Reddit – Menyelam apa -apa, Panduan PvP Konflik Kristal FFXIV | Pcgamesn

Panduan pvp konflik kristal ffxiv

Sekarang kita memahami objektif pasukan kita dan bagaimana untuk mendekati taktikal senario yang berbeza, kita harus ingat bahawa pelan permainan tidak mencukupi: musuh juga mempunyai undi. Secara mekanikal, butang pertahanan sejagat tidak begitu rumit -tetapi terdapat banyak perangkap kecil yang pemain dapat dengan mudah jatuh ke dalam, dan sedikit kesilapan ditambah dengan cepat. Terdapat beberapa konsep utama yang kita perlukan untuk menguasai untuk meningkatkan kebolehpasaran kita, dan dengan itu membolehkan kita lebih banyak peluang untuk memberi kesan kepada medan perang. .

Konflik Kristal: Panduan Komprehensif (oleh 30 pemain teratas)

Saya kembali lagi dengan pemikiran CC yang berpotensi tidak popular! Tetapi kali ini kita tidak menonjolkan keputusan reka bentuk pekerjaan-masa ini saya ingin menangani beberapa isu taktikal dan mekanikal yang saya lihat sepanjang 6 musim terakhir permainan. Resume saya: Crystal Setiap Musim, Gangsa-ke-Kristal dalam 77 Menang (S1) dan 64 kemenangan (Ladder Reset di S3), pemain terbaik 30 pada Primal DC dalam Musim 4. Saya akan melakukan yang terbaik untuk mengekalkan pendapat saya sendiri, tetapi pemain di semua peringkat tidak dapat dielakkan tidak bersetuju dengan taktik pada satu ketika. Mari sampai ke sana!

Peraturan Mekanik Crystal/OT

Ini mungkin di mana kesilapan asas yang paling universal dibuat di setiap peringkat. Malah di Crystal Tinggi, nampaknya banyak salah faham tentang apa matlamat setiap pasukan berdasarkan keadaan semasa perang. Mari kita mulakan dengan meletakkan mekanik asas di sebalik pergerakan garis kristal, kemudian meringkaskan senario masa lapang yang berbeza, dan akhirnya ditutup dengan beberapa cadangan untuk setiap pasukan dalam setiap senario (baik untuk waktu dan masa lapang peraturan).

Pergerakan Crystal cukup mudah: Jika mana -mana pemain dari satu pasukan menduduki bulatan, dan tidak ada pemain musuh yang berkongsi bulatan, maka kristal akan bergerak ke arah titik gol lawan. Sekiranya mana -mana pemain pasukan lawan berkongsi bulatan, maka kristal tidak akan bergerak. Sekiranya kristal tidak didiami untuk jangka masa, ia akan mula bergerak ke arah titik permulaannya. Sekiranya lebih banyak pemain mempertahankan daripada menyerang pemain menduduki kristal di pusat pemeriksaan, maka pusat pemeriksaan akan berhenti berdetik.

Menduduki kristal dengan lebih banyak pemain tidak akan bergerak lebih cepat, tetapi ia akan meningkatkan kelajuan di mana pusat pemeriksaan 50% akan dibersihkan. Peningkatan kelajuan kristal dan pusat pemeriksaan dicetuskan jika pasukan yang kurang bernasib baik kini mengawal kristal, atau jika mana -mana pasukan menggerakkan kristal di seluruh tanah yang telah dilalui. Ingatlah ini, kerana ia menjadikannya sangat mudah untuk membuang kelebihan yang besar jika pasukan anda mati jauh dari bertelur dan mula meleleh ke dalam pertarungan satu demi satu. Tidak jelas apa faktor lain mempengaruhi berapa banyak kelajuan keuntungan kristal, kerana se tidak memberikan maklumat ini kepada kami. Dari pemerhatian saya, nampaknya “kelajuan comeback” tambahan meningkat secara dramatik apabila pemasa peraturan hampir pukul 0:00.

