Petua Umum untuk Stellaris – Panduan Stellaris |, Panduan Stellaris: Petua dan Trik untuk Pemula | Pcgamesn

Panduan Stellaris: Petua dan Trik untuk Pemula

Adaptasi (A) [Permainan asas]
+10% kebiasaan

Petua Umum untuk Panduan Stellaris Stellaris, Petua

Bahagian panduan ini mengandungi petua umum yang melibatkan semua elemen permainan, termasuk industri, penyelidikan, ketenteraan, atau perkembangan kempen.

Permulaan

1. Sentiasa baca mesej pop timbul di skrin. Mereka biasanya mengandungi maklumat mengenai cerita, dan faktor yang dapat mempengaruhi perkembangannya.

2. Tutorial adalah pengenalan terbaik ke dalam subjek mekanik permainan. Anda boleh menghilangkan bahagian individu, tetapi anda harus menyimpannya sehingga dapat memaklumkan kepada anda tentang semua perkara yang anda tidak akan memberi perhatian pada waktu awal kempen.

3. Luangkan pengaruh anda dengan bijak, Ingatlah bahawa, sebagai contoh, mengawal sepenuhnya rantau semasa peringkat awal permainan lebih penting daripada memberikan komander kepada unit.

. Bila -bila masa anda perlu memikirkan sesuatu atau membaca maklumat. Mengeluarkan pesanan kepada unit individu semasa jeda.

5. Ketahui hotkeys. Pertempuran berlaku dalam masa nyata, jadi ini adalah satu -satunya cara untuk tidak terlalu banyak menggunakan jeda aktif.

6. Penjajahan memerlukan banyak tenaga. Jangan cuba menjajah sistem baru jika baki tenaga anda negatif atau anda tidak mempunyai bekalan kuasa yang besar.

7. Jangan berhenti untuk mengembangkan Empayar anda secara teknologi. Anggaran tidak mengalami penyelidikan, yang merupakan asas penaklukan galaksi.

8. Sentiasa tinjauan sistem jiran. Mengumpulkan data adalah faktor penting yang berdiri di belakang menemui sumber dan barang khas.

9. Tidak pernah berhenti mengembangkan tentera anda. Empayar bermusuhan tidak akan teragak -agak untuk mengurangkan pengaruh anda jika mereka mendapati anda tidak dapat mempertahankan sistem.

10. Sentiasa menyiasat anomali. Walaupun anda boleh kehilangan lelaki dan kapal, mereka membenarkan anda menemui undang -undang galaksi daripada yang tidak dapat diturunkan sebaliknya.

11. Pada permulaan permainan, perang berperang hanya terhadap mereka yang mengisytiharkan perang kepada anda. Sekiranya anda tidak mempunyai infrastruktur yang cekap, perang boleh merosakkan anda.

Geografi

1. Sekiranya di peta galaksi sistem dipaparkan dengan kelabu, ini bermakna anda belum memeriksa semua planet, atau lebih teruk, anda tidak memeriksa mana -mana daripada mereka. Sampai ke sana.

2. , Oleh itu, anda mempunyai akses kepada semua maklumat mengenai planet dan sumber dalam sistem itu.

3. Dalam pandangan terperinci mengenai galaksi, di bawah nama setiap sistem, anda dapat melihat sumber apa yang ditemui di planet sistem itu.

4. Kadang -kadang Deposit Sumber Strategik ditemui di tempat di mana anda sudah mempunyai infrastruktur perlombongan yang diletakkan. Kerana itu, pada permulaan permainan anda harus menggunakan semua sumber sumber yang ada.

5. Ingat itu Semasa memilih galaksi spiral anda akan dapat bergerak di antara spiral hanya di tempat tertentu.

6. Sistem boleh ditempatkan sedemikian rupa sehingga musuh Bidang pengaruh mungkin memasuki sistem anda Sebagai kemajuan teknologinya. Untuk mengelakkannya, membina pos dan menjajah planet.

7. Membaca dengan teliti Penerangan setiap bintang. Kelasnya boleh memberitahu anda jenis planet yang boleh anda harapkan dalam sistem.

8. Perhatikan Faktor khas dalam beberapa sistem. Mereka boleh misalnya merosakkan badan kapal yang masih lama di dalamnya.

Industri

1. Cuba buat seberapa banyak loji kuasa di permukaan planet Untuk memastikan anda tidak kekurangan kredit tenaga.

2 Setiap makmal lombong dan sains memerlukan tenaga untuk penyelenggaraan, Semakin anda membangunkan bangunan, semakin tinggi kos bulanan.

3. Kredit tenaga akan lebih berharga daripada mineral, yang mana anda boleh menyimpan banyak di gudang. Cuba pastikan anda mempunyai pendapatan bulanan yang besar supaya keseimbangan bertenaga anda tetap menguntungkan.

4. Cuba gunakan sepenuhnya Potensi slot yang datang dari pendapatan pasifnya.

5. Sekiranya slot menawarkan pendapatan pasif, maka Permainan tidak akan memberitahu anda mengenai pengangguran dalam slot. Sekiranya planet yang dimiliki oleh sektor tambahan, anda tidak perlu bimbang mengenainya. Sekiranya planet ini adalah sebahagian daripada sektor utama maka anda mesti mengawal pertumbuhan penduduk.

Pengurusan

1. Jangan membina pos sempadan di semua sistem jiran. Setiap pos mempunyai julat tertentu, yang membolehkan anda mengembangkan sempadan anda tanpa kehilangan banyak sumber.

2. Sekiranya terdapat planet yang dijajah dalam sistem anda, anda boleh membongkar pos, yang akan meningkatkan pendapatan pengaruh pengaruh. Planet yang dijajah mempunyai julat yang lebih besar daripada pos, dan mereka juga meningkatkan bidang pengaruh anda.

3. Semasa mencipta sektor, berikan pemikiran yang baik kepada sistem mana yang anda ingin melibatkan di dalamnya. Mengeluarkan sistem dari sektor sangat mahal.

4. Anda boleh memindahkan penduduk di planet yang diberikan, untuk memindahkan orang ke slot di mana anda telah membina sebuah bangunan.

5. Sekiranya empayar asing cuba menghubungi anda, ingatlah bahawa kata -kata pertama anda sama ada sangat positif, atau sekurang -kurangnya neutral. Anda boleh melakukan tindakan diplomatik yang berbeza di kemudian hari, tetapi pada mulanya, sebaiknya tidak membuat musuh.

6. Anda harus menubuhkan kedutaan di empayar itu, yang mana anda paling takut. Sekiranya negara yang diberikan mempunyai teknologi dan ketenteraan yang signifikan, lebih baik untuk menjaga hubungan yang baik dengan mereka. Kedutaan juga akan mempengaruhi pendapat empayar lain ke arah tamadun anda.

7. Ingat itu bangunan pentadbiran planet memberikan keuntungan tambahan kepada slot jiran planet ini. Pastikan untuk menetapkannya supaya mereka dikelilingi oleh slot lain dari empat arah. Peraturan ini berlaku kebanyakannya untuk penjajahan, kerana ketika itulah anda dapat memutuskan tempat untuk meletakkan bangunan utama.

8. , yang akan menjadikan navigasi dalam keadaan log lebih mudah.

9. Sebelum cuba membina semula planet, lihat apakah lebihan makanan di kalangan penduduknya dan selamat sekurang -kurangnya dua unit dalam lebihan setiap bulan.

10. Penduduk planet akan berkembang secara spontan sehingga ia memenuhi setiap slot yang ada. Sekiranya slot memberikan bonus tanpa sebarang bangunan di atasnya, anda tidak akan mendapat pengangguran pop timbul. Sekiranya slot memberikan e.g. 2 unit mineral setiap bulan, anda harus membina lombong di sana, sehingga output dari lombong akan ditambah ke bonus pasif. Sekiranya anda membina kilang kuasa di sana, anda akan kehilangan bonus itu.

11. .

12. Jangan lupa itu Pengisytiharan persaingan dan pengisytiharan Ware adalah dua perkara yang berbeza. Pertandingan akan memberikan bonus pendapatan bulanan pengaruh mata.

13. Frontier dan Pos Tentera dan Terowong Subspace adalah satu -satunya bangunan yang boleh anda bina di luar empayar anda.

14. A Protektorat memberikan peluang untuk menangkap empayar lain yang lebih maju secara teknologi. Ingatlah, bagaimanapun, setelah meneliti lebih daripada 40% teknologi pelindung anda, anda menjadi jasmani mereka – dalam kes sedemikian, satu -satunya cara untuk berpisah dengan tuan anda adalah perang.

Penyelidikan

1. Semasa melakukan penyelidikan cuba untuk membangunkan bangunan, jadi mereka akan lebih cekap.

2. Anda memerlukan teknologi khas untuk menghapuskan halangan pada planet asing.

3. Apabila memilih penyelidikan yang akan dijalankan, perhatikan mereka yang dapat memberikan pendapatan bulanan yang signifikan.

4. Cara terbaik untuk meningkatkan kapasiti gudang adalah untuk membangunkan teknologi mengenai perkara ini.

5. Semasa membina empayar, Ingat tentang log keadaan. Sekiranya anda cuba melakukan salah satu misi khas, atau mengumpulkan data mengenai tamadun yang baru ditemui, anda boleh menghentikan penyelidikan asas untuk seketika.

6. Ingat bahawa Misi khas mempunyai had masa. Sekiranya anda ingin menerima bonus tambahan, adalah idea yang baik untuk membelanjakan beberapa sumber pada lebih banyak kapal penyelidikan.

7. Setelah memeriksa planet yang anda merancang untuk menjajah, anda harus menyiasat sebarang anomali yang ditemui di permukaannya, untuk penjajahan itu mungkin bahkan mungkin.

8. Ingat itu anda boleh mengupah beberapa saintis tambahan dan memberikan mereka kepada tugas yang dapat menggunakan potensi mereka sepenuhnya.

Tentera

1. Untuk mendapatkan kapal perang yang lebih baik, anda perlu menaik taraf spaceport dan memberikannya dengan modul yang diperlukan.

2. Terima kasih kepada teknologi baru, anda boleh merancang kapal baru, yang sesuai dengan keperluan anda. Anda dapat mengimbangi kapal anda antara yang lebih baik tetapi lebih mahal, dan lebih murah, tetapi kurang berkesan.

3. Cuba gunakan pelbagai peralatan dan senjata untuk dicapai Kepelbagaian unit.

4. Tanah Tanah Murah dalam mengekalkan, jadi anda harus berturut -turut meningkatkan bilangan mereka dan ketika permainan berlangsung menyediakan peralatan tambahan untuk mereka.

5. Ingat bahawa unit menjadi benar -benar berkesan selepas Menyewa pemimpin skuad.

6. Senjata yang paling berkesan adalah yang mengabaikan perisai dan perisai lawan.

7. stesen orbit di pintu masuk ke sektor sempadan, lebih baik dekat antara satu sama lain. Sekiranya sistem dan bangunan yang lebih penting, anda harus membina beberapa kubu di sekitar (contohnya berhampiran planet rumah).

8. Masing -masing Tahap kosmoport meningkatkan had maksimum unit sebanyak 1.

Panduan Stellaris: Petua dan Trik untuk Pemula

Stellaris membina seni bina yang kaya dengan Paradox yang muncul, dengan sedozen kepingan mekanik yang dilontarkan oleh kepala anda semasa anda cuba mengawasi peristiwa dan mengawal nadi apa yang sedang berlaku. Membina habitat pertama anda? ? Mengimbangi belanjawan sumber semasa anda melancarkan perang? Ini adalah tawaran besar, dan ruang – seperti yang ditulis oleh Douglas Adams – adalah tempat yang besar. Inilah petua Stellaris kami untuk membantu anda.

Artikel ini terutama ditujukan kepada pendatang baru, atau sekurang -kurangnya pemain masa lalu yang kembali setelah berehat panjang, tetapi semoga pemain veteran dapat dapat mengumpulkan beberapa pandangan yang akan membantu mereka dalam peperangan yang akan datang.

Semua maklumat betul seperti versi 2.8. Kami hanya mempunyai beberapa perubahan baru, tetapi asas -asas ini masih akan berlaku. Di bawah, anda akan menemui petua untuk menguruskan ekonomi, planet, pop anda, perdagangan dan pengenalan kepada Diplomasi dan Reka Bentuk Kapal. Terdapat juga petua khusus untuk beberapa empayar yang unik, seperti hiveminds-semua yang anda perlukan untuk meningkatkan kemahiran anda dan menaklukkan galaksi.

Walaupun sebahagian besar panduan membimbangkan teori kerajinan, berikut adalah beberapa petua khusus yang harus membantu memulakan permainan anda.

Bina Kapal Sains Ketiga

Sejak pembebasan peninggalan kuno, menjadi penting untuk mempunyai lebih daripada dua kapal sains pada satu masa. Sekiranya anda dapat, membina kapal kedua seawal yang anda mampu dengan saintis dengannya.

Penambahan arkeologi menjadikannya bernilai sekurang -kurangnya kapal ketiga yang ada. Tugasnya akan memberi tumpuan kepada penggalian arkeologi. Menggali mengambil sejumlah besar masa untuk melalui semua peringkat mereka, dan boleh memberi hasil yang berkesan pada akhirnya. Kemungkinan mendapatkan artifak yang kuat dengan kesan pasif yang hebat pada awal permainan ini mudah bernilai kos kapal dan saintis.

Setelah selesai, kapal dapat meneruskan sistem tinjauan, dengan kemungkinan mencari lebih banyak tapak arkeologi, dan memulakan keseluruhan proses.

Menaik taraf bangunan sering

Ini adalah positif dan negatif. Di sisi positif, anda mempunyai lebih banyak pekerjaan yang tersedia untuk penduduk yang semakin meningkat (kecuali jika anda telah mengambil langkah untuk mengurangkan pertumbuhan penduduk). Di sisi negatif, masing -masing pekerjaan apabila diambil menggunakan lebih banyak sumber apa pun yang ditukar. Sangat mudah untuk kehilangan jejak di mana anda berada di lengkung pengeluaran dan mula menukar terlalu banyak sesuatu seperti barangan awam ke dalam penyelidikan, kerana apabila anda keluar dari salah satu sumber tersebut – segala -galanya yang mengikutinya dalam rantaian pengeluaran berhenti dihasilkan.

Pasaran galaksi adalah rakan anda

Anda sering akan mendapati diri anda bekerja dalam defisit. Ini bukan kegagalan di pihak anda; agak berlawanan. Sekiranya anda berkembang, pengeluaran akan tertinggal kerana pekerjaan diambil oleh penduduk anda. Beberapa pekerjaan yang menggunakan sumber akan datang dalam talian sebelum mereka yang menghasilkannya. Inilah sebab sebenar anda ingin menjalankan lebihan sepanjang masa. Tetapi apabila itu tidak mungkin ingat bahawa anda sentiasa boleh membeli dari pasaran galaksi. Itu juga bermaksud bahawa anda harus sentiasa berusaha mengekalkan penjanaan tenaga positif sehingga penyimpanan maksimum anda. Tenaga membeli aloi, aloi menjadi kapal. Tenaga membeli makanan, makanan memakan penduduk yang semakin meningkat.

Apa sahaja yang anda mungkin berjuang, pasaran galaksi akan memberi anda cara untuk memasangkan jurang dalam industri anda sehingga anda dapat memperbaikinya.

Pilihan penjajahan awal

Menjajah planet dengan mesin hanya memerlukan 400 aloi. Jika anda membina pemproses aloi awal bersama dengan daerah perlombongan untuk menyokongnya, anda boleh duduk di kedai yang selesa pada masa anda sudah bersedia untuk menjajah planet pertama anda. Memanfaatkan fakta itu apabila anda boleh.

Perjanjian penghijrahan

Perjanjian penghijrahan dengan jiran yang mesra dapat melihat lonjakan besar dalam pengeluaran anda. Pekerja Migran dari Empayar Jiran dapat bekerja di daerah pertanian, bank penjana, dan kemudahan perlombongan. Walaupun mereka mungkin tidak menjadi pertandingan alam sekitar yang sempurna, mereka lebih suka untuk kelaparan dalam hujan beku di dunia rumah mereka.

Sudah jarang bahawa mana -mana syarikat akan mengulang semula asas -asas permainan hingga ke tahap sedemikian. Tetapi Paradox adalah syarikat yang jarang berlaku. Mereka terus menambahkan kandungan ke permainan mereka yang membolehkan cara yang unik dan menarik untuk dimainkan. Mereka telah membuka pintu kepada komuniti mod Stellaris yang lebih luas yang membolehkan kepelbagaian jenis bangunan, jenis kerajaan, dan ciri -ciri penduduk yang lebih besar.

Penjelajahan

Meneroka semasa permainan awal adalah kunci. Anda selalu ingin mencuba dan mencari semua sumber penting. Sebaik sahaja anda mampu membelinya, bina kapal sains sekunder untuk menghantar di galaksi. Sebaiknya pergi ke arah yang bertentangan ke kapal sains pertama anda, tetapkan mereka kursus untuk meninjau setiap sistem yang berdekatan. Apa ini adalah mendedahkan sumber yang berpotensi, anomali dan planet yang boleh dihuni yang berada dalam beberapa lompatan sistem permulaan anda. Apa ini juga menjadikan setiap sistem terbuka untuk unit anda yang lain. Lihat sistem yang mempunyai sumber yang baik, atau bahkan planet yang boleh dihuni? Sebaik sahaja anda selesai meninjau, anda boleh menghantar kapal pembinaan anda untuk mula membina sebuah pos starbase dalam sistem itu. Setelah selesai, sumber -sumber yang berharga itu kini tersedia untuk digunakan.

Sumber

Kebimbangan utama anda adalah mineral, kuasa dan makanan. Di samping itu adalah aloi dan barang pengguna. Kedua -dua sumber pertengahan ini dihasilkan menggunakan mineral di bangunan pakar yang dikenali sebagai foundries aloi dan industri awam. Sumber Strategik Lanjutan kelihatan sangat jarang di kawasan bawaan ruang seperti asteroid, planet gas, atau lokasi yang dibuat oleh rantaian acara khas. Seperti sumber strategik standard, mereka memerlukan anda menyelesaikan penyelidikan khas untuk menggunakannya. Living Metal, Dark Matter, dan Nanites akan menjadi biasa kepada pemain dari versi sebelumnya permainan tetapi beberapa kegunaan mereka telah berubah.

Memahami pop

Pops adalah kehidupan. Walaupun mereka bukan sumber dalam pengertian tradisional, Pops diperlukan untuk mengisi pekerjaan di bangunan anda. Mereka menjana sumber asas dan dapat mengubah sumber -sumber yang anda dapati menjadi perkara yang berguna untuk empayar anda. Oleh itu, pops sebenarnya harus dikira sebagai salah satu sumber terpenting anda. Tidak hanya digunakan sebagai tenaga kerja, mereka juga mempengaruhi betapa besar armada anda, kapasiti starbase anda, antara lain.

Kebanyakan empayar mempunyai populasi yang jatuh ke dalam tiga strata:

 • Penguasa yang berada di bahagian atas piramid sosial. Bertanggungjawab untuk organisasi dan kepimpinan, penguasa umumnya mewujudkan perpaduan dan kemudahan, yang membuat orang gembira.
 • Pekerja umumnya bekerja di pekerjaan daerah; perlombongan, pertanian, dan kemudahan penjana. Mereka membentuk sebahagian besar penduduk anda.
 • Pakar jatuh antara kedua -duanya. Contoh pekerja pakar adalah ahli metalurgi yang mengerjakan aloi, menjadikan mineral menjadi aloi untuk empayar anda. Atau penghibur yang bekerja di holo-teater, menjana perpaduan.

Tanpa keperluan makanan, perumahan, barangan pengguna/kemudahan untuk penduduk anda, anda akan mula menimbulkan rasa tidak puas hati. Kesedihan adalah pembunuh. Ia memberi makan terus ke dalam pengiraan permainan yang dibuat ketika memutuskan kestabilan planet. Planet yang sangat stabil berfungsi dengan cekap, dan akan mengeluarkan sumber pada kadar normal. Kestabilan yang rendah bagaimanapun akan meletakkan penalti pada apa -apa yang dihasilkan di planet ini, serta meningkatkan peristiwa rawak seperti rusuhan dan pemberontakan yang akan membahayakan empayar anda yang semakin meningkat.

Jenis -jenis kerajaan dan tradisi tertentu dapat mempengaruhi bagaimana empayar anda berurusan, dan membantu meringankan, ketidakpuasan. Kerajaan autoritarian akan memberi tumpuan lebih kepada strata yang lebih tinggi dan pastikan keperluan mereka dipenuhi, sedangkan kerajaan egalitarian mengambil ‘keperluan’ pendekatan yang banyak ‘.

Berkaitan: Lihat semua DLC Stellaris yang ada

Jenayah juga merupakan faktor yang akan dimainkan dalam pembangunan planet anda; terlalu tinggi dan anda kehilangan ekonomi anda. Pertimbangkan untuk mewujudkan bangunan yang meningkatkan kehadiran polis di planet anda. Ini dapat dipertingkatkan dan dieksploitasi oleh kehadiran syarikat jenayah (walaupun hanya jika anda mempunyai Stellaris DLC yang dipanggil Megacorp). Jenayah yang tinggi menurunkan kestabilan, yang membawa kepada ketidakcekapan. Mereka juga terdedah kepada sindiket jenayah yang ditubuhkan di planet anda untuk mengambil kesempatan dan mendapat wang pada penalti kepada anda.

Menjaga daerah dan bangunan yang seimbang dengan jumlah perumahan dan bilangan pekerjaan terhadap jumlah penduduk planet ini sangat minigame untuk dirinya sendiri. Apabila terdapat terlalu banyak pop untuk perumahan atau pekerjaan, planet ini mengalami tekanan emigrasi dan orang akan cenderung berpindah ke planet lain yang mempunyai perumahan terbuka atau terlalu banyak pekerjaan untuk penduduk mereka, atau ke empayar lain sepenuhnya jika anda mempunyai perjanjian penghijrahan.

Begitu juga, jika planet mempunyai banyak perumahan dan banyak pekerjaan yang tetap tidak terisi, tekanan imigresen akan cenderung menarik pop dari overpopulated, dunia pengangguran yang tinggi. Bersama dengan keputusan planet yang membolehkan anda meningkatkan pertumbuhan penduduk dengan membelanjakan makanan atau mengurangkan pertumbuhan penduduk planet dengan pengaruh perbelanjaan, memelihara di atas dinamik penduduk adalah masalah besar.

Skrin diplomasi galaksi

Diplomasi & komuniti galaksi

Ini ruang Pertubuhan Bangsa -Bangsa Bersatu. Ia adalah tempat di mana spesies dapat bertemu untuk mengundi mengenai peraturan dan resolusi yang akan mengubah cara spesies lain dari masyarakat harus berkelakuan. Kegagalan mematuhi peraturan akan membawa kepada embargos. Mengambil bahagian dalam komuniti galaksi, dan membuang berat politik anda, boleh mempunyai kelebihan kerana anda boleh memilih untuk menyokong atau menyekat resolusi yang akan memihak kepada anda dan menghalang musuh anda. Sudah tentu, jika anda tidak mempunyai pengaruh politik yang tersedia untuk anda, anda boleh memanggil nikmat dari sekutu untuk mengundi untuk memihak kepada anda, atau jika anda tidak menyukai apa yang telah diluluskan ke dalam undang -undang, anda boleh memilih untuk meninggalkan masyarakat bersama -sama, dengan kos penalti diplomatik.

Ia menambah tahap permainan baru untuk meneroka pemain yang lebih tua dan baru. Kata amaran; Skop penuh komuniti galaksi dibayar untuk kandungan, yang terdapat dalam pengembangan persekutuan. Tetapi permainan asas mempunyai jumlah kemas kini percuma yang memberi rasa yang baik untuk pengalaman ‘penuh’.

Perang

Peperangan dipecah menjadi beberapa komponen. Membuat tuntutan melibatkan anda membelanjakan pengaruh anda untuk menuntut wilayah musuh. Selanjutnya sistem yang dituntut adalah dari wilayah anda, semakin banyak pengaruh yang akan dikenakan biaya. Sebelum anda boleh menyerang, anda mesti mengisytiharkan perang melalui panel komunikasi. Sekali perang diisytiharkan, anda perlu menetapkan matlamat perang, bergantung pada jenis perang yang akan menjadi, yang paling biasa adalah penaklukan. Anda mungkin menghadapi pilihan lain seperti Vassalize, membebaskan, atau memalukan. Mencapai matlamat anda, anda memenangi perang.

Komponen terakhir adalah keletihan perang. Apabila perang berlangsung, apabila pertempuran hilang dan dimenangi, empayar akan mengalami tahap keletihan bergantung pada bagaimana pertemuan pergi. Jika anda memenangi pertempuran, anda akan mengalami kurang keletihan daripada lawan anda. Lebih dekat dengan 100% sisi lain, dan jika anda mencapai matlamat perang anda, semakin besar kemungkinannya mereka akan menyerah.

Berhati -hatilah, walaupun anda telah memenangi setiap pertempuran, anda masih mendapat keletihan perang. Jika anda belum mencapai matlamat perang anda dan kedua -dua belah pihak mencapai keletihan 100%, perang akan berakhir dengan status quo.

Skrin Reka Bentuk Kapal Menunjukkan Pilihan Frigate dan Membina Kecil

Kapal dan pertempuran

Untuk memenangi perang, anda memerlukan kapal untuk berjuang dengan. Dan anda memerlukan kapal yang direka dengan baik.

Fikirkan Stellaris Combat sebagai permainan besar batu, kertas, gunting. Kerosakan output kapal anda diedarkan kepada tiga kategori – perisai, perisai, dan badan kapal. Jenis senjata tertentu akan mendapat bonus terhadap tiga kategori kesihatan yang berbeza, dan penalti terhadap orang lain. Laser mencairkan perisai, senjata kinetik membakar perisai, peluru berpandu dicincang melalui badan kapal. Jika lawan anda menggunakan semua jenis reka bentuk perisai, anda tidak akan mahu menggunakan laser terhadap mereka. Sekiranya mereka suka perisai, anda akan ingin mempertimbangkan untuk menambah lebih banyak laser.

Gunakan prinsip yang sama untuk pertahanan anda mengenai apa yang anda gunakan untuk senjata. Sehingga anda tahu dengan tepat siapa jiran yang paling berbahaya anda, dan jenis teknologi senjata yang mereka gunakan, sebaiknya berpegang pada campuran teknologi perisai dan perisai yang baik untuk menjaga diri anda dilindungi di semua kawasan.

Semasa anda maju melalui permainan, dan membuka lebih banyak teknologi, anda akan mendapat akses kepada pelbagai jenis senjata, subsistem dan reka bentuk kapal yang lebih besar. Semasa anda bermain dan mengalami ini, gunakan prinsip asas di sini untuk bereksperimen dengan reka bentuk anda. Pengambilan penting adalah untuk menimbang apa yang mungkin anda lawan, dan menyesuaikan diri dengan yang diperlukan. Tetap umum dan kemudian pakar seperti yang anda perlukan.

Hampir setiap komponen menggunakan kuasa di kapal anda. . Walau bagaimanapun, jika anda berjalan dengan tenaga yang berlebihan (ia. Kelebihan kecil ini mungkin semua perbezaan antara pertempuran ruang reka bentuk dan nombor kapal yang serupa.

Perhatikan juga kos awal dan pemeliharaan kapal anda. Dipaparkan di sebelah kanan pereka kapal, kos akan dipecah menjadi aloi dan tenaga, dengan reka bentuk permainan lewat termasuk jenis bahan yang lebih eksotik. Perhatikan ini kerana anda tidak mahu mencipta sesuatu yang anda tidak boleh menyokong.

Bangunan dan daerah

Sejak Kemas Kini Le Guin (yang dikeluarkan bersama Megacorps), Stellaris telah mengubah bagaimana planet diperbaiki. Sekarang kita mempunyai daerah dan bangunan. . Itu penduduk yang mengambil pekerjaan yang dicipta yang sebenarnya menghasilkan sumber. Terdapat empat jenis daerah:

 • Daerah Bandar – Menyediakan banyak perumahan dan beberapa pekerjaan kerani yang menyediakan perdagangan dan kemudahan
 • Daerah Penjana – Sebilangan kecil pekerjaan perumahan dan juruteknik yang menyediakan kredit tenaga
 • Daerah Perlombongan – Sebilangan kecil pekerjaan perumahan dan pelombong yang menyediakan mineral
 • Daerah pertanian – sedikit pekerjaan perumahan dan petani yang menyediakan makanan

Setiap planet menyokong jumlah maksimum jumlah daerah berdasarkan saiz planet ini. Planet yang lebih besar bermaksud lebih banyak daerah yang ada. . Penyekat kini menduduki dan menyekat daerah tertentu dan dibersihkan dengan cara yang sama anda membina daerah baru. Ini dilabelkan sebagai ‘penyekat yang jelas’.

Di samping daerah, setiap tanah jajahan dapat membina bangunan. Slot bangunan menjadi tersedia apabila koloni anda tumbuh. Bagi setiap lima penduduk, jubin baru akan membuka kunci. Setiap koloni bermula dengan bentuk bangunan pentadbiran pada jubin pertama. Koloni baru mesti mengembangkan penduduknya sebelum dapat mempertimbangkan untuk mewujudkan bangunan baru.

Terdapat pelbagai bangunan yang tersedia, dan akan berbeza -beza bergantung kepada spesies, etika dan jenis kerajaan anda. Terdapat beberapa bangunan yang mempunyai pekerjaan yang sama seperti daerah untuk membantu menyediakan sumber mentah, namun majoriti bangunan sebenarnya menukarkan sumber mentah ini menjadi sumber yang lebih maju.

Berkaitan: Permainan ruang terbaik di PC

Peningkatan bangunan telah berubah dengan ketara. Daripada menjadi tidak ada yang lebih baik untuk mengklik segitiga peningkatan kuning setiap kali anda mampu membelinya, menaik taraf bangunan sering mengambil sumber strategik, sama ada dijumpai, dihasilkan, atau dibeli. Kerana interaksi antara penduduk, pekerjaan, dan perumahan, anda mungkin tidak akan mahu menaik taraf setiap bangunan yang anda boleh atau anda mungkin mendapati diri anda benar -benar menginginkan bahawa anda boleh menaik taraf bangunan kemudian tetapi mencari diri anda tanpa sumber untuk melakukannya.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa setiap planet mampu mempunyai penamaan dan kepakaran sendiri. Sebelum ini, ini ditentukan oleh daerah yang anda suka bangunan. Sekarang anda boleh memilihnya sendiri, dan meraih faedah. Sekiranya anda memilih dunia untuk menjadi ‘dunia penjana’ (penjana membina kelajuan sebanyak 25%, output juruteknik meningkat sebanyak 20%), anda boleh memihak kepada penjana bangunan untuk menggunakan ini. Ia membolehkan lebih banyak permainan strategik ketika datang ke koloni jika anda pergi untuk pendekatan min-max.

Perdagangan, perjalanan dan lanun

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, wilayah hanya berkembang dengan pembinaan ruang angkasa. Ia juga bernilai menyebut bahawa perjalanan hyperlane telah menjadi satu -satunya bentuk perjalanan yang tersedia sejak 2.0 Kemas kini Cherryh.
Planet yang dihuni dan beberapa sistem menghasilkan sumber perdagangan. Untuk mengumpul ini, anda memerlukan stesen yang mempunyai modul hab perdagangan yang dibina. Setelah selesai, anda boleh beralih ke mod peta perdagangan dan menetapkan laluan yang akan menyambungkan hab itu ke homeworld anda. Apabila tiba di ibu negara anda, nilai perdagangan akan ditukar menjadi unit tenaga.

