Resolusi Deck Steam – Semua yang anda perlu ketahui – TheGamingSetup, permainan skrin besar: Cara Menyambungkan Dek Steam anda ke TV atau Monitor | Pcmag

Permainan skrin besar: Cara menyambungkan dek stim anda ke TV atau monitor

Langkah 5: Sekiranya anda belum melakukannya, putar dek stim anda dan paparkan. Tunggu sekurang -kurangnya beberapa saat untuk dek untuk beralih ke paparan luaran. Jika ia tidak kelihatan seperti ia berfungsi, semak semula nombor input port HDMI dan pastikan paparan anda berada pada input yang betul. Kadang -kadang mencabut kabel HDMI anda dan memasukkannya semula akan menyelesaikan masalah pengiktirafan juga.

Resolusi dek stim – semua yang anda perlu tahu

Resolusi Deck Steam

Dek Steam mempunyai jumlah pilihan resolusi yang sihat untuk membantu anda memerah prestasi dan menyesuaikan pengalaman permainan anda, genggam atau berlabuh. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai tetapan resolusi dek.

Apa Resolusi Dek Steam?

The Resolusi Native Deck Steam ialah 1280 × 800 yang hampir sama dengan resolusi 720p.

Panduan Resolusi Dek Steam

Resolusi 1280 × 800 menghasilkan nisbah aspek 16:10 yang tidak standard, berbanding dengan 16: 9 yang lebih biasa dalam permainan. Permainan yang tidak menyokong 16:10 akan mempunyai bar hitam di sisi paparan.

Skrin Deck Steam adalah 7 inci di seluruh, menjadikan PPI Deck Steam serupa dengan Nintendo Switch. Ini sama untuk semua model dek stim.

Resolusi dek stim ketika berlabuh

Dek Steam menyokong resolusi sehingga 4K (3840 x 2160) pada 60Hz ketika berlabuh. Berikut adalah beberapa resolusi utama dan kadar penyegaran semula yang boleh disokong oleh dek stim melalui HDMI 2.0:

 • 3840 x 2160 @ 60hz
 • 2560 x 1440 @120 Hz
 • 1920 x 1080 @240hz

Perlu diingat Deck Steam direka untuk menjalankan permainan pada 720p, jadi dek akan mempunyai cabaran untuk menjalankan sebarang permainan di resolusi tinggi dan kadar penyegaran.

Tetapan Resolusi Dek Steam – Cara Mengubah Resolusi

Dalam mod berlabuh, dek Steam akan lalai ke resolusi skrin, jadi jika anda meletakkan dek stim anda ke TV 4K, ia akan lalai kepada 3840 x 2160.

Untuk menukar resolusi dalam mod berlabuh:

 1. Klik butang Steam dan Kepala ke Tetapan
 2. Kemudian klik pada paparan
 3. Di bawah penskalaan paparan luaran mencari resolusi
 4. Tetapkan kepada resolusi yang anda inginkan

Perlu diingat bahawa walaupun Deck Steam dapat menghasilkan output 4K, ia mungkin tidak dapat memandu permainan pada 4K, saya akan mencadangkan menggunakan 1080p sebagai sasaran untuk memaparkan luaran.

Dalam mod pegang tangan, dek stim tidak membenarkan anda menukar resolusi

Cara Memaksa Tetapan Resolusi Untuk Permainan

Memaksa resolusi pada dek stim setiap permainan

Anda boleh menetapkan resolusi individu untuk setiap permainan di dek Steam:

 1. Buka halaman mana -mana permainan yang telah anda pasang di dek
 2. Di bawah umum, tetapkan apa sahaja resolusi yang anda mahu mainkan

Resolusi daya berguna kerana permainan 3D AAA mempunyai keperluan kuasa yang berbeza daripada penatal sisi 2D. Anda boleh menikmati permainan 2D pada resolusi yang lebih tinggi sambil memastikan bahawa permainan 3D masih mempunyai prestasi yang baik.

Memaksa resolusi juga berguna jika terdapat permainan yang rewel dengan resolusi, memaksa ia adalah cara yang baik untuk memaksimumkan keserasian dengan dek stim.

Deck Steam dan FSR

Steam Deck FSR

FSR bermaksud FidelityFx Super Resolution, ia adalah teknologi AMD yang menggunakan pembelajaran mesin untuk resolusi permainan kelas atas secara real time tanpa sebarang hit pada prestasi. Ia berfungsi dengan cara yang sama dengan DLSS NVIDIA.

