Reddit – menyelam apa -apa, Scotland (Civ6) | Tamadun Wiki | Fandom

Scotland (civ6)

Pecahan Sebelumnya: Perancis Catherine de Medici, yang terdapat di sini .

A Dirge over the Highlands: Kerosakan Scotland

Maaf saya terlambat, orang! Kerosakan ini semakin lama daripada yang saya jangkakan! Kerosakan hari ini akan meliputi Scotland, salah satu puak yang paling menyeronokkan untuk bermain pada pendapat saya.

Pecahan Sebelumnya: Perancis Catherine de Medici, yang terdapat di sini .

Scotland adalah puak kemenangan saintifik yang hebat, dan pernah menjadi salah satu kuasa lima. Dengan menguruskan sumber mewah untuk memastikan bandar -bandar anda gembira, Scotland boleh mengenakan bayaran melalui pokok teknologi untuk mencapai kemenangan saintifik pada kadar yang dapat dipadankan oleh orang lain.

Scotland vs Korea

Apabila anda membaca pengenalan kepada kerosakan ini, salah satu pemikiran pertama anda mungkin sesuatu-sesuatu-korea. Dan saya tidak menyalahkan anda; Keupayaan Korea untuk mencapai kemenangan saintifik sangat terkenal, dan atas alasan yang baik. Seowons mereka yang berkuasa, ditambah tiga kerajaan untuk meningkatkan penambahbaikan jubin yang berdekatan, dan Hwarang untuk meningkatkan generasi sains, menjadikan Korea sebagai juara sains mentah yang tidak dipertikaikan. Tetapi pertimbangkan ini: sementara Korea dapat menjana jumlah sains yang luar biasa, mereka tidak mendapat apa -apa bonus untuk pengeluaran, meninggalkan mereka dengan strategi magnus menegak yang sama ada tamadun lain yang dapat ditarik. Jerman adalah sisi lain untuk duit syiling ini; Terima kasih kepada beberapa Hansas yang dirancang dengan baik, Jerman boleh menjana jumlah pengeluaran yang tiada tandingannya, tetapi mereka mendapat bonus langsung sifar ke arah membina kampus (selain bandar imperial percuma, iaitu untuk semua Daerah, bukan hanya kampus) atau menjana sains secara umum. Oleh itu, apa yang kita lihat di sini adalah jenis kemenangan yang memerlukan tamadun untuk menghasilkan sejumlah besar sains dan pengeluaran, dan dua tamadun yang mendapat manfaat besar ke arah satu, tetapi tidak ada manfaat terhadap yang lain.

Masukkan Scotland. Terima kasih kepada Pencerahan Scotland, Scotland tidak hanya mendapat bonus ke arah sains, atau pengeluaran; mereka mendapat bonus untuk kedua -duanya. Dan sementara bonus ini tidak besar, mereka penting jika anda menggunakannya dengan betul. Saya lebih terperinci di bahagian kebolehan, tetapi berfikir tentang seluruh Korea/Scotland/Jerman seperti ini: Korea adalah yang terbaik dalam permainan dalam menghasilkan sejumlah besar sains, tetapi tidak menerima bonus untuk pengeluaran. Jerman adalah yang terbaik dalam membuat banyak pengeluaran, tetapi menerima bonus sifar ke arah sains. Scotland, bagaimanapun, duduk dengan selesa di tempat kedua untuk kedua -duanya, dan dengan berbuat demikian, adalah yang paling berkuasa untuk memenangi jenis kemenangan.

Setelah meneliti bukti di kedua -dua belah pihak, Scotland telah mengambil tempat saintifik dalam kuasa saya lima di Korea. Sekiranya anda tidak bersetuju, saya faham sepenuhnya; Korea sangat kuat, dan detik yang sangat dekat. Tetapi pada pendapat saya, Scotland yang dipandu dengan baik mengambil kek ke atas Korea yang baik untuk kemenangan saintifik.

Cukup banyak bonus Scotland dapat dilihat sebagai tambahan kepada pencerahan Scotland, jadi mari kita tutup yang pertama.

Keupayaan tamadun Scotland adalah Pencerahan Scotland. Dengan keupayaan ini, bandar gembira mendapat +5% sains dan +5% pengeluaran, dan menghasilkan +1 titik saintis hebat di kampus mereka dan +1 titik jurutera hebat di zon perindustrian mereka. Bandar -bandar gembira menggandakan bonus ini.

Baik +5% atau +10% mungkin terdengar seperti banyak, dan sebenarnya, mereka tidak; Tetapi kunci adalah untuk mempertimbangkan bahawa bonus ini disusun dengan bonus yang sedia ada dari kemudahan. Sehingga kemas kini Disember 2020, bandar -bandar gembira menjana +10% hasilnya, dan bandar -bandar gembira menjana +20%. Terima kasih kepada akses mudah Scotland ke kemudahan, menjaga bandar -bandar Scotland gembira dapat membayar kejatuhan dalam hasil sains dan pengeluaran; Dan dengan pengubah ini untuk mendasarkan sains dan pengeluaran, ditambah dengan pengubah dari Oxford University dan Ruhr Valley, Scotland dapat mengambil taktik kemenangan saintifik yang biasa, di mana saya akan lebih terperinci di bawah, dan melipatgandakannya ke tahap yang besar.

Unit unik Scotland adalah Highlander. Ia menggantikan Ranger, mempunyai kekuatan tempur +5 dan kekuatan jarak jauh, dan keuntungan +5 kekuatan pertempuran ketika bertarung di bukit dan hutan.

The Highlander adalah pengganti Ranger dengan pertempuran yang lebih tinggi dan kekuatan jarak jauh, dan itu harus memberitahu anda semua yang anda perlu tahu mengenainya. Mereka isu utama dengan Ranger adalah bahawa ia adalah unit recon yang dibuka di era perindustrian; Dan oleh era perindustrian, anda telah meneroka peta, atau anda telah meneroka cukup peta bahawa selebihnya tidak relevan. Oleh itu, kegunaan Ranger boleh dibahaskan dengan sebaik -baiknya; Dan kerana Highlander hanyalah versi Ranger yang lebih kuat dengan apa -apa untuk menjadikannya lebih praktikal dalam aplikasi, ia menderita dari semua masalah yang sama. The Highlander boleh Buat untuk pertengkaran yang baik dan lari dengan promosi serangan hendap, tetapi serangan hendap adalah promosi Tier 3, yang bermaksud anda perlu mengumpulkan banyak pengalaman untuk itu – terlalu banyak untuk menjadikannya praktikal dalam masa yang sama.

Keupayaan pemimpin Bruce Robert adalah Bannockburn. Keupayaan ini membolehkan Scotland mengisytiharkan peperangan pembebasan setelah membuka taktik pertahanan, bukannya perkhidmatan diplomatik. +Pengeluaran 100% di semua bandar dan pergerakan +2 untuk semua unit untuk 10 giliran seterusnya selepas mengisytiharkan perang pembebasan.

Bagi anda yang tidak ingat apa yang membuka kunci perang pembebasan (kerana saya tidak, saya terpaksa melihatnya untuk menulis panduan ini) ia digunakan untuk mengisytiharkan perang mengenai tamadun yang telah menangkap sebuah bandar dari salah satu daripada anda rakan atau sekutu. Keupayaan ini mengingatkan John Curtin, dan ia membawa kesukaran yang sama; Tetapi jika ada, lebih sukar untuk diaktifkan. Mengaktifkan perang pembebasan sangat tidak mungkin, kerana ia memerlukan banyak keadaan untuk menyelaraskan. Dalam pendapat saya yang jujur, lebih baik untuk melupakan keupayaan ini; Tetapi jika kemungkinan datang untuk menggunakannya, merebutnya.

Infrastruktur unik Scotland adalah padang golf. Padang golf adalah peningkatan jubin yang dibuka dengan gereja yang diperbaharui. Ia tidak boleh dibina di atas bukit padang pasir atau padang pasir, dan hanya boleh dibina sekali setiap bandar. Ia menghasilkan kemudahan +2, +1 rayuan, +2 emas, +1 budaya jika bersebelahan dengan pusat bandar, dan +1 budaya jika bersebelahan dengan kompleks hiburan. Ia juga menambah +1 perumahan selepas membuka kunci globalisasi.