Starbases boleh mengumpul perdagangan dalam lingkungan berdasarkan bilangan hab perdagangan yang mereka ada. Ini mewujudkan insentif untuk menaik taraf stesen anda jika mereka berada di tengah -tengah kawasan yang menguntungkan. Stesen angkasa yang besar dengan banyak hab perdagangan dapat mengumpulkan perdagangan dengan jumlah ruang yang signifikan dan menghantarnya pulang.

Yang membawa kita ke cetak rompak. Pirates tidak lagi bertelur seperti sebelumnya dan mula menghirup. Sebaliknya, laluan perdagangan terdedah kepada aktiviti lanun. Diwakili oleh tengkorak dan tulang silang dengan peratusan di sebelahnya, cetak rompak akan memotong beberapa nilai perdagangan di sepanjang laluan. Sekiranya cetak rompak berjalan lancar, kraf lanun sebenar akan masuk dan mula melakukan apa yang dilakukan oleh lanun. Stesen angkasa bersenjata dengan senjata dan teluk penyangkut akan memberi perlindungan di sepanjang laluan. Menghantar kapal pada rondaan juga akan membantu menindas cetak rompak.

Rondaan itu patut dibincangkan sebentar, kerana mereka bekerja dengan cara yang berbeza daripada yang anda harapkan. Untuk menetapkan rondaan, letakkan kapal yang anda mahu lakukan kerja di satu hujung jalan. Klik pada ikon Patrol di bar atas Kad Fleet dan kemudian pilih sistem yang anda ingin armada meronda. Ia kemudian akan mula bergerak ke belakang antara kedua -dua, menekan aktiviti lanun ketika ia berjalan.

Dengan cara tetapan dasar empayar, anda boleh memutuskan cara menukar nilai perdagangan anda. Lalai adalah untuk menjadikan semuanya menjadi tenaga. Anda boleh menukar separuh daripadanya pada penerimaan barang atau aloi pengguna jika anda mendapati diri anda memerlukan memperluaskan kedudukan awam atau ketenteraan anda dengan mengorbankan pembiayaan umum.

Kesedaran Gestalt

Sebilangan perlumbaan dibina di Stellaris membolehkan anda memilih ciri -ciri khas yang mengikuti peraturan yang berbeza kepada kaum lain. Berikut adalah beberapa petua khusus untuk jenis yang unik.

Hiveminds

Hiveminds sangat cekap, pekerja bermotivasi tinggi. Bangunan planet yang biasanya menggunakan barangan pengguna menggunakan mineral yang tidak diproses sebaliknya. The Pops sendiri hanya memerlukan perumahan dan kemudahan – walaupun untuk hiveminds, kemudahan lebih seperti alat dan penyelenggaraan umum.

Kerana mereka bermula dengan bonus 25% untuk pertumbuhan penduduk dan sangat fokus pada makanan, memainkan hivemind secara efektif adalah sering mengumpulkan dunia pertanian dengan bonus untuk membuat makanan dan memanfaatkan fakta bahawa mereka mendapat perumahan tambahan dari kebanyakan mereka bangunan.

Berkaitan: Permainan robot terbaik di PC

Cap Pentadbiran boleh menjadi sumber kesakitan untuk hiveminds sebagai menyebarkan diri anda di beberapa planet awal boleh menjadi keuntungan jangka pendek apabila anda memanfaatkan akses kepada sumber mereka dan pertumbuhan penduduk selari. Tetapi kerana pertumbuhan penduduk begitu tinggi, anda akan membina daerah pada kadar yang lebih cepat daripada empayar lain dan memakan topi pentadbiran itu dengan cepat.

Empayar mesin

Empayar mesin, seperti hiveminds, adalah kesedaran gestalt, jadi mereka tidak dapat menikmati manfaat sistem perdagangan baru dan tidak menggunakan barang pengguna sama sekali. Mesin dikekalkan dengan memakan tenaga dan bukannya makanan. Akibatnya, melainkan jika anda telah mengambilnya sebagai kewajipan anda untuk membasmi semua kehidupan, pasaran galaksi dapat menjadi definisi yang sangat baik untuk hidup.

Replikator Mesin, Drone Kompleks yang berfungsi dalam loji pemasangan mesin dan yang anda dapatkan secara percuma di setiap modal planet mesin, jangan hanya membuat lebih banyak robot tetapi juga kemudahan penyelenggaraan. Ini mengakibatkan planet yang sangat baik dikekalkan tanpa membelanjakan lebih banyak sumber daripada anda hanya untuk mengekalkan pertumbuhan penduduk dan mengekalkan minimum.

Kecuali anda secara khusus ditujukan kepada pertumbuhan penduduk yang pesat sebagai empayar mesin, anda mungkin akan mendapati bahawa anda mesti melakukan lebih banyak dengan kurang kerana mineral yang diperlukan untuk mengembangkan penduduk anda juga diperlukan untuk membuat aloi untuk mengembangkan armada dan stesen anda. Kesesuaian alam sekitar mereka bermaksud bahawa anda boleh menjadi pemilih dan hanya memilih planet terbesar dengan potensi yang paling berpotensi untuk pertumbuhan atau deposit permukaan paling jarang untuk koloni sebenar anda.

Empayar Gestalt mempunyai bangunan mereka sendiri. Mereka mempunyai daerah sendiri. Mereka mempunyai pengubahsuaian planet besar-besaran mereka sendiri. Banyak teknologi mereka disesuaikan. Mereka membenarkan mod permainan yang jauh berbeza daripada empayar/oligarki/demokrasi yang lebih konvensional.

Mereka juga sengaja tidak terlibat dengan sebahagian daripada mekanik asas. Kami sudah menyentuh hakikat bahawa hiveminds tidak menggunakan barangan pengguna dan terutamanya memberi tumpuan kepada makanan dan aplikasinya, dan empayar mesin tidak menggunakan makanan tetapi sebaliknya memasang populasi mereka dari mineral dan menyokong mereka dengan penggunaan tenaga yang lebih banyak. Dengan memilih Empayar Gestalt, anda membuat pilihan sedar untuk menghapuskan permainan itu dari pengalaman anda. Begitu juga, anda juga mengurus demografi pelbagai spesies kerana kebanyakan jenis Empayar Gestalt tidak dapat wujud bersama pada planet yang sama dengan populasi jenis lain. (Terdapat pengecualian dengan pemilihan sivik yang teliti dan dalam permainan lewat selalu ada asimilasi terpaksa jika anda mempunyai keupayaan untuk cyborg atau secara genetik mengubah suai mangsa miskin anda.)

Apa lagi yang baru?

Sehingga patch 2.. Terdapat dalam dua jenis pilihan sivik, kultus kematian dan kultus kematian korporat (kerana kematian adalah perniagaan). Semasa anda berkorban, edicts akan membuka kepada anda. Edicts biasanya akan membebankan sumber untuk digunakan, seperti pengaruh atau tenaga sehingga kemungkinan menggunakan (mengorbankan) muncul untuk mengaktifkan edict adalah sesuatu yang baru dan cukup keren.

Terdapat sekatan. Anda hanya boleh menjadi rohani, tidak boleh menjadi pembersih fanatik, tidak boleh mempunyai kesempurnaan ke dalam atau pengawas kuno sivik.

Apa ini memberi anda? Setiap kuil yang menjadi rohani menjadi kuil korban. Ini mewujudkan beberapa laluan kerjaya yang sihat untuk pop anda. Ini adalah imam kematian dan inisiat fana. Dengan imam kematian, anda boleh menjana banyak penyelidikan masyarakat untuk empayar anda serta menjadi barangan pengguna kos rendah yang bijak. Imam tidak memerlukan televisyen mewah selepas semua.

Lebih seperti ini: Permainan 4x terbaik di PC

Mortal Initiates (yang dengan mudah boleh menjadi nama album logam anda yang seterusnya) adalah mata wang pengorbanan anda, kerana setiap lima tahun anda mempunyai pilihan untuk membunuh mereka untuk mendapatkan akses kepada edicts. Maklumat lanjut boleh didapati di sini.

Kata -kata tambahan oleh Assad Jan.

Panduan Stellaris

Panduan ini menerangkan secara meluas, menilai, dan menduduki semua etika, sifat, asal -usul, sivik, tradisi, dan faedah kenaikan untuk dipertimbangkan ketika membuat empayar tersuai, menggunakan akaun rakan -rakan dan pelbagai YouTubers.

Asalnya diilhamkan oleh Panduan Pemula untuk Etika, Ciri, dan Kerajaan [Forum.Paradoxplaza.com] Dibuat oleh “Gaga Extrem” di Forum Paradox.

Dikemas kini untuk 3.8 “Gemini” dan semua ekspansi sehingga dan termasuk paragon galaksi dan pek cerita hubungan pertama.

48

38

15

11

18

34

15

3

8

8

6

6

3

3

4

4

1

2

1

1

Э foto.

71,021 униканых посетелей
3,999 Dispes

OGED

(Iii) Ciri -ciri spesies (1)

(Iv) Ciri-ciri khusus spesies

— Ciri-ciri khusus spesies (2)

(X) Sivik Perisikan Mesin

(Xi) Civics Megacorporation (1)

— Civics Megacorporation (2)

(Xii) Sivik Khas (1)

(Xiii) Memulakan ciri -ciri pemimpin penguasa

(Xiv) Di bawah satu sifat pemimpin peraturan (1)

— Di bawah satu sifat pemimpin peraturan (2)

(Xv) Pokok tradisi (1)

(Xvi) faedah Ascension (1)

(Xvii) faedah kenaikan khas

(Xviii) Pokok tradisi kenaikan

Selamat datang ke Panduan untuk sifat, etika, asal -usul, sivik, tradisi, dan APS. Panduan ini akan mengatasi kesan dan kesan selepas setiap etika, sifat, asal, sivik untuk difikirkan ketika mencipta empayar anda, serta setiap tradisi, dan pilihan kenaikan ketika bermain di Stellaris.

Panduan ini sangat diilhamkan oleh Panduan Etika, Ciri, dan Kerajaan Pemula [Forum.Paradoxplaza.com] Dibuat oleh “Gaga Extrem” di Forum Paradox.

Panduan kini dikemas kini untuk versi 3.8 “Gemini” dan bintang -bintang yang jauh, kiamat, utopia, subuh sintetik, megacorp, persekutuan, nemesis, tuan rumah, hubungan pertama, dan pengembangan paragon galaksi, serta planoid, humanoids, lithoid, nekroid, akuatik, dan toksoid pembungkus pembungkusan, akuatik, dan toksoid pembungkus pembungkusan,.

Saya merancang untuk terus mengemas kini sebagai kemas kini permainan.

Segala-galanya dalam panduan ini disusun dan dinilai pada sistem peringkat peringkat, dari S ke X, berdasarkan kriteria di bawah:

(S) Berlebihan
Item dianggap sebagai ‘meta’ dalam pelbagai gaya permainan, atau hanya mempunyai bonus besar yang dapat dieksploitasi dengan mudah untuk mendapatkan keuntungan umum.

(A) Berkuasa
Itemnya sangat baik dan melihat banyak penggunaan dan perbincangan, dan juga mudah mendapat manfaat dari. Ia akan melihat penggunaan sepanjang keseluruhan permainan.

(B) Boleh dipercayai
Itemnya lebih baik daripada kebanyakan dan dapat disesuaikan dengan selesa ke dalam beberapa empayar membina. Mungkin tidak dapat digunakan tetapi boleh memberi manfaat apabila seseorang telah belajar untuk bekerja di sekelilingnya. Anda mungkin akan memanfaatkannya untuk kebanyakan permainan.

(C) Tidak menarik
Item ini tidak baik atau buruk, dan sementara seseorang akan mendapat manfaat daripadanya, ia mungkin akan menjadi tidak relevan atau menjengkelkan untuk mendapatkan penggunaan dari.

(D) Underwhelming
Item ini tidak begitu hebat. Sama ada bonusnya adalah underwhelming, atau ia menjadi tidak relevan terlalu cepat kerana bonus itu memberi kesan. Masih mempunyai tempat di mana ia dapat bersinar, tetapi mereka sedikit dan jauh di antara.

(E) Keadaan
Item ini tidak boleh dipilih kecuali dalam situasi tertentu atau membina. Ia mempunyai kegunaan niche, tetapi anda boleh mengharapkan tahap di atas yang satu ini relevan untuk lebih lama, berguna dalam lebih banyak situasi, dan memberikan lebih banyak manfaat di luar binaan yang disesuaikan untuk mereka.

(F) Diabaikan
Item ini, sementara tidak memudaratkan secara terang -terangan, hampir segera dibuat tidak relevan dan hanya akan mengambil ruang yang boleh digunakan untuk kesan yang lebih berguna dalam majoriti binaan. Anda akan lebih baik memilih hampir perkara lain.

(X) Merugikan
Item ini boleh berkisar di mana sahaja dari tidak bernilai sepenuhnya untuk menjadi penghalang aktif dengan kesan yang tidak dapat dikompensasi tanpa menjadi longkang yang signifikan pada masa atau sumber. Pilihan dari peringkat ini tidak disyorkan dalam apa jua keadaan selain RP.

Saya akan mengatasi kebaikan dan keburukan tertentu dari setiap entri, dan bagaimana mereka akan melalui pengalaman Stellaris anda.

Nota: Saya tidak memberitahu anda bagaimana anda harus bermain permainan. Saya hanya berkongsi kesimpulan peribadi saya yang datang dari maklumat yang saya kumpulkan.

Terima kasih kerana membaca panduan ini, oleh By.

Tanpa adieu lagi, mari kita mulakan.

Berikut adalah beberapa senarai TL; Dr peringkat untuk kedudukan. Sekiranya anda mahukan penjelasan terperinci, mereka semua berada di bahagian mereka di bawah.

(S): Jurutera yang berselisih, rajin, pintar, semulajadi, tidak teratur, inkubator, pemproses yang berisiko, besar, efisien, emulator emosi, jalur lebar yang tinggi, enjin logik, massa yang dihasilkan, superkonduktif, lithoid, penghabluran

(A): Penyesuaian, penyimpang, ahli fizik semulajadi, peternak pesat, bersendirian, kuat, berbakat, berjimat cermat, tradisional, akuatik, mesin, memori yang dipertingkatkan, latihan mewah, kuasa, produk sampingan, tunas

(B): Ahli sosiologi yang berkarisma, berkekalan, cerdik, semulajadi, nomad, pelajar perlahan, lemah, berfikiran sarang, buatan sendiri, penyelenggaraan yang tinggi, perkakasan yang ditarik balik, perkumuhan yang tidak menentu, phototrophic

(C): Agrarian, konformists, kulit yang sangat adaptif, sangat kuat, berkilat

(D): Dekaden, nonadaptif, bertengkar, pelajar cepat, membazir, tahan lama, algoritma pembelajaran, kitar semula, radiotik

(E): Pemuliharaan, tidak aktif, dihormati, bersatu dua, protokol yang diselaraskan

(F): Komunal, jinak, berdaya tahan

(X): Nafas, nafas bukan organik

*Ciri -ciri yang teratur telah ditinggalkan dari senarai peringkat ini. Kedudukan mereka secara keseluruhan dapat diperoleh dari penempatan asal sumber mereka dalam senarai masing -masing. Lihat bahagian Ciri -ciri Terbalik untuk maklumat lanjut mengenai daya maju mereka.

(S): Tentera Klon, Ksatria Tuhan Toksik, Necrophage, Ocean Paradise, Overtuned, Pokok Kehidupan, Di bawah Satu Peraturan, Kekosongan Penduduk

(A): Imperial Fiefdom, mekanis, sarang progenitor, penyatuan makmur, sisa -sisa, scion, cincin pecah

(B): Takut Gelap, di sini menjadi naga, di bahu gergasi, evolusi sinkretik

(C): Shackles yang rosak, kelahiran malapetaka, bayaran balik, pasca apokaliptik, penyatuan sumber, bawah tanah

(D): Slingshot ke Bintang, Guru Kafan

(E): Doomsday, Hegemon, Lost Colony

(F): Seeded Life

(X): Tanah biasa, pintu gerbang galaksi

(Sivik khas digariskan dengan berani)

(S): Ascensionists (normal), kultus kematian, admiralty yang dibezakan, masyarakat feudal, syurga bebas, mekar yang indah (normal + sarang minda), pereka induk, kesatuan saudagar, meritokrasi, industrialis yang tidak henti , Pemprosesan organik (minda sarang), stargazers, pengalaman cache, overclocking kilang, replikator cepat, perpaduan kesatuan, ascensionis (megacorp), kultus kematian korporat, peniaga bebas, Mastercraft Inc., Pekerjaan Tetap, Negeri Pharma, Precision Cogs, Pakar Perhubungan Awam, Pembersih fanatik,, Terravore, Rogue Servitor, Warisan jenayah

(A): Perkhidmatan Warganegara, Sistem Corvee, Semangat Salib, Kor Diplomatik, Penjelajah Bersemangat, Yayasan Idealistik, Kultus Imperial, Perhatian Dibahagikan, Pengetahuan, Fungsi Delegasi, Protokol Penyelenggaraan, Kesetiaan Jenama, Hedonisme Korporat, Francais, Injil Massa, Mentor Pengetahuan, Kontraktor Angkatan Laut, Prospektor Swasta, Penjelajahan Swit, Memakan kawanan, Pembasmian yang ditentukan,

(B): Beacon of Liberty, Dominion Korporat, Keimamatan yang Maha Tinggi, Zeal Nasionalis, Pencari Keseronokan, Sistem Parlimen, Raja Philosopher, Purists sombong, Drone Cordyceptic, Satu Minda, Subspace Ephapse, Hipotesis Tinggi, Introspektif, Rockbreakers, Protokol-Waste, Huruf-Huru , Konglomerat media, persaingan kejam, Despoilers barbar

(C): Elite aristokrat, birokrasi Byzantine, pemprosesan pemangkin, ahli alam sekitar, seni bina fungsional, masa lalu heroik, autokrasi yang menindas, beban yang dikongsi, peti besi pengetahuan, asketik, drone autonomi, protokol penerokaan, kitar semula pemangkin, berdaulat,, Kesempurnaan ke dalam

: Idyll Agrarian, Spa Mutagenik (Normal + Megacorp), Scavengers (Normal + Megacorp), Budaya Pahlawan, Kolam Permutasi, Constructobot, pemancing (megacorp), syarikat tentera swasta, jawatan perdagangan

(E): Pemancing (normal), birokrasi yang cekap, persatuan perlombongan, negara polis, majlis bayangan, rangkaian saraf semulajadi, kekuatan legiun, lembangan pelinciran hiper, analisis penyelidikan statik

(F): Politik Cutthroat, Memorialist (Normal + Mesin), Subsumed Will, Kemas Kini OTA, Warbots

(X): Memorialist (Hive Mind), pemprosesan organik (mesin)

Memulakan ciri -ciri penguasa*

(S): Percikan jenius, perang, mata untuk bakat

(A): Rush Mining

(B): Prinsip, gelung maklum balas

(C): Karismatik

(D): Penganjur armada

(E): Pemahaman logistik

(F): Spycraft

*Di bawah satu sifat peraturan telah ditinggalkan dari senarai peringkat ini. Kedudukan mereka secara keseluruhan dapat diperoleh dari penempatan asal sumber mereka dalam senarai masing -masing. Lihat bahagian Under One Rule Ciri untuk maklumat lanjut mengenai daya maju mereka.

(S): Penemuan, pengembangan, cybernetic, genetik, kebolehan

(A): Penguasaan, ketuanan, psionik, politik, statecraft

(B): Kemakmuran, mercantile, sintetik

(C): Kebolehsuaian, fleksibiliti

(D): Diplomasi

(E): Unyielding

(F): Synchronicity, Harmoni

(X): Subterfuge

(S): Peningkatan teknologi, urus niaga sejagat, dunia sarang, daging adalah interfacing lemah/organo-mesin, menjadi krisis, hidrokentrik, evolusi kejuruteraan, pembelajaran transenden

(A): Satu Visi, Voidborne, Projek Arkologi, Umur Sintetik, Keajaiban Galactic, Pembina Guru, Lord of War, Mind Over Matter

(B): Dominion interstellar, pengambilalihan nihilistik, dunia mesin, projek colossus, pertahanan galaksi

(C)

(D): Dunia yang disucikan, prerogatif imperial, unjuran kekuatan galaksi, detoks, kejuruteraan enigmatic

(E): Penguasaan alam, takdir bersama, pesaing galaksi

(F): Kewaspadaan abadi

(X): Pegang kekosongan, keserasian xeno

(Iii) Ciri -ciri spesies (1)

Ciri -ciri digunakan setiap pop. Contohnya, jika pop mempunyai sifat yang menyebabkannya hanya menghasilkan kredit tenaga 50%, hanya pop yang akan terjejas. Pop jiran tanpa sifat tidak akan diubah, tetapi ia masih akan bijak untuk dipikirkan, kerana secara umumnya tidak mempunyai pop dengan ciri -ciri yang berbeza sehingga beberapa belas tahun ke dalam permainan.

Sistem sifat membolehkan sejumlah 5 ciri, yang mempunyai kos yang berkaitan. . Anda bermula dengan 2 mata semasa penciptaan spesies, dengan lebih banyak diperoleh ketika permainan berlangsung.

(Nota: Ciri -ciri yang memerlukan atau sebaliknya secara langsung dikaitkan dengan asal -usul atau sivik tidak akan muncul di sini. Sebaliknya, mereka akan menyumbang kepada kedudukan asal induk/sivik mereka.)

Adaptasi (Kos 2 mata) (A) [Permainan asas]
+10% kebiasaan

Habitability bukan metrik yang paling penting untuk perlu micromanage, tetapi spesies yang lebih sesuai untuk planet akan menghasilkan lebih banyak sumber dari pekerjaan, mempunyai kebahagiaan yang lebih tinggi, dan menyumbang lebih banyak kepada pertumbuhan pop. .

Agrarian (Kos 2 mata) (C) [Permainan asas]
-15% makanan dari pekerjaan

. Memutuskan keseluruhan 2 sifat kos untuknya, bagaimanapun, bukanlah pilihan terkuat. Menembak sehingga peringkat dengan mana-mana makanan-ke-aloi sivik, atau berpotensi tier dengan penghuni yang tidak sah, tetapi dalam vakum, ia adalah pertengahan.

Karismatik (Kos 2 mata) (B) [Permainan asas]
+

. Tidak ada yang lebih tinggi daripada B, kerana empayar biologi mempunyai banyak jalan untuk menghasilkan kemudahan, jadi ia tidak mesti ada.

Komunal (Kos 1 mata) (F) [Permainan asas]
-Penggunaan Perumahan Pop 10%

Kecuali empayar anda terdiri daripada banyak habitat peringkat pertama yang anda tidak merancang untuk menaik taraf, jangan ganggu. Perumahan adalah salah satu perkara yang paling mudah untuk menarik diri dari punggung anda di Stellaris, dengan harfiah setiap daerah memberikan jumlahnya.

Konformist (Kos 2 mata) (C) [Permainan asas]
+30% Tarikan Etika

Tarikan Etika yang Mengatur Tentunya A menyeronokkan mekanik untuk bertanding, terutamanya sebagai empayar slaver. Saya hampir meletakkan sifat ini di peringkat, sehingga saya teringat bahawa saya sebenarnya tidak bermain slavers. Sekiranya anda memperlakukan pop anda dengan teruk, maka mereka sesuai dengan status quo mungkin akan menjadi. perkara baik, betul?

Iaitu, melainkan jika anda rohani, dalam hal ini tidak mengganggu. Atas sebab tertentu mereka memberi rohani semua alat gea yang mereka perlukan.

Pikiran Hive, yang dipadamkan dari sistem etika, tidak dapat mengambil sifat ini.

Pemuliharaan (Kos 1 mata) [Permainan asas]
-10% Pop Barang Pengguna Pop

Sekiranya saya, saya hanya akan menyelesaikan dunia kilang lain jika saya memerlukan lebih banyak CGS, tetapi dalam beberapa kes niche seperti galaksi kecil atau sejenis pembersihan fanatik pembersih, saya dapat memahami mengapa anda ingin menumpukan sedikit sumber untuk barang seperti peralatan dapur.

Pikiran Hive, yang tidak memerlukan keselesaan material, tidak dapat mengambil sifat ini.

Dekaden (-1 kos titik) (D) [Permainan asas]
-10% pekerja & kebahagiaan hamba

saya maksudkan. Anda pasti boleh mengambil dekaden, tetapi -10% kebahagiaan untuk kasta yang mungkin sudah menjadi yang paling tidak bahagia mungkin bukan idea yang paling bijak. Terutamanya apabila terdapat pilihan yang lebih baik.

Minda sarang, tidak terjejas oleh kebahagiaan, tidak dapat mengambil sifat ini.

Penyimpang (-1 kos titik) (A)
-15% Tarikan Etika

Sekiranya anda menjalankan empayar yang memberi tumpuan kepada keselesaan spesies utama anda tanpa perhambaan untuk memaksimumkan output mereka (iaitu, untuk mengatakan, majoriti empayar membina), maka mereka hampir selalu akan terpaku pada etika pentadbiran anda, Tidak kira berapa banyak malus yang anda tumpukan. Deviants, kemudian, menjadi titik sifat yang dikembalikan percuma.

Pikiran Hive, yang dipadamkan dari sistem etika, tidak dapat mengambil sifat ini.

Jinak (Kos 2 mata) (F) [Permainan asas]
-Saiz Empayar 10% dari Pops

Percayalah apabila saya mengatakan ini: dalam permainan biasa, anda hampir selalu mengatasi saiz empayar anda dengan margin yang besar. Dan jika anda tidak, memilih jinak bukan cara untuk menyelesaikan masalah. Setiap pop di Empayar anda menyumbang hanya 1 saiz empayar secara lalai, jadi walaupun empayar anda merangkumi separuh galaksi, anda tidak akan menjimatkan banyak dengan sifat 2 titik ini.

Bertahan (Kos 1 mata) (B) [Permainan asas]
+Jangka hayat pemimpin 20 tahun

? Ia tidak separuh buruk. Walaupun anda tidak menumpahkannya dalam penciptaan empayar, anda akan mendapat banyak bonus untuk keberkesanan pemimpin anda ketika permainan berlangsung, yang bertahan hanya akan melengkapkan.

Sangat menyesuaikan diri (Kos 4 mata) [Permainan asas]
+Habitability 20%

Walaupun penyesuaian adalah perkhemahan yang cukup baik, sangat menyesuaikan diri hanya menjadi sisa, sangat menyekat sifat -sifat yang dapat dihiasi dengan. Sekiranya anda cuba menjalankan pembentukan kebiasaan yang tinggi, terdapat banyak pilihan yang lebih baik, tetapi jika anda mahu membina secara khusus berpusat di sekitar kebolehbagaian, maka tidak ada banyak ciri lain untuk melihat ke.

Sekejap (-1 kos titik) (S) [Permainan asas]
-Jangka hayat pemimpin 10 tahun (spesies biasa)
-Jangka hayat pemimpin 25 tahun (spesies lithoid)

Semasa bertahan dan dihormati dengan anda untuk keseluruhan permainan anda, seketika adalah mata percuma, atas alasan yang sama: anda mendapat banyak bonus untuk keberkesanan pemimpin anda sebagai permainan berlangsung, termasuk bonus pemimpin jangka hayat. Teknologi jangka hayat pertama yang anda penyelidikan membatalkan seketika, dan anda boleh meneruskannya untuk mengabaikannya untuk baki permainan. Titik percuma.

Rajin (Kos 2 mata) (S) [Permainan asas]
+15% mineral dari pekerjaan

Saya secara peribadi tidak pernah menggunakan rajin, tetapi itu hanya kerana rasanya seperti itu asas sifat. Seperti, wow, anda menghasilkan lebih banyak sumber yang paling banyak digunakan dalam keseluruhan permainan. Sudah tentu anda mahu mengambilnya!

Bijak (Kos 2 mata) (B) [Permainan asas]
+15% kredit tenaga dari pekerjaan

Mendapatkan EC secara langsung dari Pekerja. Berguna, tetapi menipu.

Pintar (Kos 2 mata) (S) [Permainan asas]
+10% penyelidikan dari pekerjaan

Sesiapa sahaja akan memberitahu anda bahawa keupayaan anda untuk menjana penyelidikan, terutamanya dalam permainan awal/pertengahan di mana majoriti itu datang dari pekerjaan penyelidik, akan membuat atau memecahkan keseluruhan permainan anda. Walaupun saya secara peribadi lebih berpengalaman dengan ciri-ciri “semulajadi _____”, pintar secara keseluruhannya adalah nisbah-titik-titik-untuk-penyelidikan yang lebih baik, dan mungkin salah satu daripada beberapa faedah yang sebenarnya boleh dianggap ‘meta’.

(Kos 1 mata) (S) [Permainan asas]
+Penyelidikan kejuruteraan 15% dari pekerjaan

Kejuruteraan adalah kapal anda, beberapa komponen kapal, bintang anda, mineral anda, aloi anda, barangan pengguna anda, robot anda, infrastruktur planetside anda, sumber strategik anda. Di atas semua itu, bagaimanapun, adalah megaengineering, mungkin teknologi gerbang yang paling penting ke endgame. Jurutera semulajadi adalah sifat peribadi saya.

(Kos 1 mata) (A) [Permainan asas]
+Penyelidikan Fizik 15% dari Pekerjaan

Fizik adalah FTL anda, penyelidikan anda, pengeluaran tenaga anda, dan bahagian singa megastruktur dan komponen kapal. Hanya di bawah jurutera semulajadi kerana ia tidak mempunyai banyak teknologi penting di bawahnya, tetapi anda pasti tidak akan tertinggal jika anda memilih ini.

Ahli sosiologi semulajadi (Kos 1 mata) (B) [Permainan asas]
+15% penyelidikan masyarakat dari pekerjaan

Masyarakat adalah pengeluaran makanan anda, pemimpin dan bonus ketenteraan anda, kebiasaan dan barangan penghalang, kerajaan anda, dan psionik anda. Dari Ketiga, Masyarakat adalah penyelidikan yang anda dapat dengan selesa jatuh sedikit dan tidak takut akan kekalahan.

Nonadaptive (-2 kos titik) [Permainan asas]
-10% kebiasaan

Saya boleh memikirkan situasi di mana nonadaptive akan baik untuk, katakan, roleplaying, tetapi jika anda mencari ciri -ciri yang secara fungsional Bagus, maka hanya ada satu -2 sifat kos yang boleh saya cadangkan. dan -5% output di seluruh papan di semua koloni bukan.

Nomad (Kos 1 mata) (B) [Permainan asas]
+
-Kos penempatan semula 25%

Pertumbuhan pop dari imigresen adalah manfaat utama di sini, walaupun kos penempatan semula boleh berguna untuk slavers. Lebih banyak planet yang anda miliki, atau lebih banyak perjanjian penghijrahan yang anda miliki, manfaat yang lebih besar ini memberi anda.

Bertengkar (-1 kos titik) (D) [Permainan asas]
-Perpaduan 10% dari pekerjaan

Pekerjaan adalah sumber utama perpaduan anda. Biasanya jumlah yang anda dapati terasa cukup seimbang, tetapi melainkan jika anda membina beberapa lagi bangunan yang menghasilkan perpaduan, anda akan merasakan sifat ini lebih daripada yang paling banyak apabila anda sampai ke midgame.

