Versi dek stim mana yang harus anda dapatkan? Spesifikasi, ciri, harga, dan banyak lagi berbanding, Dek Steam Kajian: Valve S Handheld mempunyai Big PC Energy | Perkakasan Tom S

Dek Steam kini tersedia tanpa tempahan yang diperlukan! Pesan satu, kami akan menghantarnya tepat kepada anda: Steamdeck.com

Versi dek stim mana yang harus anda dapatkan? Spesifikasi, ciri, harga, dan banyak lagi dibandingkan

. . .

Dengan penggantinya sudah dalam perjalanan, sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan membeli dek stim. Terdapat tiga varian konsol genggam yang ada buat masa ini. Mereka agak serupa dengan spesifikasi dan membina tetapi dengan perubahan kecil. Walaupun perbezaannya sedikit, kesannya boleh menjadi faktor penentu penting bagi anda ketika membeli satu.

Dek Steam kini tersedia tanpa tempahan yang diperlukan! Pesan satu, kami akan menghantarnya tepat kepada anda: Steamdeck.com

Stesen Docking Deck Steam juga ada di sini! Sambungkan dek anda ke paparan dan peranti dalam Gaya: SteamDeck.

Artikel ini membincangkan tiga versi dek stim yang ada dan yang akan menjadi pilihan yang sesuai untuk anda dan keperluan permainan anda.

Spesifikasi dek stim, perbandingan, dan banyak lagi

Ketiga -tiga varian penyimpanan mempunyai spesifikasi teknikal yang lebih kurang dan kurang serupa. Berikut adalah spesifikasi untuk model 64 GB, 256 GB, dan 512 GB.

Zen 2 4c/8t, 2.4-3.5GHz

Zen 2 4c/8t, 2..5GHz

Zen 2 4c/8t, 2.4-3.

.0-1.6GHz

8 rDNA 2 cus, 1.0-1.6GHz

8 rDNA 2 cus, 1.0-1.6GHz

512 GB kelajuan tinggi nvme ssd

45W USB Type-C PD3.0 Bekalan Kuasa

45W USB Type-C PD3.

.0 Bekalan Kuasa

Sambungan luaran untuk

.4 sokongan alt-mode; Hingga 8k @60hz atau 4k @120Hz, USB 3.2 Gen 2

USB-C dengan DisplayPort 1.4 sokongan alt-mode; Hingga 8k @60hz atau 4k @120Hz, USB 3.2 Gen 2

USB-C dengan DisplayPort 1.4 sokongan alt-mode; Hingga 8k @60hz atau 4k @120Hz, USB 3.2 Gen 2

1280 x 800px (nisbah aspek 16:10)

1280 x 800px (nisbah aspek 16:10)

Prestasi

Dek Steam mempunyai AMD APU dengan pemproses pusat Zen 2, yang memberikan kuasa pemprosesan yang cukup untuk menjalankan permainan di bawah tetapan pertengahan. Senibina GPU RDNA 2 habis jam di suatu tempat sekitar 1..6 GHz dalam ujian permainan.

. Oleh itu, mana -mana daripada mereka boleh menjadi pilihan PC pegang tangan yang berdaya maju, tetapi perbezaannya kemudian turun ke jenis penyimpanan dan kapasiti varian.

Penyimpanan

Satu perbezaan utama antara tiga versi dek stim adalah jenis penyimpanan dan kapasiti. Versi asas mempunyai penyimpanan EMMC 64 GB, sedangkan dua model lain Sport 256 GB dan 512 GB NVME SSD di bawah tudung.

Ketika datang ke permainan, penyimpanan semakin penting dengan setiap pelepasan baru. Beberapa permainan PC moden di Steam telah menyeberang lebih dari seratus Gbs. .

Untuk pemain tegar, versi yang disyorkan ialah 256 GB atau varian 512 GB. SSD NVME mampu melebihi dua kali ganda kelajuan pemindahan EMMC. Ini mengurangkan masa boot dan memuatkan masa permainan dan OS keseluruhan.

