Trajan (Civ6) | Tamadun Wiki | Fandom, Tamadun 6 Panduan Strategi Rom – Cara Menang Dengan Trajan | Pcgamesn

Panduan Strategi Tamadun 6 Rom – Cara Menang Dengan Trajan

Laluan perdagangan sangat penting untuk keupayaan unik ini, yang secara automatik membina jawatan perdagangan (atau jawatan ‘Trajan’, sebagai Maharaja Rom akan memanggil mereka jika dia adalah seperti yang cerdas seperti saya) di setiap bandar yang anda bina atau menangkap, dan secara automatik membina jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara bandar -bandar dalam julat laluan perdagangan modal anda. Catatan perdagangan bukan sahaja menambah +1 emas ke output bandar, tetapi juga meningkatkan jumlah emas yang anda peroleh dari laluan perdagangan, dengan satu emas tambahan per kota perjalanan melalui.

Semua bandar yang diasaskan bermula dengan bangunan percuma di pusat bandar (monumen jika permainan dimulakan di zaman purba).

Agenda Pemimpin – Optimus Princeps

Cuba memasukkan sebanyak mungkin wilayah di empayarnya, dan menyukai mereka yang melakukan perkara yang sama. Tidak menyukai tamadun dengan wilayah kecil.

“Pecah dan perintah!”

Marcus ulpius trajanus (18 September 53 – 8 Ogos 117), lebih dikenali sebagai Trajan, adalah maharaja Rom dari 98 AD hingga kematiannya. Dia paling ingat untuk mencapai salah satu ekspansi ketenteraan yang paling besar dalam sejarah Rom, dan juga untuk pemerintahan dermawannya, yang menggubal program bangunan awam yang luas dan dasar kebajikan yang menyebabkan dia diiktiraf sebagai salah satu daripada “Lima Kaisar yang Baik”. Dia memimpin orang Rom Tamadun VI.

Rome adalah civ yang boleh dipercayai untuk terus mendorong menjadi empayar terbesar dalam permainan. Trajan mengambil kata -kata Julius Caesar: “Veni, Vidi, Vici” (Saya datang, saya melihat, saya menakluki).

Pengenalan []

. Legiun anda berdiri di siap untuk keluar dan menubuhkan empayar terbesar yang pernah dilihat oleh dunia. Sekiranya anda benar -benar boleh mendapatkan semua jalan untuk membawa kepada Rom, anda akan menjadi empayar kekayaan dan kemewahan yang hebat. Tentunya Warganegara kita akan mengisytiharkan anda sebagai penguasa terbaik mereka, Optimus Princeps.

Ulasan Pakar Gamespot

11 Februari 2019

08 Februari 2018

24 Oktober 2016

Dalam permainan [ ]

Agenda unik Trajan adalah Optimus Princeps. Dia cuba menggabungkan sebanyak mungkin wilayah ke dalam empayarnya, dan dia tidak menyukai tamadun yang mengawal wilayah kecil.

Keupayaan pemimpinnya adalah Lajur Trajan. Semua bandarnya mendapat bangunan pusat bandar tambahan (yang akan menjadi monumen jika permainan dimulakan di zaman purba).

Pendekatan terperinci []

Rom ingin turun bandar dengan cepat dan kemudian mempercepatkan jalan menuju kejuruteraan. Dengan kejuruteraan di tempat, mandi boleh ditambah ke bandar mereka dan mereka akan berkembang pesat (dan berkembang pesat dengan monumen bebas Trajan). . .) Walaupun semua pengembangan ini akan membawa kepada konflik, kemungkinan besar akan menjadi masa yang dilawati oleh Legion dalam talian. Keupayaan Legion untuk membina kubu datang dalam dua era lebih awal untuk Roma daripada untuk tamadun lain. Menggunakan ini dengan berkesan adalah kunci dalam dapat memegang empayarnya yang luas dan kuat.

Garis []

Trajan disuarakan oleh Gianmarco Ceconi. Dia bercakap bahasa Latin dengan sebutan klasik.

