Slime Finder – App Minecraft, Minecraft: Cara Mencari Slimes dan Membuat Ladang Lendir | Senapang patah kertas batu

Minecraft Slimes: Cara Mencari Slimes dan Membuat Ladang Lendir

Apabila lendir lebih besar daripada 1 mati, ia menanam 2-4 slime baru bersamaan dengan saiznya dibahagikan dengan 2, bulat ke bawah. Lendir yang dinamakan dengan tag nama menghasilkan slimes yang lebih kecil dengan nama yang sama ketika mati.

Bagaimana nak guna

Selain pemijahan di rawa (ditambah dalam 1.4), Slimes hanya boleh bertelur di setiap bahagian ke -10 (“lendir”). Ketulan adalah blok 16×16 lebar (x dan z paksi) dan 256 blok tinggi (paksi y). Potongan lendir ditentukan oleh savegame anda benih, dan selalu sama untuk benih tertentu, sama seperti kawasan yang dihasilkan. Satu -satunya cara untuk mencari lendir lendir ingame tanpa menggunakan aplikasi atau mod pihak ketiga adalah untuk memerhatikan lendir lendir.

Lendir lendir

Adakah pencari lendir berfungsi dengan edisi bedrock?

Ya! Pastikan untuk memilih batuan dasar sebagai versi.

Adakah ia berfungsi di dunia superflat?

Tidak ada slimes yang memancarkan di bahagian lendir saya!

Pertama sekali, walaupun dalam ketulan lendir, slimes bertelur jauh lebih kerap daripada kebanyakan musuh lain, mungkin setanding dengan endermen. Oleh itu, pastikan anda menunggu cukup lama. Juga, periksa semula benih yang anda gunakan serta koordinat. Berikut adalah beberapa perkara lagi yang perlu dipertimbangkan:

 • Dalam ketulan lendir, slimes hanya bertelur pada lapisan 39 dan ke bawah (kaki pos). Kadar spawn adalah sama pada lapisan tersebut.
 • Mobs tidak dapat menelan lebih dekat dari 24m kepada anda (tetapi hina ketika jauh dari 128m), jadi jangan terlalu dekat dengan tempat yang anda harapkan
 • Adalah idea yang baik untuk melepaskan lebar 16×16 (= 1 bahagian) dan sekurang -kurangnya 3 blok bilik tinggi di dalam bahagian lendir untuk memaksimumkan kadar spawn. Menunggu di gua -gua dan lorong yang dijana secara semula jadi akan mengambil masa yang lebih lama.
 • Gunakan pencahayaan untuk mengelakkan perusuh lain dari pemijahan (cahaya tidak memberi kesan pada pemijahan lendir dalam ketulan lendir). Tetapi jangan gunakan obor di tanah atau batu permata, kerana blok ini akan mengurangkan kadar spawn. Anda dengan selamat boleh menggunakan Jack-O-Lanterns atau Lampu Redstone + Blok Redstone.
 • Kadang -kadang, pemijahan massa bermusuhan mungkin tersekat oleh perusuh yang tidak menghina secara automatik. Sekiranya itu berlaku, anda harus berjalan kira -kira 200m ke mana -mana arah dan kemudian kembali untuk memaksa mereka untuk menghina.
 • Mobs tidak dapat bertelur di batuan dasar (lihat Compendium Blok)
 • Slimes tidak bertelur dengan aman
 • Slimes tidak bertelur di bioma pulau cendawan

Juga melihat tutorial pertanian lendir saya yang menerangkan beberapa butiran mengenai pemijahan lendir juga.

Keperluan

Benih

Atas sebab yang disebutkan di atas, anda perlu mengetahui benih dunia anda untuk menggunakan pencari lendir, melainkan, tentu saja, anda ingin mencari benih untuk dunia baru. Sekiranya anda bermain SSP, Aplikasi ini dapat mengambil benih dari savegame anda. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan /benih perintah ingame. Dalam SMP, anda boleh menggunakan arahan yang sama jika anda mempunyai hak yang mencukupi. Walau bagaimanapun, jika tidak, anda bergantung kepada pemilik pelayan, yang memulakan dunia dan mempunyai akses ke fail savegame dan konfigurasi.

Teknikal

Aplikasi ini menggunakan beberapa teknologi web yang agak baru. Akibatnya, beberapa ciri mungkin dilumpuhkan untuk penyemak imbas yang lebih tua. Saya cadangkan menggunakan versi terkini pelayar utama seperti Chrome, Firefox, Edge atau Safari.

