Permainan teka -teki mudah alih terbaik 2023 | Taktik Pocket, permainan teka -teki terbaik di PC pada tahun 2023 | Senapang patah kertas batu

Permainan teka -teki terbaik di PC pada tahun 2023

Siri bilik selalu melihat anda, watak pemain yang tidak diketahui, terjebak ke kawasan terpencil yang penuh dengan teka -teki kompleks yang perlu anda selesaikan. Bilik pertama adalah bilik – loteng, sebenarnya, dan bilik 4 kembali ke loteng. Kali ini anda berhadapan dengan rumah boneka yang sangat terperinci di sebuah rumah, yang menjadi model rumah besar yang anda ada. Model ini sendiri sebahagiannya adalah kotak teka-teki, dengan bergerak cogs dan bahagian yang dibuka semasa anda berinteraksi dengannya, tetapi juga, ketika anda membuka akses ke bilik yang berlainan, adalah sejenis portal sihir untuk versi bersaiz penuh bilik. Di dalam bilik ini lebih banyak teka -teki.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik 2023

Nikmati penggoda otak anda? Suka membingungkan yang baik? Kemudian inilah senarai permainan teka -teki mudah alih terbaik kami, dengan permainan yang tersedia di Android dan iOS.

Lara Croft berjalan melalui hutan

Diterbitkan: 17 Jul 2023

Mungkin tidak ada genre yang lebih sinonim dengan mudah alih daripada Permainan teka -teki. Permainan teka-teki mudah alih terbaik adalah baik untuk peranti tanpa butang, dengan kadar yang bermain dengan baik, membolehkan sesi permainan kecil, dan memenuhi sifat permainan mudah alih yang mula-mula. Ia boleh menjadi satu siri seperti Monument Valley, dengan bijak menggabungkan bermain teka-teki dengan ilusi optik, atau permainan seperti Lara Croft Go, menyalurkan teka-teki klasik, pengembaraan dari Siri Permainan Tomb Raider asal.

The permainan teka -teki mudah alih terbaik juga menawarkan pencapaian yang hebat bagi mereka yang bersedia berkuasa. Sama ada anda mahukan teka -teki dan cerita, seperti Krystopia: Perjalanan Nova, atau hanya sesuatu yang anda boleh mencelupkan ke dalam seperti tiga!, Kami merasakan siri ini mewakili permainan teka -teki mudah alih terbaik yang terdapat di Android dan iOS. Mari kita quizzical.

Berikut adalah permainan teka -teki mudah alih terbaik:

Lumen

Lumen adalah teka-teki baru yang cantik dari pemaju Lykke Studios yang mencabar anda menggunakan cahaya, cermin, dan lensa untuk menyelesaikan satu siri penipu kepala kreatif. Sekiranya anda seorang pelanggan Apple Arcade, anda hanya perlu memberikannya.

Mini metro

Logistik menjadikan dunia berkeliling. Mini metro mengambil tema ini dan mewujudkan teka -teki minimalis yang menggembirakan mengenai pesanan dan penjujukan metro bandar. . Beberapa permainan teka -teki bergantung terlalu banyak pada perspektif, atau menipu anda: tetapi bukan mini metro.

Keperluan dan keperluan teka -teki selalu jelas, tuntutan pendahuluan. Semua pemain perlu membekalkan adalah cara ke hadapan; Sambungan penting yang akan menutup jurang dan membuat semuanya bersatu.

?’Bergerak? . Melalui penorehan interaktif pada skrin, anda mendedahkan pelbagai orang dan objek dalam imej; Ia boleh membentangkan kepak khemah, atau membuka pintu, anda tidak pernah tahu sehingga anda mengetuk. Permainan ini juga terasa sangat santai dan terapeutik, mungkin kerana ia sangat mengingatkan buku -buku pewarnaan itu.