Disuarakan []

Nama kod Quote (Latin) Nota
Kelulusan berasaskan agenda Jangkauan Empayar Anda adalah seperti Jupiter di Langit. Bagus. (menyala. “Seperti kerajaan surgawi Musytari, kekuasaan anda terbuka lebar. Baiklah.”) Simile iovis caelesti regno imperium tui patet lewat. . Pelakon suara yang salah, mungkin kerana salah membaca, perkataan “iovis” (Musytari) sebagai “Lovis.”
Penolakan berasaskan agenda . Adakah anda sangat takut dengan pengembangan? (menyala. “Anda telah memberikan ke atas kawasan terkaya kerajaan anda kepada musuh -musuh anda untuk dilepaskan. Pasti pengembangan tidak menakutkan anda?”) Ditissimas Tui Regni Wilayah Diripendas Hostibus Davisti. Num propagatio adeo te terret? Ayat pertama mengandungi dua kesilapan. Diripendas harus dibaca Diripiendas, manakala Davisti harus dibaca Dedisti.
Diserang Hubris anda akan menjadi akhir anda. Tidak ada kuasa yang dapat mengalahkan Rom. (menyala. “Insolence anda akan membawa anda mati. Rom boleh ditakluki tanpa kekuatan. Insolentia iklan mortem te ducet. A Nulla VI Roma Vinci Potest. A harus ditinggalkan dalam ayat kedua; Hanya ejen peribadi yang memerlukan preposisi ini.
Mengisytiharkan perang Siapkan diri untuk berperang. Tentera kita akan berhenti tanpa apa -apa; Tentera Laut kita akan mengayunkan pantai anda, untuk kemuliaan Rom. (menyala. “Die itu dilemparkan.”) Alea IACTA EST.
Dikalahkan Kesejahteraan yang dikalahkan adalah untuk tidak berharap lebih banyak kesejahteraan. Una salus victis nullam sperare salutem. Ini adalah petikan dari Virgil Aeneid, Rayuan Aeneas kepada rakan -rakannya dalam percubaan terakhir untuk mengusir orang Yunani yang telah melanggar Troy.
Salam Salam, orang asing. Saya adalah Imperator Caesar Trajan dari Rom yang luas. ? (menyala. “Hujan, mengembara. Saya Imperator Caesar Trajan dari Rom Majestic. Siapa awak? ?”) Ave, Viator. AUSPAAE ROMAE IMPERATOR CAESAR TRAIANUS SUM. Quis es? Quae Terra Patria Vocas? Ayat terakhir harus dibaca “Quam Terram Patriam Vocas.”Kata ganti, objek, dan pelengkap objek telah diletakkan secara salah dalam nominatif.
Petikan dari Civilopedia Pecah dan perintah! Bahagikan et impera! Petikan sebenarnya milik Julius Caesar.

Unvoiced []

Delegasi: Saya telah menghantar delegasi perdagangan kepada anda. Nikmati Pecorino Romano: Keju Salta Sampel Terbaik, Keju Sheep’s You Mempunyai.

Menerima Pengisytiharan Persahabatan Pemain: Biarkan diketahui bahawa empayar anda adalah kawan kepada kita, dan kita bergabung bersama dalam persahabatan.

Menolak pengisytiharan persahabatan pemain: Roma mesti kekal Rom: rakan yang tidak ada lebih daripada itu sendiri.

Permintaan pengisytiharan persahabatan: Rom yang mulia memanjangkan tawaran persahabatan. Adakah anda terima?

Terima kasih banyak.

Pemain menolak pengisytiharan persahabatan: Memalukan.

Dikecam oleh pemain: .
[Nota: Ini adalah petikan yang dikaitkan dengan Tacitus.]

PENERBITAN PLAYER: . Dan lihat berapa banyak yang anda ada!
[Nota: Kalimat pertama adalah terjemahan “Corrupissima re publica plurimae leges,”Petikan dari Tacitus’s Annals.]

Askar anda hanya beberapa langkah dari menjadi penceroboh. Gerakkan mereka dari sempadan kita sekaligus!

Jemputan ke Modal: . Adakah ia diasaskan oleh Lost Trojans? Atau kanak -kanak yang dibesarkan oleh serigala?

Jemputan ke Bandar: Empayar, tentu saja, mempunyai sebuah bandar yang berdekatan. Adakah anda akan datang, melihat, dan ditawan oleh kecantikannya?