Pengembangan microSD

Ketiga model ini menyokong pengembangan microSD. Sekiranya anda tertanya -tanya jika anda boleh mendapatkan model asas dan meningkatkan permainan penyimpanan anda dengan pengembangan microSD, anda betul. Adalah mungkin untuk melakukannya. .

Oleh itu, pemindahan data berkelajuan tinggi dari model SSD NVME 512 GB menjadi sangat menarik, walaupun ia datang pada julat harga yang lebih berat. . Dengan cara ini, anda boleh menikmati kelajuan pemindahan dan saiz penyimpanan dek stim.

Paparan

. Resolusi ini adalah 1280 x 800px, sesuatu pemain secara tradisinya berubah menjadi ketika sistem mereka akan memohon belas kasihan ketika menjalankan permainan grafik-berat. .

Helo! .

. Varian asas dan pertengahan tidak berfungsi dengan baik di bawah sinar matahari. Versi 512 GB, bagaimanapun, mempunyai sesuatu yang disebut skrin kaca terukir anti-silau. . Jika tidak, ia tidak bernilai wang tambahan.

Harga

Model asas kini berharga $ 589.. Versi 256 GB berjalan dengan harga $ 649.98, dengan versi tertinggi berharga $ 1098..

Perbezaan harga yang ketara terutamanya timbul dari jenis penyimpanan versi yang lebih tinggi dan skrin paparan anti-silau. Versi Pricier juga dilengkapi dengan beberapa ciri perpustakaan Steam dan kes yang dibawa premium.

Tambahan

Seperti biasa, terdapat bundel dan tambahan yang datang dengan pembelian seperti ini. Dek Steam memberikan bundle Profil Komuniti Steam Eksklusif dengan model 256 GB dan 512 GB. Ini akan dapat diakses melalui akaun Steam anda dan akan menyediakan pilihan penyesuaian peribadi untuk OS dan Perpustakaan Permainan anda.

Ulasan Dek Steam: Genggam Valve mempunyai tenaga PC yang besar

Dek Steam memerlukan sedikit masa untuk matang, tetapi ia adalah mesin permainan yang selesa dan mudah alih.

Terakhir dikemas kini 25 April 2022

Dek Steam Valve

(Imej: © Perkakasan Tom)

Keputusan perkakasan Tom

Dek Steam Valve adalah genggam permainan yang kuat dan fleksibel yang terasa hebat dan membolehkan anda mengambil permainan anda dalam perjalanan. Jangan mengharapkan ia bertahan terlalu lama, dan ketahui bahawa beberapa permainan mungkin tidak berfungsi dengan sempurna dari kotak.

  • + + Selesa untuk ditahan, dengan kawalan yang terasa hebat
  • + + Tetap sejuk di mana anda memegangnya
  • + + Sebilangan besar permainan berjalan dengan baik dari kad SD
  • + + Paparan anti-silau sangat baik

Keburukan

  • – Hayat bateri tidak bagus untuk permainan yang sengit
  • – Permainan bukan saw memerlukan pemasangan Windows

Mengapa anda boleh mempercayai perkakasan Tom

Pengulas pakar kami menghabiskan berjam -jam menguji dan membandingkan produk dan perkhidmatan supaya anda boleh memilih yang terbaik untuk anda. .

. Oleh itu, ia tidak mengejutkan sepenuhnya ($ 399 untuk bermula, $ 649 seperti yang diuji), pemain melompat peluang untuk bermain permainan kegemaran mereka mengenai apa yang kelihatan sebagai peranti pegang tangan berkualiti tinggi. Lagipun, PC genggam sebelumnya seperti Aya Neo tidak betul -betul nama rumah tangga, dan biasanya lebih mahal.

Berikutan a Pelancaran Hyped dan , Kini sudah tiba masanya untuk dek stim untuk memulakan penghantaran. . Sebagai seseorang yang memulakan permainan hidup saya pada konsol sebelum beralih menjadi lebih banyak platform agnostik, saya mendapati bahawa dek stim menggabungkan kesederhanaan yang saya hargai dengan pilihan penyesuaian yang saya pelajari untuk mencintai. Ia juga membolehkan saya bermain permainan tetapi saya selesa bermain mereka, seperti suis nintendo.

