Permainan terbaik seperti Rimworld dan Kerdil Kubu | Pcgamesn, 10 permainan strategik seperti Rimworld | Diamondlobby

10 permainan strategik seperti rimworld

Ia mungkin mempunyai lebih banyak persamaan dengan FTL atau menangis matahari daripada Rimworld yang betul, tetapi ini bukan Roguelike. Ia juga memaparkan “sistem gas simulasi” yang, walaupun kemas, bukan sesuatu yang saya harapkan akan disebut-sebut sebagai ciri jualan permainan. Tapi hei, awak adalah di angkasa. Pemindahan udara yang cekap dan selamat mungkin sangat penting dalam kekosongan.

Permainan terbaik seperti Rimworld dan Kerdil Kubu

Jadi, anda mahukan beberapa Permainan seperti Rimworld? Seperti yang dikatakan Charles Caleb Colton pada zaman Commodore 64: “Imitasi adalah bentuk pujian yang tulus”. Tetapi apa yang mesti diingat adalah bahawa tanpa tiruan kita tidak akan mempunyai inovasi, dan tanpa inovasi, kita tidak akan mempunyai pelbagai.

Kubu Kerdil, Ikonik untuk Gameplay yang mendalam dan Grafik ASCII, sebenarnya berinovasi pada permainan seperti King of Dragon Pass. Yang lebih tua tetapi hanya sebagai pengurus klan berasaskan teks klasik hampir tidak dapat dikenali dengan pembina bandar moden kita, tetapi pengaruhnya masih dirasakan. Kubu kerdil sejak itu telah memberi inspirasi kepada generasi baru pembina bandar terbaik dan permainan pengurusan terbaik naratif.

Walaupun versi Kubu Kerdil Percuma hebat, UI yang Arcane dan Reka Bentuk Los-Is-Fun mematikan banyak pemain yang berpotensi. Jadi reka bentuk telah diinovasi dan bersama -sama datang Rimworld, tetapi sekarang Rimworld telah bertahun -tahun dan sudah tiba masanya untuk melihat apa inovasi baru sejak itu. Mari kita sampaikan kepada anda permainan utama kami yang seperti Rimworld dan Kubu Kerdil bagi mereka yang menginginkan lebih banyak, tetapi berjuang untuk mengetahui di mana hendak melihat.

Ini adalah permainan terbaik seperti Rimworld dan Kubu Kerdil:

Pergi abad pertengahan

Pergi Medival menggabungkan pembinaan bandar dengan mekanik survival koloni, yang menawarkan edisi abad pertengahan rimworld dan kerdil etos. Anda bertanggungjawab terhadap penyelesaian usia gelap yang bergelut, muncul dari abu wabak yang menghapuskan kebanyakan penduduk. Anda mesti membina kubu anda dan mengembangkan ke padang gurun untuk menjalin masa depan yang lebih baik untuk rakyat anda.

Simulator penanaman yang menakjubkan

Sekiranya Rimworld didasarkan pada mitologi Asia, ia mungkin akan kelihatan seperti simulator penanaman yang luar biasa. Kini tersedia di Steam dengan Penyetempatan Barat Penuh, anda juga boleh memulakan perjalanan ajaib untuk membina semula mazhab anda melalui latihan dan penanaman minda dan jiwa.

Ia mempunyai gaya rimworld 2D atas ke bawah, sementara juga menawarkan banyak sistem pengurusan yang mendalam untuk menenggelamkan gigi anda. Anda perlu merekrut perantis baru dan berurusan dengan mazhab saingan dalam usaha anda untuk pencerahan dalam dunia fiksyen ini yang diilhamkan oleh falsafah Buddha dan Tao.

Pemandangan atas istana yang aneh. Di sana

Feudal Pertama

Untuk sementara waktu, feudal pertama digunakan untuk menjadi permainan pertama yang stim disyorkan di halaman kedai rimworld. Ia mempunyai beberapa elemen yang sama: anda mengumpul sumber, meja kerja kraf, dan membina bengkel dan rumah dengan meletakkan dinding, pintu, dan lantai. Anda juga mengawal penduduk kampung, memberi mereka tugas dan alat dan memenuhi keperluan mereka untuk makanan dan tidur.

Feudal Pertama tidak hanya menyalin formatnya. Sebaliknya, ia lebih seperti RPG membina bandar di mana anda mengawal watak dan mesti membina bandar dengan memimpin penduduk kampung berbanding dengan pengawas omniscient Rimworld. Konsepnya baik, meletakkan anda di dalamnya dengan penduduk kampung secara teorinya menambah lebih banyak pelaburan ke dalam tanah jajahan. Walau bagaimanapun, pada masa itu ia dapat merasa lebih seperti permainan pertahanan menara. Sudah akses awal sejak akhir tahun 2017, tetapi mungkin juga baik jika anda suka Factorio.

