Sekiranya Steam Bangkrak, Bagaimana dengan Permainan Saya: Perbincangan Steam, Burns Steam: Gejala, Rawatan, dan Pencegahan

Gambaran keseluruhan stim terbakar

Anda boleh menganggarkan sejauh mana pembakaran dengan menambahkan semua kawasan dengan lepuh atau kecederaan yang lebih teruk. Sekiranya seluruh lengan dilindungi dalam lepuh, itu 9%. Sekiranya hanya separuh lengan, itu 4.5%.

Apa yang berlaku jika stim masuk

Kemudian dari apa yang saya baca di benang lain, STEAM melepaskan DRM dan kami mendapat semua permainan.

tidak tahu betapa benarnya tetapi itulah yang saya lihat sebelum ini.

Hanya Google ini.

“Apa yang berlaku pada permainan kami jika Steam pernah keluar dari perniagaan? “

(tanpa petikan).

Obehmaster; 24 tidak. 2019 в 15:08

Dengan mengandaikan mereka tidak diserap ke syarikat lain, yang mungkin akan berlaku, teori predonmionan adalah bahawa mereka akan melepaskan kemas kini yang litar pintas DRM. Dalam mana -mana pemandangan lain, seperti aset mereka yang diperoleh oleh syarikat lain, maka itu akan terpulang kepada syarikat baru yang akan mengambil tanggungjawab sebelumnya injap.

Walaupun saya mengesyaki sebarang malapetaka ekonomi yang mampu tenggelam sebuah syarikat seperti Valve Woyuld mungkin meninggalkan anda dengan kebimbangan yang lebih penting – seperti “Adakah saya menyimpan air makanan yang cukup dan amoo)

Beberapa pegawai injap dilaporkan pernah mengatakan bahawa jika Steam pernah menutup mereka akan memberi semua orang keupayaan untuk bermain permainan mereka tanpa perlu berurusan dengan pelayan stim.

Tetapi senario yang lebih mungkin adalah bahawa seseorang membeli userbase besar ini dan mengendalikan set baru pelayan stim. Di luar itu, jika mereka mengubah sesuatu, siapa yang tahu apa yang akan berlaku.

Mungkin masih berguna untuk membuat sandaran permainan anda, dan dapatkan permainan bebas DRM apabila anda boleh.

Pengecualian соощate: Grand Ayatrollah
saya rasa seseorang membelinya dan mereka menukar nama mereka menjadi epik

Epik tidak mungkin sebagai seseorang yang boleh membeli wap,

Orang yang boleh melakukannya adalah,
Sony dan Microsoft, Tencent juga berada di senarai teratas.

Ini adalah gergasi industri yang benar, epik hanya mempunyai tidak nyata dan permainan fortinite yang mati di dompet mereka.

Masalah dengan stim/injap yang didakwa melepaskan DRM ketika mereka hendak melangkah ke atas, adalah bahawa ia adalah suar isyarat yang jelas yang mereka akan teruskan. IIRC ia adalah haram di sekurang -kurangnya beberapa negara di mana stim menjalankan perniagaan, untuk memberitahu orang ramai tentang perkara sedemikian terlebih dahulu.

Oleh itu, sebaiknya mereka akan menjatuhkan DRM dengan senyap tanpa banyak liputan atau alasan yang diberikan beberapa hari lebih awal sahaja, yang bermaksud sekali penduduk pengguna stim umum akan menyedari apa yang ada, anda akan mempunyai mungkin 2 hari lagi untuk menyimpan muat turun anda untuk menjaga keselamatan masa depan. Baik. Semoga berjaya dengan menyelesaikannya apabila setiap pengguna stim di mana -mana memukul pelayan muat turun dengan keras.

Secara realistik, stim tidak akan croak. Ia hanya akan dibeli oleh pertandingan.

Sekiranya mereka muflis. mereka mempunyai hak keluarkan segala -galanya kecuali ciri muat turun.