. Saya tidak fikir ada yang akan terkejut bahawa hayat bateri tidak cemerlang untuk kebanyakan tajuk. Tetapi apa yang akan memaksa beberapa orang dan mengejutkan orang lain adalah berapa banyak PC ini. . Namun ia juga disebabkan oleh fakta bahawa terdapat banyak.

Kebanyakan orang tidak . .

Mereka yang paling peduli bermain permainan mereka di mana sahaja dan bersedia untuk mengorbankan kesetiaan kerana penyebabnya akan terkejut betapa banyak komputer yang mereka dapatkan di sini.

. Kami tidak melihat sebarang perubahan prestasi utama apabila ujian kami berkembang, tetapi beberapa ciri masih dilakukan sehingga akhirnya, dan kami mungkin menulis lebih lanjut mengenai mereka yang terkini untuk kajian ini atau dalam liputan yang akan datang.

Reka bentuk dan keselesaan dek stim

Dek stim besar. Ia menjadikan suis Nintendo kelihatan lebih licin daripada yang sudah ada. Gear permainan zaman kanak -kanak anda kecil berbanding. Perkara ini mengambil ruang yang serius.

.

Genggam Valve adalah mesin plastik hitam yang memaksakan, mengukur 11.73 inci lebar, 4.Tinggi 6 inci dan 1.93 inci dalam (298 x 117 x 49 mm). Suis nintendo standard ialah 9..5 inci, jadi ini jauh lebih lama dan lebih tebal. Masih jauh lebih kecil daripada komputer riba permainan terbaik.

Kualiti membina benar -benar kukuh di sini. . Walau bagaimanapun, ini membolehkan anda membuka peranti, yang akan kami sampai di kemudian hari. . . Terdapat bezel yang ketara di sekitar skrin sentuh 7 inci. Dalam praktiknya, ia tidak mengganggu saya, tetapi saya berharap ia lebih kecil sehingga injap dapat sesuai dengan paparan yang lebih besar dalam hal ini casis.

. Terdapat d-pad, dua thumbsticks, butang A/B/X/Y, sepasang trackpads dengan maklum balas haptik, serta butang pandangan dan menu untuk permainan dan “Steam” dan A “. . . Di samping itu, anda mendapat bumper dan pencetus standard.

D-pad di sebelah batang ibu jari kiri, dan butang A/B/X/Y berada di sebelah kanan tongkat kanan. Ini sangat tidak seperti apa yang telah dipopularkan oleh Xbox dan PlayStation, tetapi ia berfungsi. Saya 5 kaki, 8 inci tinggi dan mempunyai tangan bersaiz rata-rata. Bagi mereka yang mempunyai tangan yang lebih kecil, saya dapat melihat masalah di mana anda mungkin perlu meregangkan untuk mencapai kedua -dua thumbsticks dan pencetus. Satu orang yang kecil dalam hidup saya memberitahu saya bahawa mereka merasakan mereka menggunakan “sayap penuh” mereka untuk mendapatkan tangan mereka di sekelilingnya.

Apabila anda mula -mula memilih dek, anda akan melihat betapa hebatnya ia terasa. Beratnya hanya di bawah 1.5 paun, yang banyak berbanding suis, iaitu kira -kira 0.88 pound. .

Pada mulanya, saya bimbang tentang berat badan. Tetapi seperti yang saya gunakan, saya jarang mempunyai masalah dengannya. Ya, lebih berat daripada suis yang saya bermain berjam -jam , tetapi tangan saya tidak terkejut selepas beberapa jam permainan yang saya telah melantun antara, seperti Ace Attorney Chronicles.

. Thumbsticks berasa sangat baik: lancar dengan sedikit ketinggian. . D-pad juga terasa sangat baik, dan saya sangat pemilih mengenai perkara-perkara ini. Saya rasa sesetengah orang mungkin berharap ia sedikit lebih besar, tetapi hanya ada jumlah rintangan dan klik yang tepat.

