AMD Ryzen 8000 CPU Spesifikasi dan Tarikh Pelancaran: Sehingga 16 Zen 5 Cores, 64MB L3 Cache, 1H 2024 Pelancaran Rumor | Masa Perkakasan, AMD Ryzen 8000 CPU yang Dikuasakan oleh Zen 5 dilancarkan tahun depan | Pcgamesn

AMD Ryzen 8000 CPU yang Dikuasakan oleh Zen 5 dilancarkan tahun depan

Menurut slaid yang diambil dari webinar AMD, siri Ryzen 8000 akan menampilkan teras Zen 5 CPU yang harus menawarkan kuasa pemprosesan yang lebih besar untuk membantu meningkatkan kadar bingkai minimum dan maksimum. Cip juga akan membungkus Navi 3.5 GPU, tetapi ini mungkin hanya untuk membolehkan fungsi output paparan dan bukannya bertindak sebagai APU yang betul seperti Ryzen 5 5600G (tetapi kami dengan senang hati akan terbukti salah).

AMD Ryzen 8000 CPU Spesifikasi dan Tarikh Pelancaran: Sehingga 16 Zen 5 Cores, 64MB L3 Cache, 1H 2024 pelancaran [Rumor]

Pemproses Zen 5 Gen 5 AMD dijangka akan dilancarkan sejurus selepas produk Zen 4 yang dikeluarkan baru-baru ini. Dengan major kerja semula hujung depan, dikatakan menawarkan peningkatan prestasi drastik ke atas barisan yang ada. Walaupun persembahan Zen 4 berasaskan pengguna sudah keluar dan kira-kira, banyak varian pusat data belum memukul pasaran. Kesopanan Undang -undang Moore sudah mati, kita ada Roadmap Pelayan AMD Untuk dua tahun akan datang:

Pertama, kami mendapat Bergamo, jawapan AMD ke sektor awan yang lapar, diikuti oleh 3d V-cache Varian Genoa. Yang pertama harus mendarat setiap hari sekarang, sementara yang terakhir dijadualkan untuk pembebasan musim sejuk. Bergamo akan menampilkan sehingga 128 zen 4c teras Dan naik ke atas penyelesaian lengan yang banyak dan Hutan Sierra Intel. Bergamo akan diikuti oleh Sienna, penyelesaian awan 1P AMD dengan sehingga 64 zen 4c teras dan TDP sehingga 225W.

Genoa-X akan menyasarkan segmen pengkomputeran teknikal dengan cache L3 1.152GB. 3D disusun di seluruh CCD pengiraan, ia akan menawarkan jalur lebar yang besar di dalam sampul kuasa rendah. Intel’s Sapphire Rapids HBM Varian adalah persaingan terdekat untuk bahagian -bahagian ini tetapi tidak mengharapkan banyak dari mereka.

Di sisi pelanggan, Ryzen 8000 cip harus memukul pasaran sekitar Mid-2024 dengan kiraan teras sehingga 16 dan TDP (sehingga) 170W. Granite Ridge akan memberi tumpuan kepada prestasi tunggal dan permainan, meninggalkan kiraan teras dan saiz cache L3 tidak berubah. The Interconnect teras ke teras juga ditetapkan untuk mendapatkan peningkatan, meningkatkan latensi dan jalur lebar.

Epyc Turin, berdasarkan seni bina teras Zen 5, akan menampilkan sehingga 128 teras dan TDP 500W. Ia dijangka dilancarkan pada suku ketiga 2024, diikuti oleh Turin-X pada awal 2025. Zen 5c Turin akan berkemas ke 192 teras dan tanah di suku kedua 2024.

Sekarang, ada sedikit kekeliruan mengenai nod proses. Kami telah mendengar khabar angin mengenai kemungkinan kelewatan dalam pengeluaran besar -besaran Proses N3 nod, tetapi isu -isu mungkin telah diselesaikan dengan varian yang dipertingkatkan. Saya tidak akan mengambil apa -apa yang disahkan buat masa ini.

AMD Ryzen 8000 CPU yang Dikuasakan oleh Zen 5 dilancarkan tahun depan

AMD mengesahkan bahawa pemproses siri Ryzen 8000 yang pertama akan tiba pada tahun 2024, yang dikuasakan oleh mikroarchitecture Zen 5 yang baru dan bertambah baik syarikat.

AMD Ryzen 8000: pemproses AMD Ryzen, terbang melawan latar belakang oren

Diterbitkan: 6 Jun 2023

Pelancaran AMD Ryzen 8000 pemproses siri mungkin kelihatan jauh, tetapi tidak akan terlalu lama sekarang sehingga yang pertama Zen 5 kerepek tiba di tempat kejadian. Lebih baik lagi, ia kelihatan seolah -olah Team Red mengikuti komitmennya untuk menyokong soket AM5.

Pada masa ini, AMD menikmati keistimewaan yang yakin menjelang Intel dalam perlumbaan untuk CPU permainan terbaik, terima kasih kepada teknologi V-cache 3D yang memberikan Ryzen 7 7800x3d kelebihan besar-besaran ke atas persaingannya. Sekarang, syarikat itu bersedia untuk mengukuhkan kedudukannya dengan pemproses baru.

Menurut slaid yang diambil dari webinar AMD, siri Ryzen 8000 akan menampilkan teras Zen 5 CPU yang harus menawarkan kuasa pemprosesan yang lebih besar untuk membantu meningkatkan kadar bingkai minimum dan maksimum. Cip juga akan membungkus Navi 3.5 GPU, tetapi ini mungkin hanya untuk membolehkan fungsi output paparan dan bukannya bertindak sebagai APU yang betul seperti Ryzen 5 5600G (tetapi kami dengan senang hati akan terbukti salah).


Kredit Imej: AMD

Motherboard AM5 anda yang sedia ada juga harus baik untuk meningkatkan slot ke CPU 8000 Ryzen juga, mengikuti kemas kini BIOS, tentu saja. AMD mengatakan soket akan disokong sehingga 2026, bermakna kita dapat melihat cip Ryzen 9000 di X670E, X670, B650E, B650, dan juga papan A620.

Kami tidak tahu bila tepatnya tarikh pelepasan siri Ryzen 8000, tetapi AMD mengatakan ia merancang untuk melancarkan pemproses pertama dari barisan pada tahun 2024. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang dimasak oleh Team Red dengan menyemak webinar penuh di sini.

Kami berharap kami akan melihat beberapa CPU siri Ryzen 7000 Bajet yang benar, kerana barisan itu belum menerima apa -apa penambahan Ryzen 3 yang murah tetapi ceria. Walau bagaimanapun, dalam masa yang sama, AMD Ryzen 5 7600x atau 7600 harus membuktikan lebih daripada cukup untuk pada dasarnya apa -apa persediaan.

Samuel Willetts Samuel Willetts menghabiskan waktunya untuk membangunkan perkembangan terkini dari AMD, Intel, dan Nvidia. Gagal itu, anda akan mendapati dia bermain -main dengan dek stimnya. Dia sebelum ini ditulis untuk PC Gamer, T3, dan Toptenreviews.

Rangkaian N Media memperoleh komisen daripada pembelian yang layak melalui Amazon Associates dan program lain. Kami memasukkan pautan sekutu dalam artikel. Lihat Terma. Harga betul pada masa penerbitan.