akan membunuh anda. Anda mungkin mempunyai pistol, tetapi permainan ini secara khusus ditujukan untuk memastikan anda tidak menggunakannya.

Pengasingan Alien melakukan ini dengan mengehadkan peluru, bahan kerajinan, dan membuat musuh dapat mengambil banyak kerosakan. Ini menjadikan strategi stealth walaupun mereka yang pakar di Dishonored mesti mati terlebih dahulu untuk memikirkan, seperti: membuang koktel Molotov untuk menetapkan orang asing terbakar dan berharap ia mati, atau berjalan seperti neraka dan berharap bilik seterusnya mempunyai loker yang boleh anda sembunyikan.

Ini adalah salah satu PC permainan dan pemain konsol yang lompat terbaik dan kedua -duanya dapat menikmati.

Alan Bangun

Tangkapan skrin permainan Alan Wake

: 14 Mei 2010
Sistem
Pemaju: Remedy Entertainment
Penerbit: Remedy Entertainment

Walaupun anda memerlukan cakera fizikal untuk benar -benar bermain permainan ini pada masa kini, ia tidak akan menjadi senarai permainan seram tanpa Alan Bangun. Permainan seram ini melihat Silent Hill dan cuba memperbaiki naratif. Penetapannya, seperti yang tersirat di Silent Hill juga, adalah karya fiksyen, yang dibuat sepenuhnya oleh minda Alan Wake. Wake adalah seorang penulis, yang ditangkap di tengah -tengah ciptaannya sendiri. Setiap musuh adalah manifestasi imaginasi dan bahagian hidupnya sendiri. Walaupun di Silent Hill ia kurang dengan reka bentuk watak utama daripada itu adalah mekanisme mengatasi yang sangat mengerikan.

Sama seperti , atau Projek Zero, Alan Wake tidak menggunakan senjata untuk menyerang musuh atau “hantu.”Wake menggunakan lampu suluh untuk membakar musuh -musuh, mendedahkan siapa mereka sebenarnya (penyesalan, keluhan yang tidak dapat diselesaikan, dll), dan kemudian memusnahkan mereka. Walaupun sesetengah mungkin berpendapat bahawa lampu suluh berfungsi dengan cara yang sama seperti pistol, metafora lebih penting.

Lapisan ketakutan

Tangkapan skrin lapisan permainan ketakutan

Tarikh Siaran: 15 Februari 2016
Sistem: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Pemaju: Pasukan Bloober
Penerbit: Aspyr

Sekarang inilah permainan dengan seram, terutama bagi kita yang mempunyai sesak. Permainan menakutkan ini mungkin, pada terasnya, hanya lawatan rumah berhantu yang dimuliakan, tetapi ada beberapa elemen unik yang membantunya menonjol.

Untuk satu, anda tidak memainkan protagonis manis dan tidak bersalah yang bekerja menentang hantu psikopat. Tidak – Kali ini anda adalah psikopat dan anda berminat menyelesaikan lukisan anda. .

Kedua, rumah berhantu ini tidak hanya mempunyai lukisan yang menyeramkan, bilik beralih dan berubah bergantung pada keadaan fikiran watak utama. . Ketika dia merasa panik, bilik -bilik menjadi terdistorsi dan dicampur, tidak seperti lukisan yang gagal.

Momen paling menakutkan bagi saya adalah ketika anda sedang berlari, anda pergi ke hujung dewan dan menutup pintu di belakang anda. Objektifnya, seperti biasa, adalah masuk ke bilik sebelah. Tetapi setiap pintu terkunci yang anda cuba hilang sebaik sahaja anda berpaling daripadanya. Akhirnya, tidak ada pintu sama sekali. Sebagai seseorang yang tidak dapat menahan gua dalam permainan video, panik itu lebih sengit untuk mendapati bahawa tidak ada jalan keluar, bahkan tingkap. Sekiranya anda berputar cukup kerap dalam panik anda, pintu akan muncul, dan ia akan dibuka dengan sendirinya.

Lapisan ketakutan boleh menjadi rasa yang diperoleh, tetapi untuk kebanyakannya, ia adalah gabungan unsur -unsur unik yang dicampur dengan orang -orang yang lelah lama yang benar -benar menjadikannya keseronokan untuk dimainkan. Sekiranya anda pernah mempunyai petang percuma, berikan lapisan ketakutan dan lihat berapa banyak cat cat yang anda boleh mengupas untuk mendedahkan kebenaran, kerana ia mudah menjadi salah satu permainan seram terbaik 2016 memberi kami.

Kejahatan dalam 2

Tangkapan skrin kejahatan dalam 2 permainan

Tarikh Siaran: 13 Oktober 2017
Sistem: PS4, Xbox One, PC
Pemaju: Tango Gameworks
Penerbit: Bethesda Softworks
Kajian kami

Sebagai sekuel sepatutnya, permainan ini mengambil siri ini ke tahap yang baru. Sebastian Castellanos memasuki STEM sekali lagi dengan harapan dapat menyelamatkan anak perempuannya, Lily, dan membantu Mobius. Musuh -musuh di sini adalah watak -watak yang dibangunkan sepenuhnya, orang yang telah memasuki STEM dan telah rosak olehnya dan kuasa berpotensi dalam Lily.

Permainan ini masih kebanyakannya FPS dengan sedikit kelangsungan hidup yang dibuang, lebih dekat Re7 daripada itu Bertahan atau Pengasingan Alien. Yang mengatakan, itu benar -benar musuh dan naratif yang anda bermain kejahatan dalam permainan untuk.

Contohnya, jurugambar, menubuhkan perangkap yang rumit untuk anda lama sebelum anda bertemu untuk perjuangan sebenar. Dia mengingatkan saya sedikit dari Pagan Min dari Jauh menangis 4, dengan sikapnya yang sia -sia dan menarik ke arah manipulasi dan bukannya keganasan yang benar. Tidak ada watak yang menjauhkan diri dari kesakitan sebagai motivasi.

Sekiranya anda fikir permainan pertama agak terlalu licik untuk anda, yang kedua menetapkan banyak masalah tersebut. Cerita ini tidak betul -betul sama, tentu. Yang menyatakan, Kejahatan dalam 2 mempunyai watak dan musuh yang ditulis dengan baik, menjadikannya pasti bernilai bermain dan tempat dalam senarai ini.

Ruang mati

Tarikh Siaran: 13 Oktober 2008
Sistem: PS3, Xbox 360, Wii, PC, Android, iOS
Pemaju: EA Redwood Shores
Penerbit: Ea

Sekiranya anda fikir apa Bioshock Benar -benar diperlukan adalah makhluk asing, Ruang mati adalah untuk anda. Permainan ini adalah kisah twisted bangsa alien seperti borg yang ditentukan untuk menakluk alam semesta melalui monolit yang disebut penanda. Penanda ini membawa virus alien yang akan menukarkan spesies apa pun yang disentuh menjadi nekromorf melalui mayat mereka. Necromorphs, Reanimated Dead, menyebarkan virus dengan menyerang hidup sehingga mereka adalah satu -satunya perkara yang tersisa. Bersama -sama, mereka membentuk biomas yang cukup besar untuk menjadikan diri mereka sebagai orang asing yang baru untuk menghantar lebih banyak penanda.

Sebagai watak utama, pilihan anda agak suram. Anda tidak boleh memastikan keputusan yang tepat kerana orang memberitahu anda apa yang harus dilakukan mempunyai motif yang agak dipersoalkan. Di samping itu, Ishak sentiasa diseksa oleh teman wanita yang dikatakan mati dan kami tidak pernah pasti jika dia tidak dijangkiti atau nekromorph pada akhir permainan.

Sekiranya anda suka ketakutan melompat, zombi alien, dan benteng stomps, ruang mati adalah untuk anda. . Ia tidak melepaskan keganasan dan kelainan naratif.

Amnesia: keturunan gelap

Imej musuh utama di amnesia keturunan gelap

Tarikh Siaran: 8 September 2010
Sistem: PS4, PC
Pemaju: Permainan geseran
Penerbit: Permainan geseran

Walaupun semua permainan lain dalam senarai ini dapat menakutkan dan akan menggegarkan anda di but anda, berada di puncak mutlak pilihan kami untuk permainan menakutkan yang paling menakutkan, dengan hanya Bingkai maut sebagai pertandingan utamanya. Dalam permainan ini, bukan sahaja anda sepenuhnya tanpa senjata, anda juga tidak berdaya. Raksasa akan membuat anda dalam satu hit dan tidak ada yang dapat anda lakukan terhadap mereka tetapi berlari untuk hidup anda.

Tangkapan, seperti yang selalu ada dalam permainan seram, adalah bahawa mereka tidak dapat melihat anda jika anda berada dalam kegelapan. Masalahnya, kewarasan anda mengambil nosedive jika anda menghabiskan lebih dari beberapa minit dalam kegelapan lengkap. Kewarasan anda bukan hanya satu meter di sudut kanan atas sama ada, penglihatan anda goyah dan nafas anda cepat sehingga panik anda sendiri adalah semua yang anda boleh dengar.

Mekanik ini sahaja cukup untuk mendorong keseluruhan permainan, tetapi ada banyak lagi amnesia. Anda mendapat kabel, perkara yang sedikit akan membuat anda berpaling ekor dan berjalan seperti neraka. Seperti obor, anda tidak menyala, atau anak patung tiba -tiba muncul semasa anda sibuk memeriksa seluruh bilik.

Sekiranya anda dapat mencari seseorang yang suka permainan seram, tetapi belum memainkan amnesia, menonton mereka bermain akan menjadi sangat suci dan lucu. Amnesia, tanpa keraguan, bernilai membayar wang untuk. Mungkin menyimpan lampu walaupun, dan biarkan hati anda menetap ke dalam irama yang lebih mantap.

F.E.A.R.

Tangkapan skrin permainan ketakutan

Tarikh Siaran: 18 Oktober 2005
: PC
Pemaju: Monolith Productions
Penerbit: Warner Bros.

Amnesia atau Silent Hill, Tetapi ia akan membuat anda berada di tepi. Seram akan berlaku, dan ia akan terdiri daripada lebih banyak daripada gadis kecil di hujung lorong. Cerita itu sendiri, sebagai contoh, sebagai banyak kelainan dan berubah seperti yang lain Kejahatan penduduk permainan.