Dizoum memandangkan istana. Kebanyakan penghuni sedang bersiap untuk berperang

Raja di bawah gunung

Raja Di Bawah Gunung adalah untuk Rimworld Apa Neanderthal kepada kami dan kedua -duanya dapat mengesan keturunan mereka terus ke Kubu Kerdil. Kickstarter menjanjikan pengalaman bahawa untuk semua niat dan tujuan adalah sama dengan Rimworld kecuali dengan pembalut fantasi yang tinggi dan beberapa mata jualan yang unik. Pertama, anda orang kerdil! Yay!

Seperti yang kini berdiri King di bawah gunung merasakan lebih dekat dengan arkitek penjara dengan perabot yang tersedia untuk bilik yang diputuskan oleh apa ‘zon’ mereka bukan sebaliknya. Itu bukan perkara yang buruk walaupun ia bermakna UI disimpan sederhana dan mudah.

Beberapa rumah dikelilingi oleh pokok -pokok yang diperuntukkan untuk dicincang. Pemberitahuan berganda berada di bahagian atas kanan tentang penduduk kampung mengumpul makanan dan air

Civitatem

Civitatem sama dengan feudal pertama kerana anda mendapat avatar yang hadir secara fizikal di dunia tetapi tidak banyak berlepas dari keturunan rimworld dan membuat anda berada dalam kedudukan yang maha kuasa anda. Ia juga serupa dengan Rimworld kerana gaya seni hampir sama tetapi itu sejauh mana ia berjalan.

Civitatem lebih seperti pembina bandar sadis yang dibuang walaupun dengan tumpuan yang lebih ketat. Ia juga mendapat flak kerana mempunyai penampilan generik nampaknya mempunyai beberapa idea asal di bawah tudung dengan janji-janji “permainan mini penerokaan” untuk mencari penempatan lain.

Sebagai alternatif, anda mungkin juga menyukai Dinasti Abad Pertengahan, yang juga merupakan permainan survival dan pembina dunia terbuka, tetapi ia sepenuhnya 3D dan menyerupai kehidupan adalah feudal lebih daripada yang rimworld atau kerdil benteng.

Sekumpulan orang yang terselamat mempunyai tunda di kapsul mereka

Oksigen tidak termasuk

Mungkin nama terbesar dalam senarai ini, dan yang paling banyak peminat Rimworld akan didengar sebelum ini, oksigen tidak disertakan adalah salah satu alternatif terbaik yang boleh kita cadangkan.

Tukar bahagian atas ke bawah untuk sampingan, oksigen tidak termasuk meletakkan anda yang bertanggungjawab ke atas asas asteroid yang penuh klon dan menguasai kesukaran sehingga 11. Tidak puas dengan hanya menguruskan keadaan mental dan kesihatan fizikal kolonis, anda juga bertanggungjawab menangani suhu, kualiti air, dan pencemaran. Letakkan bilik mandi di sebelah takungan? Ya, semua orang akan sakit.

Pada mulanya saya merasakan bahawa oksigen tidak termasuk terlalu sukar dan tidak sedikit cara dalam kandungan tetapi Klei terus mengemas kini pada kadar yang panik dan telah berkembang dan bertambah baik setiap bulan.

Cabaran terbesar adalah menguruskan suhu yang semakin meningkat atau jatuh, bergerak gas, dan berurusan dengan pembentukan cecair yang tercemar dari kolonis kecil. Segala-galanya mengenainya penuh dengan watak dari pembentukan air mata dari replika sedih dengan cara mereka melengkung seperti kucing di tempat tidur mereka.

Space Haven

Ini adalah kad liar lain kerana perbandingannya dengan Rimworld sedikit, tetapi ia adalah salah satu permainan yang disyorkan di halaman kedai Rimworld. Space Haven adalah sim koloni/survival yang ditetapkan di ruang angkasa. Anda dapat membina ‘syurga’ anda dengan cara yang anda mahukan, dan mesti pergi untuk meneroka galaksi yang dihasilkan secara prosedur untuk mencari krew baru, sumber, bekalan, dan, secara penting, rumah baru.

Ia mungkin mempunyai lebih banyak persamaan dengan FTL atau menangis matahari daripada Rimworld yang betul, tetapi ini bukan Roguelike. Ia juga memaparkan “sistem gas simulasi” yang, walaupun kemas, bukan sesuatu yang saya harapkan akan disebut-sebut sebagai ciri jualan permainan. Tapi hei, awak adalah di angkasa. Pemindahan udara yang cekap dan selamat mungkin sangat penting dalam kekosongan.

Bertahan selepas itu

Surviving the Aftermath tidak mempunyai tetapan sempadan Rimworld, atau suramnya mengambil kehidupan pedalaman antara bintang, tetapi ia adalah permainan tentang membina koloni dan bertahan di dunia yang keras. Dalam kes permainan ini, anda cuba membimbing dan melindungi sekumpulan orang yang selamat dari kiamat.