Setelah 5 minit waktu peraturan tamat, terdapat pelbagai hasil. Sekiranya tidak ada pemain pasukan yang kurang bernasib baik dalam batas kristal, maka perlawanan berakhir. Sekiranya pasukan yang kurang bernasib baik menduduki kristal, maka lebih masa akan bermula, dan akan berterusan selagi pasukan itu tidak meninggalkan kristal yang tidak diduduki selama lebih dari 3 saat. Dalam kes yang istimewa, jika kedua -dua pasukan telah mencapai pusat pemeriksaan 50% mereka tetapi tidak ada pasukan yang membersihkannya, dan mana -mana pemain menduduki kristal pada akhir masa peraturan, maka lebih masa akan diteruskan sehingga satu pasukan membersihkan pemeriksaan mereka -tidak mengira sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada sama ada itu sama ada sama ada sama kristal diduduki atau tidak.

Memandangkan semua ini, tugas pasukan yang kurang bernasib baik adalah mudah apabila masa peraturan tamat tempoh: mencetuskan masa lapang dan mengasuh kristal dengan sekurang -kurangnya satu pemain cukup lama untuk mengatasi kemajuan pasukan yang beruntung. Kesilapan yang paling biasa di sini adalah melakukan semua pemain ke lingkungan kristal, biasanya mengakibatkan nilai aoe mudah untuk pasukan lawan. Berhati -hati untuk menguruskan Ahli Parlimen dan pertahanan pasukan anda, dan ingatlah bahawa HP Pool kolektif pasukan adalah sumber parti. Sekiranya anda seorang DPS berkisar dengan pengawal anda, putar frontliner anda keluar untuk membeli masa untuk mereka memulihkan Cooldowns mereka. Jika anda seorang frontliner, lakukan sumber dan kehidupan anda dengan teliti, memilih apabila sesuai untuk mati untuk pasangan masa tambahan masa kristal.

Tugas pasukan yang beruntung juga mudah: Pastikan pasukan yang kurang bernasib baik daripada menyentuh kristal selama 3 saat. Kesilapan yang paling biasa di sini sekali lagi terlalu banyak melakukan badan untuk bertanding dengan kristal. Sebagai pasukan yang menang, anda tidak perlu menyebarkan kerosakan anda di pelbagai sasaran -semua yang perlu anda lakukan dengan cepat dan cekap membunuh pemain yang menduduki kristal. Kawalan orang ramai yang cacat pergerakan boleh digunakan untuk mengelakkan musuh lain daripada menandai rakan sepasukan mereka. Yang paling penting, jika ada

Akhirnya, dalam 50-50 lebih masa, kedua-dua pasukan bertanding untuk matlamat yang sama: untuk membersihkan pusat pemeriksaan mereka. Kesilapan yang paling biasa dalam 50-50 lebih masa mengejutkan spawns anda sendiri dan menetes untuk bertanding dengan satu kristal satu demi satu. Walaupun ia sentiasa menjadi amalan terbaik untuk berkumpul semula dan mengumpulkan kuasa anda sebelum menyerang kristal, ini benar-benar berlaku dalam 50-50 kali ganda. Jangan fikirkan situasi ini sebagai perebutan asimetri seperti tradisional yang berlebihan -berfikir lebih seperti perlawanan biasa dalam mod kematian secara tiba -tiba, dengan peta dipotong separuh.

Tinggal hidup

Sekarang kita memahami objektif pasukan kita dan bagaimana untuk mendekati taktikal senario yang berbeza, kita harus ingat bahawa pelan permainan tidak mencukupi: musuh juga mempunyai undi. Secara mekanikal, butang pertahanan sejagat tidak begitu rumit -tetapi terdapat banyak perangkap kecil yang pemain dapat dengan mudah jatuh ke dalam, dan sedikit kesilapan ditambah dengan cepat. Terdapat beberapa konsep utama yang kita perlukan untuk menguasai untuk meningkatkan kebolehpasaran kita, dan dengan itu membolehkan kita lebih banyak peluang untuk memberi kesan kepada medan perang. Mereka adalah: kedudukan/kiting, pengurusan MP, dan pengurusan cooldown.