Penggunaan

Pemilihan Benih

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memilih benih dan versi. Anda boleh menaipnya secara manual, atau anda boleh Muatkannya dari Savegame anda. Yang terakhir boleh dilakukan dengan mengklik “Beban dari Simpan. “ dan memilih tahap anda.dat, atau oleh Seret & menjatuhkan tahap.fail dat ke tetingkap penyemak imbas anda. Tahap.dat adalah fail kecil yang terletak di folder setiap Savegame minecraft. Anda boleh menemui savegames di menjimatkan folder pemasangan minecraft anda. Pada tingkap yang boleh anda gunakan %appData%\.Minecraft \ Saves untuk sampai ke folder itu.

Tahap Benarkan anda menyimpan dan menggunakan semula benih di laman web ini, tanpa perlu memuatkan Savegame anda setiap kali. Apabila memuatkan benih dari tahap, benih akan disimpan secara automatik sebagai tahap.

Anda juga harus tahu bahawa benih selalu menjadi nombor (sehingga sekitar 20 digit). Sekiranya anda menaip apa -apa lagi (seperti huruf), ia akan ditukar kepada nombor. Aplikasi ini melakukan ini dengan cara yang sama Minecraft lakukan, jadi selamat menggunakan huruf (dan watak lain) juga.

Navigasi

Sebaik sahaja anda memasukkan benih dan versi anda, anda boleh mula menggunakan peta. Ke tatal, Gunakan kekunci anak panah anda semasa kursor tetikus anda di peta, atau gerakkan tetikus anda sambil menahan butang tetikus kiri. Anda boleh menggunakan gelangsar di bawah peta atau mousewheel anda zum. Input yang lebih rendah membolehkan anda pergi ke titik tertentu (e.g., pangkalan anda) peta dan tetapkan penanda di sana. Anda sentiasa boleh mengeluarkan dan menambah penanda dengan mengklik dua kali pada peta. The “Simpan peta” butang membolehkan anda menyimpan peta yang ditunjukkan sekarang sebagai fail imej PNG.

Skrin sentuh

Apabila menggunakan peranti yang dibolehkan sentuh, pilihan tambahan untuk membolehkan/melumpuhkan kawalan skrin sentuh akan muncul di bawah peta. Dengan pilihan itu diaktifkan, anda boleh menyeret peta dengan jari anda untuk menavigasi, anda boleh mencubit untuk mengezum masuk dan keluar, dan anda boleh mengetuk dan memegang untuk menetapkan penanda di peta. Dengan mengetuk dua kali pada peta, anda dapat dengan cepat mengaktifkan/melumpuhkan fungsi juga.

Kredit

Terima kasih kepada @protolambda dan @jocopa3 kerana memikirkan algoritma slime untuk edisi poket/bedrock, dan tertekan-pho untuk memindahkannya ke javascript.

Minecraft Slimes: Cara Mencari Slimes dan Membuat Ladang Lendir

Lendir besar minecraft di gua

Mencari Slimes di Minecraft? Slimes terkenal di minecraft. The squish dan squelch lembut kerana mereka melompat -lompat mungkin tidak kelihatan, tetapi gumpalan besar ini boleh menjadi sukar dalam kumpulan. Slimes juga sangat berguna, kerana mereka adalah cara utama untuk mendapatkan bola sepak di Minecraft, yang digunakan dalam pelbagai resipi. Sudah tentu, apabila anda memerlukan lendir untuk mendapatkan slimeballs, mereka lebih sukar dicari. Nasib baik, kami mempunyai beberapa cara untuk cari slimes di minecraft, menggunakan pencari lendir lendir atau ladang lendir.

Dalam panduan ini, kami akan menerangkan semua yang anda perlu tahu untuk mencari slimes di minecraft. Kami meliputi cara menggunakan pencari chunk lendir dalam talian menggunakan benih dunia anda, dan juga menyelam bagaimana anda boleh membuat sendiri Ladang lendir.

Panda dewasa minecraft dan panda bayi di dataran biome berhampiran buluh

 • Cara mencari slimes di minecraft
 • Cara Menggunakan Minecraft Slime Chunk Finder
 • Cara Menggunakan Slimeballs di Minecraft
 • Cara membuat ladang lendir di minecraft

Jika anda lebih suka mengumpul slimeballs dengan aman, anda perlu mengumpulkan beberapa panda. Betul, sudah tiba masanya untuk membuat ladang panda!

Apabila anda membiak dua panda, anda sebenarnya membuat mesin snot kecil. Baby Pandas Can Sine Out Slimeballs, yang merupakan cara cuter daripada menikam slimes dengan pedang berlian.

Untuk membiak panda, anda perlu memberi mereka buluh. Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan bahawa terdapat 8 blok buluh dalam 5 blok panda induk sebelum mereka dapat memasuki mod cinta dan mula membiak.