Kemasukan Sivilopedia []

Kaisar Trajan, didahului di atas takhta oleh Nerva yang tidak menentu, tidak diketahui dan diikuti oleh Hadrian itu, mengambil Empayar ke puncak kawasan wilayahnya. Emperor askar yang mampu secara rasmi mengisytiharkan Optimus Princeps (“penguasa terbaik”) oleh Senat Rom, mungkin tidak memihak tetapi dengan sudut pandang tertentu. Trajan juga terkenal dengan pemerintahannya yang agak dermawan (sekurang-kurangnya, berbanding dengan kebanyakan maharaja lain), melancarkan projek bangunan awam yang luas dan melaksanakan dasar sosial yang berpandangan ke hadapan, banyak yang ditinggalkan oleh Senat yang berpandangan pendek selepas kematiannya pada tahun 117 AD. Dia dianggap sebagai yang kedua dari “lima maharaja yang baik” (walaupun Machiavelli mencipta istilah itu pada tahun 1503, jadi ambil dengan sebiji garam yang agak besar).

Dilahirkan di Wilayah Rom Hispania Baetica pada 53 AD, anak seorang senator dan jeneral terkemuka, Trajan tidak semata -mata Roman – mungkin untuk yang terbaik. Sebagai seorang pemuda, beliau menyertai Tentera Darat Imperial, jalan kerjaya di Empayar yang sering membawa kepada perkara -perkara yang baik … dengan asumsi seseorang selamat dari peperangan yang berterusan di sepanjang sempadan. Trajan bangkit melalui pangkat dengan cepat, melihat tindakan di beberapa sempadan yang paling perdebatan, dan menghormati lelaki yang berkuasa. Dia dicalonkan sebagai konsul, membuat perkahwinan yang baik menjadi keluarga kaya (walaupun akaun kontemporari mengambil perhatian beberapa aktiviti luar nikah kasual), dan diisytiharkan oleh Maharaja Nerva yang baru sebagai anak angkatnya di “mendesak” Pengawal Praetorian.

Ketika Maharaja Lama meninggal 15 bulan kemudian, Trajan menggantikannya, dan tidak lama kemudian Deified Nerva (ia membantu berteman di tempat yang tinggi). Setelah masuk ke Rom – Trajan pada masa itu berada di sempadan seperti biasa – dia memberi Plebeians satu pemberian kewangan, menginsuranskan popularitinya dengan orang ramai. Dia juga dengan bijak memudaratkan keengganan untuk mengambil kuasa, walaupun ketika dia mula membina hubungan pragmatik dengan keluarga senatorial yang kaya. .

. Dia juga mempunyai rasa untuk meletakkan namanya pada ini, sekiranya sejarah sepatutnya lupa bahawa dia adalah Maharaja. . Beliau juga mempunyai kelemahan untuk membiayai gerbang kemenangan untuk merayakan kemenangan Rom; Memandangkan kejayaan pasukannya dalam peperangan di Timur, dia tidak mempunyai kekurangan peluang.

Walau bagaimanapun, Trajan lebih dirayakan oleh orang Rom sebagai seorang jeneral yang menang (selepas semua, apa yang akan teruja dengan satu lagi tumpukan batu berbanding dengan lebih banyak tanah dan budak). Penaklukan pertamanya adalah kerajaan “klien” Dacia yang menimpa Sungai Danube, yang telah memalukan yang tidak menguntungkan – kepada Rom, iaitu – keamanan oleh Maharaja Domitian satu dekad sebelumnya. . Pada 113 AD Trajan memulakan kempen terakhirnya, menentang Parthia di Timur, yang mempunyai keangkuhan untuk menaja raja di Armenia yang tidak dapat diterima oleh Rom. Trajan mula-mula berarak ke Armenia dan menambahkannya ke Empayar, kemudian pergi ke Mesopotamia menundukkan bandar-bandar Parthian dan negara-negara pelanggan. Menjelang lewat 116 sudah berakhir, dan Trajan telah melepaskan raja Parthia dan meletakkan boneka Rom di tempat Kerajaan Kerajaan. Tetapi, kesihatan Trajan mula gagal; Di samping.

. Di antara salah satu usaha yang diterima lebih baik adalah tontonan gladiator selama tiga bulan di Colosseum, di mana kira-kira 11 ribu orang (kebanyakannya budak dan penjenayah) dan beribu-ribu binatang “ganas” mati; ia sepatutnya menarik lebih daripada lima juta penonton. Sedikit lebih baik adalah organisasi Trajan Alimenta, dana kerajaan untuk menyokong anak -anak yatim dan anak -anak miskin di dalam dan di sekitar bandar. .