Kedudukan dan kiting harus cukup jelas. “Aliran taktik dari kedudukan yang unggul,” menurut catur terkenal Bobby Fischer, dan idea ini membantu kita menentukan kedudukan yang baik. Kedudukan yang baik adalah salah satu yang memberi kita pilihan yang paling taktikal, sambil mengekalkan jalan melarikan diri dan keselamatan. Bagi pemain yang berkisar, ini bermakna berada dalam kedudukan yang meletakkan anda dalam jarak yang menarik dari sasaran yang paling berharga sambil mengekalkan pilihan melarikan diri anda terbuka dan frontliner anda agak berdekatan untuk membantu mengupas jika keperluan timbul. Bagi pemain huru -hara, ini bermakna berpegang teguh dengan rakan menyelam anda dan mengehadkan pilihan musuh, sambil bersedia untuk menjauhkan diri dari barisan depan jika anda mengambil terlalu banyak kerosakan atau perlu mengupas rakan sepasukan yang squishier.

Sebagai nota cepat untuk pemain jarak jauh, jika anda mesti melekit musuh mel, ini adalah keutamaan kerja anda: layang -layang dari pasukan musuh los/julat, ke arah los/julat pasukan anda, ke arah/jauh dari kristal (bergantung pada senario) , dan ke arah penyembuh/kit perubatan. Ini adalah kesilapan yang biasa bagi pemain jarak jauh walaupun berada di kedudukan kristal yang tinggi untuk membabi buta ke arah Medkit yang terdekat apabila ia akan menjadi pilihan yang lebih baik untuk membawa musuh ke pengendali orang ramai anda sebelum melarikan diri anda.

Pengurusan MP adalah konsep yang lebih jelas. Setiap pelakon pulih akan menelan belanja sebanyak 2500 MP 10000 anda, dan menyembuhkan anda untuk nilai asas 15000 hp. Anda menjana semula 500 MP setiap 3, jadi sangat penting untuk mengosongkan pemulihan anda dan mendapat nilai penuh untuk setiap satu. Membazirkan 2500 MP untuk menyembuhkan poket kecil adalah kerugian besar, terutamanya jika pasukan musuh menari dari julat anda, menafikan anda peluang untuk membalas dan memulihkan MP anda. Ada kalanya anda perlu spam pulih untuk bertahan dengan gelombang kerosakan pecah, tetapi dalam keadaan pertikaian biasa, anda harus menggunakan pulih untuk menjaga anda dalam julat HP 60-80%, bukan sebagai alat teratas. Sekiranya anda mempunyai masa yang cukup untuk mendapatkan antsy tentang kehilangan beberapa ribu hp, anda mempunyai masa yang cukup untuk los pasukan musuh dan membuang elixir standard. Ingatlah untuk menggunakan kit ubat di tanah, yang menyembuhkan flat 30000 hp. .

Terakhir tetapi paling tidak adalah pengurusan cooldown. Ini termasuk butang sejagat pengawal, membersihkan, dan pecut, serta butang khusus pekerjaan. Adalah penting untuk bukan sahaja belajar untuk mengurus dan mengosongkan cooldowns anda sendiri, tetapi juga untuk mengenali apabila pemain lain telah membazirkan cooldown mereka sendiri supaya pasukan anda dapat menghukum dengan sewajarnya. Saya sangat mengesyorkan meletakkan makro berikut di hotbar anda supaya anda dapat menyelaraskan pecah pada sasaran yang telah memilih masa yang buruk untuk menjaga:

/QuickChat “Menyerang Sasaran” /MK Attack3 /MK Attack2 /MK Attack1 /MK Circle

Peraturan ibu jari yang baik untuk diikuti untuk pengawal dan membersihkan: Cuba hanya menjaga jika anda mempunyai kemahiran mobiliti yang tersedia atau seseorang untuk menandai anda setelah pengawal anda berakhir, dan hanya membersihkan orang ramai jika kawalan orang ramai akan menjamin kematian anda atau menghalang anda dari Mengamankan pembunuhan. Di samping.