Salah satu kekuatan permainan ini ialah ‘acara’ boleh menjadi apa sahaja yang anda mahukan: Sebelum memulakan setiap permainan yang anda dapat lakukan beberapa set yang akan menentukan jenis peristiwa yang anda dapatkan (sangat rimworld), betapa buruknya kiamat itu , bagaimana bencana kerap berlaku, dan sebagainya. Kekuatan lain termasuk lapisan strategik di mana anda boleh keluar, meneroka, bertemu koloni lain dan juga melawan penyamun. Ia masih dalam akses awal, tetapi ia mendapat kemas kini besar biasa setiap beberapa bulan dan membentuk dengan baik.

Menggunakan visual baru yang akan datang tidak lama lagi, gunung ini mempunyai beberapa penampakan dan asrama untuk orang kerdil. Lava di timur sedang disekat, walaupun ia

Kubu Kerdil Steam

Satu -satunya perkara yang lebih baik daripada permainan seperti Kubu Kerdil … adalah Kubu Kerdil itu sendiri! Ini adalah sedikit entri nakal tetapi perlu diingat bahawa pelepasan stim Kubu Kerdil bukanlah tepat permainan yang sama yang dibincangkan oleh legenda. Pemaju Bay 12 merumuskan tabiat beberapa pemain dengan memberikannya pek kulit rasmi yang akan membolehkan grafik setanding dengan mana -mana pengganti moden.

Para pemaju juga melihat menambah ciri -ciri premium tambahan yang bertemakan sekitar membuat versi Kubu Kerdil untuk penonton yang lebih arus perdana, walaupun ia cukup memainkan sama dan akan dikemas kini selaras dengan versi klasik. Kubu Kerdil di Steam termasuk permainan asal dalam semua kemuliaan retro, serta mod berkulit seperti ‘Fortress’ dan ‘Adventure’.

Dan di sana anda memilikinya, permainan terbaik seperti rimworld. Anda mungkin ingin menyemak senarai permainan strategi terbaik jika anda ingin kekal dalam genre permainan ini. Sekiranya anda ingin mencuba sesuatu yang sama sekali berbeza, kami sangat mengesyorkan menyemak senarai permainan PC terbaik kami.

Anna Blackwell Freelance Writer yang Suka Semua Perkara Permainan Papan, RPG, Wargames, dan Pemandangan Permainan Indie Secara Umum. Juga pereka permainan.

10 permainan strategik seperti rimworld

Diamondlobby

Rimworld adalah pengalaman permainan yang unik, terutamanya ketika bercerita. Cara ia mensimulasikan seluruh dunia permainan dan orang ke keperibadian mereka, ciri -ciri, dan matlamat mereka membolehkan cerita yang tidak berkesudahan.

Buangkan bahawa dengan cuba menjaga mereka semua hidup di tanah jajahan di planet asing, pastikan mereka semua berpuas hati – ia boleh menghasilkan beberapa senario lucu (atau tragis). Ia mudah salah satu tajuk terbaik dalam genre simulasi survival, dan senarai kami akan membantu anda mencari permainan seperti itu.

Dari permainan rimworld-esque yang ditetapkan dalam dunia yang diilhamkan oleh Cina yang fantastik untuk menguruskan kerajaan kerdil, senarai ini telah anda lindungi. Berikut adalah 10 permainan strategik terbaik seperti Rimworld untuk diperiksa hari ini.

Navigasi cepat tunjukkan

Kubu kerdil

Tersedia di PC (Windows, Mac OS X, Linux).

Kubu kerdil

Mari kembali ke permainan yang memulakan semuanya. Artikel ‘permainan seperti rimworld’ akan lengkap tanpa kubu kerdil. Ia adalah datuk genre, dan ia mempelopori gaya permainan!

Sehingga hari ini, ia masih menawarkan mekanik permainan yang mendalam dan simulasi dunia berbanding dengan permainan lain yang dibuat. Terdapat sebab Kubu Kerdil telah memerintah tertinggi sejak dibebaskan pada tahun 2006.

Rimworld mengambil banyak inspirasi dari kubu kerdil, dan sebenarnya percubaan untuk membuat permainan lebih mudah diakses. Itu sahaja harus menjadi alasan yang anda perlukan untuk memberikan benteng kerdil.

Sekiranya anda menikmati Rimworld untuk bercerita yang muncul, kubu kerdil melakukannya dengan lebih baik. Aspek simulasi sangat kompleks, pada satu ketika semua kucing di kubu kerdil semakin mabuk! Sekiranya bahagian kegemaran anda dari Rimworld adalah cerita yang luar biasa dan aneh yang boleh berlaku – anda berada di dunia ketawa dan keseronokan tanpa had dengan Kubu Kerdil.

Dengan itu dikatakan, Kubu Kerdil mempunyai keluk pembelajaran yang lebih curam, tetapi itu menjadikannya lebih bermanfaat. Terdapat juga banyak panduan dalam talian, dan mod yang boleh anda muat turun.

Seperti yang dicadangkan oleh tajuk, anda membina koloni kubu dan kerdil. Permainan ini juga percuma! Ia tidak akan menyakitkan dompet anda untuk memuat turunnya dan mencubanya.

Sekiranya anda menyukai tema Viking, Dark Age yang Dwarf Fortress, kami juga mengesyorkan permainan kami seperti senarai Valheim untuk melihat lebih banyak lagi.

