Reddit – Menyelam apa -apa, 20 permainan seperti Emblem Fire untuk Peminat RPG Taktikal pada tahun 2023.

20 permainan seperti Emblem Fire untuk Peminat RPG Taktikal pada tahun 2023

Diilhamkan secara klasik oleh pencipta Octopath Traveller Studio, Strategi Segitiga RPG Taktikal Ciri -ciri watak dan jalan cerita yang saling berkaitan. Ia melaksanakan novel visual seperti bercerita, jadi peminat cerita Emblem Fire akan menikmatinya di Switch.

Permainan strategi untuk bermain jika anda suka lambang api!

Sebagai kasual yang kotor, anda mungkin mencari beberapa permainan lain untuk mencuba. Nah, bernasib baik untuk anda, kami telah menyusun senarai 5 permainan teratas yang harus dimainkan oleh pemain lambang api.

X-COM 2-Permainan strategi berasaskan giliran ini akan memberikan tahap permainan taktikal dan perkembangan watak yang sama sebagai lambang api, tetapi dengan sci-fi sentuhan. Kasual yang kotor akan menyukai pelbagai musuh asing dan tentera yang disesuaikan. Dan mari kita hadapi, nasib buruk.

Advance Wars-Permainan strategi berasaskan giliran klasik ini mesti bermain untuk mana-mana peminat Emblem Fire. Dengan watak -wataknya yang berwarna -warni dan permainan yang mencabar, Advance Wars akan memberikan jam hiburan. Plus, Fates Bad.

Valkyria Chronicles – RPG taktikal ini menggabungkan elemen terbaik lambang kebakaran dengan visual yang menakjubkan dan cerita yang menarik. Kasual kotor akan menyukai perpaduan unik dari pertempuran giliran dan masa nyata. Dan jangan lupa, nasib buruk.

Kekuatan Shining – RPG Retro ini adalah klasik yang benar. Dengan sistem pertempuran yang menarik dan watak -watak yang menawan, Shining Force akan mengangkut pemain lambang api kembali ke zaman kegemilangan permainan. Dan mari kita hadapi, nasib buruk.

Emblem Kebakaran: Tiga Rumah – Tunggu, Apa? Dengar kami. Semasa Lambang Kebakaran: Tiga Rumah mungkin tidak sebaik permainan lain dalam senarai ini, ia masih merupakan entri yang kukuh dalam siri ini. Kasual kotor yang ingin meneruskan perjalanan lambang api mereka harus mencubanya. Dan mari kita nyata, nasib buruk.

Sebagai kesimpulan, permainan ini akan memberikan perubahan yang menyegarkan untuk pemain lambang kebakaran. Oleh itu, letakkan kepingan nasib yang basi dan berikan permainan ini, anda kasual yang kotor. Dan jangan lupa, nasib buruk.

20 permainan seperti Emblem Fire untuk Peminat RPG Taktikal pada tahun 2023

Francais Lambang Kebakaran telah mendapat pangkalan pemain yang setia dan besar sejak pelepasan pertama pada tahun 1990. Francais RPG Fantasi Taktikal kaya dengan cerita menarik yang menarik pemain kembali setiap kali untuk mengetahui apa yang ditawarkan oleh dunia permainan. Tetapi ada permainan lain seperti lambang api?

permainan seperti lambang api

Fire Emblem adalah siri ikonik yang penuh dengan mekanik yang unik, watak yang kuat, dan dunia dalam permainan yang sangat menakjubkan. Pelbagai perkara yang membuatnya menonjol dari orang ramai, termasuk tahap penjagaan yang tinggi yang dimiliki oleh pemaju untuk menjadikan dunia realistik dan sistem sokongan yang unik. Begitu juga permainan seperti lambang api di PC?

20 permainan seperti lambang api

Genre apa lambang api? Siri Fire Emblem adalah permainan tempur taktikal berasaskan giliran dengan pelbagai watak asal yang boleh anda tingkatkan dan menyesuaikan. Oleh kerana ia berasaskan kelas, anda pakar dalam pelbagai jenis senjata semasa anda menaik taraf. Sekiranya anda peminat permainan, berikut adalah alternatif untuk dipilih hari ini.

10 permainan seperti Life Is Strange yang anda pasti akan suka

1. Dewa gelap

DEGARY DEAL adalah salah satu permainan peranan taktikal yang sangat diilhamkan oleh francais Emblem Fire. Ia ditetapkan dalam Kingdom Delian yang diisytiharkan oleh perang dan dibebaskan pada tahun 2021 pada akses awal. Dalam usaha untuk pemulihan damai, pemain mesti mengawal unit ketenteraan yang dapat dipindahkan di sekitar medan perang menggunakan keputusan taktikal pintar mengenai peningkatan senjata.

Aspek Permadeath of Fire Emblem adalah pilihan di sini, kerana watak -watak yang dikalahkan tetap bermain dengan kerugian statistik berat. Sebaliknya, anda akan menyukai seni dan grafik dengan cerita yang mendalam dan permainan yang mencabar yang terasa seperti penjelmaan klasik lambang api.

2. Wildermyth

Watak -watak rawak Wildermyth, arka cerita besar -besaran, dan seni yang mengasyikkan menjadikan RPG taktikal ini bernilai jika anda menikmati francais lambang api. Dalam permainan berasaskan parti ini, watak-watak berkembang dari orang mudah ke wira berpengalaman yang membolehkan pemain menjejaki watak mereka.