Titik jualan utama golf adalah kemudahan bonus. +2 Kemudahan untuk tamadun yang suka kemudahan sangat penting; Malah 1 kemudahan boleh menjadi perbezaan antara neutral atau bahagia, atau gembira atau gembira, jadi setiap kemudahan. Bonus emas itu juga dapat membantu Scotland membiayai kemenangan saintifik mereka mega-kompleks. Budaya bonus percuma daripada bersebelahan dengan kompleks hiburan boleh menjadi sangat berguna untuk tamadun yang mengutamakan sains ke atas budaya, tetapi meletakkannya bersebelahan dengan pusat bandar hanya boleh dilihat sebagai pilihan, bukan keperluan; jubin bersebelahan dengan pusat bandar berada dalam permintaan yang tinggi, dan 1 budaya tidak banyak berteriak.

Hanya ada satu masalah dengan padang golf, tetapi itu masalahnya. Masalah, seseorang mungkin mengatakan. Atau bahkan masalah yang sangat besar. Dan masalah yang sangat besar ialah Civic Unlock Civic: Golf Reformed Golf Course. Civic di akhir cawangan yang tidak membantu Scotland sama sekali adalah satu yang saya akan menasihatkan untuk mengelakkan di semua kos untuk tamadun dengan penjanaan budaya yang agak lemah, meletakkan kos vs. Ganjaran padang golf di bawah pengawasan yang serius. Saya akan mengesyorkan agar anda bekerja untuk membuka padang golf apabila anda mula membangunkan keperluan untuk mereka; Sama ada untuk emas mereka, budaya mereka, kemudahan mereka atau ketiga -tiga mereka, cawangan itu semestinya hanya menjadi sesuatu yang anda lakukan jika anda perlu.

Terdapat banyak cara untuk menjana kemudahan dalam tamadun VI. Sememangnya, anda tidak akan memerlukan semuanya; Hanya cukup untuk mendapatkan bandar -bandar anda cukup untuk gembira. Walau bagaimanapun, kerana setiap peringkat kemudahan yang diperlukan meningkat dengan penduduk, saya akan mengesyorkan anda menyimpan seberapa banyak yang anda boleh. Sehingga kemas kini Disember 2020, Exstatic adalah apabila sebuah bandar mempunyai 5 lagi kemudahan daripada yang diperlukan; Gembira adalah apabila ia mempunyai 3-4 lagi; Kandungan adalah sementara ia mempunyai 0-2 lagi; Tidak senang adalah 1-2 kurang daripada yang diperlukan; Tidak berpuas hati adalah 3-4 kurang; Kerusuhan berada di 5-6; dan pemberontakan berada di 7 dan ke bawah. Oleh itu, untuk mengaktifkan Pencerahan Scotland, anda memerlukan bandar anda untuk mempunyai 3 lebih banyak kemudahan daripada yang mereka perlukan, dan untuk memanfaatkannya, mereka perlu mempunyai sekurang -kurangnya 5 lebih daripada yang mereka perlukan.

Sumber kemudahan itu:

– Sumber Mewah Grant +1 kemudahan hingga 4 bandar, diedarkan ke bandar anda dengan kiraan kemudahan terendah. Pendua sumber mewah tidak memberikan kemudahan tambahan.

– Daerah Kompleks Hiburan dan Geran Bangunan Arena Tahap 1 +1 ke Bandar mereka, dan Zoo dan Stadium Grant +1 dan +2 kemudahan masing -masing ke semua bandar yang ramah dalam 6 jubin.

– Bangunan pusat membeli -belah di daerah kejiranan memberikan +1 kemudahan ke bandarnya.

– Keajaiban: Alhambra menyediakan kemudahan +2 ke bandar tuan rumahnya, Colosseum Grants +2 kemudahan ke semua bandar dalam 6 jubin, estádio do maracanà geran +2 kemudahan ke semua bandar di tamadun anda, geran gerbang gerbang emas +3 kemudahan, The Great Bath Grants +1 Amenity, The Huey Teocalli Grants +1 Amenity untuk setiap jubin tasik bersebelahan, dan kuil Artemis memberikan kemudahan +1 untuk setiap kem, padang rumput dan ladang dalam 4 jubin.

– .

– Orang hebat: Jane Drew memberikan +4 perumahan dan +3 kemudahan ke bandar ini; John Roebling memberikan +2 perumahan dan +1 kemudahan ke bandar ini; Joseph Paxton memberikan bangunan serantau bandar +1 kemudahan; Ibn Khaldun memberikan kampus yang diaktifkannya di +2 perumahan dan kemudahan +1, dan meningkatkan hasil bukan makanan dari kebahagiaan di empayar anda sebanyak 40%; John Spilsbury memberikan 1 mainan, sumber mewah; Helena Rubinstein memberikan 2 kosmetik, sumber mewah; Levi Strauss memberikan 2 seluar jeans, sumber mewah; dan Estée Lauder memberikan 2 minyak wangi, sumber mewah yang mempengaruhi 6 bandar bukan 4.

– Kepercayaan Agama: Meditasi Zen memberikan +1 kemudahan ke bandar -bandar dengan sekurang -kurangnya 2 daerah khusus, dan bangunan stupa memberikan +1 kemudahan.

– Taman Negara memberi kemudahan +2 ke bandar tuan rumah mereka, dan +1 kemudahan ke empat bandar terdekat ke taman selain tuan rumahnya.

– Penambahbaikan jubin: Cahokia Mounds Grant +1 kemudahan dari gundukan pertama di bandar, dan +1 dari yang kedua selepas meneliti sejarah negara; The City Park memberikan kemudahan +1 jika di sebelah air; Padang golf memberikan kemudahan +2; dan geran resort ski +1 kemudahan.

– Bandar-Bandar: Suzerainty Zanzibar Grants Cinnamon and Cloves, dua sumber mewah yang memberikan +1 kemudahan sehingga 6 bandar raya.

Kemenangan saintifik

Saya tidak boleh memikirkan kerosakan yang lebih baik untuk terperinci untuk kemenangan saintifik daripada kuasa saintifik lima. Terdapat dua strategi utama untuk mencapai kemenangan saintifik: Magnus menegak, untuk menjana banyak pengeluaran di Spaceport City anda; dan rasionalisme, untuk menghasilkan banyak sains.

Strategi rasionalisme agak mudah; Ia berkisar untuk mendapatkan bonus adjacency untuk kampus anda yang sangat tinggi untuk mencetuskan kad dasar rasionalisme, kerana rasionalisme memberikan sains bonus ke bangunan di kampus dengan sekurang-kurangnya bonus +4 adjacency, dan bandar-bandar dengan penduduk sekurang-kurangnya 15. Oleh kerana Korea mendapat bonus adjacency +4 untuk Seowons mereka secara lalai, dan ladang -ladang mereka bersebelahan dengan seowons memberikan +1 makanan, Korea sering dipanggil raja -raja rasionalisme; Scotland juga boleh bekerja rasionalisme, tetapi lebih sukar bagi mereka untuk melakukannya. Cara paling mudah untuk melakukannya adalah biasanya mengelilingi kampus anda oleh daerah sementara juga memberi mereka beberapa jenis bonus adjacency tambahan untuk membantu mencapai +4, sementara 15 penduduk biasanya dicapai dengan meletakkan banyak ladang dalam corak tessellating dan menggunakan kawasan kejiranan untuk perumahan.

Strategi Magnus menegak memerlukan anda merancang tamadun anda di sekitar satu bandar dalam 6 jubin dari semua zon perindustrian anda, kemudian meletakkan Magnus dengan promosi integrasi menegak di pusat bandar itu untuk menerima bonus dari semua kilang -kilang bandar lain – dan Sebaik -baiknya, loji janakuasa minyak – dan menjadikan bandar pusat anda menjadi super bandar dengan banyak pengeluaran untuk membuat spaceports dan menyelesaikan projek perlumbaan ruang dalam masa rekod, menjadikan magnus menegak eponim.