Sebagai contoh, FSR boleh mengambil resolusi 720p dan mewujudkannya hingga 1080p dengan kesan yang minimum terhadap prestasi, memberikan anda permainan yang lebih tajam sambil mengekalkan ketidakstabilan.

Beberapa permainan menyokong FSR secara asli. Di dek stim anda boleh memaksa FSR melalui tetapan cepat.

 1. Semasa dalam permainan, tekan butang Akses Pantas (…)
 2. Navigasi ke tab Prestasi, ia adalah ikon bateri
 3. Tatal ke bawah ke penapis skala
 4. Pilih FSR untuk penapis skala
 5. Pilih tahap ketajaman FSR
 6. Jatuhkan resolusi dalam permainan anda lebih rendah untuk meningkatkan prestasi
 7. Tweak dengan keinginan anda!

Artikel ini mungkin mengandungi pautan sekutu. Apabila anda membeli melalui pautan, kami boleh mendapatkan komisen sekutu.

Permainan skrin besar: Cara menyambungkan dek stim anda ke TV atau monitor

Mahu menggunakan dek stim anda dengan skrin besar? Panduan yang penuh maklumat ini membawanya melalui langkah-langkah yang diperlukan.

Kerjaya saya telah membawa saya melalui pelbagai bidang eklektik, dan menghubungkan saya dengan orang -orang dari semua lapisan masyarakat. Pengalaman ini termasuk pembinaan, memasak profesional, podcasting, dan, tentu saja, menulis. Saya telah menaip geeky mengambil sejak tahun 2009, akhirnya mendarat kedudukan freelancing di pcmag. Ini berkembang menjadi kedudukan penganalisis teknologi sepenuh masa pada tahun 2021, di mana saya meminjamkan wawasan peribadi saya mengenai perkara-perkara hosting web, muzik streaming, aplikasi mudah alih, dan permainan video.

https: // www.pcmag.com/how-to/connect-steam-deck-to-tv-or-monitor

(Kredit: René Ramos; Steam)

Menghubungkan dek stim anda ke televisyen atau monitor tidak pernah menjadi lebih mudah, terima kasih kepada banyak stesen dok yang muncul di tempat kejadian sejurus selepas pelepasan PC genggam. Mereka membiarkan anda bermain di skrin besar menggunakan pengawal berwayar atau tanpa wayar, atau mengubah dek stim anda ke stesen kerja. Lebih baik lagi, beberapa dok kecil ini, seperti stesen dok JSAUX yang dinaik taraf ($ 49.99) atau Stesen Docking Steam Valve Rasmi ($ 89), terima kemas kini firmware, jadi anda dapat menikmati pengalaman skrin besar yang dioptimumkan. Mereka mesti mempunyai peranti jika anda tidak mahu bekerja atau bermain menggunakan paparan 7-inci Deck Steam.

DOM Dek Steam anda dengan Hab ini

Stesen Docking Dipertingkatkan JSAUX untuk Deck Steam HB0603

Ulasan Dok Dek Valve Steam

Sebilangan besar Deck Steam berkongsi ciri -ciri yang serupa, walaupun beberapa versi yang lebih mahal datang dengan beberapa tambahan. Mereka semua mempunyai port USB-C untuk menerima pengecas, port HDMI untuk menyambung ke paparan, dan dongle USB-C untuk menyambung ke dek stim. Sebilangan besar juga dilengkapi dengan USB 3 tambahan.0 atau 3.1 pelabuhan. Pelabuhan HDMI anda boleh berbeza -beza, dengan beberapa yang memaparkan HDMI 1.4 (4K pada 30Hz) atau HDMI 2.0 (4K pada 60Hz) spesifikasi.

Pelabuhan Ethernet juga berbeza dengan pengilang, walaupun ia adalah ciri umum di antara banyak dok. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa dek stim dan banyak doknya cukup baru, jadi terdapat beberapa pepijat yang berkaitan dengan paparan yang masih dikurung.

Cara menyambungkan dek stim anda ke dok

Syukur. Minimum fiddling diperlukan sebaik sahaja anda mendapatkan kabel yang anda inginkan dimasukkan di mana mereka perlu. Inilah cara melakukannya.

 • Sambungkan kabel HDMI dari dok anda ke monitor atau TV.
 • Sambungkan pengecas USB-C ke sumber kuasa, dan ke port USB-C belakang dok. Anda mahu menggunakan pengecas USB-C yang disertakan dengan dek stim anda, melainkan jika pengilang menyatakan sebaliknya. Perhatikan bahawa stesen dok rasmi Valve dilengkapi dengan pengecas USB-C sendiri.
 • Letakkan dek stim di kandang, dan sambungkan dongle USB-C ke pelabuhan di bahagian atas dek stim.