10 permainan seperti Shelter Fallout untuk Android, PC, dan iPhone

Permainan ini berkembang apabila pemain memperoleh lebih banyak kemahiran dan senjata. Di samping itu, mereka mesti berteman dengan watak NPC untuk memulakan perseteruan. Bagaimana hubungan ini memberi kesan kepada perkembangan permainan adalah ciri yang menarik dari WilderMyth.

Dalam rpg 2021 ini, perkembangan watak-watak dijana secara prosedur, oleh itu cabaran baru untuk setiap larian. Nikmati permainan di Platform Windows dan Nintendo Switch.

3. MELAKUKAN SEAL

Fell Seal: Arbiters Mark berjaya dibiayai oleh projek Kickstarter dan secara terbuka menggunakan lambang Fire untuk inspirasi. Ia mempunyai cerita yang hebat dengan pilihan kelas watak yang sangat baik yang sangat berlapis, seperti lambang api.

4. Siri Growlanser

permainan seperti lambang api

Siri Growlanser memainkan agak berbeza dari permainan strategi tempur berasaskan grid. Walau bagaimanapun, ia adalah permainan taktik berasaskan giliran yang membolehkan mengeluarkan perintah kepada Warriors pemain dengan cepat. Di samping.

15 permainan seperti Spore untuk Android, iOS, dan PC untuk bermain pada tahun 2023

5. Shadowrun: Hong Kong

Dengan rasa cyberpunk, permainan peranan taktikal yang menarik ini ditetapkan dalam versi futuristik Hong Kong yang dikelilingi. Pemain menganggap peranan anak yatim yang baru saja menjalani hukuman yang teruk di penjara korporat dan berusaha mencari siapa yang harus dipercayai.

Shadowrun: Hong Kong mempunyai plot yang mendalam mengenai keputusan taktikal yang mencabar. Seni dan soundtrack yang hebat menjadikan kisah dystopian meriah. Permainan berasaskan giliran boleh didapati di Windows, Linux, MacOS, Xbox, dan Switch. Pemain membuat semua langkah pasukan mereka sebelum pasukan terkawal AI menyerang kembali.

6. Hati vandal

Konami’s Vandal Hearts adalah RPG taktikal peringkat kemasukan berbanding dengan Final Fantasy: Taktik dan Lambang Api. Permainan ini adalah sistem tempur berasaskan grid, walaupun terdapat beberapa halangan untuk mengisar dan tiada jalan cerita cawangan. Walau bagaimanapun, jalan cerita gelap serupa dengan siri RPG Emblem Fire.

7. Peperangan maju

Adakah Fortnite berdasarkan kisah yang benar? Semua yang anda mesti tahu

Dibangunkan oleh Sistem Pintar, Advance Wars adalah serupa dengan Fire Emblem dalam Mekanik Permainan. Walau bagaimanapun, Advance Wars adalah permainan strategi tanpa sistem pertumbuhan watak gaya JRPG dan boleh didapati di Switch dan DS.

8. Ke dalam pelanggaran

Berikutan kejayaan FTL yang diiktiraf secara kritikal, permainan subset memilih untuk melepaskan tajuk strategi berasaskan giliran ini. Ke dalam pelanggaran itu sangat mudah diakses dan mudah menarik perhatian anda.

Mekanik yang dilaksanakan dengan sempurna adalah ketagihan yang sama dengan lambang kebakaran. Di samping itu, kesukaran permainan juga sangat seimbang untuk menampung pelbagai tahap keupayaan.

9. Taktik Ogre: Marilah kita berpaut bersama

permainan seperti lambang api

Tersedia di PS1 dan PSP, Taktik Ogre adalah permainan yang rumit dan intensif tetapi memuaskan. Keputusan yang dibuat dalam alur cerita bermotivasi politik memberi kesan kepada plot dan permainan. Di samping.

Apa yang berlaku kepada Willis dari Fire dalam Api? Semua yang anda mesti tahu

10. Strategi Segitiga

Diilhamkan secara klasik oleh pencipta Octopath Traveller Studio, Strategi Segitiga RPG Taktikal Ciri -ciri watak dan jalan cerita yang saling berkaitan. Ia melaksanakan novel visual seperti bercerita, jadi peminat cerita Emblem Fire akan menikmatinya di Switch.

11. Racun abadi

Racun abadi adalah RPG taktikal lain yang kesukaran kejamnya sesuai untuk pemain yang menikmati pengaturan rumit lambang api. Seperti Lambang Kebakaran, semua serangan yang dilaksanakan di medan perang berasaskan grid juga mempunyai cutscene yang sepadan.

12. Siri XCOM

Tidak seperti Lambang Api, XCOM tidak diilhamkan oleh tetapan anime. Sebaliknya, makhluk asing menyerang bumi dalam permainan sci-fi ini dalam dunia pasca apokaliptik yang dekat. Walau bagaimanapun, peminat Fire Emblem umumnya menyukainya sebagai permainan strategi berasaskan giliran. Di samping itu, watak-watak dibuat pemain dengan biografi dan backstori yang disesuaikan.

13. Trilogi Saga Banner

Permainan berasaskan survival adalah salah satu permainan seperti lambang api di Switch. Trilogi Saga Banner diterbitkan pada bulan September 2018, dan grafik permainan RPG yang menakjubkan diilhamkan oleh mitologi Norse. Di samping itu, muzik permainan yang Grammy dicipta- dan komposer yang dinamakan BAFTA Austin Wintory, akan membuat anda menikmati permainan lebih banyak.

