Permainan terbaik seperti Stardew Valley 2023 | Taktik Pocket, permainan terbaik seperti Stardew Valley | PC Gamer

Permainan terbaik seperti Stardew Valley di PC

Akhirnya anda dapat membina plot taman juga, walaupun anda tidak akan menjalankan operasi ladang bersaiz penuh seperti jiran anda Sophie, petani tempatan yang sebenarnya. Portia mempunyai sedikit lagi pertempuran daripada Stardew, dengan penjara bawah tanah untuk pergi ke rompakan dan komponen kerajinan. Ia mempunyai banyak interaksi dengan semua penduduk Portia juga. Sepanjang musim dan bertahun -tahun anda akan berteman dengan dan akhirnya dapat menikahi salah satu daripada penduduk bandar anda yang layak dengan membuat tarikh dan menyampaikan hadiah kepada mereka.

Permainan terbaik seperti Stardew Valley 2023

Dapatkan Farmin ‘, Fightin’, dan Fishin ‘Fun Fix, dengan senarai kami semua permainan terbaik seperti Stardew Valley yang ada sekarang di Nintendo Switch, Android, dan iOS.

Permainan seperti Stardew Valley - Isabelle berdiri di lapangan Stardew Valley dengan salji di belakangnya

Diterbitkan: 6 Sep 2023

Sebaik sahaja anda melangkah ke dunia Stardew Valley yang indah, sukar untuk keluar dari kepala anda. Ia sejuk, kami dapat. Tetapi apa yang berlaku apabila anda melihat semua ada untuk melihat dalam klasik kultus yang dikasihi ini? Baik, bernasib baik, ada banyak yang hebat permainan seperti Stardew Valley Di luar sana, hanya menunggu anda untuk meluncur kembali ke pakaian anda dan ambil pickaxe anda. Oleh itu, kami telah mengumpulkan koleksi pilihan utama kami di telefon bimbit dan suis, sama ada menangkap semangat Stardew, atau mengambil seni pertanian dan kehidupan sim dalam arah yang segar. Dengan bantuan kami, anda akan bermain sehingga lembu pulang.

Sekiranya anda masih tersekat di Stardew, pastikan anda menyemak kandungan Stardew Valley kami yang lain. Kami mempunyai watak Stardew Valley, Stardew Valley Silo, dan Stardew Valley Fish Guides, dan lebih banyak untuk peninjauan anda. Kami juga mempunyai senarai lain seperti ini, termasuk permainan pengembaraan suis terbaik dan permainan terbiar mudah alih terbaik, jika anda mencari lebih banyak barangan segar untuk dimainkan.

Tanpa berlengah lagi, inilah pilihan utama kami untuk yang terbaik permainan seperti Stardew Valley.

Thumbnail YouTube

Pekan Harvest

Dalam mekanik dan estetika terasnya, Town Harvest hampir hampir dengan klon Stardew Valley yang anda dapat tanpa hanya memuat turun Stardew Valley – dan kami bermaksud ini dengan cara yang paling baik. Ia menawarkan banyak keseronokan pixelated, serta timbunan kebebasan dan beberapa elemen RPG yang hebat yang membolehkan anda meneroka dan bermain namun anda mahu. Memupuk ladang anda sendiri melalui empat musim yang berbeza, meneroka, pengembaraan, dan membuat sahabat dengan penduduk bandar dalam sim hidup bersaiz saku ini.

Thumbnail YouTube

Lintasan Haiwan: Horizons Baru

Mari kita hadapi, semua orang perlu bersantai kadang -kadang, dan penyeberangan haiwan: New Horizons sangat sesuai untuk itu. Ia sesuai dengan rang undang -undang jika anda lapar untuk lebih banyak keseronokan Stardew Valley, tetapi dengan sekatan masa dan pertempuran yang kurang, dan lebih banyak penduduk kampung dengan jaring (jika anda adalah salah satu daripada mereka). Bina pulau indah anda, bunga tumbuhan dan pokok, reka bentuk rumah anda, berkawan dengan makhluk comel yang bergerak, dan ketagih dengan memancing yang baik. Apa lagi yang boleh anda minta?

Jika anda menuju ke percutian pulau anda sendiri, pastikan anda menyemak penyeberangan haiwan kami: penduduk New Horizons sebelum anda sampai di sana.

