Tamadun VI: Mengumpul Ribut – Panduan Dewa Inca, Tamadun 6: Inca (Mengumpul Ribut) – Pachacuti, Penerangan Bangsa, Petua |

Tamadun 6: Inca (Gathering Storm) – Pachacuti, Keterangan Bangsa, Petua Tamadun VI Panduan Permainan

Ini adalah satu -satunya keajaiban yang harus anda bimbang untuk tidak mendapat.

Tamadun VI: Mengumpul Ribut – Panduan Dewa Inca

Tamadun VI 6 Epic Games menyimpan kebocoran percuma bocor

Pachacuti memimpin Empayar Incan pada ketinggian kuasa dan pengaruhnya. Dikenali sebagai “Bumi Shaker,” dia memindahkan syurga dan bumi untuk membawa kemakmuran kepada umatnya. Dalam Tamadun VI: Mengumpulkan ribut, Saya hanya memanggilnya “lelaki gunung yang hebat di tanah Andean.”Maksud saya, lihat saja otot -otot itu! Saya tidak tahu sama ada ini adalah permainan dewa atau permainan temu janji.

Walau apa pun, saya menganggap Inca sebagai “A-tier” Civ seperti Mali, Maori, dan Perancis yang diketuai oleh Eleanor of Aquitaine (atau Franleanor). Dan ini dengan alasan yang baik. Tamadun Incan adalah kuasa pengeluaran dan penduduk. Lihat kebolehan Civ dalam video di bawah:

Tamadun VI: Mengumpul Ribut – Inca Perks

Mit’a (Keupayaan Civ) – Warga boleh bekerja jubin gunung; Jubin gunung menyediakan +2 pengeluaran dan +1 makanan untuk setiap ladang teres bersebelahan

Qhapaq ñan (Keupayaan pemimpin) – Laluan perdagangan domestik memperoleh +1 makanan untuk setiap jubin gunung di bandar asal; Meneliti Civic Perdagangan Luar Negeri membolehkan anda membina qhapaq ñan penambahbaikan unik (terowong gunung yang membolehkan unit masuk dan keluar melalui terowong lain)

Ladang Terrace (Peningkatan Unik) – Ladang yang boleh dibina di atas padang pasir, dataran, atau bukit padang rumput; menyediakan +1 makanan setiap jubin gunung bersebelahan; +2 pengeluaran setiap saluran bersebelahan; Pengeluaran +1 jika bersebelahan dengan air tawar (tanpa saluran air)

Warak’aq (Unit Unik; Menggantikan Skirmisher) – serangan jarak jauh yang lebih kuat berbanding dengan Skirmisher; boleh membuat serangan jarak jauh tambahan jika anda mempunyai titik pergerakan yang tersisa

. Semua faedah ini menunjukkan untuk memaksimumkan pertumbuhan dan pengeluaran anda kerana anda tetap selamat di kubu gunung anda.

Untuk playthrough ini, saya memilih tetapan berikut:

 • Kesukaran dewa
 • Kelajuan standard
 • Pangea – besar
 • Empat orang yang menentang
 • Titik permulaan era purba

Tamadun 6 Mengumpul Badai Inca Deity Guide Pachacuti Bad Start 1

Ini adalah permulaan yang buruk: lihat, keajaiban semula jadi! Sejuk, betul? Terlalu buruk anda tidak dikelilingi oleh jubin indah yang sebenarnya penting.

Permulaan yang baik berbanding permulaan yang tidak baik

Untuk memahami cara terbaik menggunakan Inca, seseorang mesti mula -mula dibiasakan dengan faedah mereka yang terperinci di atas. Anda memerlukan gunung – banyak dan banyak gunung. Anda juga memerlukan bukit – banyak dan banyak bukit. Oh, dan anda mahukan bukit -bukit yang dikelilingi oleh atau bersebelahan dengan gunung. Ini memastikan pelayaran yang lancar (atau spelunking) sepanjang larian anda.

Sekiranya anda kekurangan ciri -ciri medan ini, maka permainan akan menjadi lebih mencabar. . Tanpa gunung di sebelahnya, anda tidak mendapat hasil yang luar biasa.

Tamadun 6 Mengumpul Badai Inca Deity Guide Pachacuti Bad Start 2

Permulaan yang lain: Anda mempunyai bukit dan gunung, tetapi anda serius memerlukan ladang teres sedini mungkin, dan itu tidak akan berlaku apabila anda mempunyai hutan.