20 permainan platform silang terbaik yang harus anda mainkan pada tahun 2021

Seperti Lambang Api, permainan ini menekankan kelangsungan hidup dan strategi kerana pemain mesti memimpin kafilah mereka di seluruh planet runtuh. Permainan Konsol ini akan menjaga pemain di jari kaki mereka. Lebih -lebih lagi, ketika permainan diteruskan, pengguna suis akan menemui banyak cabaran dan hiburan.

14. Valkyria’s Chronicles 4

Permainan bermain taktikal adalah ansuran baru-baru ini siri dan dicipta oleh Valkyria’s Chronicles dan berlangsung sekitar tempoh bersejarah yang sama seperti permainan asal. Walau bagaimanapun, ia berpusat pada sekumpulan pejuang muda yang diketuai oleh Komander C. Wallace dan rakan -rakannya dari zaman kanak -kanak ketika mereka mengambil bahagian dalam Perang Europan Kedua.

Kedua -dua permainan mempunyai cerita yang menarik dengan watak yang menarik. Mereka mengalami kemurungan yang melampau yang menggambarkan kisah perang yang tragis di mana para belia mendapati diri mereka berjuang di dalamnya.

15. Mario + Rabbids Kingdom Battle

permainan seperti lambang api

Sistem Pintar Fire Emblem adalah inspirasi untuk Mario + Rabbids. Dengan mod multiplayer yang menyeronokkan dan soundtrack yang luar biasa, tajuk taktik hebat ini di Nintendo Switch popular di kalangan peminat lambang api.

10 Keperluan Terbaik Untuk Permainan Kelajuan Anda tidak akan bosan bermain

16. Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2

Pemain menganggap peranan protagonis senyap, dan sebagai hasil daripada kejadian ganjil, pemain dan sahabat mereka berubah menjadi pemanggil syaitan. Iblis membantu memerangi raksasa misteri yang menyerang negara dan mengancam keselamatan Jepun.

Keputusan pemain dalam permainan peranan taktikal ini mempengaruhi pemikiran dan emosi protagonis. Terdapat juga pelbagai pengakhiran yang juga bergantung pada pilihan yang dibuat semasa permainan. Oleh itu, jika anda menikmati aspek -aspek siri Fire Emblem ini, anda juga akan menghargai Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2.

17. Taktik Final Fantasy

Disediakan untuk PSP, Final Fantasy Tactics: War of the Lions adalah versi yang dinaik taraf dari asal 1997. Para pemain menganggap watak Ramza, seorang bayaran upahan yang terkoyak antara kejahatan kuno dan konflik sivil, dalam permainan ini.

Seperti Lambang Kebakaran, Taktik adalah RPG berasaskan giliran taktikal yang mengandungi sistem yang mengingatkan sistem kelas Fire Emblem. Di samping itu, kehadiran permadeath sepanjang permainan, seperti dalam mod “tradisional” tiga rumah, menjadikan permainan lebih menarik.

Top 15 watak nintendo comel yang pasti anda akan suka

18. Heroes of Might & Magic III

Permainan ini bergantung pada sistem yang menarik yang menggabungkan pertempuran dengan pengawasan, membolehkan pemain mengawal pelbagai unit unik yang diilhamkan oleh mitologi dan legenda. Pemain menang dengan berjaya menyelesaikan semua objektif. Walau bagaimanapun, mereka harus berhati-hati kerana permainan mempunyai lapisan bawah tanah dan di atas tanah.

Edisi HD Permainan adalah versi yang dikemas kini dari permainan asal, yang dikeluarkan pada tahun 2015. Walaupun versi permainan terasa moden, ia tidak memerlukan komputer yang gemuk. Heroes of Might & Magic III adalah salah satu permainan yang ada seperti Fire Emblem untuk Android, Windows, MacOS, IOS, dan Linux Platform.

19. Templar Battleforce

Sekiranya anda mencari permainan seperti lambang api di Steam, maka Templar Battleforce sempurna. Mekanik tempur mudah dijemput, dan pandangan atas ke bawah menyediakan titik pandang yang ideal untuk meninjau medan perang. Walau bagaimanapun, satu perkara yang menjadikan permainan ini memikat adalah seberapa cepat air pasang dapat berubah.

10 permainan terbaik seperti Skyrim bagi mereka yang suka RPG terbuka dunia pada tahun 2021

20. Default Bravely II

Tersedia di Nintendo Switch dan PC, Tajuknya mengikuti asal dan sekuelnya, Bravely Second: End Layer, untuk memperkenalkan cerita dan watak baru. Pusat Default II Bravely pada pertempuran berasaskan giliran yang mencabar menggabungkan sistem “titik berani” dan sistem kelas yang unik yang disebut “pekerjaan.”

Ia berfungsi sama dengan sistem kelas dalam lambang api: tiga rumah, di mana watak boleh mempunyai lebih daripada satu pekerjaan yang menawarkan kelemahan dan kekuatan yang berbeza.

Selain daripada menjadi eksklusif Nintendo yang dikasihi, lambang kebakaran dihormati di kalangan peminat strategi RPG untuk watak-watak ikonnya, warisan yang luas, dan pertempuran berasaskan giliran yang memuaskan. Seperti permainan yang disenaraikan di atas seperti Fire Emblem, ia mempunyai sejarah yang kaya untuk melangkah ke formula terasnya dengan ansuran baru. Jadi jika anda selesai tiga rumah, permainan ini adalah strategi alternatif yang sesuai RPG.