Pelajar cepat (Kos titik b) (D) [Permainan asas]
+Keuntungan Pengalaman Pemimpin 25%

Pemimpin anda mempunyai topi tahap, jadi walaupun sifat ini akan membolehkan mereka mencapai topi itu lebih cepat, akhirnya jumlah masa sifat ini tidak digunakan akan lebih besar daripada manfaat. Berpotensi berguna dengan sekejap, tetapi pada ketika itu, berapa banyak slot sifat yang akan anda gunakan pada beberapa pemimpin Jank membina?

Peternak cepat (Kos 2 mata) (A) [Permainan asas]
+Kelajuan pertumbuhan pop 10%

Bonus rata untuk pertumbuhan pop sentiasa dialu -alukan! Tidak banyak yang boleh dikatakan mengenai perkara ini. Lebih berguna untuk membina luas daripada tinggi.

Menjijikkan (-2 kos titik) (X) [Permainan asas]
-Kemudahan 20% dari pekerjaan

Sekiranya anda benar -benar ingin mengejar kemudahan negatif untuk keseluruhan permainan anda, teruskanlah. .

Berdaya tahan (Kos 1 mata) (F) [Permainan asas]
+Kerosakan Tentera Pertahanan 50%

Sekiranya anda membaca panduan ini dari atas ke bawah, izinkan saya memberi amaran kepada anda sekarang: saya membuang bonus tentera akan menjadi tema yang sama.

Tidak aktif (-1 kos titik) (E) [Permainan asas]
-Pertumbuhan pop 15% dari imigresen
+Kos penempatan semula 25%

Adakah anda menjalankan pembersih fanatik autoritarian? Jika ya, mengapa tidak? Jika tidak, ia kelihatan seperti lutut yang tidak perlu untuk pertumbuhan pop anda.

Pelajar yang perlahan (-1 kos titik) (B) [Permainan asas]
-Permainan Pengalaman Pemimpin 25%

Anda akan mempunyai permulaan yang perlahan untuk permainan anda pasti, tetapi teknologi akan membolehkan anda mengejar dengan mudah. Perkongsian ini menjadi lebih teruk semakin tinggi topi tahap pemimpin anda, jadi cuba untuk tidak memasangkannya dengan barang -barang seperti berbakat.

Bersendirian (-1 kos titik) (A) [Permainan asas]
+Penggunaan Perumahan Pop 10%

Hanya membina lebih banyak daerah bandar. Boom, anda telah menafikan sepenuhnya kelemahan sifat ini. Titik percuma!

Kuat (Kos 1 mata) (A) [Permainan asas]
+Kerosakan tentera 20%
+2.5% Pekerja/Output Sumber DRON

Ya, mengapa tidak? Mengabaikan Kerosakan Tentera Darat (yang tidak penting dalam hampir setiap situasi), pop pekerja menghasilkan sedikit sumber penting, yang boleh merangkumi sumber strategik bergantung pada keadaan.

Berbakat (Kos 1 mata) (A) [Permainan asas]
+1 topi tahap pemimpin

Pemimpin mendapat pelbagai bonus dengan tahap mereka, dari sumber umum dari pekerjaan ke kelajuan penyelidikan untuk menghantar kadar kebakaran. Satu tahap pada satu pemimpin tidak banyak, tetapi apabila bonus tersebar di semua pemimpin, ia boleh menjadi cukup baik.

berjimat-cermat (Kos 2 mata) (A) [Permainan asas]
+Nilai perdagangan 25% dari pekerjaan

Nilai perdagangan terutamanya ditukarkan terus ke EC, tetapi dengan pembentukan yang betul ia juga boleh menjadi sumber barang pengguna yang cukup berguna dan juga perpaduan. Binaan yang berpusat di sekitar menghasilkan TV boleh menjadi sangat kuat dengan sifat ini.

Minda sarang, terutamanya bukan kapitalis, tidak dapat menggunakan sifat ini.

Tradisional (Kos 1 mata) (A) [Permainan asas]
+Perpaduan 10% dari Joba

Tradisional adalah salah satu ciri saya, semata-mata kerana perpaduan digunakan untuk banyak kesan yang penting dan berkesan. Semakin cepat anda melalui pokok tradisi, semakin baik!

Tidak teratur (-2 kos titik) (S. ) [Permainan asas]
+Saiz Empayar 10% dari Pops

Lihatlah, satu sifat pengembalian dana terbaik yang ada sekarang dalam permainan. Jumlah saiz empayar yang anda dapatkan dari pops sangat diabaikan, dan dengan mudah boleh dilampaui melalui permainan biasa, walaupun dengan sifat ini. Secara harfiah dua titik sifat percuma.

Dihormati (Kos 4 mata) (E) [Permainan asas]
+Jangka hayat pemimpin 80 tahun

Itu banyak tahun. Ia juga banyak titik sifat. Untuk bonus, anda mungkin akan mendapatkan melalui permainan biasa, itu bukan pilihan yang luar biasa kecuali anda cuba untuk membina secara khusus berpusat di sekitar Funky Leader Stuff.

Sangat kuat (Kos 3 mata) (C) [Permainan asas]
+Kerosakan tentera 40%
+5% Pekerja/Output Sumber DRON

Itu output sumber pekerja 5% cukup baik kerana alasan yang sama yang saya digariskan dalam keterangan sifat ‘kuat’ biasa, tetapi ia adalah 2x bonus untuk 3x kos. Pilih dengan bijak.

Boros (-1 kos titik) (D) [Permainan asas]
+Output barangan pengguna pop 10%

Ini adalah sifat * bruh *. Benar -benar boleh diabaikan dengan pelbagai cara, namun anda tidak mahu membawa diri anda menafikannya. Sumber yang lebih baik digunakan untuk perkara lain dan semua jazz itu. Sekurang -kurangnya ia mengembalikan titik sifat.

Lemah (-1 kos titik) (B) [Permainan asas]
-Kerosakan tentera 20%
-2.5% Pekerja/Output Sumber DRON

Gunakan itu -1 titik untuk mengambil peternak pesat atau kesan yang sama untuk membuatnya ditambah dengan beberapa, dan anda akan baik -baik saja. Walaupun senang mempunyai sumber -sumber tersebut, anda akan dapati banyak cara lain untuk membuat mereka.

Hive-minded (Dikehendaki dengan kuasa berfikiran sarang) (B) [Utopia]
Tidak terjejas oleh kebahagiaan
+Jangka hayat pemimpin 20 tahun
-Usia awal pemimpin 10 tahun

Sekiranya semua perkataan itu terdengar bodoh, ia pada dasarnya sama dengan jangka hayat pemimpin +30 tahun. 1.5x apa yang anda dapat dengan bertahan. secara percuma! Kecuali, sekarang anda mesti bermain minda sarang.

Akuatik (Kos 2 mata) (A) [Pek Spesies Akuatik]
Memerlukan Ocean Homeworld
+Kebiasaan 20% di dunia lautan
-Penggunaan Perumahan 10% di Dunia Lautan
+10% makanan, tenaga, output mineral di dunia lautan
+Penggunaan Perumahan 30% di Dunia Bukan Basuh
-Habitabilitas 20% di dunia bukan basah
Manfaat tambahan dari AP hidrokentrik

Ia adalah apa yang dikatakannya pada timah. Anda ikan, dan anda suka air.
Faedah yang anda berasal dari dunia lautan menjadikannya sangat bernilai kos dunia asing ke dunia lautan, sesuatu yang lebih mudah dengan hidrokentrik. Walau bagaimanapun, slavers dan conquerors mungkin mempunyai masa yang sukar untuk menggunakan dunia yang diambil dan muncul.

Inkubator (Kos 2 mata) (S) [Toxoids Species Pack]
+Kelajuan Pertumbuhan Pop 1% setiap pop di bawah 37 (Max +30%)
-Kelajuan Pertumbuhan Pop 1% setiap pop di atas 37 (max -30%)

Saya sangat suka inkubator. Untuk 1 mata, ia membantu anda mengatasi bonggol pembangunan koloni awal dengan bonus 3x yang menjadi peternak pesat, sebelum melambatkan dan membiarkan imigresen mengambil alih. Saya mendapati diri saya menjalankannya dengan kerap.

Nafas bukan organik (Kos 3 mata) (X) [Toxoids Species Pack]
+0.02 Gas Eksotik Bulanan Setiap Pop
+50% Pop Popeep

Bruh. Tidak ada jumlah gas yang akan dapat membenarkan +50% POP PEMBELAJARAN. Akan lebih tinggi jika ia mengimbangi metabolisme eksotik, tetapi ia tidak mencukupi dengan faktor, seperti, 6.

Noxious (Kos 1 mata) (S) [Toxoids Species Pack]
+0.02 Kebahagiaan setiap hadiah pop yang tidak menonjol
+5% kebahagiaan
+Kerosakan Tentera 50%
+Habitabilitas minimum spesies 30% spesies
-Cap kebiasaan spesies 30% spesies
+Penggunaan Perumahan Pop 10%
-.01 Kebahagiaan untuk Pops Lain untuk Setiap Hadir Pop yang Beratur

Anda tahu kebahagiaan yang anda tidak perlu peduli? Budak. Anda tahu apa empayar slaver juga cenderung lakukan? Jadilah, sangat luas. Anda tahu apa gaya permainan ini menggalakkan. (Petunjuk: Bukan xenophil pacifis)

(Iv) Ciri-ciri khusus spesies

Ciri -ciri ini hanya boleh digunakan oleh jenis spesies tertentu. Ciri -ciri yang terhad kepada jenis spesies tertentu hanya boleh diakses dengan memilih potret yang betul di Pencipta Empire.

(Nota: Ini hanya merangkumi ciri -ciri yang tersedia untuk kecerdasan mesin atas penciptaan empayar, bukan ciri mekanikal umum.)

Mesin (Potret Mesin yang Diperlukan) (A) [Subuh sintetik]
+200% kebiasaan
Pop menggunakan tenaga dan bukannya makanan

Begitu banyak kebiasaan bermakna anda boleh menjajah secara literal apa sahaja. Syukurlah, kecerdasan mesin pada umumnya cukup serba boleh untuk menjadikan ini bukan perkara yang sangat buruk.

Besar (-1 kos titik) (S) [Subuh sintetik]
+Penggunaan Perumahan Pop 10%

Peringkat teratas untuk alasan yang sama bahawa bersendirian adalah hebat, tetapi moreso. Sekiranya anda mempunyai banyak robot yang anda tidak dapat menyesuaikannya di planet, itu bukan perkara yang buruk. Seperti, sama sekali.

Juga, saya sangat menyukai keterangan untuk sifat ini.

Dibuat khas (-1 kos titik) (B) [Subuh sintetik]
-Kelajuan pemasangan pop 15%

Ciri ini secara khusus boleh menjadi agak menjengkelkan, terutamanya dalam permainan awal di mana mendapat seberapa banyak pops yang anda boleh agak penting untuk gestalts. Walau bagaimanapun, lebih jauh ke bawah, ia akan dibuat tidak relevan.

Double bersama (Kos 1 mata) (E) [Subuh sintetik]
-Penggunaan Perumahan Pop 10%

Saya tidak banyak mengatakannya untuk ini. Ia membazir satu titik kecuali anda cuba membina mesin super tinggi, dan bahkan ketika itu.

Tahan lama (Kos 1 mata) (D) [Subuh sintetik]
-10% pemeliharaan robot

Pop mekanikal yang paling hanya memakan 1 EC sebulan untuk pemeliharaan mereka. Memandangkan satu drone teknologi dapat menyokong dirinya sendiri dan 7 mesin lain (dan anda tidak memerlukan petani!!), yang satu ini tidak semestinya diperlukan.

Pemproses yang cekap (Kos 3 mata) (S) [Subuh sintetik]
+5% sumber dari pekerjaan

Saya suka perkhemahan ini. Ia sangat mudah, tetapi ia memberikan banyak manfaat. ‘Sumber dari Jobs’ merangkumi segala -galanya dari penyelidikan ke bahan asas kepada sumber strategik. Ia mungkin berharga 3, tetapi saya rasa anda tidak boleh salah dengannya.

Emulator emosi (Kos 1 mata) (S) [Subuh sintetik]
+Kemudahan 20% dari pekerjaan

Mesin tidak sebaik menghasilkan kemudahan mereka sebagai empayar biologi, kerana beberapa sebab. Untuk 1 mata, anda hampir dapat mengurangkan masalah itu. Tidak benar -benar diperlukan sebagai pelayan penyangak.

Memori yang dipertingkatkan (Kos 2 mata) (A) [Subuh sintetik]
+2 topi tahap pemimpin

Pemimpin mesin adalah abadi (menghalang sebarang kemalangan tragis), dan dapat menikmati manfaat menjadi tahap tinggi lebih banyak daripada pemimpin biologi. PDX kemudian cukup bagus untuk menggandakan mesin
Tahap Pemimpin Perk. Hebat!

Jalur lebar yang tinggi (-2 kos titik) (S) [Subuh sintetik]
+Saiz Empayar 10% dari Pops

Saiz empayar tidak ada. Anda boleh mengatasinya dengan mudah semasa permainan biasa, dan +10% di atasnya hampir tidak akan menjejaskan anda dalam jangka masa panjang, memandangkan pop hanya menyumbang 1 ke saiz empayar secara lalai. 2 mata percuma.

Penyelenggaraan yang tinggi (-1 kos titik) (B) [Subuh sintetik]
+10% pemeliharaan robot

Sekali lagi, pemeliharaan robot adalah semua 1 EC. Saya pasti anda boleh menguruskannya dengan 1.1 sebaliknya.

Algoritma Pembelajaran (Kos 1 mata) (D) [Subuh sintetik]
+Keuntungan Pengalaman Pemimpin 25%

Tidak perlu. Apabila pemimpin anda abadi secara lalai, anda tidak seharusnya tergesa -gesa untuk mendapatkan mereka maksimum apabila titik sifat dapat digunakan pada kesan yang lebih berat. Pasti ia menyengat apabila saintis tahap 10 anda memenuhi kemalangan akhbar hidraulik yang mengerikan, tetapi. Mereka akan kembali tidak lama lagi.

Enjin logik (Kos titik) (S) [Subuh sintetik]
+10% penyelidikan dari pekerjaan

Nah, ini satu -satunya mesin ciri penyelidikan, dan itu hanya satu salinan biologi yang cerdas. Sudah tentu ia akan menjadi peringkat. Tech adalah raja, tidak kira apa badan anda dibuat.

Mewah (-2 kos titik) (A) [Subuh sintetik]
+Kos pemasangan pop 20%

Yang ini mungkin kontroversial, tetapi saya tidak keberatan ini. Pasti ia adalah longkang pada aloi, tetapi 2 mata untuk membuat kos 2 menjadi, seperti, kos 2.2. Saya pasti akan mengambilnya!

Massa dihasilkan (Kos titik) (S) [Subuh sintetik]
+Kelajuan pemasangan pop 15%

Tidak ada alasan sebenar untuk tidak mengambil sifat ini untuk kegunaan umum. Ia sangat baik dengan kelajuan tambahan, memandangkan pop adalah raja ketika datang ke gestalt bermain.

Latihan kuasa (Kos 2 mata) (A) [Subuh sintetik]
+15% mineral dari pekerjaan

Empayar mesin sudah mendapat lebih banyak mineral dari pangkalan perlombongan seperti itu. Sama ada anda ingin benar -benar menolak mineral terpulang kepada anda, tetapi saya akan memberitahu anda sekarang: mineral sangat berguna.

Dikitar semula (Kos 2 mata) (D) [Subuh sintetik]
-Kos pemasangan pop 20%

Kos perhimpunan pop robot anda tidak begitu besar dari tenggelam sumber kerana sesetengah orang membuatnya. Ia pasti berguna untuk mempunyai aloi tambahan, tetapi untuk 2 kos? Saya tidak akan berfikir begitu dalam setiap keadaan.

Perkakasan yang ditarik balik (-1 kos titik) (B) [Subuh sintetik]
-Keuntungan Pengalaman Pemimpin 25%

Pemimpin anda, yang menjadi mesin abadi, tidak perlu risau tentang keuntungan untuk majoriti kehidupan mereka. dalam kebanyakan kes. Ia boleh menjadi baik, tetapi saya juga dapat melihat situasi di mana ia akan menjengkelkan.

Protokol yang diselaraskan (Kos 2 mata) (E) [Subuh sintetik]
-Saiz Empayar 10% dari Pops

Anda tahu, saya terlupa untuk menyebutkan bahawa kecerdasan mesin mempunyai -15% saiz empayar dari pops hanya dari jenis kerajaan yang unik mereka. Semua perkara yang anda mahu tumpukan. Mengapa ia akan menjadi ES dari pengurangan pop?

Superconductive (Kos 2 mata) (S) [Subuh sintetik]
+15% kredit tenaga dari pekerjaan

Memandangkan salah menggunakan tenaga untuk, seperti, segala -galanya (kerana mereka tidak mempunyai barang pengguna), kemudian menggandakan pengeluaran mereka bukanlah perkara yang buruk. Malah moreso untuk mis daripada minda sarang kerana mis juga tidak mempunyai pemeliharaan makanan. Ini tenaga lagi.


Lithoid (sifat silikat)

Lithoid (Diperlukan potret lithoid) (S) [Lithoids Species Pack]
-Kelajuan pertumbuhan/pemasangan pop/pemasangan 25%
+50% kebiasaan
+50% kesihatan tentera
+50 pemimpin jangka hayat
Pops Makan mineral dan bukannya makanan

Bonus Habitability Besar jauh melebihi penalti kelajuan pertumbuhan pop. Bagi pemain luas yang tidak mahu bermain gestalt, lithoids akan menjadi cara untuk pergi. Kebaikan lain hanya icing pada kek, dan memakan mineral dan bukannya makanan sangat membantu menyelaraskan pengeluaran dengan cara yang sama dengan gestalts juga.

Kulit Scintillating (Kos 2 mata) (C) [Lithoids Species Pack]
Pop menjana 0.01 kristal langka bulanan jika tidak diingini

Dalam pengalaman saya, kristal yang jarang berlaku sedikit kurang berguna daripada dua sumber utama yang lain, tetapi mereka masih mempunyai kegunaan mereka, seperti untuk pengeluaran barangan pengguna.

Produk sampingan gas (Kos 2 mata) (A) [Lithoids Species Pack]
Pop menjana 0.01 Gass Eksotik Bulanan Sekiranya Tidak Diinginkan

Gas eksotik adalah sumber strategik yang digunakan terutamanya untuk menaik taraf dan mengekalkan bangunan dan daerah yang tertumpu kepada penyelidikan, yang secara automatik meletakkannya satu langkah di atas dua yang lain.

Pengekstrakan yang tidak menentu (Kos 2 mata) (B) [Lithoids Species Pack]
Pop menjana 0.01 Motes Murtile Bulanan Sekiranya tidak diingini

Mempunyai motes tambahan untuk pengeluaran aloi dan mineral adalah bagus, tetapi dalam semua kejujuran, ia tidak berbaloi untuk 2 mata.

Penghabluran (Kos 2 mata) (S) [Lithoids Species Pack]
Mesti lithoid
Setiap pop tidak disengaja dengan sifat ini menghasilkan 0.02 Perhimpunan Pop Organik

Membolehkan anda membuka kunci mekanik VAT klon tanpa perlu bimbang tentang bergegas ke arah biologi, yang benar -benar membantu mempertimbangkan pertumbuhan pop rendah Lithoid yang rendah.
Perlu diingat, kerana ini menggunakan perhimpunan pop, mereka dan perhimpunan robot mungkin bertentangan.

Radiotik (Kos 2 mata) (D) [Pek Spesies Plantoid]
Pop menggantikan 50% pemeliharaan mineral dengan pemeliharaan tenaga
Pop tidak mempunyai pemeliharaan tenaga jika tinggal di dunia makam
+30% kebiasaan dunia makam

Saya tidak akan terkejut jika sifat ini menjadi sebahagian daripada beberapa jenis meta yang dibina dengan industrialis pasca apokaliptik/tanpa henti. Ia sangat baik dalam kes tunggal itu, menaikkannya di atas sedikit, tetapi sebaliknya, ia hanya membazir satu titik.

Disyorkan untuk pasca apokaliptik.

Plantoid/Fuloid (Ciri Botanikal)

Phototrophic (Kos 1 mata) (B) [Pek Spesies Plantoid]
Pop menggantikan 50% pemeliharaan makanan dengan pemeliharaan tenaga

Membantu anda mengurangkan beban makanan sekiranya anda berada dalam keadaan di mana lebih baik untuk memfokuskan pengeluaran, atau dalam keadaan di mana anda mempunyai lebih banyak tenaga daripada yang lain. Makanan biasanya tidak menjadi masalah, tetapi jika anda mengharapkan mempunyai banyak tenaga (seperti, katakan, megacorp) maka saya tidak melihat alasan mengapa tidak.

Radiotik (Kos 2 mata) (D) [Pek Spesies Plantoid]
Pop menggantikan 50% pemeliharaan makanan dengan pemeliharaan tenaga
Pop tidak mempunyai pemeliharaan tenaga jika tinggal di dunia makam
+30% kebiasaan dunia makam

Saya tidak akan terkejut jika sifat ini menjadi sebahagian daripada beberapa jenis meta yang dibina dengan industrialis pasca apokaliptik/tanpa henti. Ia sangat baik dalam kes tunggal itu, menaikkannya di atas sedikit, tetapi sebaliknya, ia hanya membazir satu titik.

Tunas (Kos 3 mata) (A) [Pek Spesies Plantoid]
Mesti Plantoid/Fungoid
Setiap pop tidak disengaja dengan sifat ini menghasilkan 0.02 Perhimpunan Pop Organik

Membolehkan anda membuka kunci mekanik VAT klon tanpa perlu bimbang tentang mengejar pendahuluan biologi. Dengan sedikit teknologi dan cukup pop, ini boleh menjadi sangat kuat. Saya hanya membayangkan ekumenopolis endgame yang penuh dengan buggers kecil ini.
Perlu diingat, kerana ini menggunakan perhimpunan pop, mereka dan perhimpunan robot mungkin bertentangan.

Ciri -ciri berikut hanya tersedia untuk empayar dengan asal usul. Berhati -hati apabila menggunakan terlalu banyak faedah ini, kerana terlalu rendah jangka hayat pemimpin purata dapat membuat permainan mustahil untuk dimainkan.

Faedah ini ditinggalkan dari senarai tl; dr tier, kerana mereka umumnya jatuh di bawah asal secara keseluruhan.

Kecerdasan tambahan (Kos 1 mata) (S) [Toxoids Species Pack]
+10% penyelidikan dari pekerjaan
-Jangka hayat pemimpin 10 tahun

Ia bijak untuk separuh kos. Saya tidak perlu mengatakan apa -apa selain itu.

Senyuman yang dibuat (Kos 1 mata) (C) [Toxoids Species Pack]
+15% kemudahan dari pekerjaan
-Jangka hayat pemimpin 10 tahun

Selain daripada betapa mengerikan keterangan dan ikon untuk sifat ini, saya tidak akan menganggapnya sebagai pilihan terbaik seperti, 4 kali dari 5, anda akan dapat membina lebih banyak kemudahan. atau mengalihkan pop anda sehingga mereka tidak membenci kehidupan.

Pelombong khusus (Kos 1 mata) (D) [Toxoids Species Pack]
+15% mineral dari pekerjaan
-Jangka hayat pemimpin 10 tahun

Mempunyai lebih banyak mineral pasti bagus kerana mereka adalah salah satu sumber yang lebih biasa digunakan, tetapi memilih terbalik secara eksklusif untuk perkasa ini? Mungkin tidak.

Sinapsis tinggi (Kos 2 mata) (A) [Toxoids Species Pack]
+20% penyelidikan dari pekerjaan
+2 topi tahap pemimpin
-Jangka hayat pemimpin 30 tahun

Saya faham mengapa mereka ditangani pada topi peringkat pemimpin, tetapi ia tidak penting apabila anda menatap malus jangka hayat pemimpin -30. Penyelidikan lebih daripada membuatnya, walaupun. Lem dengan Venerable, dan Nikmati Memulakan Permainan Dengan Erudite!

Ketahanan yang berlebihan (Kos 3 mata) (S) [Toxoids Species Pack]
+30% kebiasaan
+5% sumber dari pekerjaan
-Jangka hayat pemimpin 30 tahun

Saya tidak akan terkejut jika orang mula berlari secara terang -terangan hanya untuk mendapatkan ini pada pop mereka. Kebiasaan lithoid dan pemproses efisien mesin yang sejuk, dengan semua manfaat menjadi organik. Sangat mudah disesuaikan masih berharga daripada ini.

Menyatakan tradisi (Kos 1 mata) (A) [Toxoids Species Pack]
+Perpaduan 10% dari pekerjaan
-Jangka hayat pemimpin 10 tahun

Percayalah, anda memerlukan perpaduan itu dengan semua pemimpin yang akan anda lakukan.

Lampiran ladang (E) [Toxoids Species Pack]
+15% makanan dari pekerjaan
-Jangka hayat pemimpin 10 tahun

Anda tidak sepatutnya memilih versi yang tidak berminat dalam kebanyakan kes. Jangan ganggu.

Mentor Gene (Kos 1 mata) (F) [Toxoids Species Pack]
+Keuntungan Pengalaman Pemimpin 25%
-Jangka hayat pemimpin 10 tahun

Sekarang, dengan sendirinya, ini dengan mudah akan menjadi X Tier. Walau bagaimanapun, ia tidak saling eksklusif dengan pelajar yang cepat, yang membuka pintu kepada pemimpin yang menarik yang membina. Sekiranya anda menumpukan ini ke arah pemimpin yang berjalan di mana pemimpin anda mempunyai jangka hayat mayflies. Mungkin hanya berpegang dengan penyatuan yang makmur. Gunakan pelajar cepat, dan lupa tentang bimbingan gen.

Kuasa jus (Kos 1 mata) (A) [Toxoids Species Pack]
+Kerosakan tentera 40%
+5% Pekerja dan Output Sumber Pop Drone
-Jangka hayat pemimpin 10 tahun

Sangat kuat untuk 1/3 dari kos titik. Saya akan mengatakan ia berbaloi dalam vakum, dan terutamanya dengan ciri -ciri lain yang meningkatkan output sumber pekerja (kerana sifat ini tidak eksklusif dengan kuat dan sangat kuat).

Penyelenggaraan yang rendah (Kos 1 mata) (X) [Toxoids Species Pack]
-10% Pop Barang Pengguna Pop
-Jangka hayat pemimpin 10 tahun

Pemuliharaan dengan kelemahan. Anda lebih cenderung untuk membuat pembentukan barang -barang pengguna dengan ini daripada anda menggunakan mentoring gen, dan jika anda jujur ​​menggunakan sialan akibatnya, bahkan tidak perlu mengganggu empayar.

Pertumbuhan pra-dirancang (Kos 2 mata) (A) [Toxoids Species Pack]
+Kelajuan pertumbuhan pop 30%
-Penggunaan Perumahan Pop 10%
-Jangka hayat pemimpin 30 tahun

Ini kelihatan agak berbahaya bagi saya, tetapi itu mungkin tidak berasas. Semua pertumbuhan pop itu sangat kuat, dan tidak ada yang menghalang anda daripada menghilangkan spesies anda apabila empayar anda ditanam sepenuhnya.

Kesesuaian spliced (Kos 1 mata) (Ss) [Toxoids Species Pack]
+Habitability 20%
-Jangka hayat pemimpin 10 tahun

Omong kosong suci! Sangat mudah disesuaikan untuk hanya 1 titik sifat? Adakah anda serius? Apabila beberapa ciri terbalik berlepas -30 tahun, anda fikir ini akan menjadi lebih dekat dengan itu daripada itu. Nah, ini.

Bakat teknikal (Kos 1 mata) (B) [Toxoids Species Pack]
+Tenaga 15% dari pekerjaan
-Jangka hayat pemimpin 10 tahun

Lebih baik daripada, katakan, sifat makanan, kerana tenaga digunakan untuk banyak perkara.

Ditambah dalam 2.6 Kemas kini, Origins adalah ‘backstory’ untuk empayar anda yang boleh mengubah secara drastik bagaimana anda bermain permainan. Paradox sendiri mengatakan bahawa mereka tidak benar -benar berusaha mengimbanginya, dan oleh itu ada yang pasti akan menjadi lebih baik daripada yang lain.

Belenggu yang rosak (C) [Pek cerita kenalan pertama]
Tidak boleh menjadi autoritarian
Tidak boleh xenophobe
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt
Tidak boleh mempunyai penjelajah yang bersemangat sivik
Tidak dapat diswastakan Civic Exploration
Mulakan dengan kebanyakan penduduk anda yang muncul dari tamadun pra-FTL di seluruh galaksi
Mulakan tanpa kapal, tiada stesen, dan versi bangunan asas yang lebih lemah
Beberapa teknologi permulaan tidak diteliti pada awalnya
Mulakan dengan kejutan budaya bintang awal ruang angkasa
Sebuah empayar dengan asal bayaran balik dijamin bertelur
Industri Khusus Minamar dijamin bertelur
+1 utusan
+Kelajuan penyusupan 20%
+20% kelajuan penemuan hubungan pertama
+50 pendapat ke dan dari Empayar Bayaran balik
+100 Pendapat dengan Tamadun Pra-FTL Homeworld
Acara cerita dan projek khas yang difokuskan pada mencari homeworlds dan memerangi MSI akan berlaku ketika permainan berlangsung, memberikan bonus

Belenggu yang rosak dianggap sebagai asal ‘sukar’ kerana kelebihan infrastruktur yang teruk ia meletakkan anda pada permulaan permainan, tetapi anda mendapat begitu banyak bonus ketika permainan berlangsung yang kebanyakannya dibuat untuknya. Asal ini sangat rumit, tetapi mekanik yang unik dan kisah yang telah anda ikuti menjadikannya patut dicuba, walaupun hanya sekali. Bukan yang terbaik secara kompetitif, walaupun.

Tentera Klon (S) [Pek Spesies Humanoids]
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt
Tidak boleh mempunyai sivik pekerjaan tetap
Mulakan dengan pengklonan yang diteliti
Mulakan dengan Gene Bank yang diteliti
Spesies utama bermula dengan sifat Soldier Clone (menghalang genemodding dan pembiakan semula jadi)
Laksamana mempunyai ciri -ciri Tentera Darat
Mulakan dengan dua bangunan VAT klon purba, di mana anda boleh membina sehingga 5 jumlah di seluruh empayar anda, yang dengan cepat menghasilkan dan menyokong 20 pop spesies utama anda masing -masing
Buka kunci rantaian acara untuk menggantikan ciri -ciri Soldier Clone Spesies dengan keturunan Soldier Clone (membenarkan pembiakan semula jadi dan genemodding) atau sifat Ascendant Soldier Clone (memberikan bonus yang kuat kepada pengeluaran tetapi selamanya menyekat spesies kepada 100 Max Pops)

Jujur, pergi dengan keturunan Askar Clone adalah membazir potensi. Faedah yang anda dapat dari menjadi Ascendant Askar Clone sangat baik, walaupun anda mungkin terhad kepada hanya 100 spesies utama anda, ia dapat dengan mudah membawa anda ke tahap yang besar. Seperti terbalik tetapi tanpa semua micromanagement.

Kelahiran malapetaka (C) [Lithoids Species Pack]
Boleh membina kapal koloni meteorit (berharga 500 mineral tanpa pemeliharaan & kelajuan pembinaan yang lebih cepat, dan lebih cepat)
Kapal koloni meteorit menelan dua penyekat lithoid yang terkubur dan pengubah kawah lithoid pada planet yang mereka jajahan

Sekiranya anda bermain lithoid, anda mungkin berbuat demikian untuk penggemar kebiasaan yang hebat yang mereka dapat. Kenapa, adakah anda akan memilih asal yang benar -benar menafikan bonus kebiasaan itu untuk seketika untuk beberapa bonus kecil? Saya dapat melihatnya berguna sebagai terravores, atau beberapa pembesaran pesat yang pelik, tetapi sebaliknya.