Dunia yang tidak nyata

Tersedia di PC (Windows, Mac OS X, Linux).

Permainan seperti Rimworld

Unreal World adalah permainan yang menghairankan bahkan bahkan benteng kerdil. Walaupun ia bukan permainan pengurusan koloni, ia masih merupakan sebahagian daripada genre simulator survival, dan mempunyai unsur-unsur roguelike.

Ia mungkin kelihatan seperti dalam artikel yang mengesyorkan permainan yang serupa dengan Rimworld, tetapi percayalah. Dunia yang tidak nyata juga tentang hidup dunia yang keras dengan keadaan yang realistik.

Dunia yang tidak nyata sangat satu-satu-jenis, saya tidak pernah memainkan apa-apa seperti itu. Ia benar -benar bebas untuk bermain, ia tidak akan membebankan apa -apa untuk memberikannya satu pukulan – dan unsur -unsur survival hebat jika anda datang dari Rimworld.

Ia mempunyai banyak idea dan tema Rimworld yang ditawarkan, ia hanya meneroka mereka dengan cara yang berbeza. Daripada mengawal koloni keseluruhan, anda hanya seorang yang selamat.

Dengan itu dikatakan, Unreal World mungkin menawarkan lebih mendalam daripada Rimworld dari segi interaksi dengan persekitaran, mensimulasikan dunia, dan peluang bercerita.

Permainan ini ditetapkan di utara kuno, yang diilhamkan oleh Finland Zaman Besi Fiksyen. Ia adalah fantasi rendah, dan dunia dijana secara prosedur. Tidak ada dua permainan yang sama! Ini adalah perubahan besar dari tetapan sci-fi yang terdapat di rimworld, tetapi anda akan dapati rasa kebiasaan di dunia yang tidak nyata. Dari kawalan, antara muka pengguna dan bercerita muncul.

Terdapat juga pelbagai jenis dalam gaya bermain dan naratif. Mahu menjadi nelayan? Atau mungkin seorang pertapa yang berusaha mencari keamanan dan bersekutu. Atau mungkin seorang pedagang? Atau pemburu yang menyediakan untuk keluarga mereka? Anda boleh membina kisah anda sendiri dari awal.

Jika anda sedang memburu lebih banyak permainan seperti Rimworld, anda akan menyukai permainan ini.

Arkitek penjara

Tersedia di PC, PS4, Nintendo Switch, Xbox, iOS, Android.

arkitek penjara

Arkitek penjara terasa seperti rimworld dengan visi yang lebih ketat dari segi permainan dan skop. Daripada menguruskan koloni keseluruhan di planet besar, anda hanya menjalankan penjara.

Seperti yang dicadangkan oleh tajuk, anda seorang arkitek untuk penjara! Anda akan merancang dan membuat penjara peribadi anda sendiri. Anda akan bertanggungjawab menguruskan segala -galanya, terus ke dana, doktor, peguam, pengawal, keselamatan, dan yang paling penting – tahanan.

Sesuatu yang anda akan suka dari Rimworld adalah bahawa dalam arkitek penjara, setiap tahanan mempunyai keperibadian dan kisah mereka sendiri untuk diceritakan. Anda tidak boleh membantu tetapi suka kepada mereka, dan ketawa (atau menangis) pada peristiwa yang berlaku! Ini adalah bahagian permainan yang sangat mendalam.

Permainan ini juga mempunyai banyak mod yang berbeza. Sama ada anda ingin pergi ke bangunan gila dalam mod kotak pasir, menguji penjara pemain lain, atau bermain dengan rakan. Betul – Kawan! Permainan ini mempunyai koperasi.

Kekacauan tahanan yang pecah, menikam satu sama lain di pancuran, membentuk kumpulan, arkitek banduan mempunyai semuanya.

Paling penting, antara muka dan kawalan pengguna sedikit lebih intuitif daripada rimworld. Anda akan berasa seperti pro dalam masa yang singkat, menubuhkan dinding, membina bilik baru, dan menubuhkan litar. Lengkung pembelajaran lebih kecil, yang bermaksud anda melompat ke dalam keseronokan.

Permainan seperti Arkitek Penjara sesuai untuk peminat permainan seperti Rimworld. Arkitek penjara adalah rumit, mendalam, dan sangat mencabar di tempat.

Feudal Pertama

Terdapat di PC.

Feudal Pertama

Bayangkan ini. Mari kita ambil rimworld, tetapi hantar ribuan tahun pada masa lalu. Selesai adalah hari -hari di angkasa. Sebaliknya, anda bermain sebagai tuan feudal zaman pertengahan, cuba menguruskan kampung anda.

Begitulah cara anda mendapat feudal pertama! Tujuan permainan adalah untuk mengembangkan kampung anda ke istana yang hebat. Anda mesti mempertahankannya terhadap penyerang musuh, menguruskan ladang, dan menjaga penduduk kampung anda gembira.