Di luar hasil sebenar, ciri-ciri ini juga memberikan pertahanan tambahan-sama ada dari ancaman buatan manusia atau yang semula jadi. Banjir dari sungai tidak akan mengganggu penambahbaikan anda di puncak bukit, dan banjir tentera AI akan merangkak sebelum mereka menghubungi anda.

Seperti yang anda lihat dalam dua imej di atas, mereka adalah permulaan yang buruk. Kami tidak dapat memanfaatkan sepenuhnya faedah unik kami. Siapa yang peduli jika ada keajaiban semulajadi yang berdekatan apabila anda sangat tertinggal, betul? Juga, anda tidak mahu dikelilingi oleh hutan bukit (sekurang -kurangnya untuk bandar permulaan anda). Itu kerana anda memerlukan gangsa yang bekerja untuk menghilangkan jubin hutan dan kami tidak boleh menunggu lama untuk mula membina ladang teres kami.

Bandingkan perkara di atas untuk permulaan ini di sini dan anda akan memahami mengapa Pachacuti dan rakyat Andes dan Peru moden telah diberkati secara semula jadi:

Tamadun 6 Mengumpul Badai Inca Dewa Panduan Pachacuti Baik

Sekarang ini lebih saya suka.

Pembukaan bergerak

Sekarang kita mempunyai lokasi permulaan yang ideal, akhirnya kita dapat memulakan playthrough kita. Lombong emas itu akan sangat membantu dalam jangka masa panjang sejak Inca akan ketinggalan. Bandar Pachacuti mungkin diperbuat daripada emas, tetapi dia bukan Mansa Musa.

Jubin Bukit Biasa Di Seterusnya Pergunungan Bermaksud Kita Boleh Mula Melangkah Di Ladang Terrace Kita. Ini akan membawa kepada pertumbuhan gila untuk bandar -bandar kita. . Ini bermaksud lebih banyak pengeluaran, sains, atau emas dan iman apabila anda mempunyai bangunan atau dasar yang diperlukan.

Saya cukup bernasib baik untuk mendapatkan pembina percuma dari kampung puak berdekatan, dan tebing Dover Natural Wonder juga beberapa jubin jauh (sesuai untuk bandar kedua saya). Untuk melintasi tanah saya lebih mudah, saya juga mula mencipta lebih banyak terowong Qhapaq ñan. Berhati -hati, kerana musuh juga boleh menggunakannya. Akhirnya, saya akan meneroka persekitaran saya yang berdekatan, menemui beberapa negara bandar dan jiran terdekat saya di selatan, China.

Tamadun 6 Mengumpul Badai Inca Deity Guide Pachacuti menghasilkan Ladang Terrace

Qusqu/Cuzco akan mempunyai pertumbuhan yang tiada tandingannya, dan letusan gunung berapi akan memberi kita hasil yang lebih baik dari ladang kita.

!

Ingat bahawa pelajaran dalam populasi + pengeluaran? Mengenai Kesukaran Dewa, bonus Pachacuti di Tamadun VI: Mengumpulkan ribut hampir boleh membatalkan kelebihan AI kerana anda boleh dengan mudah mengejar. Bayangkan unit merekrut – termasuk peneroka – dalam beberapa giliran? Anda boleh mempunyai empayar anda perlahan -lahan meregangkan peta. .

Pengeluaran yang lebih tinggi juga bermaksud pembinaan bangunan yang lebih cepat, terutamanya keajaiban. Matlamat utama anda adalah untuk menyelidik kejuruteraan untuk membina Machu Picchu. Citadel dan Bastion Majestic dibina oleh Pachacuti sendiri. Bonus Adjacency Gunungnya untuk Hab Komersial, Squares Teater, dan Zon Perindustrian di Semua bandar menjadi sangat diperlukan ketika bermain sebagai Inca.

Selain dari Machu Picchu, keajaiban lain yang anda boleh mempertimbangkan untuk merebut akan menjadi piramid (pembina percuma, tindakan pembina tambahan), kebun gantung (pertumbuhan 15 peratus di semua bandar), dan petra (makanan, emas, dan pengeluaran untuk jubin padang pasir di bandar itu) tetapi hanya jika anda menetap di sebelah padang pasir.