F.E.A.R. menerima pujian kritis kebanyakannya untuk gaya tempurnya. Diilhamkan oleh filem John Woo seperti Rebus, F.E.A.R. benar -benar tahu bagaimana membuat setiap pemain merasa seperti serigala tunggal badass. Dalam pertempuran, anda mempunyai keupayaan melambatkan masa. Dengan cara ini, setiap pukulan dianggap dan anda boleh meluangkan masa anda untuk benar -benar mendapatkan semua orang di dalam bilik. Bukan itu sahaja, tetapi dunia juga mengganggu dan meletup di sekitar setiap peluru dan bom tangan, membuat seni yang indah Michael Bay hanya boleh bermimpi.

F.E.A.R. mungkin Terbaik dari permainan seram psikologi, Dan jika anda belum memainkannya, kami sangat mencadangkan anda menyemaknya.

Bingkai maut

Imej promosi untuk bingkai maut

Tarikh Siaran: 13 Disember 2001
Sistem: Ps3, xbox, ps3
Pemaju: Tecmo
Penerbit: Tecmo

Bingkai maut adalah seram Jepun yang tulen dalam bentuk permainan. Sekiranya anda pernah berjaya melalui versi Jepun Cincin itu, Anda dapat memahami perbezaan besar antara apa yang difikirkan orang Amerika adalah seram, dan apa sebenarnya seram. Bingkai maut mempunyai satu mekanik utama yang sejak itu tidak dapat ditandingi dalam permainan seram yang lain, kamera anda obscura. Kamera mewah ini membolehkan anda menyerang semangat, tetapi satu snap tidak pernah cukup untuk melakukan silap mata. Anda mesti menjaga Roh sebagai dekat dengan pusat bingkai yang mungkin, snap gambar, dan kemudian melakukannya lagi sehingga mereka dibebaskan atau hilang sepenuhnya.

Di samping itu, kisahnya tidak mudah. Semakin banyak anda bermain, semakin banyak yang anda dapati betapa mendalam dan benar -benar menakutkan rumah ini yang telah anda jalani adalah. Hampir setiap semangat yang anda hadapi adalah orang lain yang menganggap mereka akan membuatnya juga. Hanya setiap kali, anda dapati kliping akhbar atau sesuatu yang menceritakan kematian mereka. .

Sehingga subuh

Tangkapan skrin hingga permainan subuh

Tarikh Siaran: 25 Ogos 2015
Sistem: PS4
Pemaju: Permainan supermassive
Penerbit: Sony

Pada dasarnya filem Kabin di hutan, Hanya dalam bentuk permainan. Sekumpulan lapan rakan pergi ke kabin di hutan untuk bercuti. Mereka belum berada di sana jauh sebelum kematian pertama berlaku dan semua watak mesti berusaha untuk bertahan hingga subuh. Pemain beralih antara setiap remaja, mengenali mereka dan membantu mereka bertahan di kabin dan di luar.

Terdapat banyak keputusan di sepanjang jalan juga, ada yang tetap diam dan bersembunyi, yang lain akan menyerang dan berharap untuk yang terbaik. Kadang -kadang ia berfungsi, kadang -kadang anda terbunuh. Semua keputusan anda berkumpul dengan apa yang telah dilaporkan sebagai beratus -ratus kemungkinan pengakhiran dan cara untuk sampai ke sana. Adalah mungkin bagi pemain untuk menjaga semua remaja hidup, tetapi tidak mudah.

Walaupun Sehingga subuh Keluar pada tahun 2015, grafik masih bertahan. . Sehingga Dawn bukanlah permainan yang memberi tumpuan kepada pertempuran atau permainan teknikal, tetapi pada peristiwa cepat, penerokaan, dan mengumpul maklumat untuk membuat keputusan masa depan yang boleh bermakna kehidupan atau kematian untuk watak-watak.

Bloodborne

Tangkapan skrin permainan darah

Tarikh Siaran: 24 Mac 2015
Sistem
Pemaju: DariSoftware
Penerbit: Sony

Sekiranya tidak ada yang lain, reka bentuk raksasa sepatutnya anda terbuka dengan sesuatu antara keganasan dan kagum. Sebilangan raksasa hanya kasar, yang lain sangat cantik, dan yang lain masih menceritakan kisah yang menyedihkan dengan cara mereka bergerak dan senjata apa yang mereka gunakan.

Bloodborne mempunyai banyak lapisan, segala -galanya ada untuk dibaca dan ditafsirkan sebagai mitologi milik dunia atau menambah cerita pemain yang tidak tahu bahawa mereka berada di.

Bloodborne, seperti pendahulunya Jiwa yang gelap, tidak berminat untuk menyerahkan butiran. Pemain diberi misi samar -samar dengan moral yang tidak jelas, namun tidak perlu risau ini adalah perkara yang betul untuk dilakukan. Menjelang akhir permainan, jika pemain tidak memberi perhatian, dia boleh hilang sepenuhnya mengenai makna berakhir dan mengapa satu pilihan kelihatan lebih disukai daripada yang lain.

Bertahan

Tangkapan skrin permainan luar biasa

Tarikh Siaran: 4 September 2013
Sistem: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Pemaju: Tong merah
Penerbit: Tong merah

Ini adalah permainan yang mengambil konsep Bingkai mautKamera dan meletakkan putaran yang berbeza di atasnya, membolehkan pemain menavigasi kawasan gelap dengan keupayaan penglihatan malamnya. Sejak Bertahan . Raksasa itu pernah menjadi manusia, membuat mereka membunuh di mana -mana di antara meletakkan mereka dari kesengsaraan mereka dan membunuh orang yang tidak bersalah – begitu banyak orang yang tidak bersalah yang dimanipulasi oleh keadaan dan mengambil kesempatan daripada.

Akhirnya, anda mungkin merasakan bahawa anda telah melarikan diri, tetapi permainan dimasukkan keraguan sehingga pandai anda tidak akan pasti. Menariknya, mekanik kamera akan memberi ganjaran kepada anda dengan filem hampir lengkap dari keseluruhan permainan anda. Tidbit seperti ini menunjukkan betapa anda menggunakan kamera dan betapa mahir permainan direka untuk membuat anda menggunakannya pada begitu banyak detik -detik penting.

? Ia adalah 10 teratas untuk kami di sini di Nerd banyak?, pasti.

Outlast 2

Tarikh Siaran: 25 April 2017
Sistem: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Pemaju: Tong merah
Penerbit: Tong merah

Malangnya, sekuel ini tidak sebaik permainan pertama, tetapi ia masih merupakan salah satu permainan menakutkan terbaik sepanjang masa. Ia masih menggunakan mekanik kamera, dan kali ini, tidak ada senjata untuk digunakan. Satu -satunya pilihan anda adalah untuk berjalan dan bersembunyi atau musuh akan membunuh anda dengan serta -merta.

Ini menjadi masalah apabila permainan dunia yang nampaknya terbuka ternyata sangat linear. Ia mahu anda berjalan ke arah tertentu dan bersembunyi di tempat tertentu. Sekiranya anda tidak berjaya mendapati bahawa pada percubaan pertama atau kelima, musuh akan melihat anda tanpa mengira seberapa baik anda berfikir anda bersembunyi.

Selain itu, watak musuh kurang maju dan direka dengan baik. Namun, jika anda menikmati cerita mengenai ekstremisme agama, Outlast 2 adalah untuk anda. Terutama jika ini bukan subjek yang sering anda hadapi, Outlast 2 menceritakan kisah yang menarik tentang betapa mudahnya agama -agama tertentu boleh membawa kepada tingkah laku yang tidak jelas dan bertentangan dengan pengikutnya, dan ia dipenuhi dengan ketakutan.

Betapa menakutkan Outlast 2? Nah, pada pendapat saya, saya mendapati ia sebenarnya lebih menakutkan daripada yang asal. Rhys tidak bersetuju, tetapi saya fikir ia patut diperhatikan.

Manhunt

Tangkapan skrin permainan manhunt

Tarikh Siaran: 18 November 2003
Sistem: Ps2, xbox, pc
Pemaju: Rockstar North
Penerbit: Permainan Rockstar

Jika Grand Theft Auto dianggap sebagai permainan ganas, berjalan kaki di taman berbanding dengan Manhunt. Ini adalah permainan awal dari Rockstar, dan luar biasa, ia masih memegang di bawah ujian masa. Grafiknya, tentu saja, mengerikan dengan piawaian hari ini, tetapi permainan masih hebat.

Anda memainkan bahagian penjenayah di barisan kematian yang bangun tidak mati tetapi tersekat dalam versi sakit seseorang Permainan yang paling berbahaya Oleh Richard Connell. Pasti, yang terakhir adalah tentang memburu satu manusia pada satu masa, tetapi pemburuan adalah tentang membunuh banyak manusia dengan cara yang paling ganas dan hebat. Anda mendapat lebih banyak mata untuk bagaimana kejam atau licik serangan itu, bergantung pada apa yang dituntut dari anda pada tahap itu. Tidak ada yang mengatakan tentang aspek seksual yang terlibat dalam beberapa tahap.

Manhunt mungkin tidak mempunyai ketakutan atau hantu, tetapi ia mempunyai keganasan dan jenis ketakutan psikologi halus yang jarang diganggu oleh permainan seram. Keadaan dan tindakan anda benar -benar membuat anda berfikir tentang kehidupan anda dan orang lain yang benar -benar bernilai.

Dikutuk: asal -usul jenayah

Tangkapan skrin permainan asal jenayah yang dikutuk

Tarikh Siaran: 15 November 2005
Sistem: Xbox 360, PC
Pemaju: Monolith Productions
: Sega

Dalam permainan ini, anda memainkan bahagian ejen FBI yang dibingkai untuk membunuh dua pegawai oleh Serial Killer X. Rakan yang dinamakan secara kreatif ini akan berlaku selepas pembunuh bersiri yang lain bahawa watak utama telah menyiasat, terus mengukuhkan motivasi dan rasa bersalah yang sepatutnya. Permainan ini telah dikritik kerana laluan linearnya yang tidak membenarkan pemain menyatukan siasatan itu sendiri. Walau bagaimanapun, laluan linear dan misteri telus dibayangi oleh pertempuran dekat Dikutuk.

Pemain benar-benar merasakan perspektif orang pertama dengan setiap pembunuhan dibuat. Pertempuran difokuskan hampir sepenuhnya pada huru -hara, mendekati dan peribadi dengan setiap musuh yang anda hadapi. Senjata anda berkisar dari pisau pemotong kertas ke sepana yang lebih biasa. .

