Petua Starter – Panduan Stellaris – IGN, 6 perkara yang saya ingin saya kenal sebelum memulakan Stellaris | PC Gamer

6 perkara yang saya harap saya kenal sebelum memulakan stellaris

Sebaik sahaja anda menubuhkan planet pertama anda, anda harus memberi tumpuan kepada mendapatkan makanan, tenaga dan mineral sambil menolak sains untuk sedikit. Sebabnya ialah mendapatkan banyak makanan, tenaga dan mineral pada awalnya akan membolehkan anda berkembang dengan pantas, yang akan meningkatkan kekuatan permainan pertengahan anda berbanding dengan empayar lain yang mengambil masa yang lebih lama untuk berkembang.

Petua starter

Apabila anda mula -mula memulakan Stellaris, ia boleh menjadi sangat menggembirakan. Terdapat banyak planet untuk dikunjungi, tempat menuai sumber, dan sekutu atau musuh untuk berkomunikasi. . Di sinilah kita datang, seperti di bawah kita telah menulis beberapa petua yang berguna untuk bukan sahaja membuat sesuatu yang lebih jelas, tetapi juga memberi anda idea tentang apa yang harus diingat semasa bekerja untuk membina empayar anda.

Mulakan dengan rancangan

Langkah pertama untuk berjaya di Stellaris memulakan permainan dengan rancangan. Anda perlu mempunyai idea yang anda ingin menang, dan memilih empayar yang akan membolehkan anda melakukannya. Mahu menjadi agresif dan menghancurkan semua orang yang menentang anda? Kemudian pertimbangkan untuk memilih ciri -ciri seperti militari fanatik yang sangat meningkatkan kekuatan tentera anda.

. Pelbagai ciri yang anda mulakan cukup kuat di kemudian.

. Kami akan mengesyorkan terhadap ini, kerana ia boleh menjadi sangat menggembirakan, dan menjadikan permainan lebih sukar. Apabila terdapat sekumpulan empayar di satu peta, mereka sering bersekutu bersama -sama membentuk pakatan besar. Ini boleh menjadikan perkara jauh lebih sukar daripada jika anda hanya menghadapi beberapa empayar, yang sebahagian besarnya bekerja secara bebas.

Memulakan permainan yang lebih kecil terlebih dahulu juga akan membolehkan anda mempelajari permainan itu pada kadar yang lebih mudah. Terdapat banyak perkara yang perlu diambil dengan Stellaris, jadi perlahan pada mulanya akan membantu anda mendapatkan kaki anda di atas tanah, maka apabila anda merasa bersedia, anda dapat menyelam ke dalam permainan saiz penuh.

Fokus pada pertumbuhan lebih awal

. Sebabnya ialah mendapatkan banyak makanan, tenaga dan mineral pada awalnya akan membolehkan anda berkembang dengan pantas, yang akan meningkatkan kekuatan permainan pertengahan anda berbanding dengan empayar lain yang mengambil masa yang lebih lama untuk berkembang.

Dengan mengorbankan penyelidikan anda pada awal, anda akan dapat berkembang ke beberapa planet baru, dan apabila mereka ditubuhkan, anda akan mempunyai pertengahan permainan sumber sebagai planet baru mula datang dalam talian. Sudah tentu, ini tidak bermaksud untuk melangkaui penyelidikan bersama -sama, tetapi apabila anda mengintai sektor baru untuk membina, atau memutuskan struktur apa yang hendak dibina di planet anda, pertimbangkan untuk bersandar lebih banyak ke arah apa yang dibincangkan di atas, dan bukannya mendapatkan sekumpulan Makmal Sains.

Ia membayar untuk bersahabat

Sama ada anda mahu menghancurkan musuh anda, atau membuat persekutuan yang aman, anda harus sentiasa bertujuan untuk bersahabat pada mulanya. Tidakkah anda mempunyai nikmat untuk membuat sekumpulan musuh ketika empayar anda baru saja bermula, terutama jika orang asing yang anda berkomunikasi jauh lebih kuat dari anda.

Anda tidak perlu bersahabat sepanjang permainan. Sebaik sahaja anda sudah bersedia, hanya berperang dengan sesiapa sahaja yang anda mahukan dan anda tidak perlu risau lagi.