Sekiranya anda menikmati permainan strategik Rimworld, feudal pertama menjadi kekuatan penuh dengannya. Hidupkan musim adalah sama kejam, dan anda perlu meletakkan pemikiran yang betul ke dalam reka bentuk istana anda.

Pada masa yang sama, anda perlu menguruskan sumber perlombongan, meneliti peralatan baru untuk memastikan kelangsungan hidup, perdagangan, dan menguruskan petani anda.

Tetapan zaman pertengahan adalah nafas udara segar yang bagus, dan hebat jika anda mahu berehat dari estetika ruang Rimworld.

Permainan ini juga mempunyai pokok teknologi yang besar, dan pertempuran cukup menarik. Kawalan dan antara muka pengguna cukup mudah untuk dipelajari. Angin jika anda datang dari kerumitan kubu kerdil atau rimworld.

Jika anda mencari lebih banyak tajuk yang ditetapkan di era zaman pertengahan, lihat permainan kami seperti Kingdom Come: Senarai Pembebasan untuk Cari Lebih Banyak! Ada banyak dari mereka.

Factorio

Tersedia di PC (Windows, Mac OS X, Linux).

Factorio

Kami telah merancang penjara, bertahan dengan realiti keras Finland Zaman Besi yang fiktif, dan menguruskan orang kerdil di kubu. Apa yang seterusnya untuk pengalaman seperti Rimworld? Merancang kilang automatik anda sendiri.

Sekiranya anda mahukan permainan yang memberi tumpuan lebih kepada aspek kerajinan dan bangunan Rimworld, Factorio sangat sesuai untuk anda. Ia sangat rumit.

Matlamat utama Factorio adalah dengan hanya membina automatik – anda meneka, kilang! Anda akan membina infrastruktur, bijih perlombongan, meneliti teknologi baru, semuanya menangkis musuh.

Sekiranya anda mahu mencipta empayar mesin besar di Rimworld, anda boleh menjalani impian itu dalam permainan ini! Factorio juga mempunyai sokongan berbilang pemain, dan adegan modding yang besar.

Permainan ini juga mempunyai pelbagai mod – termasuk freeplay dan senario. Freeplay adalah permainan teras, di mana anda membina percuma. Walaupun senario akan membuat anda merancang kilang -kilang di bawah cabaran tertentu.

Ruinarch

Terdapat di PC.

Ruinarch

Bagaimana jika Anda Adakah pencerita AI Rimworld? Ruinarch mengambil premis ini dan mendorongnya ke yang melampau.

Sekiranya anda tertanya -tanya bagaimana ia akan menjadi seperti bermain Rimworld dari perspektif yang lain, ini. Ruinarch menggambarkan dirinya sebagai ‘simulator overlord jahat’, dengan tumpuan untuk mencipta cerita yang menyeronokkan dan memulakan kekacauan.

Dari memanggil meteor pemusnahan bandar untuk memulakan wabak zombie, terdapat pelbagai jenis dalam Ruinarch. Anda boleh merobek koloni selain khabar angin, mengubahnya menjadi kultus, atau bahkan memulakan kiamat.

Sekiranya anda pernah kecewa dengan koloni anda di Rimworld, ini adalah cara yang sempurna untuk mengambil kekecewaan anda. Jangan risau, permainan juga mempunyai matlamat akhir! Tujuan Ruinarch adalah perlahan -lahan membina portal “jahat” anda, dan akhirnya memanggil diri anda untuk menimbulkan kekacauan. Dunia permainan juga dijana secara prosedur. Tidak ada dua koloni yang sama!

Apa yang anda tunggu? Bersedia untuk bermain sebagai Tuhan (jahat), menghantar anak -anak anda untuk menyebabkan kemusnahan, dan menembak kutukan. Ini adalah salah satu permainan terbaik seperti Rimworld dengan perspektif yang unik, dan ia patut diperiksa.

Simulator penanaman yang menakjubkan

Terdapat di PC.

sim penanaman

Simulator penanaman yang luar biasa mungkin salah satu permainan kegemaran saya yang pernah ada. Sebagai permainan seperti Rimworld, ia mempunyai banyak menggilap dan suasana yang menarik.

Permainan ini mengambil inspirasi dari mitologi Cina, dan bukannya koloni, anda akan cuba membawa Biara Taiyi Sect anda kembali ke hari kemuliaannya. Ini dilakukan melalui latihan perantis baru di mazhab anda, perdagangan komersial, dan juga membina pakatan politik.

Bersama dengan inspirasi berat dari rimworld, permainan ini juga menarik di kubu kerdil. Ia juga menarik banyak dari genre xianxia, ​​yang mempunyai akar dalam cerita rakyat Cina, Taoisme dan Buddha.

Permainan ini sempurna jika anda mahukan rimworld dengan putaran yang lebih fantastik di atasnya. Permainan ini akan membuat anda melawan roh jahat, dan mencari artifak kuno, semuanya diilhamkan oleh mitologi Cina.

