Pintu (permainan video) – TV Tropes, Pintu | Pintu Wiki | Fandom

Pintu Wiki

Pintu mempunyai pelbagai entiti yang dapat ditemui oleh pemain sepanjang permainan. Setiap entiti mempunyai kaedah yang unik untuk menyerang pemain. Walaupun tidak setiap entiti akan membunuh mereka, masing -masing mempunyai jumpscare yang unik.

Permainan video / Pintu

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/png_3.png

Pintu adalah permainan seram yang dibina di Roblox berdasarkan permainan seperti Spooky’s Jump Scare Mansion Dan permainan roblox Bilik, Di mana pemain mengembara melalui 100 bilik hotel dan banyak lagi, dengan banyak entiti yang memancarkan jalan.

Pintu dibebaskan pada bulan Ogos 2022. Permainan ini menerima sejumlah besar pemain dari seluruh platform dan permainan menerima kadar kelulusan yang tinggi dari pemain Roblox, dengan beberapa mempertimbangkan permainan sebagai salah satu permainan yang paling dituntut dan paling popular di sekitar Roblox. Pada 28 Januari 2023, Hotel+ Kemas kini dikeluarkan, menambah entiti baru, bilik, dan barang. Pada 26 Ogos 2023, pengubah telah ditambah ke permainan yang membolehkan pemain membuat permainan lebih mudah atau lebih sukar untuk mereka.

Permainan ini juga menjadi sangat popular di komuniti Speedrun, dengan lebih daripada 2,000 pemain aktif melakukan speedruns permainan di Speedrun.com, meletakkan kedudukan ke -2 pemain paling aktif di laman web, hanya di belakang pelayar bawah tanah dalam jumlah pemain aktif.

Pintu Ciri -ciri Tropes ini:

 • Pencapaian Pencapaian: Menggunakan salib pada entiti akan membuka kunci pencapaian bergantung pada entiti apa yang anda gunakan. Deskripsi bagi mereka adalah neutral atau sedikit lucu, tetapi jika anda menggunakannya di mata, pencapaian yang berkaitan akan datang dengan keterangan, “Itu mungkin bukan penggunaan terbaik salah satu daripadanya.”
 • Jantina samar -samar: Suara “Psst” Screech berada dalam suara yang agak feminin.
 • Situasi yang samar -samar: Anda berjalan melalui sebuah hotel dengan kira -kira 100 bilik yang dipenuhi dengan raksasa dunia yang ingin membunuh anda. Bagaimana dan mengapa anda sampai di sana? Tidak ada yang tahu dan, sebagai salah satu garis dialog El Goblino, bahkan tidak ada watak pemain yang tahu sama ada.
 • Ciri-ciri anti-frustrasi:
  • Walaupun serangan serangan hendap masih memberi suci untuk mengusir anda dari tempat bersembunyi, ia tidak akan melakukan ini di bilik 50 atau 100. Memandangkan bersembunyi di sini adalah sebaliknya QTE, tidak adil untuk juga mempunyai pemasa sepanjang masa anda di dalam almari. Atas sebab yang sama, Sembunyikan juga tidak hadir untuk bilik, membolehkan anda bersembunyi selama yang anda mahukan.
  • Adakah bilik sebelah tidak dimuat dengan betul atau cukup pantas? Glitch akan bertindak sebagai selamat dan teleport anda ke bilik sebelah. Tidak seperti apa yang berlaku jika anda tertinggal, ini tidak akan melepaskan kesihatan anda. Begitu juga, jika permainan itu berlaku semasa memuatkan serangan Halt, satu lagi kegagalan selamat akan menendang dan berhenti tidak akan menyerang sama sekali seolah-olah anda menggunakan salib di atasnya, memotong anda berehat dan meninggalkan anda bebas untuk mencari melalui banyak laci pada waktu lapang anda sendiri.
  • Lampu panduan akan bersinar ke pintu di bilik yang secara semula jadi gelap atau selepas beberapa waktu berlalu tanpa kemajuan. Ini akan dikeluarkan dalam mod super keras dan boleh dimatikan dengan pengubah suai.
  • Walaupun Snare dan Timothy masih boleh melakukan kerosakan, adalah mustahil untuk mati kepada mereka, walaupun pemain mempunyai 1 HP kiri. Ini berlaku walaupun dengan Nafas terakhir pengubah yang menjadikan pemain menjadi keajaiban satu-hit-titik. Kecuali mereka berubah menjadi pengubah masing -masing.
  • Tergesa -gesa dan serangan hendap tidak akan menyerang bilik dengan kurang daripada dua tempat bersembunyi. Celakalah pemain ketiga dan keempat. Ini boleh diselaraskan dengan pengubah untuk membuat tempat bersembunyi tidak lagi dijamin.
  • Walaupun A-90 di dalam bilik boleh muncul di tengah-tengah serangan, jika ini berlaku, A-60 dan A-120 akan diperlahankan dan dijeda masing-masing untuk memberi pemain sedikit peluang untuk mencari loker pada waktunya.
  • .
  • Dengan betapa sukarnya mod super sukar kadang -kadang, permainan ini mengejutkan anda memecahkan anda dengan angka jika anda menggunakan bom tangan suci, yang merupakan satu -satunya item dalam permainan yang berjaya membunuhnya dia di tempat selama beberapa saat dan bukannya membuangnya . Ini membolehkan anda melengkapkan bilik 50 dan 100 pada waktu lapang anda sendiri.
 • Hari April Fools: Mod Super Hard yang dikeluarkan pada tahun 2023 dibuat untuk ini. Di luar lelucon yang jelas yang tersebar di seluruh, sementara ia menjadikan permainan lebih keras di banyak kawasan, perhatikan dua entiti baru (Jeff the Killer and Greed), pisang mengupas hampir di mana -mana, tidak ada cahaya panduan di luar bilik 50 dan 100, bilik gelap Pemijahan lebih kerap, mata kelihatan lebih kerap, bersembunyi dengan lebih cepat untuk memaksa anda keluar dari almari, mencari lebih cepat dan mengejar sedikit lebih lama, serangan hendap dengan peluang yang lebih tinggi untuk muncul dan melantun lebih kerap, kod perpustakaan memerlukan 10 nombor Daripada 5, tiada keretakan untuk menyimpan barang -barang untuk playthrough yang lain, teka -teki pemutus litar berbasikal melalui nombor lebih cepat, dupe digantikan oleh tripmine subspace dan menangani 190 kerosakan dan bukannya 40 (yang merupakan kematian segera tanpa kesihatan penuh dan perisai) lebih mudah untuk mengimbangi peningkatan kesukaran. Perhatikan Ramuan Perisai Baru yang berkesan menggandakan kesihatan anda apabila penuh, barang -barang yang lebih kerap, bom tangan suci meremehkan angka, dan shakelight dan pengimbas dari bilik yang tersedia untuk dibeli dari kedai Jeff. Mencuba mengakses bilik dalam mod ini sebaliknya akan menelefon anda ke permainan yang sama sekali berbeza bertajuk Bertahan dan Membunuh Pembunuh di Kawasan 51. .