Akhirnya, faham bahawa pecut agak GCD. Melemparkan GCD secara ringkas mengunci anda dari pecut pemutus, dan pemutus Sprint secara ringkas mengunci anda daripada menghantar mana -mana GCD. Tidak mustahil untuk mengatasi setiap kes penggunaan dan pengoptimuman untuk Sprint, tetapi anda akan merasa apabila perlu dan apabila ia adalah pemutus kombo yang tidak disengajakan.

Pengoptimuman kecil

Di sinilah nitty-gritty bermula, dan di mana kebanyakan pemain boleh berhenti jika mereka tidak menembak untuk kedudukan kristal yang tinggi. Saya tidak dapat memasuki spesifik pada setiap pekerjaan, tetapi cukup untuk mengatakan bahawa pertama dan terpenting anda harus mengetahui pekerjaan anda di dalam dan luar. Setiap julat setiap keupayaan, setiap cooldown, setiap kombo, setiap buff/debuff, setiap kerosakan/nilai sembuh. Anda harus tahu berapa banyak kerosakan kombo pecah optimum anda, dan anda harus mengenal pasti utiliti yang tidak digunakan untuk memaksimumkannya. Contohnya, cari bagaimana untuk mendapatkan maksimum apex/blast arrow buff uptime di BRD, dan bagaimana secara bermakna spam warden paean untuk kegunaan maksimum maksimum. Tulis makro untuk kemampuan yang disasarkan mesra seperti Guardian, Aquaveil, Paean Warden, Kardia, kedudukan tertutup, dan sebagainya. Kemudian pelajari selok -belok setiap pekerjaan lain, supaya anda memahami keupayaan pemain lain pada bila -bila masa.

. Ini amat kritikal apabila bermain melawan tangki invuln (PLD/DRK), apabila menyelaraskan kombo LB (ex DNC+DRG), dan jika anda adalah salah satu daripada 2 baki SGE yang tersisa di luar sana (sebelum ini meletakkan mesotes untuk menafikan musuh LB ).

Akhir sekali, bersihkan keybinds anda, terutama yang digunakan untuk menyasarkan. Tab Mashing dan mengklik senarai parti tidak semestinya cara yang paling berkesan untuk sampai ke sasaran yang anda perlukan. Keybinds yang sangat membantu yang anda dapati di bawah bahagian penargetan /Keybind: Sasaran musuh terdekat, sasaran tumpuan sasaran (sangat baik untuk dengan cepat menjejaki nins, BLM, dan penyembuh), dan sasaran musuh menyerang saya (baik untuk SAMS untuk menjamin kuzushi / Zantetsuken). Sekali lagi, tulis makro untuk ,, dan untuk membantu rakan sepasukan anda tanpa memecahkan kunci sasaran. Tukar kamera anda ke kawalan warisan untuk mengelakkan backpedaling perlahan-gerakan. Jika anda seorang pemain PC, pertimbangkan untuk mematikan pemilihan klik kanan watak pemain. Juga faham bahawa anda boleh memegang LMB+RMB untuk berjalan ke hadapan jika anda perlu membebaskan jari WASD anda untuk melakukan tenunan OGCD yang rumit.

Dan mengenai membungkusnya untuk panduan konflik kristal umum yang komprehensif ini! Saya harap ini lebih membantu daripada ringkasan yang tidak jelas yang disediakan oleh SE, tetapi jika anda memerlukan peringatan mengenai asas -asas, terdapat NPC bernama Gungi Zelungi yang terletak bersebelahan dengan Bell Summoning di Den Wolves ‘. Sekiranya anda sedang mencari penyegaran yang lebih mendalam, mungkin pertimbangkan penanda buku ini. Beritahu saya jika saya terlepas apa -apa, atau jika anda ingin tidak bersetuju dengan apa sahaja yang saya katakan. Saya lebih peduli daripada yang saya harus tentang kesihatan dan kebajikan mod permainan CC, dan saya fikir ia akan menjadi lebih menyeronokkan untuk semua orang jika kita semua bermain sedikit lebih baik dari hari ke hari. !

Memperbaiki beberapa maklumat salah mengenai pusat pemeriksaan kristal dan juga mp regen shenanigans.