Cara Menggunakan Minecraft Slime Chunk Finder

Sekiranya anda ingin mencari slimes dengan cepat, anda boleh menggunakan sesuatu yang disebut a Slime Chunk Finder. Slimes bertelur di bahagian -bahagian tertentu (kawasan 16×16) peta, yang boleh anda gunakan untuk menubuhkan ladang lendir.

Untuk mencari bahagian lendir di benih anda dengan mudah, anda boleh menggunakan Chunkbase. Ini adalah alat percuma yang membantu anda mencari banyak barangan di dunia anda. Cukup pilih versi semasa anda (seperti Java 1.17) dan taipkan benih anda. Ini akan membawa peta seluruh dunia anda, dipenuhi dengan semua khazanah yang anda mahukan.

Peta boleh kelihatan sangat penuh apabila anda mula -mula memuatkannya, jadi keluarkan ikon yang anda tidak perlukan. Dalam kes ini, hanya ada biomes dan lendir yang dipaparkan. Kemudian, zum ke lokasi semasa anda (bawa koordinat anda dalam permainan untuk membantu dengan ini) dan cari bahagian lendir terdekat.

Sekiranya ia adalah biome paya, tunggu sehingga petang dan anda mungkin melihat beberapa slimes muncul. Jika tidak, anda harus pergi ke bawah tanah dan mencari slimes di gua. Slimes hanya boleh bertelur di bawah lapisan Y40, jadi ini akan membantu anda menyempitkan carian anda lebih jauh lagi.

Cara Menggunakan Slimeballs di Minecraft

Apabila anda mempunyai beberapa bola sepak (atau hanya bosan menonton bersin panda bayi), sudah tiba masanya untuk mendapatkan kerajinan. Slimeballs adalah item yang sangat berguna, kerana ia boleh digunakan dalam banyak resipi kerajinan.

Piston melekit adalah item yang paling ketara yang akan anda buat. Mereka penting dalam banyak perangkap Redstone dan adalah suatu keharusan ketika membuat binaan yang benar -benar unik. Anda boleh membuat omboh melekit dengan meletakkan bola keranjang di atas omboh di meja kerajinan.

Sekiranya anda lebih suka mengambil ayam berjalan -jalan, slimeballs juga boleh digunakan untuk membuat Memimpin. Anda boleh mengikat ini kepada perusuh yang paling pasif, jadi anda boleh membawa kawan pada semua pengembaraan anda. Untuk memimpin, menggabungkan bola sepak dengan rentetan dalam urutan berikut:

Minecraft memimpin menggunakan bola keranjang dan rentetan

Sekiranya anda merasakan suar ajaib, anda juga boleh membuat beberapa Krim Magma, ramuan penting untuk membuat ramuan. Krim Magma boleh dibuat dengan menggabungkan bola keranjang dengan serbuk api.

Sudah tentu, bahagian terbaik mengenai Slimes adalah menonton mereka melantun tanpa penjagaan di dunia. Blok lendir, yang boleh anda buat dengan menggabungkan 9 bola sepak, pada dasarnya adalah pad lantunan minecraft, yang boleh anda gunakan untuk membuat taman trampolin anda sendiri. Taman trampolin yang berlendir, tetapi anda masih dapat melantun.

Ladang lendir Minecraft dengan platform pemijahan, blok magma, dan golem besi

Cara membuat ladang lendir di minecraft

Slimeballs digunakan untuk membuat banyak barang penting, jadi anda mungkin akan habis dengan cepat. Nasib baik, anda boleh membuat ladang lendir yang praktikal meleleh dengan bola sepak! Inilah semua yang anda perlu tahu untuk menjadikan ladang lendir pertama anda:

Golem besi minecraft di ladang lendir

 • Gunakan Chunkbase untuk mencari bahagian lendir yang berdekatan.
 • Kepala bawah tanah sehingga anda mencapai Y40 dan menggali ruang 16×16 yang 20 blok dalam.
 • Buat beberapa platform 10×10 melalui pusat ruang. Pastikan anda meninggalkan beberapa blok udara untuk memisahkan setiap platform, supaya slimes mempunyai ruang untuk menanamnya.
 • Terangkan platform anda menggunakan obor atau lilin untuk menghentikan perusuh lain dari pemijahan.
 • Buat Golem Besi di salah satu dinding yang bertentangan dengan setiap platform, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Golem besi kemudian akan membuat slimes melompat ke tepi. Untuk menjadikannya lebih baik, ganti beberapa lantai dengan blok magma. Mana -mana slimes yang bertahan dalam kejatuhan akan dibunuh apabila mereka melompat ke blok magma.

Dengan itu, anda mempunyai ladang lendir! Tinggalkan kawasan itu sebentar dan mesti ada banyak bola sepak yang tersebar di bahagian bawah ruang untuk anda mengumpulkan ketika anda kembali.