Thumbnail YouTube

Kem Pocket Crossing Haiwan

Walaupun tidak begitu kompleks seperti cakrawala baru, kem poket menyeberang haiwan adalah cara terbaik untuk mendapatkan stardew/ac anda dalam perjalanan. Sekali lagi, anda mendapat peluang untuk membina tapak perkhemahan anda dan menyesuaikan kemping anda, tetapi dengan lebih banyak mekanik yang dilucutkan yang membolehkan anda menyerap keseronokan dalam ketulan kecil, terbiar, bersaiz gigitan.

Thumbnail YouTube

Master Harvest: Ladang Sim

Hark! Ini satu lagi sim ladang pixelated! Berikutan kematian bapa saudara anda, anda mewarisi ladangnya dan memutuskan untuk masuk (bunyi biasa?). Malangnya, dia mengumpulkan hutang yang cukup besar sebelum dia menendang baldi, dan kini terpulang kepada anda untuk membayar tiran perniagaan tempatan. Ia bukan semua azab dan kesuraman walaupun – dengan sistem penuaian, perayaan, haiwan, perlombongan, dan banyak lagi, ada banyak untuk mengalihkan perhatian anda dari ancaman kapitalisme. Anda juga mendapat pilihan bujang dan bujang yang berbeza, yang boleh anda berkawan dan menikahi gaya Stardew. Bagus.

Thumbnail YouTube

Ladang: puteri sassy

Adakah permainan dengan nama lain tidak berbau manis? Nah, pasti, tetapi mereka pasti menarik kami dengan nama ‘The Farm: Sassy Princess’. Sim ladang pixelated yang comel ini telah menuai tanaman, menetap di dalam keluarga baru, menyelesaikan pencarian, dan, tentu saja, memancing. Nikmati pengalaman yang menyeronokkan dan santai di telefon anda bila -bila masa anda ingin melarikan diri dari kehidupan sibuk anda, dan menjadi puteri sassy muktamad (walaupun editor kami boleh melawan anda untuk tajuk itu).

Thumbnail YouTube

Penjaga kubur

Spooky, rangka menakutkan menjadikan semuanya lebih menyeronokkan. Menggalakkan dirinya sebagai ‘pengurusan perkuburan zaman pertengahan yang paling tidak tepat sepanjang masa’ (saya pasti terdapat banyak persaingan di pasaran itu), yang satu ini mengambil Stardew Valley bergetar ke kubur, ketika anda membina dan mengekalkan tanah perkuburan anda sendiri. Potong kos dengan apa jua cara yang diperlukan, dan gunakan apa -apa sumber yang anda dapati, melakukan semua yang anda boleh untuk menjadikan perniagaan anda berjaya – ini adalah permainan tentang semangat kapitalisme, selepas semua. Oh, itu juga mengenai cinta. Dan penjara bawah tanah merangkak. Dan dilema etika. Dan pertanian organ. Katakan saja ia agak gelap, lidah-lidah humor?

Penjaga kuburPenjaga kubur Penjaga kubur Nintendo $ 19.99 $ 9.99 Beli di sini! Rangkaian N memperoleh komisen afiliasi daripada jualan yang layak.
Dua tangkapan skrin permainan ladang rilakkuma

Ladang Rilakkuma

Awak beruang comel. Anda mempunyai ladang. Anda membesar barang kemudian menjadikannya makanan yang lazat. Anda menghiasi tanah anda dan berkawan dengan makhluk comel yang lain. Itu super kawaii. Apa lagi yang anda mahukan?

Thumbnail YouTube

Forager

Impian sering bermula kecil, dan asas anda pasti bermula kecil di forager. Tetapi jangan risau, ia tidak kekal seperti itu. Bina, Kerajinan, Selesaikan Teka -teki, Dan … Baiklah, Forage (Duh) – Dunia adalah tiram pixelated kecil comel anda.

Forager

Forager Forager Nintendo $ 19.99 Beli di sini! Rangkaian N memperoleh komisen afiliasi daripada jualan yang layak.