Titik persamaan (X) [Persekutuan]
Tidak boleh xenophobe
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt
Tidak boleh mempunyai penyampai kejahatan sivik
Mulakan dengan tradisi diplomasi pokok + tradisi persekutuan yang diterima pakai
Mulakan sebagai presiden persekutuan dengan dua ahli lain, yang akan selalu menjadi Xenophile dan berkongsi satu lagi etika dengan anda
+100 Pendapat Tetap dan +50 Kepercayaan kepada dan dari Ahli Persekutuan
Pada hari ke -2, Persekutuan boleh menjadi khusus (selain sebagai hegemoni)
Tiada dunia yang boleh dihuni

Mempunyai sekutu dari hari ke -1 terdengar bagus, tetapi ini juga sekutu yang akan membatasi keupayaan anda untuk berkembang dalam permainan awal, yang dalam banyak kes dapat membuat atau memecahkan keseluruhan permainan anda. Dalam beberapa kes, anda juga boleh disekat daripada meluaskan sistem 1 atau 2, membunuh larian anda sebelum ia bermula. Pasti anda boleh memecahkan persekutuan dan pergi berperang, tetapi melainkan jika anda melakukannya. tidak berbaloi.

Kiamat (E) [Persekutuan]
Membolehkan edict protokol pemindahan
Pops boleh ditempatkan semula dari homeworld tanpa mengira etika
Tiada dunia yang boleh dihuni
Homeworld akan meletup dalam 35 hingga 45 tahun, memberi amaran 1 tahun dahulu
+30% kebahagiaan (+30% kestabilan adalah gestalt) selama 5 tahun selepas koloni pertama ditubuhkan
HomeWorld mempunyai pengubah suai ‘kiamat’, memberikan bonus yang semakin meningkat kepada aloi, mineral, dan output tenaga sebagai pertukaran untuk membusuk kebiasaan dan kestabilan

Asal hardmode klasik. Saya telah menghargai kiamat jauh lebih banyak daripada dulu. Walaupun ya, sivik dapat mengakhiri permainan anda dengan sendirinya dan harus secara teorinya berada di peringkat x kerana ini, itu bukan untuk mengatakan bahawa anda tidak dapat menggunakan keadaan. Pengeluaran aloi yang meningkat yang boleh anda dapatkan dari homeworld anda kerana ia boleh menjadi asas bagi bola salji tentera pembersih. Walau bagaimanapun, ini hanya relevan jika anda dapat mencari dunia untuk menyelesaikannya, dan itu mungkin tidak selalu menjadi risiko orang bersedia untuk mengambil sebab RP.

Takut akan kegelapan (B) [Pek cerita kenalan pertama]
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt
Tidak dapat kesempurnaan ke dalam Civic
Tidak boleh mempunyai pemurnian fanatik sivik
Tidak boleh mempunyai penjelajah yang bersemangat sivik
Tidak dapat diswastakan Civic Exploration
Mulakan dengan tamadun pra-FTL spesies utama anda dalam sistem rumah
+Peluang Penemuan Anomali 10%
+Kelajuan penyelidikan anomali 20%
-1 alternatif penyelidikan
-1 saiz kolam pemimpin
Mulakan dengan 8 pop lebih sedikit
Boleh melampaui planet pra-FTL melalui garis cerita dan berpotensi menjadi pembersih fanatik dengan bebas, menghapuskan alternatif penyelidikan dan pemimpin kolam renang malus

Takut gelap sangat rumit, dan saya tidak mempunyai kesabaran untuk menaip setiap kesan yang memberikan anda melalui garis cerita. Direbus ke versi paling rendah, dapat memperoleh planet kedua di sistem rumah anda sangat besar, dan pelbagai bonus tidak ada bersin di. Saya cadangkan anda bermain melalui ini sendiri dan membentuk pendapat anda sendiri.

Galactic Doorstep (X) [Permainan asas]
Mulakan dengan pintu masuk yang tidak aktif di sistem rumah anda yang akan memberikan bonus kecil
Sekiranya pintu masuk diaktifkan semula, dengan serta -merta membuka kunci teknologi pembinaan gerbang

Doorstep Galactic mungkin asal yang paling terkenal di seluruh permainan, yang biasanya digambarkan sebagai ‘cara bermain tanpa asal usul sama sekali’. Bonus miniscule yang diberikan kepada anda adalah seterusnya. X Tahap Kerana memiliki asal ini meletakkan anda pada kelemahan langsung kepada semua orang yang mendapat manfaat daripada bonus yang berterusan, keadaan permulaan yang unik, atau rantaian peristiwa berat mekanik secara harfiah setiap asal dalam permainan.

Hegemon (E) [Persekutuan]
Tidak boleh xenophobe
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt
Mulakan dengan tradisi diplomasi pokok + tradisi persekutuan yang diterima pakai
Mulakan sebagai presiden hegemoni dengan dua ahli lain, yang akan selalu menjadi Xenophile dan berkongsi satu lagi etika dengan anda
Tiada dunia yang boleh dihuni

Kebalikan dari Common Ground mempunyai beberapa kegunaan, seperti di dalamnya adalah salah satu situasi yang sangat sedikit di mana anda dapat dengan mudah membuat hegemoni, yang pada pendapat saya adalah jenis persekutuan yang paling menarik dalam permainan. Selain daripada itu, ia menderita dari perangkap yang sama seperti tanah yang sama, dan hanya melihat dirinya di peringkat kerana penggunaan niche.

Di sini menjadi naga (B) [Pek Spesies Akuatik]
Tidak boleh genosida
Mulakan dengan Sky Dragon Guardian yang bersekutu dalam sistem rumah
Akhirnya membolehkan penciptaan Dragon Hatchery Starbase Building, membolehkan penciptaan lebih banyak naga langit
. Atau, Membunuh Sky Dragon memberikan +20% tarikan etika dan +10% Perpaduan Bulanan
Deposit Logam Hidup Dijamin dalam 2 Sistem

Jujur, ia tidak mengerikan. Sky Dragon menjamin keselamatan sistem rumah anda (dan oleh itu, menghalang permainan) dalam permainan awal, dan naga yang membolehkan anda menaikkan tidak ada apa -apa untuk menghidupkan kepala anda di.

 • Bulwark Grants 5 Destroyers and the Destroyers Technology
 • Prospectorium Grants 2 Kapal Pembinaan
 • Scholarium memberikan kapal sains dan ahli sains Tahap 3

Imperial Fiefdom mempunyai sedikit permulaan yang tidak jelas, tetapi di midgame ia dapat memberikan kelebihan kuasa yang besar. Semuanya benar -benar bergantung pada seberapa baik keadaan permulaan anda, dan sama ada anda akan penuh sesak dengan pelbagai empayar terjamin yang datang dengan asal.

Knights of the Toksic God (S) [Toxoids Species Pack]
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt
Tidak boleh genosida
Mulakan dengan banyak penyekat di homeworld
Mulakan dengan habitat saiz 6 yang mengorbit homeworld dengan bangunan terus pesanan
Membolehkan Dasar Tugas Knightly
Mulakan dengan usaha untuk keadaan Tuhan yang beracun

Kuasa sebenar asal usul ini berlaku apabila anda menyelesaikan situasi besar -besaran yang anda mulakan dengan permainan, sama ada memperoleh kuasa colossus yang unik atau memperoleh keupayaan untuk mencipta pekerjaan ksatria yang kuat, yang merupakan penyelidikan terbaik -Producers dalam keseluruhan permainan. Bolehkah bola salji sangat baik jika dimainkan dengan betul.

Hidup benih (F) [Apocalypse]
Tidak boleh menjadi kecerdasan mesin
Tidak boleh mempunyai civic atau varian spa mutagenik
Tidak boleh mempunyai perindustrian yang tidak henti -henti sivik
Spesies bermula dengan keutamaan dunia Gaia
Homeworld adalah saiz 30 Gaia World
HomeWorld mempunyai salah satu ciri planet sumber strategik

Kehidupan unggulan dulu cukup baik, dan telah dibubarkan dengan kelalaian dengan cabaran berjalan, tetapi sebenarnya sangat mendalam pada zaman moden. Cincin yang hancur kini menjadi pilihan yang lebih baik apabila memilih asal yang menyekat pengembangan, dan syurga laut + hidrokentrik melakukan segala yang dilakukan oleh kehidupan yang pernah dilakukan, tetapi lebih baik.

Koloni yang hilang (E) [Permainan asas]
Empayar maju dengan spesies yang sama dan etika rawak wujud di galaksi
Homeworld bermula dengan pengubah suai roh kolonial
HomeWorld tidak mendapat bonus +30 kebiasaan

Asal ini hanya wujud untuk tujuan RP untuk Komanwel Manusia, dan sementara ia memenuhi peranan yang sangat baik, dalam praktiknya ia sangat menggembirakan. Semangat kolonial sangat senang dimiliki, tetapi asal -usul lain melakukannya dengan lebih baik. .

Mekanis (A) [Utopia]
Mesti materialis
Tidak boleh mempunyai sivik pekerjaan tetap
Mulakan dengan exoskeleton yang berkuasa dan teknologi pekerja robot
Mulakan dengan teknologi sistem templat mesin sebagai pilihan penyelidikan
+Kelajuan pemasangan pop mekanikal 15%
+1 spesies mekanikal memilih
Mulakan dengan bangunan kilang pemasangan robot
8 Pops on Homeworld adalah robot pop dengan ciri -ciri yang sepadan dengan pekerjaan mereka, serta penyelenggaraan yang besar dan tinggi

. Bonus untuk kelajuan pemasangan membolehkan anda menarik diri dari empayar lain yang serupa dengan cepat, dan tetap berguna untuk keseluruhan permainan. Juga, penyelidikan permulaan menghalang kebodohan biasa yang ingin mengikuti jalan tetapi tidak dapat disebabkan oleh kekurangan teknologi yang diperlukan.

Necrophage (S) [Pek Spesies Necroids]
Tidak boleh xenophile
Tidak boleh menjadi egalitarian fanatik
Tidak boleh mempunyai civic atau varian kultus kematian
Tidak boleh mempunyai empati civic
Tidak boleh mempunyai sivik pekerjaan tetap
Spesies utama mempunyai sifat nekrofag
Hanya pop nekrofag yang boleh menjadi pemimpin/penguasa
Boleh membina ruang ketinggian
Boleh menggunakan jenis pembersihan nekrofag
Boleh membuat spesies detik kedua, yang anda mulakan dengan 12 pop
Dunia yang boleh dihuni dijamin adalah tamadun pra-FTL

Ini mungkin berasal dari kegemaran saya dalam permainan. Walaupun perubahan baru-baru ini kepada interaksi pra-FTL dapat membuat nilai dari GHWS anda yang rumit, manfaat dapat menyusun banyak pengubah bonus pada spesies utama anda dan mendapatkan penukaran pasif percuma kepada mereka tidak dapat dikurangkan. Seperti salah satu bahagian terbaik dari kenaikan biologi, kecuali anda juga boleh menjadi psionik.

Paradise Ocean (S) [Pek Spesies Akuatik]
Tidak boleh menjadi kecerdasan mesin
Spesies utama mesti mempunyai sifat akuatik

Homeworld bermula dengan pengubah sawis ​​laut
Sistem rumah bermula di dalam nebula
Sistem rumah mempunyai 4 dunia beku dan 10 asteroid ais
Dunia yang boleh dihuni dijamin adalah dunia beku

Walaupun kehilangan dunia yang boleh dihuni yang dijamin adalah kelemahan, berlari akuatik mungkin bermakna anda akan bergegas terraforming teknologi tanpa mengira. Pengubahsuaian Ocean Paradise adalah insanely baik, dan jika anda menjalankan hidrokentrik, homeworld anda menjadi salah satu dunia yang paling padat yang mungkin dalam keseluruhan permainan. Memalukan bahawa akuatik kini mempunyai kos titik sifat yang berkaitan dengannya. Sebelum ini, Ocean Paradise tidak dapat ditandingi. Sekarang, ia mesti bersaing untuk tempat teratas.

Di bahu gergasi (B) [Persekutuan]
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt
Tapak Arkeologi Ex Gravitas muncul dalam sistem rumah, memberikan beberapa teknologi
Boleh mendapatkan rantaian acara pertengahan permainan ‘di bahu Giants’, yang memberikan bonus kuat yang unik
Tidak dapat menemui anomali atau laman web prekursor sebelum menyelesaikan cerita
3x lebih cenderung untuk menemui anomali atau laman web prekursor setelah menyelesaikan cerita

Dengan perubahan kepada peninggalan kuno, di bahu gergasi telah menjadi bonus yang bagus untuk bermain normal, dengan beberapa arkeoteks yang dibuka sebagai hasil dari tapak arkeologi yang unik. Bonus yang diberikan di midgame sangat bagus. Tidak boleh benar -benar salah di sini, anggaplah alternatif kepada penyatuan yang makmur jika anda tidak mahu menjadi asas.

Terlalu (S) [Toxoids Species Pack]
Tidak boleh menjadi kecerdasan mesin
Membolehkan pemilihan ciri -ciri yang kuat
Membolehkan sialan edict akibat
Mulakan dengan teknologi penjahit gen

Berlari secara terang -terangan membuka kunci beberapa ciri biologi yang paling kuat dalam keseluruhan permainan, dan ia adalah Tidak dekat. Asalnya sangat mudah, tetapi manfaat yang dapat anda hasilkan daripadanya tidak dapat ditandingi. Pesaing untuk asal terbaik dalam keseluruhan permainan.

Bayaran balik (C) [Pek cerita kenalan pertama]
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt
Tidak boleh mempunyai persatuan sivik atau variasi
Tidak boleh genosida
Tidak boleh mempunyai civic purist sombong
Tidak dapat bersemangat penjelajah sivik atau variasi
Mulakan tanpa kapal dan tiada stesen
Mulakan dengan 10 pop lebih sedikit
Homeworld bermula dengan kehancuran 33%
Homeworld bermula dengan 6 penyekat serpihan kapal, yang memberikan teknologi, sumber, dan perpaduan apabila dibersihkan
Homeworld bermula dengan pengubah medan serpihan
Mengeluarkan Semua Penyekat Membuka Kembali Selepas Tapak Arkeologi Pertempuran
Tidak dapat menetapkan dasar hubungan pertama ke proaktif
Sebuah empayar dengan asal bayaran balik dijamin bertelur
Industri Khusus Minamar dijamin bertelur
+50 Pendapat ke dan dari Empayar Shackles Broken
+Kerosakan kapal 15% ke empayar dengan kuasa relatif yang unggul atau luar biasa
Beberapa teknologi permulaan tidak diteliti pada awalnya

Payback dianggap sebagai asal ‘sukar’ kerana kelebihan infrastruktur yang teruk ia meletakkan anda pada permulaan permainan, dan terutamanya dimaksudkan untuk bertindak sebagai kapal untuk jalan cerita di mana anda menurunkan MSI. Ia menyeronokkan, tetapi kelemahannya menghalangnya daripada menjadi lebih berguna secara kompetitif. Disyorkan untuk menjalankannya sekurang -kurangnya sekali untuk pengalaman.

Pasca apokaliptik (C)
Tidak boleh menjadi kecerdasan mesin
Tidak boleh mempunyai sivik idyll agrarian
Tidak boleh mempunyai pemancing sivik
Spesies bermula dengan sifat yang selamat
Homeworld adalah dunia makam

Ciri yang selamat boleh dianggap berguna dalam beberapa situasi, termasuk tetapi tidak terhad kepada sinergi dengan industrialis yang tidak henti. Ia sedikit lebih rendah untuk apa yang diberikan di luar sinergi itu, walaupun, dan bermula di dunia makam tidak semestinya dianggap positif.

Hive Progenitor (A) [Overlord]
Mesti Minda Hive
Pemimpin mendapat pengalaman setiap bulan secara pasif
Boleh membina pegangan/bangunan sarang keturunan
Tidak dapat membina bangunan kolam renang
-50% output drone menial di dunia tanpa pekerjaan drone anak yang penuh
Boleh melepaskan sektor sebagai subjek
Boleh membina bangunan Starbase Outlook keturunan
Boleh merancang dan membina kapal keturunan
Armada tanpa kapal keturunan menderita penalti yang lumpuh
HomeWorld mempunyai ciri planet sarang progenitor
Sekiranya homeworld diserang atau dimusnahkan, Empayar diberi beberapa penalti sehingga homeworld ditangkap semula atau leluhur baru ditanam

Saya sangat suka sarang progenitor, kerana ia memberikan minda sarang keupayaan untuk mengeksploitasi mekanik vassal yang unik yang ditambah bersama Overlord. Ini sesuatu yang minda sarang sangat kurang, jujur. Bonus yang anda dapat dari bangunan dan kapal keturunan yang unik adalah kuat, dan sekarang anda mungkin tahu betapa saya suka bonus homeworld yang kuat.

Penyatuan yang makmur (A) [Permainan asas]
Mulakan dengan 4 Pop Tambahan
Mulakan dengan 2 daerah tambahan yang dibina
+15% kebahagiaan, +15% kemudahan, dan +10% sumber dari pekerjaan selama 20 tahun
Penyatuan planet bermula sebagai pilihan penyelidikan

Asal asas juga merupakan salah satu yang paling kuat. Ini adalah kebosanan yang relatif untuk digunakan dikhianati oleh bonus yang tidak memerlukan usaha selanjutnya untuk memanfaatkan. Itu sahaja. PU baik jika anda tidak dapat memikirkan perkara lain.

Sisa -sisa (A) [Pek cerita bintang jauh (atau persekutuan)]
Tidak boleh mempunyai sivik idyll agrarian
Homeworld adalah saiz 22 dunia relik
Mulakan dengan teknologi Archaeostudies
Mulakan dengan Fakulti Bangunan Archaeostudies
Dunia yang boleh dihuni yang dijamin mendapat pengubah sisa penjajah ketika dijajah
Mulakan dengan 5 penyekat arkologi yang hancur yang memberikan teknologi rawak apabila dibersihkan

Sisa -sisa memberikan bonus bonus yang kuat tanpa memerlukan banyak pengabdian dari mereka. Penyekat unik memberikan kelebihan teknologi untuk komitmen sumber yang sedikit, dan dapat mendapat manfaat daripada ekumenopolis masa depan yang dijamin tanpa memerlukan perkampungan kenaikan sangat besar.

Penyatuan sumber (C) [Pek cerita subuh sintetik]
Mesti kecerdasan mesin
Tidak boleh mempunyai penyangak penyangak sivik
Tidak boleh mempunyai pemprosesan organik Civic
Homeworld adalah dunia mesin tanpa penyekat
Mulakan dengan ciri planet sumber yang disatukan
Mulakan dengan ciri planet buburan organik jika asimilator yang didorong
Mulakan dengan penyekat teluk replikator yang tidak berfungsi
Modal Star mempunyai deposit 10 tenaga

Walaupun penyatuan sumber adalah baik, dan dunia mesin berkuasa, terdapat asal -usul yang lebih baik sehingga kecerdasan mesin dapat menggunakan. Selain daripada bonus yang anda dapatkan dari jenis dunia yang unik, RC hanya wujud untuk mengeluarkan sedikit permulaan yang anda slog ketika memulakan permainan baru.

Scion (A) [Persekutuan]
Tidak boleh menjadi xenophobe fanatik
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt
Tidak boleh mempunyai civic purist sombong
Bermula sebagai scion sama ada empayar materialis atau rohani yang jatuh
+100 Pendapat kepada dan dari Tuan
Mulakan dengan lubang cacing yang membawa kepada sistem modal Overlord
Dapatkan hadiah dari Overlord setiap beberapa dekad

Bonus pasti berguna, dan hadiah dari tuan rumah dapat sangat kuat. Walau bagaimanapun, akhirnya anda perlu bersaing dengan hakikat bahawa anda, sesungguhnya, seorang pengamal empayar yang lebih kuat. dan bebas dari kekuasaan mereka tidak akan menjadi tugas yang paling mudah.

Cincin pecah (A) [Persekutuan]
Tidak boleh mempunyai sivik idyll agrarian
Tidak boleh mempunyai pemancing sivik
Spesies mempunyai keutamaan dunia cincin
Homeworld adalah dunia cincin yang hancur
HomeWorld mempunyai 3 penyekat terowong dan 4 penyekat runtuhan kuno
Sistem Rumah mempunyai bahagian Ringworld yang tidak boleh diperbaiki dengan 5 deposit kejuruteraan
Sistem rumah mempunyai dunia yang hancur dengan deposit 10 mineral
Dunia yang boleh dihuni dijamin digantikan oleh dua segmen cincin yang hancur, yang bermula pada 0% kebiasaan tetapi akhirnya boleh dibawa selaras dengan homeworld, dan akhirnya dipulihkan ke dunia cincin penuh

Saya masih menganggap cincin yang hancur menjadi asal yang sangat baik, walaupun permulaan yang lebih perlahan bahawa ia mempunyai dan bergantung pada megaengineering untuk mendapatkan manfaat penuh dari Ringworld. Pekerjaan yang unik berguna untuk pendapatan aloi yang mantap, dan dua segmen lain dapat dibawa ke tahap kebiasaan biasa dalam dekad pertama permainan. Tech Rushing adalah suatu keharusan, sama ada untuk kenaikan atau untuk megaengineering.

Katapel ke bintang (D) [Overlord]
-75% Starbase mempengaruhi kos jarak jauh
+Ketepatan Kuantum Kuantum 50%
Kadar kebakaran armada yang ditimbulkan meningkat kepada +50%
Mulakan dengan Tapak Arkeologi Kuantum Kuantum yang hancur di sistem jiran, yang boleh dibaiki tanpa megaengineering
Sekiranya megastruktur dibaiki, membuka kunci teknologi kuantum kuantum

Asal ini membolehkan permainan yang sangat agresif, dan boleh berfungsi dengan baik apabila dipasangkan dengan sivik genosida atau situasi lain di mana pengembangan pesat dan agresif dapat berguna. Kos jarak jauh Starbase -75% adalah majoriti nilai asal ini. QC adalah pertengahan yang terbaik walaupun dalam permainan biasa.

Bawah tanah (C) [Overlord]
Spesies mempunyai sifat penghuni gua
Daerah perlombongan tidak ditutup
+2 perumahan setiap daerah perlombongan
+1 slot bangunan setiap 3 daerah perlombongan
-Kerosakan pengeboman orbit 75%
+10% bangunan dan kos daerah dan pemeliharaan
-10% kelajuan membina planet

Sakit saya untuk meletakkan subterranean begitu rendah, tetapi di sini kita berada. Pengurangan kelajuan pop sangat menyakitkan, dan pemeliharaan +ke atas bangunan dan daerah dapat menumpuk dengan cepat. Synergizes dengan baik dengan minda sarang, serta dengan sivik yang meningkatkan aloi/pengeluaran CG seperti penganut induk atau industrialis tanpa henti. (Ia seperti mereka mahu anda RP sebagai orang kerdil).

Evolusi Syncretic (B) [Utopia]
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt
Tidak boleh genosida
Boleh membuat spesies kedua, sintetik
Mulakan dengan 12 pop spesies kedua
Spesies Syncretic bermula dengan sifat Serviles

Evolusi Syncretic tidak buruk sama sekali, dan berjalan lancar apabila dipasangkan dengan kenaikan genetik. Slavers mungkin ditarik di sini, kerana bonus untuk pasangan pengeluaran hamba dengan baik dengan sifat Serviles. Tidak boleh salah di sini, seperti penyatuan yang makmur dengan lebih banyak micromanagement.

Guru Kafan (D) [Overlord]
Mesti rohani
Tidak boleh genosida
Spesies bermula dengan sifat psionik laten
Mulakan bersentuhan dengan Enclave Kafan Kafan
Boleh membina bangunan saper saper beacon
Mulakan dengan 25 kristal yang jarang berlaku
Boleh membina bangunan PSI Corps
Teori psionik bermula sebagai pilihan penyelidikan
Planet berdekatan boleh diselubungi dunia
Terhad kepada kenaikan psionik

Guru Kafan akan baik, kecuali. Psionics kekal sebagai jalan kenaikan paling lemah dalam permainan. Tots menjadikannya sedikit kurang buruk kerana anda boleh mendapatkan bonus terbaik lebih awal, tetapi jujur ​​saya lebih suka hanya untuk reroll untuk zroni.

Pokok kehidupan (S) [Utopia]
Mesti Minda Hive
Tidak boleh genosida
Homeworld bermula dengan pokok kehidupan
Mulakan dengan +1 Daerah Pertanian
Mulakan dengan -1 Daerah Perlombongan
Koloni bermula dengan ciri Plane of Life Planet Planet
Membolehkan keputusan pokok pemindahan hidup
Kapal koloni memerlukan kurang aloi tetapi lebih banyak makanan
Dunia yang tidak mempunyai pokok kehidupan mempunyai banyak penalti yang lumpuh

Apabila dimainkan dengan baik, Pokok Kehidupan hanya bonus percuma untuk minda sarang. Walau bagaimanapun, bonus sedemikian dapat dengan mudah diambil dengan menyerang empayar, dan diganti dengan penalti gila. Menyediakan bahawa anda boleh mempertahankan planet anda, anda tidak mempunyai alasan untuk tidak mengambil pokok kehidupan.

Di bawah satu peraturan (S) [Paragon Galactic]
Mesti diktator
Pemimpin bermula dengan sifat luminary yang kuat
Dapatkan akses kepada ciri -ciri penguasa yang unik
Spesies utama mempunyai sifat gen yang sempurna
Sama ada boleh mengikuti jalan untuk mewujudkan penguasa abadi yang sangat kuat, pembaharuan ke dalam demokrasi beban bersama, atau mewarisi banyak bonus pengeluaran bebas pemimpin

Di bawah satu peraturan terasa seperti keseimbangan yang sangat bagus antara asal-usul rp-berat hubungan pertama dan yang semata-mata mekanikal ditemui di mana-mana sahaja. Bonus sememangnya tidak ada apa -apa untuk menghidupkan hidung anda, dan ia menjadikan perkara -perkara yang menarik jauh ke dalam permainan. Mungkin akan menjadi asal saya sekarang.

Tidak sah penghuni (S) [Persekutuan]
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt

Tidak boleh mempunyai pemancing sivik
Tidak boleh mempunyai Civic Bloom yang indah
Spesies mempunyai keutamaan habitat
Spesies mempunyai sifat penghuni yang tidak sah
Homeworld digantikan dengan habitat saiz 6 dan dua habitat saiz 4
Mulakan dengan ciri planet Replikator Arcane di Modal
Mulakan dengan beberapa teknologi penting yang diteliti
Ladang hidroponik mempunyai +1 pekerjaan petani

Penghuni yang tidak sah mungkin mempunyai keadaan permulaan yang paling hebat dalam permainan, tetapi memberi pemain potensi untuk menjadi kuasa besar yang tidak dapat ditandingi. Habitat adalah jenis dunia terbaik untuk tergesa -gesa teknologi, dan terdapat sedikit had untuk jumlah yang boleh anda bina. Pemain lanjutan sahaja.

(Vii) Etika Kerajaan

Ini akan menjadi etika anda. Apa yang anda pilih akan menentukan empayar anda untuk majoriti permainan, melainkan jika anda memilih untuk mengubahnya melalui sistem puak. Mereka menentukan PlayStyle anda, dan bagaimana empayar AI akan bertindak balas terhadap anda. Walaupun tiada seorang pun daripada mereka yang lebih baik daripada satu sama lain untuk membuat bermain sebagai satu hukuman mati, adalah berguna untuk sekurang -kurangnya tahu apa yang mereka lakukan.

Setiap etika (selain dari kesedaran gestalt) mempunyai versi fanatik juga. Kesan versi fanatik akan masuk berani.

Untuk tujuan seksyen ini, ‘pekerja budaya’ merujuk kepada pekerja budaya dan pekerjaan penagih kematian.

 • +10% / +20% Kadar kebakaran
 • -10% / -20% Kos pengaruh tuntutan
 • Boleh menggunakan doktrin perang tidak berundur setelah selesai pokok supremasi
 • Tidak boleh menggunakan dasar perang pertahanan
 • Pekerja Budaya Menyediakan +1 (+2) Kapasiti Angkatan Laut

Cawangan militeris direka untuk spesies yang tahu bahawa mereka akan berperang, dan sering mahu berperang. Seorang militeris akan melancarkan dan memerangi banyak perang, atau sekurang -kurangnya membuang kuasa mereka untuk memastikan tiada siapa yang mahu mengacaukannya.
Pengurangan kos pengaruh kos bermakna anda boleh berbuat lebih banyak dengan peperangan yang kurang. Lebih mudah untuk menundukkan galaksi.

 • +5 / +10 Kestabilan
 • -15% / -30% Saiz Empayar dari Pops
 • Boleh menggunakan edict festival damai
 • Tidak boleh terlibat dalam pengeboman orbital yang menghancurkan
 • Tidak boleh menggunakan dasar peperangan yang tidak terhad
 • Tidak boleh menggunakan dasar protokol hubungan pertama yang agresif
 • Tidak boleh menggunakan dasar gangguan gangguan yang tidak terhad
 • Mesti menggunakan dasar perang pertahanan sahaja
 • Pekerja Budaya menyediakan +5% ( +10%) nilai perdagangan dari taraf hidup ke planet mereka

Pasifisme secara amnya dianggap sebagai berguna, walaupun malangnya etika ketat apabila dibandingkan dengan selari, militerisme. Ia mempunyai sekatan paling banyak etika, termasuk sekatan terhadap falsafah perang yang dapat sangat mengehadkan prospek pengembangan potensi seseorang pada pertengahan hingga akhir permainan.
Pasifisme fanatik tidak digalakkan untuk digunakan dalam hampir setiap keadaan, kerana ia menghalang semua peperangan yang menyerang.

 • -20% / -40% Kos pengaruh Starbase
 • +10% / +20% Kelajuan pertumbuhan pop
 • Boleh membersihkan makhluk asing
 • Boleh memperbudak makhluk asing
 • Boleh menggunakan perhambaan ternakan
 • Menurun pendapat untuk spesies lain
 • Tidak dapat memberikan kewarganegaraan penuh makhluk asing
 • Tidak dapat memberikan perkhidmatan ketenteraan penuh makhluk asing
 • Tidak boleh menggunakan pelarian polisi spesies yang dialu -alukan
 • Tidak boleh menggunakan dasar protokol kenalan pertama proaktif
 • Pekerja Budaya Menyediakan +1.25% (+2.5%) kebahagiaan warganegara ke planet mereka

Mengambil xenophobia menjadikan anda ‘lelaki jahat’ galaksi, yang boleh mengehadkan pilihan diplomatik yang berpotensi. Walau bagaimanapun, kelemahan seperti itu dipasangkan oleh beberapa bonus yang paling kuat dari etika dalam permainan. Xenophobe fanatik tidak benar -benar disyorkan melainkan anda sengaja pergi untuk membina pengasingan/genosida, tetapi apabila anda pergi untuk membina itu, budak lelaki anda pergi untuk itu.