Dengan itu, anda harus bersedia untuk mencari slimes, atau membuat ladang lendir anda sendiri di minecraft. Sekiranya anda masih memburu bahagian lendir dan ingin membuat perjalanan anda sedikit lebih indah, lihat senarai shaders Minecraft terbaik kami. Jika anda teruja untuk sesuatu yang baru, lihatlah semua yang anda boleh harapkan di Minecraft 1.19, termasuk katak, kunang -kunang, dan warden baru yang menakutkan.

SHOTGUN PAPER ROCK adalah rumah permainan PC

Log masuk dan sertai kami dalam perjalanan kami untuk menemui permainan PC yang pelik dan menarik.

Minecraft Wiki

Ikuti wiki minecraft pada perselisihan atau halaman media sosial kami!

Tidak mempunyai akaun?

Minecraft Wiki

Lendir

Artikel ini mengenai kumpulan orang ramai. Untuk item yang jatuh, lihat Slimeball. Untuk blok yang dibuat dengan Slimeballs, lihat Blok Lendir. Untuk kegunaan lain, lihat lendir (disambiguasi).

Lendir

Kesihatan

Besar: 16 × 8
Medium: 4
Kecil: 1

Tingkah laku

Bertelur

Kerosakan

Mudah:
Besar: 3
Medium: 2
Kecil: 0
Normal:
Besar: 4
Medium: 2
Kecil: 0
Keras:
Besar: 6
Medium: 3
Kecil: 0

Perincian

Saiz

Besar:
Ketinggian: 2.04 blok
Lebar: 2.04 blok
Medium:
Ketinggian: 1.02 blok
Lebar: 1.02 blok
Kecil:
Ketinggian: 0.51 blok
Lebar: 0.51 blok

Slimes adalah bouncy, perusuh bermusuhan berbentuk kiub yang menelan bawah tanah dalam ketulan tertentu, atau di bioma paya. Mereka menyerang dengan melompat pada sasaran mereka, datang dalam tiga saiz dan slimes yang lebih besar dapat dibahagikan kepada yang lebih kecil pada kematian.

Kandungan

Pemijahan []

Slimes bertelur di dunia dalam “ketulan lendir” tertentu di bawah lapisan 40, tanpa mengira tahap cahaya. Mereka juga boleh menanam bioma paya antara lapisan 51 dan 69 (termasuk) dalam tahap cahaya 7 atau kurang, dengan lapisan ini cenderung berada di dekat permukaan. Slimes bertelur tanpa mengira keadaan cuaca.

Hanya saiz 1, 2, dan 4 (nilai tag saiz NBT 0, 1 dan 3 masing -masing) bertelur secara semula jadi. Dengan penggunaan /summon, slimes berpotensi berkisar dari saiz 1 hingga 127 (tag saiz NBT 0-126). [ Sahkan ]

Seperti kebanyakan perusuh yang bermusuhan, slimes tidak bertelur dalam 24 blok (sfera) dari mana -mana pemain, hina dari masa ke masa jika tidak ada pemain dalam 32 blok, dan despawn dengan serta -merta jika tidak ada pemain dalam radius despawn (128 blok di Edisi Java, 44 hingga 128 blok di Edisi Bedrock Bergantung pada jarak simulasi [ Sahkan ]).

Lendir memerlukan kira -kira 3 × 2.1×3 ruang kosong untuk bertelur. Kawasan di mana lendir lendir mesti jelas mengenai halangan pepejal atau cecair. Apabila lendir cuba bertelur, permainan memeriksa keperluan ruang lendir besar, dan saiznya ditentukan kemudian. Oleh itu, kerana slimes besar sedikit lebih tinggi daripada 2 blok, tidak ada slimes, tanpa mengira saiz, dapat bertelur sama sekali di kawasan 2-blok tinggi. Juga, kerana slimes besar sedikit lebih luas daripada 2 blok, dan perusuh bertelur di pusat blok, yang mempunyai blok dalam 3 × 2.Kawasan 1×3, walaupun nipis seperti panel kaca, boleh menghalang lendir saiz dari pemijahan.

Saiz lendir dipengaruhi oleh kesukaran serantau: kemungkinan berkisar dari 33% untuk setiap saiz pada kesukaran yang rendah hingga 16% kecil, medium 33%, dan 50% besar dengan kesukaran yang lebih tinggi.

Slimes boleh bertelur di beberapa blok pemancar cahaya:

 • Amethyst Bud
 • Relau letupan
 • Cendawan coklat
 • Gua Vines
 • Menangis obsidian
 • Relau
 • GLOW LICHEN
 • Bergerak obsidian
 • Jack O’Lantern
 • Lampu Redstone
 • Obor Redstone
 • Respawn Anchor (0-3 caj sahaja)
 • Perokok
 • Obor jiwa
 • Obor

Paya []

Di rawa rawa dan bakau, slimes boleh bertelur di antara ketinggian 51 dan 69 (termasuk) apabila tahap cahaya yang disediakan adalah 7 atau kurang. Mereka bertelur paling kerap pada bulan purnama, dan tidak pernah di bulan baru.