Tuko.co.Ke berkongsi artikel mengenai permainan silang platform terbaik. Gamers sangat menyeronokkan dalam bermain silang platform pada masa kini. Ini adalah pilihan yang tepat untuk ramai kerana ia memotong di pelbagai peranti. Di samping itu, terdapat banyak permainan untuk dipilih.

10 permainan kriket terbaik untuk telefon Android dan iOS pada tahun 2020

Permainan moden telah membawa kepada penubuhan permainan silang platform yang mudah diakses. Akibatnya, banyak pemaju menghabiskan masa dan sumber yang membangunkan beberapa pilihan yang paling luar biasa untuk pencinta permainan.

Permainan seperti Emblem Fire: Alternatif RPG Taktikal Top 17

Francais Lambang Kebakaran kaya dengan cerita yang menarik, dan dunia yang luas selalu meninggalkan lebih banyak untuk ditemui, menarik pemain dalam masa dan masa lagi. Berikut adalah 15 alternatif untuk memperbaiki rpg taktikal anda.

Permainan seperti Emblem Fire: Alternatif RPG Taktikal Top 17

Permainan seperti Emblem Fire: Alternatif RPG Taktikal Top 17

Beanstalk disokong pembaca. Sekiranya anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan kami, kami mungkin mendapat komisen kecil. Ini tidak menjejaskan ulasan atau penempatan produk kami di laman web ini.

The Fantasy Tactical Fantasy RPG Francais Fire Emblem telah menikmati pangkalan pemain yang besar dan setia sejak permainan pertama dibebaskan pada tahun 1990.

Sekarang mengira 21 perlawanan, dengan yang terbaru, Warrior: Tiga Harapan Dikeluarkan Baru-baru ini pada tahun 2022, francais permainan giliran Jepun pasti banyak ditawarkan.

Francais Lambang Kebakaran kaya dengan cerita yang menarik, dan dunia yang luas selalu meninggalkan lebih banyak untuk ditemui, menarik pemain dalam masa dan masa lagi.

Mereka yang mencari dunia baru untuk meneroka mempunyai banyak tajuk menarik lain untuk diperiksa! Mulakan dengan permainan ini seperti lambang api.

Ciri Permainan Lambang Kebakaran

Tarikh Siaran: 20 April 1990
Pemaju: Sistem Pintar
Koei Tecmo
Penerbit: Nintendo
Platform: Komputer Keluarga, Super Famicom, Game Boy Advance, Gamecube, Wii, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Wii U, Android, IOS, Nintendo Switch
Genre: Bermain taktikal
Menetapkan: Dunia fantasi
Mod permainan: Multiplayer

Isi kandungan

1. Dewa gelap

Dewa gelap

DEGUS DEAL adalah salah satu permainan peranan taktikal yang lebih baru yang sangat diilhamkan oleh francais Fire Emblem. Dikeluarkan pada tahun 2021 pada akses awal, dewa gelap ditetapkan di Delian Kingdom, yang raja telah mengisytiharkan perang.

Pemain mengawal unit ketenteraan yang dapat dipindahkan di sekitar medan perang, yang memerlukan keputusan taktikal pintar mengenai peningkatan senjata, dalam usaha memulihkan keamanan. Permainan ini bukan semua tentang peperangan walaupun, kerana pemain juga perlu menguruskan hubungan antara watak -watak.

Pemain -pemain yang mana aspek permadeath Fire Emblem adalah penting mungkin sedikit kecewa dengan fakta bahawa watak -watak yang dikalahkan tetap bermain dengan kerugian statistik yang berat, tetapi jika grafik dan seni yang merasa seperti penjelmaan klasik lambang kebakaran yang paling penting bagi anda, anda akan sangat menyukai dewa gelap, yang mempunyai cerita yang mendalam dan permainan yang mencabar.

Dark Deity adalah permainan tunggal yang murah yang sebenarnya dibiayai di Kickstarter, dan sebagai tambahan kepada Nintendo Switch, ia juga tersedia untuk Windows. RPG taktikal ini, secara keseluruhan, banyak keseronokan, tetapi jika anda bosan dengan permainan asas, DLC dapat mengembangkan dunia anda.

 • Pemaju: Sword & Ax LLC
 • Penerbit: Permainan Kebebasan
 • Tarikh Siaran: Jun 2021
 • Platform: Microsoft Windows, Nintendo Switch

2. Shadowrun: Hong Kong

Shadowrun: Hong Kong

Shadowrun: Hong Kong adalah permainan peranan taktikal yang menarik yang ditetapkan dalam versi futuristik Hong Kong dengan rasa cyberpunk. Walaupun ini bukan permainan baru, Shadowrun: Hong Kong belum kehilangan kelebihannya.

Pemain menganggap peranan anak yatim yang baru saja menjalani hukuman kejam di penjara korporat dan harus memikirkan siapa yang dapat mereka percayai.

Shadowrun: Hong Kong mempunyai plot yang mendalam dan keputusan taktikal yang mencabar, sementara seni itu benar -benar membuat kisah dystopian hidup. Titik kuat lain termasuk soundtrack yang luar biasa dan pencarian sampingan yang menarik.

Permainan berasaskan giliran menyeru pemain untuk membuat semua langkah pasukan mereka sebelum musuh, AI-Controlled, pasukan menyerang kembali.

