Tetapi bolehkah ia menjalankan Crysis? | Ketahui meme anda, tetapi boleh menjalankan Crysis? -10 tahun meme permainan PC | PC Gamer

Tetapi bolehkah ia menjalankan Crysis? -10 tahun meme permainan PC

Ditambah 17 Februari 2010 jam 09:27 pagi EST oleh Heliosphan.

Tetapi bolehkah ia menjalankan Crysis?

Dikemaskini 28 Ogos 2022 pada 02:07 PM EDT oleh DJKing.

Ditambah 17 Februari 2010 jam 09:27 pagi EST oleh Heliosphan.

PROTIP: Tekan ‘Saya’ Untuk melihat galeri gambar, ‘V’ untuk melihat galeri video, atau ‘r’ Untuk melihat entri rawak.

Mengenai

Tetapi bolehkah ia menjalankan Crysis? adalah frasa yang merujuk kepada penembak orang pertama Crytek 2007 Crysis, menggariskan reputasi permainan yang diperolehi untuk keperluan sistem yang curam pada masa pembebasannya. Frasa perlahan -lahan berkembang menjadi salji salji seiring dengan tahun -tahun berlalu, menggantikan “tetapi bolehkah ia berjalan x?”Untuk tajuk yang paling terkini dan sistem pada masa itu.

Asal

Crysis dikeluarkan pada 13 November 2007 [1] oleh Crytek dan Seni Elektronik, dan dibangunkan pada versi terbaru CryEngine (kemudian) yang juga menguasai gelaran pertama Crytek, Farcry. Ini adalah salah satu permainan pertama yang pernah menggunakan kerangka API DirectX 10 Microsoft, yang hanya tersedia di Microsoft Windows Vista atau kemudian. Pencapaian lain yang dibanggakan oleh pemaju Crytek adalah permainan yang dicipta dengan lebih dari 1 juta baris kod, penggunaan lebih dari 1 GB data tekstur, dan sehingga 85,000 shader aktif.
Sejak dibebaskan, Crysis telah menerima pujian sejagat, menghantui ia sebagai pengalaman permainan ke-7 yang pertama, dengan skor agregat metacritic [2] 91 dan pelbagai Game of the Year anugerah.

Salah satu kegunaan frasa terawal berasal dari teknologi bit.artikel bersih [3] mengenai permainan yang disiarkan pada 15 Disember 2009, menyatakan bahawa “soalan ‘Ya, tetapi bolehkah ia bermain Crysis?’ [Telah menjadi] Tambahan kata -kata lucu kepada kebanyakan ulasan kad grafik.”Artikel ini juga mempersoalkan keperluan ciri -ciri cukai sedemikian pada permainan yang dibebaskan, dan jika ini adalah langkah ke arah yang tepat untuk permainan.

Sebar

Frasa dengan cepat menjadi sinonim dengan permainan PC dan popular di kalangan banyak kedai permainan, dengan frasa melihat penggunaan bersama pertanyaan spesifikasi sistem pengguna. Status memetetik frasa juga diiktiraf oleh Crytek, memasukkan frasa sebagai pencapaian dalam Crysis 2. [4] Frasa dirujuk dalam beberapa makro imej (contoh yang ditunjukkan di bawah).

Hai awak baik tuan! Peranti peribadi anda .. Bolehkah ia menjalankan Crysis Bolehkah ia menjalankan Crysis?

Snowclone

“Tetapi bolehkah ia menjalankan Crysis” perlahan -lahan berkembang menjadi frasa snowclone selama bertahun -tahun, kerana permainan PC menjadi lebih meluas dan boleh diakses terima kasih kepada periferal PC yang lebih rendah dan kemajuan pengiraan. Frasa telah diubah untuk menampung untuk pencapaian teknikal yang lebih baru, seperti RSI Warganegara bintang , berubah menjadi “tetapi bolehkah ia berjalan x” (Minecraft Contoh yang ditunjukkan di bawah).

‘Tetapi bolehkah ia menjalankan Crysis?’-10 tahun meme permainan PC

Ups dan downs salah satu kata kunci PC Gaming yang paling popular.

Pada masa ketika beberapa permainan diperlukan membuang PC penuaan anda dan memulakan semula, Crysis mengabaikan dataran pembangunan yang diperkenalkan oleh konsol dan memaksa semua orang untuk menyimpan untuk perkakasan mahal untuk pertama kalinya dalam masa yang lama. 2007 juga memberi kami Call of Duty 4: Modern Warfare, Bioshock, Portal, dan Witcher Asal -Semua Permainan Besar, tetapi tidak ada yang benar -benar mencairkan komputer pada masa itu. Permainan enjin tidak nyata dan sumber berlari seperti mentega pada kebanyakan PC, tetapi hanya kerana mereka tidak banyak berubah sejak Xbox 360 dan PS3 dikeluarkan sekitar tahun 2005.

Crysis bertanya begitu banyak daripada kita bahawa selama bertahun -tahun ia dicetak pada minda generasi dan naik ke dalam bentuk pemikiran kolektif yang lebih tinggi.

‘Tetapi bolehkah ia menjalankan Crysis?’

Meme dilahirkan, perkara yang berlendir dan melambatkan yang menguasai perbualan papan mesej dan bahagian komen. Tetapi adakah ia masih hidup 10 tahun lagi?