Lebih tepat lagi, permainan memeriksa dua faktor:

 1. Sekiranya tahap cahaya sama dengan atau kurang daripada integer rawak (dari 0 hingga 7)
 2. Sekiranya pecahan bulan yang cerah lebih besar daripada nombor rawak (dari 0 hingga 1)

Sekiranya syarat -syarat ini dipenuhi dan ketinggian boleh diterima, terdapat peluang 50% untuk memancarkan lendir.

Keperluan tahap cahaya untuk pemijahan lendir di rawa adalah berbeza daripada perusuh yang paling bermusuhan, yang hanya bertelur pada tahap cahaya 0. [1]

“Lendir Slim” []

Slimes bertelur di seluruh dunia (kecuali ladang cendawan dan bioma gelap yang mendalam) di bawah tahap y = 40 tidak kira tahap cahaya, tetapi hanya dalam ketulan tertentu; 1 /10 dari semua ketulan.

Edisi Java []

Dalam Edisi Java, Ini “ketulan lendir” ditentukan pseudo-rawak dengan menggabungkan koordinat bahagian mereka dengan benih dunia:

import Java.util.Rawak; awam kelas checkslimechunk awam statik tidak sah utama(Tali Args[]) // benih dari /biji sebagai literal panjang 64bit panjang benih = 12345L; int Xposition = 123; int zposition = 456; Rawak rnd = baru Rawak( benih + (int) (Xposition * Xposition * 0x4C1906) + (int) (Xposition * 0x5ac0db) + (int) (zposition * zposition) * 0x4307A7L + (int) (zposition * 0x5f24f) ^ 0x3ad8025fl ); Sistem.keluar.println(rnd.Nextint(10) == 0); > > 

Iaitu, menggunakan koordinat bahagian untuk membantu menjana benih, nombor rawak antara 0 dan 9 inklusif dijana. Sekiranya nombor itu 0, bahagian itu boleh menelan slimes. Untuk menukar koordinat dunia ke koordinat, bahagikan sebanyak 16 dan bulat. Perhatikan bahawa xposition, dan zposition adalah bilangan bulat 32-bit (int s).

Edisi Bedrock []

Algoritma Slime Chunk di Edisi Bedrock berbeza dari dalam Edisi Java. Algoritma tidak bergantung kepada benih dunia, oleh itu ketulan yang slimes secara semulajadi dapat menembusi koordinat yang sama untuk setiap dunia. [2]

Jatuh []

Sekiranya saiz lendir adalah 1, ia jatuh 0-2 slimeballs kecuali dibunuh oleh katak. Ini dapat ditingkatkan sebanyak 1 setiap tahap penjarahan, dengan maksimum 5 bola sepak. Semasa dibunuh oleh katak, ia selalu jatuh 1 Slimeball.

Slimes juga menjatuhkan mata pengalaman sama dengan saiznya: 4 untuk slimes besar, 2 untuk slimes sederhana, atau 1 untuk slimes kecil. Kerana slimes berpecah menjadi 2-4 slimes yang lebih kecil ketika mereka mati, pemain dapat memperoleh maksimum 28 mata pengalaman dari membunuh satu lendir besar dan semua slimes yang berpecah daripadanya.

Tingkah laku []

Lendir

Slimes bergerak dengan melompat, yang mereka lakukan setiap 10 hingga 30 kutu (1 /2 hingga 1 1 /2 detik), dan boleh berenang di dalam air dan memanjat tangga dan perancah. Tidak seperti perusuh lain, slimes terus bergerak ketika tidak ada pemain yang berdekatan. Rutin tepat mereka adalah seperti berikut:

Lendir mencari pemain (atau, gagal itu, golem besi) dalam jarak 16 blok (sfera).

 • Sekiranya tiada sasaran dijumpai, lendir menunggu 10 hingga 30 kutu (1 /2 hingga 1 1 /2 saat) antara lompatan, dan perubahan arah secara rawak setiap 40 hingga 100 kutu (2 hingga 5 saat).
 • Sekiranya sasaran dijumpai, kelewatan sebelum melompat adalah 1 /3 panjang (3 hingga 10 kutu), dan arah lendir ditetapkan terus ke arah sasaran sebelum melompat.