 • Pemaju: Skim Harebrained
 • Penerbit: Skim Harebrained
 • Tarikh Siaran: 2015
 • Platform: Microsoft Windows, MacOS, Linux, Nintendo Switch, PlayStation 4 & 5, Xbox One, Xbox X/S

3. Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4

Permainan utama keempat dalam siri Valkyria yang terkenal yang dibangunkan oleh Sega, Valkyria Chronicles 4 adalah RPG taktikal cantik yang kelihatan dan terasa sangat seperti pendahulunya.

Valkyria Chronicles 4 memperkenalkan mekanik permainan baru yang mencabar serta kelas askar baru, walaupun, dan RPG yang menentang genre ini ditetapkan dalam versi sejarah alternatif Perang Dunia 2.

Bersedia untuk permainan strategi berasaskan giliran dengan banyak tindakan dan medan perang yang agak sesak di peta terbuka yang luas, serta garis plot yang menghairankan.

 • Pemaju: Sega, Media.Penglihatan
 • Penerbit: Sega
 • Tarikh Siaran: Mac 2018
 • Platform: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Stadia

4. Heroes of Might & Magic III Edisi HD

Heroes of Might & Magic III Edisi HD

Pada mulanya dikeluarkan pada tahun 1999, Heroes of Might & Magic III adalah permainan strategi berasaskan giliran yang membolehkan pemain melawan jalan mereka melalui tujuh kempen unik, masing-masing diberitahu dari perspektif yang berbeza.

Heroes of Might & Magic III ditetapkan di benua fiksyen Antagarich, di mana kerajaan jatuh ke putus asa selepas kehilangan raja dan pembunuhan ayah ratu.

Heroes of Might & Magic III bergantung pada sistem yang menarik yang menggabungkan peninjauan dengan pertempuran dan membolehkan pemain mengawal sejumlah besar unit unik, masing -masing diilhamkan oleh mitologi dan legenda.

Menamatkan semua objektif yang berjaya membolehkan pemain menang, tetapi mereka lebih baik berhati-hati, kerana Heroes of Might & Magic III mempunyai lapisan bawah tanah dan di atas tanah.

Heroes of Might & Magic III’s HD Edition adalah versi terkini permainan asal, yang dikeluarkan pada tahun 2015. Walaupun permainan terasa moden, versi ini tidak memerlukan komputer yang gemuk.

 • Pemaju: Pengkomputeran Dunia Baru, Perisian Loki, Dotemu
 • Penerbit: Ubisoft
 • Tarikh Siaran: Januari 2015
 • Platform: Microsoft Windows, MacOS, Linux, iOS, Android

5. Taktik Final Fantasy

Taktik Final Fantasy

Peminat Fire Emblem yang ingin meneroka permainan yang memberi inspirasi.

Pemain mengikuti Ramza Beoulve, yang mempunyai tugas merekrut dan menyesuaikan askar (yang termasuk banyak kelas yang berbeza) dan berjuang pada peta tiga dimensi.

Kerana pertempuran dalam taktik Final Fantasy, yang pada mulanya dikeluarkan pada tahun 1997, berasaskan giliran, pemain perlu membuat keputusan taktikal pintar dan mempertimbangkan kemungkinan lawan yang mungkin lebih awal.

Pada masa yang sama, penting untuk mengukur watak anda sehingga mereka dapat memperoleh mata pekerjaan tambahan.

Versi terbaru Final Fantasy Tactics, yang dikeluarkan pada tahun 2007, masih tetap sangat dimainkan – jadi jika anda belum memeriksa klasik ini, anda akan digalakkan untuk mengalami apa yang berlaku untuk diri sendiri.

 • Pemaju: Square
 • Penerbit: Square, Sony Computer Entertainment
 • Tarikh Siaran: Jun 1997
 • Platform: PlayStation

6. Pathfinder: Kingmaker

Pathfinder: Kingmaker

Walaupun beberapa peminat lambang api terikat untuk bersenang -senang dalam permainan yang lebih klasik yang menjadikan genre RPG taktikal apa yang hari ini, tidak semua orang begitu bersemangat untuk bermain permainan yang lebih lama.

Pathfinder: Kingmaker adalah masa nyata, bukannya berasaskan giliran, RPG taktikal yang ditetapkan di tanah yang dicuri yang dikeluarkan pada tahun 2020. Pemain mengambil peranan Baron atau Baroness yang baru dilantik.

Pathfinder: Kingmaker mempunyai mekanik yang menarik, di mana pemain menyesuaikan watak mereka pada permulaan dan mengambil ahli parti baru di sepanjang jalan. Tumpuannya terhadap pengembangan dan bangunan dunia menjadikan Pathfinder: Kingmaker lebih daripada sekadar permainan taktikal.

Jika anda ingin mencuba Pathfinder: Kingmaker untuk diri sendiri, bersiaplah untuk menyelesaikannya untuk jangka masa panjang, kerana menyelesaikan permainan tunggal akan membawa anda sekurang -kurangnya 80 jam.

 • Pemaju: Permainan Owlcat
 • Penerbit: Perak dalam
 • Tarikh Siaran: Ogos 2020
 • Platform: Microsoft Windows, MacOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One

7. Anak cahaya

Anak cahaya

Sekiranya anda bersedia untuk sesuatu yang sedikit berbeza yang masih mengekalkan unsur -unsur yang mengingatkan lambang api, lihatlah anak cahaya.