Panduan pvp konflik kristal ffxiv

Final Fantasy XIV Crystalline Conflict Pvp: Kristal di tengah -tengah peta

Tertanya -tanya bagaimana bermain konflik kristal? FFXIV 6.1 Patch membawa mod FFXIV PVP baru, konflik kristal, di mana dua pasukan dari lima pemain berjuang untuk mengawal ‘kristal taktikal’ gergasi di tengah peta. Mendapat ke kristal ini tidak akan mudah, walaupun, kerana pasukan lawan ditetapkan untuk membawa anda ke bawah, dan juga peta itu sendiri boleh berbahaya.

FFXIV mungkin salah satu MMO terbaik sepanjang masa, tetapi ia tidak dikenali dengan pertempuran PvPnya. Mod baru ini bertujuan untuk mengubah semua itu; Konflik kristal FFXIV adalah mod multiplayer yang pantas dan boleh diakses tanpa terlalu tinggi penghalang untuk kemasukan, yang direka untuk mengalu-alukan pemain baru dan warga Eorzea yang berpengalaman.

Mereka yang menikmati cabaran boleh memanjat pangkat dari gangsa ke peringkat kristal dalam mod ranking, tetapi terdapat juga banyak ganjaran yang tersedia bergantung pada prestasi anda, termasuk pengalaman PVP, pengalaman siri, tanda serigala, dan banyak lagi. Menurut Square Enix, terdapat rancangan yang luas untuk kandungan bermusim dan hadiah yang akan berlaku juga. Jadi, sudah tiba masanya untuk menyediakan hotgars anda dan bersiap sedia untuk mempelajari segala -galanya yang perlu diketahui mengenai mod PVP FFXIV baru, konflik kristal.

Cara Memainkan Konflik Kristal FFXIV

Untuk mengambil bahagian dalam mod konflik kristal, anda mesti mempunyai sekurang -kurangnya satu pekerjaan di Tahap 30 dan telah menyelesaikan pencarian ‘Anak anjing tidak lagi‘Untuk syarikat besar anda. Setelah keperluan ini dipenuhi, berbincang dengan GUNGI ZELUNGI Di Den Pier Wolves untuk menerima ‘Panggilan kristal (talian)‘Quest. Sebaik sahaja anda melihat penjelasan mengenai konflik kristal, ia akan tersedia untuk beratur dalam pencari tugas.

Tidak perlu mengisi sebarang peranan khusus untuk memasuki perlawanan, jadi anda boleh memainkan sebarang jenis watak yang anda suka. . Tidak perlu bimbang tentang tahap item gear anda, sama ada, kerana semua watak mempunyai atribut yang sama semasa perlawanan.

Final Fantasy XIV Crystalline Conflict Pvp: Kristal Teras di hadapan Gunung Berapi Aktif

Konflik Kristal FFXIV

Anda boleh beratur sama ada mod kedudukan atau kasual dalam konflik kristal; Yang terakhir adalah untuk permainan yang tidak bertenaga, sementara yang pertama membolehkan anda memanjat tangga peringkat dengan berjuang melawan pemain dengan tahap kemahiran yang sama.

Terdapat sejumlah enam peringkat (gangsa, perak, emas, platinum, berlian, dan kristal) dan masing -masing dibahagikan kepada tahap yang dipanggil risers; Gangsa 1, 2, dan sebagainya. Memenangi pertandingan menghasilkan satu bintang, mengembangkan anda, dan kehilangan anda kembali.

FFXIV memisahkan kedudukan PVP ke musim, memberikan anda satu set ganjaran yang berbeza bergantung pada pangkat yang anda berakhir dengan. Untuk memeriksa ganjaran untuk musim semasa, pergi ke bahagian konflik kristal di lodestone.