Semua perang dan permainan dan bangunan dan program awam mahal. Oleh itu, Trajan menangani krisis kewangan yang diwarisi. Usaha pertamanya adalah penubuhan pembetulan (juruaudit) untuk mengawasi perbelanjaan sivik di bandar -bandar Yunani secara teknikal; Mereka juga menginsuranskan bahawa pengumpulan cukai imperial berada di atas up-dan-up (memandangkan tradisi rasuah Yunani, langkah bijak). Pada 107 AD, Trajan menurunkan duit syiling Rom, menurunkan jumlah perak di denarius, dan kemudian mencetak kuantiti denarii yang lebih besar daripada mana -mana pendahulunya. Singkat.

Trajan, berasa sakit, berangkat ke Rom dari kempen Parthian terbarunya. Tetapi dia tiba -tiba meninggal dunia akibat edema – di atas katil, satu prestasi yang jarang berlaku di kalangan maharaja Rom – setelah sampai ke Selinus (kemudian dinamakan semula oleh Trajanopolis, tentu saja). Pada masa kematian Trajan, Empayar Rom telah mencapai tahap yang paling besar, meregangkan dari Hispania ke Euphrates dan dari pinggir Scotland ke Sungai Nil yang lebih rendah. Pengganti beliau, bermula dengan Hadrian Seterusnya, akan menghabiskan sebahagian besar masa mereka (ketika tidak bersenang -senang di Devauchery) yang menguatkan sempadan tersebut.

Trivia []

  • Keupayaan pemimpin Trajan dinamakan sempena monumen kemenangannya dalam peperangan Dacian, sementara agenda pemimpinnya adalah gelaran yang diberikan kepadanya oleh Senat Rom, yang bermaksud “penguasa terbaik”.

Panduan Strategi Tamadun 6 Rom – Cara Menang Dengan Trajan

Panduan Strategi Tamadun 6 Rom

Sama seperti dalam kehidupan sebenar, Rom mempunyai sejarah yang kaya dan hebat dalam siri tamadun. Empayar telah dipaparkan dalam setiap entri civ sejak asal, di mana wajah pixelated yang indah dari Julius Caesar akan tersenyum dan (lebih kerap) merungut semasa setiap interaksi yang berwarna -warni dengannya. Tetapi, terutamanya dalam cara pemimpin, firaxis telah memutuskan untuk melakukan perkara -perkara yang sedikit berbeza dalam tamadun VI, dan wakil Rom kali ini adalah lelaki yang mengawasi pengembangan imperial terbesar dalam sejarahnya, Trajan.

Dia mungkin tidak mempunyai kemasyhuran Hollywood yang sama seperti Caesars dan Caligula anda, tetapi Trajan banyak mencapai masa jabatannya, dan terkenal dengan dasar kebajikan sosialnya yang progresif dan mercu tanda di Rom seperti pasar Trajan dan lajur Trajan (mana -mana maharaja Rom. Jadilah seorang narsisis, betul?).

Memerlukan lebih banyak kegembiraan taktikal? .

Trajan adalah, oleh kebanyakan akaun, salah satu Maharaja Roma yang hebat, dan inilah panduan kami tentang cara memimpin lelarannya dengan kemuliaan yang sama.

  • Mencari nasihat yang lebih umum? Cuba Panduan Strategi Tamadun 6 kami.
  • Tidak pasti negara mana yang hendak dipilih? Panduan Pemimpin Tamadun 6 kami dapat membantu.
  • Berharap untuk terbang Banner Star-Spangled? Anda Memerlukan Tamadun kami 6 Panduan Amerika.
  • Lebih suka tuan nuklear sendiri? Lihat Panduan Tamadun kami 6 Gandhi.

Ciri -ciri Trajan

Lajur Trajan

. Bergantung pada era apa yang anda mulakan (jenis gila yang tidak bermula kuno. ), anda mendapat bangunan percuma di pusat bandar anda. Di zaman purba, ini adalah monumen, yang memberikan budaya +2, meningkatkan kelajuan di mana anda mempelajari sivik baru – pada dasarnya pokok teknologi selari yang baru untuk Civ VI, di mana anda mendapat akses kepada keajaiban baru, dasar dan jenis kerajaan (Lebih banyak lagi pada mereka yang kemudian).