Grindstone

Menggabungkan gaya seni yang menyeronokkan dengan pendekatan inventif untuk membingungkan, tidak hairanlah bahawa Grindstone begitu popular tahun lepas, dan dinamakan oleh ramai dalam senarai permainan mudah alih terbaik mereka. Grindstone secara berkesan mengambil genre yang sepadan, yang mungkin terdengar mudah, tetapi itu semua sentuhan inventif dan komplikasi yang lebih kecil yang menjadikan permainan istimewa. Dengan lebih daripada 150 tahap teka -teki untuk mengatasinya, ia patut dilihat.

Monument Valley

Mungkin salah satu permainan teka -teki terbaik yang pernah mengagumkan platform mudah alih, Monument Valley adalah mudah, elegan, namun memberikan pengalaman yang membingungkan yang luas. Mekanik yang paling tidak dapat dilupakan, merawat setiap teka -teki seperti ilusi optik, yang membolehkan anda memanipulasi ruang dengan cara yang tidak dijangka untuk mencari laluan untuk puteri – watak anda – untuk menyeberang. Setiap teka -teki juga mewakili diorama kecil yang dibuat dengan indah, dengan ciri -ciri seni bina, dan pelbagai lantai.

!

Walaupun mudah, ‘tiga!’Gabungan nombor mengulangi adalah ketagihan yang mengerikan, dan semasa anda menggabungkan, permainan meningkat dengan cara yang sangat cemerlang. Sukar untuk menerangkan mengapa tiga sangat baik, tetapi ia hanya mempunyai kesederhanaan yang elegan dan ketagihan yang beberapa permainan teka -teki melanda. Kami pasti mengesyorkan anda melihat sendiri jika anda menikmati teka -teki nombor.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Maze Machina. Imej menunjukkan pilihan watak robot

Walaupun permainan mudah alih premium tidak berubah sebagai menguntungkan untuk cerita sentuhan kecil seperti dulu, kami gembira melihat pemaju masih bersedia untuk menggunakan kemahiran yang sangat baik dalam membuat permainan mudah alih. Maze Machina, .

Cukuplah untuk mengatakan bahawa ini adalah satu yang sangat baik mengambil konsep labirin, dan menawarkan banyak cabaran, jumlah yang dihormati, dan boleh dimainkan tanpa rasa seperti mengisar.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: PowerNode. Imej menunjukkan salah satu nod

PowerNode

Dengan estetika visual yang mengingatkan kita tentang metro mini yang agak baik, PowerNode adalah teka -teki yang menyeronokkan dan mencabar yang telah menghubungkan penjana kuasa untuk menghalang mereka daripada menghilangkan. Kabel kekal, dan anda mempunyai lebih banyak nod yang memerlukan perhatian daripada anda mempunyai kristal kuasa, jadi perancangan adalah kunci. Nod baru bertelur ketika anda melengkapkan yang ada, bagaimanapun, membuang pelbagai spanner yang sentiasa kompleks ke dalam rangkaian kuasa yang rumit anda.

Ia mempunyai beberapa niggles, tetapi ini adalah permainan teka -teki yang sangat baik, dan sesuai untuk sesiapa yang mencari cabaran yang melibatkan nombor dan perancangan.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Candy Crush Soda Saga. Imej menunjukkan pelbagai jubin gula -gula

Candy Crush Soda Saga

Apa jenis senarai ‘permainan teka -teki mudah alih terbaik’ yang lengkap tanpa menyebutkan gula -gula menghancurkan? Pecum-tiga pertandingan ini sangat besar-dan atas alasan yang baik. Kami secara peribadi suka soda saga, kerana minuman bersinar lebih tinggi daripada gula -gula.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Eloh. Imej menunjukkan misteri berhampiran air terjun

Eloh

. Cabaran asas adalah untuk meletakkan blok untuk melantun bola ke lubang yang betul. Terdapat elemen berirama ringan untuk ini, dan sebagai keadaan menjadi lebih rumit, blok mengambil bentuk yang lebih kreatif. Ada yang akan bergerak sepanjang paksi tertentu, contohnya.