Butang A/B/X/Y sedikit lebih lembut daripada pada Pengawal Tanpa Wayar Xbox saya dan membuat bunyi yang jauh lebih sedikit. Kekurangan klik itu terasa agak ganjil pada mulanya, tetapi saya berkembang untuk menghargai butang secara senyap -senyap muncul dengan segera supaya saya dapat merendahkannya lagi.

Maklum balas haptik di sentuhan sentuhan adalah, terus terang, lemah. Saya kebanyakannya menggunakan touchpads dalam permainan di mana tetikus akan lebih baik daripada kayu bedik (atau sebagai tetikus di desktop plasma KDE), tetapi sekurang -kurangnya ia memberi saya rasa kecil di mana kursor bergerak. Tamadun VI, yang menghairankan dimainkan di dek stim.

Kedua-dua butang yang berfokus pada stim itu dimasukkan dengan casis yang lain. . Mereka memerlukan akhbar yang lebih sukar daripada yang lain di sistem. Mula menguatkan ibu jari itu.

Sistem ini juga tidak pernah terasa seperti panas. (Kedengarannya seperti itu, tapi itu cerita yang berbeza.) Injap sangat pintar mengenai cara ia meletakkan input dan komponen, dan tangan saya tidak sweatier daripada jika saya menggunakan desktop selepas bermain. Pengambilan utama adalah di belakang sistem, cukup jauh dari butang cengkaman yang betul yang anda tidak perasan, sementara udara panas meletup di atas.

Terdapat sedikit pelabuhan di dek stim. . .Jack fon kepala 5 mm di sebelah butang kelantangan, dan kemudian port USB Type-C yang penting di sebelah butang kuasa. Port USB-C ini digunakan untuk pengecasan (pengecas 45 watt dimasukkan), tetapi ini adalah komputer, jadi anda juga boleh menggunakan hab USB untuk menyambungkan papan kekunci dan tikus atau storan luaran.

Saya sering mendapati diri saya berharap bahawa port USB-C berada di bahagian bawah dek stim, sama seperti cara di Nintendo Switch. Kabel kuasa mungkin sedikit di jalan, tetapi lebih baik untuk aksesori.

Di bahagian bawah dek stim, ada slot kad microSD. Untuk konfigurasi 64GB, slot UHS-I ini akan menjadi mesti diperluaskan dengan cepat dan mudah.

. Valve mengatakan dok rasmi akan datang pada musim bunga, tetapi sekarang, itu tidak membantu. . Buat masa ini, anda mungkin perlu berpaling ke komuniti percetakan 3D.

Spesifikasi dan komponen dek stim

Dek Steam berjalan di AMD Zen 2 “Van Gogh” adat Apu bahawa syarikat itu telah digelar “Aerith. , dengan jam asas 2.4 GHz dan jam rangsangan sehingga 3.5 GHz. Ia juga mempunyai 8 unit pengiraan berasaskan rDNA.

Itu semua dipasangkan dengan 16GB LPPDR5 RAM. .2 , Atau, dalam unit semakan kami, 512GB m.2 nvme ssd.

. Di unit kami, 465.3GB ruang disediakan untuk permainan, DLC, tangkapan skrin dan fail lain.

CPU Kustom Zen 2 “Van Gogh,” 4 teras, 8 benang, 2.4 – 3.
8 rDNA 2 cus, 1..6 GHz
Ingatan 16GB LPDDR5
Penyimpanan 512GB m.2 NVME SSD (PCIe Gen 3 x4)
Paparan Skrin sentuh 7-inci, 1280 x 800 (16:10), 60 Hz, IPS, kaca terukir anti-silau
Sambungan Dual-band 802.11ac, Bluetooth 5.0
Pelabuhan USB Type-C dengan DisplayPort, 3.Jack Headphone 5 mm, Pembaca Kad MicroSD (UHS-I)
45 w
Sistem operasi .0 (Arch Linux, KDE Plasma di Desktop
Dimensi 11.73 x 4.6 x 1.93 inci / 298 x 117 x 49 mm
Berat 1.47 pound / 669 gram
Harga (seperti yang dikonfigurasikan)

Permainan dan prestasi grafik Deck Steam

Potensi Perpustakaan Permainan di Steam sangat besar, dan dalam beberapa bulan akan datang, banyak orang akan tweak permainan kegemaran mereka untuk mengetahui bagaimana mereka bermain. Untuk menguji dek Steam, saya bermain beberapa permainan saya sendiri, tetapi saya juga berlari beberapa tanda aras.