Kedua -dua strategi ini juga menggunakan keajaiban; Dengan memperuntukkan satu bandar tertentu sebagai “bandar sains”, membina Universiti Oxford di bandar itu (meningkatkan sainsnya sebanyak 20%) dan meletakkan pingala di bandar dengan promosi pustakawan (memberikannya +1 sains setiap giliran untuk setiap warganegara ) Bandar boleh membuat banyak sains setiap giliran – terutamanya jika anda berjaya mengaktifkan rasionalisme di dalamnya. Sementara itu, Spaceport City, dengan sedikit perancangan, dapat membina lembah Ruhr untuk mendapatkan tambahan +20% pengeluaran setiap giliran – dan dengan magnus menegak dalam permainan, kota dapat membuat apa -apa yang anda inginkan pada tahap yang menakutkan.

Kedua-dua bandar sains anda dan bandar pengeluaran anda akan mendapat manfaat yang besar dari Kilwa Kisiwani jika anda mendapat kekuasaan yang cukup berkaitan dengan negara-negara yang relevan, tetapi malangnya hanya satu yang dapat memilikinya. Pertimbangkan negara-negara bandar mana yang anda telah merampas kekuasaan, dan membinanya dengan sewajarnya.

Cukup menarik, kerana Magnus menegak menggalakkan anda untuk menyelesaikan bandar -bandar anda berdekatan, dan cara paling mudah untuk mendapatkan adjacensi untuk kampus anda adalah untuk meletakkan bandar -bandar anda rapat, secara semula jadi masuk akal untuk merancang bandar anda untuk bercampur dengan satu sama lain – membawa kepada apa yang membawa kepada apa yang membawa kepada apa yang membawa kepada apa yang membawa kepada apa yang membawa kepada apa Saya suka menelefon, bulatan Scotland. Lihat, dan nikmati!

Biar saya nyatakan: Ini adalah strategi yang boleh digunakan oleh tamadun untuk mencapai kemenangan saintifik dengan cepat. Walau bagaimanapun, Scotland dapat melaksanakan strategi ini dengan sangat baik terima kasih kepada Pencerahan Scotland yang meningkatkannya.

Stesen Penyelidikan Amundsen-Scott

Ahhh. Stesen Penyelidikan Amundsen-Scott. Saya ragu saya satu -satunya yang melihat keajaiban ini dan berfikir, “Wow – ini kelihatan sangat keren. Saya harap saya dapat membinanya.”Baiklah, saya di sini untuk memberitahu anda ada cara untuk membinanya yang telah saya lakukan pada masa lalu! Semua yang anda perlukan adalah peneroka, jurutera hebat Shah Jahān, Reyna dengan promosi kontraktor, tempat salji yang bagus tanpa masalah kesetiaan, dan (6660 + 4x kos pengeluaran sebuah daerah) emas!

Pertama, menetap di kawasan salji, dan berikan Reyna kepadanya. Tunggu 5 menghidupkannya, kemudian membeli kampus, perpustakaan, universiti, dan makmal penyelidikan. Kemudian letakkan stesen penyelidikan Amundsen-Scott di sebelah kampus, dan aktifkan Shah Jahān di sebelahnya. Dengan mengandaikan anda mempunyai cukup emas di Perbendaharaan anda, stesen penyelidikan Amundsen-Scott harus diselesaikan dengan serta-merta!

Nota: pengiraan saya mungkin tidak tepat, tetapi saya percaya ini adalah jumlah emas yang tepat.

Tidak mengambil jenius untuk melihat bahawa orang Scotland disesuaikan dengan kemenangan saintifik. Sains dan pengeluaran mereka yang hebat bermakna mereka berpeluang untuk kemenangan dominasi, tetapi saya tidak akan mengesyorkannya; Kekeliruan perang dapat menurunkan kemudahan dengan cepat.

– Ingat, lokasi pertempuran dalam tamadun VI adalah jubin pertahanan; Dengan kata lain, Highlander hanya mendapat bonus mereka jika a) mereka menyerang unit di hutan atau bukit atau b) mereka diserang semasa di hutan atau bukit.

– Anda boleh mengisytiharkan keamanan dengan tamadun yang anda nyatakan perang, tanpa mengira casus belli yang digunakan – dan sama ada anda memenuhi casus belli. Oleh itu, jika anda mendapati bahawa peluang itu datang untuk mengisytiharkan perang pembebasan, mengisytiharkan perang, dan selepas 10 giliran, membuat perdamaian; Dan selepas 10 lagi, mengisytiharkan perang lagi – dan jangan lupa, mengisytiharkan perang pembebasan menghasilkan keluhan sifar!

– Jangan terlepas pandang generasi rayuan dari padang golf. Seperti yang dibincangkan sebelum ini, Scotland suka membina banyak kompleks hiburan, yang menjana rayuan; Mereka juga mahu meletakkan padang golf di sebelah kompleks hiburan untuk budaya; Dan mereka mahu meletakkan beberapa dataran teater (seperti semua tamadun) untuk menjaga budaya mereka berjalan, idealnya di sebelah kompleks hiburan mereka untuk mendapatkan bonus adjacency. Semua perkara ini meningkatkan daya tarikan – mungkin ditubuhkan untuk taman negara.

– Jika negara-negara Buenos Aires muncul, berjuang keras untuk suzerainty; Ia dapat memberikan banyak kemudahan, dan menjadi negara industri perindustrian, ia dapat memberikan pengeluaran bonus – sesuai untuk kemenangan saintifik.

– Mengenai topik kemudahan melalui keajaiban. Keajaiban yang paling diinginkan untuk Scotland harus menjadi Colosseum, Estádio do Maracanã, dan – mungkin – Kuil Artemis. Colosseum menjana budaya dan kemudahan, dan memandangkan anda akan membina lebih banyak kampus daripada dataran teater, ini sangat membantu. Kemudahan +2 estádio untuk semua bandar sangat kuat. Kuil Artemis sama ada dapat menghasilkan jumlah hasil yang gila atau hampir tidak ada, jadi jangan ragu untuk melemparkannya.

– Adakah anda melihat orang hebat yang membantu Scotland dengan lebih daripada sekadar kemudahan? Betul, ia adalah Ibn Khaldun; Bonusnya untuk kebahagiaan menghasilkan sinergi dengan sempurna dengan cinta Scotland untuk kemudahan, dan mendapat hasil bonus dari mereka!

– .

– Aspek pencerahan Scotland yang sering diabaikan adalah bonus orang hebat mata. Beri Pingala Promosi Hibah, Pastikan Bandar Anda Eksstatik, Dan Rake Di Titik!

– Ketika datang ke Kerajaan Tahap 3, saya biasanya menganjurkan demokrasi; sebagai Scotland; Saya percaya demokrasi adalah Jauh di luar komunisme. Bukan sahaja anda mendapat laluan perdagangan yang lebih lumayan, anda juga mendapat akses kepada kad polisi New Deal, yang sesuai untuk Scotland.

Kesimpulannya, Scotland telah benar -benar memperoleh tempat mereka dalam Power Five; Mengalahkan Korea, Australia dan Jerman untuk menuntut mahkota mereka.

Tidak, saya benar -benar tidak meyakinkan diri saya Scotland adalah tamadun kegemaran saya semasa menulis ini, apa yang anda bicarakan?

Scotland (civ6)

Happy Cities Gain +5% Sains dan +5% Pengeluaran, dan menjana +1 Point Saintis Besar di kampus mereka dan +1 Point Jurutera Besar di Zon Perindustrian mereka. Bandar -bandar gembira menggandakan bonus ini.

Unik

Unit

Infrastruktur

Geografi & Data Sosial

Nama Empayar

Demonim

Lokasi

Saiz

30,090 batu persegi (77,933 kilometer persegi)

Penduduk

EST. 5.4 juta pada masa kini. (300,000 pada abad ke -12)

Modal

The Scotland orang (atau Scots) mewakili tamadun di Tamadun VI: Kenaikan dan Kejatuhan. Mereka diketuai oleh Robert the Bruce, di bawahnya warna lalai mereka berwarna putih dan biru.

Keupayaan tamadun Scots adalah Pencerahan Scotland, yang menyediakan bandar -bandar gembira dengan +5% sains dan pengeluaran dan +1 saintis hebat dan titik jurutera besar di daerah yang sesuai (dan menggandakan bonus ini di bandar -bandar gembira). Unit unik mereka adalah Highlander (yang menggantikan Ranger), dan peningkatan jubin mereka yang unik adalah padang golf.