Istana Potala (slot dasar diplomatik tambahan), Bandar Larangan (Slot Dasar Liar Tambahan), dan Big Ben (Slot Dasar Ekonomi Tambahan, tambahan 50 peratus daripada Perbendaharaan anda ditambah) juga akan membantu. Lembah Ruhr yang sangat meningkatkan pengeluaran di bandar tidak perlu apabila Inca menghasilkan massa seawal era klasik.

Tamadun 6 Mengumpul Badai Inca Deity Guide Pachacuti Machu Picchu Wonder

Ini adalah satu -satunya keajaiban yang harus anda bimbang untuk tidak mendapat.

Gabenor dan agama

Pilihan gabenor anda adalah penting untuk bagaimana permainan anda keluar. Untuk ibukota qusqu (atau cuzco), Magnus adalah calon teratas saya. Promosi beliau yang menghalang kehilangan penduduk ketika merekrut peneroka membolehkan bandar anda terus berkembang.

Liang, yang mempunyai promosi yang dapat mengurangkan kerosakan dari bencana, mungkin membantu jika anda berada di sebelah gunung berapi yang marah. Sementara itu, Reyna dapat digunakan di kota -kota besar untuk emas tambahan. Anda mungkin juga mahukan pingala untuk bonus sains. Hanya nota – Saya tidak peduli dengan budaya atau iman.

Tamadun 6 Mengumpul Badai Inca Dewa Panduan Pachacuti Gabenor

Magnus adalah mandatori-NUS.

Bercakap tentang iman, pilihan saya untuk agama “inti” (inti menjadi tuhan matahari incan) adalah:

 • Kesuburan Rites Pantheon – Pertumbuhan Bandar 10 peratus
 • Komuniti Agama – Kuil dan Kuil Menyediakan +1 Perumahan
 • Tithe – +1 emas untuk setiap empat pengikut
 • Pagoda – +3 iman, + 1 perumahan
 • Perintah Kudus – Mubaligh dan Rasul adalah 30 peratus lebih murah untuk membeli

Pilihan lain yang saya tidak pilih atau telah diambil:

 • Pantheon Dewi Bumi – +1 Iman untuk jubin dengan daya tarikan yang menawan atau lebih baik (jubin di sebelah gunung mempunyai rayuan yang tinggi secara lalai)
 • Etika Kerja – Pengeluaran +1 peratus untuk setiap pengikut
 • Wat – +3 Iman, + 2 Sains

Etika kerja pasti mengagumkan kerana bilangan pengikut agama yang anda dapat melalui penduduk sahaja, terutama ketika anda memanjangkan permainan anda. Lihatlah tangkapan skrin ini dari pengguna Reddit the_king_of_salem yang berjaya mencecah 333 pengeluaran di ibukota:

Tamadun 6 Mengumpul Badai Inca Dewa Panduan Pachacuti Hasil Pengeluaran Tinggi

Memberi makan dunia. Menjadikannya tempat yang lebih baik. Untuk anda dan untuk saya dan Inca dalam perlumbaan ini.

Ke lengan!

Sudah tentu, tiada permainan dewa akan lengkap jika kita tidak bermain secara agresif. Pachacuti adalah swole fella, dan anda boleh dengan mudah melenturkan otot anda Tamadun VI: Mengumpulkan ribut semasa menggunakannya.

Qin Shi Huang Di bermain secara pasif untuk sebahagian besar. Saya membuat langkah saya terima kasih kepada Warak’aq. Unit Unik ini menggantikan Skirmisher (yang merupakan peningkatan seterusnya Pengakap). Anda boleh mendapatkan dua serangan jarak jauh, menghancurkan unit musuh dengan mudah. Ia hampir seolah-olah puitis bahawa saya akan menggunakan Warak’aq terhadap Maharaja pertama kerana ia seperti Chu-Ko-Nu Archer (unit unik China dari Tamadun v).

Tamadun 6 Mengumpul Badai Inca Deity Guide Pachacuti China War

China belum mempunyai dinding. . Catapults saya disiapkan untuk penaklukan masa depan juga.

Dengan China yang dikeluarkan dari persamaan, saya menetapkan pandangan saya ke timur. Di situlah saya menemui penunggang kasar sendiri, Theodore Roosevelt. Tongkat besarnya mungkin juga menjadi tongkat berjalan sejak saya dibuli dia menjadi penyerahan.

Tamadun 6 Mengumpul Badai Inca Deity Guide Pachacuti USA War

Ini tidak lama lagi akan menjadi Amerika Syarikat Andes.