Azab 3

Tangkapan skrin permainan Doom 3

Tarikh Siaran: 3 Ogos 2004
Sistem: Xbox, pc
Pemaju: Perisian ID
Penerbit: Activision

Jalankan N ‘Gun adalah nama semua DOOM permainan, tetapi Azab 3 Mengambil kek dengan musuh -musuh yang keluar dari koridor hitam padang, atau berlakunya lubang pengudaraan. Itu tidak mengatakan apa -apa suara yang anda akan dengar ketika anda menghadapi musuh tertentu.

Ada yang akan meminta anda mengikuti mereka, meninggalkan jejak kaki berdarah dan membawa anda ke dalam serangan hendap. Yang lain akan menjerit, bunyi menghantar lampu merah di seluruh lorong, kemudian keluar secepat. Musuh banyak, tentu saja, memaksa pemain meneka di mana mereka berada sebelum menembak mereka atau cahaya keluar.

Tidak kira betapa yakin anda berada di Doom Games, Doom 3 akan membuat anda berhati -hati menghampiri mana -mana dan semua bilik baru, terutama yang gelap. Akan ada banyak ketakutan lompat dan musuh yang keluar dari sudut yang anda boleh bersumpah anda diperiksa terlebih dahulu.

Soma

Imej promosi untuk soma

Tarikh Siaran: 22 September 2015
Sistem: PS4, Xbox One, PC
Pemaju: Permainan geseran
Penerbit: Permainan geseran

Cermin hitam dan begitu banyak media sci-fi sebelum ini, bertanya dengan tepat apa kesedaran dan apa yang benar -benar menjadikan sesuatu seseorang. Walaupun permainan ini mempunyai beberapa masalah permainan, seperti musuh -musuh yang harus anda jalankan, tidak cukup untuk mengurangkan kisah menarik permainan ini.

Anda bangun sebagai beberapa dude rawak tanpa idea bagaimana anda sampai ke kemudahan ini banyak liga di bawah lautan. Walaupun terdapat permulaan generik, pembukaan misteri ini adalah bagaimana permainan menceritakan kisahnya. Perkara terbaik mengenai permainan ini, adalah robot. Masing -masing mempunyai kesedaran penuh manusia dan percaya bahawa mereka adalah manusia.

Namun, mereka adalah robot robot junkyard yang hodoh, tidak berfungsi di kemudahan jisim yang mereka tinggal. Ini bukan robot yang anggun pada masa depan yang kita lihat di media sci-fi lain. Dengan cara ini, Soma menyatakan bahawa lebih mudah untuk memanfaatkan Porsche daripada Ford Fiesta. Kemudian ia bertanya dengan tepat apa yang ada hubungannya dengan penampilan.

Cerita tidak terkira

Tangkapan skrin cerita permainan yang tidak ternilai

Tarikh Siaran: 27 Februari 2017
Sistem: PC
Pemaju: Tiada kod
Penerbit: Devolver Digital

Apa yang anda lakukan ketika seram secara harfiah datang mengetuk pintu anda? bertanya hanya melalui satu siri cerita yang diceritakan dengan arahan berasaskan teks mengenai monitor dan bunyi, seperti hari yang baik. Jimat untuk satu cerita, yang berada dalam perspektif orang pertama yang biasa. Setiap cerita dihubungkan dan akhirnya akan berkumpul ke ketukan yang sangat mencurigakan di pintu anda.

Sukar untuk menggambarkan cerita yang tidak terhingga tanpa masuk ke dalam spoiler, tetapi bahagian -bahagiannya diberitahu dengan baik dan ada estetika 80 -an nostalgia tertentu. Seram tidak banyak melompat kerana ia adalah bercerita yang mendalam. Visual dan tindakan yang diperlukan oleh bantuan pemain membantu mewujudkan suasana yang membuat anda mempersoalkan apa yang sedang berlaku, moral, dan tepat siapa yang mengetuk pintu anda. Berakhir ini adalah di antara pengalaman badan dan menggegarkan seram.

Kejahatan dalam

Tangkapan skrin kejahatan dalam permainan

Tarikh Siaran: 14 Oktober 2014
Sistem
Pemaju: Tango Gameworks
Penerbit: Bethesda Softworks

Sebelum Sebastian Castellanos tahu apa batangnya, dia menyiasat pembunuhan beramai -ramai di Hospital Mental Beacon. Malangnya, pasangannya Joseph Oda dan detektif junior Juli Kidman disedut ke dalam dunia batang. Di sana, mereka bertemu dengan setiap jenis raksasa yang mengerikan dari fikiran Ruvik.

Reka bentuk raksasa ini sangat dipuji kerana masing -masing adalah unik dan sering meletakkan sentuhan pada tropis seram yang biasa. Contohnya, beg badan yang tergantung dari siling, hanya kali ini salah seorang daripada mereka masih menjerit. Atau mayat yang bertukar menjadi banshee yang banyak ditentukan untuk menenggelamkan anda dalam darah. Jahat dalam boleh mengahwini seram Jepun dengan pertempuran barat dengan baik.

Kejahatan dalam membina suasana melalui gaya misteri hampir detektif. Pertempuran itu lebih banyak FPS dan walaupun kadang -kadang merendahkan idea -idea yang tidak pandai dalam permainan, kejahatan pertama dalam masih berdiri kuat hari ini. Yang mengatakan, sesetengah peminat masih merasa agak terlalu licik untuk dimainkan, terutama ketika anda disentuh oleh raksasa dan beban simpan mendarat di tempat yang sama tanpa cara untuk mempertahankan diri.

Pemerhati

Tangkapan skrin permainan pemerhati

Tarikh Siaran: 15 Ogos 2017
Sistem: PS4, Xbox One, PC
Pemaju: Pasukan Bloober
Penerbit: Aspyr

Permainan indie dari pembuat Lapisan ketakutan, Hanya bukannya berkeliaran di sekitar rumah berhantu, Pemerhati mengambil laluan siber. Anda memainkan bahagian Daniel Lazarski, sejenis detektif khas yang dapat menggodam kenangan dan ketakutan orang.

Anda harus memerhatikan detik -detik terakhir kematian mereka atau menemui motivasi mereka. Tidak ada rahsia dari anda, dan anda juga tidak dapat menyimpan rahsia dari atasan anda. Permainan cyberpunk gelap ini meneroka dunia pasca apokaliptik yang dilanda perang dan ketagihan; dua kejahatan kemanusiaan selain seks.

Setiap penggunaan keupayaan penggodaman mewah anda mempunyai kos, kerana perkara -perkara seperti itu selalu dilakukan dalam permainan video. Keupayaan anda untuk memberitahu perbezaan antara realiti dan kenangan suspek anda menjadi kabur.

Tidak lama lagi, siasatan anda akan mengambil tempat duduk belakang kerana anda hanya cuba untuk bertahan dalam kengerian di dalam fikiran anda. Observer mungkin menderita dari rehat sekali -sekala dalam pacing dan gangguan jalan linear, tetapi permainan keseluruhan membina dunia yang sangat gelap dengan rahsia yang lebih gelap untuk mendedahkan.

Kayu gelap

Tangkapan skrin permainan Darkwood

: 24 Julai 2014
Sistem: PC
Pemaju: Studio Wizard Acid
Penerbit: Studio Wizard Acid

Sekiranya anda menikmati Jangan kelaparan tetapi ditinggalkan mahu lebih banyak, Kayu gelap adalah untuk anda. Darkwood masih menjadi permainan survival atas ke bawah tetapi ia berbeza dari tidak kelaparan dengan benar-benar tenggelam giginya ke dalam seram atmosfera. Semasa bermain permainan ini, anda lebih takut dengan apa yang dapat anda dengar daripada apa yang dapat anda lihat.

Dengan bidang pandangan yang terhad, Darkwood pastikan anda tidak melihat arah yang betul apabila sesuatu pecah melalui papan lantai atau geram secara senyap -senyap ke kiri anda. Bertahan malam dan anda mesti menggunakan setiap jam siang yang menyakitkan untuk membuang lebih banyak bekalan. Bekalan ini membantu anda mendapatkan kemahiran (seperti konvasial visi yang lebih besar), senjata yang lebih baik (yang memerlukan penyelenggaraan yang berterusan), dan bala bantuan supaya apa yang disembunyikan pada waktu malam akan kurang peluang untuk memakan anda.

. Yang terakhir ini tidak pernah melaporkan akhbar mengenai butiran kiamat yang anda sedang hidup, tetapi majalah dan sekerap jurnal. Ia adalah unsur -unsur kecil seperti itu, dan reka bentuk bunyi, yang menjadikan Darkwood begitu mendalam dan menakutkan.

Tangkapan skrin permainan kelab sastera Doki Doki

Tarikh Siaran: 22 September 2017
Sistem: PC
Pemaju: Pasukan Salvato
Penerbit: Pasukan Salvato

Oleh itu, anda melayari stim, mencari novel visual dengan gadis anime yang comel, buah dada, dan skirt yang sangat pendek. Anda jumpa Kelab Sastera Doki Doki Dan ia kelihatan cukup baik, fantasi “satu lelaki, banyak wanita” biasa. Nampaknya anda mempunyai jam yang menyeronokkan dan comel di hadapan anda.

Dan anda lakukan, separuh pertama permainan ini tidak mencurigakan sama sekali jika anda tidak tahu apa yang akan datang. Puisi untuk kelab sastera semakin pelik, tetapi semua puisi adalah pelik, betul? Pada satu ketika permainan berakhir agak tiba -tiba, ia kelihatan seperti permainan terhempas. Saya memberi jaminan kepada anda, tidak. Cuba lagi dan mainkan permainan ini lagi, anda akan melihat beberapa perbezaan halus yang akan menjelaskan mengapa permainan anime yang nampaknya comel berada di senarai permainan seram 50 teratas.

Kelab Sastera Doki Doki adalah mengenai fasad, satu demi satu. Terserah kepada pemain untuk mengupas lapisan dan mengetahui apa yang tersisa pada akhirnya.

Kami gembira sedikit

Gambar promosi untuk kami gembira beberapa

Tarikh Siaran: Musim panas 2018
Sistem
Pemaju
Penerbit: Permainan paksaan

. Pertama sekali, adalah buku yang paling berjaya untuk penyesuaian permainan video Saya pernah melihat. Seperti yang anda mungkin dapat memberitahu dari treler permainan, kami gembira beberapa menyesuaikan diri Dunia baru oleh Aldous Huxley dengan sedikit Agatha Christie dan 1984 oleh George Orwell dilemparkan untuk rempah tambahan.