Ujian itu adalah campuran yang kami jalankan di komputer riba permainan dan desktop, serta beberapa permainan dari perpustakaan peribadi saya. Tetapi kerana kami cuba mengetahui bagaimana dek stim berjalan dengan cara yang berbeza, kami berlari kebanyakan mereka di pelbagai tetapan. (1280 x 720) dengan harapan menjimatkan beberapa bingkai.

Di samping. Kad SD yang kami gunakan dalam ujian ini adalah 512GB Sandisk melampau. .

Satu nota lain: hujung minggu sebelum embargo semakan, Valve melaksanakan perubahan kepada SteamOS. Khususnya, ia mencipta togol itu, apabila dihidupkan, kadar bingkai caps pada 30 bingkai sesaat (fps) dan, apabila dibuang, mendahului 60 fps. VSYNC juga dihidupkan di peringkat sistem, mengabaikan tetapan permainan. . . Perhatikan bahawa kadar bingkai melebihi 60 fps, apabila diuji semula, jatuh ke topi. Walau bagaimanapun, yang lain tetap tidak berubah.

Shadow of the Tomb Raider, yang mempunyai versi Linux asli. Sehingga ujian kami, Steam menandakannya sebagai “dimainkan.”Untuk permainan ini, kami mematikan anti-aliasing, tetapi sebaliknya menggunakan pratetap grafik biasa permainan. Pada pratetap “terendah”, permainan berlari pada purata lebih daripada 63 bingkai sesaat, melewati minimum orang lain untuk bermain. . Malah di pratetap tertinggi, ia berlari pada 38 fps. Saya harus membayangkan bahawa sebahagian daripada mengapa permainan ini dilakukan dengan baik adalah bahawa ia berjalan di Linux, dan tidak perlu melalui lapisan keserasian proton.

Penjaga galaksi baru-baru ini, dan ia mempunyai penanda aras terbina dalam. Yang berjalan melalui lapisan keserasian proton (seperti yang lain dari permainan kami, dan majoriti permainan di Steam). Secara rendah, ia dimainkan pada 32 bingkai sesaat, dan pada pratetap mediumnya, permainan hanya kehilangan satu bingkai, tetapi mempunyai bingkai minimum yang jauh lebih rendah, dengan berkesan menjadikannya tidak dapat dimainkan.
Penebusan Mati Merah 2 adalah salah satu penanda aras kami yang lebih menghukum, jadi saya berlari menggunakan Vulkan dengan setiap tetapan serendah kerana ia berjalan. (Selain itu, pratetap khusus untuk perkakasan anda.) Permainan dimainkan pada purata 49 bingkai sesaat dari SSD dan 50 fps kad SD, perbezaan yang tidak dapat diabaikan.

Borderlands 3 juga sangat dimainkan oleh metrik penanda arasnya. Ia hanya malu 60 bingkai sesaat pada pratetap yang sangat rendah, jatuh ke 51 fps pada pratetap rendah dan 42 fps pada medium. Namun, melompat ke tinggi tidak dapat dimainkan pada purata 28 fps.

, Horizon Zero Dawn adalah satu -satunya yang disahkan dek stim sepenuhnya. Mengenai pratetap “prestasi yang baik”, ia berlari pada 48 bingkai sesaat, dan mencapai 40 fps pada pratetap “asal” yang direka untuk mencontohi versi PlayStation 4. Pada “kualiti memihak,” ia mencapai 35 bingkai sesaat, tetapi pada “kualiti muktamad,” walaupun dengan purata 30 fps, terlalu banyak bingkai berlari di bawah itu untuk mengesyorkannya.