Thumbnail YouTube

Lendir Rancher: Edisi Plortable

Bersedia untuk turun dan mengasyikkan semasa anda menghidupkan beberapa slimes? Lendir Rancher menjemput anda untuk melangkah ke kasut lendir Beatrix LeBeau, seorang peternak muda yang menonjol yang menetapkan misi untuk membina kehidupan baru jauh, jauh-jauh, jauh, tepat, tepat, tepat,. Sama ada anda menanam tanaman untuk memberi makan slimes kecil yang comel tetapi tamak, meneroka dunia yang luas, menyelesaikan penyelidikan, atau mencari barang -barang, selalu ada sesuatu untuk membuat anda sibuk dalam dunia yang bersemangat dan maya ini.

Untuk menghilangkan pengembaraan anda yang comel, lihat Panduan Slimes Rancher Slime kami.

Lendir Rancher: Edisi Plortable

Lendir Rancher: Edisi Plortable Lendir Rancher: Edisi Plortable Nintendo $ 24.99 Beli di sini! Rangkaian N memperoleh komisen afiliasi daripada jualan yang layak.

Thumbnail YouTube

Moonlighter

Kebanyakan pekerja runcit dapat bersimpati dengan protagonis moonlight. Semasa mengisar sehingga boleh menjadi baik dan cantik, mudah untuk jangka masa yang lebih lama untuk sesuatu yang lebih. Nasib baik, permata kecil ini menawarkan banyak perkara yang perlu anda lakukan apabila anda turun dari lantai kedai – dengan timbunan peluang untuk keluar ke dunia yang luas, berjuang dengan gaya, menghidangkan khazanah, dan membuka pintu ke dunia yang berbeza. Cukup keren, ya?

Moonlighter

Moonlighter Moonlighter Nintendo $ 24.99 Beli di sini! Rangkaian N memperoleh komisen afiliasi daripada jualan yang layak.

Thumbnail YouTube

Kisah taman

Kisah Taman Menawarkan Banyak Farmin ‘, Foragin’, Fightin ‘, dan Fishin’ Fun, semuanya dari perspektif buah beri yang comel,. Menyatukan komuniti yang rosak sebagai Guardian yang baru dilantik oleh Grove, ketika anda melintasi dunia yang cantik, membina semula rumah anda, membantu rakan-rakan buah anda, dan melawan reput invasif yang mengancam tanah. Ia comel, ia menawan, dan ia selesa.

Kisah taman

Kisah taman Kisah taman Nintendo $ 19.99 Beli di sini! Rangkaian N memperoleh komisen afiliasi daripada jualan yang layak.

Thumbnail YouTube

Kisah Musim: Perintis Bandar Zaitun

Melangkah kembali ke akar kaya Stardew’s Farming With Friends Mechanics yang kita semua suka begitu banyak, Story Story of Seasons siri melanda suis dengan perintis bandar zaitun. Cenderung untuk tanaman dan haiwan, menuai ganjaran buruh anda, berteman, dan jatuh cinta, kerana anda mengalami kehidupan petani yang indah seperti yang lain.

Thumbnail YouTube

Terraria

Sebilangan besar daripada anda harus biasa dengan Terraria sekarang, dan jika anda tidak – apa yang anda tunggu? Klasik pixelated, pixelated ini mempunyai banyak penjara bawah tanah untuk diterokai, bos untuk mengalahkan, dan timbunan penyesuaian dan medan yang boleh diubah, membolehkan anda membina rumah (atau kampung) impian anda dan mengisi dengan rakan-rakan dan khazanah. Untuk bantuan pengembaraan Terraria anda, pastikan anda melihat panduan kami! Kami mempunyai Terraria NPC, sayap terraria, bos terraria, dan banyak lagi.

Terraria

Terraria Terraria Nintendo $ 29.99 $ 14.99 Beli di sini! Rangkaian N memperoleh komisen afiliasi daripada jualan yang layak.

Thumbnail YouTube

Yonder: The Cloud Catcher Chronicles

Pengembaraan yang menakjubkan dan ajaib yang menggabungkan semua elemen Stardew Valley kegemaran anda, dari pertanian hingga pengembaraan, semuanya dalam grafik 3D yang cantik dan terang. Yonder: The Cloud Catcher Chronicles meletakkan anda di kasut wira Gemea, ketika anda meneroka syurga pulau semulajadi dengan persekitaran yang indah mulai dari puncak yang tinggi, snow-capped ke pantai yang hangat, cerah. Dapatkan makhluk tersembunyi dan aneh yang dikenali sebagai sprite, gunakan kuasa mereka untuk membersihkan kecantikan alam dan memulihkan keindahan alam, barter dengan penduduk tempatan, makanan ternakan, kerajinan, dan tumbuh dalam tajuk yang indah ini.