Kedua, anda benar -benar menjalani kehidupan seseorang seperti Bernard Marx dari Dunia Baru Berani. Arthur Hastings, watak utama We Happy Sedang, jelas tidak terkesan dengan dunia di sekelilingnya dan apa yang telah datang, tetapi ketakutan mendorongnya untuk menyesuaikan diri. Anda tidak mahu menjadi lebih rendah, sekarang anda? Dunia begitu mendalam kerana ia menakutkan tanpa kata -kata.

Ketiga, permainan survival We Happy Some membolehkan anda mencari lebih dari satu penyelesaian kepada masalah, sama ada melalui stealth atau brutally memukul jalan anda melalui kedua-dua pengawal dan warganegara tidak akan nilly. Permainan ini menggalakkan stealth, sudah tentu, tetapi pengawal dan warganegara tidak sepenuhnya terkalahkan. Sekiranya anda memainkan pertempuran anda dengan teliti, anda boleh menguruskannya.

Tanah kesakitan

Tangkapan skrin tanah permainan kesakitan

Tarikh Siaran: 13 September 2017
: PC
Pemaju: Alessandro Guzzo
Penerbit: Alessandro Guzzo

Walaupun permainan ini boleh dituduh terlalu mudah tanpa banyak cara permainan kompleks, Tanah kesakitan difokuskan hampir sepenuhnya pada penjelajahan. Anda hampir boleh menyebutnya simulator berjalan (atau berjalan) sebagai titik lagi, meneroka, membaca jalan anda melalui pelbagai entri jurnal, dan perhatikan.

Dibina oleh seorang lelaki, Alessandro Guzzo, di Cryengine, tanah sakit menawarkan landskap terperinci dan indah yang santai – sehingga makhluk menjadi terlalu dekat. Tambahan pula, terdapat banyak adegan dan kawasan yang mengerikan yang menceritakan kisah yang mengerikan tentang apa yang dapat dilakukan oleh makhluk ini dan dari mana asalnya.

Walau bagaimanapun, yang agak dikecewakan mengenai permainan ini adalah bahawa kematian tidak mempunyai banyak akibatnya. Anda segera menanam di pusat pemeriksaan terakhir anda dan tidak pernah jauh dari tempat anda sibuk menyiasat. . Apa pun keadaannya, Tanah Kesakitan adalah permainan seram yang semata -mata atmosfera yang pasti akan membuat anda menuju ke petunjuk seterusnya.

Dapatkan walaupun

Tangkapan skrin yang mendapat cutscene

Tarikh Siaran: 23 Jun 2017
Sistem: PS4, Xbox One, PC
Pemaju: Ladang 51
Penerbit: Bandai Namco Entertainment

Permainan ini adalah jualan keras bagi mereka yang menyukai FPS mereka untuk melakukan sesuatu yang baru dan sedikit kurang linear. Walaupun stok FPS dan elemen pertempuran, dan satu-shot membunuh sekali-sekala Dapatkan walaupun memegang sendiri dengan cerita yang hebat. Terdapat begitu banyak lapisan untuk mendedahkan ketika anda maju melalui permainan yang ketika anda menganggap anda memegang apa yang sedang berlaku, permainan itu bertukar menjadi terbalik dan menyebarkan kepingan.

Unsur -unsur FPS mengetepikan, bahkan menggunakan peranti futuristik yang bersatu dengan kepala watak utama untuk mendedahkan bagaimana dia terjebak dalam suaka, yang bercakap kepadanya, dan bagaimana untuk melarikan diri. Kisah dan mekanik jauh lebih mendalam daripada ini, tetapi sukar untuk dijelaskan tanpa masuk ke dalam spoiler.

Tidak perlu dikatakan, lebih suka menceritakan kisah yang hebat daripada Iron Out Unik Elemen FPS. Sama seperti tanah kesakitan, tumpuannya jauh lebih rendah pada permainan tradisional. Walau bagaimanapun, perbezaannya adalah bahawa tanah kesakitan tidak cuba menyamar sebagai apa -apa selain daripada apa. Dapatkan bahkan tidak lagi FPS daripada tanah kesakitan, tetapi hanya permainan ini yang cuba sebaliknya.

Tetamu ke -7

Tangkapan skrin permainan dari tetamu ke -7

Tarikh Siaran: 1 April 1993
Sistem
Pemaju: Trilobyte
Penerbit: Hiburan Interaktif Virgin

Sebagai salah satu permainan tertua dalam senarai ini, ia mempunyai banyak perkara untuk hidup. Ia tidak cukup menguji masa, seperti sekarang kita telah melihat tropis ini berulang kali, tetapi misteri Tetamu ke -7 masih memegang. Semua hantu dan orang dalam permainan dimasukkan klip filem, strategi yang kemudiannya mempopularkan genre FMV dalam permainan.

Misteri itu berpaling berbanding dengan teras permainan: siapa tetamu ke -7? Adakah watak pemain? Adakah orang lain? Dan bagaimana, sebenarnya, Tuhan manor berjaya membunuh begitu banyak orang dalam satu perjalanan? Terdapat terlalu banyak soalan dan terlalu sedikit jawapan sehingga anda menyelesaikan permainan.

Teka -teki tetamu ke -7 boleh menjadi mudah atau sangat sukar, kerana mungkin ada cara yang sangat spesifik untuk menyelesaikannya. Ini sering menjadi cara permainan lama seperti itu. Walau bagaimanapun, silap mata adalah dengan terus berusaha sehingga anda mendapatkannya. Anda tidak boleh berputus asa dan bergerak lagi, setiap teka -teki mendedahkan bahagian utama misteri.

Tangkapan skrin permainan separuh hayat

Tarikh Siaran: 19 November 1998
Sistem: PS2, PS3, Xbox 360, PC
Pemaju: Valve Corporation
Penerbit: Sierra Studios

Lama sebelum Star Trek menceritakan kisah borg yang mengambil alih alam semesta, ada Separuh hayat. Percubaan saintifik tidak kena dan membuka portal ke dimensi lain. Xen datang mencurahkan, cuba melarikan diri dari bangsa asing yang lain (mengambil alih jenis alam semesta), tetapi mereka sama seperti bermusuhan dengan watak utama.

Half-Life diiktiraf secara kritikal kerana grafiknya yang menakjubkan pada masa itu (kesan zarah senjata api dan letupan anda sangat baik), dan unsur-unsur FPS revolusioner. Ditapis dari orang -orang seperti azab dan Wolfenstein, Half-Life Membuat Menembak Lewah, Hitbox Musuh Lebih tepat, dan keupayaan untuk membunuh pelbagai musuh dengan bom bom tangan.

Di samping itu, terdapat bahagian dalam separuh hayat yang jauh lebih dinamik daripada nombor koridor generik 34. .

Kiri 4 mati

Tangkapan skrin 4 cutscene mati

Tarikh Siaran: 17 November 2008
Sistem: Xbox 360, PC
Pemaju: Valve Corporation
Penerbit: Valve Corporation

Tiada makhluk asing atau hantu kali ini, Kiri 4 mati adalah permainan zombie dari tahun 2008 yang mengajar pencinta zombie bagaimana bermain co-op. Permainan ini adalah mustahak bagi mereka yang menikmati permainan zombie dan ingin berkongsi cinta dengan rakan -rakan.

Kiri 4 Dead mempunyai empat senario, buku seperti filem dengan poster dan kredit, yang lebih kurang tidak berkaitan. Setiap senario mempunyai persekitaran yang berbeza, seperti stesen kereta api, hospital, rumah, dan ladang jagung. Kerja berpasukan sangat penting untuk kelangsungan hidup anda, walaupun anda kebanyakannya menjerit antara satu sama lain untuk mendapatkan musuh ini atau pemain itu dihidupkan semula.

Permainan ini tidak begitu menyeramkan atau menakutkan kerana berdarah dan dipenuhi dengan zombi tanpa wajah yang akan ditembak jatuh. Seram itu mungkin datang apabila pasukan gagal bekerjasama dan harus memikirkan semula strategi mereka pada permainan seterusnya. Saya tidak akan menyalahkan mereka, beberapa bos zombie itu boleh menakutkan.

Jumaat ke -13: Permainan

Gambar promosi untuk hari Jumaat permainan ke -13

Tarikh Siaran: 26 Mei 2017
Sistem: PS4, Xbox One, PC
Pemaju: Illfonic
Penerbit: Media Gun

Multiplayer yang ganas yang menempatkan lapan pemain di kem musim panas, seperti dari filem. Tujuh pemain mengambil bahagian kaunselor kem remaja, yang ditugaskan sama ada melarikan diri atau bertahan malam. Melarikan diri memerlukan banyak pencarian, bagaimanapun, kerana anda perlu membetulkan kereta, bot, atau radio untuk melakukannya. Masing -masing memerlukan bahagian -bahagian yang bertaburan pada tahap, diletakkan secara rawak setiap kali anda memulakan perlawanan baru.

Pemain kelapan benar -benar mendapat semua barang, bagaimanapun, kerana mereka dapat bermain Jason Voorhees sendiri. Anda boleh memilih salah satu daripada lapan versi Jason yang berbeza dari filem masing -masing. Setiap versi mempunyai peningkatan dan kebolehan yang berbeza, seperti peningkatan kelajuan pergerakan, kerosakan senjata, dan kekuatan bergelut.

Oleh kerana Jason jelas adalah yang paling menyeronokkan untuk dimainkan, menjadi lebih berkuasa dan semua, setiap pemain mendapat peranan yang dipilih secara rawak setiap perlawanan. Permainan ini telah dikritik untuk ini, tetapi boleh dikatakan bahawa ini agak tepat untuk bagaimana filem itu.

Tangkapan skrin bersendirian dalam permainan gelap

Tarikh Siaran: 1992
Sistem: PC, iOS, PlayStation, PS2, Wii, Xbox 360, PS3
Pemaju: Infogrames
Penerbit: Infogrames

Ini adalah permainan tertua dalam senarai ini dan ada yang menganggapnya sebagai permainan yang mempopularkan genre seram survival, sama seperti Wolfenstein yang sama mempopularkan genre FPS. Sendiri dalam kegelapan adalah yang pertama untuk benar -benar mendapat hak seram hidup, dari pengurusan inventori hingga hampir tidak berdaya terhadap raksasa.

Diilhamkan oleh h.P. Lovecraft, permainan ini menunjukkan banyak raksasa yang pelik dan indah dari sisi lain bersembunyi di tempat yang paling aneh. Seperti tab mandi, sebagai contoh, seperti mana -mana raksasa harus dalam permainan seram. Sebagai pemain, anda dilengkapi dengan senjata pertempuran huru -hara, biasanya pedang atau pisau. Di samping itu, kawalan lama memaksa anda untuk memikirkan semula pertempuran dengan berhati -hati dan memikirkan bagaimana untuk memukul musuh anda dengan betul tanpa merosakkan diri anda.