 • +10% / +20% Nilai perdagangan
 • +1 / +2 Utusan yang ada
 • Tidak boleh menggunakan dasar spesies pelarian
 • Tidak dapat memperbudak keseluruhan spesies
 • Tidak boleh menggantikan makhluk asing
 • Tidak boleh menggunakan dasar pra-sapien yang diburu atau menghapuskan
 • Tidak boleh menggunakan dasar protokol hubungan pertama yang agresif
 • Pekerja Budaya Menyediakan -1.25% (-2.5%) Pop Popeep ke planet mereka

Setelah sebahagian besarnya disokong dengan pengenalan sistem utusan, Xenophile baik bagi mereka yang berusaha memanipulasi empayar lain melalui diplomasi dan bukannya perang semata -mata. Kerana ini, xenophile mungkin menjadi etika yang baik untuk dipasangkan dengan pasifisme atau egalitarianisme.
Bagus untuk megacorporations atau empayar yang berpusat di sekitar pengintipan. Bonus masing -masing akan membantu sedikit.

 • +25% / +50% Pengaruh puak keuntungan
 • +5% / +10% Output pakar
 • Tidak boleh menggunakan bentuk kerajaan autokratik
 • Mesti mempunyai bentuk kerajaan demokratik
 • Membolehkan taraf hidup utopia
 • Tidak dapat menonjolkan taraf hidup untuk warganegara penuh
 • Tidak boleh menggunakan penggalak kapasiti ( atau keturunan yang dipilih) Dasar peningkatan pemimpin
 • .25% (-2.5%) penggunaan perumahan pop ke planet mereka

Ketidaksuburan ketika datang ke egalitarianisme adalah bonus hebat untuk output khusus dan permainan perpaduan puak, menjadikan etika hampir penting ketika datang ke tradisi bergegas. Sekatan datang ke mana-mana dekat untuk menafikan manfaat, dan banyak pembentukan meta bukan perhambaan mempunyai kecenderungan untuk memasukkan egalitarianisme.

 • +0.5 / +1 Pengaruh bulanan
 • +5% / +10% Pengeluaran pekerja
 • Membolehkan jenis kewarganegaraan ekonomi berstrata
 • Boleh memperbudak makhluk asing
 • Boleh menggunakan edict kuarantin maklumat
 • Tidak boleh menggunakan bentuk kerajaan demokratik
 • Mesti mempunyai bentuk kerajaan autokratik
 • Pekerja Budaya menyediakan dana edict +3 (+6)

Autoritarianisme sejajar dengan micromanagement dan kecekapan. Standard Hidup Ekonomi Stratified adalah unik dalam kegunaannya, dan pengaruh bonus meletakkan mereka setanding dengan gestalts dengan kemampuan mereka untuk gumpalan dalam permainan awal. Hampir keperluan jika anda ingin menjalankan hamba dalam apa -apa kapasiti, termasuk yang robot.

 • -10% / –20% Kos penyelenggaraan robot
 • +5% / +10% Kelajuan penyelidikan
 • Boleh menggunakan standard hidup keistimewaan akademik
 • Tidak boleh menggunakan dasar AI yang dilarang
 • Tidak boleh menggunakan pekerja robot yang dilarang dasar
 • Pekerja Budaya menyediakan +2 (+4) kemudahan ke planet mereka

Empayar materialis, sambil menikmati bonus penyelidikan yang sangat dialu -alukan, secara amnya memberi tumpuan kepada menggunakan robot untuk memaksimumkan kecekapan. Robot mempunyai pengeluaran mineral dan makanan yang lebih baik daripada pop biasa, dan akhirnya, sintetik mempunyai pengeluaran yang lebih baik dalam semua bidang kecuali perpaduan.

 • + +20% Perpaduan bulanan
 • -10% / -20% Kos edict & pemeliharaan
 • Boleh membina bangunan kuil
 • Tidak boleh menggunakan dasar hak AI penuh
 • Pekerja Budaya Menyediakan -2.5% (+5%) penggunaan kemudahan ke planet mereka

Empayar Spiritualis cenderung bersatu sangat rapat dan serupa antara satu sama lain, dengan sedikit kelebihan. Perpaduan Fokus Membina Akan Mahu Pergi Spiritualist, Seperti Boy -Besar dalam Perpaduan yang disediakan oleh Etika itu sendiri ditambah Bait Suci, bermakna anda akan meroket pelbagai pokok tradisi.

 • +1 pengaruh bulanan
 • -Keletihan perang 20%
 • (Melumpuhkan tutorial)
 • Mesti menggunakan minda sarang atau pihak berkuasa kecerdasan mesin
 • Penguasa adalah abadi
 • Pops tidak terjejas oleh kebahagiaan dan tidak menyertai puak
 • Tidak dapat menggabungkan pop dengan empayar bukan empayar
 • Tidak dapat mengikuti laluan kenaikan psionik atau sintetik
 • Boleh menggunakan doktrin perang tidak berundur

Empayar Kesedaran Gestalt tidak perlu risau tentang puak atau kebahagiaan, menghapuskan perbezaan pendapat dalam barisan. Ia menyediakan gaya permainan yang sama sekali baru, dengan interaksi baru dengan empayar lain. Minda sarang umumnya dikenali kerana dapat berkembang pesat, sementara mesin dikenali kerana keupayaan mereka untuk mewujudkan empayar tinggi yang berkesan.

Sivik terikat dengan etika dan kuasa kerajaan. Mereka lebih jauh bagaimana empayar berfungsi, dan ada yang memberikan keadaan permulaan yang unik atau boons. Beberapa jenis kerajaan tertentu hanya boleh dilekatkan melalui penggunaan etika, seperti ‘konsensus rasional.’

Civics boleh diubah pertengahan permainan dengan butang kerajaan pembaharuan untuk kos perpaduan.

Hanya dua sivik yang boleh dipilih pada mulanya, tetapi teknologi boleh membenarkan penggunaan permainan pertengahan ketiga. Civics ‘Sovereign’ khas lain wujud, tetapi tidak digariskan dalam panduan ini.

Idyll Agrarian (D) [Permainan asas]

Tidak boleh mempunyai perindustrian yang tidak henti -henti sivik
Tidak boleh mempunyai pasca apokaliptik, sisa-sisa, cincin yang hancur, atau tidak sah asal-usul
+1 perumahan dari daerah penjana, perlombongan, dan pertanian
-1 perumahan dari daerah bandar
-5 perumahan dari segmen bandar
+2 kemudahan dari petani, pemancing, dan penyelam mutiara
+1 slot bangunan setiap 4 daerah pertanian
Boleh menyelidik teknologi utopias pertanian
Kedudukan Majlis: +5% output petani setiap peringkat

Agrarian Idyll adalah civic yang unik yang mempunyai banyak sinergi, tetapi memerlukan empayar khusus di sekitar sumber yang umumnya tidak mempunyai banyak kegunaan. Juga diturunkan oleh hakikat bahawa ia tidak sesuai dengan beberapa asal terbaik dalam permainan.

Pemancing (E) [Pek Spesies Akuatik]
Tidak boleh mempunyai cincin pasca apokaliptik, hancur, penghuni yang tidak sah, atau asal bawah tanah
Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permulaan permainan
Spesies utama mestilah akuatik
Tiada had daerah pertanian di dunia lautan
Menggantikan pekerjaan petani dengan pekerjaan pemancing yang menghasilkan nilai perdagangan di iklim basah
Daerah Pertanian Mewujudkan Pekerjaan Penyelam Mutiara yang Menghasilkan Barang Pengguna di Iklim Basah
-50 pertanian daerah pertanian kos di iklim basah
Kedudukan Majlis: +0.3 makanan dari pemancing dan +0.2 cg dari penyelam mutiara setiap peringkat

Pemancing selalu menduduki tempat yang cukup masam jika dibandingkan dengan sivik lain. Pekerjaan yang disediakannya mempunyai pemeliharaan yang tidak seimbang dengan kesetaraan normal mereka, dan, sama seperti idyll pertanian, memerlukan pengabdian ke daerah pertanian yang dapat menghalang perkembangan seseorang dalam jangka masa panjang.

Elit aristokrat (C) [Permainan asas]
Mesti oligarki atau imperial
Tidak boleh menjadi egalitarian
Tidak boleh mempunyai ahli sivik yang mengubah ahli politik lain
+1 topi peringkat gabenor
Boleh membina bangunan estet mulia, mewujudkan pekerjaan yang lebih mulia
Boleh membina pemegangan chateaus mulia
Sebilangan pekerjaan ahli politik digantikan oleh pekerjaan mulia, yang memberikan kestabilan
Kedudukan Majlis: +2% output sumber pop penguasa setiap peringkat

Kedudukan Majlis boleh menjadi menarik jika anda menjalankan binaan yang berpusat di sekitar output penguasa. Juga, jika anda menjalankan empayar yang sangat berstrata dengan banyak budak yang dirawat dengan buruk, bonus kestabilan yang anda dapat dari sivik ini boleh berguna. Walau bagaimanapun, itu benar -benar semua Civic ini menyediakan di luar majlis: kestabilan, dalam bentuk pekerjaan. Cap peringkat gabenor boleh berguna dalam beberapa situasi.

Ascensionists (S) [Utopia]
Mesti rohani
+Kesan kenaikan planet 25%
-Kos kenaikan planet 10%
-Kos tradisi 25% dari saiz empayar
Kedudukan Majlis: +2% Perpaduan Bulanan setiap Tahap

Ascensionists adalah sivik yang benar -benar berguna kemudian ke dalam permainan yang anda dapatkan, kerana sebahagian besar barangan kenaikan planet yang akan anda lakukan setelah selesai semua tradisi. Kos tradisi dari saiz empayar memberi anda alasan untuk menjaga sivik sekitar dari permulaan permainan. Pergi untuk pengeluaran perpaduan besar dan anda akan mendapat penggunaan yang paling banyak daripada ini.

Beacon of Liberty (B)
Mesti demokratik
Mesti egalitarian
Tidak boleh xenophobe
+Perpaduan Bulanan 15%
-Saiz Empayar 15% dari Pops
Kedudukan Majlis: +7% Tarikan Etika Egalitarian setiap Tahap

Walaupun bonus saiz empayar boleh diabaikan dalam jangka masa panjang, perpaduan tambahan itu boleh menghairankan berguna, memandangkan berapa banyak perkara yang menggunakan perpaduan dalam permainan moden. Cara yang baik untuk membuat kerana tidak mempunyai bonus perpaduan oligarki. Kedudukan Majlis dapat bersinergi dengan baik dengan beban bersama.

Birokrasi Byzantine (C) [Megacorp]
Tidak boleh menjadi rohani
+1 perpaduan dari pekerjaan pentadbir
+1 Kestabilan dari pekerjaan birokrat
Kedudukan Majlis: -2% Pentadbir Pemeliharaan Setiap Tahap

Ini adalah civic pengisi yang baik, jika anda tidak dapat memikirkan perkara lain untuk dibina. Tidak menyakitkan untuk mempunyai, memberikan bonus yang berguna melalui keseluruhan permainan, dan hanya skala semasa anda berkembang. Kenapa tidak?

Pemprosesan pemangkin (C) [Pek Spesies Plantoid]
Tidak boleh mempunyai asal kelahiran malapetaka
Menggantikan pekerjaan metalurgi dengan pekerjaan juruteknik pemangkin, menghasilkan aloi dari makanan dan bukannya mineral
Kedudukan Majlis: +5% makanan dari petani setiap peringkat

Pemprosesan pemangkin selalu menduduki tempat yang ganjil di mata saya, memandangkan ia memerlukan pivot yang begitu drastik dari bagaimana anda biasanya dijangka berkembang. Apabila digabungkan dengan idyll atau pemancing pertanian, ia boleh menjadi baik, tetapi pada ketika itu, mengapa menumpukan begitu banyak untuk membina sub-par seperti itu?

Perkhidmatan warganegara (A) [Permainan asas]
Mesti demokratik atau oligarki
Mesti menjadi militer
Tidak boleh menjadi xenophile fanatik
Tidak boleh mempunyai reanimator civic
+2 Perpaduan dari Askar
+Kapasiti tentera laut 15%
Boleh membina pegangan pejabat pengambilan
Pop Kewarganegaraan Penuh mesti mempunyai perkhidmatan ketenteraan penuh
Kedudukan Majlis: -1.Pemeliharaan Tentera 5%, +25 Tentera Bermula Exp setiap Tahap

Saya benar -benar suka perkhidmatan warganegara. Kedua -duanya sangat menarik dari sudut pandang roleplay, dan memberikan bonus yang sangat kukuh kepada dunia benteng, memberikan anda lebih banyak insentif untuk mencipta mereka dan bukannya spamding starbases. Anda akan berenang dalam kapasiti tentera laut!

Dominion korporat (B) [Permainan Base Tanpa Megacorp]
Mesti oligarki
Tidak boleh xenophobe
+1 Tenaga Per Modul Hub Perdagangan Starbase
Boleh membina kapal koloni peribadi
Mulakan dengan Teknologi Syarikat Perdagangan Luar Dunia
Boleh menggunakan pendirian diplomatik mercantile
Kedudukan Majlis: +2% nilai perdagangan setiap peringkat

Sekiranya anda tidak mempunyai megacorp, ini hampir sama dengan anda. . Pada pendapat saya, ia jatuh di sekitar pertengahan.

Sistem Corvee (A) [Permainan asas]
Tidak boleh menjadi egalitarian
Tidak boleh mempunyai Civic Haven percuma
+Pertumbuhan pop 15% dari imigresen
Mengetepikan kos perpaduan untuk penempatan semula pop
Kedudukan Majlis: +2% output sumber pop pekerja setiap peringkat

Pertumbuhan pop percuma adalah hebat, menggalakkan anda untuk membuka perjanjian penghijrahan untuk memanfaatkannya. Bonus penempatan semula pop dan output pekerja dari majlis yang terbaik untuk empayar slaver. Anda tahu apa yang perlu dilakukan.

Semangat Tentara Salib (A) [Paragon Galactic]
Mesti menjadi otoritarian, militer, atau rohani
Tidak boleh menjadi pacifis
Tidak boleh genosida
Tidak boleh mempunyai Beacon of Liberty Civic
+Kerosakan senjata kapal 5%
-Kos membina kapal 5%
Hanya boleh menggunakan falsafah perang perang pembebasan
Laksamana Bermula Dengan Ciri Zealot, Memberi Perpaduan Setelah Memusnahkan Kapal Musuh
Jeneral bermula dengan sifat Tentara Salib, memberikan perpaduan setelah memusnahkan tentera musuh
Kedudukan Majlis: +1% Kadar Kebakaran Kapal, +2% Kerosakan Tentera Darat setiap Tahap

Saya akan mengakui, semangat tentera salib memberikan beberapa bonus yang sangat kemas, dan bersinergi dengan baik dengan penciptaan perjanjian suci, yang mungkin dibuat untuk. Ciri-ciri unik boleh menjadi sangat kuat pada pemimpin peringkat tinggi. Bukan pilihan buruk untuk larian yang berfokus pada pembebasan.

Politik Cutthroat (F) [Permainan asas]
-Penjaga edisi 20%
+1 codebreaking
Kedudukan Majlis: +3% Bonus Perpaduan Faksi

Saya tidak mempunyai apa -apa untuk mengatakan mengenai sivik ini selain daripada manfaatnya yang begitu menggembirakan sehingga anda mungkin tidak akan menyedarinya.

Kultus Kematian (S) [Pek Spesies Necroids]
Mesti rohani
Tidak dapat kesempurnaan ke dalam sivik
Tidak boleh genosida
Tidak boleh mempunyai asal nekrofag
Dapat membina bangunan kuil korban
Boleh membina pegangan kuil korban
Boleh menggunakan edicts pengorbanan untuk mengorbankan pop untuk bonus yang kuat
Kedudukan Majlis: +2% kesan edict pengorbanan setiap peringkat

Walaupun sesetengah orang mungkin menganggap kehilangan pop menjadi perkara terakhir yang ingin anda lakukan, anda membuatnya dengan beberapa bonus pertumbuhan pop yang bagus dari imam kematian anda. Menggabungkan ini dengan hakikat bahawa anda juga boleh memilih untuk mengorbankan pop orang -orang pengikut anda, dan saya tidak melihat sebab mengapa anda tidak mahu mencuba sivik yang benar -benar menarik ini sekurang -kurangnya sekali.

Kor Diplomatik (A) [Persekutuan]
Tidak dapat kesempurnaan ke dalam sivik
Tidak boleh genosida
+2 utusan
+10% berat diplomatik
Kedudukan Majlis: +5 cap amanah setiap peringkat

Civic yang sangat baik bagi mereka yang berniat untuk meneruskan Imperium. Juga mempunyai satu ton penggunaan permainan awal apabila anda mungkin dibombardir oleh sentuhan pertama yang diminta. Itu banyak pengaruh berpotensi yang boleh anda gunakan untuk berkembang, jika hanya anda mempunyai utusan untuk menyiasat mereka semua. Oh tunggu!

Admiralty yang dibezakan [Permainan asas]
Mesti menjadi militer
+2 laksamana dan tahap permulaan umum
+1 topi laksamana
+
+10 had arahan armada
Kedudukan Majlis: +3% Laksamana Exp Gain, +30 Kapal Bermula Exp per level

Oh ya, inilah barang yang baik. Sekiranya anda menjalankan empayar yang menyinggung atau mengharapkan untuk berperang lebih kerap daripada tidak, sivik ini adalah rahmat. Banyak bonus yang anda perlu menunggu teknologi untuk memanfaatkan, tepat pada permulaan permainan!

Penjelajah yang bersemangat (A) [Pek cerita kenalan pertama]
Tidak dapat kesempurnaan ke dalam sivik
Tidak dapat memusnahkan belenggu asal
Tidak boleh takut akan asal gelap
Tidak boleh mempunyai asal bayaran balik
Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permulaan permainan
Homeworld bermula dengan 10 pop lebih sedikit
HomeWorld tidak mempunyai makmal penyelidikan
Mulakan tanpa armada tentera
Mulakan dengan dua kapal penerokaan unik
Beberapa teknologi permulaan bermula tanpa diteliti tetapi pilihan tetap
Mulakan dengan Teknologi Drive Subspace
Kedudukan Majlis: +5% Kelajuan Penyelidikan Anomali, +5% Kelajuan Penggalian Arkeologi, +3% Jump Drive Range Per Level
+Kelajuan Sublight 15%
+Kelajuan tinjauan 20%
+Kelajuan penemuan anomali 5%
+50% peluang untuk melukis teknologi voidcraft
Kedudukan Majlis: +5% kelajuan penyelidikan anomali, +5% kelajuan penggalian arkeologi, +3% lompat pemacu julat

. Dimaksudkan untuk menjadi semacam permulaan pra-FTL, dan saya fikir ia berfungsi dengan baik. Banyak perkara lucu boleh dilakukan dengan pemacu subspace tersebut.

Birokrasi yang cekap (F) [Permainan asas]

Birokrat dan imam menghasilkan dana edict sama dengan output perpaduan mereka
Kedudukan Majlis: +2% output pentadbir setiap peringkat

? Bonus lain tidak begitu berguna. Walau bagaimanapun, kedudukan majlis hanya cukup untuk mengeluarkannya.

Ahli alam sekitar (C) [Permainan asas]
Tidak boleh mempunyai perindustrian yang tidak henti -henti sivik
-20% POP Barang Pengguna Pop
Boleh membina bangunan dan pegangan Ranger Lodge yang memberikan perpaduan untuk penyekat semula jadi yang tidak jelas
Mulakan dengan bangunan Ranger Lodge
Kedudukan Majlis: -1.Penggunaan kemudahan pop 5% setiap peringkat

Saya sangat menyukai sivik ini, walaupun ia bukan yang paling optimum. Bonus yang diberikan oleh Ranger Jobs adalah bagus, berjumlah kemudahan dan penyelidikan percuma. .

Keimamatan yang tinggi (B) [Permainan asas]
Mesti oligarki atau diktator
Mesti rohani
Tidak boleh mempunyai ahli sivik yang mengubah ahli politik lain
+
Bangunan modal menggantikan pekerjaan ahli politik dengan pekerjaan imam tinggi

Sekiranya anda menjalankan Spiritualist, kemungkinan anda akan mempunyai banyak imam yang duduk di sekitar, memandangkan manfaat unik yang mereka berikan berbanding dengan birokrat. Imam Besar pada umumnya hanya bangsawan yang lebih baik.

Persatuan Feudal (S) [Permainan asas]
Mesti Imperial
+1 Perpaduan Per peringkat Gabenor
-Kos Pemimpin 50%
+1 kesetiaan bulanan dari subjek
Pemimpin tidak mempunyai pemeliharaan
Tiada kehilangan kesetiaan dari pelbagai mata pelajaran
Tidak boleh menolak pemimpin
Tidak dapat menggunakan perjanjian perjanjian yang dilarang pengembangan
Tidak boleh menggunakan syarat persetujuan diplomasi terhad
Kedudukan Majlis: +2% Kapasiti Angkatan Laut setiap Subjek Empayar setiap Tahap

Anda mendapat bonus bagus yang bagus sebagai pertukaran untuk beberapa sekatan untuk vassalage. Walaupun tanpa pengikutnya, ini cukup bagus. Cukup banyak dibuat untuk bekerja dengan baik dengan mekanik tuan.

Haven percuma (S) [Permainan asas]
Mesti Xenophile
Tidak boleh mempunyai Civic System Corvee
+Pertumbuhan pop 15% dari imigresen
+50% tarikan imigresen
Kedudukan Majlis: -3% saiz empayar dari daerah, -3% pemeliharaan daerah setiap peringkat

Sekiranya anda seorang xenophile, anda mungkin akan menyusun pakatan penghijrahan. Civic ini hanya membuat apa yang anda sudah lakukan lebih kuat. !

Seni bina fungsional (C) [Permainan asas]
-15% bangunan dan kos daerah
+1 slot bangunan
Kedudukan Majlis: +2% kelajuan membina planet setiap peringkat

Civic ini adalah rahmat apabila digunakan dengan penghuni yang tidak sah, tetapi sebaliknya, itu hanya bonus sederhana. . Pengurangan kos pembinaan hanya sangat relevan dalam permainan awal.

Masa lalu heroik (C) [Paragon Galactic]
+1 Pemimpin Memulakan Ciri
-1 Pemimpin Maksimum Ciri -ciri Negatif
Kedudukan Majlis: +2% Pemimpin Exp Gain, +2% Tarikan Etika Peringkat

Dalam membina pemimpin yang fokus, seperti ketika digabungkan dengan meritokrasi, peti besi pengetahuan, di bawah satu peraturan atau seorang pemimpin AP, ia boleh menjadi cukup baik. Walau bagaimanapun, dalam vakum, ia mengambil sedikit masa untuk menjadi benar -benar berguna kerana anda bekerja untuk membuka kunci kedudukan majlis itu dan tahap pemimpin untuknya.

(A) [Permainan asas]
Mesti egalitarian
+10% kebahagiaan pop rakyat
Kedudukan Majlis: -1.Penggunaan kemudahan pop 5% setiap peringkat

Itu hanya bonus kebahagiaan, dan itu mungkin yang anda perlukan. Kebahagiaan banyak, dari sumber dari pekerjaan hingga penilaian kelulusan dan perpaduan. Pilihan yang sangat biasa untuk membina egalitarian.

Mekar yang indah (S) [Pek Spesies Plantoid]
Mesti mempunyai spesies utama lancar atau fungoid
Tidak boleh mempunyai perindustrian yang tidak henti -henti sivik

Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permulaan permainan
Boleh membina dan menaik taraf bangunan dan pegangan Gaia Seeder yang terus menukar planet ke dunia Gaia
Mulakan dengan tahap 1 Gaia Seeder di Homeworld
Dilumpuhkan oleh kenaikan sintetik
Kedudukan Majlis: -5% Gaia Seeder Membina Kos, -5% Gaia Seeder Pemeliharaan Per Level

Apabila permainan berlangsung, sivik ini menunjukkan dirinya sebagai perkampungan kenaikan pembentuk dunia, kecuali bukan sahaja anda tidak perlu mengambil kenaikan kenaikan, anda juga boleh berkongsi dengan rakan -rakan anda! Semua itu, dan ia boleh didapati dari permulaan permainan. Bonus dari bangunan itu sendiri juga bagus. Gaia Worlds telah jatuh ketika tahun -tahun telah berlalu, tetapi Civic ini cukup baik di mata saya.

Kultus Imperial (A) [Permainan asas]
Mesti Imperial

Mesti autoritarian
+
Kedudukan Majlis: +2% output imam setiap peringkat

Tidak seperti sivik lain yang mungkin memberikan dana edict, sivik ini hanya memberikannya kepada anda garis dasar tanpa perlu menghasilkannya sendiri. Ini bermaksud bahawa anda boleh mendapatkan bonus sivik yang kuat. ! Akhirnya, sesuatu yang lebih masuk akal. Output imam bonus dari majlis itu sangat berguna pada kek.

Pegawai penguasa (S) [Pek Spesies Humanoids]
Menggantikan Pekerjaan Artisan Dengan Pekerjaan Artificer yang Menghasilkan Nilai Perdagangan
+1 slot bangunan setiap 3 daerah perindustrian (tidak termasuk habitat)
Kedudukan Majlis: +1% Armor Hit Points Per Level

Arterifers adalah peningkatan langsung yang sangat bagus kepada pengrajin, yang bermaksud bahawa anda perlu menumpukan sedikit ke longkang teknologi anda yang akhirnya. Civic ini telah nerfed pada masa lalu, tetapi ia tetap menjadi salah satu kegemaran saya.

Memorial (F) [Pek Spesies Necroids]
Tidak boleh genosida
Monumen Autochthon digantikan oleh tempat perlindungan bangunan berehat
Dapatkan perpaduan tambahan dari parade leviathan
Kedudukan Majlis: +2% Perpaduan Bulanan setiap Tahap.

Ini adalah sivik yang memberikan bonus dalam situasi yang sangat khusus. Suka, sekali atau dua kali situasi permainan. Tidak, Terima kasih. Rasa yang bagus, potensi RP yang bagus. tidak, Terima kasih. Bahkan bonus perpaduan rata sudah cukup untuk menyokongnya berbanding dengan bonus yang anda dapat dari sumber lain.

Persatuan Pedagang (S) [Megacorp]
Tidak boleh mempunyai ahli sivik yang mengubah ahli politik lain
Bangunan modal menggantikan beberapa pekerjaan ahli politik dengan pekerjaan saudagar
Boleh menggunakan pendirian diplomatik mercantile
Kedudukan Majlis: +0.4 nilai perdagangan dari kerani setiap peringkat

Walaupun mudah, peniaga adalah salah satu pekerjaan yang paling berkuasa dalam permainan, biasanya hanya terdapat dalam kuantiti yang kecil melalui acara atau bangunan khusus. Civic ini adil. Memberi mereka kepada anda.

Meritokrasi (S) [Permainan asas]
Mesti demokratik atau oligarki
+1 topi tahap pemimpin
+Output sumber pop pakar 10% pakar
Kedudukan Majlis: +2% Pemimpin Exp Gain Per Level

. Ia bermula dengan kuat, dan hanya menjadi lebih kuat apabila permainan berlangsung. . Ambil ini!

(E) [Permainan asas]
+1 mineral dari pekerjaan pelombong
Kedudukan Majlis: +0.05 Kestabilan dari pelombong setiap peringkat

Sekiranya anda benar -benar memerlukan mineral tersebut, letakkan rajin pada pop anda. Bukan pilihan yang baik memandangkan ia bahkan tidak menyentuh stesen orbit, di mana anda akan mendapat sebahagian daripada pendapatan mineral anda. Bonus kestabilan mungkin baik untuk slavers, tetapi jika anda berhasrat untuk mengkhususkan planet, itu hampir tidak jatuh dalam baldi.

Spa mutagenik (D) [Toxoids Species Pack]
Tidak dapat hidup Civic
Boleh membina spa mutagenik, mewujudkan pekerjaan yang meningkatkan kelajuan pertumbuhan pop sebagai pertukaran untuk mengurangkan kebiasaan dan kebahagiaan berdasarkan jumlah daerah perindustrian
Kedudukan Majlis: +0.5 Perpaduan dari atendan spa mutagenik setiap peringkat

Tidak menakjubkan kerana alasan yang sama bahawa klinik gen tidak menakjubkan, dengan kerugian tambahan yang kurang kebiasaan dan kebahagiaan, yang bermaksud kurang output. Apa yang anda mahukan di dunia perindustrian anda, ya?

Semangat kebangsaan [Permainan asas]
Mesti menjadi militer

-Kos pengaruh tuntutan 15%
Kedudukan Majlis: +1% kapasiti tentera laut setiap peringkat

Civic ini memberi anda tiga bonus yang diselaraskan dengan sempurna dengan permainan awal permainan Rush Build. Atau membina tentera umum. .

Autokrasi yang menindas (C) [Paragon Galactic]
Mesti autoritarian
Tidak boleh mempunyai idyll, alam sekitar, syurga percuma, budaya pahlawan, atau pencari keseronokan sivik
Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permulaan permainan
Mesti menggunakan standard hidup masyarakat dystopian, memaksa semua strata di bawah penguasa hingga -100% kebahagiaan sebagai pertukaran untuk pemeliharaan yang sangat rendah dan kuasa politik
Mulakan dengan bangunan rumah presiden
Tidak dapat membina holo-theaters
Hanya penguasa dan penguatkuasa/penjajah/telepati menggunakan dan menghasilkan kemudahan
+1 kapasiti pemimpin
-Pemeliharaan Pemimpin 20%
+1 jenayah setiap pop
.2 Perpaduan dari penguatkuasa setiap peringkat

. Walaupun pop anda mempunyai kuasa politik peringkat bawah tanah dan dengan itu tidak menyumbang kepada kestabilan yang rendah seperti yang anda fikirkan, perkara-perkara boleh keluar dari kawalan dengan cepat. Gabungkan dengan elit aristokrat untuk simulator panem.

Sistem Parlimen (B) [Permainan asas]

+Keuntungan perpaduan puak 40%
Bentuk puak dalam masa 3 bulan
Kedudukan Majlis: +3% kelajuan agenda majlis setiap peringkat

Unik kerana ia sangat kuat dalam permainan awal, tetapi jatuh keras lagi anda masuk ke dalam permainan. .

Raja Philosopher (B) [Permainan asas]
Mesti diktator atau kekaisaran
+2 topi peringkat pembaris
Penguasa dan gabenor tidak dapat memperoleh ciri -ciri negatif
Kedudukan Majlis: +3% Majlis EXP Gain Per Level

Versi meritokrasi autoritarian adalah. Terutama lebih teruk. Penguasa seperti, satu -satunya pekerjaan di mana anda tidak akan benar -benar peduli dengan tahap mereka (di luar keadaan tertentu seperti di bawah satu peraturan, di mana ia mungkin berguna).

[Pek Spesies Humanoids]
Tidak boleh mempunyai persatuan Slaver Civic
Tidak boleh mempunyai Civic Budaya Pahlawan
Tidak dapat berkongsi beban Civic
Boleh menggunakan standard hidup gaya hidup dekaden
+Kelajuan Pertumbuhan Pop 1% dari Penghibur
+5 kemudahan dari hamba

Ia seperti persatuan slaver, kecuali anda tidak mengisar wajah ke dalam kotoran. Dengan bonus untuk pengeluaran CG, anda boleh mendapatkan beberapa bonus pertumbuhan yang cukup kuat dari ini, termasuk dengan standard hidup yang unik, yang memberikan +20% kebahagiaan di seluruh papan dan penilaian kelulusan yang lebih tinggi.

Negeri Polis (E) [Permainan asas]
Tidak boleh menjadi egalitarian fanatik
+5 Kestabilan
+1 perpaduan dari penguatkuasa dan telepati
Kedudukan Majlis: +5% Tarikan Etika Peringkat

Kecuali anda merancang untuk menentang legion perusahaan jenayah, tidak banyak alasan untuk mempunyai banyak penguatkuasa yang anda akan mendapat perpaduan yang signifikan dari mereka dengan ini.