Kandungan

 • 1 strategi
  • 1.1 Pencerahan Scotland
   • 1.1.1 Memahami kemudahan
   • 1.1.2 Sumber mewah
   • 1..3 Kemudahan dari hiburan
   • 1.1.4 Bonus dari kemudahan

   Strategi []

   Scotland adalah kuasa besar pengeluaran dan sains yang ditujukan kepada kemenangan sains, dengan sandaran kemenangan dominasi, terima kasih kepada kelebihan teknologi mereka. Permainan unik mereka berputar di sekitar menjaga subjek setia mereka gembira dengan tahap kemudahan yang tinggi, di mana Empire mempercepatkan masa depan dengan inovasi saintifik.

   Ulasan Pakar Gamespot

   11 Februari 2019

   08 Februari 2018

   24 Oktober 2016

   Pencerahan Scotland []

   Nota: Setelah banyak perubahan kepada kemudahan di Mengumpulkan ribut peraturan, ambang kemudahan di Mengumpulkan ribut jauh lebih tinggi daripada di Naik dan turun, Tetapi bonus dari kemudahan juga lebih banyak Mengumpulkan ribut. Panduan berikut hanya menggunakan ambang kemudahan dan bonus Mengumpulkan ribut peraturan, kerana jauh lebih sukar untuk mencapai bandar -bandar yang bahagia dan gembira sekarang. Walau bagaimanapun, sebarang strategi yang dibincangkan di sini (bagaimana untuk mengumpulkan kemudahan, Cara memeriksa semasa Status kemudahan, dll.) masih berlaku untuk Naik dan turun peraturan. Panduan ini ditulis supaya anda dapat mencapai bandar -bandar gembira dan gembira di Mengumpulkan ribut, Oleh itu, jika anda mengikuti semua langkah ini, mencapai perkara yang sama di Naik dan turun tidak boleh menjadi masalah.

   Sekiranya ada apa-apa untuk belajar tentang Scotland, keupayaan ini: ia adalah apa yang membuat atau memecahkan Scotland. Sama seperti Korea, Scotland hanya mempunyai satu keupayaan yang benar -benar bermakna: anda mempunyai unit unik yang tidak bernilai, keupayaan pemimpin yang hampir tidak pernah dimainkan kerana ia sangat bergantung pada tingkah laku orang lain, dan salah satu penambahbaikan unik yang paling teruk di permainan yang hanya berfungsi sebagai lanjutan dari kemampuan tamadun. Tidak seperti Seowon yang bodoh, Pencerahan Scotland adalah keupayaan yang boleh gagal, terutama bagi pemain yang tidak berpengalaman dengan sistem kemudahan. Gagal mengaktifkan keupayaan ini akan membuatkan anda bermain tamadun vanila tanpa unik atau bonus.

   Memahami kemudahan []

   Kemudahan dalam Tamadun VI setanding dengan kebahagiaan di Tamadun v, Tetapi secara keseluruhan, sistem kemudahan baru jauh lebih memaafkan. Tidak ada tempat berhampiran sebagai menghukum sebagai kebahagiaan, yang bermaksud anda dengan selamat boleh mengabaikan kemudahan dalam kebanyakan permainan yang anda mainkan, terutama apabila anda menganggap bahawa bandar -bandar tambahan dapat mengakibatkan kemudahan yang rendah, tetapi hasil yang diterima dari memiliki kota -kota satelit akan selalu melebihi penalti dari kemudahan (yang sebahagiannya menjelaskan mengapa kompleks hiburan dan taman air umumnya kurang digunakan). Oleh kerana Scotland adalah satu -satunya tamadun dalam permainan yang benar -benar terobsesi dengan kemudahan, permainan mereka agak unik, walaupun banyak kekurangan dari kebolehan mereka yang lain.

   Dalam Mengumpulkan ribut, Bandar tidak bermula dengan kemudahan percuma (yang biasa mereka lakukan dalam peraturan sebelumnya), dengan pengecualian modal, kerana istana kini menyediakan 2 kemudahan dari hiburan (1 kemudahan dalam peraturan sebelumnya). Untuk mengira jumlah kemudahan yang diperlukan untuk bandar menjadi kandungan, membahagikan penduduknya dengan 2 dan bulat. Bilangan kemudahan berlebihan atau kekurangan menentukan status bandar anda, seperti berikut:

   • Gembira bermula pada 5 kemudahan tambahan atau lebih, semua hasil bandar meningkat sebanyak +20%.
   • Gembira Memerlukan 3-4 kemudahan tambahan, semua hasil bandar meningkat sebanyak +10%.
   • Kandungan bermula pada 0 hingga 2 kemudahan tambahan, tidak ada bonus atau penalti yang digunakan.
   • Tidak senang bermula pada 2 hingga 1 kemudahan kurang daripada yang diperlukan. Semua hasil bukan makanan kini menurun sebanyak 10%, pertumbuhan penduduknya berkurangan sebanyak 15%.
   • Tidak berpuas hati bermula pada 4 hingga 3 kemudahan kurang daripada yang diperlukan. Semua hasil bukan makanan kini menurun sebanyak 20%, pertumbuhan penduduknya berkurangan sebanyak 30%.
   • Kerusuhan Bermula pada 6 hingga 5 kemudahan kurang daripada yang diperlukan, semua hasil bukan makanan menurun sebanyak 30%. Di samping itu, unit pemberontak mungkin mula muncul di wilayah bandar.
   • Pemberontakan bermula pada 7 kemudahan kurang daripada yang diperlukan atau di bawah. Semua hasil bukan makanan kini berkurangan sebanyak 40%, unit pemberontak akan kelihatan lebih kerap dan lebih banyak daripada sebelumnya.

   (Sekali lagi, ini adalah ambang dan bonus untuk Mengumpulkan ribut peraturan. Untuk peraturan sebelumnya, periksa halaman kemudahan.)

   Terdapat dua “jenis” utama kemudahan: kemudahan dari sumber mewah dan kemudahan dari hiburan. Walaupun mereka sama-sama berfungsi, anda dapat memahami kemudahan dari sumber-sumber mewah adalah sumber kemudahan empayar, yang akan diedarkan secara automatik ke bandar-bandar yang memerlukan kemudahan yang paling banyak, sementara kemudahan dari hiburan adalah sumber kemudahan setempat, yang berasal dari daerah, bangunan-bangunan , Keajaiban, kad dasar, atau kebolehan unik, dan mereka tidak dapat dipindahkan ke bandar -bandar lain.

   Dengan mekanik asas di luar jalan, mari kita berpindah ke bahagian utama: Cara Memburu Kemudahan.

   Sumber mewah []

   Sumber -sumber mewah jelas merupakan sumber kemudahan awal yang indah. Kemudahan dari kemewahan diperuntukkan secara automatik ke bandar -bandar dengan kemudahan yang rendah, membentuk tahap asas untuk kemudahan. Melihat garis dasar ini, anda akan mengenali bandar -bandar mana yang memerlukan kemudahan tambahan dari hiburan, supaya anda dapat membina kompleks hiburan di sana tanpa menghabiskan pengeluaran tanpa perlu .

   Awal dalam permainan, pengakap luas untuk sumber mewah yang berharga dan tamadun utama lain untuk meningkatkan penulisan. Lebih luas peta itu, lebih banyak sumber mewah yang ada. Setiap benua mempunyai 4 sumber mewah tanah yang unik, dengan peta duel hanya mempunyai 1 benua sehingga peta besar yang mempunyai 6 benua. Di samping itu, peta pertarungan dan kecil mempunyai 2 sumber mewah air, kecil dan standard mempunyai 3, besar dan besar dengan 4. Amber boleh dikira sebagai sumber air dan tanah sehingga kadang -kadang anda boleh berakhir dengan 1 sumber yang lebih sedikit daripada biasa. Dengan ini, bermain Scotland dalam permainan awal seperti bagaimana anda bermain Sepanyol. Memberi penekanan yang berat terhadap penerokaan untuk mengamati benua baru dengan jenis sumber mewah lain yang belum anda miliki. Walaupun menyelesaikan bandar -bandar baru di benua yang berbeza adalah mustahil untuk apa jua sebab (lokasi akan terlalu jauh dari empayar anda, sukar untuk diakses, tertakluk kepada tekanan kesetiaan asing yang kuat, dan lain -lain.), Pengakap untuk benua baru sangat bagus untuk bertemu empayar di benua lain yang mempunyai akses kepada kemewahan yang anda tidak mempunyai, yang dapat memudahkan perdagangan. Juga, kerana kemewahan air diedarkan lebih rawak, anda ingin memberi penekanan lebih kepada teknologi navigasi lebih awal daripada tamadun bukan naval yang lain, jadi anda boleh menghantar peneroka anda untuk menjajah tanah kecil di mana anda mempunyai akses ke kemewahan air baru.