Sekiranya anda mempunyai emulator dan kesabaran seorang kudus, bersendirian dalam kegelapan patut diperiksa untuk pelajaran sejarah yang menyeronokkan dalam perkembangan permainan. Anda benar -benar akan dapat melihat di mana begitu banyak tropes dalam permainan seperti Resident Evil berasal dan bagaimana mereka berkembang dalam permainan kemudian.

Amnesia: Mesin untuk babi

Tangkapan skrin amnesia mesin untuk permainan babi

Tarikh Siaran: 10 September 2013
Sistem: PS4, PC
Pemaju: Bilik cina
Penerbit: Permainan geseran

Walaupun banyak misteri hilang untuk sekuel ini, sejak yang pertama menjawab kebanyakan soalan, Mesin untuk babi masih berpegang sebagai permainan menakutkan yang baik. Hebat. Narator yang tidak boleh dipercayai ini ditemui dengan penyertaan jurnal dan ucapan sekali -sekala dari antagonis yang bertekad untuk membuat anda berfikir anda lebih buruk daripada dia.

Meter kewarasan dikeluarkan, perubahan yang sangat malang, tetapi itu tidak menjadikan persekitaran kurang menakutkan. .

Yang mengatakan, mesin untuk babi tidak mempunyai teka -teki yang menarik dari pendahulunya. . Tidak ada keturunan ke dalam kegilaan ketika anda menggantikan fius, dan bergerak kotak di ruang merangkak.

Antara tidur

Imej promosi untuk antara tidur

Tarikh Siaran: 29 Mei 2014
Sistem: PS4, Xbox One, PC
Pemaju: Krillbite Studio
: Krillbite Studio

Walaupun permainan yang agak pendek, kira -kira tiga jam, Antara tidur mempunyai kedua -dua elemen dan cerita permainan yang menarik. Unsur -unsur permainan termasuk memainkan bahagian anak kecil, tindakan memeluk teddy bear anda memberikan cahaya tambahan, dan banyak lagi yang plot relevan. Sebagai anak kecil, ketinggian anda dan pemahaman asas dunia membuat butiran yang menarik, seperti ketidakupayaan untuk membaca atau bagaimana anda dapat mencapai sesuatu yang tidak dapat dicapai.

Permainan ini mungkin memberi ibu bapa beberapa tugs jantung, seperti anak berusia dua tahun memanjat dapur dan membuka apa-apa dengan pintu. Ia hanya menjadi lebih teruk, kerana terdapat lebih banyak lagi di kalangan tidur daripada kanak -kanak yang berlari dari raksasa yang menakutkan.

Permainan ini adalah mengenai perjalanan mengatasi trauma zaman kanak -kanak dan melakukannya melalui pengalaman yang lebih abstrak seperti mimpi yang dapat membantu lebih memahami sesuatu yang tidak dapat difahami sepenuhnya oleh anak kecil.

Catherine

Tarikh Siaran: 17 Februari 2011
Sistem: PS3, Xbox 360, PS4, PS Vita
Pemaju: Atlus
: Atlus

Ketidaksetiaan adalah dosa yang tidak akan berhenti menghantui anda dan impian anda Catherine. Anda memainkan bahagian dari Vincent Brooks, yang teragak -agak untuk berkomitmen untuk idea perkahwinan dengan teman wanitanya Katherine. . Dia melemparkan sepana dalam keputusan Brook dengan cara yang tidak pernah ada. Tindakannya menipu menghantui impiannya dan Catherine tidak pernah melepaskannya.

Catherine menggabungkan unsur-unsur ghaib dan peranan yang mungkin digambarkan sebagai platformer tetapi tidak begitu. Matlamat permainan adalah untuk sampai ke puncak menara, tetapi bukan tentang melompat atau memanjat. Brooks mesti mengeluarkan blok dan menolaknya ke tempat yang sesuai untuk mendapatkan lebih tinggi, sementara beberapa raksasa yang mengerikan akan datang selepasnya.

Pemberhentian yang mematikan

Tangkapan skrin permainan premonisi yang mematikan

Tarikh Siaran: 23 Februari 2010
Sistem: PS3, Xbox 360, PC
: Permainan akses
Penerbit: Microsoft

Ingatlah untuk mendapatkan versi pemotongan pengarah permainan ini, kerana asalnya sangat glitchy dan permainan boleh menjadi agak mengecewakan untuk keluar pada tahun 2010. , Pemberhentian yang mematikan .

Walaupun sedikit di sisi yang pelik, demonisi mematikan menceritakan kisah yang baik dan pertempuran adalah rasa fps rata -rata. Cerita ini berpusat di sekitar ejen khas FBI Francis York Morgan ketika dia menyiasat pembunuhan seorang wanita berusia lapan belas tahun. Kes ini ternyata menjadi sebahagian daripada siri pembunuhan serupa di seluruh Amerika yang dilakukan oleh pembunuh hujan.

Tidak seperti kebanyakan permainan jenayah seram, Deadly Premonition juga mempunyai elemen kelangsungan hidup. Bukan kekurangan jenis senjata, tetapi memberi makan watak utama anda dan pastikan dia memakai jenis pakaian bersih. Ini adalah pilihan yang aneh untuk memastikan dan tidak benar -benar mempengaruhi plot utama, walaupun ia adalah sesuatu yang boleh dilakukan dalam sekuel masa depan jika ada satu.

Siren yang dilarang

Gambar promosi untuk siren yang dilarang

Tarikh Siaran: 6 November 2003
Sistem: PS4, PS2, PS3, PC
Pemaju: SCE Japan Studio

Siren yang dilarang. Permainan ini mengikuti acara di kampung Jepun bernama Hanuda. .

. . .

. . Ini sebenarnya berakhir dengan hasil yang luar biasa, dengan mudah menjadikannya sebahagian daripada sejarah pembangunan menangkap gerakan.

Alice: kegilaan kembali

: 14 Jun 2011
Sistem: PS3, Xbox 360, PC
: Seni Elektronik
Pemaju: Kuda pedas

adalah sekuel untuk American McGee’s Alice, yang diterbitkan pada tahun 2000. Seram psikologi ini mengelirukan kisah Alice in Wonderland dengan memberi tumpuan kepada dunia yang fantastik dari Wonderland, dan lebih banyak lagi pada Alice sendiri dan perjuangannya untuk mengatasi psikosis yang disebabkan oleh traumanya.

Permainan ini bermula dengan pelepasan Alice Liddell kembali ke masyarakat dari suaka yang dia telah koma dalam permainan sebelumnya. Pemain secara bergantian mesti melintasi Wonderland yang rosak dan Victoria London yang dibayar sebagai Alice sebagai Alice.

Wonderland dipisahkan ke dalam bahagian, masing -masing mempunyai tema yang berbeza, dan memori yang berbeza sebagai hadiah. Setiap langkah yang anda ambil meletakkan anda lebih jauh di sepanjang jalan ke arah menemui kebenaran tentang bagaimana keluarga anda benar -benar mati dan pada masa yang sama menyelamatkan Wonderland sendiri.

Limbo

Tarikh Siaran: 21 Julai 2010
: Xbox 360, Xbox One, PS Vita, PS3, PS4, PC, OS X, IOS, Android

Pemaju: Berpura-pura mati

.

Dalam Limbo, Anda mengawal seorang budak lelaki ketika dia melintasi siri persekitaran jahat dalam usahanya untuk mencari kakaknya. Permainan ini menggunakan stylization hampir filem-noir untuk meningkatkan visual dan suasana ke tahap genre seram. Setiap teka -teki yang anda selesaikan lebih jauh di sepanjang jalan budak lelaki itu. Kegagalan, bagaimanapun, mengakibatkan kematian anda yang ganas dan sering mengerikan.

. Ketiadaan naratif langsung membolehkan pemain membuat kesimpulan mereka sendiri mengenai anak lelaki dan keadaan malangnya. Walaupun permainan pendeknya, Limbo adalah bernilai wang, terutamanya kerana ia telah dibuat diakses pada banyak konsol yang berbeza, walaupun iOS, dan Android Systems.

Dalam

Tangkapan skrin di dalam permainan

Tarikh Siaran
Sistem: PS4, PC, Xbox One, Nintendo Switch, iOS
: Berpura-pura mati
Pemaju: Berpura-pura mati

Permainan ini secara teknikalnya dianggap sebagai platform teka -teki seperti pendahulunya, tetapi dystopia di mana ia ditetapkan cukup tidak mencukupi untuk mendapatkannya tempat dalam senarai ini. . Matlamat permainan? Seperti mana -mana permainan yang bagus dengan unsur -unsur seram, matlamatnya adalah untuk bertahan. Di dalamnya merumitkan proses ini dengan menjadikan pemain melengkapkan teka -teki alam sekitar yang bijak sepanjang masa.

Seram permainan ini tidak terlalu terang seperti dalam permainan lain; Sebaliknya, anda terus berada di pinggir tempat duduk anda dengan isyarat muzik, dan keperluan terdesak budak lelaki itu untuk bertahan hidup di dunia ini. Terdapat banyak cara untuk dia mati, banyak dari mereka yang ganas, termasuk serangan anjing atau ditembak oleh pengejarnya. .

Mimpi buruk kecil

Tangkapan skrin permainan mimpi buruk kecil

: 28 April 2017
: PS4, Xbox One, PC
: Bandai Namco Entertainment
Pemaju: Tarsier Studios
Kajian kami

Mimpi buruk kecil adalah permainan tentang seorang gadis kecil yang lapar yang lapar dalam mantel kuning bernama enam. Atau sekurang -kurangnya, kami fikir dia seorang gadis kecil. . Objek permainan ini adalah untuk menyembunyikan dan mengelakkan tetamu ketika anda naik dari kedalaman yang lebih rendah dari Maw, sebuah kapal seperti hotel yang memenuhi kehendak para tetamu. Sekiranya anda ditangkap, anda mati.

Dalam, . Tidak seperti di dalam, bagaimanapun, anda tidak begitu banyak menyelesaikan teka -teki (walaupun mereka wujud); Anda bermain bersembunyi dan bersembunyi tinggi. Walaupun menjadi platformer yang mudah, Little Nightmares menceritakan kisahnya melalui latar belakang. Syaitan ada dalam perincian.