Dengan giliran 150+ saya hanya mempunyai beberapa lawan AI yang tersisa. Darius dan Cleopatra masih berdebat, dan mereka tidak merancang menyerang saya. Terima kasih kepada ladang dan gunung Terrace, saya mempunyai bandar -bandar penduduk yang menghasilkan unit, bangunan, dan orang -orang yang hebat. Mereka masih mempunyai pedang dan cuirassiers, dan saya mempunyai meriam dan meriam lapangan.

.

Tamadun 6 Mengumpul Badai Inca Deity Guide Pachacuti Tunnels Persia Mesir

Kami menyelinap ke Mordor.

Lebarnya tinggi, tinggi luas

Secara keseluruhannya, Pachacuti dan Inca menawarkan jalan yang bergantung kepada medan untuk kemenangan. Sebelum saya mengeluarkan Darius dan Cleopatra, saya meletak jawatan dari permainan untuk memeriksa graf.

Generasi sains saya mula perlahan tetapi ia meningkat lebih tinggi apabila bandar -bandar saya berkembang dan saya menangkap lebih banyak wilayah. Dengan giliran 150+ sains dan pengeluaran saya tidak dapat ditandingi.

Tamadun 6 Mengumpul Storm Inca Deity Guide Pachacuti Graf

Pancang kuasa incan adalah seperti bergerigi seperti gunung.

Ini semua tentang “luas,” berkembang menjadi wilayah yang kaya, bermanfaat, dan pergi “tinggi” dengan mempunyai bandar yang lebih besar dan lebih ramai penduduk. Hanya plop teres ladang di mana -mana dan biarkan alam semula jadi yang selebihnya. Jubin Gunung dan Bukit Anda, Waraq’ak, dan Qhapaq ñan menawarkan kelebihan taktikal dan strategik juga.

Dengan tanah yang tidak dapat dilupakan dan melimpah, anda menyentuh langit dan memimpin Inca ke kekayaan Tamadun VI: Mengumpulkan ribut. Satu -satunya soalan yang tersisa adalah berapa lama kekayaan itu akan bertahan. Lagipun, kami mendapat kemas kini April untuk menantikan.

 • Ditandai dengan
 • Tamadun VI
 • Tamadun VI: Mengumpulkan ribut
 • Firaxis

Tamadun 6: Inca (Gathering Storm) – Pachacuti, Keterangan Bangsa, Petua Tamadun VI Panduan Permainan

Dalam bab ini Tamadun 6 Tamadun 6: Mengumpulkan ribut. Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai merancang ekonomi Empayar Incan. Anda akan menemui maklumat mengenai peningkatan tamadun ini: Ladang Terrace dan Qhapaq Nan.

Bangsa ini hanya tersedia setelah anda membeli dan memasang Mengumpulkan ribut Tamadun VI.

Penerangan Bangsa – Empayar Incan

Inca adalah kuasa ekonomi walaupun pada awal permainan - Tamadun 6: Inca (mengumpul ribut) - Pachacuti, Penerangan Bangsa, Petua - Pengumpulan Badai Tambah Negara - Sid Meiers Tamadun VI Panduan Permainan

Inca adalah kuasa ekonomi walaupun awal permainan. Ini adalah tamadun pertama dalam permainan yang sangat berkesan di gunung. Perkembangan cepat tamadun ini bergantung pada bilangan gunung yang terletak berhampiran dengan bandar Inca. Hampir semua bonus bangsa ini berdasarkan bidang gunung. Nasib baik, negara ini biasanya bermula dengan biome yang dipenuhi dengan bidang tersebut.

Lebih banyak gunung berada di dalam sempadan bandar, semakin besar bonus untuk makanan dari jalan perdagangan kota itu. Terima kasih kepada itu, anda dapat dengan cepat meningkatkan penduduk bandar anda. Di samping itu, ladang teres boleh dibina di atas bukit dan mereka mendapat pendapatan makanan tambahan untuk setiap ladang gunung dan ladang berdekatan. . Ladang Terrace, jika diletakkan dengan baik, boleh menjadi peningkatan yang sangat menguntungkan semasa kebanyakan perlawanan. Walaupun semasa fasa akhir permainan, ladang teres yang diletakkan dengan baik akan kekal sebagai bidang yang berguna.