Tiada teka -teki yang perlu mengambil masa lebih lama daripada beberapa minit untuk melantun jalan anda, tetapi terdapat lebih daripada lapan puluh mereka, jadi anda melihat beberapa jam permainan yang baik untuk pelaburan pendahuluan yang minimum. Dan tidak ada pembelian dalam aplikasinya!

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Kisahnya. Imej menunjukkan seorang wanita yang difilemkan oleh polis untuk dipersoalkan

Kisahnya

Dicipta oleh Sam Barlow, pemaju di belakang Lies, kisahnya adalah pendekatan baru di The Detective Game. Anda menonton klip dari pangkalan data polis, menunjukkan soal siasat seorang wanita muda berhubung dengan pembunuhan. Tetapi tidak ada bimbingan sebenar. Anda menganggap pekerjaan anda di sini adalah untuk menyelesaikan misteri.

Anda boleh menaip istilah carian ke dalam pangkalan data untuk mencari klip baru, berdasarkan apa yang baru saja anda tonton, dan secara beransur -ansur, anda boleh membina gambar apa yang berlaku. Kaedah cerita beliau untuk membolehkan pemain untuk mendedahkan maklumat mengenai istilah mereka sendiri telah menjadi sangat popular dalam permainan, dan dapat dilihat dalam kedua -dua pulangan Obra Dinn dan Out Wilds.

Gorogoa

Permainan teka-teki yang memenangi anugerah BAFTA ini oleh Jason Roberts, adalah misteri yang ditarik tangan, di mana masalah mesti diselesaikan dengan memindahkan empat bingkai di skrin. Ia adalah mekanik yang mudah, namun sangat pintar, yang bukan sahaja membolehkan cerita permainan untuk didedahkan dengan cara yang berbaloi, tetapi juga mewujudkan struktur visual yang indah, di mana Roberts Hand-Drawn Art dapat dibentangkan.

Permainan teka -teki mudah alih yang terbaik: di mana bayang -bayang tidur. Imej menunjukkan pemain di atas tanah di rawa

Di mana bayang -bayang tidur

Ini adalah pilihan yang sangat baik untuk peminat kedua -dua Monument Valley dan Square Enix’s Games. Ia tidak mempunyai pelbagai dan tahap kepandaian yang sama yang dimiliki oleh permainan yang lain, tetapi ada kepintaran untuk reka bentuknya yang masih melakukan pekerjaan yang baik untuk menggaru gatal. Penggunaan cahaya dan gelap untuk mengubah adegan di hadapan anda sangat kreatif.

. Atmosfera dan imajinatif, di mana bayang -bayang tidur adalah tambahan yang layak untuk senarai ‘terbaik’ kami.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Infinite West. Imej menunjukkan sekumpulan Wild West Outlaws tentang menembaknya di padang pasir

Infinite West

Puzzler ini menyerupai lebih banyak permainan papan daripada pertandingan tiga. Sukar untuk mencari yang mempunyai pengaruh yang lebih besar ke atasnya, motif suram Ed Porter/Sergio Leone Barat, atau siri GO yang diiktiraf secara kritikal Enix Montreal persegi. Apa yang mudah dilihat ialah pemaju Ape-X mempunyai penghormatan yang jelas untuk kedua-duanya, dan telah melakukan yang terbaik untuk menyerlahkan kekuatan kedua-duanya, sambil menyesuaikan permainan ke penglihatan yang unik.

Pencapaian pencapaian dan skor-skor di Infinite West boleh membuang anda dalam gelung ‘hanya satu lagi peta’ yang sengit. Ini kerana konsep teras begitu kukuh, dan kehadiran pembelian dalam aplikas.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Lara Croft pergi. Imej menunjukkan Lara Croft memanjat runtuhan purba

Lara Croft pergi

Ramai siri sterling telah melihat reputasinya yang diketengahkan oleh penyertaan yang lebih lemah. Khususnya, kemerosotan kedua; Cabaran untuk menawan semula apa yang menjadikan asalnya hebat tanpa pengulangan yang tidak wajar. Setiap ahli siri Go mempunyai merit dan mekanik yang unik, tetapi Lara Croft Go berdiri sebagai siri terbaik.