   Selain kampus dan zon perindustrian yang harus hadir di setiap bandar anda, hab komersial juga harus diprioritaskan, bahkan untuk bandar -bandar pesisir. Pelabuhan pasti mempunyai bangunan yang lebih kuat yang memberikan hasil yang lebih berguna, tetapi hab komersial memberikan jenis orang yang lebih berguna. Pedagang hebat sangat membantu Scotland, terutama empat peniaga hebat yang memberikan kemewahan yang unik: John Spilsbury (mainan), Levi Strauss (Jeans), Helena Rubinstein (Cosmetics) dan Estée Lauder (minyak wangi). Juga, peniaga-peniaga yang hebat yang memberikan utusan-utusan membantu Scotland mewujudkan hubungan diplomatik yang kuat dengan negara-negara kota saintifik dan perindustrian, terutama apabila digunakan dalam kombinasi dengan Kilwa Kisiwani, yang harus dibina mutlak untuk Scotland pada peta besar atau besar.

   Kemudahan dari hiburan []

   Oleh kerana kemewahan terhad, kebanyakan kemudahan yang anda perolehi dalam permainan anda akan dari hiburan, yang diberikan oleh kompleks hiburan/taman air, keajaiban, kad dasar dan kadang-kadang bandar raya.

   Kompleks hiburan dan taman air jelas merupakan pelaburan paling mahal yang boleh anda buat ke dalam kemudahan, tetapi juga yang paling dipercayai. Kompleks hiburan dan arena memberikan 2 kemudahan ke bandar induknya, cukup untuk bertemu bandar itu dari kandungan hingga bahagia, atau dari gembira dengan gembira. Walau bagaimanapun, membina kompleks hiburan di setiap bandar adalah seperti yang berlebihan, kerana bangunan Tier 2 dan 3 tidak disusun, sama seperti bagaimana kilang dan loji kuasa berfungsi. Satu kompleks hiburan awal dan arena adalah mutlak mestilah walaupun, kerana mereka membolehkan anda membina Colosseum Yang Maha Kuasa. Colosseum memberikan semua bandar dalam 6 jubin 2 kemudahan, yang bersamaan dengan membina kompleks hiburan dan arena di semua bandar dalam 6 jubin, tanpa perlu mendedikasikan pengeluaran tambahan atau slot daerah, yang besar untuk Scotland. Keajaiban ini sama pentingnya dengan Scotland sebagai piramid kepada Qin Shi Huang. Walau bagaimanapun, kerana Scotland tidak mempunyai bonus pengeluaran dalam permainan awal, serta budaya untuk mencapai permainan dan rekreasi dengan cepat, anda perlu membina beberapa monumen, mempromosikan pingala untuk ahli dan beeline bahawa sivik sejurus selepas falsafah politik. Walaupun Republik Klasik jelas merupakan pilihan kerajaan Tier 1 yang lebih baik untuk Scotland, pertimbangkan untuk mengadopsi autokrasi terlebih dahulu hanya untuk bonus pengeluaran yang mengagumkan, slot di Corvée, kerana tidak pernah ada penekanan yang cukup pada betapa pentingnya Colosseum untuk permainan anda. Ingat, jangan membina bangunan kerajaan Tier 1 sekarang, jadi anda tidak akan terjebak dengan kad warisan autokratik, kerana kad warisan Republikan lebih baik untuk anda di jalan. Kuadrat teater mendapat bonus adjacency utama ketika bersebelahan dengan kompleks hiburan dan taman air, serta keajaiban, jadi ingatlah untuk meletakkan sekurang -kurangnya sebuah persegi teater di sebelah kompleks hiburan dan Colosseum untuk Budaya Easy 4 . Memandangkan meletakkan persegi teater di sebelah kompleks hiburan yang anda ingin bina, kerana budaya dapat membawa anda jauh sebagai tamadun sains. Anda hanya perlu membina kompleks hiburan yang mencukupi untuk menutupi empayar anda, kerana bangunan Geran Tahap 2 dan 3 di kawasan itu, jadi anda tidak perlu pergi ke laut dengan Teater Square sama ada.

   Selain Colosseum, Kuil Artemis juga merupakan satu lagi Wonder Scotland yang pasti harus dipertimbangkan, kerana ia memberikan kemudahan tambahan kepada semua kem, padang rumput dan ladang dalam 4 jubin, yang boleh menjadi banyak. Perkara terbaik mengenai keajaiban ini ialah anda mempunyai fleksibiliti relatif untuk memilih bandar mana yang akan mendapat manfaat daripada kemudahan tambahan dengan menukar jubin. Kemudahan tambahan tidak terikat kepada keajaiban itu sendiri, tetapi terus ke jubin dalam jejarinya. Bandar -bandar yang memiliki jubin itu akan mendapat manfaat daripada kemudahan, bukan bandar yang membina keajaiban.

   Kedua -dua keajaiban di atas sangat penting untuk Scotland, dengan Colosseum menjadi mustahak setiap permainan dan Kuil Artemis menjadi sedikit lebih situasional bergantung pada bertelur anda. Kemudian dalam permainan, membina keajaiban dengan Scotland sangat mudah: mereka mempunyai output pengeluaran yang tidak masuk akal dan akan menguasai perlumbaan untuk jurutera hebat. Kilwa Kisiwani adalah Wonder Scotland pasti akan pergi ke peta yang besar atau besar, kerana peta-peta itu mempunyai peluang besar untuk mempunyai dua negara perindustrian atau saintifik. Makam di Halicarnassus adalah yang lain mesti ada, keajaiban yang sangat kuat dan unik apabila dimiliki oleh sesiapa sahaja, tetapi memainkan kekuatan Scotland bahkan lebih banyak lagi. Lembah Ruhr, Universiti Oxford, Stesen Penyelidikan Amundsen-Scott juga merupakan calon yang layak. Stesen Penyelidikan Amundsen-Scott adalah satu keajaiban yang luar biasa untuk Scotland, kerana ia menambah satu lagi lapisan pengeluaran dan sains di atas apa yang sudah anda miliki. Scotland juga mempunyai masa yang lebih mudah membinanya juga, kerana kemungkinan besar akan mempunyai Gustave Eiffel, atau Shah Jahān yang sangat kuat.

   Dari segi negara-negara, selain negara-negara bandar dan saintifik untuk mengaktifkan bonus Kilwa, Buenos Aires dan Zanzibar adalah dua negara bandar yang paling berkuasa untuk Scotland untuk mengawal: selagi anda mengawal Buenos Aires dan tidak Keluarkan sumber bonus anda, bandar -bandar Scotland akan sentiasa gembira, dan Zanzibar memberikan 12 kemudahan kekalahan ke empayar anda, membolehkan anda bermain sedikit lebih luas daripada biasa. Cahokia, dengan peningkatan Cahokia Mounds, boleh memberikan sehingga 2 kemudahan, ditambah dengan emas, makanan, dan perumahan ke semua bandar. Jika tidak, Hong Kong sangat berguna jika anda cuba memenangi kemenangan sains.

   Bonus dari kemudahan []

   Empayar Scotland yang gembira dan produktif. Capital Stirling mempunyai 21 kemudahan yang berlebihan. Bandar-bandar yang menerima 24% hasil bukan makanan tambahan dipengaruhi oleh Ibn Khaldun, bandar-bandar yang menerima 20% hasil makanan bukan diasaskan selepas Ibn Khaldun.