Petua Konflik Kristal FFXIV

Sama ada anda bermain kasual atau kedudukan, perlawanan berfungsi dengan cara yang sama. Anda akan diberikan kepada salah satu daripada dua pasukan: atau Umbra. Tidak seperti cabaran PVP garis depan berskala besar, konflik kristal didasarkan pada dua kumpulan kecil yang terdiri daripada lima pemain. Walaupun sistem ini bertujuan untuk mewujudkan pasukan seimbang, tidak ada jaminan bahawa permainan tidak akan sesuai dengan anda dengan dua kapal tangki dalam kumpulan anda.

Anda perlu mengenali bagaimana pekerjaan anda berfungsi di dalam pertandingan konflik kristal dan juga bagaimana fungsi mod khusus ini. Anda boleh melakukan ini dengan mengakses anda Profil PvP di dalam Menu watak, Di sini anda akan mendapat tindakan pekerjaan anda. Jangan lupa gunakan pulih dan membersihkan kerana kemahiran ini dapat menghalang anda daripada mati dalam sekelip mata. Dengan segala -galanya, sudah tiba masanya untuk berjuang untuk kristal.

Semasa perlawanan, kedua -dua pasukan cuba menggerakkan kristal besar di tengah arena yang disebut ‘kristal taktikal’. Kristal tidak akan bergerak sehingga pemain di mana -mana pasukan berdiri di kawasan sekitarnya. Untuk memenangi perlawanan, satu pasukan mesti memindahkan kristal taktikal ke matlamat pasukan lain.

Final Fantasy XIV Crystalline Conflict Pvp: Astra mengalahkan lawan mereka dalam pertandingan konflik kristal

Di tengah -tengah laluan untuk setiap matlamat, terdapat pusat pemeriksaan di mana kristal berhenti di tempat – pemain mesti memegang kawasan itu untuk jumlah masa untuk melepaskannya. Setiap perlawanan berlangsung selama lima minit, tetapi jika pemenang tidak diputuskan dalam tempoh ini, permainan masuk ke masa lebih masa. Dalam masa lebih masa, pasukan yang berkembang jauh mesti mengeluarkan semua ahli dari pasukan yang bertentangan dari kristal taktikal. Pasukan yang kalah mesti mengawal kristal pada masa ini dan memindahkannya untuk meningkatkan kemajuan mereka.

Terdapat tiga jenis peringkat, masing -masing dengan set gimik mereka sendiri: Palaistra, Hati Vulkanik, dan Cloud Sembilan. Gimik ini terdiri daripada bom gergasi yang membuang peta, untuk melompat glyphs yang menghantar anda ke titik tertentu di peta. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai arena yang sedang dalam putaran, anda boleh mengetahui mana yang tersedia di kedua -dua kasual dan disenaraikan di Pencari tugas.

Ganjaran konflik kristal FFXIV

Terdapat banyak ganjaran untuk mengambil bahagian dalam konflik kristal. Anda memperoleh pengalaman siri hanya dengan memainkan mod PVP, memberi anda akses kepada hadiah yang berbeza setiap kali anda naik tahap. Anda boleh menuntutnya dengan mengakses Siri Sistem Malmstones Dalam profil PVP anda. Selain itu, dengan bermain konflik kristal yang anda perolehi Tanda serigala yang digunakan untuk membeli gear dan aksesori.

Sekarang anda mempunyai semua maklumat yang anda perlukan untuk menjadi pemain konflik kristal tahap tinggi – bersiaplah untuk memanjat barisan Den Wolves! Jika anda mencari lebih banyak cara untuk meningkatkan watak anda, lihat Panduan RAID FFXIV Aglaia kami untuk mengetahui cara terbaik untuk mengalahkan setiap bos. Kami juga mempunyai panduan mengenai percubaan akhir FFXIV jika anda cuba melalui kandungan pengembangan.

Final Fantasy XIV Lengkap Edisi Final Fantasy XIV Lengkap Edisi Humble $ 59.99 Beli Sekarang Rangkaian dan Mendapat Suruhanjaya Gabungan dari Jualan Kelayakan.

Paulo Kawanishi Paulo selalu mencari permainan, buku, atau permainan anime JRPG yang segar untuk mengalihkan perhatiannya dari PhDnya. Anda boleh menemui lebih banyak karyanya ke tulang belakang dan tidak dapat dielakkan.