Hitman Go dibelenggu oleh cabaran ganjil, kaunter giliran, yang hanya menawarkan cara derivatif untuk memainkan permainan tanpa mengembangkan kandungan. Rancangan besar Deus Ex Go untuk cabaran harian dan teka-teki yang dihasilkan oleh masyarakat sebahagian besarnya jatuh. Tetapi Lara Croft pergi, bersama dengan dua ekspansi, memukul tempat yang manis cabaran, persembahan, dan pacing. Pemburuan harta karun yang difokuskan akan menduduki otak yang terbaik.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Cosmic Express. Imej menunjukkan kereta api melalui stesen angkasa di asteroid

Cosmic Express

Alien kecil yang comel menjilat diri ke dalam ruang sfera yang tidak mungkin, ketika mereka berulang -alik ke destinasi mereka di luar angkasa. Di Cosmic Express, teka-teki adalah pickup-and-deliver, melukis laluan kereta api untuk laluan yang tidak membolehkan silang atau dua kali ganda. Permainan ini merangkumi satu tan tahap dan menjadi sangat sukar, lebih cepat daripada kemudian.

Setiap peringkat terasa jernih dan tidak ada yang berlebihan. Cosmic Express angin melalui galaksi dan ke dalam hati anda.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Beglitched. Imej menunjukkan tiga hingga tiga persegi dataran dengan watak pixelated dalam, termasuk gajah dan kucing

Kehilangan tiba -tiba penyihir dari OS komputer mendapati watak pemain dalam usaha untuk melatih dan menggantikannya. Di Beglitched, anda akan membuka ‘fail’ untuk mencari item, avatar, program, dan musuh lain. Permainan ini dibahagikan antara mod Overland, yang menggunakan kaedah meneka ruang tambang, dan mod pertempuran perlawanan-tiga. Nada itu ringan, idiosyncratic, dan reka bentuk tahap kedua -duanya terinspirasi dan bersemangat dengan cara yang baik.

Kekangan, digunakan dengan betul, merangsang kreativiti. Beglitched dibebaskan tanpa banyak penggemar, dan kemudian kemudiannya dipindahkan ke Mobile, di mana ia bersinar lebih banyak kerana aspek skrin-dengan skrinnya.

Permainan teka -teki mudah alih yang terbaik: dibingkai 2. Imej menunjukkan pelbagai gambar angka -angka yang menggantung di sekitar dinding berhampiran

Dibingkai 2

Pencarian cerita, adalah cerita dalam dibingkai 2. Partitioning dan penggabungan semula apa yang menjadikan asalnya begitu hebat, penambahbaikan susulan, dan menyegarkan keberkesanan awal. Tindakan buku komik memenuhi stealth dalam suasana noir-ish. Seseorang juga boleh mengatakannya … bingkai semula apa yang menjadikan asalnya hebat. Ya, mungkin ahli yang paling singkat dan paling mudah diletakkan dalam senarai ini, tetapi masih mempunyai sedikit panache tambahan yang memberi perhatian khusus.

Ada permainan untuk bermain selama berbulan -bulan atau bertahun -tahun, cuba memecahkan misteri mereka atau memperbaiki kemahiran. Kemudian ada permainan yang dimakan pada waktu petang, membiarkan seluruh pengalaman menjadi ingatan bersatu dan tidak terputus. Dibingkai 2 milik kategori kedua; Kelas teka -teki ringkas pasti bernilai bermain.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Bilik tiga. Imej menunjukkan bilik yang selesa dengan perapian

Bilik tiga

Apa yang boleh dikatakan mengenai siri bilik yang belum dikatakan sebelumnya? Nilai dan pembinaan yang sangat baik? Atau timbunan anugerah kritikal? Belum lagi tuan rumah jenaka identiti yang salah berdasarkan filem kultus dengan nama yang sama.