   Biasanya, bandar gembira menerima 10% tambahan dalam semua hasil, sementara bandar gembira menerima 20%. Bandaraya Scotland yang gembira menerima 15% tambahan sains dan pengeluaran dan 30% tambahan jika gembira, di atas bonus biasa kepada hasil lain. Bandar -bandar Ekstatik Scotland juga menerima 2 mata saintis hebat dari kampus dan 2 mata jurutera hebat dari zon perindustrian, yang sama kuatnya dengan kesan oracle khusus untuk kampus dan zon perindustrian, tetapi untuk setiap bandar raya yang gembira. Sebuah kampus dengan perpustakaan mendapat mata saintis yang hebat, sebuah bandar Scotland yang gembira dengan kampus dan perpustakaan mendapat dua kali ganda. Sebaik sahaja anda selesai membina infrastruktur yang meningkatkan kemudahan anda, kemungkinan besar anda akan menguasai perlumbaan untuk saintis hebat dan jurutera yang hebat hingga akhir permainan.

   Terdapat seorang saintis hebat yang bersinergi dengan baik dengan Scotland, Ibn Khaldun, diperkenalkan dalam pek Babylon. Dia meningkatkan hasil bukan makanan tambahan dari kemudahan sebanyak 20% (tidak 40% seperti yang dikatakan oleh tooltip), yang bermaksud bandar-bandar Scotland yang gembira akan mendapat 24% semua hasil bukan makanan dan 34% pengeluaran dan sains . Sekarang, 4% semua hasil bukan makanan tidak terdengar seperti banyak, itu benar, tetapi kerana kemudahan akan selalu menjadi tumpuan anda ketika bermain sebagai Scotland, tidak menyakitkan untuk mendapatkan lebih sedikit daripada sesuatu yang anda harus harus Bagaimanapun.

   Bannockburn []

   Scot1 Scot3

   Tidak banyak yang boleh dikatakan mengenai keupayaan ini, bukan kerana ia secara teorinya lemah, tetapi kerana peluang untuk ini dimainkan terlalu tipis. Untuk mengisytiharkan perang pembebasan, anda perlu berteman dengan tamadun dan rakan anda perlu mempunyai sekurang -kurangnya salah satu bandar mereka yang diambil oleh tamadun ketiga. Seperti yang anda lihat, terdapat banyak keperluan dan persediaan untuk ini, yang kebanyakannya terletak di luar kawalan anda.

   Walau bagaimanapun, +100% pengeluaran sangat kuat, terutamanya untuk empayar saintifik. Sekiranya anda berjaya memenuhi syarat untuk mengisytiharkan Perang Pembebasan, nasihat terbaik adalah untuk mengisytiharkannya dengan segera apabila anda boleh, gunakan bonus pengeluaran tanpa benar -benar membebaskan bandar yang diambil, membuat perdamaian selepas 10 pusingan dan ulangi. Dengan melakukan ini, anda boleh mempunyai 10 giliran pengeluaran berganda setiap 20 giliran, yang membolehkan anda pergi untuk kemenangan yang anda mahukan. Anda boleh cuba melemahkan musuh supaya rakan anda berhenti dibuli, selagi anda sebenarnya tidak mengambil dan mengembalikan bandar yang hilang kepada rakan anda, ini dapat dilakukan selama -lamanya.

   Untuk meningkatkan kemungkinan anda akan dapat mengisytiharkan perang pembebasan, lebih baik bermain di peta tanah di mana empayar mula bertanding untuk tanah dan sumber dari awal lagi. Juga, semakin ramai peta, semakin tinggi kemungkinan konflik. Sebagai Scotland, bermain sebagai tamadun pengasingan dalam permainan awal dan menahan diri daripada mewujudkan persahabatan terlalu awal. Sebaik -baiknya, anda ingin berteman dengan tamadun yang telah kehilangan bandar yang lain. Perkara yang baik adalah rakan anda tidak perlu kehilangan bandar semasa persahabatan anda, mereka boleh kehilangan bandar sebelum mereka menjadi rakan anda, dan anda masih dapat mengisytiharkan perang pembebasan. Atas sebab ini, penerokaan cukup penting. Setiap kali anda memenuhi tamadun baru, minta sempadan terbuka dengan segera supaya anda dapat meninjau wilayah mereka. Sekiranya anda melihat sebuah bandar yang bernama aneh, seperti sebuah bandar bernama “Victoria” milik Babylon, anda tahu mereka mesti mengambil bandar itu dari seseorang (dalam kes ini, Kanada). Sekiranya anda tidak terlalu berpengalaman dengan nama bandar di Tamadun VI, Pastikan untuk menyemak senarai nama bandar yang mungkin. Sebaik sahaja anda melihatnya, berusaha untuk berkawan. Oleh kerana casus Belli ini sukar untuk memuaskan, tidak benar -benar membebaskan bandar yang ditangkap, jadi anda boleh membilas dan mengulanginya; Ingatlah untuk ketenangan selepas pengeluaran bonus habis dan mengisytiharkan perang lagi apabila mungkin. Kemudian dalam permainan, setelah anda selesai melancarkan satelit bumi, lebih mudah untuk mendapatkan gambaran udara dari setiap empayar, yang membolehkan anda menerima pengeluaran bonus dalam beberapa langkah terakhir ke arah kemenangan saintifik.

   Padang golf []

   Padang golf membawa pendapatan dan kebahagiaan ke bandar -bandar di mana mereka dibina, serta perumahan di era maklumat. Untuk bonus budaya maksimum, bina mereka di sebelah pusat bandar dan kompleks hiburan. Padang golf menaikkan daya tarikan jubin bersebelahan dan bahkan boleh dibina di atas tundra dan salji, yang cenderung mempunyai rayuan yang lebih tinggi daripada jenis medan lain. Ini dapat membantu Scots mewujudkan tempat untuk taman negara jika mereka memerlukan pelancongan atau kemudahan tambahan.

   Titik jualan utama padang golf, bagaimanapun, adalah bonus kemudahan. Walaupun paling tinggi, bonus budaya adalah terlalu tidak penting pada ketika ini, jadi berfikir dengan teliti sebelum melabur pengeluaran dan slot daerah di kompleks hiburan. Jubin bersebelahan dengan pusat bandar sering sangat berharga, kerana keajaiban yang kuat seperti kota yang dilarang dapat dibina di sana. Untuk memaksimumkan jumlah jubin yang menerima bonus rayuan, sering disarankan untuk melupakan bonus budaya dan membina padang golf dari pusat bandar. Melakukannya membolehkan mereka membekalkan kemudahan tanpa menghendaki rakyat bekerja, yang paling penting Scotland.

   Kelemahan terbesar peningkatan ini adalah keperluan siviknya. Gereja Reformed adalah sivik daun, yang bermaksud ia adalah civic terakhir cawangannya dan tidak dikehendaki membuka kunci civics kemudian, jadi kebanyakan tamadun tanpa kecenderungan agama akan mengabaikannya bersama dengan teologi dan hak ilahi. Walau bagaimanapun, Scotland harus menemui ketiga -tiga untuk membuka kunci peningkatan unik mereka. Dalam permainan anda, jika anda bernasib baik dengan pelbagai jenis sumber mewah, dapat membina colosseum yang penting, dan empayar anda tidak terlalu luas, semua bandar anda dapat mencapai status gembira walaupun tanpa kemudahan tambahan dari padang golf. Ingatlah untuk sentiasa memeriksa status bandar untuk melihat tahap kemudahan anda, supaya anda boleh membuat keputusan sendiri bila membuka kunci padang golf. Sekiranya kemudahan anda sudah menjadi gembira, tidak ada gunanya membuang budaya anda untuk menemui tiga sivik agama – anda boleh meninggalkannya sehingga kemudian dalam permainan ketika sumber mewah dan colosseum tidak lagi cukup untuk menjaga kota -kota anda gembira.

   Dalam Mengumpulkan ribut, bilangan kemudahan bonus naik dari 1 hingga 2 (1 lebih tinggi); Walau bagaimanapun, ambang kemudahan naik dengan 2 (Happy kini memerlukan 3 kemudahan, yang digunakan untuk menjadi 1, dan Exstatic memerlukan 5 kemudahan, yang digunakan untuk 3). Perubahan ini ke ambang kemudahan menjadikan padang golf, peningkatan yang sangat mendalam, entah bagaimana berjaya menjadi lebih teruk lagi. Walaupun kemas kini April 2021 memancarkan banyak penambahbaikan yang lemah seperti Kurgan dan Piramid Nubian, padang golf itu ingin tahu. Ini menjadikan padang golf, tidak diragukan lagi, peningkatan unik yang paling teruk dalam permainan, dan bukannya untuk Aztec Tlachtli, ia akan menjadi sekeping infrastruktur unik yang paling teruk juga. Fikirkan ini sama dengan keupayaan tamadun Korea: ia hanya berfungsi sebagai lanjutan keupayaan terkuat anda, dan tidak boleh menjadi tumpuan anda dalam keadaan apa pun.