Inca adalah satu -satunya negara yang dapat menetapkan penduduk bandarnya untuk bekerja di gunung. Setiap bidang sedemikian menyediakan +2 kepada pengeluaran dan +1 untuk makanan setiap ladang teres. Terima kasih kepada itu, anda tidak perlu mengelakkan gunung sementara ladang ini tidak bernilai untuk semua negara lain. Beberapa daerah menerima bonus yang bagus untuk jiran dengan ladang gunung. Anda boleh memanfaatkannya dan mencipta mereka di antara gunung. Algoritma Generasi Peta dinaik taraf dalam pek pengembangan dan kini ia sering mewujudkan julat gunung atau ladang tunggal dengan gunung. Anda harus membina keajaiban baru dunia – Machu Picchu. Ia meningkatkan jumlah daerah yang menerima bonus +1 untuk jiran dengan gunung. Terima kasih, semua daerah yang memberikan keuntungan dapat dibina berhampiran gunung.

. Pembina boleh meletakkan peningkatan ini di ladang gunung – ia membolehkan perjalanan melalui bidang ini. Ini dapat mengurangkan masa perjalanan untuk unit anda atau membolehkan mereka mencapai tempat yang tidak dapat diakses. Ini adalah peningkatan penting kerana terowong boleh didapati lewat dalam permainan. Setiap terowong memberikan bonus kepada keuntungan emas dari laluan perdagangan – ini juga menggalakkan menggunakan peningkatan ini.

Warak’aq adalah versi yang lebih baik dari Skirmisher ! Pelbagai serangan unit ini adalah satu bidang, tetapi dua skuad tersebut dapat mengalahkan kebanyakan musuh dari tahap teknologi yang sama pada giliran yang sama.

Ringkasan

Incan Empire adalah negara ekonomi yang kuat selagi dapat diselesaikan di kawasan yang penuh dengan gunung. . Ia boleh digunakan untuk meneroka bahagian baru peta atau menyerang musuh dari sisi yang berbeza. Ingatlah untuk memanfaatkan semua ladang bukit anda dan membina ladang teres di sana. Bandar -bandar yang kuat dan besar akan menjadi asas bagi jenis kemenangan lain seperti sains atau kemenangan ketenteraan.

Pachacuti (civ6)

Laluan perdagangan domestik mendapat +1 makanan untuk setiap jubin gunung di bandar asal. Keuntungan qhapaq ñan peningkatan unik dengan perdagangan luar negeri.

Agenda Pemimpin – Sapa Inca

Cuba menetap di dekat gunung, dan menyukai mereka yang meninggalkan kawasan tersebut kepadanya. Tidak menyukai tamadun yang juga menetap berhampiran gunung.

Unik

Infrastruktur

“Wiracocha, bersinar pada orang Inca, menerangi hamba -hamba anda yang telah anda sheparded.”

Pachacuti (1410 AD – 1471 atau 1472 AD), dilahirkan CUSI YUPANQUI, adalah kesembilan Sapa Inca daripada Cusco. Melalui gabungan kempen ketenteraan dan diplomasi mahir, beliau menjalankan perkembangan yang cepat dan meluas kerajaannya yang membawa kepada penubuhan Empayar Inca. Dia memimpin Inca masuk Tamadun VI: Mengumpulkan ribut.

Pachacuti membina ladang teres dan qhapaq ñan untuk tumbuh bandar -bandar gunung yang luas.

Kandungan

Pengenalan []

Pachacuti, anak matahari, bapa kepada orang yang makmur yang tinggal di antara puncak yang tinggi. Biarkan gunung menjadi jalan kepada anda, dan dinding yang kuat untuk musuh anda, kerana anda berkembang dengan kekuatan di mana orang lain akan kelaparan. O, Sapa Inca yang menggoncang bumi, menunjukkan kekuatan dan ketekunan, dan nama anda akan bersinar sepanjang sejarah.

Ulasan Pakar Gamespot

11 Februari 2019

08 Februari 2018

24 Oktober 2016

Dalam permainan [ ]

Agenda unik Pachacuti adalah Sapa Inca. Dia akan berusaha menetap di dekat gunung apabila mungkin dan tidak menyukai pemimpin lain yang menetap di dekat gunung.

Keupayaan pemimpinnya adalah Qhapaq ñan. Laluan perdagangan domestiknya menyediakan +1 makanan untuk setiap jubin gunung di wilayah asal kota, dan pembangunnya dapat membina peningkatan Qhapaq ñan ketika dia mendapati perdagangan luar negeri.