 • Kata -kata arka: untuk kemas kini hotel+, “peraturan telah berubah” merujuk perubahan untuk membuat perkara lebih besar untuk kedua -dua pemain dan entiti.
 • Evolusi seni: cutscenes untuk mencari dan angka menerima peningkatan kualiti besar di hotel+ kemas kini, dengan mencari sekarang kelihatan merobek dirinya keluar dari genangan, angka lumbering dengan lebih banyak berat di pintu masuk bilik 50, dan angka sebenarnya mengalir ke bawah tangga di tangga Bilik 100 dan bukannya memanjat pagar. Perhatikan ini mungkin untuk menetapkan logik peti sejuk dari cutscene bilik elektrik lama yang menunjukkan angka dapat memegang pagar dan melompat ke lantai di bawahnya walaupun buta.
 • Big Good: The Guiding Light, yang muncul sepanjang permainan untuk membantu pemain. Mereka kebanyakannya nyata sebagai lampu biru yang muncul untuk menyerlahkan objek penting jika anda mengambil sedikit masa untuk melihatnya, dan mereka juga muncul selepas anda mati untuk memberi anda petua tentang bagaimana untuk menangani mana -mana entiti yang anda mati. Mereka juga memainkan peranan penting dalam melarikan diri mencari kerana mereka akan menyerlahkan pintu mana.
 • Ganjaran Hak Bercakap: Pengimbas, item yang kuat tanpa had pada masa penggunaan yang memberi penglihatan malam dan keupayaan untuk melihat barang-barang yang diperlukan untuk maju seperti kunci dan beralih melalui halangan, hanya dapat diperoleh dengan mencapai A-1000 di dalam bilik, tugas yang sangat sukar dan memakan masa .
 • Cerah tidak baik: serangan hendap muncul sebagai bersinar terang ketika ia melontarkan masa lalu, dan ia adalah versi yang lebih berbahaya dari Rush.
 • Tahap Bonus Brutal: Bilik -bilik berjalan untuk seribu bilik, dengan keluar pertama hampir 200 di. Walaupun anda hanya perlu berurusan dengan tiga raksasa, mereka boleh menakutkan untuk pemain kali pertama.
 • Kucing menakutkan: Jack dan Glitch semua akan melompat anda, tetapi yang terakhir membantu sekiranya bilik gagal menjana dengan betul dan ancaman hanya Jack adalah menghalang anda dari almari. Dihindari dengan Timothy, yang melakukan sepuluh kerosakan, dan tidak sah sejak, sementara ia menelefon anda kembali kepada pemain lain jika anda tertinggal, ia merosakkan anda dan berpotensi membunuh anda jika anda rendah pada kesihatan.
 • Cliffhanger: Permainan berakhir dengan ini apabila pemain menggunakan lif untuk melarikan diri. Angka itu menyerang lif, menyebabkannya jatuh. Ini meninggalkan pemain yang melihat -lihat dalam kesusahan dan perlahan -lahan terapung sebelum cutscene berakhir seperti lif sampai ke tanah.
 • Jangan tengok saya: Screech akan lari, walaupun tidak selepas jumpscare yang tidak berkesan, setelah menatap sepenuhnya. Mata mengubah trofi ini pada pemain, kerana secara langsung melihat mereka merosakkan kerosakan.
 • Gelap Bukan Evil: Jeff adalah satu-satunya entiti yang berkaitan dengan gelap yang tidak menghalang anda dengan apa-apa cara, menjadi penjaga kedai yang mesra.
 • Kedai Dungeon: Tidak lama selepas melarikan diri dari perpustakaan, anda boleh memasuki Jeff Shop, bilik dengan entiti ramah dan barang yang anda boleh beli dengan duit syiling.
 • Lif Escape: Di hujung hotel, pemain (s) melarikan diri dari angka melalui lif. Walau bagaimanapun, angka itu pergi ke bahagian atas lif, menyerangnya.
 • Elite Mook: Senjata menyerang lebih jarang daripada tergesa -gesa, tetapi akan menyerang beberapa kali dalam satu bilik.
 • Prekursor Terbenam: Laluan di Pintu 60 boleh dibuka menggunakan kunci kerangka dan 2 lockpicks untuk mendedahkan replika yang hampir sama dengan inspirasi pintu, bilik, lengkap dengan set entiti sendiri dan shakelight dan pengimbas yang unik ke bilik-bilik.
 • Lima kali meramalkan:
  • Serangan Rush dan Senjata diperingatkan dengan kelip -kelip lampu semasa anda memasuki bilik. Ini hilang selepas bilik 90 dengan kekurangan lampu, meninggalkan anda tanpa amaran sama sekali kecuali anda mempunyai lilin. Bilik Sebelum Halt’s Hallway juga menampilkan kelipan cahaya ini, walaupun lebih lama.
  • Sebelum mencari serangan, mata akan mula muncul di seluruh dinding. Lampu juga mungkin berkedip tanpa menjamin kemunculan tergesa -gesa atau serangan hendap. (Berhenti tidak dapat bertelur dalam permulaan untuk mencari mengejar dalam keadaan apa pun.)