Tamadun VI menunjukkan dengan baik di pelbagai pratetapnya di dek stim. Ia ditandakan dimainkan di dek stim, tetapi walaupun terdapat versi Linux asli permainan, anda harus memaksanya menggunakan proton untuk berfungsi, jadi angka -angka ini melalui lapisan keserasian.

Pada pratetap rendah, penanda aras grafik permainan berlari pada 76 fps, sementara ia berlari pada 43-44 fps di Ultra. Sama ada anda mahukan kadar bingkai yang lebih tinggi atau lebih terperinci, ada pratetap yang harus berfungsi untuk anda.

Anda mungkin melihat dari carta kami yang menjalankan permainan dari kad SD terbukti sama identik sebagai bermain permainan dari SSD terbina dalam. Dalam beberapa kes di mana terdapat perbezaan, mereka sebenarnya berada di dalam kad SD, walaupun hanya dengan satu bingkai atau sebagainya. Sekiranya saya tidak menjalankan ujian ini, saya tidak akan mempercayainya, tetapi di sini kita. Secara anekdot, saya mendapati bahawa beberapa masa pemuatan awal lebih lama daripada kad SD, tetapi angka -angka ini menunjukkan bahawa anda tidak perlu bimbang untuk mendapatkan simpanan luaran, walaupun sekali lagi, kami agak cepat.

Injap mencadangkan kepada saya bahawa orang meremehkan kelajuan membaca kad SD, walaupun kelajuan menulis adalah masalah. Syarikat itu telah membuatnya sehingga memandu permainan tidak akan melihat muat turun latar belakang untuk mengelakkan mereka membaca dan menulis pada masa yang sama, yang dapat melambatkan permainan. Injap devs juga mencadangkan bahawa banyak permainan semasa tidak menggunakan SSD untuk potensi penuh mereka. Saya ingin tahu bagaimana ia boleh berubah sekarang PlayStation 5 dan Xbox Series X dan disertakan dengan simpanan keadaan pepejal.

Kami juga menjalankan ujian tekanan pada dek stim (sekali lagi, menjelang topi 60 fps semasa dan tanpa vsync). Metro Exodus Benchmark adalah bukan starter, kerana ia memerlukan executable berasingan yang anda tidak dapat melancarkan melalui OS Steam (kita boleh meninjau semula dengan Windows kemudian). Sebaliknya, saya menggunakan Overlay Prestasi Terbina, yang menggunakan Mangohud, Deathloop di resolusi 1200 x 800 asli dek dan pratetap grafik yang sangat rendah.

Pada carta, kami memotong masa memuat turun kemas kini untuk permainan, jadi mereka bermula apabila permainan itu meningkat. Kami juga mengeluarkan masa terbiar pada akhir ujian, digunakan untuk melompat kembali ke Steamos dan berhenti pembalakan.

Dalam carta pertama kami, yang menunjukkan bingkai sesaat dan suhu dari masa ke masa, anda dapat melihat suhu untuk teras CPU dan GPU dalam warna merah, yang sangat serupa di sini. GPU sedikit lebih tinggi. Walaupun ini boleh berbeza -beza berdasarkan permainan yang anda mainkan, ini tidak begitu mengejutkan, kerana mereka berada di silikon yang sama. Terdapat suhu puncak sekitar 90 darjah Celsius berhampiran hujung ujian, tetapi di bawah beban penuh, suhu melayang sekitar 80 hingga 85 darjah Celsius. Data FPS, dalam warna biru, menunjukkan prestasi yang sedikit lebih tinggi semasa bahagian pembukaan permainan, mungkin kerana terdapat lebih banyak menu yang terlibat di sana yang tidak begitu intensif, juga mungkin kerana GPU agak sejuk. Tetapi tidak ada tanda pendikit yang teruk untuk sama ada CPU atau GPU. Anda mungkin melihat, di tengah -tengah, satu titik di mana saya mati dalam permainan, menyebabkan tempoh yang singkat di mana saya terpaksa melalui menu, yang tidak terlalu sukar untuk GPU. Di sana, kadar bingkai kelihatan meroket.