RPG Platform ini, yang pada asalnya dikeluarkan pada tahun 2014, mengikuti Aurora, seorang gadis yang kembali hidup di kerajaan ajaib Lemuria setelah mati akibat penyakit yang pelik. Dia kini perlu menangkap matahari, bulan, dan bintang, yang semuanya telah diculik oleh ratu malam, untuk mencari jalan pulang.

Sebagai tambahan kepada protagonis ini, Child of Light mempunyai dua watak lain yang boleh dimainkan – yang bahkan dapat dikawal pada masa yang sama.

Karya seni di Child of Light menawan, tetapi sistem pertempuran yang menarik adalah apa yang akhirnya akan menarik pemain untuk terus kembali untuk lebih banyak lagi. Mereka yang sudah cukup untuk pergi solo juga akan teruja untuk mengetahui bahawa anak cahaya mempunyai mod multiplayer!

 • Pemaju: Ubisoft Montreal
 • Penerbit: Ubisoft
 • Tarikh Siaran: April 2014
 • Platform: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Amazon Luna, Stadia

8. Gurun 3

Gurun 3

Wasteland 3, sekuel ke padang gurun yang asal, adalah RPG berasaskan giliran dengan perspektif isometrik. Terletak di kawasan pembekuan dan tandus dari Colorado pasca apokaliptik, pemain menganggap peranan dua orang yang selamat, bekas Rangers yang perlu bertanding dengan panglima perang tempatan, yang dipanggil Patriarch.

Mereka pada mulanya berurusan dengan pewaris luar kawalan patriarch, tetapi apabila mereka dihubungi oleh NPC Angela Deth, yang akan menjadi biasa kepada pemain yang telah mencuba permainan padang gurun yang lain, mereka sebaliknya cuba menghasut pemberontakan.

RPG pasca apokaliptik ini memanggil pemain untuk membuat pilihan yang akan mengubah garis plot secara kekal. Paling menarik, pemain yang ingin bermain dengan rakan dapat berjalan melalui kempen utama Gurun 3 dalam mod multiplayer.

 • Pemaju: Hiburan Inxile
 • Penerbit: Perak dalam
 • Tarikh Siaran: Ogos 2020
 • Platform: Microsoft Windows, MacOS, Linux, Xbox One

9. Ketuhanan: Sin Asal 2 – Edisi Definitif

Ketuhanan: Sin Asal 2 - Edisi Definitif

Ketuhanan: Sin Asal 2-Edisi Definitif, sekuel 2017 kepada Ketuhanan Asal: Sin Asal, adalah permainan peranan taktikal yang menarik yang memaparkan mod tunggal dan memungkinkan dengan parti sehingga empat pemain.

RPG fantasi ini ditetapkan di dunia fiksyen Rivellon, di mana semua kawah mempunyai tenaga sumber yang dapat dituai dan dikawal.

Pemain mengambil peranan seorang sourceror, yang dipenjarakan dan diselamatkan oleh suara misteri. Dimainkan dari perspektif orang ketiga, watak-watak sangat disesuaikan dan boleh merekrut tiga sahabat NPC untuk membantu mereka dalam pencarian mereka.

Ivinity: Asal Sin 2 – Edisi Definitif Menggunakan Taktik Pertempuran Kompleks, terutamanya dalam mod multiplayer, dan mempunyai grafik yang menakjubkan.

Mereka yang tidak berminat dengan mod co-op juga boleh memasuki peta arena permainan, di mana mereka akan dapat bertengkar.

 • Pemaju: Larian Studio
 • Penerbit: Larian Studios, Bandai Namco, Hiburan
 • Tarikh Siaran: September 2017
 • Platform: Microsoft Windows, MacOS, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, iOS

10. Ekspedisi: Rom

Ekspedisi: Rom

Ekspedisi: Rom, yang merupakan yang ketiga dalam francais Ekspedisi, adalah RPG taktikal moden yang menarik di Republik Romawi. Pemain menganggap peranan sahabat yang ayahnya dibunuh secara kejam oleh musuh politik.

Untuk menang, mereka akan mengintai, mengumpul (atau merampas) sumber, mengukuhkan tentera mereka, dan menakluki tanah baru dalam permainan tunggal ini, yang dikeluarkan pada tahun 2022.

Dunia yang luasnya adalah salah satu ekspedisi: kekuatan terbesar Rom, dan sistem tempur giliran yang rumit permainan bergantung pada pemikiran strategik pintar.

Dua mod pertempuran yang berbeza disediakan, dan setiap kawasan kempen menetapkan bab baru dalam permainan. Keputusan yang anda buat akan memberi kesan kepada seluruh plot, jadi berhati -hati!

Ekspedisi: Rom dipuji untuk permainan yang menarik, dengan banyak elemen peranan yang dinamik, tetapi grafiknya juga mendalam, dan pemain menghadapi lebih daripada beberapa tokoh sejarah, termasuk Julius Cesar dan Cato.

 • Pemaju: Artis Logik
 • Penerbit: THQ NORDIC
 • Tarikh Siaran: Januari 2022
 • Platform: Microsoft Windows

11. Pengembara Octopath

Pengembara Octopath

Jika anda menyukai mana-mana permainan Emblem Fire, anda mungkin juga menikmati Pengembara Octopath, RPG yang sangat seperti 16-bit (HD 2D) dengan tema fantasi.

Pemain mengiringi lapan pahlawan sebagai perjalanan melalui Osterra, dunia fantasi zaman pertengahan. Walaupun ia dikeluarkan pada tahun 2018, Octopath Traveller mempunyai getaran retro yang akan menghantar anda kembali dalam masa.