Yonder: The Cloud Catcher Chronicles

Yonder: The Cloud Catcher Chronicles Yonder: The Cloud Catcher Chronicles Nintendo $ 29.99 Beli di sini! Rangkaian N memperoleh komisen afiliasi daripada jualan yang layak.

Dan itu sahaja untuk senarai permainan terbaik kami seperti Stardew Valley. Kami harap anda bersenang -senang dalam pengembaraan pertanian anda yang seterusnya! Untuk lebih banyak cadangan kami, pastikan anda menyemak senarai permainan mudah alih terbaik kami dan permainan suis terbaik untuk mencari sesuatu yang segar untuk dimainkan, hari ini.

Lebih banyak dari taktik poket

Tilly Lawton Tilly mempunyai ijazah dalam kesusasteraan dan pengalaman Inggeris yang bekerja di sebuah rumah penerbitan dan sebagai penulis lepas. Dia menyertai taktik poket sebagai penulis kakitangan pada tahun 2021, dan mendapat lencana editor panduan berkilatnya pada tahun 2023. Dia menghabiskan masa lapangnya meneroka Genshin Impact dan Honkai Star Rail, mengalahkan permainan indie, atau teori tentang permainan seram seperti FNAF, Resident Evil, dan Poppy Playtime. Dia seorang ibu yang bangga dengan kucing yang dinamakan sempena Xiao Genshin Impact, menganggap Axel Kingdom Hearts adalah watak fiksyen terbaik sepanjang masa, dan mengetahui lebih lanjut mengenai Roblox daripada dia suka mengakui.

Permainan terbaik seperti Stardew Valley di PC

Permainan seperti Stardew Valley telah berakar pada PC dan sekarang anda mempunyai pilihan ladang dan bandar anda untuk menghidupkan semula.

Permit ramuan

(Kredit Imej: Media Masshive)

Biji hidup sims telah dijahit dan sekarang ada lagi permainan seperti Stardew Valley di PC daripada yang mungkin saya dapat bermain. Lama berlalu adalah hari-hari tahun 2016 ketika Stardew mula-mula menghidupkan semula Genre Sim Ladang dan Town yang ditinggalkan sebahagian besarnya dalam bayang-bayang siri Harvest Moon yang terikat pada masa kini, permainan Harvest Moon, Kisah Pengganti Rohani mereka, dan berpuluh-puluh Indie Game riffs on farming dan friending semuanya boleh didapati di PC.

Panduan Stardew Valley

Pada tahun-tahun awal senarai ini, pemilihan adalah tipis dan kami menetap untuk permainan bertarung yang bersebelahan yang mempunyai kerajinan atau musim, tetapi tidak selalu Cukup Apa yang saya mahukan. Tidak ada kekurangan permainan gaya stardew di PC sekarang, dengan lebih banyak lagi dalam pembangunan. Ada yang lebih fokus untuk membina hubungan dan menghidupkan semula sebuah bandar sementara yang lain adalah mengenai tanaman dan kerajinan. Mana-mana hujung Stardew Valley yang anda sukai, ada permainan lain seperti dalam senarai kami untuk membuat anda bermain untuk hanya satu lagi hari dalam permainan.

Sekarang ada banyak pilihan untuk dipilih, ada yang tidak dapat dielakkan lebih baik dan lebih buruk daripada yang lain. Kami telah mengumpulkan senarai permainan gaya stardew terbaik yang tersedia supaya anda boleh memilih rumah mana yang akan dimasukkan ke dalam akar.

Sekiranya anda sudah mengunyah lot, berikut adalah beberapa permainan seperti Stardew di PC hanya di kaki langit:

Akar Pacha

PC Gamer mendapat punggung anda

Pasukan kami yang berpengalaman mendedikasikan berjam -jam untuk setiap ulasan, untuk benar -benar sampai ke hati yang paling penting bagi anda. Ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana kita menilai permainan dan perkakasan.