Ya, anda masih memiliki permainan anda, dan boleh memuat turun dan bermain permainan anda. Pemilikan digital adalah perkara btw, lihatlah.
Idk bagaimana ini akan berfungsi, tetapi stim harus melakukan ini jika ia akan berlaku, kerana jika mereka tidak, anda berhak untuk menuntutnya.

pengecualian ini, menjadi permainan perkhidmatan langsung, yang jika pelayan/penyedia hilang maka permainan anda. Permainan SP adalah 100% yang anda miliki

Pengecualian соощate: Grand Ayatrollah

Steam harus dijual ke Microsoft sekarang sementara syarikat mereka masih cukup bernilai untuk dijemput oleh seseorang yang boleh terus menggunakan cara. Jika mereka menunggu Epic mengambil 1/3 perniagaan mereka (perniagaan semasa), dan tunjukkan Gog atau orang lain bagaimana untuk mengambil yang ketiga, mereka akan dibeli oleh seseorang seperti Sergey, dan kami akan kehilangan permainan kami =)

Hanya CDPR yang dapat menjaga cara stim seperti itu.
Microsoft? Tidak begitu banyak

Epik? LEBIH TERUK.

Гобаа м м м м э г г г г г г г г г г э э э э э э э э э э э э э э э э эоо.

Gambaran keseluruhan stim terbakar

Pembakaran stim adalah jenis pembakaran haba yang biasa disebabkan oleh wap air panas yang mendidih atau cecair panas. Skala dari cecair panas dan stim membentuk 35% daripada semua kecederaan terbakar yang dilihat di u.S. pusat membakar.

Pembakaran stim boleh berlaku di mana -mana kawasan kulit yang terdedah. Mereka juga boleh mempengaruhi mata atau membran mukus di mulut, hidung, dan angin angin anda.

Artikel ini membincangkan gejala, diagnosis, pencegahan, dan rawatan terbakar stim. Ia juga melihat langkah -langkah yang perlu diambil selepas anda atau orang lain telah dibakar.

Langkah -langkah untuk dibakar stim

Penyebab terbakar stim

Apabila air mencapai titik mendidih, ia bertukar menjadi stim. Titik mendidih ialah 212 darjah f.

Steam terdiri daripada molekul air panas. Apabila mereka menghubungi tisu badan, mereka boleh membakar hampir seketika.

Wap boleh menyebabkan luka bakar yang lebih teruk daripada air panas. Ini kerana apabila stim menyentuh kulit anda, ia kembali menjadi cecair. Apabila ini berlaku, ia mengeluarkan tenaga. Tenaga itu, bersama dengan panas itu sendiri, menyumbang kepada betapa buruknya pembakarannya.

Klik Main untuk mengetahui cara mengelakkan luka bakar stim

Video ini telah dikaji semula secara perubatan oleh Casey Gallagher, MD.

Perkakas rumah

Apabila air berubah menjadi stim, ia berkembang menjadi kira -kira 1,600 kali jumlahnya. Wap boleh melarikan diri di bawah tekanan. Ini bermakna ia mungkin keluar dalam jet yang boleh menyebabkan kecederaan.

Banyak peralatan direka untuk menggunakan stim di bawah tekanan, termasuk:

 • Teapots
 • Besi stim
 • Pembersih wap
 • Vaporizers

Steam boleh dihirup dengan mudah. Molekul superheat boleh bergerak jauh ke dalam hidung, mulut, dan tekak anda. Inilah sebabnya mengapa vaporizer boleh berbahaya, terutamanya untuk kanak -kanak.

Tidak ada bukti bahawa vaporizer membantu merawat virus atau jangkitan pernafasan lain.

Mereka juga boleh menyebabkan luka stim kulit dan saluran udara. Atas sebab ini, mereka tidak disyorkan.

Dalam ketuhar gelombang mikro, molekul air dalam makanan boleh beralih ke wap. Apabila stim berkembang, ia boleh menembak dari makanan pepejal. Inilah sebabnya makanan kadang -kadang “muncul” dalam gelombang mikro.

Makanan gelombang mikro kadang -kadang boleh menyebabkan luka bakar stim. Satu kajian mengenal pasti lapan pesakit yang cedera dengan stim dari meletup kentang dan telur yang keluar dari ketuhar gelombang mikro. Dalam kes lain, mata pesakit cedera ketika membuka beg popcorn gelombang mikro.