Pemain akan dipanggil untuk bertindak peranan semua lapan aksara, menggunakan sistem senjata kompleks dalam persekitaran berasaskan giliran. Gunakan mata rangsangan yang dikumpulkan untuk membuat beberapa langkah setiap giliran dengan bijak, kerana anda hanya boleh menyimpan jumlah yang terhad.

Dunia 16-bit yang cantik ini menawarkan banyak untuk diterokai, termasuk padang pasir, gunung bersalji, dan penjara bawah tanah, jadi pengembara octopath terbaik disimpan untuk hujung minggu yang panjang di mana anda akan mempunyai masa untuk bermain dari subuh hingga senja.

Anda tidak akan dapat menyelesaikan permainan walaupun kemudian, jadi jika anda suka maraton permainan yang baik, anda akan menetap di dalam permainan tunggal ini.

 • Pemaju: Square Enix Business Division 11, Memperolehi
 • Penerbit: Square Enix
 • Tarikh Siaran: Julai 2018
 • Platform: Microsoft Windows, Nintendo Switch, Xbox One, Stadia

12. Wildermyth

Wildermyth

Seni Dreamy Wildermyth, watak -watak rawak, dan arka cerita besar -besaran menjadikan RPG taktikal 2021 ini patut dilihat jika anda menikmati francais lambang api.

Permainan berasaskan parti ini membolehkan pemain mengikuti watak mereka dari masa ke masa, ketika mereka berevolusi dari rakyat sederhana hingga wira berpengalaman. Seperti watak -watak, permainan berkembang dari masa ke masa apabila pemain memperoleh lebih banyak kemahiran dan pengalaman, serta senjata.

RPG ini membolehkan pemain untuk berteman dengan watak NPC untuk memulakan persengketaan, dan cara di mana hubungan ini memberi kesan kepada perkembangan permainan dari masa ke masa adalah salah satu ciri yang paling menarik dari WilderMyth.

Kerana perkembangan watak dijana secara prosedur, setiap larian akan menawarkan cabaran baru, pastikan anda tidak akan bosan dalam masa terdekat.

 • Pemaju: Permainan Worldwalker
 • Penerbit: Permainan Worldwalker
 • Tarikh Siaran: Jun 2021
 • Platform: Microsoft Windows, Nintendo Switch

13. Pintu Baldur: Edisi Dipertingkatkan

Baldur

Peminat permainan retro boleh, tentu saja, menyelam terus ke pintu masuk Baldur yang asal, yang bermula dari tahun 1998.

Sekiranya anda teruja untuk meneroka apa yang ditawarkan oleh genre RPG taktikal tetapi anda tidak mahu kembali sejauh ini, bagaimanapun, anda boleh melihat versi yang ditimpa semula, Baldur’s Gate: Enhanced Edition, yang keluar 2012.

Permainan, yang menampilkan karya seni yang luar biasa dan mengasyikkan, adalah kemunculan semula sebenar kepada yang asal. Pemain mencipta watak yang akan membuat usaha untuk mengetahui apa yang ada di belakang krisis besi yang melanda pintu gerbang Baldur, cuba mengelakkan perang. NPC baru menyertai perjalanan pemain di sepanjang jalan di Dungeons & Dragons bertema RPG.

Gerbang Baldur: Edisi yang Dipertingkatkan, versi yang dikemas kini dari asal, mempunyai mod multiplayer yang akan membolehkan pemain mengalami pengembaraan bersama, dan permainan telah melihat beberapa peningkatan yang berbaloi juga.

 • Pembangun: Permainan Pembaikan
 • Penerbit: Atari, Inc., Beamdog, Skybound Games
 • Tarikh Siaran: November 2012
 • Platform: Microsoft Windows, MacOS, Linux, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Android

14. Fell Seal: Mark Arbiters

Fell Seal: Mark Arbiters

Fell Seal: Arbiters Mark adalah satu lagi RPG taktikal dan giliran yang menarik dengan rasa yang sangat retro kepadanya-tetapi tidak bimbang, ia baru sahaja dikeluarkan pada tahun 2019 dan pemain mendapat manfaat dinamik moden.

Anda benar -benar tidak boleh salah dengan Fell Seal: Arbiters Mark jika anda menikmati lambang api; Permainan yang dibiayai oleh Kickstarter ini biasa tanpa merasa letih, dan hanya banyak keseronokan untuk diterokai.

Pemain mengikuti Kyrie, kapten Arbiters bersumpah untuk melindungi tanah Teora. Bermula dengan usaha untuk menyelesaikan pembunuhan, Fell Seal: Arbiters Mark tidak lama lagi mula mengambil kelainan yang menarik dan bertukar.

Benar, pertempuran adalah bahagian penting dalam permainan, tetapi Fell Seal: Arbiters Mark sangat mendalam sehingga anda akan lupa bahawa anda sedang bermain permainan sama sekali. Pilihan penyesuaian yang luas membuatkan anda merasa lebih banyak di rumah di dunia Fell Seal: Mark Arbiters.

 • Pemaju: 6 Mata Studio
 • Penerbit: Fulqrum Publishing
 • Tarikh Siaran: April 2019
 • Platform: Microsoft Windows, MacOS, Linux/Steam OS (melalui Steam)

15. XCOM: Skuad Chimera

XCOM: Skuad Chimera

XCOM: Skuad Chimera menyeru pemain untuk mengendalikan skuad Angkatan Khas Manusia dan Alien Campuran di City 31, di mana makhluk asing dan manusia wujud bersama … tetapi tidak cukup aman.

