Pusat Sokongan Final Fantasy XIV, Sistem Laporan FFXIV masih mengerikan, kata pemain | Pcgamesn

Sistem laporan FFXIV masih mengerikan, kata pemain

Perlu diingat bahawa FFXIV mempunyai reputasi untuk mengambil pemain toksik dengan serius, dan orang sering digantung atau diharamkan kerana kesedihan dan gangguan. Walau bagaimanapun, walaupun benang membincangkan ini sering mempunyai komen dari pemain yang tidak pasti di mana untuk mencari pilihan laporan di tempat pertama.

Pemain laporan FFXIV

Sila pilih pilihan “Laporan Bug” untuk melaporkan sebarang bug dalam permainan yang mungkin anda temui semasa bermain Final Fantasy XIV.

Sila gunakan butang di bawah jika anda menggunakan penyemak imbas PC.
Sila gunakan pautan di atas jika anda berada di peranti mudah alih.

Laporan pepijat dalam permainan juga boleh dikemukakan melalui Forum Final Fantasy XIV.

Catatan:
Sebelum mengemukakan laporan pepijat, sila rujuk Panduan Play, Arahan dan Soalan Lazim.
Walaupun kami secara aktif mengkaji setiap borang yang kami terima, malangnya kami tidak dapat memberikan respons individu.

Laporan Bug (aplikasi mudah alih “Final Fantasy XIV Companion”)

Sila gunakan butang di bawah untuk melaporkan sebarang pepijat yang mungkin anda temui semasa menggunakan aplikasi mudah alih “Final Fantasy XIV Companion.”

Sila gunakan butang di bawah jika anda menggunakan penyemak imbas PC.
Sila gunakan pautan di atas jika anda berada di peranti mudah alih.

Harap maklum bahawa kami tidak dapat membalas laporan pepijat individu.
Sekiranya anda memerlukan sokongan untuk isu -isu berikut, sila hantar pertanyaan melalui butang “Hubungi Kami” sebaliknya.
– Masalah dengan membeli/menggunakan kacang kupo atau duit syiling mog.
– Masalah dengan log masuk atau memulakan aplikasinya.

Sebelum mengemukakan laporan pepijat, sila rujuk Panduan Play, Arahan dan Soalan Lazim.

Sekiranya anda perlu melaporkan pelecehan (atau sebarang bentuk tingkah laku yang tidak sesuai), anda boleh melakukannya dengan menghubungi gm dalam permainan.
Untuk butiran mengenai apa yang menjadi gangguan, sila rujuk artikel ini.

Cara Menghantar Laporan Dalam Permainan:
1) Pilih Sistem, kemudian Sokongan Meja> Soalan Lazim> Menu Utama Perkhidmatan GM
2) Ikuti arahan di skrin.

Final Fantasy XIV Laporan Pelanggaran Lesen Bahan

Sila gunakan borang ini untuk melaporkan sebarang kandungan yang tidak sesuai dengan Lesen Penggunaan Bahan Final Fantasy XIV.

Sila gunakan butang di bawah jika anda menggunakan penyemak imbas PC.
Sila gunakan pautan di atas jika anda berada di peranti mudah alih.

Catatan:
Harap maklum bahawa kami tidak dapat membalas kepada individu “Final Fantasy XIV Penggunaan Lesen Pelanggaran Lesen” Penyerahan “. Kami juga tidak boleh mendedahkan kriteria hasil atau penilaian.

Laporkan kes kepada pasukan petugas khas

Anda boleh menghubungi Pasukan Petugas Khas (STF) untuk melaporkan aktiviti haram dalam Final Fantasy XIV (seperti penggunaan perisian pihak ketiga atau penggunaan RMT* untuk menjual data permainan).
Pasukan Petugas Khas wujud untuk tujuan menangani aktiviti haram di Final Fantasy XIV sambil mewujudkan persekitaran permainan yang jujur ​​dan menyeronokkan.

(*Rmt = perdagangan wang sebenar)

Catatan:
Borang ini bertujuan untuk mengemukakan maklumat kepada pasukan STF dan bukan cara untuk menerima bantuan dengan isu lain.
Walaupun kami secara aktif mengkaji setiap borang yang kami terima, malangnya kami tidak dapat memberikan respons individu.
Sila ambil perhatian bahawa pasukan STF tidak dapat memberikan bantuan dengan akaun yang dikompromi.
Jika anda memerlukan sokongan lain, sila hubungi pasukan sokongan Square Enix dari pautan yang terkandung dalam FAQ yang berkaitan.

Sila pilih dari senarai di bawah untuk membuka borang mel.

Memberi maklumat mengenai kehilangan paket dan ketinggalan

Sekiranya anda mengalami kerapuhan yang kerap atau latensi penting semasa bermain Final Fantasy XIV dan anda fikir ia disebabkan oleh kehilangan paket, sila hantar maklumat anda menggunakan borang ini.

Sila rujuk posting topik ini untuk maklumat lanjut mengenai kehilangan latensi/paket dan bagaimana kami mengendalikan maklumat yang disediakan.

Borang ini adalah untuk tujuan mengemukakan maklumat. Malangnya kami tidak dapat memberikan respons individu kepada sebarang pertanyaan yang dikemukakan melalui borang ini.
Harap maklum bahawa punca apa -apa latensi atau kehilangan paket yang dialami mungkin terletak pada laluan komunikasi sambungan internet anda.
Sila pertimbangkan untuk menghubungi penyedia perkhidmatan internet anda selain memberikan maklumat melalui borang ini.