Syncope adalah kehilangan kesedaran secara tiba -tiba, juga dikenali sebagai pengsan. Orang yang mempunyai keadaan perubatan yang membawa kepada syncope lebih cenderung dibakar oleh peralatan rumah tangga. Ini termasuk peralatan yang menjana stim.

Orang yang mempunyai syarat yang membawa kepada sawan adalah berisiko yang sama.

Risiko untuk kanak -kanak

Kanak -kanak lebih cenderung untuk meletakkan tangan atau wajah mereka ke dalam melarikan diri. Ini boleh menyebabkan stim terbakar pada kulit yang terdedah.

Pendedahan jenis ini juga boleh menyebabkan masalah serius lain, seperti epiglottitis . Ini adalah keadaan di mana tisu di angin angin menjadi bengkak. Pada kanak -kanak, gejala dapat datang dengan cepat. Keadaannya boleh membawa maut dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Gejala membakar wap dengan keterukan

Burns dikategorikan pada skala keterukan gelongsor. Skala ini berdasarkan saiz kawasan yang dibakar dan seberapa jauh pembakaran masuk ke dalam kulit. Ini dipanggil “ijazah” pembakaran. Burns sama ada pertama, kedua, atau darjah.

 • Burns wap pertama dikenal pasti oleh bagaimana warna merah. Pembakaran merah yang sedikit bermaksud bahawa hanya lapisan kulit atas, yang dipanggil epidermis, rosak. Luka bakar pertama juga kekurangan lepuh.
 • Burns wap darjah kedua berlaku apabila epidermis rosak sepenuhnya dan kerosakan meluas ke lapisan kulit seterusnya yang disebut dermis. Selalunya banyak lepuh yang sangat kecil bersama -sama dengan kesakitan. Sebagai dua lapisan kulit teratas yang terpisah, dermis menangis cecair, yang mendorong epidermis naik, menyebabkan lepuh.
 • Burns wap darjah ketiga meliputi kedua -dua lapisan kulit. Ini juga dipanggil pembakaran penuh tebal. Daripada lepuh, mungkin ada kulit yang mengalir atau menumpahkan kulit. Kawasan mungkin mati rasa dan bukannya menyakitkan kerana kerosakan.

Pembakaran stim boleh menjadi sangat berbahaya jika stim dihirup. Ini juga benar jika ia menghubungi mata. Gejala kecederaan penyedutan termasuk:

 • Sesak nafas
 • Batuk
 • Berdering
 • Kesukaran menelan

Orang yang menerima stim terbakar ke mata mungkin mengalami kehilangan penglihatan.

Diagnosis luka bakar stim

Pembakaran stim didiagnosis berdasarkan:

 • Penampilan
 • Penerangan mengenai kejadian yang membawa kepada pembakaran

Pembakaran stim akan didiagnosis sebagai darjah pertama (kemerahan, tidak lepuh), darjah kedua (sering lepuh), atau darjah ketiga (kulit boleh slough atau gudang dan kawasan boleh menjadi kebas).

Cara merawat membakar stim

Setelah membakar stim, ambil langkah -langkah ini sekaligus dan dalam urutan ini:

 1. Keluarkan ancaman.
 2. Hentikan proses pembakaran.
 3. Tutup kecederaan terbakar.
 4. Mengangkut pesakit ke pusat terbakar, jika perlu.

Keluarkan ancaman

Langkah terpenting untuk sebarang kecederaan terbakar adalah menyingkirkan sebab. Ini benar jika anda telah dibakar atau jika anda membantu orang lain yang telah dibakar.

Matikan atau hentikan sumber haba. Gerakkan orang yang cedera dari stim.

Hentikan proses pembakaran

Proses terbakar akan diteruskan walaupun selepas sumber haba telah dikeluarkan. Sangat penting untuk menyejukkan kawasan ini untuk menghentikan proses ini.

Jalankan air paip sejuk di kawasan yang dibakar. Air sejuk akan mengurangkan suhu terbakar.

Terus melakukan ini sehingga kawasan yang dibakar terasa sejuk ke sentuhan. Penting untuk diteruskan walaupun selepas pesakit mula berasa lebih baik.