 • Kerajang: Cari dan angka adalah dua entiti yang dijamin muncul, tetapi cari masih mempunyai unsur rawak ketika ia akan bertelur, sementara angka hanya muncul di Bilik 50 dan Bilik 100. Kedua -duanya mempunyai cutscenes apabila memasuki pertemuan mereka, dengan mencari mengejar dan angka yang dimaklumkan ke lokasi anda, walaupun yang terakhir terganggu di bilik 50 dengan bunyi di tempat lain. Seek Meetounters adalah mengejar tinggi oktana, sementara pertemuan angka anda perlahan-lahan bergerak ke bilik sambil berusaha untuk menyimpan profil yang rendah ketika anda melengkapkan teka-teki. Mencari motif utama adalah mata, sementara angka buta dan sebaliknya menggunakan pendengaran yang berminat untuk mencari anda. Cari akan mengejar anda melalui pelbagai bilik, sementara angka hanya akan tinggal di bilik pertempuran bosnya dan bukannya keluar dari mereka untuk mengejar anda.
 • Rawak permainan: Setiap pusingan permainan merebus susun atur dan jenis bilik yang boleh anda hadapi dengan beberapa pengecualian, yang bermaksud dua sesi permainan hampir tidak akan sama.
 • . Walau bagaimanapun, ia adalah ciri anti-pendahuluan yang ada untuk melaburkan anda ke bilik sebelah jika ada masalah dengan memuatkannya.
 • Lebih sukar daripada keras: Setelah anda mengalahkan permainan sekurang -kurangnya sekali, anda akan membuka kunci pilihan untuk menggunakan pengubah yang akan mempengaruhi pelbagai elemen mengenainya, meningkatkan jumlah tombol yang anda terima setiap larian. Kebanyakan mereka membuat permainan lebih sukar dalam beberapa cara atau, dengan kombinasi tertentu, menjadikannya tidak mungkin untuk ditewaskan. The 16 hingga 20 pengubah.
  • Jika Masa yang sibuk atau Masa tidak sesuai pengubah aktif, maka tergesa -gesa dapat menyerang pada bila -bila masa tanpa mengira pintu terbuka. Perkara yang sama berlaku untuk A-60 dan A-20 jika mereka juga aktif. pengubah yang membuatnya diam.
  • Screech boleh menyerang pada bila -bila masa dengan Saya berada di mana-mana pengubah, walaupun semasa mencari atau menyerang.
  • Gigitan Timothy, biasanya tidak mematikan walaupun pada 1 hp, boleh berubah berpotensi membawa maut dengan Gatal pengubah
  • Anda boleh memasuki hotel dengan kesihatan 50%, kesihatan 10%, 50% kesihatan maksimum, atau bahkan menjadikan diri anda dalam keajaiban satu-hit-titik dan tidak dapat mengambil Mana -mana .
 • Penjahat yang tidak berbahaya: Lebih banyak kes jahat, tetapi Jack, Timothy, dan Glitch nampaknya sesuai dengan rang undang -undang ini. .
 • Neraka Hotel: Kawasan Pertama Permainan adalah sebuah hotel yang penuh dengan makhluk yang semua menginginkan anda mati.
 • Infinity -1 Sword: Herba Hijau boleh diperolehi dengan menggunakan kunci kerangka di rumah sakit, memberikan penjanaan kesihatan pasif yang berterusan yang menjadikannya hampir mustahil untuk entiti tanpa serangan membunuh satu hit untuk mengakhiri larian anda. .
 • . Ia tidak pernah dapat kehabisan bateri dan ia boleh dilemparkan ke dalam keretakan pada akhir supaya anda boleh menggunakannya dalam playthrough yang lain. Satu -satunya kelemahan adalah bahawa ia tidak melindungi anda dari screech dan anda pasti akan kehilangannya apabila mati atau lupa untuk melemparkannya ke portal.
 • Nama Juak Series: Sebagai cahaya panduan kadang-kadang mencatat dalam permainan melalui mesej, entiti tidak mempunyai nama, tetapi watak kami memberi mereka rasmi mereka sebagai gambaran tentang apa yang mereka lakukan dan.
 • . Mereka tidak mempunyai ancaman sebenar untuk anda sendiri, dengan hanya Jack menjadi ancaman yang mungkin ketika datang untuk tergesa -gesa, menyerang, atau angka.
  • Rush bergegas ke bilik.
  • Serangan Hendap mengambil pemain yang tidak dijangka terkejut.
  • Sembunyikan tolak anda jika anda bersembunyi terlalu lama.
  • Screech menjerit pada anda walaupun anda menangkisnya.
  • .
  • .
  • Halt’s Encounter adalah “dua langkah ke hadapan, satu langkah mundur” jenis mengejar, yang memerlukan pemain untuk kembali ke kemajuan mereka apabila digesa untuk berpaling.
  • .
  • Dupe muncul sebagai pendua pintu, cuba menipu pemain.
  • Snares menahan anda masih tergesa -gesa dan serangan hendap dapat menangkap anda.
  • Cahaya panduan, seperti yang dicipta oleh wiki, muncul di bilik gelap dan mencari mengejar sebagai cahaya yang membimbing anda untuk keselamatan.