Anda harus baik untuk pergi pada ketika ini. Tukar monitor atau input TV anda, berikan paparan kira -kira 10 saat untuk mengesan isyarat, dan nikmati suapan dek stim pada paparan yang besar.

Cara Menyediakan Sokongan Dual-Monitor Untuk Dok Dek Steam Anda

Sekiranya anda ingin menjalankan persediaan dwi-paparan dengan dok anda, anda mesti menukar dek stim ke mod desktop. Kami sangat mengesyorkan menyambungkan papan kekunci dan tetikus untuk navigasi seperti PC. . Inilah cara melakukannya.

 • Sambungkan monitor anda ke Dock Deck Steam anda.
 • Tekan butang Steam Steam Steam Deck, atau ikon butang Steam di sudut kiri bawah skrin.
 • Klik kuasa.
 • Pilih Tukar ke Desktop. Dari sini, anda mesti menavigasi melalui skrin sentuh, atau dengan tetikus yang disambungkan.
 • Klik ikon KDE putih di sudut kiri bawah skrin.
 • .
 • Pilih Tetapan Paparan.
 • Tatal ke bawah, dan pilih tetapan paparan skrin yang berfungsi untuk persediaan anda.

Menyelesaikan masalah dan mengemas kini Dok Dek Steam

Walaupun terdapat kelancaran proses persediaan keseluruhan, mungkin sepenuhnya TV anda tidak mengesan atau memaparkan isyarat. Sekiranya persediaan anda tidak dipaparkan dengan betul, dok anda mungkin memerlukan kemas kini firmware.

Disyorkan oleh editor kami

Beberapa dok menampilkan perkakasan yang dapat ditingkatkan dengan kemas kini firmware. Stesen Docking Valve Menerima kemas kini firmware secara langsung melalui dek stim. Yang lain perlu disambungkan ke komputer untuk menerima kemas kini. Sebagai contoh, pelbagai dok Dek Steam Jsaux boleh disambungkan ke PC Windows melalui USB-C untuk kemas kini firmware. Dalam contoh khusus ini, kemas kini meningkatkan keserasian dengan TV LG tertentu. .

Sekiranya peranti anda terkini, tetapi anda masih menghadapi masalah isyarat, cuba berbasikal antara mod tidur sekali atau dua kali untuk membersihkannya. . Jika, selepas kira -kira 10 saat, TV atau monitor tidak dipaparkan dengan betul, cuba helah mudah ini untuk mendapatkan gambar yang berfungsi.

 • Dengan dek stim yang disambungkan ke dok, letakkan sistem dalam mod tidur dengan mengetuk butang kuasa.
 • Setelah sistem berada dalam mod tidur (berikan beberapa saat), ketik butang sekali lagi untuk membangunkannya. .
 • Sekiranya TV anda tidak memaparkan isyarat, ulangi dua langkah sebelumnya.

Lebih banyak cerita dek stim

Dek Steam Valve adalah satu perkara keindahan, mampu menarik walaupun pemain yang paling janggal. Pastikan dek anda dalam urutan kerja yang sempurna dengan tinggal di atas kemas kini firmware. .

Mengapa anda mesti bermain di PC

?

Mendaftar untuk Petua & Trik .

. . Anda mungkin berhenti berlangganan surat berita pada bila -bila masa.

!

Langganan anda telah disahkan. Perhatikan peti masuk anda!

Cara menyambungkan dek stim ke TV atau monitor

Tyler Lacoma

Dek Steam mempunyai banyak kuasa untuk saiznya, dan apabila anda ingin bermain pada sesuatu yang lebih besar, anda boleh dengan menyambungkannya ke paparan yang lebih besar. Itu boleh menjadi sangat berguna jika anda bermain permainan di mana skrin yang lebih besar adalah penting untuk melihat teks atau perincian, atau jika anda sedang dalam perjalanan dan ingin berkongsi pengalaman permainan dengan kumpulan rakan. Ia juga membuat perkara -perkara tertentu, seperti bekerja di terminal Linux, lebih mudah ketika bermain -main.

Kesukaran

Tempoh

Apa yang anda perlukan

 • Deck Steam
 • USB-C ke HDMI Adapter
 • Kabel HDMI

? Inilah cara menyambungkan dek stim anda ke TV atau memantau pengalaman skrin besar yang benar.