Pemurni yang sombong (B) [Pek Spesies Humanoids]
Mesti xenophobic

Tidak boleh genosida
Tidak boleh mempunyai asal Scion
Tidak boleh mempunyai asal bayaran balik
+Pertumbuhan amanah 30%
+

Kedudukan Majlis: +2% Berat Diplomatik

The Elf Civic. .

Sekarang, saya tahu saya meletakkan yang ini agak tinggi di B-Tier, tetapi saya tidak mengesyorkan ini sama sekali. Sebaik sahaja anda memainkannya, anda akan menyedari betapa baiknya AI menghantar cadangan diplomatik secara automatik. Banyak mikro yang anda mesti berurusan.

Reanimators (B) [Pek Spesies Necroids]
Tidak boleh menjadi pacifis
Tidak boleh mempunyai perkhidmatan warganegara sivik
Bangunan Akademi Tentera digantikan oleh bangunan Encampment Dread
33% peluang untuk mendapatkan tentera undead setiap tentera organik yang terbunuh
Penjaga organik yang dikalahkan dapat dibangkitkan
Kedudukan Majlis: +0.5 Perpaduan dari Nekromancer setiap peringkat

Biasanya saya meludahkan bonus berdasarkan tentera, tetapi reanimators lebih daripada itu. .

Industrialis yang tidak henti -henti (S) [Toxoids Species Pack]
Mesti materialis
Tidak boleh mempunyai sivik idyll agrarian
Tidak boleh mempunyai sivik alam sekitar
Tidak boleh mempunyai Civic Bloom yang indah
Tidak dapat memorialis sivik
Tidak boleh memiliki asal usul hidup
Boleh membina bangunan pusat pemenuhan yang diselaraskan
Mulakan dengan pusat pemenuhan yang diselaraskan di homeworld
Pusat pemenuhan yang diselaraskan memberikan bonus yang kuat kepada ahli metalurgi dan pengrajin, dengan mengorbankan kelajuan pertumbuhan pop dan akhirnya terraforming dunia ke dalam dunia makam
Kedudukan Majlis: +2% mineral dari pelombong setiap peringkat

Bonus sivik ini jauh melebihi kelemahan yang berpotensi, kerana anda dapat mengelakkan makam di koloni anda melalui acara. .

Scavengers (D) [Toxoids Species Pack]
Membolehkan Dasar Penyelidikan & Salvage Debris
Peluang 10% setiap serpihan kapal untuk membuat kapal yang sama
+
Kedudukan Majlis: +1% peluang untuk menyelamatkan kapal setiap peringkat

Civic yang agak berguna untuk digunakan semasa mengejar matlamat ketenteraan, kerana anda kadang -kadang dapat menguatkan armada anda di lapangan tanpa memerlukan juggernaut. Jika tidak, ia adalah pertengahan.

Majlis Shadow (E) [Permainan asas]
Tidak boleh menjadi Imperial
-Kos pilihan raya 75%
+Output sumber pop penguasa 10%
+1 codebreaking
Kedudukan Majlis: -4% Penguasa Penguasa

Main beberapa permainan, dan beritahu saya berapa kerap anda menghabiskan banyak sumber dalam pilihan raya.

Beban Berkongsi (C) [Megacorp]
Mesti egalitarian fanatik
Tidak boleh xenophobe
Tidak boleh mempunyai technocracy civic
Tidak dapat mencari pencari keseronokan sivik
Boleh menggunakan standard hidup beban bersama
Tidak dapat menggunakan taraf hidup lain selain kelimpahan utopia atau kebahagiaan kimia
+
-45% masa penurunan pop
Boleh membina bangunan dan pegangan perumahan komunal
Perpaduan berganda dari puak progresif
Kedudukan Majlis: +2% output sumber pop pekerja setiap peringkat

Cabutan utama di sini adalah standard hidup, yang menjadikan pengurusan CG lebih mudah, dan pengurangan masa penurunan pop, yang menjadikan shuffling muncul lebih mudah. Penguasa masih mengambil masa bertahun -tahun untuk merendahkan diri.

Persatuan Slaver (S) [Permainan asas]
Mesti autoritarian
Tidak dapat mencari pencari keseronokan sivik
Tidak boleh mempunyai asal bayaran balik
+Output sumber pop hamba 10%
35% daripada pop akan diperbudak
Kedudukan Majlis: +2% kebahagiaan hamba setiap peringkat

Persatuan Slaver adalah yang terbaik dalam apa yang dilakukannya. . ! Ini adalah bonus rata untuk output hamba, dan jaminan bahawa anda akan selalu mempunyai hamba.

Technocracy (S)
Mesti materialis
Tidak boleh mempunyai ahli sivik yang mengubah ahli politik lain
+1 alternatif penyelidikan
Saintis bermula dengan sifat kepakaran rawak
Bangunan Modal Gantikan beberapa pekerjaan ahli politik dengan pekerjaan pengarah sains
Kedudukan Majlis: -2% penyelidik penyelidik

Technocracy menjanjikan anda bahawa anda akan sentiasa mempunyai beberapa pengeluaran penyelidikan yang kukuh di setiap tanah jajahan, dan mesti ada untuk membina teknologi. Malangnya bonus sifat kepakaran tidak berfungsi pada teknologi yang paling memerlukannya.

Peti besi pengetahuan (C)
+1 tahap permulaan pemimpin
+1 Tahap Majlis yang Berkesan
Boleh membina peti besi bangunan pengetahuan
Kedudukan Majlis: -2% Pemimpin Pemimpin, -2% Kos Pemimpin setiap Tahap

Walaupun sivik ini dinamakan peti besi pengetahuan, jangan ambil sivik ini untuk bangunan itu sendiri. Cabutan utama adalah bonus kepada pemimpin, yang memberikan bonus besar tepat pada permulaan permainan yang dapat memberi anda permulaan. .

[Permainan asas]
Mesti menjadi militer
Menggantikan pekerjaan penghibur dengan pekerjaan duel yang menggunakan aloi dan bukannya barang pengguna
+Kerosakan tentera 20%
+1 Kapasiti Enclave Mercenary

. Juga, salah satu daripada beberapa sumber slot enclave upahan. Sekiranya anda akan memilih sivik ini, ia akan menjadi untuk mereka. .

Fikiran Hive mempunyai set sivik mereka sendiri. Lagipun, mengapa membuat kerajaan jika anda satu -satunya di dalamnya? Pertimbangkan ‘ciri keperibadian’ ini lebih daripada fungsi kerajaan.

Ascetic (C) [Utopia]
+Habitability 5%
-Penggunaan kemudahan pop 15%

Sebagai fikiran sarang, anda tidak akan mahu kemudahan seperti empayar lain. Walau bagaimanapun, bonus kebiasaan itu cukup bagus untuk membuat ini patut diambil.

[Utopia + Paragon Galactic]
+1 kapasiti pemimpin
-1 pemimpin pemimpin perpaduan
Pemimpin menggunakan +2 makanan/mineral pemeliharaan

Berpotensi baik untuk pembina fokus pemimpin, walaupun perubahan dalam pemeliharaan tidak begitu berkesan melewati titik tertentu memandangkan terdapat topi pada pemimpin.

Dron Cordyceptic [Utopia + Pack Species Necroids]
+Kerosakan Senjata Fauna Angkasa 50%
+50% Space Fauna Senjata Serangan Kelajuan
Memulakan corvettes diganti dengan ruang amoeba
Boleh membina bangunan starbase

Penjaga organik yang dikalahkan dapat dibangkitkan

Ini adalah sivik yang sangat unik dan menyeronokkan untuk dijalankan, jika bukan yang paling banyak digunakan di atas permainan biasa. Sekiranya anda boleh mendapatkan tangan anda di Amor Alveo atau Tyanka Vek, anda akan sangat kuat.

Perhatian dibahagikan [Utopia]
-50% saiz empayar dari planet

Koloni adalah penyumbang terbesar untuk saiz empayar, dan sebagai minda sarang, anda mungkin akan mempunyai banyak. Di samping -25% saiz empayar yang anda sudah dapat dari fikiran sarang, mekanik dapat dikurangkan sepenuhnya dengan ini.

Kontemplasi ketinggian [Utopia]
+Kesan kenaikan planet 25%
-Kos kenaikan planet 10%
-Kos tradisi 25% dari saiz empayar

Ia cukup mudah untuk menanam perpaduan sebagai minda sarang, yang menjadikan manfaat yang anda dapat dari sivik ini lebih kuat.

Empath (S) [Utopia + Federations]
Tidak boleh genosida
Tidak boleh mempunyai asal nekrofag
+2 utusan
+10% berat diplomatik
+20 Pendapat dengan Empayar Bukan Hurufung

Apabila anda fikiran sarang, empayar biasa tidak akan menyukai anda sedikit demi sedikit untuk betapa asingnya anda. Kadang -kadang ini dapat menyebabkan ketidakpercayaan bola salji akhirnya membawa ke dalam kitaran permusuhan yang kekal. Empath adalah cara yang hebat untuk melarikan diri.

Mekar yang indah (S)
Spesies utama mestilah tumbuhan atau kulat
Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permainan bermula
Boleh membina dan menaik taraf bangunan dan pegangan Gaia Seeder
Mulakan dengan tahap 1 Gaia Seeder di Homeworld

Sebagai minda sarang, anda akan mendapat kurang penggunaan dari dunia buatan seperti habitat atau ekumenopoli, menjadikan dunia Gaia semuanya lebih berharga. Mampu membuatnya secara percuma adalah sesuatu yang anda akan nikmati untuk keseluruhan permainan.

Memorialist
Tidak boleh genosida

Dapatkan perpaduan tambahan dari parade leviathan

Civic yang dahsyat, entah bagaimana menjadi lebih buruk dengan memusnahkan pekerjaan unik yang mereka berikan kepada anda. Jangan ganggu.

Rangkaian saraf semulajadi (E) [Utopia]
+1 alternatif penyelidikan
+1 Fizik, +1.5 masyarakat, dan +1 penyelidikan kejuruteraan dari pesawat yang menganggur

Kecuali anda terlambat, permainan lewat, anda tidak boleh membiarkan pesawat anda duduk menganggur. Anda boleh menggunakannya sebagai drone otak untuk mendapatkan banyak penyelidikan dari mereka.

Peti besi neural [Utopia + Paragon Galactic]
+
+10% pemimpin exp keuntungan
+10% penyelidikan masyarakat dari pekerjaan
Boleh membina peti besi bangunan pengetahuan

Maksud saya, mereka pasti hanya boleh membuat ini seperti peti besi pengetahuan untuk empayar individualis, tetapi mereka hanya perlu mengetepikan penyelidikan masyarakat itu untuk menolaknya ke langit. Sekurang -kurangnya untuk minda sarang, penyelidikan itu tidak ternilai.

Satu fikiran (B)
+Perpaduan Bulanan 15%
Pemimpin kurang cenderung mendapat ciri -ciri negatif

. .

Pemprosesan organik (S)

Menggantikan pekerjaan drone foundry dengan pekerjaan drone pemangkin

Pikiran Hive adalah mengenai penjanaan makanan, memandangkan berapa banyak yang anda perlukan (terutama ketika mengejar kenaikan genetik). Tidak seperti empayar biasa, menyelaraskan sumber yang sudah diperkemas adalah rahmat yang hebat. .

Kolam permutasi [Utopia + Toxoids Species Pack]
Tidak boleh memiliki asal usul hidup

.

Pengetahuan yang dikumpulkan (A)
+
+
+1 penyulitan

. Gestalts mendapat bonus pemimpin yang sama seperti empayar biasa, jadi semua perkara yang sama berlaku.

Stargazers (S) [Utopia + Pek Kisah Kenalan Pertama]
Tidak dapat kesempurnaan ke dalam sivik
Tidak dapat memusnahkan belenggu asal
Tidak boleh takut akan asal gelap
Tidak boleh mempunyai asal bayaran balik
Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permulaan permainan
Homeworld bermula dengan 10 pop lebih sedikit
HomeWorld tidak mempunyai makmal penyelidikan
Mulakan tanpa armada tentera

Beberapa teknologi permulaan bermula tanpa diteliti tetapi pilihan tetap

+1 julat sensor
+2 Kapal Pengesanan Hyperlane
-20% Starbase mempengaruhi kos jarak jauh
Spesies utama mempunyai sifat Stargazer, memberikan bonus yang kuat

Ciri Stargazer dengan sendirinya akan berbaloi, kerana ia adalah beberapa ciri-ciri pelbagai titik yang dilancarkan menjadi sesuatu yang anda dapatkan secara percuma dengan sivik ini. Bonus pasif yang anda dapatkan boleh dikatakan lebih berguna daripada yang anda dapat dari penjelajah yang bersemangat. Pasti ia adalah permulaan yang mencabar, tetapi ia berbaloi.

(E) [Utopia]
+Kerosakan tentera 20%

+100 Tentera Bermula Exp
+2 laksamana dan tahap permulaan umum

Bonus yang difokuskan tentera dalam permainan ini ditakdirkan untuk menjadi tidak berguna. .

Subspace Ephapse (B) [Utopia]
+Kapasiti tentera laut 15%
+Kelajuan Sublight 20%

Terutamanya, Bonus Kelajuan Sublight bersinergi dengan baik dengan sarang progenitor atau stargazers. Mengapa minda sarang selalu menjadi kesan kelajuan pelik yang pelik?

Subsumed kehendak (F)
-Saiz empayar 20% dari pops
+
Mengetepikan kos perpaduan untuk penempatan semula pop

Saiz Empayar dari Pops bersebelahan dengan tidak ada, dan bonus dana edict terlalu kecil untuk melakukan apa -apa dengan. Kos Perpaduan yang diketepikan mungkin tidak akan pernah digunakan, kerana Pops Mind Pops mempunyai kecenderungan untuk menempatkan semula diri mereka.

(X) Sivik Perisikan Mesin

.

Construcobot [Pek cerita subuh sintetik]
-15% bangunan dan kos daerah
+

.

Fungsi yang diwakilkan (A) [Pek cerita subuh sintetik]
-25% pemeliharaan pemimpin
+1 saiz kolam pemimpin
+1 utusan yang ada

Salah satu daripada beberapa kesan yang mudah diakses yang memberi lebih banyak utusan. Bonus kepada pemimpin sangat bagus, kerana perpaduan mungkin agak janggal untuk dihasilkan sebagai Mi kecuali anda seorang pelayan penyangak.

Hipotesis ketinggian [Pek cerita subuh sintetik + utopia]
+Kesan kenaikan planet 25%
-Kos kenaikan planet 10%
-Kos tradisi 25% dari saiz empayar

Walaupun saya tidak akan mencadangkan menyusun satu tan kenaikan planet sebagai MI, pengurangan kos tradisi boleh sangat berguna.

(S) [Pek cerita subuh sintetik + paragon galaksi]
+
+10% pemimpin exp keuntungan
+Penyelidikan kejuruteraan 10% dari pekerjaan
Boleh membina peti besi bangunan pengetahuan

Maksud saya, mereka pasti hanya boleh membuat ini seperti peti besi pengetahuan untuk empayar individualis, tetapi mereka hanya perlu mengetepikan penyelidikan kejuruteraan itu untuk menolaknya ke langit.

Protokol Eksplorasi (C) [Pek Story Spawn Synthetic + Pek Kisah Kenalan Pertama]
Tidak boleh genosida
Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permulaan permainan
Homeworld bermula dengan 10 pop lebih sedikit
HomeWorld tidak mempunyai makmal penyelidikan

Mulakan dengan dua kapal penerokaan unik

Mulakan dengan Teknologi Drive Subspace
+20% kelajuan penemuan hubungan pertama
+Perpaduan 3 bulanan dari jawatan pemerhatian
+50% pemahaman pemahaman keadaan kemajuan

Civic ini mewakili pra-FTL pertanian playstyle yang unik. Boleh berguna, tetapi jatuh ketika permainan berlangsung kerana hanya ada banyak pandangan yang dapat anda dapatkan. Seronok, jika anda bernasib baik.

Overclocking kilang (S) [Pek cerita subuh sintetik]
+
+10% pemimpin exp keuntungan

Oleh kerana pemimpin MI abadi, anda mempunyai jumlah masa yang tidak terhingga secara teoritis untuk mendapat manfaat daripada tahap pemimpin yang tinggi. .

(E) [Pek Story Dawn Synthetic + Toxoids Species Pack]

?

(B)
+Kelajuan Penyelidikan Kejuruteraan 20%
+1 penyulitan

. Untuk itu sahaja, ia cukup bagus! Bonus penyulitan benar -benar tidak dapat diabaikan.

Protokol penyelenggaraan (A) [Pek cerita subuh sintetik]
+1 perpaduan dari pesawat penyelenggaraan

Anda mungkin akan mempunyai jumlah pesawat penyelenggaraan yang baik, memandangkan kemudahan finnicky ketika anda seorang MI. Ini hanya perpaduan percuma, jujur.

Memorialist (F) [Pek cerita subuh sintetik + pek spesies Necroids]
Bangunan tapak simulasi digantikan oleh tempat perlindungan bangunan berehat

? Pekerjaan yang unik adalah salinan karbon varian mereka yang lain dan hanya mempunyai penggunaan lain dalam situasi yang sangat khusus.

Pemprosesan organik (X) [Pek cerita subuh sintetik + pek spesies Plantoids]
Menggantikan pekerjaan fabrikasi dengan pekerjaan drone pemangkin

Kenapa di Galaksi Hijau Bubbles akan memilih untuk memusingkan ekonomi anda ke arah makanan. Apabila anda tidak mempunyai penggunaan lain untuk makanan? .

Kemas kini OTA (F) [Pek cerita subuh sintetik]
-Saiz empayar 20% dari pops
+25 Dana Edict
Mengetepikan kos perpaduan untuk penempatan semula pop

Saiz Empayar dari Pops bersebelahan dengan tidak ada, dan bonus dana edict terlalu kecil untuk melakukan apa -apa dengan. .

Replikator Rapid (S) [Pek cerita subuh sintetik]
+Kelajuan pemasangan pop mekanikal 20%

Ya, itu hanya bonus pemasangan pop rata dalam sivik. Secara harfiah percuma. Tanjakan banyak apabila anda membuka kunci bangunan pengeluaran robot yang lebih baik.

(B) [Pek cerita subuh sintetik]
+1 mineral dari drone pelombong

? Sebagai kecerdasan mesin yang memerlukan satu tan mineral untuk semua pengeluaran aloi itu? Pengajian mengatakan ia lebih cenderung daripada yang anda fikirkan.

Litar berdaulat [Pek cerita subuh sintetik + paragon galaksi]
+1 kapasiti pemimpin

-1 Kesatuan Perpaduan dari Pemimpin
+

Berpotensi baik untuk pembina fokus pemimpin, walaupun perubahan dalam pemeliharaan tidak begitu berkesan melewati titik tertentu memandangkan terdapat topi pada pemimpin.

Analisis penyelidikan statik (E) [Pek cerita subuh sintetik]
+
+

Ya, bonus ini tidak penting. .

Perpaduan kesatuan (S) [Pek cerita subuh sintetik]
+Perpaduan Bulanan 15%

Yeah! Mis agak sakit kerana perpaduan, jadi bonus ini sangat membantu. Ia tetap berguna untuk keseluruhan permainan.

Warbots (F) [Pek cerita subuh sintetik]
+2 laksamana dan tahap permulaan umum
+Kerosakan tentera 20%

Anda membuka kunci tentera yang lebih baik awal di mi playthroughs. Juga, semua pengubah tentera adalah sampah.


-10% pemeliharaan robot

Robot memakan tenaga sebagai pemeliharaan, jadi ini mungkin berguna jika anda ingin menggunakan pengeluaran yang berpotensi untuk sesuatu yang lebih berguna. seperti aloi!

(Xi) Civics Megacorporation (1)

Dalam pengembangan Megacorp, jenis kuasa baru diperkenalkan: Korporat. .

. Dalam situasi tersebut, akan disebutkan bahawa mereka sama persis.

(D) [Megacorp + Pack Species Aquatics]
Tidak boleh mempunyai asal pasca apokaliptik

Tidak boleh mempunyai asal bawah tanah
Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permulaan permainan
Spesies utama mestilah akuatik
Tiada had daerah pertanian di dunia lautan
Menggantikan pekerjaan petani dengan pekerjaan pemancing yang menghasilkan nilai perdagangan di iklim basah
Daerah Pertanian Mewujudkan Pekerjaan Penyelam Mutiara yang Menghasilkan Barang Pengguna di Iklim Basah
-50 pertanian daerah pertanian kos di iklim basah
Kedudukan Majlis: +0.2 nilai perdagangan dari pemancing, +0.4 nilai perdagangan dari penyelam mutiara setiap peringkat

Secara jujur, agak lebih baik untuk megacorps kerana peningkatan nilai perdagangan yang anda dapat dari pekerjaan pemancing. .

Ascensionists [Megacorp + Utopia]
Mesti rohani
+
-Kos kenaikan planet 10%
-Kos tradisi 25% dari saiz empayar
Kedudukan Majlis: +2% Perpaduan Bulanan setiap Tahap

Mainkan kad anda betul -betul sebagai megacorp, dan anda akan berenang dalam perpaduan. .

Jenama jenama (A) [Megacorp]
+Perpaduan Bulanan 15%
+25 Dana Edict
Kedudukan Majlis: +2% nilai pejabat cawangan setiap peringkat

Bonus Perpaduan dan Nilai Pejabat Cawangan adalah apa yang anda akan ambil ini, dan dengan kesan lain ia boleh menjadi sangat berguna. Tidak banyak yang boleh dikatakan.

(C) [Megacorp + Pack Species Plantoids]

Menggantikan pekerjaan metalurgi dengan pekerjaan juruteknik pemangkin, menghasilkan aloi dari makanan dan bukannya mineral
Kedudukan Majlis: -2% pemeliharaan metalurgi setiap peringkat

Kedudukan yang sama seperti pemprosesan pemangkin empayar biasa, atas alasan yang sama.

[Megacorp + Necroids Species Pack]
Mesti rohani
Tidak boleh mempunyai asal nekrofag
Dapat membina bangunan kuil korban
Boleh membina pegangan kuil korban
Boleh menggunakan edicts pengorbanan untuk mengorbankan pop untuk bonus yang kuat

Kedudukan yang sama seperti kultus kematian empayar biasa, atas alasan yang sama.

Hedonisme Korporat (A)
Tidak boleh mempunyai aset yang tidak diingini sivik
Boleh menggunakan standard hidup gaya hidup dekaden
+
+
Kedudukan Majlis: +0.

Berpotensi lebih berguna daripada pencari keseronokan versi normal empayar, seperti binaan yang betul, anda dapat lebih mudah menguruskan kos CG yang meningkat.

Francais (A) [Megacorp]

+0.5 kesetiaan bulanan dari subjek

Tiada kehilangan kesetiaan dari pelbagai mata pelajaran
Tidak dapat menggunakan perjanjian perjanjian yang dilarang pengembangan
Tidak boleh menggunakan terma persetujuan diplomasi terhad
Kedudukan Majlis: -2% saiz empayar dari pejabat cawangan setiap peringkat

Bersamaan megacorp masyarakat feudal sedikit lebih buruk kerana ia tidak mempunyai kesan pemimpin yang kuat. Pengurangan saiz empayar itu sangat baik di tempatnya!

Peniaga percuma (S) [Megacorp]
+Nilai Perdagangan 10%
+Nilai Pejabat Cawangan 10%
Kedudukan Majlis: +2% kecekapan pakatan komersial

Perkara yang anda lakukan secara lalai sebagai megacorp dibuat lebih baik. Mungkin * sivik terbaik untuk pihak berkuasa korporat.

Injil orang ramai (A) [Megacorp]
Mesti rohani
+50% tarikan etika rohani
Boleh membina kuil kemakmuran korporat
+0.33 Nilai Perdagangan Per Pop Spiritualis Percuma di Empayar atau Planet dengan Pejabat Cawangan
Kedudukan Majlis: +5% Kuil Kemakmuran Etika Beralih peluang

Kunci di sini adalah bangunan pegangan yang unik, Kuil Kemakmuran. Dengan usaha yang cukup, anda boleh secara terbuka (albiet perlahan -lahan) menghidupkan empayar lain ke arah etika anda, yang boleh memudahkan untuk mengekalkan perjanjian anda dengan mereka dan berpotensi membuka pintu ke penciptaan persekutuan.

Aset yang tidak disengajakan (C) [Megacorp]
Mesti autoritarian
Tidak boleh mempunyai hedonisme korporat sivik
Tidak boleh mempunyai asal bayaran balik
+

Kedudukan Majlis: +0.2 nilai perdagangan setiap pop yang diperbudak bagi setiap peringkat

Kesannya adalah sama dengan Persatuan Slaver Empayar biasa, tetapi ia tidak bersinergi juga dengan megacorps kerana fakta bahawa nilai perdagangan umumnya tidak terjejas oleh bonus umum untuk output sumber. . Tetapi untuk apa?

Bimbingan pengetahuan [Megacorp + paragon galaksi]
+1 tahap permulaan pemimpin
+
+Nilai perdagangan 5%
Boleh membina peti besi bangunan pengetahuan
Kedudukan Majlis: -2% Pemimpin Pemimpin, -2% Kos Pemimpin setiap Tahap

. Bangunan itu masih cukup buruk, tapi hei, pengemis tidak boleh menjadi pemilih.

Surat marquee (B) [Megacorp + paragon galaksi]
Mesti menjadi autoritarian atau militer
Tidak boleh menjadi pacifis
+20 perlindungan perdagangan
-Pemeliharaan Kapal 10%
+1 Kapasiti Enclave Mercenary
Laksamana Mempunyai Ciri Pembebasan Bahan
Boleh menggunakan casus raid lanun belli
Kedudukan Majlis: +1% Kadar Kebakaran Kapal, +1 Perlindungan Perdagangan setiap Tahap

Yarr, Landlubber! Ini di sini Civic membolehkan kamu berlayar Tujuh Nebula, Yarr. Nampaknya seperti versi megacorp dari penipu barbar dengan sedikit lebih fleksibiliti, dan sama seperti keseronokan untuk boot.

MasterCraft Inc. (S) [Megacorp + Humanoids Species Pack]
Menggantikan Pekerjaan Artisan Dengan Pekerjaan Artificer yang Menghasilkan Nilai Perdagangan
+1 slot bangunan setiap 3 daerah perindustrian
Kedudukan Majlis: +1% Armor Hit Points Per Level

Sekiranya ini tidak ada peringkat untuk empayar biasa, ia akan menjadi peringkat untuk megacorps hampir dijamin.

Konglomerat media (B) [Megacorp]
+5% kebahagiaan pop rakyat
-Keuntungan keletihan perang 5%
Kedudukan Majlis: +5% Tarikan Etika

Ini adalah versi alternatif asas idealis yang boleh dikatakan lebih teruk, berdagang kebahagiaan yang akan menjadi kesan untuk buff keletihan perang yang sukar dan keras.

(D) [Megacorp + Toxoids Species Pack]
Tidak dapat hidup Civic

Kedudukan Majlis: +0.5 Perpaduan dari atendan spa mutagenik

Kedudukan yang sama seperti spa mutagenik empayar biasa, atas alasan yang sama.

— Civics Megacorporation (2)

Kontraktor Angkatan Laut (A) [Megacorp]
+Kapasiti tentera laut 15%
+2 Kapasiti Enclave Mercenary
Kedudukan Majlis: -1% Kapal Membina Kos setiap Tahap

Itu banyak tentera upahan! Walaupun perkhemahan ini menengah di awal permainan, ia mudah berlanjutan sebaik sahaja anda mempunyai pengeluaran untuk memulakan pendirian dan mengekalkan encu -enclaves tersebut. Pastikan anda melindungi mereka!

Pekerjaan tetap (S)
Tidak boleh menjadi egalitarian
Tidak boleh mempunyai asal mekanis
Tidak boleh mempunyai asal tentera darat
Tidak boleh mempunyai asal nekrofag
Boleh membina bangunan pusat pekerjaan selepas kematian

Mulakan dengan 3 atau 4 zombie muncul
Selepas 80-120 tahun, dapat memperoleh pengubah empayar manipulasi kontrak zombie
Penjaga organik yang dikalahkan dapat dibangkitkan
Kedudukan Majlis: +1% Kelajuan Perhimpunan Pop Organik

Pekerjaan tetap sangat baik dalam keunikannya. Tanpa perlu menumpukan sumber kepada hamba, atau menyekat diri anda melalui permainan gestalt, sivik ini memberi anda perhimpunan pop percuma dari hari ke hari, yang merupakan kesan yang hanya dilihat dalam asal mekanis. Walaupun zombi tidak sebaik pop biasa, mereka juga tidak mempunyai pemeliharaan, yang bermaksud bahawa mereka boleh dipecat dan dilupakan untuk mengisi dunia luar bandar.

Negeri Pharma (S) [Megacorp + paragon galaksi]
+
+2 kemudahan dari pekerja perubatan
+4 nilai perdagangan dari pekerja perubatan
Boleh membina klinik korporat
Mulakan dengan bangunan klinik gen dan teknologi yang terpakai
Mulakan dengan teknologi rangsangan subdermal sebagai pilihan penyelidikan
Kedudukan Majlis: +1% kelajuan pertumbuhan pop, +1% kebiasaan

Civic ini membuang bonus yang sangat luas, dan sangat baik. Di samping akhirnya menjadikan pekerja perubatan berguna, ia juga memberikan bonus yang baik kepada pemimpin, dan kedudukan majlis yang benar -benar hebat.

COGS Precision (S)
+1 kapasiti pemimpin
-1 Pemimpin Maksimum Ciri -ciri Negatif
-Pemeliharaan Pemimpin 20%
Kedudukan Majlis: +1 Kebahagiaan Pakar, +5% Kekuatan Politik Pakar Peringkat

Gabungan meritokrasi dan masa lalu heroik yang biasa mewujudkan sivik yang sangat unik dan berkuasa dalam keadaan semasa permainan. .

(D) [Megacorp]
Mesti menjadi militer
+
-Pemeliharaan Tentera 20%
+
+1 Kapasiti Enclave Mercenary
Kedudukan Majlis: +0.25 Kestabilan dari Askar setiap Tahap

Satu -satunya perkara yang menjaga satu ini dari fas adalah enclave. Anda harus tahu sekarang bahawa saya benci bonus tentera, kerana mereka begitu. .

Prospektif peribadi (A) [Megacorp]
Boleh membina kapal koloni swasta yang menelan kos tenaga dan bukannya sumber lain
-Saiz Empayar 33% dari Sistem
Kedudukan Majlis: -2% kos membina kos, -2% Starbase pengaruh kos setiap peringkat

Boleh tahan! . Bonus Saiz Empayar juga membantu mengimbangi malus yang anda dapatkan dengan memainkan kuasa korporat. Jatuh di tengah -tengah permainan, tetapi masih ada tempat dalam binaan. Juga, pengurangan pengurangan Starbase dari Majlis dapat membuat pengembangan lebih mudah dalam permainan awal hingga pertengahan.