Tidak seperti kebanyakan perusuh, slimes tidak memusnahkan sasaran mereka, selalu menghampiri sasaran mereka dalam garis lurus, tanpa mengelakkan bahaya alam sekitar seperti lava, kaktus atau jatuh berbahaya. Ini bermakna mereka dapat dengan mudah terjebak di sudut atau di belakang dinding, tidak mengetahui bagaimana untuk memintas mereka. Tingkah laku ini dikongsi oleh kiub magma.

Kesihatan maksimum lendir adalah sama dengan saiznya, dan dimensinya adalah 0.51 blok kali saiznya dalam setiap dimensi. Apabila serangan lendir, ia menangani kerosakan yang sama dengan saiznya, kecuali saiz 1 (terkecil) slimes, yang tidak ada kerosakan, dan tidak menghalang tidur. Kerana slimes kecil masih mempunyai AI yang bermusuhan, mereka terus menyerang pemain.

Jarak lompat lendir juga bergantung pada saiznya; lendir melompat jauh lebih jauh dari panjangnya. Semasa mendarat, nombor (8 kali saiz lendir) zarah lendir muncul. Slimes akan selalu, tanpa mengira saiz, lompat 1 blok tinggi.

Apabila lendir lebih besar daripada 1 mati, ia menanam 2-4 slime baru bersamaan dengan saiznya dibahagikan dengan 2, bulat ke bawah. Lendir yang dinamakan dengan tag nama menghasilkan slimes yang lebih kecil dengan nama yang sama ketika mati.

Slimes terus merosakkan semua pemain dan Golems Iron [ Je sahaja ] mereka bertembung dengan (walaupun kekebalan kerosakan mengurangkan kerosakan sebenar kepada 1 serangan setiap setengah saat), tidak seperti perusuh lain yang merosakkan hanya sasaran yang mereka menyerang secara khusus. [3]

Slimes dalam air cuba berenang ke permukaan jika boleh. Sekiranya dipaksa untuk terus tenggelam, akhirnya mereka tenggelam, berpecah menjadi slimes yang lebih kecil yang tenggelam dan akhirnya menjatuhkan slimeballs.

Bunyi []

Edisi Java:
Slimes Gunakan kategori bunyi makhluk yang bermusuhan untuk peristiwa bunyi yang bergantung kepada entiti.

Bunyi Sarikata Sumber Penerangan Lokasi sumber Kunci Terjemahan Kelantangan Padang Pelemahan
jarak
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_attack1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_attack2.Ogg Serangan lendir Makhluk bermusuhan Apabila lendir menyerang sesuatu entiti .Lendir .serang Sarikata .entiti .Lendir .serang 1.0 0.8-1.2 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big4.Ogg Lendir mati Makhluk bermusuhan Apabila lendir bukan kecil mati entiti .Lendir .kematian Sarikata .entiti .Lendir .kematian Besar: 1.2
Sederhana: 0.4
0.64-0.96 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small4.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small5.Ogg Lendir mati Makhluk bermusuhan Apabila lendir kecil mati entiti .Lendir .Death_small Sarikata .entiti .Lendir .kematian 0.0 1.12-1.68 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big4.Ogg Lendir sakit Makhluk bermusuhan Apabila lendir bukan kecil rosak entiti .Lendir .sakit Sarikata .entiti .Lendir .sakit Besar: 1.2
Sederhana: 0.4
0.64-0.96 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small4.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small5.Ogg Lendir sakit Makhluk bermusuhan Apabila lendir kecil rosak entiti .Lendir .Hurt_small Sarikata .entiti .Lendir .sakit 0.0 1.12-1.68 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big4.Ogg Skuasy lendir Makhluk bermusuhan Apabila lendir kecil melompat entiti .Lendir .melompat Sarikata .entiti .Lendir .squish Besar: 1.2
Sederhana: 0.4
0.64-0.96 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small4.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small5.Ogg Skuasy lendir Makhluk bermusuhan Apabila lendir kecil melompat entiti .Lendir .jump_small Sarikata .entiti .Lendir .squish 0.0 1.12-1.68 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big4.Ogg Skuasy lendir Makhluk bermusuhan Apabila tanah lendir bukan kecil entiti .Lendir .squish Sarikata .entiti .Lendir .squish Besar: 1.2
Sederhana: 0.4
1.0-1.5 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small4.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small5.Ogg Slime squishes Makhluk bermusuhan Apabila lendir kecil tanah entiti .Lendir .squish_small Sarikata .entiti .Lendir .squish 0.0 1.0-1.5 16
Bunyi Sumber Penerangan Lokasi sumber Kelantangan Padang
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small4.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small5.Ogg Makhluk yang mesra Apabila lendir mati Mob .Lendir .kecil 1.0 0.8-1.2
Makhluk yang mesra Apabila lendir rosak Mob .Lendir .kecil 1.0 0.8-1.2
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_big4.Ogg Makhluk bermusuhan Apabila lendir bukan kecil melompat atau tanah Mob .Lendir .besar 1.0 0.64-0.96
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small4.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_small5.Ogg Makhluk yang mesra Apabila lendir kecil melompat atau tanah Mob .Lendir .kecil 1.0 0.64-0.96
Tiada Tiada Apabila lendir menyerang sesuatu Mob .serang 1.0 0.8-1.2
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_attack1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: slime_attack2.Ogg Makhluk bermusuhan Acara bunyi yang tidak digunakan Mob .Lendir .serang 1.0 1.0