Dikeluarkan: 2023 | Pemaju: Soda Den | Wap

Selain daripada penetapan zaman batu, akar pacha pasti sim hidup paling dekat dengan Stardew Valley dalam beberapa ketika. Ia mempunyai gaya seni yang agak serupa, penduduk kampung, perayaan, memancing, pertanian, gua untuk diterokai, dan banyak lagi. Ini benar -benar stardew dengan jam beribu -ribu tahun. Pacha tidak dapat mencari jalannya sendiri walaupun dengan sistem penjagaan haiwan yang sedikit lebih kompleks, pengairan, dan konsep yang sangat kemas untuk membuka kunci teknologi baru sebagai idea yang dikandung oleh klan anda. Digabungkan dengan beberapa kualiti hidup perubahan seperti peta yang sebenarnya menunjukkan di mana NPC berada, Pacha kini menjadi tempat terbaik untuk bermula jika anda hanya ingin memainkan rasa stardew baru.

Permit ramuan

Dikeluarkan: 2022 | Pemaju: Media Masshive | Wap

Permit Ramuan mungkin bukan mengenai pertanian, tetapi ia mempunyai semua penghuni, hubungan, pertempuran, dan menaik taraf permainan Stardew Style. Sebagai ahli kimia baru di Moonbury Village, anda mendapat tangan anda penuh mengatasi ketidakpercayaan penduduk bandar, menyembuhkan anak perempuan Datuk Bandar, dan memancarkan klinik perubatan lama yang usang. Daripada tanaman, anda memakan dan berjuang untuk bahan -bahan di luar bandar dan membawa mereka kembali untuk membuat ramuan kuratif di kawah anda untuk banyak penyakit semua orang. Juga, anda mempunyai anjing peliharaan yang mengikuti anda, yang saya dapati sangat penting.

Disney Dreamlight Valley

Dikeluarkan: (Akses Awal) 2022 | Pemaju: Gameloft | Wap

Sekiranya anda mempunyai kesukaan untuk filem animasi Disney, Dreamlight Valley adalah cara untuk pergi. Ia sedikit trend ke arah penyeberangan haiwan pada mulanya, seperti yang anda jagukan untuk mengurus dan menaik taraf seluruh bandar, bukan hanya tanah anda sendiri. Tetapi Dreamlight Valley mempunyai kisah utama yang betul, hubungan watak individu, dan jika anda mahu, a banyak pertanian. Orang -orang yang menikmati dengan susah payah merancang ladang Stardew Valley yang sempurna tidak akan mempunyai masalah untuk disedut ke dalam merancang seluruh pulau, sama ada itu bermakna jalan halaman yang comel membina atau ladang gergasi tanaman yang dioptimumkan.

Lendir Rancher 2

Dikeluarkan: (Akses Awal) 2022 | Pemaju: Monomi Park | Wap

Slime Rancher Sequel adalah satu lagi permainan yang sangat comel mengenai lendir lendir Beatrix Lebeau. Kali ini dia menuju ke sebidang tanah baru: jauh, jauh di Pulau Rainbow. Sekali lagi, Beatrix mesti membina kandang untuk slimesnya dan menanam banyak tanaman dan chickadoos untuk menjaga mereka dengan baik, dan menggabungkan jenis baru slimes ke dalam jenis khas. Lendir Rancher tidak mempunyai tumpuan yang sama pada hubungan dengan NPC yang dilakukan oleh permainan jenis Stardew yang lain, tetapi ia mempunyai banyak penjelajahan dan bangunan asas.

Kehidupan abadi

Dikeluarkan: (Akses Awal) 2022 | Pemaju: Yifang Studio | Wap

Dalam gaya fiksyen genre penanaman, kehidupan abadi adalah pertanian dan bandar sim tentang menyertai klan mazhab Guiyun sebagai pakar tanaman baru mereka. Malangnya bandar ini dimusnahkan dengan betul ketika anda tiba, jadi sekarang anda akan membantu membina semula – pembukaan yang lebih dramatik daripada kampung -kampung yang tipikal perlahan -lahan menurun dari kehidupan lain Sims. Seperti biasa, ada pertanian, memancing, berkawan, dan berjuang untuk dilakukan untuk membina semula.

Dinkum

Dikeluarkan: (Akses Awal) 2022 | Pemaju: James Bendon | Wap

Okay peminat stardew, anda mempunyai cukup ayam dan lembu dan domba sahaja, betul? Dinkum adalah sebuah bandar dan ladang ladang berdasarkan pedalaman Australia, jadi anda juga mempunyai kanggaru, crocs, dan wombat gergasi juga. Dinkum sudah berakhir pada akhir penyeberangan haiwan spektrum ini, dengan lebih fokus pada Bug-Catching daripada pertempuran. Anda akan menghiasi rumah anda, merancang bandar, dan memilih biomes terbaik untuk tanaman anda juga.