Permainan ini bergantung sepenuhnya pada papan bunyi dan visualnya untuk memberikan unsur -unsur yang mengerikan. Bunyi haiwan dari tetamu dan muzik yang menakutkan menggabungkan dengan dunia yang dahsyat, kotor mewujudkan ketegangan yang diperlukan. Kebanyakan persekitaran diliputi dalam percikan coklat yang kami harap (tetapi tidak pasti) adalah darah, di antara banyak noda lain yang tidak dapat dikenal pasti yang mungkin setiap mimpi buruk kecil sendiri.

Tangkapan Tangkapan Pertempuran dalam Pengorbanan Senuas Hellblade

Tarikh Siaran: 8 Ogos 2017
Sistem: PS4, PC
Penerbit: Teori Ninja
Pemaju: Teori Ninja

Apa yang berlaku apabila anda mencampurkan budaya Celtic kuno dan mitologi Norse dengan sedikit dan sentuhan skizofrenia? Anda mendapatkan Hellblade: Pengorbanan Senua. Permainan ini mengikuti Senua ketika dia melintasi Helheim untuk mengambil kekasihnya dari cengkaman Hela. Senua dihantui oleh kegelapan sepanjang usahanya, suara -suara “furies” yang berbisik kepadanya dan membuatnya menghidupkan kembali kenangan dari masa lalu.

Walaupun tidak ada mitologi yang setia, permainan ini menunjukkan kesedaran yang luar biasa dan gambaran psikosis yang tepat. Teori Ninja bekerja rapat dengan pakar saraf, pakar kesihatan mental, dan orang yang mempunyai keadaan yang sama untuk memastikan bahawa mereka akan memberikan gambaran yang tepat.

. Grafik yang menakjubkan dan penggunaan suara yang tidak dapat ditandingi telah menyebabkan pengkritik memuji permainan ini sebagai karya seni. .

Bioshock

Tangkapan skrin permainan bioshock

: 21 Ogos 2007

Penerbit

Bioshock Adakah impian kapitalis laissez-faire menjadi mimpi ngeri. Sebilangan besar permainan ini wujud di bandar subaquatic yang dipanggil Rapture pada tahun 1960 -an. Di mana sekali ia menjadi taman permainan untuk plutokrat dari semua jenis, kini ia menjadi bayang -bayang yang agak malang dari kemuliaannya.

. Anda sebagai pemain mesti menavigasi penembak orang pertama ini di bawah arahan Atlas Misteri, yang sangat sopan menetapkan anda dalam beberapa tugas.

Sementara itu, anda mesti melawan splicers yang sangat teruk,. Di samping raksasa ini, anda juga harus memilih jalan anda di sekitar pelindung raksasa yang dipanggil Big Daddies, yang tujuannya dalam hidupnya adalah untuk melindungi adik -beradik kecil yang mengasyikkan ketika mereka menuai sumber Kejatuhan Rapture.

Sekiranya anda belum menyemaknya, adakah anda akan melakukannya?

Gambar dari cutscene akhir bioshock 2

: 9 Februari 2010
Sistem: PC, Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4, OS X
Penerbit: Permainan 2K
Pemaju: 2K Marin

Kembali ke Pengangkatan dalam sekuel ini kepada yang asal Bioshock permainan. Sekarang sepuluh tahun selepas pendaratan kemalangan Jack, di Bioshock 2 Anda bermain subjek Delta, prototaip Big Daddy kepada Daddies yang anda harus berjuang dalam permainan asal. Nampaknya Rapture tidak dapat pergi satu dekad tanpa membentuk kultus.

. . Subjek Delta mesti melawan jalannya melalui kultus Lamb, bersama -sama dengan splicers sehari -hari anda, sementara itu semakin meningkat dengan setiap buku harian audio yang anda dengar, dan dengan setiap motif rama -rama biru yang anda lihat.

Tarikh Siaran: 14 Jun 2013
Sistem: Ps3, ps4 (remastered)
Penerbit: Sony Computer Hiburan
: Anjing nakal

Dengan lebih daripada 200 Anugerah Permainan Tahun sejak pelepasan awalnya di PS3, Yang terakhir antara kita Tidak memerlukan pengenalan. Permainan seram hidup ini tugas-tugas watak anda, Joel, dengan mengasingkan seorang gadis muda, Ellie, melintasi Amerika pasca apokaliptik dalam usaha terdesak untuk menyembuhkan kemanusiaan jangkitan kulat yang berubah menjadi raksasa seperti zombie,.

Ini bukan sekadar permainan survival zombie-outbreak standard anda, sama ada. Anjing nakal dengan cemerlang berdasarkan ketegangan jangkitan kulat dalam permainan ini selepas kulat Cordyceps dunia nyata. Sekarang, versi dunia sebenar kulat ini tidak menjejaskan manusia (namun) tetapi ia pasti menjadikan realiti dystopian dalam yang terakhir dari kita yang lebih dipercayai.

Apa yang Membuat Yang Terakhir Daripada Kami Salah satu Permainan Terbaik Di Kedua.

Perkembangan watak sahaja digelar sebagai salah satu titik terbaik permainan, dengan anda sebagai pemain menonton Joel menjadi sedikit lebih manusia, dan Ellie bertukar menjadi salah satu watak yang paling badass dalam permainan.

Setiap aspek permainan ini meletakkan anda dalam mod survival, dan tindakan anda dalam permainan dengan cepat menjadi kurang mengenai moral, dan lebih banyak tentang apa yang diperlukan untuk membawa anda ke langkah seterusnya. Ia bernilai playthrough dengan versi PS4 yang baru diubahsuai – hanya membawa kotak tisu.

Yang terakhir dari kita 2 .

Residen Evil 4

Tangkapan skrin permainan Resident Evil 4

Tarikh Siaran: 11 Januari 2005
Sistem: PS2, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, GameCube, Wii, PC, IOS, Android
Penerbit: Capcom
Pemaju: Capcom

Kami tidak boleh benar -benar mempunyai senarai permainan seram tanpa meletakkan Residen Evil 4 di atasnya. Ansuran utama ke -6 ini ke Kejahatan penduduk siri mengikuti ejen khas Leon s. Kennedy ketika dia mengiringi Ashley Graham, anak perempuan Presiden AS. Matlamat permainan ini adalah untuk membawa Ashley kembali ke tanah Amerika dari pedalaman Sepanyol selepas dia diculik oleh kultus yang menyebut diri mereka sebagai “Los Illuminados,” yang membantahnya menjangkiti dia dengan ketegangan virus Plagas. Leon perlu melawan jalannya melalui penduduk kampung yang ganas di seluruh kawasan pedalaman Sepanyol dan pada masa yang sama memastikan keselamatan Ashley.

Walaupun ia masih menggunakan banyak mekanik dari pendahulunya, Resident Evil 4 adalah apa yang mengubah keseluruhan siri Resident Evil dari survival-Horror itu pada awalnya kepada genre yang penuh aksi yang kita tahu seperti hari ini.

Ia mengambil watak tercinta dari Resident Evil 2, menjadikannya lebih baik, dan kemudian memberinya permainan sendiri. Pengaruh permainan ini dalam industri secara keseluruhannya tidak dapat dilebih -lebihkan. Mana -mana penembak orang ke -3 dalam dekad yang lalu mempunyai aspek di dalamnya yang sudah pasti diambil dari kejayaan Resident Evil 4.

Kholat

Tangkapan skrin permainan Kholat

Tarikh Siaran: 9 Jun 2015
Sistem: PC, PS4, Xbox One
Penerbit: IMGN.Pro
Pemaju: IMGN.Pro

Sekiranya anda pernah membaca apa -apa tentang permainan video ganas maka anda akan tahu bahawa scarier mereka, semakin ganas mereka cenderung. Tidak ada yang menakutkan daripada cerita berdasarkan peristiwa yang benar; ia menjadikan semuanya lebih nyata. Kholat adalah permainan seram eksplorasi berjalan indie berdasarkan insiden Pass Dyatlov pada tahun 1959, di mana sembilan pelajar Kolej Rusia secara misteri hilang di Kholat Syakhal di Pergunungan Ural. Tidak ada yang tahu hingga ke hari ini apa yang berlaku kepada mereka atau mengapa di mana Kholat mendapat kaki. Dalam permainan, anda sebagai pemain menyiasat jalan yang diambil para pejalan kaki yang hilang, serta pasukan pemulihan yang kemudiannya menemui badan mereka yang dibunuh secara kejam.

Permainan ini mempunyai peta yang sangat besar yang anda boleh menghabiskan berjam -jam meneroka, tetapi diberi amaran; Terdapat lebih banyak lagi gunung ini daripada hanya anda. Entiti mengesan pelacak, dan ekspedisi anda bukanlah yang tidak mati. Semasa anda berjalan di pergunungan dengan sedikit pertahanan, ketegangan di Kholat datang dari keperluan untuk mengelakkan penumpang kematian ini, muzik yang menakutkan, kehancuran ambien Ural, dan suara yang tepat waktu dari narator Sean Bean.

The Vanishing of Ethan Carter

Imej promosi untuk lenyap Ethan Carter

Tarikh Siaran: 26 September 2014
Sistem: PC PS4, Xbox One
Penerbit: Angkasawan
Pemaju: Angkasawan

The Vanishing of Ethan Carter adalah permainan seram gaya detektif di mana anda (kejutan!) Menyiasat petunjuk dan teka -teki untuk menentukan apa yang berlaku kepada Ethan Carter. Anda sebagai watak penyiasat Paul Prospero melintasi dunia terbuka yang luar biasa di Lembah Red Creek, WI ketika anda menentang fenomena paranormal dan petunjuk yang mencadangkan sesuatu yang jahat telah berlaku di sini.

Permainan ini menggunakan visual yang pertama dipamerkan di Sherlock BBC, dengan potongan Prospero yang terapung di skrin ketika dia meneliti petunjuk yang tertinggal. Perkara-perkara tidak selalunya seperti yang mereka nampak, dan permainan ini mesti membeli anda duduk di pinggir tempat duduk anda dengan bercerita kreatif dan penggunaan suasana untuk mengekalkan ketegangan yang tinggi.

Residen Evil 7: Biohazard

Residen Evil 7

Tarikh Siaran: 24 Januari 2017
Sistem: PS4, PSVR, Xbox One, PC
Pemaju: Capcom
Penerbit: Capcom

Walaupun permainan ini jelas merupakan sebahagian daripada siri Resident Evil, ia mesti disenaraikan secara berasingan hanya kerana ia adalah yang pertama dalam siri ini untuk memasuki VR. Ia juga merupakan permainan pertama yang dipasarkan untuk PSVR yang disangka oleh sesiapa mungkin setengah layak. Dan budak lelaki itu meniup fikiran kita. Sekiranya anda menyangka anda takut permainan Evil Resident yang lain, Biohazard Adakah anda telah gemetar dalam kasut anda.