Pendekatan terperinci []

Rumah tamadun Inca adalah kawasan gunung. Warganegara mereka dapat mengerjakan jubin ini dan memperoleh hasil tambahan untuk melakukannya. Ladang teres membantu menjadikan bandar -bandar gunung mereka berkembang lebih besar. Pachacuti sebagai pemimpin Inca membolehkan mereka membina qhapaq ñan. Peningkatan ini membolehkan Inca melintasi gunung lebih cepat daripada tamadun lain. Pachacuti juga memberikan pendapatan perdagangan bandar mereka yang lebih besar.

Garis []

Pachacuti disuarakan oleh Augusto Casafranca Cortez. Dia bercakap Quechua.

Disuarakan []

Quote (Terjemahan Bahasa Inggeris) Quote (quechua) Nota
Kelulusan berasaskan agenda Anda menyedari bahawa inca adalah tuan ketinggian. . Chaskinkim Inkakuna UrquKunaq Kamachiqninmi Chayta. Rikuchiwankim Amawtapunin Kanki.
Penolakan berasaskan agenda Inca adalah Sarjana Pergunungan. Jangan mencabar saya atas tanah ini. Berpuas hati dengan dataran rendah. . Kay Allpapi Ama Qirqiwaychu. Hurinkunallawan Allinta Kawsay.
Diserang Sekarang adalah masa untuk berperang. Dengarkan cap pahlawan kami -Warriors dengan hati Puma. Kunanqa maqanakuy pacham kachkan, sinchikunap saruyninta uyariy! Puma Sunquyuq Sinchikunam!
Mengisytiharkan perang Biarkan ada perang antara kita! Saya akan bergelut tanah anda, dan memerintah subjek anda dengan kekuatan. Maqanakuyninchik Kachun! Haypaykikunata qapispan, runaykikunata atiyniwan kamachisaqmi.
Dikalahkan Bagaimana anda menggelapkan matahari? Saya memerintah dengan ketekunan dan belas kasihan -lihatlah bahawa anda juga melakukannya. Imahinataq intita tutalla chirkanki? Kusillam, Allisunqullam Kamachirqanki. Qaway, Qampas Hinallataq Alli Ruwanaykipaq.
Salam . Saya menerima ucapan dan perkhidmatan anda yang boleh anda berikan kepada Inca. Pachakutiq inka yupankip cimpanpi kachkanki. Apaykuwayniykita inkapaq, yanapaywayniykitapas chaskinkim.
Petikan dari Civilopedia Wiracocha, bersinar di Inca People, menerangi hamba -hamba anda yang telah anda sheparded. Wiraqochaya qasilla qespilla punchaw inka runa yana michisqaykiqta killariy k’anchariy. Ini adalah garis dari nyanyian suci “Doa ke Matahari” yang dikarang oleh Pachacuti sendiri untuk upacara Situa sekitar 1440-1450. Terjemahan bahasa Inggeris diambil dari kerja Penyair Amerika Kuno oleh John Curl. [1]

Unvoiced []

Delegasi: Terima hadiah bulu dan turquoise alpaca ini. Saya juga menghantar anda beberapa cuy -memakannya semasa panas.

Menerima delegasi dari pemain: Delegasi dan hadiah anda dialu -alukan. Anda menghormati saya dengan kebajikan anda.

Menolak delegasi dari pemain: Ambil delegasi anda dan jangan menganggap untuk menunjukkan amal kepada saya.

Permintaan pengisytiharan persahabatan: Kita seperti matahari dan bulan, memberi cahaya kepada dunia. Haruskah kita mengisytiharkan persahabatan kita?

Pemain menerima pengisytiharan persahabatan: Ini sangat bagus.

Pemain menolak pengisytiharan persahabatan: Saya tidak menerima ini.

Perjanjian perdagangan diterima: Ya, Inca akan memberi anda ini.

Perjanjian perdagangan ditolak: Saya pemurah -tetapi tidak sejauh mana.

Dikecam oleh pemain: Minum, bodoh hati! Tanya apa kawan yang anda harus melindungi anda, kerana anda tidak mempunyai kekuatan untuk melindungi diri anda.

PENERBITAN PLAYER: Kuasa anda kosong, tanah anda hina, orang -orang anda tidak senonoh. Hari kemusnahan anda tidak lama lagi.