   Highlander []

   Di samping menjadi lebih kuat daripada renjer yang digantikannya, Highlander menerima bonus pertempuran di kawasan kasar. Oleh kerana ia menggantikan unit yang nampaknya tidak banyak digunakan, Highlander juga mempunyai setiap masalah yang dimiliki oleh Ranger. (Baca lebih lanjut di sini.) Sekiranya anda bermain Scotland untuk pertama kalinya dan mahukan rasa tamadun yang biasa dan paling biasa, unit ini hanya berfungsi sebagai skor 4 era dan tidak ada yang lain. Sekiranya anda mencari pengalaman permainan yang baru dan lebih mencabar, teruskan membaca.

   Walaupun ada kemungkinan untuk menggunakan Highlander dalam pertempuran, sangat sukar untuk melakukannya dengan berkesan. Matlamat anda adalah untuk mendapatkan promosi Tier III, serangan hendap, tetapi sejak unit rekoni sebelumnya tidak melakukan banyak pertempuran kerana itu bukan tujuan mereka, tidak mungkin untuk mendapatkan banyak pengakap pra-bina untuk mendapatkannya dan menaik taraf mereka Kemudian, walaupun anda menjalankan tinjauan. Berikut adalah beberapa petua untuk mendapatkan yang sangat sukar untuk mencapai promosi supaya Highlander anda sebenarnya boleh mempunyai tujuan dan bukannya skor 4 era:

   1. Pastikan setiap kampung suku dan keajaiban semula jadi ditemui oleh pengakap. Untuk keajaiban semulajadi, anda boleh tahu jika anda dekat dengan satu tanpa menemuinya dengan menghidupkan hasil jubin. Sekiranya anda melihat hasil yang tidak biasa, terutamanya dengan jenis hasil yang tidak teratur (seperti sains, iman dan budaya), pada jubin yang tidak sepatutnya mempunyai hasil, berhenti lebih jauh dan hantar pengakap dengan cara itu. Pastikan anda mempunyai kad dasar tinjauan yang berjalan sebelum menemui sama ada kampung puak atau keajaiban semula jadi.
   2. Sekiranya anda berada di rantau yang agak terpencil (seperti di plat pulau atau peta kepulauan), pastikan pengakap anda adalah tahap 2 dengan memerangi orang barbar sebelum membiarkan mereka menemui kampung puak. Oleh kerana XP dari memerangi barbarians setelah mendapat tahap 2 dikurangkan secara drastik, anda dapat memaksimumkan keuntungan XP yang mungkin dengan melakukan ini. Walau bagaimanapun, jika anda tahu anda tidak bersendirian, pastikan untuk menjaga kampung -kampung ini dengan meronda unit lain di sebelah mereka dan ingat untuk menuntutnya, walaupun tidak oleh pengakap, jika anda melihat civs lain adalah dekat.
   3. Tentera Terracotta memberikan promosi percuma ke setiap unit tanah. Pastikan anda mengumpulkan tentera besar pengakap dan dataran tinggi sebelum menamatkan keajaiban ini.
   4. (Hanya) Dengan tajuk Embrasure, Victor dapat memberikan promosi permulaan percuma, walaupun tidak begitu membantu kerana anda selalu dapat melakukannya dengan teliti bergantian antara memerangi orang barbar dan penyembuhan.
   5. (Hanya) Skirmisher bukanlah unit yang berguna kerana anda tidak memerlukan unit rekon anda, tetapi dalam kes Scotland, unit ini adalah batu loncatan yang berguna untuk mendapatkan XP untuk Highlanders masa depan anda.
   6. Sangat penting, tetapi kadang -kadang pemain lupa: Jika anda tidak dapat mengumpulkan cukup XP untuk pengakap anda untuk mencapai serangan hendap (yang paling banyak, jika tidak semua, permainan anda), gunakan Highlanders anda untuk bertarung ketika menjalankan tinjauan. Ini berfungsi kerana rangers lebih kuat daripada musketmen dengan serangan jarak jauh dan tidak terlalu buruk pada pertahanan sama ada, dan Highlanders anda lebih kuat daripada itu dengan bonus keadaan di atas.

   Sama seperti Ranger yang digantikannya, Highlander nampaknya tidak terlalu kerap bermain, kerana pengakap pastinya akan diturunkan dekat dengan bahagian bawah senarai keutamaan anda dalam era perindustrian dan ia tidak melakukan pekerjaan yang lebih baik dalam pengakap daripada biasa anda Pengakap, sama ada. Oleh kerana Highlanders lebih buruk daripada unit ketenteraan biasa dalam pertempuran dan memerlukan jumlah persediaan yang melarang untuk berjaya, mereka tidak boleh menjadi faktor yang anda harapkan untuk membawa anda ke kemenangan kecuali anda mencari sesuatu yang sangat, sangat luar biasa.

   Tidak disangka -sangka, Highlander mengendalikan zon kawalan, walaupun menjadi unit dengan serangan jarak jauh. . Ditambah dengan hakikat bahawa Highlander suka bertarung di bukit -bukit dan hutan, pergerakan musuh mungkin lebih terhalang ketika menghampiri Highlander, sehingga dapat menjadi agak bermakna dalam perang pertahanan, terutama jika anda mempunyai banyak bukit dan jubin hutan di dalam anda wilayah. Walau bagaimanapun, seperti yang dianalisis dengan butiran hebat di atas bahawa unit ini dan renjer ia menggantikannya tidak memberi kesan kepada medan perang, ciri ini, sama ada dimaksudkan atau tidak, tidak lebih dari sekeping trivia yang menarik tanpa implikasi permainan sebenar.

   Tidak seperti Tamadun v, dalam Tamadun VI, Tapak pertempuran sebenarnya adalah jubin pertahanan, bukan penyerang. Oleh itu, sama dengan bonus lain yang memberikan kekuatan pertempuran tambahan apabila “berjuang” medan tertentu, Highlander akan menerima kekuatan pertempuran tambahan apabila ia menyerang unit yang berdiri di atas hutan atau bukit, tanpa mengira di mana Highlander berdiri. Juga, Highlander akan menerima kekuatan tempur tambahan pada pertahanan jika ia diserang semasa berdiri di atas hutan atau bukit. Bonus ini tidak disusun dengan sendirinya apabila Highlander bertarung di bukit -bukit berhutan.

   Jenis Kemenangan []

   Scotland jelas ditujukan ke arah kemenangan saintifik, dan anda boleh mencapai ini dengan mudah. Kemenangan penguasaan tidak keluar dari soalan, kerana kelebihan teknologi anda pasti akan mempunyai musuh anda. Kemenangan budaya agak sukar, tetapi tidak mustahil. Walaupun padang golf menyediakan hasil budaya yang rendah dan sangat bersyarat, ia memberi anda rayuan untuk taman negara dan resort tepi pantai, ditambah dengan semua pengeluaran bonus yang anda miliki untuk membina dataran teater dan keajaiban.

   Strategi kaunter []

   Semasa bermain menentang Scotland, anda mahu mengalahkan mereka lebih awal. Sekiranya anda bertelur di sebelah mereka di zaman purba, adalah idea yang baik untuk hanya berlari ke arah mereka dan mengambil satu atau lebih bandar jika mungkin untuk meletakkan mereka jauh di belakang orang lain. Sebagai alternatif, anda boleh melepaskan kejayaan mereka dengan persekutuan penyelidikan, tetapi anda boleh menjadi Scotland tertentu tidak akan menyerang anda selagi anda mempunyai bandar yang dekat kerana agenda Robert the Bruce. . Oleh kerana semua mungkin mereka berkisar keupayaan tamadun mereka, lebih banyak sumber kemudahan yang anda dapat menafikan dari mereka, semakin baik. Suzerainty of Muscat dan Zanzibar, The Colosseum, 4 Pedagang Besar yang memberikan kemewahan, ini adalah pesaing utama yang dikehendaki Scotland dalam setiap perlawanan. Mereka tidak buruk untuk tamadun lain, jadi tidak ada bahaya yang dilakukan sedikit dari jalan anda untuk merampasnya dari tangan Scotland.