Malah, carta kedua, yang menunjukkan kelajuan jam GPU dalam warna hitam, menunjukkan bahawa grafik berasaskan rDNA 2 secara rutin memukul puncaknya 1.6 GHz kadar jam, Malah di bahagian terakhir ujian, yang berlari kira -kira setengah jam. Di samping itu, sepanjang ujian, kami melihat maksimum 12.5 GB penggunaan RAM, walaupun ini akan berbeza mengikut tajuk.

Carta terakhir menunjukkan beban GPU berwarna hijau. Perhatikan bahawa ia berjalan pada 100% sepanjang masa, menunjukkan bahawa permainan ini hampir sepenuhnya digunakan.

Apa yang berfungsi, dan cegukan sedikit dengan dek stim

Selain permainan penandaarasan, saya juga menghabiskan banyak masa bermain mereka. Injap bergerak melalui permainan untuk menandakan mereka sebagai “disahkan,” “dimainkan,” “belum diuji,” atau bahawa mereka tidak berfungsi sama sekali. Untuk sebahagian besar masa saya dengan dek stim, perpustakaan saya menunjukkan campuran ini, dengan kebanyakan mereka jatuh ke dalam kategori yang belum diuji. Anda boleh menyemak status permainan perpustakaan anda dengan .

Belum diuji tidak bermaksud permainan tidak berfungsi. Untuk kebanyakan permainan, saya diberitahu, hanya masalah untuk mendapatkan. Saya dapati ia menjadi beg campuran. Contohnya, sejak penulisan ini, tiada siapa yang mendapat sekitar Penyiasatan Peguam Ace, Tacoma atau Soulcalibur vi, Dan mereka yang sebahagian besarnya bekerja dengan baik (kecuali beberapa teks kecil di Tacoma). Tetapi Halo Infinite tidak dilancarkan sama sekali. Cyberpunk 2077 melancarkan, tetapi kemudian sering menunjukkan mesej ralat.

Apabila saya bermain Penjaga galaksi, Saya mendapati bahawa grafik cenderung mempunyai beberapa pepijat, termasuk elemen pencahayaan kadang -kadang berkedip ketika mereka tidak sepatutnya, yang mengganggu tetapi tidak memecahkan permainan. Permainan ini disenaraikan sebagai “dimainkan.”Awal dalam ujian saya, saya terpaksa mengelakkan barang -barang tertentu yang mendedahkan lebih mendalam. Memilih orang -orang itu dengan pasti terhempas permainan. Pada masa itu, permainan itu belum diuji, tetapi saya kembali mendapati bahawa bug telah ditetapkan. Malah, saya selesai permainan di dek stim.

Injap sebelum ini mencadangkan bahawa jika permainan tidak berfungsi di dek stim, ia menganggapnya sebagai pepijat. Ia berakhir, beberapa kerja itu boleh diperbaiki pada akhir stim.

“Sebilangan besar perkara yang menyebabkan permainan tidak berjalan dengan baik sekarang adalah perkara yang perlu kita selesaikan dalam proton atau dalam pemacu grafik, atau di steamos itu sendiri, untuk mendapatkan permainan ke titik yang sama di mana, anda tahu, akan berjalan di PC Windows biasa, “pemaju dek stim Pierre-Loup Griffais memberitahu Perkakasan Tom. Jadi jika permainan tidak berfungsi sekarang, ada harapan.

Aspek lain, seperti sokongan teks atau sokongan pengawal yang akan memindahkan permainan dari “dimainkan” ke “disahkan” perlu diperbaiki oleh pemaju. Semasa saya cuba Splitgate, Permainan ini agak keliru: ia tahu saya mempunyai pengawal yang disambungkan, tetapi mahu saya pergi ke tetapan dan mengubahnya dari papan kekunci dan tetikus. Nasib baik, ini membolehkan saya menggunakan pengawal untuk itu, bukan hanya untuk permainan. Setelah itu ditetapkan, semuanya berfungsi dengan baik. Mudah -mudahan, itulah jenis perkara yang dapat diperbaiki dengan mudah.