Anda mungkin perlu terus membuang kecederaan dengan air sejuk selama 20 minit. Ini adalah satu -satunya cara untuk menghentikan sepenuhnya proses pembakaran dan mencegah kecederaan daripada semakin teruk.

Hubungi 911 jika stim terbakar atau sapu termasuk:

 • Muka
 • Keseluruhan tangan
 • Seluruh kaki
 • Alat kelamin

Sekiranya pesakit menjadi kurang nafas pada bila -bila masa selepas kecederaan stim, hubungi 911 sekaligus. Steam di tekak boleh menyebabkan bengkak di saluran udara, walaupun jam selepas kecederaan.

Penutup dan pengangkutan

Seterusnya, tutup kecederaan terbakar dengan berpakaian kering dan steril. Sekiranya jumlah kawasan pembakaran lebih besar daripada 9% badan pesakit, hubungi 911. Pesakit perlu diambil dengan ambulans ke pusat terbakar.

Peraturan Nines dapat membantu anda memutuskan jika anda perlu menghubungi 911. Di bawah peraturan ini, 9% badan kira -kira sama dengan:

 • Satu lengan
 • Satu paha
 • Satu kaki di bawah lutut
 • Kepala
 • Dada
 • Abdomen
 • Atas belakang
 • Punggung bawah

Anda boleh menganggarkan sejauh mana pembakaran dengan menambahkan semua kawasan dengan lepuh atau kecederaan yang lebih teruk. Sekiranya seluruh lengan dilindungi dalam lepuh, itu 9%. Sekiranya hanya separuh lengan, itu 4.5%.

Penjagaan di rumah

Jika pesakit tidak memerlukan ambulans, ambil langkah berikut:

 • Simpan kecederaan yang ditutup dengan berpakaian kering dan steril. Tukar ini setiap hari. Terus berpakaian terbakar selama sekurang -kurangnya 10 hari. Keluarkan ketika kawasan yang cedera kelihatan seperti penyembuhan. Pada ketika ini, pesakit harus dapat mentolerir pendedahan ke udara.
 • Mengambil ubat sakit over-the-counter (OTC).

Rawatan perubatan

Doktor kecemasan mungkin memutuskan untuk menghantar pesakit ke pusat terbakar. Di pusat terbakar, rawatan mungkin termasuk debridement . Ini adalah prosedur yang menghilangkan tisu mati untuk mengurangkan parut. Ubat sakit intravena (iv) juga diperlukan. Ini adalah ubat yang diberikan melalui urat.

Seorang pesakit boleh menghabiskan sehingga dua atau tiga minggu di pusat terbakar.

Bila hendak memanggil penyedia penjagaan kesihatan

Sekiranya lebih daripada 9% badan seseorang membakar stim atau pembakaran di muka atau kawasan sensitif yang lain, hubungi 911 untuk pengangkutan ke pusat terbakar. Sekiranya seseorang yang mengalami pembakaran stim menjadi pendek nafas, dapatkan rawatan perubatan segera.

Sekiranya terdapat sebarang lepuh yang pecah atau kulit mengelupas, hubungi penyedia penjagaan kesihatan untuk menilai ia.

Ia juga penting untuk mencari tanda -tanda jangkitan. Ini mungkin termasuk demam, saliran atau nanah, atau perubahan dalam kemunculan kecederaan. Sekiranya anda mengesyaki jangkitan, dapatkan rawatan perubatan segera.

Cara mengelakkan stim terbakar

Di rumah, kebanyakan luka bakar berlaku di dapur. Ini terutama berlaku untuk luka bakar stim dan skala lain. Memasak melibatkan haba, yang menjadikannya berisiko.