Cara menyambungkan dek stim ke paparan yang lebih besar

Kami akan bermula dengan pergi ke perkakasan yang anda perlukan dan kemudian melihat proses sambungan dan bagaimana untuk melakukannya dengan selamat. Dengan peralatan yang betul, beralih ke TV atau monitor adalah angin!

Langkah 1: . Ingat, permainan yang berbeza akan melihat hasil yang berbeza ketika berpindah ke skrin besar. Anda boleh mengharapkan penurunan kadar bingkai untuk banyak permainan AAA (walaupun mereka masih boleh dimainkan), yang bermaksud bahawa kadar penyegaran bukanlah kebimbangan besar. Untuk hasil prestasi terbaik, anda juga ingin mengekalkan resolusi sekitar 1080p, jadi sokongan 4K bukan masalah besar sama ada.

Apa yang ditinggalkan? Paparan anda benar -benar memerlukan port HDMI – itu sahaja. Kebanyakan monitor hari ini (sesetengahnya hanya displayport, tetapi ini jarang berlaku) dan TVS akan mempunyai port HDMI, jadi anda hanya perlu memastikan terdapat port HDMI percuma untuk anda gunakan.

Monitor LG Ultragear yang diumumkan di Computex 2022

Langkah 2: Seterusnya, anda memerlukan USB-C ke HDMI Adapter. Penyelesaian yang ideal di sini adalah stesen docking dek stim, hab yang direka untuk menyokong hanya jenis persediaan ini. Malangnya, stesen dok belum dibebaskan lagi, dan Valve telah mengumumkan bahawa ia telah ditangguhkan tanpa tarikh akhir yang teguh, jadi ia tidak benar -benar pilihan pada masa ini. Dok lain boleh berfungsi, tetapi kami lebih suka mengesyorkan dok rasmi terus dari sumber.

Alternatifnya ialah mendapatkan USB-C ke HDMI Adapter. Sekali lagi, kerana had dek, hampir mana -mana penyesuai akan melakukan tugas di sini. Model Anker ini adalah versi yang berpatutan pada $ 18 yang harus melakukan silap mata. Anda akan mahu menyambungkan port USB-C Deck Steam ke satu hujung penyesuai dan kabel HDMI paparan anda ke hujung yang lain.

Anker's USB C ke HDMI Adapters

 • Asus Rog Ally vs. Deck Steam: Inilah cara mereka membandingkan
 • SSD baru WD adalah peningkatan dek stim yang anda tunggu
 • Monitor melengkung terbaik untuk 2023

Langkah 3: Anda juga ingin memastikan kabel HDMI anda cukup lama sehingga anda tidak perlu duduk di sebelah paparan. Kabel hdmi yang hanya beberapa kaki panjang mungkin bukan pilihan yang betul kecuali anda boleh menyimpan dek stim anda dekat dengan paparan.

Langkah 4: Sambungkan kabel HDMI ke paparan anda dan kemudian ke penyesuai anda. Sambungkan kabel USB-C penyesuai ke dek stim anda.

Langkah 5: Sekiranya anda belum melakukannya, putar dek stim anda dan paparkan. Tunggu sekurang -kurangnya beberapa saat untuk dek untuk beralih ke paparan luaran. Jika ia tidak kelihatan seperti ia berfungsi, semak semula nombor input port HDMI dan pastikan paparan anda berada pada input yang betul. Kadang -kadang mencabut kabel HDMI anda dan memasukkannya semula akan menyelesaikan masalah pengiktirafan juga.

Langkah 6: Pastikan dek stim anda dikemas kini. Valve telah mengatakan bahawa mereka berusaha untuk meningkatkan pengalaman dok dengan semua paparan luaran. Anda ingin memanfaatkan pembetulan pepijat perisian atau kemas kini sambungan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak petua dan cara untuk dek stim, lihat panduan kami mengenai beberapa perkara terbaik yang boleh anda lakukan dengan dek stim anda.

Cadangan editor

 • Anda mesti menunggu lama untuk dek wap 2
 • Cara menyegerakkan kalendar Outlook anda dengan iPhone
 • Deck Steam 2? Kebocoran ini mencadangkan injap sedang mengusahakan perkakasan baru
 • Selepas empat bulan dengan Rog Ally, saya akan kembali ke dek stim saya
 • Dengan Legion Lenovo pergi, adakah kita akhirnya mempunyai pembunuh dek stim?