Peta untuk simulator penanaman yang menakjubkan juga dijana secara rawak setiap kali – menjadikan setiap playthrough unik. Ini juga cara terbaik untuk belajar tentang mitos dan legenda Cina! Walaupun permainan juga sangat mudah diakses, terutamanya berbanding dengan rimworld, ia juga mempunyai banyak kedalaman dan kerumitan dalam sistemnya.

Pergi abad pertengahan

Terdapat di PC.

pergi abad pertengahan

Sim koloni ini mesti ada untuk mana-mana peminat rimworld yang ingin melihat dunia dalam 3D yang mulia, dan ia juga ditetapkan di era zaman pertengahan! Ia adalah salah satu permainan abad pertengahan terbaik di Steam.

Ini adalah akhir abad ke -14, wabak itu telah menghapuskan majoriti kemanusiaan, dan Zaman Gelap berlutut. Terpulang kepada anda untuk membantu membawa kemanusiaan kembali dari ambang.

Menjadi abad pertengahan akan membuat anda bertanggungjawab untuk menanam penyelesaian baru di tanah tanpa undang-undang pasca-bupai baru ini. Anda perlu melindungi tanah jajahan anda, mengumpulkan sumber, sementara mengurus bekalan dan serbuan.

Permainan ini juga mempunyai tumpuan besar dalam membina dengan satu tan alat reka bentuk 3D yang anda ada. Sekiranya anda pernah menginginkan pengalaman yang serupa dengan Rimworld dengan bangunan seperti Sims, ini! Ia membolehkan lebih banyak kreativiti, dan hanya ada sesuatu yang begitu novel tentang dapat meneroka istana dan bangunan yang anda buat dalam 3D. Ia meletakkan senyuman di wajah saya setiap masa.

Ini juga membolehkan permainan mempunyai bangunan pelbagai peringkat, yang secara harfiah menambah satu lagi lapisan kepada pengalaman.

Sama seperti Rimworld, setiap penduduk juga mempunyai kisah dan sejarah mereka sendiri. Anda akan dapat melihat persahabatan yang dipalsukan dan berkembang, atau malah hancur. Cuba yang terbaik untuk mengimbangkan keperluan mereka, dan pastikan mereka gembira.

Mungkin salah satu kampung anda terlalu gembira dengan minum, dan menyebabkan ruckus? Atau mungkin anda berakhir dengan kanibal yang ingin menjadi seorang tukang masak? Apa sahaja yang berlaku, nikmati era zaman pertengahan! Sangat menyeronokkan.

Frostpunk

Tersedia di PC, PS4, Xbox, Mac OS X, iOS, Android.

Frostpunk

Frostpunk terkejut ketika pertama kali dilancarkan, dan sejak itu telah menerima berpuluh -puluh kemas kini serta sekuel. Ia mesti bermain jika anda mahukan strategi, permainan berasaskan koloni seperti Rimworld. Bersama dengan visual cantik, permainan survival yang sengit, ia adalah penting untuk mana -mana pemain sim koloni.

Frostpunk ditetapkan di dunia yang telah dibekukan sepenuhnya, dan ditetapkan semasa era sejarah, steampunk alternatif. Anda mesti menguruskan masyarakat, dan memastikan mereka berpuas hati sambil melawan sejuk dan mengekalkan sumber daya anda.

Anda akan menghadapi keputusan yang sukar – dari buruh kanak -kanak, memaksa orang bekerja lebih lama. Survival datang dengan kos. Permainan ini benar -benar membuat anda merasakan berat setiap pilihan, dan tekanan setiap orang yang selamat yang anda uruskan.

Frostpunk berasal dari devs yang sama dengan perang saya ini, jadi anda tahu mereka baik untuk menarik perhatian emosi.

Permainan ini juga membolehkan banyak kebebasan dengan bagaimana pemain menguruskan koloni mereka. Adakah anda mahu memerintah melalui ketakutan? Bagaimana dengan cinta dan pemeliharaan?

Frostpunk juga menguasai atmosfera. Dari gaya visual, ke suasana yang tegang, permainan ini sangat mendalam. Ia akan mempunyai anda di pinggir tempat duduk anda dengan cara tidak ada permainan lain seperti Rimworld.

Cataclysm: Hari -hari gelap di hadapan

Terdapat di PC, Android.

CDDA

Terletak di dunia pasca apokaliptik, Cataclysm: Hari-hari gelap di hadapan adalah salah satu permainan survival terbaik seperti Rimworld. Walaupun ia bukan simulator koloni, ia benar -benar memainkan aspek realisme keras.

Anda bermain sebagai mangsa yang selamat di dunia di mana tamadun sudah lama mati. Permainan ini mempunyai lengkung pembelajaran yang curam, serupa dengan Rimworld dan Kubu Kerdil, tetapi kedalaman dan hasilnya luar biasa.

Permainan ini akan menjadikan anda menghidupkan makanan, peralatan, dan apa sahaja yang anda perlukan untuk bertahan hidup di kiamat. Anda akan menentang zombi, serangga gergasi, dan juga robot pembunuh.