Ciri -ciri Empayar Rom

Semua jalan menuju ke Rom

Panduan Strategi Civ 6 Rome

Sekiranya anda ingat perdagangan bentuk mengambil dalam versi Tamadun V versi ‘Brave New World’, ia tidak terlalu berbeza di sini, kecuali sekarang peniaga anda dan bukannya pembina yang meletakkan jalan antara bandar -bandar (sama juga, memandangkan setiap anda Pembina bekerja sendiri selepas membuat tiga penambahbaikan).

Laluan perdagangan sangat penting untuk keupayaan unik ini, yang secara automatik membina jawatan perdagangan (atau jawatan ‘Trajan’, sebagai Maharaja Rom akan memanggil mereka jika dia adalah seperti yang cerdas seperti saya) di setiap bandar yang anda bina atau menangkap, dan secara automatik membina jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara jalan antara antara jalan antara bandar -bandar dalam julat laluan perdagangan modal anda. Catatan perdagangan bukan sahaja menambah +1 emas ke output bandar, tetapi juga meningkatkan jumlah emas yang anda peroleh dari laluan perdagangan, dengan satu emas tambahan per kota perjalanan melalui.

Ini bermaksud bahawa apabila anda membuat peniaga, anda harus memindahkannya ke bandar di mana mereka akan melalui seberapa banyak bandar anda yang mungkin dalam perjalanan ke destinasi perdagangan mereka. Lebih banyak bandar dengan jawatan perdagangan yang mereka lalui, lebih banyak wang yang anda dapatkan! Ini tambahan tiga atau empat keping emas setiap giliran setiap laluan perdagangan adalah wang yang baik dalam permainan awal.

Pada peta yang mempunyai laut dan benua, laluan perdagangan ini akhirnya akan digantikan dengan laluan perdagangan laut yang lebih menguntungkan, tetapi pada peta dengan hanya satu landasan besar, anda boleh dengan mudah mempunyai laluan perdagangan melalui enam, tujuh bandar, meraih mereka yang berharga wang. Tidak seperti di Civ V, laluan perdagangan di antara bandar -bandar anda sendiri juga menjana wang sekarang juga, jadi anda boleh mendapatkan emas serta pengeluaran dan makanan untuk laluan perdagangan domestik.

Mandi

Panduan Strategi Civ 6 Rome Baths

Salah satu perubahan besar yang perlu disesuaikan oleh veteran Civ ialah konsep baru ‘perumahan’. Gagal membekalkan perumahan yang cukup, dan pertumbuhan bandar anda akan melambatkan – pertama sebanyak 50% apabila anda satu penduduk di bawah had perumahan anda, maka sebanyak 75% apabila anda melanda had. Walaupun anda mempunyai lebihan makanan, ia dikira sedikit jika anda kekurangan bumbung di atas kepala.

. Perlu ditemui teknologi kejuruteraan secepat mungkin supaya anda dapat membina daerah yang berguna ini. Mandi perlu dibina antara bandar dan gunung, tasik, sungai atau oasis. . Pendek kata, bina mandi secepat mungkin untuk mengekalkan populasi empayar anda.

Legion

Unit Stalwart era Klasik, Legion Rom menggantikan pedang, dan boleh dicipta dengan menaik taraf pahlawan anda yang clubbing,. Legion mempunyai 40 kekuatan huru -hara, yang dua kali ganda dari pahlawan, dan lima lebih daripada pedang. Unit ini bagus untuk membuat beberapa keuntungan wilayah ketenteraan yang serius pada awal permainan. Anda tidak memerlukan besi atau sumber strategik lain untuk membinanya sama ada, jadi anda harus menggunakan semua duit syiling yang telah anda raking dari jawatan perdagangan untuk menaik taraf pahlawan anda ke Legionnaires secepat mungkin.

Legion juga boleh membina jalan dan kubu, walaupun seperti pembina hanya boleh melakukannya beberapa kali (sekali). Syukur.

Sesuatu yang perlu diketahui oleh Civ Old-Timers ialah kos penyelenggaraan meningkat apabila anda menaik taraf unit anda, jadi berhati-hati dengan penurunan seluruh tentera anda dalam satu kejatuhan kerana ia dapat melumpuhkan ekonomi anda.