Nilai Data []

ID [ ]

Nama Pengenalpastian Kunci Terjemahan
Lendir Lendir entiti.Minecraft.Lendir
Nama Pengenalpastian ID angka Kunci Terjemahan
Lendir Lendir 37 entiti.Lendir.nama

Data entiti []

Slimes mempunyai data entiti yang berkaitan dengan mereka yang mengandungi pelbagai sifat.

 • Data entiti
  • Tags biasa bagi semua entiti
  • Tags biasa kepada semua perusuh
  • Saiz: saiz lendir. Perhatikan bahawa nilai ini berasaskan sifar, jadi 0 adalah lendir terkecil, 1 adalah lebih besar seterusnya, dll. Saiz yang bertelur secara semulajadi adalah 0, 1, dan 3. Nilai yang lebih besar daripada 126 dapat diapit hingga 126.
  • Wasonground: 1 atau 0 (benar/palsu) – Benar jika lendir menyentuh tanah.

  Pencapaian []

  Ikon Pencapaian Penerangan dalam permainan Keperluan sebenar (jika berbeza) Gamerscore diperolehi Jenis Piala (PS4)
  PS4 Yang lain
  Pemburu raksasa Menyerang dan memusnahkan raksasa. Bunuh kumpulan bermusuhan atau salah satu daripada perusuh neutral berikut: enderman, piglin, piglin zombi, labah -labah, atau labah -labah gua. 15g Gangsa

  Kemajuan []

  Ikon Kemajuan Penerangan dalam permainan Ibu bapa Keperluan sebenar (jika berbeza) Lokasi sumber
  Pengembaraan
  Pengembaraan, penerokaan dan pertempuran Bunuh mana -mana entiti, atau dibunuh oleh mana -mana entiti. Pengembaraan/Root
  Pemburu raksasa
  Bunuh mana -mana raksasa yang bermusuhan Pengembaraan Bunuh satu Daripada 34 orang ramai:

  Video []

  Catatan: Video ini dari tahun 2012. Sejak itu, pemijahan lendir di rawa telah ditambah ke permainan.

  Sejarah []