Anda akan mempunyai tugas mengekalkan status quo yang sukar dimenangi. Selain menjadi RPG taktikal berasaskan giliran, pemain perlu menguruskan sumber dan strategi mereka antara giliran.

Setiap ahli skuad pemain mempunyai gabungan kebolehan yang unik, dan ketika pemain anda dapat mengawal masing -masing, mereka tidak sesuai untuk situasi pertempuran yang sama. Pilih dengan bijak, menaik taraf ahli skuad anda semasa anda pergi, dan cuba mengekalkan bandar fiksyen anda daripada turun ke kekacauan.

Walaupun permainan asas cukup mencabar, pemain tegar boleh memilih mod Ironman di mana mereka mengawal hanya slot simpan. Mati, dan anda tidak akan memberi respon. Sekiranya permainan Firaxis yang mendebarkan ini mempunyai kelemahan, itu adalah XCOM: Skuad Chimera hanya mempunyai mod tunggal.

 • Pemaju: Permainan Firaxis
 • Penerbit: Permainan 2K
 • Tarikh Siaran: April 2020
 • Platform: Microsoft Windows

16. Tamadun Sid Meier VI

Sid Meier

Cabang sedikit, sesiapa yang menikmati permainan strategik berasaskan giliran pastinya perlu menyemak francais tamadun Sid Meier.

Ansuran terkini, Sid Meier’s Civilization VI, mengikuti struktur yang biasa membolehkan pemain mengambil alih salah satu daripada banyak empayar sejarah, seperti Empayar Rom, Aztec, Mesir, atau Empayar Byzantine. Dari sana, anda membina tamadun anda dengan mengembangkan, membuat penemuan teknologi baru, dan menakluki tanah musuh anda.

Tamadun VI mempunyai banyak ciri permainan menarik baru seperti Daerah Bandar, yang memaksa pemain membuat keputusan taktikal mengenai pembangunan bandar mereka.

Sekiranya anda pernah memainkan versi tamadun yang lebih lama sebelum ini, anda masih akan menguasai mekanik yang tidak lama lagi – dan anda akan bersemuka dengan musuh yang sama yang anda ingat dari tahun -tahun yang lalu, walaupun mereka kelihatan agak berbeza. Sekiranya ada permainan yang anda tidak akan bosan, mungkin ini satu.

 • Pemaju: Permainan Firaxis
 • Penerbit: Permainan 2K
 • Tarikh Siaran: Oktober 2016
 • Platform: Microsoft Windows, MacOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One, Android

17. Saudara pertempuran

Saudara pertempuran

Battle Brothers adalah RPG berasaskan giliran taktikal 16-bit yang mulia yang menyeru pemain untuk memimpin skuad tentera upahan dalam dunia fantasi zaman pertengahan.

Sebagai bos, pemain dapat memilih misi apa yang hendak diterima dan siapa yang akan disewa untuk misi mereka, memilih dari lebih dari 12 orang sahabat yang mungkin, masing -masing dengan kemahiran yang unik.

Battle Brothers mempunyai perkembangan yang menarik dan sistem tempur yang akan anda gunakan dengan mudah, tetapi dunia terbuka yang dihasilkan secara prosedur adalah salah satu bahagian terbaik dalam permainan ini, yang boleh diteruskan selama-lamanya.

Pemain yang suka permainan yang tidak dapat diramalkan dan tidak linear akan menikmati permainan singleplayer berasaskan giliran, di mana anda perlu mengira kemungkinan anda menang sebelum membuat langkah anda.

Selain pertempuran yang membolehkan pemain memperoleh XP dan juga rampasan, pemain perlu menavigasi pilihan teman mereka dengan berhati -hati untuk maju. Itu lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, kerana World of Battle Brothers boleh menjejaskan kemajuan anda dengan mencetuskan peristiwa dunia yang rawak dan menakutkan juga.

 • Pemaju: Studio Overhyus
 • Penerbit: Overhype Studios
 • Tarikh Siaran: Mac 2017
 • Platform: Microsoft Windows

Perkataan terakhir

Lambang Kebakaran mungkin masih kuat sehingga hari ini, tetapi RPG taktikal mengilhami banyak tajuk hebat lain dalam genre yang sama sejak penubuhannya pada tahun 1990. Semuanya bermula dengan Shadow Dragon dan The Blade of the Night, tetapi pemain tidak mempunyai kekurangan pilihan lain.

Pilihan dalam senarai ini akan merayu kepada pemain yang berbeza, bergantung pada perkara yang paling mereka sukai. Walau bagaimanapun, pilihan utama kami adalah Shadowrun: Hong Kong, Dewa Gelap, dan Gurun 3 – kecuali jika anda benar -benar ingin kembali kepada asas -asas, di mana taktik Final Fantasy adalah nama permainan.

Oliver adalah bekas jurutera komputer Compaq yang menjadi usahawan teknologi & peminat seumur hidup. Sistem pertamanya adalah Amiga 500 dan yang paling disayangi adalah SNES. Dia telah membina komputernya sendiri sejak dia membina sistem Pentium 90 pada tahun 90 -an. Beliau adalah Editor-in-Chief of Beanstalk dan pengasas Kooc Media Ltd, sebuah syarikat penerbitan dalam talian yang berpangkalan di UK.