Penjelajahan yang diswastakan (A) [Megacorp + pek cerita kenalan pertama]
Tidak dapat memusnahkan belenggu asal
Tidak boleh takut akan asal gelap

Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permulaan permainan

HomeWorld tidak mempunyai makmal penyelidikan
Mulakan tanpa armada tentera
Mulakan dengan dua kapal penerokaan unik
Beberapa teknologi permulaan bermula tanpa diteliti tetapi pilihan tetap
Mulakan dengan Teknologi Drive Subspace
Mulakan dengan Teknologi Starhold
+Kelajuan peningkatan starbase 30%
+30% Starbase Building membina kelajuan
+Modul Starbase 30% Membina Kelajuan
+Sumber 25% dari stesen orbit
Kedudukan Majlis: +2.Kos bangunan Starbase 5%, +2.Kos Modul Starbase 5%, +2.Stesen orbital 5% membina kos (diambil dari wiki, ini diungkapkan dengan betul?

. .

Pakar Perhubungan Awam (S) [Megacorp + Federations]
+2 utusan
+Berat diplomatik 20%
Kedudukan Majlis: +5% utusan meningkatkan kecekapan hubungan setiap peringkat

Sebagai megacorp, utusan -utusan itu boleh sangat berguna ketika cuba memulakan dan mengekalkan pakatan komersial. Terdapat juga beberapa resolusi yang ketara dalam komuniti Galactic yang anda mungkin mahu mengawasi; GC boleh membantu dan menyakiti megacorps lebih jauh daripada empayar biasa.

Industrialis yang tidak henti -henti (S)

Tidak boleh memiliki asal usul hidup
Boleh membina bangunan pusat pemenuhan yang diselaraskan
Mulakan dengan pusat pemenuhan yang diselaraskan di homeworld
Pusat pemenuhan yang diselaraskan memberikan bonus yang kuat kepada ahli metalurgi dan pengrajin, dengan mengorbankan kelajuan pertumbuhan pop dan akhirnya terraforming dunia ke dalam dunia makam
Kedudukan Majlis: +2% mineral dari pelombong

Kedudukan yang sama seperti ahli industri yang tidak henti -henti empayar, atas alasan yang sama.

Persaingan kejam (B) [Megacorp]
+
+10% pemimpin exp keuntungan
+1 codebreaking
Kedudukan Majlis: -4% Pemimpin Pemimpin, -4% Kos Pemimpin setiap Tahap

Terutama lebih teruk daripada meritokrasi, kerana anda kehilangan peminat pakar yang hebat untuk penggemar codebreak yang benar -benar sia -sia.

Scavengers (D) [Megacorp + Toxoids Species Pack]
Membolehkan Dasar Penyelidikan & Salvage Debris
Peluang 10% setiap serpihan kapal untuk membuat kapal yang sama
+10 Pendapat dengan Salvagers Enclave
Kedudukan Majlis: +1% peluang untuk menyelamatkan kapal setiap peringkat

Kedudukan yang sama seperti Scavengers Empayar biasa, atas alasan yang sama. Walaupun anda berada di sini, ada yang boleh memberitahu saya mengapa ikon untuk sivik pemulung secara signifikan. * blurrier* daripada yang lain?

(D)
+4 Kapasiti Starbase
.5 nilai perdagangan setiap hab perdagangan

Ya, boleh jadi bagus, tetapi permainan megacorp hampir ditakdirkan untuk tidak seluas empayar biasa. Apa yang anda perlukan dengan betul 4 lagi starbase?

(Xii) Sivik Khas (1)

Civics ini memberikan perubahan besar kepada permainan, sama ada melalui sekatan dan kebolehan yang unik, atau dengan membuka cara yang berbeza untuk mendekati kemajuan atau penaklukan. Dengan menjadi main yang menentukan, mereka telah memperoleh pemisahan dari sivik biasa.

Asas empayar sivik

Despoilers barbar (B) [Apocalypse]
Mesti menjadi militer
Mesti autoritarian * atau * xenophobe
Tidak boleh xenophile
Tidak boleh genosida
Tidak boleh mempunyai asal tanah biasa
Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permainan bermula
Membolehkan penggunaan casus ‘despoilation’
Membolehkan penggunaan pendirian pengeboman ‘menyerang’

Hanya boleh membentuk persekutuan dan persekutuan hegemoni
+
Mengurangkan pendapat ke empayar bukan BD
Kedudukan Majlis: -2% saiz empayar dari hamba setiap peringkat

! Casus Belli yang unik yang mereka dapat membolehkan anda mencuri sumber dari empayar lain, dan pendirian pengeboman yang unik membolehkan anda mencuri pops! Mengapa membuat barang anda sendiri apabila anda hanya dapat merampasnya? Saya semua untuk itu, walaupun beberapa sekatan boleh membuat perkara sukar diplomatik. Itu, dan jika anda akan menjadi sangat bermusuhan, maka anda boleh selalu.

 • Tidak boleh terlibat dalam diplomasi
 • Boleh menggunakan casus perang keseluruhan yang unik
 • -1000 pendapat untuk mengamati spesies yang berbeza
 • Xenos akan sentiasa dibersihkan
 • +2 Perpaduan setiap Pop Dibelas
 • Membolehkan penggunaan pendirian pengeboman ‘Armageddon’
  Kedudukan Majlis: +2% aloi bulanan

Mari kita menjadi xenophobic, ia benar -benar pada tahun ini.

Ada sebab mengapa pembersih fanatik adalah anak poster stellaris. Ia betul -betul baik! . Buffs yang memberikan anda membiarkan anda melakukannya dalam sekop, berpotensi dengan perpaduan yang cukup untuk mengatasi empayar lain juga.

Kesempurnaan ke dalam (C) [Permainan asas]

Tidak boleh mempunyai civic purist sombong

Tidak boleh takut akan asal gelap
Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permulaan permainan
+Perpaduan Bulanan 20%
+
+5% kebahagiaan pop rakyat
+50 Dana Edict
+1 penyulitan


Tarikan etika pacifis meningkat
Tidak boleh menyusup pra-FTLS
Tidak boleh terlibat dalam kebanyakan bentuk diplomasi
Kedudukan Majlis: +3% Kerosakan Platform Pertahanan, +3% Platform Pertahanan Hull Point setiap Tahap

. Biasanya dianggap sebagai salah satu sivik yang paling bergelora dalam permainan, sekatan ke atas diplomasi bermakna interaksi yang paling bermakna dengan empayar dibuat mustahil. Gabungkan ini dengan hakikat bahawa anda mesti menjadi pacifis untuk menggunakannya, dan anda akhirnya memupuk permainan di mana anda duduk dan lakukan. .

.

Civics Mind Hive

 • Tidak boleh terlibat dalam diplomasi
 • Tidak dapat membuat subjek
 • Boleh menggunakan casus perang keseluruhan yang unik
 • -1000 pendapat kepada semua empayar lain
 • Xenos akan sentiasa dibersihkan
 • +2 Penyelidikan Masyarakat setiap Pop Dibelas

. Buffs anda membolehkan anda mengisi ruang dengan cepat dengan cepat sementara mengkrimkan kapal untuk memastikan peperangan berterusan. !

Tidak setinggi pembersih fanatik, kerana anda masih tertakluk kepada sekatan yang sama seperti jenis gestalt lain.

 • Tidak boleh terlibat dalam diplomasi
 • Tidak dapat membuat subjek
 • Boleh menggunakan casus perang keseluruhan yang unik
 • -1000 pendapat kepada semua empayar lain
 • Xenos akan sentiasa dibersihkan
 • +

Terravore adalah, perkataan untuk perkataan, sama seperti swarm yang memakan, simpan untuk dua perbezaan utama: 1. Anda mesti lithoid, dan 2. Anda boleh makan planet! . Ia sangat menyeronokkan!

 • Boleh menggunakan casus perang keseluruhan yang unik
 • -1000 Pendapat kepada Semua Empayar Servitor Biologi/Rogue
 • Pop biologi akan sentiasa dibersihkan
 • +2 Perpaduan setiap Pop Dibelas

Adakah itu terminator? ! Anda mendapat campuran bonus genosida yang lain, bersama -sama dengan manfaat yang baik untuk dapat wujud bersama dengan (kebanyakan) empayar mesin lain. Tutup galaksi dalam logam! .

 • -100 Pendapat dengan Empayar Bukan Hurufung
 • -200 pendapat dengan empayar rohani
 • -1000 pendapat dengan tentera salib demokratik
 • +1 perpaduan bagi setiap asimilasi
 • +1 penyelidikan masyarakat bagi setiap asimilasi

. Ia akan menjadi lebih sukar, tetapi tidak mustahil. Anda juga mendapat akses kepada banyak alat unik yang dilihat di mana -mana di dalam permainan, seperti dunia yang crucible dan swarm nanobot!

Rogue Servitor (S) [Pek cerita subuh sintetik]

Tidak boleh mempunyai asal penyatuan sumber
Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permulaan permainan

Tidak dapat membina bangunan perpaduan biasa
Pop organik, bukan urgestalt mesti mempunyai kewarganegaraan bio-trofi

. Dengan menjaga dan menjaga sejumlah besar pop organik, anda boleh menyusun bonus gila untuk output drone kompleks, serta pengeluaran perpaduan yang signifikan. Satu -satunya isu ialah anda perlu menemui sejumlah besar pop organik entah bagaimana, tetapi itu hanya menjadikan perkara lebih menarik! Sebagai pelayan penyangak, anda juga mendapat akses kepada salah satu alat terbaik yang tersedia untuk empayar biasa, ekumenopolis!

Civics Megacorporation

(S) [Megacorp]
Tidak dapat ditambah atau dikeluarkan selepas permulaan permainan

Jenayah di Planet Pejabat Cawangan Meningkatkan Nilai Perdagangan
Boleh membina pegangan korporat yang semakin meningkat jenayah

+
+
+1 kekuatan cloaking
-Kos pejabat cawangan 20%
Kedudukan Majlis: +0.25 nilai perdagangan pejabat cawangan setiap jenayah setiap peringkat

Saya tidak membenarkan penggunaan warisan jenayah dalam multiplayer, sebagai cara utama anda bermain permainan memerlukan anda membuat pengalaman lebih buruk bagi pemain lain.

.

(Xiii) Memulakan ciri -ciri pemimpin penguasa

Berikut 3.8, anda boleh memilih sifat pemimpin awal yang ada pada penguasa anda. . Walaupun tidak banyak pilihan, mereka masih disenaraikan kerana ada yang jauh lebih baik daripada yang lain.

Ciri -ciri ini mempunyai 2 peringkat, dan kesan setiap peringkat dipaparkan bersama satu sama lain dalam urutan berurutan, dengan Tier 2 berada di dalam berani.

Perlu diingat bahawa, selagi pemimpin dengan ciri -ciri ini ada di majlis anda, anda akan menerima manfaat daripada mereka; mereka tidak eksklusif untuk penguasa.

Karismatik (C) [Permainan asas]
Jenis pemimpin: ada
-10%/ Edicts pemeliharaan
++35% Dana Edicts

Karismatik tidak buruk. Awal dalam permainan, anda mungkin tidak akan terlalu jauh ke dalam edicts, dan pada masa anda mungkin, anda mungkin akan berenang dalam potensi dana edicts Bonus. .

Mata untuk bakat (S) [Permainan asas]
Jenis pemimpin: ada
++ Pemimpin Exp Gain

Baiklah, tentu saja bonus percuma untuk pemimpin exp aktif dari awal permainan akan berada di peringkat S. Bonus seperti ini membina perjalanan permainan, dan pada hari sekarang di mana para pemimpin sangat berpengaruh, anda tidak boleh lulus satu ini.

Gelung maklum balas (B)
Jenis pemimpin: ada

++ Kestabilan
+1/+3 Kemudahan

Versi yang lebih baik untuk Gestalts. Sejuk, tetapi terdapat banyak pilihan yang lebih baik daripada bonus kecil untuk kestabilan dan kemudahan.

(D) [Permainan asas]
Jenis Pemimpin: Laksamana
++15%

Saya hanya akan mengatakan bahawa terdapat banyak pilihan yang lebih baik untuk ciri.

Pemahaman logistik [Permainan asas]
Jenis pemimpin: ada
-5%/-10% Pemeliharaan kapal
-15% Pemeliharaan Tentera

Tahniah, anda telah mencukur sebahagian kecil daripada unit sumber dari pemeliharaan yang anda akan lupa tentang masa selepas permulaan permainan.

Rush Mining (A)
Jenis pemimpin: ada
+5%/+.5% Mineral dari pekerjaan

! .

(B) [Permainan asas]

+2/+4 Kestabilan

Bonus yang berpotensi berguna semasa penerokaan dan pengembangan awal permainan, terutama sebagai pelacur atau seseorang yang mempunyai taraf hidup yang kurang optimum.

Percikan jenius (S) [Permainan asas]

+3%/+ Kelajuan penyelidikan
Peluang menarik untuk teknologi yang jarang berlaku

? Anda mengatakan bahawa ini mungkin akan menjadi pilihan meta? .

Spycraft (F) [Permainan asas]
Jenis Pemimpin: Umum
+15%/+25% Kelajuan penyusupan
-15%/-25%

Bro. .

Perang seperti [Permainan asas]
Jenis Pemimpin: Laksamana, Ketua
++7.5%
+5%/+ Kerosakan tentera

Ya pasti. Sesuatu yang anda pilih jika anda menjangkakan beberapa perang permainan awal. Pergi untuk itu, Bucko.

. Mereka boleh menjadi sangat berkesan dengan sendirinya, tanpa kelemahan sebenar selain daripada yang disenaraikan secara eksplisit.

huruf miring, berani.

Di samping. Kos yang berkaitan akan dimasukkan.

.

Pelupa (C) [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: Spiritualist
Kos: -1

+

Jujur salah satu pengubah pemimpin negatif yang lebih jinak. Ia mungkin menghisap permainan awal, tetapi dengan mudah akan diturap sebagai kemajuan anda dalam permainan.

Autark (D)
Etika yang diperlukan: pacifis
Kos: 1
+5%/+/+
+10%/++30% Makanan dari pekerjaan
+10/+/+30 Perlindungan perdagangan

Lelaki, jika anda akan memilih di bawah satu peraturan, saya sangat berharap anda tidak memilihnya untuk menjadi versi bajet Idyll pertanian.

Tumpul (X) [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: xenophobe
Kos: -1
-25% berat diplomatik
-1 utusan yang ada

Yeesh. Kecuali anda bermain pembunuhan beramai -ramai, sama sekali tidak. Saya tidak mahu menjadi orang yang ditangkap tanpa sebarang utusan semasa pengembangan permainan awal.

Pemburu otak (S)
Etika yang diperlukan: xenophile
Kos: 1
+10%/+/+20% Berat diplomatik dari teknologi
++7.+10% Kelajuan penyelidikan

Ini adalah jenis kelajuan penyelidikan yang membuat materialis menangis kegembiraan. ?

(B) [Paragon Galactic]

Kos: -1
+30 jenayah
-2.

Sekiranya anda menjalankan autoritarian, anda mungkin akan mempunyai alat untuk menguruskan jenayah. Agak sukar untuk mempertahankan, kerana semua sifat negatif uor adalah, tetapi tidak buruk berbanding dengan yang lain.

(S) [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: autoritarian

+1 utusan yang ada
+.4/+0.+1 Kesetiaan bulanan dari subjek
++10/+

. Peluang penerimaan diplomatik membantu mengimbangi penalti ‘luminary dipadamkan’ jika anda turun jalan itu.

Elitis [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: Materialis

+Pemeliharaan Pemimpin 30%
+Penggunaan kemudahan pop 20%

Semua perkara dipertimbangkan, tidak buruk. .

Penguasa yang tercerahkan [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: pacifis

+2.5/+3./+5 Kestabilan
-5%//
++20%/+40% Mengatasi tarikan etika

Saya tidak tahu apa itu mengenai bonus pacifis yang sangat besar *pertengahan *, tetapi nampaknya ia telah bocor ke sifat ini juga. . Pengurangan pemeliharaan mungkin berguna dalam binaan yang berpusat di sekelilingnya.

Pernah berhati -hati (D) [Paragon Galactic]

Kos: 1
+1 utusan yang ada
+1/+/+2 Codebreaking
++2/+ Penyulitan

. Sekiranya anda memilih ini, pilihnya untuk utusan dan tanpa alasan lain.

Takut (S) [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: pacifis
Kos: -1
+Pemeliharaan kapal 15%
-Kapasiti tentera laut 10%

Daripada semua sifat uor negatif, ini mungkin paling tidak bermasalah. Pasti anda menghadapi beberapa masalah rendaman apabila anda berfikir tentang maharaja Tuhan anda yang takut akan galaksi pada umum.

Artis Genom (A)
Etika yang diperlukan: xenophobe
Kos: 1
+1 mata pengubahsuaian gen
-10%/-20%-40% Ubah suai kos projek khas spesies
-5%/-15%/-30% Pop Penjaga

Sesiapa sahaja? Saya tidak pernah faham mengapa genemodding sangat dikaitkan dengan xenophobia, tetapi dalam kes ini saya gembira kerana ia memberikan etika tongkat yang cukup kuat untuk swing berbanding dengan etika yang lain.

Pencipta yang hebat [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: Materialis
Kos: 1
+5%/+10%/+15%
+0.5/++2
++/+3 Kemudahan dari robotik

. Baik untuk kedua -dua kenaikan sintetik dan cybernetic, sebagai robotik digunakan sebagai pemasang pop di kedua -duanya. .

Diplomat Gunboat (B) [Paragon Galactic]

Kos: 1
+10%/+15%/+ Berat diplomatik dari kuasa armada
+0.25/+0.5+ Pengaruh dari unjuran kuasa
-5%/-10%/-20% Pemeliharaan kapal

Kedua -dua sifat positif uoe xenophile tidak begitu. xenophile ketika datang ke rasa, adakah mereka? Tidak kira, apabila dipasangkan dengan bonus tertentu yang tersedia untuk militer, ini dapat mewujudkan kelebihan permainan awal yang sangat kuat ketika mempengaruhi dan diplomasi.

(B) [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: autoritarian
Kos: 1
+3/+/+8 Kestabilan
+5%/+/+ Kebahagiaan penguasa
+10%/++30%

.

[Paragon Galactic]

Kos: 1
+10/++20
+5%/+10%/+15% Kapasiti Angkatan Laut
+75/+150+

. Titik permulaan yang sangat baik untuk membina bola salji tentera. .

 • Berkesan abadi (+800 tahun pemimpin jangka hayat)

Lihatlah Luminary, satu sifat untuk mengikat semuanya bersama. . Walau bagaimanapun, apa yang benar -benar membuat ini menakjubkan adalah keabadian yang berkesan yang anda dapatkan kemudiannya, memanjangkan kesan ciri -ciri lain yang sangat kuat yang anda dapatkan. Yang tidak mahu itu?

Garis keturunan luminary (A) [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: Tiada

Dikehendaki sebagai pewaris uor
+
+50% pengalaman pengalaman pemimpin

Mengikuti laluan kekaisaran untuk UOR akan menjana pewaris dengan sifat ini selagi luminer anda masih hidup dan berkuasa. Bonus ini kecil berbanding dengan perkara -perkara besar lain yang anda dapatkan dengan UOR, tetapi dialu -alukan tanpa mengira sebagai pewaris lebih berguna dalam 3..

Naif [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: xenophile
Kos: -1

+15% Pop Popeep

Seperti, yang peduli, lelaki? Mungkin sedikit menjengkelkan dalam permainan yang sangat awal sebelum anda mendapat banyak teknologi yang membawa anda ke topi pengintip.

Pious Ascetic [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: Spitiualist

-10%/-15%/
/-20% Penggunaan perumahan pop
+0.5/+1/+2 Penyelidikan masyarakat dari pekerjaan imam

.

Titan industri [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: Materialis

+10%/+15%/+30% Mineral dari pekerjaan
+5%/+/+15%

. Berguna untuk setiap tahap permainan, dan berguna dari permulaan permainan ketika ketiga -tiga sumbernya agak langka.

Penyerang yang tidak berbelah bahagi (A)
Etika yang diperlukan: militari
Kos: 1
++10%/+ Kadar Kebakaran Kapal
++7/+10 Penjejakan dan ketepatan

Bonus yang berguna untuk tidak kira apa jenis yang anda rancangkan. Sedikit kelebihan yang tersedia sepanjang keseluruhan permainan.

(F) [Paragon Galactic]
Etika yang diperlukan: militari
Kos: -1
-10% kebahagiaan pop rakyat

Saya tahu apa yang mungkin anda fikirkan. ?’Baiklah, jika anda berhasrat untuk menghasilkan apa -apa jumlah nilai perdagangan, ini adalah Malus yang dahsyat. -20 pengeluaran perdagangan secara berkesan menafikan perlindungan pasif anda, yang bermaksud bahawa anda akan mempunyai armada lanun yang muncul setiap tahun sebaik sahaja anda mula menghasilkan apa -apa jumlah nilai perdagangan antara koloni, walaupun di laluan perdagangan yang dipaten oleh armada Corvette yang besar. Sekiranya anda boleh menguruskannya, maka pasti, tetapi seperti itu, tidak.

Mentor bijak (B)
Etika yang diperlukan: Spitiualist
Kos: 1
+10 %%/+15%/+25% Semua Gain Exp Pemimpin
-15%-25%
+1 kapasiti pemimpin

Cukup kuat, terutamanya sekarang bahawa pemimpin jauh lebih kuat. Sekiranya faedah lain tidak begitu kuat, saya akan menganggap ini yang tidak ada.

(Xv) Pokok tradisi (1)

Dalam 3.1 Lem, pemain kini diberi pilihan untuk memilih dari pelbagai pokok tradisi yang mereka ingin pakai, bukannya setiap empayar akhirnya berakhir dengan 7 pokok yang lengkap. .

Saya akan menyenaraikan setiap pokok tradisi, masing -masing dari faedah mereka, dan menilai mereka dengan sewajarnya.

Walaupun tidak disenaraikan, setiap pokok tradisi yang lengkap memberikan anda satu perkampungan. Pokok tradisi Dibuka oleh faedah kenaikan didapati di bahagian tradisi Ascension panduan ini.

 • Buka kunci peta edict bintang
 • +Kelajuan penyelidikan anomali 20%
 • Unlocks ‘carta agenda’ tidak diketahui ‘
 • T1: +35% kelajuan tinjauan, +50% Kapal Sains Pelanggaran Peluang
 • T1: +1 Alternatif Penyelidikan, +2 Cap peringkat saintis
 • T2: Membuka kunci Penyelidikan Subsidi Penyelidikan, +20% Output Stesen Penyelidikan, +20% Penyelidikan dari Starbase Construction
 • T2: +25% Pengalaman Pengalaman Pengalaman, +1 Cap Level Pemimpin
 • T3: -20% penyelidik penyelidik
 • +Kelajuan penyelidikan 10%
 • +1000 titik penyelidikan dalam cache penyelidikan jika Scholarium T3

. Saya secara peribadi memilih Discovery sebagai pokok pertama saya dalam setiap permainan yang saya mainkan, dan kemungkinan akan terus melakukannya pada masa akan datang. Alasannya? Semua kelajuan tinjauan dan bonus anomali tidak ternilai dalam permainan awal, dan kelajuan penyelidikan tetap jauh ke dalam permainan akhir.

 • -33.3% Kos Blocker Jelas (digantikan dengan pemeliharaan habitat -20% jika tidak sah penghuni)
 • Agenda Pengecualian Sivil ‘
 • T1: +2 Cap Level Gabenor, +0.5 pengaruh bulanan
 • T1: +1 Perumahan dari semua perumahan dan bangunan modal yang dinaik taraf jika tidak gestalt, +2 perumahan dari nod sinaptik jika sarang minda, -25% saiz empayar dari daerah jika perisikan mesin
 • T1: +1 Perpaduan Per Penguatkuasaan dan Peningkatan Pengawasan Edisi Dibuka Kunci Jika Tidak Gestalt, -10 Deviancy pada Semua Planet Jika Gestalt
 • T2: +2 Cap Level Ruler, dana edict +50
 • T2: +5% Pekerja/hamba/output drone menial, membuka kunci peralihan/edict overdrive yang dilanjutkan
 • -Saiz Empayar 10% dari Pops
 • Boleh membuat federasi hegemoni

Secara peribadi, saya akan mengesyorkan ini untuk pemain luas yang tidak mahu tumbuh terlalu kurus ketika mereka berkembang ke luar. .

 • +Kelajuan Pembangunan Koloni 25%
 • Agenda Koloni Superior Buka Kunci
 • T1: -10% Starbase Pengaruh Kos
 • T1: +1 Pop pada koloni baru
 • T2: -25% saiz empayar dari sistem dan koloni
 • T2: +10% kelajuan pertumbuhan pop ( +10% kelajuan pemasangan pop untuk kecerdasan mesin)
 • +1 daerah maksimum untuk semua planet yang tidak bersuara (-20% habitat membina kos jika tidak sah penghuni)

Walaupun saya biasanya memilih penemuan sebagai pokok pertama saya, pengembangan adalah sebagai pilihan yang sesuai kerana ia membolehkan seseorang untuk memulakan bola salji mereka menjadi empayar luas yang hebat. Satu tan bonus yang sangat bagus dalam permainan awal, walaupun ada yang berkurang sedikit ketika permainan berlangsung.

 • +Output stesen perlombongan 20%
 • T1: -10% bangunan dan pemeliharaan daerah
 • T1: -10% bangunan dan kos membina daerah
 • T2: +5% Output Drone Pakar/Kompleks
 • T2: +1 Kerani Pekerjaan setiap bandar dan daerah perdagangan, +3 pekerjaan kerani setiap arkologi kediaman, +5 pekerjaan kerani setiap segmen bandar (digantikan dengan +5% kredit tenaga bulanan sebagai gestalt)
 • T2: +1 Perumahan setiap bandar/sarang/daerah Nexus, +3 perumahan setiap arkologi kediaman, +5 perumahan per segmen bandar/sarang/nexus (digantikan dengan slot bangunan +1 untuk habitat sebagai penghuni tidak sah)
 • +5% sumber dari pekerjaan
 • +5 Kestabilan di semua planet

Sekiranya anda megacorporation, ini adalah anda. Jika tidak, senang ada, dan pastinya akan dipilih atas tradisi tertentu yang lain, tetapi tidak di mana -mana titik tertentu. Ini bonus tetap sangat berguna dalam tahap permainan.

 • +20 kapasiti tentera laut
 • +Kerosakan tentera 20%
 • Agenda Backup Militare ‘Unlocks’
 • T1: -10% Kos Membina Kapal, +25% Kapal Membina Kelajuan
 • T1: -10% Pemeliharaan Kapal, +20% Kapasiti Angkatan Laut
 • T1: +10% Kadar Kebakaran Kapal, +20% Kerosakan Pengeboman Orbital
 • T2: +kerosakan 20% terhadap starbase
 • Membuka kunci doktrin perang
 • Membuka kunci pendirian diplomatik supremasi

Pokok tradisi ini membuka anugerah yang paling unik setelah selesai, dan faedah itu tidak ada bersin. Dengan perang menjadi bahagian penting dalam permainan, mengambil pokok ini hampir penting. hampir. Terdapat banyak binaan yang tidak memerlukan kuasa besar, yang menjauhkannya daripada menjadi s.

 • -Kos pengaruh diplomatik 50%
 • Membuka kunci edict geran diplomatik
 • Agenda Hubungan Membangun ‘Membuka Kunci’
 • T1: Boleh membuat federasi, +1 utusan yang tersedia
 • T1: +3 Perpaduan setiap Kedutaan
 • T2: +100% Sumbangan Kapasiti Angkatan Laut Persekutuan
 • T2: +33% Cap Amanah, +33% Pertumbuhan Amanah
 • T2: +5 Penerimaan Diplomatik, 1% Peluang Bulanan Untuk Memperhatikan Semasa Meningkatkan Hubungan
 • +10% berat diplomatik
 • +1 utusan yang ada

Walaupun bonus diplomatik berguna, pokok ini kelihatan lebih berguna kepada mereka yang berniat mengikuti gaya permainan persekutuan dan bukannya lebih banyak dimainkan. Sekiranya anda mahu menjadi Senat, teruskanlah, tetapi sebaliknya ia adalah meh.

 • -Penggunaan Perumahan Pop 10%
 • Agenda Alam Takluk ‘Membuka Kunci’
 • T1: +10% Output Makanan Bulanan (digantikan oleh 15% bayaran balik untuk bangunan yang dirobohkan jika lithoid)
 • T1: +10% kebiasaan
 • T2: -25% Kerosakan Pengeboman Orbital Recieved, +25% Kerosakan Tentera Pertahanan
 • T2: +1 slot bangunan
 • Membuka keputusan prospek planet (digantikan dengan keputusan tinjauan orbit jika tidak sah penghuni)

Faedah di sini pasti berguna, tetapi tidak berguna seperti yang mungkin dikehendaki. Sekiranya anda tidak mempunyai apa -apa lagi yang anda mahu ambil pada masa itu, maka tidak ada bahaya dalam sedikit menyelaraskan dan meningkatkan output. .

 • -10% Pop Popeep
 • T1: +20 tahun jangka hayat pemimpin, +1 cap tahap pemimpin (digantikan dengan +5-100 perpaduan setiap pop yang ditukar jika nekrofag)
 • T1: -75% Pop Demotion Time (digantikan dengan pemeliharaan pemimpin -20% jika beban dikongsi)
 • T1: +25% Tarikan Etika
 • T2: +50 dana edict
 • T2: +5 Kestabilan di semua planet
 • +
 • Boleh mencipta perjanjian suci

Sekiranya anda mahukan bonus makanan, ambil kebolehsuaian. .

 • +5 perlindungan perdagangan
 • +1 julat koleksi
 • Agenda Pasar Terbuka ‘Buka Kunci’
 • T1: +1 nilai perdagangan setiap kerani
 • T1: Membuka faedah pengguna dan pasaran Idea Dasar Perdagangan
 • T2: +1 Kerja Merchant Per Zon Komersial, Segmen Komersial, Daerah Perdagangan
 • T2: +10% nilai perdagangan
 • T2: -10% yuran pasaran
 • +Nilai Perdagangan 10%
 • Boleh mewujudkan persekutuan liga perdagangan

. Secara harfiah, semua bonus menjerit “Sila pilih saya sebagai megacorp..

 • Membuka Agenda Semakan
 • T1: +20 tahun pemimpin jangka hayat (digantikan dengan +5-100 perpaduan setiap pop ditukar jika nekrofag)
 • T1: -20% pemeliharaan pemimpin
 • T1: -10% saiz empayar dari pops
 • T2: +50 dana edict
 • T2: +5 Kestabilan di semua planet
 • -Saiz Empayar 10% dari Pops

Begitu juga dengan keharmonian, ia tidak begitu berkesan. . .

 • +2 Kapasiti Starbase
 • +Kelajuan peningkatan starbase 50%
 • Agenda Sempadan ‘Tidak Boleh Ditembusi’
 • T1: +25% Kesihatan Tentera Pertahanan, +3 Perpaduan setiap kubu kuat
 • T1: +33% Starbase dan Platform Pertahanan Kesihatan dan Kerosakan
 • T2: -25% Kerosakan Pengeboman Orbital Diterima, -25% Keuntungan Keletihan Perang, +25% Pengaruh Kos pada Sistem Milik
 • T2: +2 Kapasiti Starbase, -50% Kos Peningkatan Starbase, +4 Kesukaran operasi bermusuhan untuk operasi sabotaj Starbase
 • T3: +15% Kadar Kebakaran Kapal Di Sempadan Sendiri, +33% Kelajuan Kapal Semasa dalam Perang Pertahanan
 • +5 topi platform pertahanan
 • Boleh mewujudkan persekutuan bela diri
 • -.5 Kapal Bermusukan Hull Hull Regen dalam Sistem Milik Jika Bulwark T3

. . Itu, dan starbases tidak sesuai untuk susunan kematian.