  Java Edition Alpha
  v1.0.11 Tambah slimes.
  Slimes adalah kumpulan kelima bermusuhan yang ditambahkan pada permainan.
  Terdapat tiga saiz slimes: kecil, sederhana, dan besar. Nilai saiz tepat mereka berbanding dengan slimes moden tidak diketahui.
  Sekiranya Slimes ditangani lebih banyak kerosakan daripada mereka yang tinggal, mereka tidak berpecah atau menjatuhkan Slimeballs.
  v1.0.12 Slimes besar tidak lagi bertelur dengan aman.
  Slimes kini mempunyai kesan bunyi.
  Penargetan dan penyerang slimes telah ditetapkan.
  v1.0.13 Tekstur slimes telah diubah.
  v1.0.14 Pemijahan lendir telah dikurangkan kerana mereka kini banyak muncul.
  Kesilapan dalam had baru kini menyebabkan slimes hanya bertelur di lokasi yang pelik, jadi pemijahan lendir semulajadi telah dilumpuhkan.
  v1.0.17 Slimes kini bertelur dalam multiplayer.
  v1.2.0 Pemijahan lendir telah dilumpuhkan sepenuhnya.
  Java Edition Beta
  1.2_01 Slimes telah dikembalikan ke permainan.
  Slimes kecil sekarang jatuh 0 – 2 Slimeballs. [4]
  Slimes kini jarang berlaku.
  1.3 Slimes kini menjadi lebih biasa.
  1.4 Bug multiplayer telah ditetapkan di mana split slimes hanya dapat dilihat oleh pemain yang menyebabkan mereka berpecah dan tidak akan mengalami kerosakan. [5] Oleh kerana slimes ini adalah pihak pelanggan, pemain boleh mengeluarkannya hanya dengan keluar dan masuk kembali ke pelayan.
  1.5 Slimes tidak lagi bertelur dalam kesukaran dan serangan yang damai hanya apabila diprovokasi.
  Edisi Java
  1.0.0 Beta 1.9 Prerelease 5 Slimes kini bertelur pada tahap 0-39 dan bukannya 0-16, menjadikannya lebih biasa.
  1.1 11W49A Menambah telur bertelur lendir, membolehkan pemain menelan slimes.
  1.3.1 12W15A Kadar pemijahan lendir di dunia superflat telah menurun.
  12W25A Kadar pemijahan lendir di dunia superflat telah menurun, bahkan lebih banyak lagi.
  1.4.2 12W38a Slimes kini mempunyai bunyi kumpulan baru, sama seperti kiub magma, untuk menjadikan bunyi lebih realistik.
  12W40A Slimes kini lebih mudah dicari ketika mereka bertelur di bioma paya pada tahap cahaya yang rendah. Oleh kerana slimes tidak dapat berenang, kemungkinan besar mereka melompat di dalam air dan akhirnya tenggelam.
  1.5 13W10A Kadar lendir lendir di rawa sekarang bergantung pada fasa bulan semasa.
  1.7.2 ? Slimes besar kini boleh bertelur semasa memanggil dengan blok arahan.
  1.8 14W06B Slimes kini boleh berenang akibat kemas kini ke AI baru.
  Slimes kini secara rawak mengubah arah secara rawak, mengurangkan kemungkinan mereka terjebak di dinding atau sudut.
  Slimes kini secara rawak menghina dari masa ke masa jika tidak ada pemain dalam jarak 32 blok.
  Mekanik melompat slimes telah diubah. Jarak mereka dapat melompat sepadan dengan saiz mereka; Mereka melompat kira -kira jarak yang sama dengan panjangnya. Mereka juga berpaling dan menghadapi seluruh badan mereka kepada pemain semasa menyerang.
  1.11 16W32A ID entiti untuk slimes telah diubah dari lendir ke lendir .
  1.14 18W43A Tekstur slimes telah diubah.
  1.16 20W06A Slimes kecil sekarang membuat bunyi lagi ketika bergerak. [6]
  1.17 21W10A Saiz maksimum slimes sekarang 127.
  1.20 23W18a Slimes kini terjejas oleh kesan lompat lompat. [7]
  1.20.2 23W33A Bunyi slimes kini dikawal oleh “makhluk bermusuhan” dan bukannya slider bunyi “makhluk mesra”. [8]
  Edisi Pocket Alpha
  v0.9.0 membina 1 Menambah slimes dan telur bertelur lendir.
  membina 2 Slimes kini mempunyai bunyi.
  Slimes kini bertelur secara semula jadi.
  v0.10.0 membina 1 Slimes kini mempunyai animasi yang memantul.
  v0.12.1 membina 1 Slimes kini mempunyai zarah ketika melompat.
  Slimes sekarang menjatuhkan bola keranjang. [ Sahkan ]
  v0.13.0 membina 3 Pemijahan Slimes telah diperbaiki.
  Edisi Bedrock
  ? Slimes bertelur biasanya di dunia rata.
  1.10.0 beta 1.10.0.3 Tekstur slimes telah diubah.
  1.16.201 Slimes tidak lagi bertelur secara semula jadi di dunia [rata].
  Edisi Konsol Legacy
  Tu1 CU1 1.0 Patch 1 1.0.1 Tambah slimes.
  TU14 1.04 Kadar pemijahan lendir di dunia superflat telah menurun.
  Edisi Nintendo 3DS baru
  0.1.0 Tambah slimes.

  Isu []

  Isu yang berkaitan dengan “lendir” dikekalkan pada pelacak pepijat. Melaporkan isu di sana.

  Trivia []

  • Dalam Edisi Java, Dengan arahan, saiz slimes boleh disesuaikan. Saiz pergi dari 1 hingga 127; Lendir saiz-127 adalah yang terbesar dari mana-mana kumpulan dalam permainan, lebih besar daripada naga akhir.
  • Kerana kelajuan pergerakan lendir terikat dengan saiznya, menjadi mustahil bagi pemain untuk melepaskan saiz 8 lendir di tanah rata tanpa kesan ramuan.
  • Apabila lendir mencari sasaran atau pemeriksaan berdekatan untuk melihat apakah ia harus dihina, ia memeriksa dari titik di tengah kotak hitnya pada paksi x dan z dan bahagian bawah paksi-ynya. Oleh itu, lendir bersaiz tersuai cukup besar boleh berada di hadapan pemain dan menjadi pasif sepenuhnya, dan bahkan mungkin hina jika lendir cukup besar.
  • Slimes berwarna hijau juga terdapat di Minicraft, 2d Minecraft-Permainan yang diilhamkan juga dibuat oleh Notch.
  • Sekiranya pemain berjalan di dalam lendir, mereka dapat melihat lendir itu sendiri di dalam blok lendir.
  • Sekiranya pemain melihat sudut blok kaca, lendir di dalam blok lendir hilang, kelihatan seperti blok lendir masih hidup.