Terdapat lebih banyak lagi yang takut daripada raksasa yang cacat dalam permainan ini. Angkat penutup periuk dan anda akan menemui sekumpulan lipas, mengintip sekitar sudut dan pintu akan terbuka, manekin akan bergerak, atau wanita tua tiba -tiba di atas tangga lagi. Seterusnya, anda mungkin terperangkap dalam versi Psychopath dari pesta ulang tahun.

Apa lagi, VR membiarkan anda benar -benar merasa seperti anda berada di sana, tidak kira berapa banyak yang anda tahu ia adalah permainan video. Sebenarnya, telah disyorkan untuk pemain pertama bermain selama tidak lebih dari setengah jam pada satu masa di VR. Pertama, Biohazard benar -benar menakutkan. Kedua, VR adalah pengalaman yang sengit dan dapat dengan mudah mengatasi bahkan yang terbaik dari pemain.

.

Adakah permainan seram menyeronokkan?

Sebagai peminat permainan video, anda suka permainan seram atau membenci mereka; Permainan menakutkan bukan untuk semua orang. Malah, permainan seram dapat mempengaruhi mood anda, menyebabkan kebimbangan, memberikan bahan bakar untuk mimpi buruk anda, dan secara umumnya memberi anda rasa tidak enak. Saya tahu banyak orang yang gemar pemain tetapi memberitahu saya ‘Saya tidak dapat bermain permainan seram’ semata -mata kerana ia mencetuskan kebimbangan mereka.

Tempat bermain permainan seram?

Satu perkara yang tidak dapat dinafikan mengenai permainan seram adalah bahawa hampir semua konsol menyediakan beberapa pilihan untuk setiap tahap peminat seram. Secara peribadi, keutamaan saya adalah bermain permainan ini di PC. Walau bagaimanapun, terdapat banyak permainan menakutkan di Xbox Series X, serta PS5.

Anda boleh menemui banyak permainan seram yang hebat di Nintendo Switch, percaya atau tidak, termasuk Lapisan Ketakutan, Outlast, Dead by Daylight, Dan banyak lagi.

Dan, terdapat beberapa permainan seram di Meta Quest 2 yang bernilai bermain, termasuk Blair Witch, The Walking Dead: Saints & Sinners, dan Terletak di bawah.

Nerd banyak? Mungkin mendapat sebahagian kecil daripada jualan, kerana kami adalah sebahagian daripada program afiliasi Amazon dan pelbagai program afiliasi lain. Untuk lebih lanjut, baca Syarat Penggunaan kami.

Bobby adalah pemilik bersama nerd banyak?. Dia bekas editor permainan dan editor membeli -belah semasa di Heavy.com, bekas editor ketua Den of Geek, dan bekas sampingan di Hiconsumption, Slickdeals, Gamedeveloper.com, dan banyak lagi! Dia juga di OpenCritic. . Cara terbaik untuk menghitungnya adalah di Twitter.

Permainan seram terbaik di telefon bimbit dan beralih

Senarai permainan seram terbaik kami di Mobile dan Switch menawarkan banyak ketakutan yang hebat, bersama-sama dengan koleksi permainan seram percuma untuk ketakutan tanpa kos.

Permainan Seram Terbaik - Leon Kennedy dari Resident Evil 2 atas karya seni watak -watak dari Spirit Hunter Ng

Diterbitkan: 18 Sep 2023

‘Tis selalu musim yang menyeramkan di sini di Taktik Pocket, sama ada anda sedang mencari ketakutan yang menyeronokkan semasa cuti musim panas atau beberapa merayap pada Krismas. Oleh itu, kami telah mengumpulkan senarai yang terbaik ini permainan seram di telefon bimbit dan beralih, disumbat dengan ketakutan tulang belakang, kejam yang mengerikan, dan menghantui rambut untuk menjaga anda sepanjang malam. Kami juga memasukkan senarai yang terbaik Permainan seram percuma di telefon bimbit, jadi anda masih boleh menjerit ‘boo!’Semasa dalam anggaran.

Liputan luas kandungan seram kami tidak berakhir di sini, walaupun, kerana anda tidak lama lagi untuk mengetahui. Untuk lebih banyak ketakutan, pastikan anda menyemak watak -watak Poppy Playtime kami, watak -watak FNAF, Dead oleh pembunuh siang, dan Dead by Daylight Watak Panduan.

Oleh itu, ambil bantal terdekat dan matikan lampu, ketika kami menyelam yang terbaik permainan seram pada suis dan mudah alih, bersama -sama dengan pilihan yang terbaik Permainan seram percuma di telefon bimbit.

Thumbnail YouTube

Luigi’s Mansion 3

Ambil Luigi pada percutian (tidak begitu) santai untuk memilih terakhir, dan memulakan usaha hantu, gooey untuk menyelamatkan Mario dari cengkaman hotel berhantu. Dengan timbunan capers yang menyeramkan dan keseronokan gila, ini adalah spookfest yang boleh diakses yang boleh dimainkan oleh seluruh keluarga dalam koperasi tempatan atau dalam talian.

Lima malam di freddys

Okay, jadi ini bukan hanya satu permainan, tetapi bagaimana kita boleh membuat senarai permainan seram mudah alih terbaik tanpa termasuk salah satu francais yang paling ikonik dalam sejarah baru -baru ini? Anda tahu yang ini sekarang. Anda seorang pengawal keselamatan (atau, dalam satu perlawanan, kanak -kanak), dan matlamat anda adalah untuk bertahan malam dan elakkan daripada mendapat kerumitan oleh sekumpulan animatronics yang menyeramkan, yang dimiliki. Apa yang Tidak Suka? Dan, untuk mengeluarkan anda di kaki grizzly yang betul, kami mempunyai panduan muat turun FNAF penuh, jadi anda tidak perlu melepaskan ketakutan.

Jika anda ingin menyelam lebih jauh ke dalam misteri Freddy Fazbear dan Pals, lihat watak FNAF kami dan lima malam di Freddy’s JumpsCares Guides. Kami juga mendapat senarai semua plushies FNAF yang terbaik, sekiranya anda memerlukan pal yang menyeramkan untuk berpelukan pada malam yang gelap. Dan, jika anda ingin hanya duduk dan nikmati spooks, perhatikan panduan filem FNAF kami.

Permainan Seram - Tiga watak dari Resident Evil yang dikelilingi oleh musuh

Kejahatan penduduk

  • Nintendo Switch

Apa senarai permainan seram tanpa siri OG Resident Evil di kalangan pangkatnya? Selain itu, PT Pal saya Kayleigh dan Nathan mungkin akan menawarkan saya kepada Lady D jika saya tidak memasukkan mereka. Ya, semuanya. Siri Resident Evil penuh dengan klasik, dengan banyak yang tersedia untuk anda untuk membaca atau dari keselesaan katil anda, terima kasih kepada konsol hibrid kami yang dipercayai.

Terdapat terlalu banyak keindahan untuk menyelam secara terperinci di sini, jadi buat masa ini, saya akan meninggalkan anda dengan panduan kami untuk permainan Resident Evil yang terbaik di Switch, dan senarai watak -watak Resident Evil kami (termasuk ikon seperti Leon Resident Evil , Jill Resident Evil, dan Resident Evil’s Chris), jadi anda dapat mengenali diri anda dengan permata kelangsungan hidup yang menakjubkan ini.

Permainan Seram - Dead by Daylight

Mati oleh siang hari

Dead by Daylight adalah permainan multiplayer yang tidak dapat dilupakan, yang memberi anda dua pilihan – menjadi mangsa, atau mengambil peranan pembunuh sadis. Sebagai pembunuh, anda boleh memilih dari pelbagai angka ikonik dan melengkapkan pelbagai kemahiran sadis mereka untuk memburu mangsa anda. Sebagai mangsa yang selamat, matlamat utama anda adalah nama – anda mesti bertahan. Bagaimana anda melakukannya sepenuhnya terpulang kepada anda. Adakah anda akan membantu rakan sepasukan anda, atau adakah anda akan menyelamatkan diri dengan membuangnya di bawah gergaji? Tidak kira apa, ia pasti bersenang -senang berdarah.

Sekiranya anda merancang untuk menyelam ke dalam tindakan slasher itu, pastikan untuk menangkap beberapa kod siang kami yang mati, dan mengawasi panduan filem siang hari kami untuk mendapatkan maklumat mengenai hit blockbuster yang akan datang.

Permainan Seram - Mangsa Kutukan di Paranormasion

Paranormasight

Paranormasigh. Membongkar tujuh misteri Honjo dan menyelam lebih mendalam ke dalam kengerian dunia di sekeliling anda ketika anda meneroka impian, ketakutan, dan motivasi watak-watak yang menarik ini, semuanya melawan latar belakang yang indah di Jepun abad ke-20.

Dalam ulasan Paranormasion kami, kami memanggil satu ini ‘karya’ dan ‘standard emas novel visual supernaturally yang menggembirakan’, dan, pada nota peribadi, saya juga menampar 10/10 pertama saya pada budak jahat ini. Untuk harga yang sangat rendah, anda mendapat banyak tradisi, seram, dan perhatian terhadap perincian, dan, pada pendapat saya, itu bernilai setiap sen.

Thumbnail YouTube

Penahanan

Tahanan adalah permainan yang indah menghantui dengan akar yang mendalam dalam cerita rakyat dan mitos Taiwan-Cina, bersama-sama dengan seram yang menindas keganasan putih dan undang-undang tentera. Semasa anda melintasi sekolah menengah tahun 1960 -an, yang diberikan dalam 2D ​​yang cantik namun mengerikan, anda mendapati diri anda direndam dalam dunia peristiwa ghaib yang bermusuhan, serta ketakutan yang mendalam terhadap raksasa di dalam diri kita semua. .

Permainan Seram - Tangan memegang kamera dan menghampiri telaga di Madison

Madison

Seram psikologi yang menyeramkan dengan suasana yang mencekik, teka -teki yang tidak disengajakan, naratif yang menarik, dan rasa takut yang mengerikan, Madison adalah kegembiraan yang sangat menakutkan. Perlahan -lahan merayap di sekitar bangunan yang menakutkan yang bersenjata dengan kamera Polaroid, anda mesti menyatukan kisah pembunuhan, setan, dan pemilikan yang mengerikan, dan mengerjakan bagaimana semua ini kembali kepada anda. Kami menyukai rasa ketegangan ini, pacing yang menyakitkan, dan misteri yang mengerikan di bawahnya. Ketahui lebih lanjut dalam ulasan Madison kami.