Jenis Kemenangan Trajan

Panduan Strategi Civ 6 Rome

Trajan dan Empayar Romnya mempunyai beberapa bonus yang indah untuk permainan awal, walaupun tidak ada yang menjerit untuk anda bertujuan untuk satu jenis kemenangan atau yang lain. Dengan pertumbuhan pesat dan kemajuan sivik yang ditawarkan oleh kebolehan Rom, anda diletakkan dengan baik untuk mendapatkan permulaan dalam kemenangan budaya dan ruang angkasa, walaupun sudah tentu anda sudah lama pergi dari zaman purba ke moden satu.

Trajan adalah pemimpin yang hebat untuk memilih pemula, kerana dia menyediakan permainan awal yang lembut, memberi anda bekalan perumahan, wang dan budaya yang stabil dan mantap yang akan membantu anda mengembangkan ke arah yang anda suka. Dari segi kebolehan semula jadi Empayar, anda paling baik mengejar laluan kemenangan saintifik dan kebudayaan.

Jenis kemenangan yang lebih sukar untuk dicapai untuk Trajan adalah agama, sebahagian besarnya kerana orang -orang seperti Philip II dan Tomyris membungkus beberapa bonus serius di kawasan ini. Saya melabur jumlah yang munasabah ke dalam agama ketika bermain sebagai Trajan, tetapi cukup banyak pertahanan terhadap Philip, yang membombardir saya dengan para rasul yang kuat untuk ketulan yang luas. (Dia sangat marah ketika saya menukar salah satu kota yang dia lancar pada apa yang saya anggap sebagai benua swasta saya-berputar pasif-agresif.

Rom – Keajaiban

Panduan Strategi Civ 6 Rome

Kelebihan kebudayaan awal Rom berkat monumen freebie mereka meletakkan anda dalam kedudukan yang baik untuk menjadi yang pertama dalam keajaiban yang berkaitan dengan sivik (anda belajar sivik baru dengan mengakibatkan budaya). .

Sekiranya anda mensasarkan kemenangan kebudayaan sebagai orang Rom, maka hampir nampaknya anda harus membina Wonder Colosseum, yang menawarkan +2 budaya dan +3 kemudahan bukan hanya di kota di mana anda membinanya, tetapi juga di kota -kota dalam masa enam jubin daripadanya. Melihat sebagai enam jubin adalah jarak yang sangat munasabah antara bandar anda, ini tidak sepatutnya menjadi masalah terlalu banyak. Jika anda membina satu bandar dalam enam jubin ke utara, timur, selatan dan barat Colosseum, anda melihat sejumlah +10 budaya setiap giliran – rangsangan besar. Pada pertengahan permainan, Teater Bolshoi (dibuka melalui ‘opera dan balet’ civic) patut dikejar, kerana itu memberikan anda +2 penulis hebat dan mata pemuzik yang hebat, serta slot untuk karya-karya dan muzik yang hebat anda meningkatkan pelancongan penting).

Panduan Strategi Civ 6 Rome

Perpustakaan Besar adalah suatu keharusan jika anda pergi untuk kemenangan saintifik, menawarkan +2 sains dan +1 mata saintis hebat. Para saintis hebat menjana anda pelbagai rangsangan – seperti mencetuskan detik -detik Eureka, membantu anda mempelajari teknologi baru, dan meningkatkan pendapatan sains anda. . Dapatkannya, itu adalah ‘un yang baik.

Dalam Roh Rom menjadi Civ yang baik, anda akan mahu memberi tumpuan kepada mendapatkan keajaiban ini. Taman Gantung Meningkatkan Pertumbuhan sebanyak 15% di seluruh Empayar Anda, sementara Oracle menambah +2 orang yang hebat untuk setiap daerah di bandar itu. .

Rom – Kerajaan

Panduan Strategi Civ 6 Rome

Civ VI melihat kembalinya kerajaan sebagai ciri permainan, walaupun mereka bekerja dengan cara yang berbeza dengan cara anda mengingati mereka. Kerajaan berdasarkan kad, yang sama dengan dasar ketenteraan, dasar ekonomi, dasar diplomatik, dan dasar liar.

Bergantung pada jenis kerajaan yang anda pilih, bilangan slot yang anda miliki untuk setiap dasar akan berbeza-beza, jadi jenis kerajaan pertengahan permainan mempunyai enam slot kad, contohnya; Di dalamnya, monarki mempunyai tiga slot ketenteraan, satu ekonomi dan satu diplomatik, sementara teokrasi mempunyai dua slot tentera, dua ekonomi, satu diplomatik dan satu wildcard. Setiap jenis kerajaan juga mempunyai bonus yang wujud dan warisan. Bonus yang melekat tidak pernah berubah, dan hilang apabila anda menukar kerajaan, tetapi bonus warisan meningkat lebih lama anda berpegang dengan satu jenis kerajaan, kemudian dibawa ke kerajaan baru anda (tetapi berhenti meningkat).