Littlewood

Dikeluarkan: 2020 | Pemaju: Sean Young | Wap

Littlewood banyak comel, dengan jenis muzik yang sama yang membuat anda berasa gembira semasa bermain Stardew. Ia mempunyai senarai kerja yang panjang yang anda akan kenali: pertanian, perlombongan, penangkapan bug, memasak, kerajinan, dan sebagainya. Anda juga mempunyai lebih banyak kawalan ke atas topologi bandar anda, yang bermaksud menyesuaikan susun atur ke standard anda. Dengan penduduk kampung untuk merekrut, sebuah muzium untuk mengisi, dan bangunan untuk merancangnya hampir sama dengan penyeberangan haiwan PC kerana ia adalah stardew.

Kisah Doraemon Musim

Dikeluarkan: 2019 | Pemaju: Hebat Inc., Brownies Inc.| Wap

Seperti Harvest Moon, Kisah Musim Tidak Pernah Berjalan ke PC sehingga ia dipasangkan dengan Paling Tidak Sahabat: Protagonis Manga Muda dari tahun 70 -an. Doraemon Story of Seasons mengambil pengembaraan kehidupan pastoral ke dalam suasana yang penuh dengan persekitaran Jepun yang jelas tidak seperti bulan panen dan kebanyakan derivatifnya yang lebih banyak “di mana -mana” di luar bandar.

Penjelmaan kisah musim ini mempunyai Noby dan kawan -kawannya melakukan semua aktiviti kehidupan luar bandar yang biasa seperti menanam ladang tanaman, berteman, memasak, dan menghadiri perayaan di bandar Natura. Gaya Visual Watercolornya yang menggemaskan adalah perubahan yang dialu-alukan dari kisah lain musim permainan yang telah mengekalkan estetika 3D gaya Harvest Moon.

Pada masa sejak permainan Doraemon, dua permainan SOS rasmi juga telah dilancarkan di PC: Perintis Olive Town dan Remaja Remaja Mineral Town. Tetapi seperti Permainan Bulan Harvest yang baru, sejarahnya tidak bersaing dengan kualiti semua penghormatan genre yang sangat baik dalam senarai ini.

Masa saya di Portia

Dikeluarkan: 2018 | Pemaju: Pathea Games | Wap

Waktu saya di Portia adalah sim bandar 3d yang jarang berlaku dari sekumpulan yang berakhir seperti Stardew Valley dengan cara legenda Zelda: Wind Waker. Di pulau kecil Portia, ayahmu meninggalkan akta itu ke bengkel lamanya. Daripada hanya tanaman yang tumbuh, anda akan mengumpulkan dan menyempurnakan sumber dari seluruh pulau untuk memenuhi kontrak yang diminta oleh penduduk tempatan. Sistem kerajinannya sangat bersarang, dengan kebanyakan resipi yang memerlukan suite mesin khas untuk dibina dan diletakkan di halaman bengkel.

Akhirnya anda dapat membina plot taman juga, walaupun anda tidak akan menjalankan operasi ladang bersaiz penuh seperti jiran anda Sophie, petani tempatan yang sebenarnya. Portia mempunyai sedikit lagi pertempuran daripada Stardew, dengan penjara bawah tanah untuk pergi ke rompakan dan komponen kerajinan. Ia mempunyai banyak interaksi dengan semua penduduk Portia juga. Sepanjang musim dan bertahun -tahun anda akan berteman dengan dan akhirnya dapat menikahi salah satu daripada penduduk bandar anda yang layak dengan membuat tarikh dan menyampaikan hadiah kepada mereka.

Sekuel Portia, My Time di Sandrock, berkongsi formulanya dalam suasana barat dan bukannya sebuah pulau.

Buletin PC Gamer

Daftar untuk mendapatkan kandungan terbaik minggu ini, dan tawaran permainan hebat, seperti yang dipilih oleh editor.

Dengan mengemukakan maklumat anda, anda bersetuju dengan Terma & Syarat dan Dasar Privasi dan berumur 16 tahun ke atas.