  • Timothy dan Jack mempunyai nama biasa dan tidak berbahaya. Jack mempunyai konotasi pembunuh bersiri British tertentu, tetapi masih nama biasa tanpa mengira. Jack kelihatan lebih berbahaya daripada Timothy, tetapi bahkan kurang ancaman (kecuali jika anda cukup malang untuk menemuinya semasa tergesa -gesa atau angka ditutup). Pendatang baru Jeff juga mengikuti yang ini, kerana dia tidak lebih dari sekadar pemilik kedai yang mesra.
  • Rajah adalah yang ganjil, kerana ia datang dari projek yang lebih lama. Ia pada asalnya adalah nama kod dan terperangkap atas sebab tertentu menurut devs.
  • Raksasa di dalam bilik dinamakan sempena bilik yang mereka mulakan dalam nota walaupun kedua-dua A-60 dan A-90 boleh muncul sebelum nombor bilik masing-masing, sehingga A-200 dinamakan semula sebagai A-120 kerana terlebih dahulu muncul di Bilik A-120. Ini dipanggil oleh cahaya yang ingin tahu, dengan mengatakan ia akan mudah menamakannya selepas mereka mula muncul.
  • Ketamakan hanya menyerang pemain yang mencuri terlalu banyak emas dalam masa yang singkat.
 • Jangan sekali -kali berpecah pesta: dipanggil. The Void adalah entiti yang menelefon pemain yang lebih dari lima bilik ke seluruh parti, merosakkannya dalam proses.
 • Wajah mimpi ngeri: banyak entiti yang dapat anda hadapi sepanjang perjalanan permainan tidak ada apa -apa tetapi wajah terapung yang mengerikan.
 • Tidak ada penipuan yang adil: anda tidak boleh menyertai bilik yang mempunyai pengubah yang bermanfaat sehingga anda mengalahkan permainan sekurang -kurangnya sekali. Pengubah negatif adalah permainan yang adil.
 • Nama bukan indikatif: Perjumpaan Seek tidak melibatkan bersembunyi; ia adalah mengejar tanpa henti.
 • Tidak ada yang menakutkan: Sama seperti inspirasinya mendapat ketakutan mereka, banyak ketakutan permainan diperoleh melalui paranoia. Ia tidak membantu hotel kelihatan agak biasa untuk sebahagian besar.
 • Ooze Obsidian Obinous: Cari adalah manusia yang diperbuat daripada enapcemar hitam yang ingin membunuh anda.
 • Monster yang cacat rasa: Bos kedua, angka, benar-benar buta, dan sering akan melewati anda jika anda cukup tenang. . Tetapi jika anda berani berjalan dengan berdiri, yang akan menjana lebih banyak bunyi, angka itu akan segera berjalan pada anda dan cuba membunuh anda. . Pendengarannya cukup baik untuk mengesan pernafasan, yang akan bersembunyi di dalam almari lebih keras dengan memaksa anda bermain permainan mini untuk mengawal pernafasan anda ketika angka itu berada di depan almari yang anda bersembunyi di. Kehilangan akan mengakibatkan anda dipaksa keluar dari almari dan dibunuh.
 • .
  • Lampu panduan membawa pemain ke pintu selamat di bilik mengejar dan gelap, dan memberi mereka petua bagaimana untuk mengelakkan entiti yang lebih baik.
  • Jeff adalah pemilik kedai yang mesra walaupun sepasang mata putih hantu dalam tampalan bayangan.
 • . Sebelum + . Semua pemain yang harus dilakukan adalah bersembunyi di dalam almari, lulus minigame degupan jantung, dan kemudian ia akan hilang ke bilik sebelumnya sehingga mereka menyelesaikan teka -teki pemutus litar. Pemain yang mahir bahkan dapat terus berjalan angka lalu semasa cutscene intro dan memintas minigame dan pecut terakhir ke lif sepenuhnya. Dalam kemas kini, bukan sahaja pepijat tetap, tetapi angka tidak akan berhenti mencari anda sehingga anda memperoleh sepuluh pemutus litar.
 • . Lampu panduan juga memberikan beberapa petua setelah mati.
  • Cari akan mengejar pemain melalui pelbagai bilik, dan bilik akhir pertemuannya mempunyai bahaya selain daripada mencari sendiri.
  • Rajah pergi ke arah yang lain, memaksa pemain untuk berjalan -jalan di sekeliling bilik mencari barang -barang (buku di perpustakaan, pemutus kuasa di bilik lif) sambil mengelakkan angka yang mengintai, sebelum kembali ke pintu keluar setelah pemain menyelesaikan objektif untuk membukanya. Bilik 100 juga mempunyai pemain memasuki minigame setelah mendapat pemutus, dengan angka melompat keluar dari tingkap sebaik sahaja anda memasukkannya.
 • . Mata ini selalu melihat langsung kepada anda, dengan cara.
 • Dibuang oleh cahaya: Screech hanya akan menyerang di bilik gelap dan kurang cenderung untuk menyerang pemain dengan pemetik api atau lampu suluh.
 • Mata Wang Pelik: Salah satu mata wang utama pintu adalah, baik, pintu gerbang.