Kerajaan awal yang baik untuk Rom adalah Republik Klasik, yang bonus warisannya menawarkan +15% mata orang hebat (berguna untuk kedua -dua laluan kemenangan saintifik dan budaya). Bergantung pada berapa lama anda kekal sebagai republik klasik, anda akan mendapat peratusan tertentu bonus orang hebat mata untuk sepanjang permainan.

Kebanyakan bonus terhadap budaya dan sains ditemui di antara dasar ekonomi dan diplomatik, menjadikan komunisme (3 slot ekonomi, 1 diplomatik) dan pilihan demokrasi yang baik untuk kemenangan di salah satu arah tersebut. .

Oleh itu, pelajaran dari ini adalah, bertentangan dengan sejarah dunia sebenar yang mengajar kita, komunisme sebenarnya adalah jenis kerajaan yang sangat fleksibel dan seimbang, sesuai untuk laluan kemenangan budaya dan saintifik yang sangat sesuai dengan orang Roma.

Rom – Dasar

Panduan Strategi Civ 6 Rome

Kerajaan anda akhirnya akan dibentuk oleh dasar yang anda pilih untuknya. Melihat kerana terdapat lebih daripada 70 dasar untuk dipilih, itu adalah sejumlah besar campuran dan padanan, dan ia mungkin untuk kerajaan ‘komunis’ atau ‘teokratik’ untuk kelihatan sama sekali berbeza dengan yang lain.

Jika anda berusaha untuk menjangkau bintang-bintang secara fizikal sebagai orang Rom dan bukannya menyembah mereka seperti tamadun yang lebih beragama, sederhana, maka cuba untuk membina bandar-bandar yang cukup dekat dengan gunung, kerana daerah kampus anda akan mendapat sains tambahan untuk setiap gunung mereka ‘ bersebelahan dengan. Menggabungkan ini dengan dasar ekonomi ‘falsafah semulajadi’, dan semua bonus adjacency akan berganda, meningkatkan keuntungan saintifik anda. Kemudian, dasar ini akan menjadi usang, tetapi rasionalisme adalah yang hebat untuk diletakkan di tempatnya, menggandakan sains yang anda peroleh dari setiap bangunan saintifik di daerah kampus anda. Akhir!.

. Ramai keajaiban meningkatkan budaya anda bersama kesan utama mereka, serta memberikan bonus ke arah menjana orang hebat, yang boleh mencipta peninggalan dan karya seni untuk meningkatkan pelancongan ke empayar anda.

Banyak dasar ekonomi yang meningkatkan pelancongan-sangat penting untuk kemenangan budaya-muncul dalam permainan lewat. Pelancongan Warisan adalah yang agak awal, menggandakan pelancongan yang anda peroleh dari setiap karya seni dan artifak yang hebat. Dalam permainan lewat, komuniti dalam talian meningkatkan output pelancongan anda ke Civs lain melalui laluan perdagangan sebanyak 50%. Melihat sebagai laluan perdagangan adalah salah satu kunci untuk meningkatkan perjalanan pelancongan anda dengan civs lain pula, dasar ini penting.

Ingat bahawa dasar di Civ VI mudah ditukar ganti, jadi jangan takut untuk menukarnya apabila anda perlu. Pergi untuk kemenangan budaya tetapi Monty dan Aztecs mengetuk pintu anda dengan tombak dan katapel? Kemudian buat sementara waktu bertukar beberapa kad ekonomi dan ganti mereka dengan tentera. Setiap kali anda mendapat Civic baru, anda boleh melakukan perubahan dasar percuma, jadi anda harus selalu mengambil kesempatan ini untuk mengkaji semula dasar anda untuk memenuhi keperluan jangka pendek anda serta cita-cita jangka panjang anda.

Robert Zak penulis bebas biasa yang meliputi permainan Skyrim, Fallout, dan Survival seperti Stalker. Anda juga boleh mencari karyanya di Kotaku, senapang patah kertas, dan pc gamer, antara lain.