Penyelidikan Selektif

. Dengan begitu banyak pilihan, anda harus berusaha untuk sentiasa memilih perkara yang memuji empayar anda, dan tidak membuang masa hanya merebut setiap teknologi.

Sebagai contoh, mari kita anggap anda membina empayar yang difokuskan sepenuhnya pada kekuatan ketenteraan itu. Semasa meraih penyelidikan baru, anda akan mahu memberi tumpuan kepada perkara seperti enjin baru, perisai, perisai dan senjata. Tambahan dengan perkara seperti saiz tentera laut yang meningkat dan bangunan mineral dan tenaga yang lebih baik. Ini akan membolehkan anda mendapatkan teknologi yang anda perlukan, dan membuat anda lebih awal daripada lengkung teknologi galaksi.

Kerana sifat rawak menyelidik teknologi, kadang -kadang anda akan dipaksa untuk merebut teknologi yang anda tidak perlukan sekarang, atau mungkin pernah. Apabila contoh seperti ini berlaku, cuba ambil teknologi yang akan menjadi yang paling cepat untuk penyelidikan, dan apabila ia selesai, anda boleh memilih yang baru, yang diharapkan lebih baik dengan keperluan anda.

Orang gembira adalah orang yang produktif

Perkara penting yang perlu diperhatikan, ialah setiap planet anda mempunyai nilai kebahagiaan. Anda dapat melihatnya dengan mengklik tab permukaan di planet, dan melayang di atas bar di sebelah setiap individu. Ia memberitahu anda betapa gembira mereka, dan apa yang mempengaruhi.

Adalah bijak untuk mengawasi ini, khususnya ketika anda mula membuat sekutu, menakluki planet dan mengembangkan jangkauan anda. Kebahagiaan boleh berubah -ubah dengan cepat, dan jika empayar anda mula marah dengan anda, ia akan menyebabkan masalah yang dapat meningkat ke dalam peperangan sivil.

Masalah pertama yang akan anda hadapi dengan penduduk yang tidak berpuas hati adalah jumlah pendapatan yang diturunkan. Anda akan mengumpulkan sumber yang lebih sedikit dan lebih sedikit kerana orang anda semakin tidak berpuas hati. Sekiranya anda melihat perkara ini berlaku, pastikan anda mengambil langkah untuk memperbaikinya lebih awal, sebelum masalah lain timbul. .

6 perkara yang saya harap saya tahu sebelum memulakan stellaris

Beberapa perkara untuk dielakkan dan merangkul semasa anda menyelam ke Opera Space Strategi Paradox.

Permainan strategi paradoks mempunyai tabiat kerumitan yang sangat tebal sehingga saya sering tidak menemui mekanik yang sangat berguna sehingga 10, 20, 50, atau bahkan 100 jam. Walaupun varian 4x yang berperisa Stellaris telah membuat usaha yang signifikan ke arah menjadi lebih mudah didekati, saya masih mengalami detik-detik “pasti akan menjadi baik untuk mengetahui itu !

Dalam galaksi yang terbuka dan berubah-ubah, kunci untuk kemenangan adalah memahami semua pilihan di hujung jari anda (atau tip cakar, atau petua tentakel) dan bila menggunakannya. Set penunjuk mudah berikut akan menjadikan anda di landasan yang betul ke empayar galaksi yang berjalan seperti glorfblax yang baik.

Menjajah awal dan kerap

Tutorial dalam permainan sangat bagus untuk banyak perkara, tetapi ia tidak akan memberi anda misi untuk memulakan penjajahan dunia lain sehingga anda mengekalkan keseimbangan positif dalam kedua-dua tenaga dan mineral yang mungkin anda tidak akan terkena sebentar. Pada masa itu, Tentara Salib Jerk-Face Slugs Sistem Pasangan Jauh akan dalam proses merampas semua hartanah utama dan merancang pengambilan anda.

. Anda akan menghabiskan banyak masa di Stellaris dalam warna merah pula. Tenaga adalah sumber untuk mengimbangi, bukan untuk menyimpan. Dan anda akan membuat pelaburan anda kembali berkali. Anda hanya mempunyai tingkap kecil untuk merebut wilayah itu tanpa berperang, dan anda harus memanfaatkannya.