Untuk melewati katalog stim besar, syarikat itu bekerja dengan rumah ujian pihak ketiga yang telah bekerja dengan sebelum ini pada projek-projek seperti mengesahkan kandungan pada stim. Penguji itu bermain permainan dan memeriksa mereka terhadap kriteria.

“Proses ini melibatkan melepaskan keputusan dalam kelompok,” jelas Griffais, itulah sebabnya “pecah” permainan baru telah mendapat penilaian pada masa yang sama.

Permainan yang dinilai cenderung berfungsi seperti yang diiklankan. Permainan yang disahkan seperti Cuphead, Portal 2 dan Horizon Zero Dawn secara berkesan melancarkan dan bermain. Permainan yang boleh dimainkan memerlukan sedikit lebih banyak kerja. Tamadun VI Perlu dilancarkan melalui Proton, walaupun berasal dari Linux, dan ketika itu, ia tidak dapat menetapkan tetapan GPU secara automatik. Lakukan sekali, dan anda baik. Sel matiS memuat turun versi spesifik proton yang berfungsi dengan baik untuk bekerja selepas kemas kini.

Borderlands 3 dan Shadow of the Tomb Raider berfungsi dengan baik, tetapi beberapa teks kecil untuk saiz skrin. Dalam beberapa permainan, seperti “Untested” Penjaga galaksi dan Soulcalibur vi, Sistem ini mengharapkan input papan kekunci sehingga anda menekan butang dan menyedari bahawa, hei, perkakasan ini mempunyai pengawal.

Mungkin satu permainan besar “disahkan” yang saya hadapi adalah Deathloop, yang mengambil masa beberapa minit untuk dimuatkan pada mulanya, tetapi kemudian dimainkan dengan baik.

Satu lagi masalah yang menyeronokkan adalah permainan dengan pelancar. Ini bukan sesuatu yang anda harapkan dengan konsol, tetapi Steamos nampaknya melakukan yang terbaik untuk menyesuaikan diri di sini. Suis dari stim ke pelancar yang direka untuk Windows membuat peralihan dramatik, kadang -kadang janggal, dan pelancar kadang -kadang memerlukan kawalan papan kekunci dan tetikus (yang terakhir sering boleh digunakan melalui trackpad) atau skrin sentuh untuk berfungsi. Saya dapati pengawal pihak ketiga juga kadang-kadang lebih baik menavigasi mereka daripada kawalan terbina dalam.

Beberapa permainan stim tidak berfungsi. Ini ditandai dengan injap sebagai “tidak disokong,” dan termasuk permainan VR dan beberapa dengan perisian anti-panik yang tidak berfungsi dengan baik, sekurang-kurangnya pada masa ini, dengan dek stim. Sekiranya anda benar -benar mahu memasang permainan ini, anda tidak akan dihentikan, tetapi anda akan mendapat pemberitahuan yang memberi amaran kepada anda bahawa swaths besar mungkin tidak berfungsi.

Seperti yang saya telah menggunakan dek stim, semakin banyak permainan telah disahkan, jadi saya yakin bahawa nama -nama besar akhirnya akan dikategorikan dan, jika perlu, tetap. Persoalan besar ialah berapa banyak masa yang diperlukan.

Steamos di Deck Steam

Steamos 3.0 adalah berasaskan Arch Linux, tetapi bagi kebanyakan orang, ia hanya akan menjadi antara muka pengguna untuk sampai ke permainan anda. Dan jika anda tahu Steam di PC, Steamos akan kelihatan dan merasa cukup akrab dengan anda.

Anda memerlukan sambungan internet pada kali pertama anda log masuk ke dek stim dengan akaun stim anda. Sebaik sahaja anda melakukannya, anda akan mendapat lawatan cepat sistem, membiarkan anda mengetahui butang perkakasan yang melakukan apa dan peringatan di mana pembaca kad SD.

Seterusnya, semasa anda log masuk, ia akan bertanya kepada anda siapa yang bermain. Anda boleh mempunyai banyak akaun stim di dek dan beralih di antara mereka.