 • +1 codebreaking
 • Teknologi cloaking/pengesanan muncul 5x lebih kerap
 • Buka Kunci Agenda Rahsia ‘
 • T1: +1 penyulitan, +5 peluang untuk mengelakkan
 • T2: +1 Kesukaran operasi bermusuhan, +10% kos operasi bermusuhan
 • T2: +10 Intel Per Operasi Bermusti Gagal, +1 utusan, +10 Tahap penyusupan maksimum
 • T2: +50% kelajuan penyusupan
 • +
 • Bayaran balik tahap penyusupan 50% untuk operasi yang berjaya

Sudah ada masa di mana saya dapat melihat kegunaan yang baik untuk pokok ini. . .

 • -Kos pemasangan pop 10%
 • T1: -10% penggunaan perumahan pop
 • T2: -33% Kos penempatan semula
 • Bayaran balik 50% setiap bangunan atau daerah yang dirobohkan

Ini adalah gabungan mishmash yang pelik dari diplomasi, keharmonian, dan kemakmuran, dan hampir sama seperti mana-mana mishmash pelik dari pokok-pokok tradisi itu akan menjadi. Ambil mengikut budi bicara anda.

 • +1 utusan
 • +0.1 Pengaruh setiap utusan yang diberikan kepada komuniti galaksi
 • Agenda Politik Pioneer ‘Unlocks’
 • T1: Apabila resolusi yang anda sokong pas, +1 memihak kepada empayar yang mencadangkannya
 • T1: -25% Resolusi mencadangkan dan kos veto, +2.5% berat diplomatik bagi setiap utusan
 • T2: Setiap kali anda mencadangkan resolusi yang berlalu, mendapat perpaduan sama dengan 18x output bulanan anda dihadkan pada 1,000,000
 • T2: Apabila resolusi empayar lain berlalu, +25% berat diplomatik sehingga resolusi yang anda cadangkan
 • T3: -25% veto cooldown, -25% langkah kecemasan cooldown
 • +
 • Membuka Resolusi Politik

Ia sangat baik untuk apa yang dilakukannya. Sekiranya anda menembak menjadi Maharaja, pertimbangkan wajib ini.

 • -25% pemeliharaan pemimpin
 • Agenda Pengaduan Kepimpinan ‘Membuka Kunci’
 • T2: -1 Pemimpin Maksimum Ciri Negatif
 • T2: +10 tahun pemimpin jangka hayat (-25% pemeliharaan pemimpin jika kecerdasan mesin)
 • T2: +2 Kapasiti Tentera Laut Per Laksamana/Umum, -2% saiz empayar per gabenor, +2% pemimpin exp keuntungan setiap saintis
 • +1 Pemimpin Memulakan Ciri

Dengan perubahan kepada pemimpin yang datang dengan paragon galaksi, para pemimpin menjadi sangat kuat dan menentukan playthrough. Pokok tradisi ini, yang memberi tumpuan kepada para pemimpin, telah menjadi sangat berharga bagi saya dan dengan pasti kepada orang lain.

 • +20 Dana Edict
 • Agenda Kecekapan Jabatan ‘Membuka Kunci’
 • T1: +10% kelajuan agenda ahli majlis
 • T1: +10% Pengalaman Pengalaman Majlis
 • T2: Buka ‘tuntutan yang sah’ dan ‘menentang agenda yang jatuh’
 • T3: +20% Tempoh Kesan Agenda Majlis
 • +1 kapasiti pemimpin
 • +1 kemahiran ahli majlis yang berkesan

Sistem agenda boleh agak halus, seperti beberapa mekanik di sekitar majlis. Walau bagaimanapun, kuasa boon yang disediakan tidak dapat dikurangkan.

Walaupun tidak semestinya terlibat dalam bangunan empayar, faedah kenaikan boleh dikatakan sebagai bahagian penting dari apa yang menjadikan empayar unik. Sudah tentu ada yang lebih baik daripada yang lain, dan saya akan menduduki mereka di sini seperti yang saya lakukan dengan semua pengubah empayar lain.

.

Tuan perang (A) [Overlord]
Tier 0
+1 Kapasiti Enclave Mercenary
+Berat diplomatik 25% dari kuasa armada
-2.5 bulan antara dividen

Ini kelihatan seperti tidak ada yang lebih baik jika anda berfikir tentang menjadi maharaja galaksi pada masa akan datang, atau sekurang-kurangnya telah berperang dengan empayar yang mungkin memanfaatkan enclave baru anda.

Dunia yang disucikan [Permainan asas]
Tier 0
Memerlukan rohani
Membuka Keputusan Dunia Penyucian, yang membolehkan anda menguduskan sehingga 3 dunia yang tidak ditarik untuk bonus untuk perpaduan, kemudahan, dan tarikan etika rohani

Saya biasanya mengambil perhatian ini dalam permainan rohani saya, walaupun ia sangat berasaskan RNG. Sekiranya anda melancarkan Baol atau mencari jumlah gaia yang cabul pada larian rohani, ini mesti dimiliki, tetapi sebaliknya ia sesuai hanya sebagai pengisi.

Kewaspadaan abadi (F)
Tier 0
Memerlukan Teknologi Benteng Bintang
+25% Starbase Hull Points
+Kerosakan starbase 25%
+Kerosakan platform pertahanan 25%
+5 Kapasiti Platform Pertahanan

Kecuali anda dikelilingi oleh pembunuhan beramai -ramai di semua pihak dan anda menghadapi masalah untuk mengekalkan kuasa armada, ini tidak berbaloi dalam apa jua keadaan, terutamanya kerana ia memerlukan slot yang boleh dibelanjakan untuk faedah yang lebih baik.

(C) [Permainan asas]
Tier 0
+

Ini pasti berguna, tetapi seperti halnya dengan banyak 0 perks dari senarai ini, ia dibayangi oleh ‘keperluan’ dan hanya boleh digunakan sebagai pengisi.

Prerogatif Imperial (D)

Tidak boleh mempunyai kuasa korporat

. Seperti itu, ia dibayangi oleh ‘keperluan’ dan hanya boleh digunakan sebagai pengisi.

Dominion Interstellar [Permainan asas]

-Kos pengaruh tuntutan 20%

. . Bagus untuk pilihan pertama atau kedua, jika atas sebab apa pun, anda tidak merasa seperti meraih keterampilan teknologi terlebih dahulu.

Penguasaan Alam (E) [Permainan asas]

-33% kos penyekat yang jelas

Buka kunci keputusan penguasaan alam semula jadi, memberikan planet +2 daerah max
.

Pengambilalihan nihilistik (B) [Apocalypse]
Tier 0

Tidak boleh mempunyai penyampai kejahatan sivik

Begitu juga dengan Dominion Interstellar, tidak mengapa jika anda menjalankan permainan super perang. .

Satu penglihatan (A) [Permainan asas]
Tier 0


+Perpaduan bulanan 10%
+50% Tarikan Etika

Dengan perpaduan menjadi lebih penting dalam kemas kini baru -baru ini, bonus perpaduan satu penglihatan menjadi ciri utamanya. . Pilih satu penglihatan jika anda suka Perpaduan.

(E)
Tier 0
Tidak dapat kesempurnaan ke dalam sivik
Tidak boleh genosida

+

Walaupun saya memerlukan utusan atau jika saya menjalankan main-main yang berat, saya selalu mendapati yang ini menjadi pilihan yang cukup perbalahan. Mungkin jika anda cuba memburukkan sekumpulan genosida, tetapi sebaliknya.

Peningkatan teknologi (S)
Tier 0
+Kelajuan penyelidikan 10%
+Peluang Teknologi Langka 50%

. Bonus teknologi yang jarang berlaku akan membantu sepanjang jalan ke endgame juga.

Pembelajaran transenden [Permainan asas]

+2 topi tahap pemimpin
+50% pengalaman pengalaman pemimpin

Cukup berguna, menilai betapa saya menduduki ranking bonus serupa yang lain pada masa lalu. Sekiranya saya memerlukan pengisi, ini mungkin yang pertama saya pergi. Terutama sekarang bahawa pemimpin jauh lebih berkesan.

Urus niaga sejagat (S)
Tier 0
Mesti mempunyai kuasa korporat
Tidak boleh mempunyai warisan jenayah sivik
-Kos Pejabat Cawangan 15%

. Saya tidak melihat kelemahan ini.

Voidborne (A)
Tier 0
Memerlukan teknologi habitat orbital
+Kebiasaan habitat 20%
+
Boleh menaik taraf bangunan perumahan di habitat
Selalu dapat meneliti habitat seterusnya

. .

Xeno-Compatability [Megacorp]

Memerlukan xenophile

Memerlukan teknologi penjahit gen

+33% tarikan imigresen
+
Membuka kunci spesies hibrid yang mendapat tambahan 1 titik sifat dan memilih sifat

Memes dan RP mengetepikan, perkhemahan ini hanyalah butang “kehilangan semua kawalan pop dan spesies pop”. . Maka ada sebab mengapa ini adalah satu -satunya AP dengan pilihan khusus untuk melumpuhkannya. Tetapi walaupun tanpa kecacatan yang memancarkan permainan, XC tidak pernah berbaloi.

Kejuruteraan Enigmatic (D) [Apocalypse]

+2 kekuatan cloaking
+

Musuh mencuri operasi teknologi gagal

Dalam keadaan apa pun yang anda perlukan ini, mungkin tidak akan pernah melihat apa -apa penggunaan. Sekiranya anda bimbang tentang orang yang mencuri teknologi anda untuk mengejar, anda mungkin sudah mempunyai teknologi untuk menghalang mereka daripada berbuat demikian dengan perbelanjaan anda. Kekuatan cloaking boleh berguna dalam membina pusat di sekelilingnya, tetapi itu sahaja.

Pegang kekosongan [Permainan asas]
Tier 1
+Kapasiti Starbase 5
Teknologi Perjalanan FTL muncul lebih kerap

Betul? ?

(C) [Permainan asas]
Tier 1

-Kos Terraform 25%

Sekiranya anda melakukan main-main cincin atau hancur dan memerlukan lebih banyak planet, pasti. Sekiranya anda tidak melancarkan Baol dan merasa seperti anda boleh menggunakan lebih banyak dunia Gaia, pasti. Jika tidak, hanya ambil projek arkologi dan pakar beberapa dunia agri.

Projek Arkologi (A)

Memerlukan teknologi kejuruteraan anti-graviti
Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt
Tidak boleh mempunyai sivik idyll agrarian
Membuka keputusan projek Arkologi, yang membolehkan penciptaan Ecumenopoli

Ecumenopoli adalah endgame penjanaan sumber halus. Sekiranya anda mempunyai satu, anda tidak akan mahu aloi atau barang pengguna lagi selagi anda mempunyai pemeliharaan mineral untuk mengatasinya. Yang mengatakan, mungkin sia -sia jika anda tidak memerlukan lebih banyak sumber tersebut.

Unjuran daya galaksi (D) [Permainan asas]
Tier 2
+20 had arahan armada
+

Pada masa anda mendapat faedah Tier 2, anda harus mempunyai keupayaan yang cukup untuk membina starbase baru untuk kapasiti tentera laut, dan harus mempunyai cara untuk mendapatkan lebih banyak FCL. Ada di sana jika anda memerlukannya.

(S) [Utopia]

Mesti mempunyai teknologi pemulihan iklim
Tidak boleh mempunyai Civic Terravore

. Pilih ini.

Dunia mesin (B) [Subuh sintetik]
Tier 2
Mesti kecerdasan mesin

Mesin dunia mesin dibenarkan

Berbanding dengan jenis dunia endgame yang lain, dunia mesin selalu kelihatan seperti sedikit sisa, terutamanya apabila anda boleh mengabaikan kebiasaan. Masih bagus, tidak hebat.

(A)

Mesti kecerdasan mesin
Mesti mempunyai teknologi sistem templat mesin
+2 mata pengubahsuaian mesin
-33% Modifty Spesies Kos Projek Khas

Sangat baik jika anda merasa seperti microing mesin anda muncul. .

(A) [Utopia]
Tier 2
Memerlukan teknologi kejuruteraan mega
+1 megastruktur membina kapasiti
+50% megastruktur membina kelajuan.

Pemikiran saya dengan pembina induk adalah ini: adakah anda membuka kunci kejuruteraan mega sebelum 2350? Jika ya, ambil pembina induk 100%. . Sekiranya anda terlambat ke pesta, mungkin berlalu.

Projek Colossus (B) [Apocalypse]
Tier 3
Memerlukan teknologi Titans
Buka kunci jenis kapal Colossus
Membuka Projek Khas Projek Colossus

. . Pembunuh dunia masing-masing sangat berguna.)

Pertahanan galaksi (B) [Permainan asas]
Tier 3
+Kerosakan 50% kepada puak krisis endgame (dan kelabu ribut)
+200 pendapat dari semua empayar

Bahawa 200 bonus pendapat boleh membantu insanely jika anda, sebagai contoh, asimilator yang didorong yang baru saja selesai nanobot yang menyebarkan empayar yang jatuh. Bonus untuk merosakkan juga boleh membantu jika anda bukan jenis untuk mengeluarkan 1m armada pada tahun akhir.

Pesaing galaksi [Permainan asas]
Tier 3
Memerlukan komunikasi dengan empayar yang jatuh atau terbangun
+Berat diplomatik 20%
+Kerosakan 33% ke empayar terbangun
+Kerosakan 33% kepada empayar yang jatuh
+Kerosakan 33% kepada konsonan Dessanu

Sekali lagi, pada masa anda mungkin memerlukan ini, anda tidak akan memerlukannya. Sekiranya kenaikan itu banyak masalah, biarkan mereka mengumpul dekaden dan memecahkannya kemudian.

Keajaiban Galactic (A) [Megacorp atau Utopia]

Memerlukan teknologi kejuruteraan mega
Memerlukan membina atau membaiki megastruktur pelbagai peringkat (e.g.
Buka Pilihan Penyelidikan Dunia Cincin
Buka Pilihan Penyelidikan Dyson Sphere

Saya rasa seperti keajaiban galaksi selalu menjadi pilihan yang lebih perbalahan. Di satu pihak, megastruktur yang dibuka ia sangat kuat. Sebaliknya, apabila anda tidak dapat dielakkan mengambilnya di lentegame, adakah anda benar -benar memerlukannya. Rupa -rupanya, jawapan untuk kebanyakan orang adalah ya, jadi mungkin ya untuk anda juga.

Hydrocentric (S) [Pek Spesies Akuatik]
Mesti mempunyai sifat akuatik pada spesies utama
Mesti mempunyai keutamaan iklim laut untuk spesies utama

-Kos Terraform Ocean 25%
Boleh membina bangunan Stesen Perlombongan ais, membolehkan memperluas dunia lautan

Membuka Senjata Colossus Deluge

Pandang saya.
Datang lebih rapat.
Lebih dekat.
Sekiranya saya menangkap anda berlari akuatik dan anda tidak memilih perkampungan kenaikan ini, saya akan datang ke rumah anda dan memadamkan fail simpanan anda.

(D)
Mesti mempunyai teknologi pemulihan iklim

Perkara paling penting yang pernah saya lihat. Berguna jika ada empayar Kottg yang merenung di sekitar, tetapi sebaliknya. bleh.

Archaeo-Engineers [Pek cerita peninggalan purba]
Mesti mempunyai teknologi archaeostudies
+
+
+Perisai 60% dari medan penggantungan kuno
+Perisai 100% dari perisai nadi kuno
+
+
+33% Kesan dari Bangunan Starbase Archaeotech
Memberi bonus unik kepada beberapa arkeotek

. Saya secara peribadi masih menganggap keseluruhan sistem itu bergetar.

(Xvii) faedah kenaikan khas

Faedah kenaikan ini menonjol dengan menjadi sangat kuat dan main-main yang menentukan. Anda mungkin akan selalu mempunyai sekurang -kurangnya satu faedah di sini.

Semua faedah ini eksklusif antara satu sama lain (selain menjadi krisis).

Menjadi krisis [Nemesis]
Tier 2

Tidak boleh menjadi subjek

Buka Kunci Ancaman dan Tab Krisis

. Playstyle yang sangat berdaya maju dan menyeronokkan, ya, tetapi juga yang menentang kedudukan, kerana ia tidak sesuai dengan kebanyakan persediaan. Ia adalah yang terbaik dari apa yang dilakukannya, jadi ia mendapat peringkat.

Evolusi kejuruteraan (S) [Utopia]
Tier 1
Memerlukan teknologi penjahit gen
Tidak boleh menjadi kecerdasan mesin
Tidak boleh mempunyai guru kafan asal

Ascension Biologi umumnya dikenali sebagai luar biasa pada minmaxing. Digabungkan dengan empayar bio-assending yang boleh dikawal.

. Perbezaannya digariskan di dalam pokok masing -masing di bahagian tradisi Ascension panduan ini.

Daging lemah (S) [Utopia]
Tier 1
Memerlukan teknologi cybernetics bersepadu

Tidak boleh mempunyai guru kafan asal
Membuka Teknologi Neuro-Links Quantum

Anak baru di blok dalam 3.! Di mata saya, ini adalah yang terbaik dari kedua -dua dunia dari bio dan sintetik, dan itu mulia..

Fikiran atas perkara (A) [Utopia]

Memerlukan teknologi teori psionik

Tidak boleh mempunyai guru kafan asal
Buka Pilihan Penyelidikan Telepati
Membuka kunci pokok tradisi psionik

. Tanpa keraguan. Tanpa itu, ia masih bagus. Agak berasaskan RNG, tetapi terdapat banyak bonus dan teknologi unik yang terkunci di belakang psionik bahawa ia hampir menjadi rohani secara umum.

(A) [Utopia]
Tier 1
Mesti kecerdasan mesin

Membuka kunci teknologi motivator binari

. .

Evolusi sintetik (C) [Utopia]
Tier 1

Tidak boleh menjadi kesedaran gestalt

Membuka kunci teknologi matriks personaliti sintetik
Membuka kunci pokok tradisi sintetik

Saya selalu merasakan seperti evo sintetik selalu jatuh sedikit di belakang faedah kenaikan yang lain, atas alasan tunggal bahawa ia menetapkan semula spesies anda kepada sifar, yang mengharuskan anda untuk mengulangi apa -apa dan semua genemodding yang telah anda lakukan pada masa lalu. .

Ah, keluh bodoh 3..

Tidak seperti pokok tradisi biasa, pokok tradisi khas ini terikat dengan laluan kenaikan, yang disenaraikan di bahagian sebelumnya. Mereka beroperasi sama, walaupun manfaat yang mereka berikan lebih banyak bermain playthrough.

Tradisi ini semua eksklusif untuk utopia.

 • Membuka Projek Khas untuk memberikan semua sifat cybernetic pops
 • T1: Membuka kunci asimilasi cybernetic (Assimilator yang didorong: +1 POP diasimilasikan setiap tahun, boleh mengasimilasikan POP yang berfikiran sarang sebaliknya) (genosida: +10% kelajuan pertumbuhan pop pada planet dengan pembersihan yang berterusan)
 • T2: -10% Popeep Pop Cybernetic, (Hive Minds: -10% Saiz Empayar dari Pop Cybernetic)
 • T2: Pop cybernetic boleh mempunyai ciri -ciri cyborg, +1 spesies organik memilih
 • T3: Membuka Dasar Piawaian Perhimpunan (Assimilator yang Didorong: Membolehkan Penciptaan Dunia yang Boleh Dipandang sebaliknya) (Hive Minds: -50% Saiz Empayar dari Daerah sebaliknya)
 • T3: -50% mengubah suai kos projek khas spesies, titik pengubahsuaian robot berlaku untuk pop biologi juga jika tidak berfikiran sarang (Hive Minds: +2 Augmentation Drone Pekerjaan dari kolam pemijahan)
 • +10% sumber dari pop cybernetic
 • +1 spesies organik memilih

. Begitu banyak pilihan bahawa pokok ini dapat menduduki hampir apa -apa binaan atau asas.

Disyorkan untuk kegunaan umum.

 • Membuka kunci Bangunan Vats Clone
 • +2 mata pengubahsuaian genetik
 • T1: Pengubahsuaian genetik dapat menghapuskan ciri -ciri positif dan terang -terangan, dan menambah ciri -ciri negatif
 • T1: +1.5 perhimpunan pop organik bulanan dari tong klon
 • T3: +1 Pilihan Sifat Spesies Organik, Pengubahsuaian Genetik Boleh Mengubah Potret Spesies Dalam Fenotip
 • +2 mata pengubahsuaian genetik
 • Buka kunci transgenesis leviathan

Genetik adalah yang terbaik untuk minmaxing, berhenti penuh. Keluasan pilihan membolehkan anda dengan mudah tweak setiap planet dengan keinginan anda untuk memaksimumkan tangan output ke bawah 3 yang terbaik.6 pokok tradisi.

.

 • Semua pop mendapat sifat psionik laten, atau membuka teknologi telepati sebagai pilihan penyelidikan jika POP sudah menjadi psionik laten
 • T1: Membuka Bangunan Psi Corps, membuka kunci teknologi penguatkuasaan pemikiran sebagai pilihan penyelidikan
 • T1: +10 Tahap Intel Base, Membuka kunci penglihatan melampaui edict penglihatan
 • T2: Spesies utama kehilangan sifat psionik laten dan keuntungan sifat psionik, membuka kunci asimilasi psionik
 • T3: Membuka Projek Khas Untuk Memasuki Kafan, +5% Sumber dari Psionik Pops dari Setiap Kerja Telepath
 • -10% PENYEDIAAN PENYEDIAAN
 • -20% Kafan Delve Cooldown
 • Dapat mengesahkan perjanjian yang ditetapkan

Psionik pasti menjadi lebih baik dalam 3.. Jika tidak, anda sudah tentu mendapatkan teknologi psionik dari kain kafan, dan semua barang sihir yang menyeronokkan. Tidak boleh salah di sini.

.

 • +Keuntungan Pengalaman Pemimpin 25%
 • +1 topi tahap pemimpin
 • Kecerdasan mesin boleh mengasimilasikan pop robot
 • T1: -10% Penggunaan Kemudahan Pop Robotik
 • T1: Membuka Projek Khas Untuk Mengubah Semua Mekanikal Bukan Terbukis Organik, Membuka Asimilasi Sintetik (Pembersih Fanatik: +10% Kelajuan Perhimpunan POP) (Intelligences Mesin: +1 Pilihan Ciri Spesies Mesin)
 • T2: +10% output robot
 • T2: +2 Mata Pengubahsuaian Robot
 • +1 Robotik/Replikator dari Bangunan Modal
 • Bukan mi: +1 spesies mekanikal memilih
 • Kecerdasan mesin: pemimpin mendapat sifat sintetik

Sudah tentu, ia mesti memilih untuk kecerdasan mesin, tetapi jika tidak, anda berasa seperti anda mengambil laluan bulatan besar untuk bonus yang anda dapat lebih cepat melalui laluan lain. .

Disyorkan sebagai kecerdasan mesin.

Empayar ini adalah contoh kombinasi pilihan dari panduan yang anda baca atau ditatal, bersedia untuk anda membina atau menyesuaikan diri dengan keinginan anda. Mereka disusun dengan betapa sukarnya mereka untuk digunakan pemain yang lebih baru.

Cukup mudah dibina dengan faedah yang berguna dan tiada kelemahan utama; Sesuai untuk memulakan pemain yang ingin membebaskan diri dari Premades Paradox.

 • Ciri -ciri: Pelajar yang kuat, berkekalan, perlahan
 • Pihak Berkuasa: Demokrat
 • Etika: Militari, Egalitarian Fanatik
 • Civics: Budaya Pahlawan, Perkhidmatan Warga Negara
 • Asal: Penyatuan yang makmur
 • Tradisi Berguna: Supremasi, Tidak Berpengalaman
 • Ciri -ciri: Thrifty, berbakat, menyimpang
 • Pihak Berkuasa: Korporat
 • Etika: militari, egalitarian, xenophile
 • Civics: Pedagang Percuma, Pertandingan Kejam
 • Asal: Kekal Rumah
 • Tradisi Berguna: Mercantile, Kemakmuran

[Diperlukan DLC: Megacorp, Federations] [Cadangan DLC: Utopia]

. Juga boleh mewakili playstyle alternatif yang mungkin sukar bagi pemain baru untuk memahami.

 • Ciri -ciri: Pintar, Bersama, Lemah
 • Kuasa: Imperial
 • Etika: pacifis fanatik, xenophobe
 • Civics: Kesempurnaan ke dalam, mekar yang indah
 • Asal: Koloni Hilang
 • Tradisi Berguna: Kemakmuran, Penemuan

[Diperlukan DLC: Pek Spesies Plantoids]

 • Ciri -ciri: dihormati, menjijikkan
 • Pihak Berkuasa: Pikiran Hive
 • Civics: Satu Fikiran, Aesetic
 • Asal: Pokok Kehidupan
 • Tradisi berguna: pengembangan, kebolehsuaian
 • Ciri -ciri: Algoritma Pembelajaran, Massa Dihasilkan, Tidak Sengaja
 • Pihak Berkuasa: Kecerdasan Mesin
 • Etika: Gestalt Kekecewaan
 • Civics: Pembasmian yang ditentukan, Replikator Rapid
 • Asal: Sisa -sisa
 • Tradisi Berguna: Supremasi, Synchronicity

Sederhana: Pertukaran Besar Besar di beberapa tempat untuk Sekatan di Lain -lain, atau Mewujudkan Gaya Playstyle Alternatif.

Binaan ini mungkin menimbulkan cabaran kepada pemain yang lebih berpengalaman, atau berisiko tinggi/ganjaran tinggi.

 • Ciri -ciri: Penghuni Gua, berbakat
 • Pihak Berkuasa: Oligarki
 • Etika: Egalitarian, Materialis, Xenophobe
 • Asal: bawah tanah

[Diperlukan DLC: Overlord, Toxoids Species Pack, Humanoids Species Pack] [Dikemukakan DLC: Utopia, Federations, Megacorp]

 • Ciri -ciri: lithoid, rajin, berbakat, tidak aktif
 • Pihak Berkuasa: Hive Berpikiran
 • Etika: Kesedaran Gestalt
 • Civics: Terravore, rangkaian saraf semula jadi
 • Asal: sarang progenitor
 • Tradisi Berguna: Supremasi, Synchronicity

! Saya harap ia membantu. Sekiranya ia berlaku, pastikan anda berkongsi atau memberi 5 bintang. Jika tidak, tinggalkan komen dengan beberapa maklum balas; Saya cuba bertindak balas terhadap semua orang yang saya dapat.

Saya akan terus mengemas kini panduan ini sebagai kemas kini permainan. Sama seperti yang saya alami sejak awal.

Terima kasih juga untuk semua anugerah stim! Tidak akan pernah membayangkan projek semangat kecil ini akan mendapat banyak perhatian atau cinta.

Selamat terbang dan selamat menakluki!

 • .
 • Peterebbesen untuk kritikan dan gambaran keseluruhan panduan saya.
 • fenr1r untuk membantu mengemas kini panduan untuk 2.6!
 • Cuba tounge tetapi lubang untuk mencadangkan penambahan perkampungan naik.
 • Hexidecimark kerana mencadangkan pelbagai perubahan!
 • Setiap orang yang mencadangkan pengeditan atau pembetulan!
 • Sesiapa yang membuat pengubah tentera, kerana saya sebenarnya mentertawakan mereka setiap kali saya melihatnya

Keseluruhan panduan ditulis sendiri. Sumber maklumat mekanikal termasuk wiki Stellaris [Stellaris.Paradoxwikis.com] dan permainan itu sendiri, sementara sumber dan inspirasi untuk kedudukan daya maju, cadangan, dan pendapat lain terutamanya datang dari pengalaman diri saya dan rakan -rakan saya, tetapi juga termasuk Stellaris Forum [Forum.Paradoxplaza.com] dan beberapa YouTubers termasuk Aspec, Sentiant, Montu Plays, Ep3o, dan The thyamiks. Hak cipta kepada imej dalam panduan ini dipegang oleh Paradox Interactive AB dan/atau Subsidier Paradox Development Studio.

Kemas kini 1: Diselaraskan untuk Kemas kini 1.6.0

Kemas kini 3: Diselaraskan untuk Kemas kini 1.8.1 dan subuh sintetik
Kemas kini 4: diselaraskan untuk kemas kini 1.9
Kemas kini 5: Memperbaiki masalah semantik
Kemas kini 6: Ditulis semula untuk kemas kini 2.0 dan Apocalypse
Kemas kini 7: Dikemas kini sepenuhnya untuk kemas kini 2.1 dan bintang jauh
Kemas kini 8: ejaan dan nombor tetap
Kemas kini 9: Ditulis semula untuk kemas kini 2.2 dan Megacorp
Kemas kini 10: Deskripsi diselaraskan untuk beberapa sivik
Kemas kini 11: Nombor kecil dan perbaikan semantik
Kemas kini 12: Dikemas kini untuk 2.2.5, banyak perubahan teks untuk gestalts
Kemas kini 13: Menambah sistem “Relevan”
Kemas kini 14: Dikemas kini untuk 2.3, berubah sekitar sistem penarafan
Kemas kini 15: Menambah pek lithoids, dan ciri-ciri khusus lithoidnya.
Kemas kini 16: Menambah penilaian kepada faedah etika individu
Kemas kini 17: Dikemas kini untuk 2.6 perubahan sivik.
Kemas kini 18: Ditambah 2.6 sifat.
UPDATE 19: Tetap kemas kini yang tidak dijawab, Tambah Asal dan TL; DR
Kemas kini 20: Dikemas kini untuk 2.7, menulis semula contoh
.0
Kemas kini 22: Menambah faedah Ascension
Kemas kini 23: Menambah cadangan di bawah setiap entri, bersama dengan sedikit menggilap dan mengemas kini
Kemas kini 24: Menambah Ciri Lem dan Sivik Baru
UPDATE 25: Menulis semula sivik dan asal usul di LEM
Kemas kini 26: Menambah pokok tradisi
Kemas kini 27: Membuat ikon baru:^)

Kemas kini 29: Menambah semua sampah untuk akuatik, dan menetapkan ralat lucu dalam contoh (terima kasih, offsidevinko!)
Kemas kini 30: Menambah nota ke setiap entri, jadi anda tahu apa sesuatu DLC datang dari sekilas
Kemas kini 31: Dikemas kini di sini menjadi naga dan tunas
Kemas kini 32: Membuatnya kelihatan cantik:^)
Kemas kini 33: Dikemas kini untuk 3.3
Kemas kini 34: Banyak perubahan kecil terhadap perkara yang diabaikan semasa kemas kini terakhir
Kemas kini 35: Dikemas kini untuk 3.4.2 dan Overlord
Kemas kini 36: Mengubah beberapa definisi dan kedudukan kuno
Kemas kini 37: Dikemas kini untuk 3.5 dan toksoid, tambah seksyen baru untuk ciri -ciri yang terang -terangan dan menyunting kesimpulan
Kemas kini 38: Menambah gambar, kerana saya mahu perkara menonjol lebih banyak
Kemas kini 39: Memperbaiki bahagian contoh
Kemas kini 40: Menambah Nota Mengenai Pekerja Budaya ke Bahagian Etika Kerajaan
.6
Kemas kini 42: Dikemas kini untuk 3.7. Menulis semula, mengulang, dan menyusun semula semua sivik, asal, dan sifat. Cadangan yang dikeluarkan kerana mereka kelihatan berlebihan.
Kemas kini 43: Dikemas kini untuk 3.. Dikemas kini untuk paragon galaksi. Bahagian ditambah dan senarai peringkat untuk ciri -ciri pemimpin.