Juga, perhatikan teknologi yang membolehkan anda menjajah planet satu langkah ekologi dari homeworld anda. Mereka akan mempunyai kebiasaan hanya 60% (bermaksud topi 60% kebahagiaan untuk semua pop yang tinggal di sana), tetapi itu tidak cukup buruk sehingga orang akan mula memberontak atau enggan bekerja. Ketidakselesaan mereka akan menjadi keuntungan anda jika anda dapat mengeksploitasi tiga kali lebih banyak planet pada awal.

Jangan terlalu khusus kapal perang anda

Pencipta Empayar memberi anda pilihan untuk bermula dengan peluru berpandu, senjata kinetik, atau laser. Ia menggoda untuk berpegang dengan pilihan itu untuk membina identiti yang kuat dan tematik untuk perlumbaan anda. Tetapi hanya “Laser Guys” atau “The Railgun Dudes” akan membawa anda ke dalam banyak masalah apabila anda bertemu dengan empayar saingan yang mempunyai ruang ruang untuk gunting ruang anda.

Sekiranya anda boleh, sebarkan penyelidikan ketenteraan anda untuk memastikan anda mempunyai pelbagai jenis senjata yang tersedia di peringkat teknologi terkini. Sekurang -kurangnya, anda harus mengikuti perkembangan sesuatu dengan penembusan perisai yang baik (seperti torpedo), sesuatu dengan penembusan perisai yang baik (kebanyakan senjata tenaga), dan beberapa dps tinggi keseluruhan (peluru berpandu atau senjata kinetik akan berbuat baik, bergantung pada keutamaan anda ).

Anda boleh berpakaian sedikit dari setiap reka bentuk, mewujudkan kapal perang umum, atau mengekalkan pelbagai reka bentuk yang lebih khusus bagi setiap kelas kapal dan mengekang pengeluaran pada apa sahaja yang akan membunuh pesaing anda sekarang hingga paling berkesan. Pastikan juga sentiasa mengekalkan campuran saiz senjata yang baik. Kapal perang dengan semua slot senjata besar akan mempunyai masa yang sukar walaupun memukul kapal yang lebih kecil seperti Corvettes, sedangkan sekumpulan kapal pemusnah dengan kebanyakan slot senjata kecil akan berjuang untuk membuat penyok pada orang besar.

Memahami empayar yang jatuh

Empayar Jatuh adalah tamadun kuno yang anda hadapi yang mengawal kawasan kecil ruang dan tidak berminat dengan pengembangan atau penaklukan. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai armada raksasa yang dilengkapi dengan teknologi yang akan meletupkan anda ke debu ruang sehingga ke dalam permainan lewat. Menginap di sisi baik mereka adalah sangat dalam kepentingan terbaik anda, dan tidak sukar jika anda tahu apa yang anda lakukan.

Terdapat empat jenis empayar jatuh yang mungkin anda jalani:

Pemerhati enigmatic adalah xenophil fanatik. Mereka akan meninggalkan anda sendiri selagi anda tidak memperbudak atau menghapuskan kaum lain, dan mungkin menuntut kerajaan anda mengubah dasarnya menjadi lebih baik.

adalah xenophobes fanatik. Mereka berkeras untuk mempunyai zon penampan tetap bintang yang tidak beransur -ansur di antara mereka dan orang lain, dan akan meminta anda menyerahkan mana -mana wilayah yang menceroboh sempadan mereka.

Penjaga suci adalah ahli rohani yang fanatik, melindungi sejumlah planet yang murni, tinggi yang disebut dunia suci di sekitar wilayah mereka. Percubaan untuk menjajah dunia ini akan menanggung murka mereka.

Penjaga pengetahuan .

Empayar yang jatuh akan menghubungi anda jika anda telah menyinggung perasaannya, dan anda mempunyai pilihan untuk menerima tuntutan mereka atau membalas dengan emoji kasar. Sekiranya Empayar Jatuh jauh dari anda, dengan banyak tamadun neutral di jalan, anda mungkin dapat mengabaikannya dengan selamat. Sekiranya mereka dekat, menentang mereka di bahaya anda.

Halaman Semasa: Halaman 1

Buletin PC Gamer

Daftar untuk mendapatkan kandungan terbaik minggu ini, dan tawaran permainan hebat, seperti yang dipilih oleh editor.

Dengan mengemukakan maklumat anda, anda bersetuju dengan Terma & Syarat dan Dasar Privasi dan berumur 16 tahun ke atas.