Ambil langkah -langkah ini untuk mengelakkan luka bakar stim dan skala lain di dapur:

 • Gerakkan semua periuk periuk ke tengah dapur. Kanak -kanak boleh merebut pegangan yang melekat di tepi kelebihan. Mereka juga mungkin tertumpu, menyebabkan tumpahan cecair panas. Ini boleh menyebabkan skala.
 • Jangan tinggalkan makanan di dapur tanpa pengawasan.
 • Tetapkan pemasa semasa membakar atau memanggang.
 • Biarkan makanan sejuk di dalam gelombang mikro sebelum mengeluarkannya.
 • Buka bekas gelombang mikro dengan teliti. Tarik penutup menghadap jauh dari badan anda.
 • Jangan botol bayi gelombang mikro atau apa -apa di dalam bekas tertutup. Pastikan makanan di dalam gelombang mikro boleh melepaskan stim semasa memasak.
 • Gunakan hanya bekas selamat gelombang mikro di dalam gelombang mikro.
 • Jauhkan anak -anak keluar dari dapur semasa waktu sibuk.
 • Jangan biarkan anak -anak mengendalikan cecair panas.

Burns wap dan skala lain juga boleh berlaku di bahagian lain rumah. Gunakan berhati -hati di bilik mandi, bilik dobi, atau mana -mana bahagian rumah di mana anda menggunakan perkakas panas.

Tetapkan pemanas air hingga 120 darjah f. Bagi kanak -kanak kecil, pastikan air mandi kira -kira 100 darjah f. Suhu yang lebih tinggi boleh menyebabkan skala.

Ringkasan

Pembakaran stim boleh menjadi lebih teruk daripada luka air panas. Steam boleh menyebabkan kecederaan ketika melarikan diri di jet. Ia juga boleh dihirup. Risiko sangat tinggi untuk kanak -kanak dan orang dewasa dengan keadaan perubatan tertentu.

Luka bakar stim boleh menjadi tahap pertama, kedua, atau ketiga. Sekiranya anda atau orang lain dibakar dengan stim, keluarkan sumber haba dan simpan kawasan yang cedera di bawah air yang sejuk dan mengalir selama sekurang -kurangnya 20 minit. Tutup luka dan panggil bantuan kecemasan jika pembakaran berada di kawasan yang sensitif atau meliputi lebih daripada 9% badan.

Anda boleh menghalang kebanyakan luka bakar dengan berhati -hati dengan cecair panas di dapur. Jauhkan anak -anak dari air mendidih dan peralatan panas. Tetapkan pemanas air rumah anda hingga tidak lebih dari 120 darjah F dan pastikan air mandi kanak -kanak pada 100 darjah f.

Kesihatan Verywell hanya menggunakan sumber berkualiti tinggi, termasuk kajian peer reviewed, untuk menyokong fakta dalam artikel kami. Baca proses editorial kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana kami memeriksa fakta dan menyimpan kandungan kami tepat, boleh dipercayai, dan boleh dipercayai.

 1. Persatuan Burn Amerika. Statistik dan sumber data Scal.
 2. Singh M, Singh M, Jaiswal N, Chauhan A. Udara yang dipanaskan dan lembap untuk selsema biasa. Pangkalan data cochrane syst rev. 2017; 8: CD001728. doi: 10.1002/14651858.CD001728.pub6
 3. Bagirathan S, Rao K, Al-Benna S, O’Boyle CP. Muka Muka dari Makanan Microwave yang meletup: Siri Kes dan Kajian. Terbakar. 2016; 42 (2): E9-E12. doi: 10.1016/j.terbakar.2015.02.014
 4. Kudchadkar SR, Hamrick JT, Mai CL, Berkowitz I, Tunkel D. Panas dihidupkan. Epiglottitis Thermal sebagai pembentangan lewat kecederaan stim saluran udara. J muncul Med. 2013; 46 (2): E43-6. doi: 10.1016/j.Jemermed.2013.08.033
 5. MedLinePlus. Terbakar.
 6. Al Himdani S, Javed Mu, Hughes J, et al. Ubat rumah atau bahaya?: Pengurusan dan kos terapi penyedutan stim pediatrik membakar kecederaan. Br J Gen Pract. 2016; 66 (644): E193-9. doi: 10.3399/BJGP16X684289
 7. Institut Burn. Lecur Burns: Petua dan Maklumat Keselamatan.
 8. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Membakar pencegahan.

Oleh Rod Brouhard, EMT-P
Rod Brouhard adalah Paramedik Juruteknik Perubatan Kecemasan (EMT-P), wartawan, pendidik, dan peguam bela untuk penyedia perkhidmatan perubatan kecemasan dan pesakit.