Sistem laporan FFXIV masih mengerikan, kata pemain

Final Fantasy XIV - Sistem Laporan FFXIV sangat mengerikan, masih - Rauba yang marah

Sudah hampir sedekad sejak pelancaran MMORPG Final Fantasy XIV yang diiktiraf secara kritikal: A Realm Reborn, namun ramai pemain percaya bahawa sistem laporan FFXIV masih terhad dan kikuk seperti ketika permainan dikeluarkan. Pada masa ini, satu -satunya pemain pilihan laporan cepat boleh diambil dari tetingkap sembang permainan adalah untuk pemain yang terlibat dalam aktiviti RMT, dan melaporkan sebarang isu lain seperti gangguan atau penipuan memerlukan penggalian melalui satu siri menu yang mengelirukan dan sering tidak berguna.

“Saya mempunyai lebih dari 10,000 jam yang dimainkan dalam permainan ini,” kata FFXIV Streamer yang popular dan YouTuber Zepla, “Dan saya bersumpah saya tidak tahu betapa jauhnya Jank.”Dalam video baru yang bercakap mengenai sistem laporan, Zepla menunjukkan proses cuba memfailkan laporan, melalui menu dalam usaha untuk menunjukkan betapa berbelintahnya. Walaupun telah memainkan FFXIV “hampir setiap hari selama tujuh tahun,” Zepla mengakui dia tidak menyedari bahawa beberapa menu ada sehingga dia menggali mereka untuk video ini.

Pilihan One Langsung adalah melaporkan pemain untuk aktiviti RMT (Transaksi Wang sebenar) – digunakan untuk pemain yang menjual seperti Gil atau meningkatkan perkhidmatan, biasanya melalui laman pihak ketiga. Dalam hal ini, memfailkan laporan adalah semudah mengklik kanan pada nama pengguna, memilih ‘laporan,’ dan mengklik pilihan untuk ‘melaporkan aktiviti RMT.’Bagaimanapun, ini adalah satu -satunya pelanggaran TOS bahawa Square Enix nampaknya telah dianggap cukup mendesak untuk hadir dalam menu cepat ini.

Sekiranya anda mempunyai keluhan lain dengan rakan -rakan Eorzeans anda, prosesnya secara dramatik lebih jelas. Mungkin mereka menaip mesej kasar dalam sembang, menipu dalam mod PVP permainan, menghalang pengguna lain daripada bermain dengan cara biasa, mengadakan perhimpunan politik sebenar, atau menyamar sebagai pemain atau organisasi lain-yang semuanya jatuh busuk Syarat Perkhidmatan. Namun pilihan ‘Hubungi Kami’ di meja sokongan dalam permainan hanya menawarkan dua butang, satu untuk melaporkan penipuan dan yang lain untuk melaporkan gangguan.

Sebenarnya cuba menggunakan borang ini tidak mudah sama ada-membesarkan menu kikuk yang meminta pemain menulis dalam kotak yang sudah penuh dengan teks yang ditulis pemaju tetapi pemain yang boleh diedit yang menerangkan butiran yang diminta untuk memfailkan laporan. Sekiranya aduan anda berada di luar kategori ini, satu siri pekeliling menu jauh di meja sokongan dalam permainan membolehkan anda mengklik beberapa kategori yang mungkin, tetapi hanya menawarkan pautan ke laman web Sokongan Enix Square (yang tidak boleh diklik atau disalin untuk akses mudah).

Sebaik sahaja anda telah menaip dalam pautan itu secara manual, maka, anda dikehendaki menggali terus ke bahagian paling bawah halaman untuk mencari “bug laporan atau butang pemain yang menyinggung” (yang Zepla hanya mencari menggunakan fungsi carian teks penyemak imbas). Di sini, anda boleh “melaporkan kes kepada pasukan petugas khas” – yang termasuk pilihan samar -samar untuk “melaporkan pelanggaran lain” dan menghendaki pemain memasuki lebih banyak maklumat daripada yang diperlukan untuk memfailkan laporan mudah.

Thumbnail YouTube

“Ia bukan mengenai memodenkan permainan,” kata Zepla kesimpulannya, “Ini akan menjadi buruk di mana -mana era. Sila selesaikannya – ini adalah keadaan yang tidak dapat diterima sepenuhnya untuk sebahagian daripada UI untuk masuk.”Pemain lain dalam komen video, di Zepla’s Twitch Stream, di Twitter, dan pada subreddit permainan juga telah berlegar baru -baru ini, bercakap tentang pengalaman mereka dengan bot dan melaporkan konsensus umum bahawa pemain jarang, jika pernah, mendengar maklum balas selepas menggunakan Borang Laporan Pasukan Petugas Khas Permainan.

Perlu diingat bahawa FFXIV mempunyai reputasi untuk mengambil pemain toksik dengan serius, dan orang sering digantung atau diharamkan kerana kesedihan dan gangguan. Walau bagaimanapun, walaupun benang membincangkan ini sering mempunyai komen dari pemain yang tidak pasti di mana untuk mencari pilihan laporan di tempat pertama.

Dalam wawancara baru-baru ini dengan PCGamesn, Pengarah FFXIV Yoshi-P bercakap mengenai kebolehcapaian dan bagaimana permainan bertujuan untuk meningkatkan pengalaman pemain. Kami juga sekarang mengetahui patch ffxiv 6.18 Tarikh Siaran, yang membawa Dunia Baru ke Permainan Multiplayer pada bulan Julai.

Ken Allsop Ken mahu memainkan segala -galanya, tetapi tidak dapat dielakkan berakhir di Diablo 4, Dreamlight Valley, FFXIV, atau Terraria lagi. Dia suka RPG, jiwa, dan roguelikes, dan tidak akan berhenti bercakap tentang pemburu raksasa dan seperti naga.

Rangkaian N Media memperoleh komisen daripada pembelian yang layak melalui Amazon Associates dan program lain. Kami memasukkan pautan sekutu dalam artikel. Lihat Terma. Harga betul pada masa penerbitan.