Stellaris – Petua dan Trik untuk Bermula

Sebelum anda bermain permainan Stellaris, anda pasti ingin mengetahui petua dan cara yang mudah tetapi berguna ini. !

 • Perkara yang perlu diketahui sebelum bermain
  • Memperluas & Pengurusan Planet

  Perkara yang perlu diketahui sebelum bermain

  Tentera & Peperangan

  • Jenis senjata yang berbeza lebih lemah atau lebih kuat terhadap pelbagai jenis pertahanan, jadi apabila menggunakan reka bentuk kapal manual dan mempertimbangkan bagaimana untuk menyiapkan kapal anda, lebih baik memberi tumpuan kepada kelemahan lawan anda. .
  • Gunakan Starbases untuk menyekat chokepoints strategik dan untuk menjaga sempadan anda. Starbase sempadan harus selalu dilengkapi dengan senjata api tambahan dan sebaik -baiknya jawatan mendengar yang membolehkan anda mengesan pergerakan armada berdekatan negara lain.
  • Jangan lupa untuk membuat tuntutan mengenai sistem musuh sebelum mengisytiharkan perang ke atas mereka. Kos Tuntutan Meningkatkan Selanjutnya Tuntutan adalah dari anda.
  • Malah pos asas boleh mempunyai beberapa platform pertahanan yang dibina di sekelilingnya, berguna jika beberapa gangguan kecil seperti lanun terus bersenjata untuk sistem yang sama. Mereka agak mahal dan rapuh tanpa sokongan armada.

  • Pengkhususan planet adalah penting. Koloni boleh ditetapkan untuk menjadi lebih efisien dalam menghasilkan jenis sumber tertentu dan harus memberi tumpuan kepada menghasilkan sumber itu – contohnya dunia teknologi harus diisi dengan penyelidik, dunia menjalin dengan pengeluaran aloi, dan sebagainya. Jawatan koloni secara automatik secara lalai, tetapi yang terbaik adalah memilihnya secara manual.
  • Empire Splawl meningkat dengan saiz empayar anda dan akan mengenakan penalti ke atas kos jika ia melebihi kapasiti pentadbiran. Mempunyai sekurang -kurangnya satu koloni yang didedikasikan untuk birokrat yang meningkatkan keupayaan pentadbiran, terutamanya jika anda merancang untuk berkembang pesat.
  • Mengutamakan sistem meraih dengan planet penjajah yang besar, sistem dengan kuantiti sumber yang tinggi, dan sistem yang menjadikan Chokepoints Hyperlane yang baik. Planet berkualiti tinggi tetapi rendah boleh menjadi berguna kemudian, sama ada melalui terraforming atau populasi mereka dengan robot/spesies yang lebih sesuai.
  • Makanan adalah 100% sumber empayar yang luas, yang bermaksud planet dapat menjana jumlah makanan yang negatif dan masih tumbuh secara normal jika empayar anda sebaliknya menghasilkan makanan yang berlebihan. Makanan yang berlebihan tidak digunakan di luar menjualnya di pasaran galaksi, jadi ia cenderung menjadi yang paling tidak penting dari sumber asas.

  Nasihat Umum

  • . Pastikan armada anda berlabuh di starbase dengan kuarters krew dibina apabila mereka tidak digunakan untuk mengurangkan penyelenggaraan mereka.
  • Agenda umum empayar lain dapat disimpulkan oleh keterangan sifat mereka. “Pencari Rohani” akan menyukai empayar rohani yang lain, dan “pembersih fanatik” mungkin akan cuba membunuh anda pada satu ketika. Hadiah dan tawaran perdagangan yang disengajakan biasanya merupakan satu -satunya cara pada mulanya untuk memperbaiki hubungan, sehingga anda boleh mendapatkan perjanjian yang mula membina kepercayaan.
  • . Ada yang terkunci di belakang teknologi, jadi sangat berguna untuk menentukan jenis endgame yang ingin anda jalani supaya anda dapat memilih teknologi ketika mereka muncul.

  Lebih banyak panduan:

  • Stellaris-Binaan dan Playthrough Rom separa
  • Stellaris – Cara Mencuri Peninggalan Dari Empayar Lain
  • Stellaris – The Ocean Cartel (The Build Guide)
  • Stellaris – Panduan Hutan Gelap
  • Stellaris – Panduan Asimilator Sangat Kompetitif (dengan gambar)