Jemputan ke Modal: Sekiranya pengakap anda dapat memanjat setinggi istana saya, mereka mungkin mempelajari lokasinya. Tetapi saya akan meminta lokasi modal anda sebagai pertukaran.

Jemputan ke Bandar: .

Kemasukan Sivilopedia []

Pachacuti membawa Inca dari kekaburan relatif di negara mereka di Cusco untuk menjadi salah satu tamadun yang paling teratur, berkuasa, dan rajin di Amerika. Di bawah pemerintahannya, Inca memulakan proses penaklukan dan penyatuan diplomatik yang akan membawa empayar mereka ke ketinggiannya. Kebanyakan rekod Inca adalah lisan, dan terdapat kehilangan sejarah budaya yang besar dengan perpecahan dan keruntuhan Empayar Inca pada abad ke -16. Oleh itu, kami mempunyai sedikit butiran mengenai kehidupan Pachacuti yang luar biasa.

Dengan tradisi, dia bernombor penguasa kesembilan Cusco. . Pada satu ketika, puak Chanka jiran menyerang Cusco, dan Viracocha dan pewarisnya yang dipilih melarikan diri, sementara Cusi Yupanqi tetap berada di belakang untuk mengatur pertahanan Cusco yang berjaya. Legenda adalah bahawa “The Sangat Batu bangkit untuk mempertahankan Cusco,” yang membawa kepada nama baru Pachacuti, yang bermaksud “Earth-Shaker” di Quechua.

Kemenangan ini mempunyai kesan suci untuk menaikkan penghargaannya di mata penduduk dan mengamankan dirinya sebagai ketua atas kematian Viracocha. . Subjek yang berpotensi ditawarkan peluang untuk dimasukkan ke dalam aman ke dalam empayar, dan menikmati manfaat organisasi sosial dan kekayaan bahan. Sekiranya mereka menerima, penguasa mereka dibawa ke Cusco dan diarahkan dalam tadbir urus Inca, atau berkahwin dengan keluarga Pachacuti. Sekiranya mereka menolak tawaran, mereka telah ditundukkan secara ketenteraan.

Semasa pemerintahan Pachacuti, Cusco diperluas sebagai ibukota diraja yang sesuai dengan maharaja. Agama Incan, yang berpusat pada tuhan matahari, Inti, diperluas, dan peranan keimamatan dikodifikasikan lagi dalam empayar. Pachacuti sendiri dikreditkan dengan menyusun sejumlah pujian kepada Pantheon Inca, yang kemudiannya direkodkan oleh penulis Sepanyol semasa Tempoh Kolonial. Dia juga mungkin telah menubuhkan percutian Inti Raymi, meraikan permulaan tahun baru di Andes. Pachacuti adalah pembina yang produktif. Beliau mengarahkan pembinaan ladang diraja besar -besaran di Machu Picchu, serta projek pengairan, ladang teres, dan sistem jalan raya dan asrama pelancong.

Ketika Pachacuti meninggal dunia pada tahun 1471, Kuasa dipindahkan secara aman kepada anaknya, Tupac Inca Yupanqi, yang telah berkhidmat sebagai komander bersama atau medan perang semasa pemerintahan bapanya. Sapa Inca masa depan tidak dapat meninggalkan penggantian yang tidak bertanding, reputasi Pachacuti yang lebih jauh lagi.

Sepanjang hayatnya, Pachacuti menubuhkan corak asas Inca Rule: kuasa pusat yang kuat tetapi kompeten, penduduk yang sangat teratur, dan penggunaan sistem buruh Mit’a untuk menyokong kerja -kerja awam. Tetapi dia juga bersedia untuk menggantikan sejumlah besar orang kelas rendah untuk melayani hasratnya untuk Empayar, dan Inca bersedia untuk berperang untuk memperluaskan pegangan mereka. Namun, dia memulakan kehidupan yang luar biasa tanpa harapan bahawa dia akan memerintah, dan ketika dia meninggal dunia, Inca berada di perarakan untuk menjadi salah satu tamadun terbesar dunia baru.

Trivia []

 • Skrin diplomasi Pachacuti menunjukkan sebuah kampung dan ladang teres di hadapan Pergunungan Andes.
 • Keupayaan pemimpin Pachacuti dinamakan sempena sistem jalan Inca, sementara agenda pemimpinnya adalah gelarannya.
 • Pachacuti dilihat membawa halberd dengan kepala emas.