Cataclysm: Hari -hari gelap di hadapan adalah percuma, dan juga mempunyai adegan modding yang besar. Permainan ini juga mempunyai banyak cara penyesuaian, yang membolehkan anda tweak permainan agar sesuai dengan playstyle anda.

Dari segi bercerita yang muncul, hari -hari gelap di hadapan pasti ada di sana dengan rimworld untuk mencipta naratif yang unik dan menarik. Tidak ada dua playthrough yang sama!

Saya akan membuang Cataclysm: Hari -hari Gelap di hadapan dengan Dunia yang Tidak Biasa dan Kubu Kerdil. Mereka adalah permainan yang telah berlari selama bertahun-tahun dan benar-benar mempelopori genre simulasi-simulasi. Walaupun ia hanya untuk nilai bersejarah, mereka patut diperiksa.

 • 9 permainan Harry Potter terbaik
 • 16 permainan fps pemain tunggal terbaik seperti Fallout 4
 • 10 permainan penembak seram terbaik seperti mangsa
 • 10 permainan tindakan mengepam adrenalin seperti Hades
 • 15 permainan futuristik seperti cyberpunk 2077
 • 10 Permainan Taktik Terbaik di Steam
 • 12 permainan seram orang ketiga seperti Silent Hill
 • 18 permainan terbaik seperti moonlighter
 • 13 permainan aneh terbaik seperti Guys Fall
 • 12 Permainan Perlumbaan Jantung Seperti Dead by Daylight
 • 14 permainan Zombie-bashing seperti kiri 4 mati
 • 13 permainan hebat yang mengerikan seperti mimpi buruk kecil
 • 11 permainan santai seperti Stardew Valley
 • 10 permainan fantasi kuasa seperti prototaip
 • 8 permainan seperti terkandas jauh
 • 8 permainan seperti Assassin’s Creed
 • 8 permainan pertempuran platform seperti Brawlhalla
 • 8 permainan seperti Terraria
 • 8 permainan arena yang menyeronokkan seperti Bintang Pergaduhan
 • 8 permainan seperti quiplash
 • 12 permainan jenayah geng terbaik seperti mafia
 • 8 permainan seperti Evolve
 • 10 permainan seperti superlimal
 • 9 permainan sim terbaik seperti benteng kerdil
 • 8 permainan zombie yang mendebarkan seperti Projek Zomboid
 • 8 permainan seperti hartawan rollercoaster
 • 8 permainan strategik terbaik seperti tamadun
 • Permainan 9 jiwa terbaik seperti Star Wars Jedi: Perintah Jatuh
 • 10 perlawanan seperti peguam ace
 • 14 permainan penembak terbaik seperti CSGO
 • 8 permainan seperti Halo Wars
 • 10 perlawanan seperti saga musim panas
 • 10 permainan seperti kenaikan pendek
 • 9 permainan ruang terbaik seperti Starbound
 • 10 permainan seperti Beyond: Dua Jiwa
 • 8 permainan seperti sel mati
 • 11 permainan terbaik seperti lendir rancher
 • 11 permainan terbaik seperti pemburu raksasa
 • 10 perlawanan seperti halo
 • 10 permainan dunia terbuka terbaik seperti Shadow of War
 • 8 permainan seperti Blade dan Sorcery
 • Permainan 8 mmo seperti dunia baru
 • 8 permainan terbaik seperti Kenshi
 • 7 permainan seperti Paper Mario
 • 8 permainan seperti saksi
 • 8 permainan terbaik seperti urat kod
 • 6 permainan seperti simulator yandere
 • 15 Permainan Seram Orang Pertama Seperti Alien: Pengasingan
 • 10 permainan pembina asas seperti Conan Exiles
 • 8 permainan seperti Metal Gear Pepejal
 • 8 perlawanan seperti Sea of ​​Thieves
 • 8 permainan seperti hantu tsushima
 • 10 permainan fantasi zaman pertengahan seperti Dragon Age
 • 8 permainan berasaskan cerita hebat seperti Oxenfree
 • 8 permainan seperti bahagian
 • 8 permainan seperti memuaskan
 • 8 Permainan Musou Seperti Dinasti Pahlawan
 • 10 permainan berasaskan pasukan seperti Overwatch
 • 7 permainan seperti tumbuhan vs zombi
 • 9 permainan seperti permainan dev game
 • 5 permainan berasaskan keputusan yang mendalam seperti frostpunk
 • 8 permainan seperti rumah flipper
 • 8 permainan roguelike terbaik seperti risiko hujan 2
 • 10 permainan seperti mereka berbilion
 • 9 permainan simulasi seperti arkitek penjara
 • 10 perlawanan seperti politopia
 • 8 permainan seperti No Man’s Sky
 • 10 permainan terbaik seperti Pokémon Go
 • 8 permainan seperti terkenal
 • 13 permainan yang indah seperti Journey
 • 7 permainan seperti memasuki gungeon
 • 13 permainan penerokaan terbaik seperti dunia luar
 • 11 perlawanan seperti separuh hayat
 • 8 permainan seperti Rune Factory