Pintu

Pintu Wiki

Pintu �� adalah permainan seram Roblox multiplayer yang diilhamkan oleh Spooky’s Jump Scare Mansion dan bilik Nicorocks5555 yang dibangunkan oleh Lightning_splash dan dibangunkan oleh RediblesQW. . . [1]

Kandungan

 • 1 gambaran keseluruhan
  • .1 entiti
  • 1.2 item
  • .
  • 1.4 Kemas kini Log

  , Seseorang boleh bermain solo atau dengan pasukan 2-4 pemain (sehingga 12 dengan lif peribadi, namun tidak disyorkan) meneroka pelbagai bilik di sebuah hotel berhantu. Objektif permainan adalah untuk sampai ke hujung lantai semasa dengan bertahan melalui pelbagai bilik tanpa mati ke entiti yang mendiami mereka. Pemain juga boleh mencari item semasa larian mereka yang boleh digunakan untuk membantu pengguna dan kumpulan mereka, dengan item yang berbeza berputar di setiap pintu baru.

  Entiti

  Pintu mempunyai pelbagai entiti yang dapat ditemui oleh pemain sepanjang permainan. Setiap entiti mempunyai kaedah yang unik untuk menyerang pemain. Walaupun tidak setiap entiti akan membunuh mereka, masing -masing mempunyai jumpscare yang unik.

  Item

  Melalui Pintu, Pemain akan menemui pelbagai item dalam bekas yang dipenuhi di pelbagai bilik dan lorong -lorong yang boleh digunakan. Yang paling biasa barang -barang ini termasuk lebih ringan, lampu suluh, lockpick dan vitamin. Pemain juga boleh memilih untuk membeli barang -barang tersebut di kedai -kedai di lif pada permulaan larian, atau di Jeff Shop di tengah -tengah larian.

  Pengesahan perkembangan lantai 2 kini tidak diketahui pada masa ini.

  Kemas kini log

  Selamat datang
  “Nikmati penginapan anda!”
  Sertailah buat kali pertama

  Selamat kembali
  “Adakah anda menikmati penginapan anda?”
  Sertailah keesokan harinya.

  Trivia

  • Pintu mempunyai tradisi, diturunkan dengan sangat perlahan. [2] [3]
   • Kemas kini hotel+ dikatakan untuk mendedahkan lebih banyak maklumat. [4]
   • Walau bagaimanapun, Redibles telah menyatakan minat untuk melakukan acara Krismas yang mungkin termasuk entiti yang memakai topi Santa dan mengubah hujan menjadi salji. [9]
   • Lsplash telah menyatakan bahawa menambah kemas kini bertema percutian bukanlah idea yang baik, kerana ia tidak akan benar -benar sesuai dengan tradisi, tetapi telah menyatakan kemungkinan.
   • .
   • Walau bagaimanapun, kemas kini pengubah telah dikeluarkan untuk meraikan ulang tahun 1 tahun .