Permainan Seram - Kaki Long Mommy Memegang Mini Huggy Wuggy di Poppy Playtime

Poppy Playtime

Siri survival seram yang penuh dengan teka -teki, mainan yang dimiliki, dan keseronokan yang menggembirakan, Poppy Playtime telah mendapat banyak berikut. Mengambil peranan bekas Funtime Co. pekerja, anda kembali ke kilang yang dihiasi sekarang di mana anda bekerja untuk bekerja. Sekali di dalam, anda menghadapi banyak raksasa, teka -teki yang sungguh -sungguh, dan misteri yang mengerikan. Bolehkah anda mendedahkan kebenaran di sebalik funtime co. dan kengerian yang menghantui yang terletak di dalamnya?

Sekiranya anda berharap dapat melepaskan cengkaman kaki Mommy Long Play Wuggy dan Poppy Playtime, pastikan anda melihat Poppy Playtime kami Bab 1 dan Poppy Playtime Bab 2 Walkthroughs, dengan arahan terperinci tentang cara membuatnya melalui. Kami juga mempunyai panduan mengenai Poppy Playtime Kissy Missy, Poppy Playtime Poppy, dan banyak lagi, sekiranya anda memerlukan rakan.

Permainan Seram - Hantu Hamil yang menghina menghampiri seorang wanita yang cedera di Spirit Hunter Ng

Hunter Roh: ng

Baiklah, saya tahu kami sudah mendapat paranormasion dalam senarai ini, tetapi saya tidak dapat menahan menambah satu lagi novel visual Jepun. Spirit Hunter: Ng menyelam ke dunia legenda bandar yang berpintal, menyeret anda bersama -sama dengan permainan kehidupan dan kematian yang mengerikan ketika anda cuba menyelamatkan diri dan yang paling penting bagi anda.

Spirit Hunter: Ng adalah kisah sah. Karya seni sangat cantik, urutan melarikan diri kelangsungan hidup adalah perlumbaan jantung, dan naratifnya adalah yang paling baik. Malangnya, seperti paranormasion, ia tidak mempunyai suara yang bertindak, yang merasakan kerugian pada harga yang tinggi-tetapi ia mempunyai pilihan dalam permainan yang menarik untuk mematikan atau membongkar intensiti ketakutan lompat, yang bagus untuk beberapa keseronokan yang cepat. Saya sangat mengesyorkan menyelam ini jika anda menikmati beberapa cerita hantu yang menakutkan.

Thumbnail YouTube

Alien: Pengasingan

Dalam pulangan yang luar biasa ini ke dunia Alien, anda mendapati diri anda dalam kasut anak perempuan Ripley. Terperangkap di kapal angkasa yang sepi, anda perlu menggunakan segala -galanya untuk mengelakkan xenomorph yang menakutkan dan mendedahkan rahsia kehilangan ibu anda – dan, oh anda tahu, bertahan.

Permainan seram percuma di telefon bimbit

Baiklah, jadi anda mahukan beberapa spooks percuma? Malangnya, kami tidak cukup bernasib baik untuk menemui mana -mana permainan seram suis percuma, tetapi terdapat banyak keterukan keseronokan percuma di telefon bimbit untuk membuat anda bangun pada waktu malam. Jadi inilah pilihan utama kami untuk yang terbaik Permainan seram percuma di telefon bimbit.

Permainan Seram Percuma - Sekumpulan watak yang menakutkan melihat sekelilingnya dengan Mudah Alih Daylight By Daylight

Mati dengan siang: mudah alih

Saya tahu, saya tahu, mati dengan siang hari sudah ada dalam senarai ini! Tetapi inilah perkara itu – sementara anda perlu membayar mati dengan siang hari di Switch, versi asas Dead by Daylight: Mobile adalah percuma, dan masih penuh dengan semua seram asimetri yang anda hankering selepas. Dan, jika anda ingin menyeberangi telapak tangan pembunuh dengan perak, terdapat juga banyak berkas yang tersedia untuk permainan, menawarkan pelbagai watak yang boleh dimainkan sehingga anda dapat mengambil bentuk sekumpulan pembunuh seram yang terkenal dan mangsa yang terselamat. Ini semua pilihan, dan masih banyak penyembelihan dan kelangsungan hidup untuk anda menikmati tanpa kos tambahan.

Masih tidak pasti? Nah, pergi dan lihat ulasan Mudah Alih Daylight kami, kemudian pergi ke Panduan Mudah Alih Daylight kami untuk semua petua dan tip yang anda perlukan.

Permainan seram percuma - tangkapan skrin dari mata yang menunjukkan mayat dengan beg badan di meja

Mata

Ada sesuatu tentang rumah besar dan seram. Mereka praktikal sinonim pada ketika ini, jadi tidak menghairankan bahawa begitu banyak permainan seram yang ditetapkan di bangunan -bangunan yang menyeramkan – terima kasih, Resident Evil.

Seperti yang anda fikirkan, mata (juga dikenali sebagai Mata: Thriller menakutkan) ditetapkan di rumah, yang cukup besar untuk tersesat, yang menimbulkan masalah apabila terdapat pelbagai makhluk jahat yang menginginkan anda mati. Atau, jika anda lebih suka mempertahankan diri terhadap paranormal di hospital atau sekolah yang terbengkalai, jangan risau, kerana tahap permainan ini juga ditetapkan di lokasi tersebut. Tujuan permainan adalah mudah – meneroka tempat -tempat yang lemah ini untuk mencari kekayaan. Kami harap ia berbaloi, dan anda dapat menjaga kehidupan anda setelah semua dikatakan dan dilakukan.

Permainan Seram Percuma - tangkapan skrin dari hantu yang menunjukkan seorang gadis hantu berambut panjang yang berdiri di hospital yang ditinggalkan

Hantu – Survival Horror

Adakah anda pernah menonton pertemuan kubur? Nah, kami cukup pasti permainan pemaju permainan Gameplier telah, sebagai permainan seram mudah alih percuma hantu – survival seram pasti menangkap getaran serupa. Satu lagi pengalaman survival asimetri, anda bermain dengan sehingga lima pencinta spookan lain, kerana anda mendapati diri anda merenung di sekitar hospital lama yang menyeramkan atau sekolah menengah berhantu. . Sebagai hantu, satu -satunya misi anda adalah untuk menghentikan mangsa yang terselamat.

Permainan Seram Percuma - Survivor Memegang Senjata dan Menghadapi Gerombolan Zombi di Pencetus Mati 2

Pencetus mati 2

Jadi, mungkin anda mempunyai cukup hospital berhantu, slashers sadis, dan hantu yang dahsyat. Mungkin anda hanya mahu memperbaiki beberapa z secara percuma. Nah, Dead Trigger 2 telah mendapat punggung anda. Bersiaplah untuk masa yang busuk namun rosak, ketika anda menyelam ke FPS mudah alih di mana terserah anda untuk bangkit dan berjuang untuk kelangsungan hidup anda di tengah -tengah kiamat zombie.

Bina persembunyian peribadi anda, buka kunci pelbagai senjata dan wilayah, dan meneroka pelbagai senario yang berbeza dan kempen bercerita yang intensif. Atau, pergi ke Winchester, mempunyai pint sejuk yang bagus, dan tunggu semua ini untuk meniup – pilihannya adalah milik anda.

Permainan Seram Percuma - Animatronic yang menyeramkan dalam Kes: Permainan Seram Animatronics

Kes: Animatronics

Dapatkan diri anda rasa percuma FNAF dengan pengalaman yang sama -sama menggembirakan ini penuh dengan animatronics yang mengerikan. Dengan cara yang sama dengan lima malam di Freddy’s, anda mesti menyelamatkan diri dari beberapa animatronics marah. Kecuali, dalam permainan ini, anda sebenarnya dapat bergerak.

Anda mesti menavigasi jalan anda di sekitar persekitaran yang menakutkan, sementara semasa animatronics memburu anda. Apabila permainan berlangsung, anda perlu bersembunyi – robot yang menjengkelkan tidak dapat melihat anda jika anda berada di bawah meja atau di dalam almari. Walau bagaimanapun, apabila anda akhirnya mendapat saraf untuk keluar bersembunyi untuk menyelesaikan teka -teki tersebut, terus membuka mata untuk pelawat yang tidak diingini.

Thumbnail YouTube

Pertunjukan seram

Sama seperti mati oleh siang hari, pertunjukan seram memberi anda peluang untuk menjadi maniac yang memakai kapak-atau mangsa yang melarikan diri dari maniak tersebut. Terdapat banyak pembunuh untuk anda membuka kunci untuk mendatangkan malapetaka, semuanya mempunyai kebolehan yang berbeza -beza, jadi anda boleh melakukan pembunuhan ini.

Memburu mangsa anda, kerana mana -mana mangsa bunyi membuat anda membawa anda kepada mereka. . Gagal, dan anda benar -benar akan mati oleh siang hari.

Dan di sana kami memilikinya – pilihan utama kami untuk permainan seram yang terbaik di Switch dan Mobile, dan beberapa percuma yang menakutkan untuk mengukur dengan baik. Sudah tentu, jika saya meletakkan setiap permainan seram yang saya mahukan dalam senarai ini, kami akan berada di sini sehingga Halloween seterusnya, jadi saya akan meninggalkannya di sana buat masa ini. Sementara itu, jika anda suka memakan diri anda di tempat lain, lihat senarai permainan seram Roblox yang terbaik, yang menampilkan ketakutan dalam bentuk Rainbow Friends, Roblox Doors, dan banyak lagi.

Lebih banyak dari taktik poket

Tilly Lawton Tilly mempunyai ijazah dalam kesusasteraan dan pengalaman Inggeris yang bekerja di sebuah rumah penerbitan dan sebagai penulis lepas. Dia menyertai taktik poket sebagai penulis kakitangan pada tahun 2021, dan mendapat lencana editor panduan berkilatnya pada tahun 2023. Dia menghabiskan masa lapangnya meneroka Genshin Impact dan Honkai Star Rail, mengalahkan permainan indie, atau teori tentang permainan seram seperti FNAF, Resident Evil, dan Poppy Playtime. Dia seorang ibu yang bangga dengan kucing yang dinamakan sempena Xiao Genshin Impact, menganggap Axel Kingdom Hearts adalah watak fiksyen terbaik sepanjang masa, dan mengetahui lebih lanjut mengenai Roblox daripada dia suka mengakui.