   Sebaik sahaja anda telah membuka kunci unit udara, jika anda masih belum meletakkan Scotland di belakang, gunakannya untuk menyasarkan kawasan yang sama seperti yang disenaraikan di atas. Tidak kira era, jika anda melihat bahawa Scotland telah meletakkan utusan di negara-negara kota militeristik atau saintifik, mungkin bernilai anda sambil menghantar mata-mata untuk membuangnya. Akhirnya, sama ada anda bermain sebagai mereka atau tidak, unit unik Scotland, Highlander, tidak hebat. Mereka tidak akan menjadi sasaran keutamaan di medan perang, atau unit yang anda ingin menghasilkan lebih dari sekali untuk skor era.

   Kemasukan Sivilopedia []

   Menduduki bahagian paling utara di pulau Great Britain, sejarah Scotland telah lama saling berkaitan dengan jirannya yang hebat di selatan. Setelah berjuang berulang kali untuk kemerdekaan sepanjang sejarahnya, negara Scotland sering mendapati dirinya menjadi objek keinginan untuk menyerang pasukan dari seluruh dunia.

   Beberapa sejarah yang direkodkan di Scotland berasal dari penaklukan dan perjalanan Empayar Rom, yang merampas sebahagian besar England dan Scotland pada pergantian abad ke -1. Pada masa itu, Scotland dihuni oleh pelbagai suku kaum yang diketahui oleh orang Rom sebagai “Caledonians.”Pertengkaran yang kerap di antara orang Rom dan suku -suku tempatan ini dikatakan telah memberi inspirasi.

   Menjelang pertengahan abad ke-4, orang-orang Rom telah meninggalkan percubaan mereka untuk mengawal Kepulauan British, dan selama ribuan tahun yang akan datang, kerajaan-kerajaan tempatan berkembang dengan kekuatan dan koordinasi. Antaranya adalah Gaels dan Kerajaan Dal Riata di Barat, dan Pict dan Kerajaan mereka ke Timur.

   Walaupun bahasa Gaelic (dan banyak budaya mereka) mengatasi Picts, oleh kebanyakan akaun ia adalah Gaels yang perlahan -lahan diserap sebagai kerajaan Pictish itu sendiri berkembang menjadi kerajaan Alba. Dalam bahasa Gaelic Kerajaan Alba diterjemahkan sebagai Kerajaan Scotland, dan dari masa ke masa semua yang mendiami tanah mereka dikenali sebagai Scots.

   Ketibaan Viking pertama dari Denmark dan Norway ke pantai Scotland sekitar abad ke -9 membawa ancaman baru kepada kerajaan yang baru. Walau bagaimanapun, sementara penempatan pantai di seluruh Scotland Barat mengalami beberapa serbuan oleh Norsemen ini, ia adalah England yang menderita majoriti murka mereka.

   Pada tahun 1124, Raja Daud I dinobatkan sebagai Raja Scots, yang mengantar era perubahan yang menyapu begitu luas sehingga para sejarawan datang merujuk kepada tempoh itu sebagai “Revolusi Davidian.”Kebangkitan feudalisme mengubah pendekatan Scotland terhadap pemilikan tanah, tadbir urus tempatan, dan struktur ketenteraan.

   Di bawah Raja David bahawa Scotland membina bandar -bandar pertama oleh Piagam Diraja. Dikenali sebagai burghs, penempatan yang disahkan secara rasmi memberikan sumber pendapatan penting bagi raja-raja Scotland untuk berabad-abad yang akan datang. Perdagangan (dan hasil cukai berikutnya) yang diwujudkan di Burghs terbukti menjadi faktor kritikal dalam pembangunan berterusan Scotland sepanjang Zaman Pertengahan.

   Sebanyak 200 tahun selepas pemerintahan David, Scotland menghadapi pemerintahan bahasa Inggeris yang semakin meningkat di atas tanah dan orangnya. Apa yang dikenali sebagai Perang Pertama Kemerdekaan Skotland.

   Semasa revolusi ini, dua wira paling terkenal di Scotland, Sir William Wallace dan Robert the Bruce, pertama kali menjadi terkenal. Kedua -duanya akan memimpin tentera Scotland ke dalam pertempuran melawan raja -raja Inggeris, longshanks pertama, dan kemudian anaknya Edward II.

   Di bawah pemerintahan Robert, pengisytiharan Arbroath ditandatangani pada tahun 1320 dan dihantar ke Paus. Dianggap oleh ramai yang menjadi perisytiharan kemerdekaan pertama di dunia, dan inspirasi kemudian untuk Deklarasi Kemerdekaan Amerika Syarikat, dokumen ini mendakwa status Scotland sebagai negara berdaulat. Dan untuk seketika, ia berlaku.

   Robert The Bruce digantikan oleh anaknya, David II, yang pada gilirannya meninggal dunia pada tahun 1371. Ini membawa kepada takhta yang melewati Robert II, cucu Robert the Bruce (melalui anak perempuannya Marjorie) dan pramugari tinggi Scotland, Walter Stewart.

   Sebagai raja pertama Royal House of Stewart, pemerintahan Robert menandakan permulaan Dinasti Stewart (kemudiannya berubah menjadi Stuart), barisan penguasa yang berterusan yang memimpin Scotland hingga awal abad ke -17. Di antara raja Stuart adalah Mary, Queen of Scots yang terkenal, yang terkenal dipenjarakan dan kemudian dipenggal kepala setelah disabitkan dengan merancang pembunuhan Queen Elizabeth dari England dalam usaha untuk merampas takhtanya.

   Pada tahun 1706, Scotland dan England memasuki rundingan untuk menyatukan kedua -dua kerajaan dalam usaha untuk mengelakkan kemungkinan konflik yang berlarutan, dan untuk meningkatkan keselamatan kewangan dan pengaturan perdagangan kedua -dua pihak. Perjanjian Kesatuan yang dipersetujui membawa kepada perbuatan kesatuan yang secara rasmi membawa kedua -dua negara bersama -sama sebagai United Kingdom Great Britain pada 1 Mei 1707.

   Bertepatan dengan Revolusi Perindustrian, abad ke -18 menandakan fajar tempoh yang dikenali sebagai “Pencerahan Scotland” ketika budaya Scotland berkembang. Kemajuan dalam Seni Bina dan Kejuruteraan, Sastera, Muzik, dan Perubatan Semua membawa penghargaan dan pengaruh Scotland di seluruh dunia. Pada masa ini, Scotland menjadi terkenal dengan kapal karamnya, yang sangat menyumbang kepada peralihan dari kapal pelayaran kayu ke steamships yang diperbuat daripada besi.

   Pada zaman moden, Scotland telah berpindah dari masa lalu perindustriannya dengan pergantungan yang lebih besar terhadap perkhidmatan kewangan dan industri perbankan untuk memimpin pertumbuhan ekonomi. Scotland masih bergantung pada pelbagai barangan perkilangan, dengan wiski Scotch (tidak boleh dikelirukan dengan wiski Ireland) menjadi antara yang paling terkenal dari eksport negara. Namun, boleh dikatakan bahawa sumbangan berterusan Scotland kepada usaha saintifik dan kebudayaan dunia adalah hadiah terbesar kepada dunia.

   Bandar []

   Warga []

   Lelaki Perempuan Lelaki moden Wanita moden
   Amer Ada Angus Alison
   Hamish Burunild Colin Bonnie
   Donnan Deirdre Douglas Fiona
   Ewan Ellen Edmund Gillian
   Giles ESE Harry Heather
   Hugh Florie Simon Iona
   Fergus Ysabell Mungo Rhona
   Ranald Maggie Kenneth Jane
   Dauid Muriel Ian Mary
   Maelcolm Orabilia Wallace Kenna

   Trivia []

   • Simbol tamadun Scotland adalah thistle, yang telah menjadi lambang kebangsaan Scotland sejak pemerintahan Alexander III.
   • Keupayaan tamadun Scotland merujuk tempoh sejarah Scotland yang dicirikan oleh pencapaian intelektual dan saintifik yang hebat.