2007

Era AGP kad grafik memberi laluan kepada PCI Express baru, dan Nvidia’s GeForce 8800 GTX adalah Raja Grafik yang memerintah, berkat 768MB RAM yang mengejutkan dan 128 pemproses aliran yang mencatatkan lebih dari 1GHz. Generasi baru kad hanya beberapa bulan lagi, dan ketika Crysis tiba pada bulan November, potensi grafiknya mewakili keinginan untuk meneruskan.

Dengan Xbox 360 yang dikeluarkan pada tahun 2005 dan PS3 sejurus selepas pada tahun 2006, grafik video terjebak dalam lumpur sementara perkakasan PC terus meningkat dengan cepat. Permainan yang dibuat secara eksklusif untuk PC adalah risiko yang besar dalam pasaran yang berfokus pada konsol, apalagi apa-apa yang memerlukan $ 2000 PC untuk dimainkan.

Tetapi kemudian Crysis keluar kelihatan seperti itu, dan kelaparan seperti mereka, pemain PC berbondong-bondong seperti rama-rama ragdoll ke api dengan kesan pasca pemprosesan maju. Ia adalah gambaran masa depan senjata dan jungulature seperti yang ditafsirkan oleh Ruang skrin ambien ambien, shader pencahayaan biasa yang memulakan kerjayanya sebelum di tempat lain. Dan menambah mistik (dan kesukaran menjalankannya), tetapan tertinggi dikunci di belakang jenama baru DirectX 10 dan Windows Vista, yang dikeluarkan pada tahun itu.

Budaya meme meletup pada masa yang sama. 2007 adalah salah satu tahun yang paling produktif untuk jenaka internet virus, menyampaikan hujan coklat, rick-rolling, penyu, dan rakan video video yang lain, “Keknya adalah dusta.”

Ditanggung dari soalan yang tulen, disokong oleh keperluan yang tidak masuk akal untuk menjawabnya, dan didorong oleh kegembiraan mengenai permainan PC baru yang akhirnya memanggil kemahiran peminat perkakasan, “tetapi dapat menjalankan Crysis” mula mengumpul momentum dan tidak akan berhenti bergulir tidak lama lagi.

2009

Ini adalah hari keemasan. Perniagaan meme berkembang pesat di bawah payung klasik seperti ‘David After Dentist’ dan T-Shirt Bulan Tiga Wolf. Di sektor video, ‘tetapi bolehkah ia menjalankan Crysis’ berada di atas dunia. Hanya mesin paling mahal yang dapat menjalankan perkara sial. Semua orang mengenali seseorang yang bermain dalam tetapan max, walaupun PC mereka hanya dapat menjalankan Crysis pada 12 bingkai sesaat. Kami semua sengsara, dan kami menyukainya.

Pelepasan siri siri siri Crysis Warhead tidak sedikit untuk meningkatkan prestasi, mengekalkan mitos framerat yang tidak dapat dicapai. Hanya mereka yang mempunyai GPU mewah seperti GeForce 9800 dan Radeon HD 5850 yang diselaraskan dengan pencahayaan dan fizik volumetrik pada 60-plus FPS.

2011

Kami masih berusaha menjalankan Crysis Asal, dengan perkakasan dari beberapa tahun sebelum menjadi berpatutan untuk kali pertama. Namun, saya masih ingat mabuk berpotensi Crysis 2. Semua orang. Berdasarkan lalu lintas carian, ini adalah ketika meme memuncak untuk kali kedua, dan begitu juga impian kita.

‘Tetapi bolehkah ia menjalankan Crysis’ masih menunggang tinggi bersama meme popular dari masa seperti Scumbag Steve dan Rebecca Black pada hari Jumaat. Kenyataannya adalah bahawa Crysis bukanlah kejayaan yang diharapkan oleh Crytek. Pengorbanan yang perlu dibuat untuk membuat Crysis 2 bekerja pada konsol, yang bermaksud memotong beberapa anggota badan yang tidak perlu. Grafik yang membubarkan mata anda tidak lagi secara eksklusif sinonim dengan nama crysis, dan meme kehilangan kekuatannya.

2013

Harapan datang dan pergi lagi dengan trilogi lebih dekat. Pemasaran di sekitar versi PC Crysis 3 mencadangkan bahawa keutamaan adalah untuk mencari sistem yang cantik dan menolak lagi, tetapi kewajipan untuk memastikan siri konsol dijamin ini tidak akan menjadi unicorn lain. Siri yang pernah memamerkan keterbatasan teknologi konsol telah jatuh ke arah mereka.

Walaupun dengan pek tekstur res yang tinggi dan terlalu banyak kesan suar lens. Saya juga memainkannya di PC berusia lima tahun tanpa masalah. Pelepasan PS4 dan Xbox One pada tahun 2013 tidak terlalu banyak untuk menaikkan siling grafik sama ada, menghentikan harapan untuk satu lagi yang memerlukan satu pusingan PC diperbaharui.

2015

Dengan jarak yang cukup antara penampilan pertama meme dan dengan Crysis 3 beberapa tahun, makna asalnya hilang kepada pemain PC yang lebih baru. Untuk mengimbangi, ia disesuaikan untuk permainan lain, ‘Crysis’ menjadi slot yang boleh ditukar ganti agar sesuai dengan apa sahaja yang diperlukan. Ada yang digunakan secara ironis, dan yang lain dengan keikhlasan kerinduan.

2017

Hari ini, permainan tidak diukur oleh Crysis. Sebarang bacaan moden meme adalah hasil sampingan dari tabiat lama, automatik, seperti menjangkau dari tempat letak tangan untuk menggaru anjing yang telah lama berlalu. Sahabat setia kami hilang, tetapi kami masih mengatakan kata -kata.