 • 10 perlawanan seperti League of Legends
 • 8 permainan seperti untuk raja
 • 6 permainan seperti penjaga kubur
 • 9 permainan survival yang menarik seperti berasaskan
 • 15 permainan terbaik seperti fantasi akhir
 • 8 permainan seperti Mass Effect
 • 8 permainan seperti Far Cry 5
 • 15 permainan terbaik seperti Bloodborne
 • 11 Permainan Rhythm Seperti Guitar Hero
 • 14 permainan terbaik seperti spyro
 • 15 permainan platformer seperti Crash Bandicoot
 • 12 permainan terbaik seperti Danganronpa
 • 8 permainan seperti Mad Max
 • 9 permainan RPG yang unik seperti Earthbound
 • 10 Permainan Tindakan Seperti Nier: Automata
 • 8 permainan seperti sedikit kemalangan
 • 8 permainan seperti Mortal Kombat
 • 9 permainan seperti hotline miami
 • 8 permainan cerita dramatik seperti hujan lebat
 • 7 permainan seperti Factorio
 • 9 permainan yang didorong oleh cerita seperti Night in the Woods
 • 7 permainan seperti Twisted Metal
 • 7 permainan seperti 12 minit
 • Permainan anime 8 teratas seperti Maplestory
 • 10 permainan ko-op yang unik seperti memerlukan dua
 • 7 permainan seperti Hitman
 • 7 permainan seperti Tomb Raider
 • 8 permainan teratas seperti Kingdom Hearts 3
 • 6 permainan seperti poptropica
 • 8 permainan yang menakjubkan di ruang angkasa
 • 7 permainan seperti Fallout: New Vegas
 • 8 permainan seperti Advance Wars
 • 7 permainan seperti Infinity Blade
 • 9 permainan sukar seperti Cuphead
 • 8 permainan tegar seperti Dayz
 • 7 permainan seperti DDLC
 • 14 permainan tindakan tontonan seperti Devil May Cry
 • 7 permainan seperti skuad
 • 7 permainan seperti juara norrath
 • 7 permainan seperti orang luar
 • 7 permainan seperti soma
 • 10 permainan survival teratas seperti Ark
 • 7 permainan seperti manusia: jatuh rata
 • 9 permainan terbaik seperti mengikat Ishak
 • 10 perlawanan seperti Grim Dawn
 • 12 permainan seperti tiang keabadian
 • 8 Permainan Emosi Seperti Emily Away
 • 8 permainan atmosfera seperti gelap panjang
 • 10 permainan berasaskan rampasan terbaik seperti Borderlands 3
 • 6 permainan seperti Star Citizen
 • 10 permainan unik seperti Undertale
 • 8 permainan terbaik seperti ratchet dan clank
 • 14 permainan terbaik seperti Shadow of the Colossus
 • 9 permainan seperti perintah dan menakluki
 • 10 permainan grindy seperti Black Desert Online
 • 7 permainan seperti FTL
 • 7 permainan seperti legenda apex
 • 10 permainan berasaskan teks seperti bilik gelap
 • 9 permainan seperti Stellaris
 • 10 permainan menakutkan seperti Metro Exodus
 • 8 permainan sim ruang seperti elit berbahaya
 • 6 permainan seperti Spore
 • 7 permainan seperti The Walking Dead
 • 10 permainan terbaik seperti lambang api
 • 7 permainan seperti kehidupan tomodachi
 • 10 permainan seperti Path of Exile
 • 10 permainan kejam seperti Sekiro: Shadows Die Twice
 • 11 permainan platformer yang menawan seperti Mario Odyssey
 • 10 permainan bermain peranan Jepun seperti Octopath Traveler
 • 15 permainan terbaik seperti persona 5
 • 16 permainan terbaik seperti Epic Seven
 • 6 permainan seperti Kerajaan Come: Pembebasan
 • 12 permainan seperti Fable
 • 9 permainan tegang seperti Dead Space
 • 10 permainan terbaik seperti Ori dan Hutan Buta
 • 7 perlawanan seperti Jumaat ke -13
 • 10 permainan seperti Starcraft
 • 12 permainan seram hidup seperti Resident Evil
 • 7 permainan survival bangunan asas seperti Valheim
 • 11 permainan penembak wira seperti Valorant
 • 15 Permainan-Permainan-Permainan seperti Disco Elysium
 • 9 permainan irama terbaik seperti OSU
 • 7 permainan seperti jalan keluar
 • 12 permainan terbaik seperti Saints Row
 • 10 permainan seperti smite
 • 10 permainan terbaik seperti celeste
 • 9 permainan seperti jumlah siri perang
 • 15 permainan pertempuran hebat seperti Street Fighter
 • 8 permainan teratas seperti Deus Ex
 • 9 permainan seperti Rainbow Six Siege
 • 10 permainan teratas seperti Super Smash Bros
 • 11 permainan seperti Skylines Bandar
 • 11 permainan menembak seperti takdir
 • 7 permainan seperti kejatuhan klasik
 • 10 permainan epik seperti Call of Duty