Kotak teka -teki adalah merawat sentuhan yang unik yang mengecilkan dunia menjadi objek tunggal, dan kemudian membuat pemain membukanya berdasarkan apa -apa yang lebih daripada rasa ingin tahu. Bilik menggunakan pengalaman ini untuk memberi kesan yang besar, mewujudkan pengalaman yang mudah alih, dan berpatutan, sementara juga menjadi sentuhan misteri.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Dibahagikan dengan domba. Imej menunjukkan sejumlah domba dan babi yang berdiri di blok terapung

Bahagikan dengan domba

Permata ini dibebaskan kembali pada tahun 2015, tetapi hanya dibawa ke perhatian kami pada awal tahun ini. Ini permainan pendidikan yang bersemangat dan mesra di mana anda menggunakan matematik untuk menyelesaikan teka -teki. Ia agak lebih ringan daripada adil biasa anda, dan beberapa teka-teki boleh dipaksa kasar, tetapi ia adalah contoh yang sangat baik dari amalan reka bentuk app hay-day. Sekiranya anda mencari sesuatu yang berbeza namun boleh diakses untuk memenuhi keperluan teka -teki anda, maka anda boleh melakukan lebih buruk daripada ini.

Florence

Walaupun tidak begitu kompleks seperti beberapa binatang lain, cara anda berinteraksi dan maju cerita di Florence adalah dengan melengkapkan sedikit teka -teki. Teka -teki ini digunakan dengan baik untuk mewakili aspek dalam hubungan, sama ada perbualan tarikh, atau berdebat di kedai runcit. Florence mungkin bukan teka -teki tipikal anda, tetapi jika anda mahukan permainan emosi yang membuat anda merasa terhubung dengan dua watak – dengan undertones yang membingungkan kecil – ia bernilai masa anda.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Evergarden. Imej menunjukkan peranti pelik pada pembukaan meja lilin yang menyala seperti bunga

Evergarden

Adakah anda suka irama? Adakah anda suka berkebun? Maka anda mungkin akan menyukai Evergarden. Permainan berkebun irama berasaskan jubin ini berlaku di hutan misteri, di mana anda menanam taman anda dengan menggabungkan tumbuhan ke dalam bentuk yang baru, yang tidak dijangka, kembali ke hutan lagi. Ia adalah pembaziran yang inventif, namun agak tidak konvensional – patut dilihat jika anda masuk.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Portal Pembina Jambatan. Imej menunjukkan pelbagai jambatan dalam sains apertur

Portal Pembina Jambatan

Bagi kami, Portal dan Portal 2 adalah beberapa permainan teka -teki terbaik yang pernah dibuat – keseluruhan konsep mewujudkan pintu di satu tempat, dan keluar dari yang lain mempunyai potensi yang sangat membingungkan. Itulah sebabnya We Love Portal Pembina Jambatan, Spin-Off Mudah Alih, Menggabungkan Siri Portal, dan Siri Pembina Jambatan. Dengan Glados yang disertakan, pergi ke Pusat Pengayaan Sains Aperture dan melengkapkan siri teka -teki baru.

Permainan mudah alih terbaik: Krystopia: Nova

Permainan pengembaraan teka-teki sci-fi ini oleh Antler Interactive melihat anda melangkah ke kasut Kapten Spaceship Nova Dune, menyiasat isyarat kesusahan misteri di planet Krystopia. Dengan tiga bab yang dibuat dengan penuh kasih sayang, terdapat banyak teka -teki, persekitaran yang indah, dan juga pilihan watak untuk sesiapa sahaja yang bersedia mencubanya.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Hampir hilang. Imej menunjukkan bilik tidur dengan teleskop yang menunjukkan tingkap

Yang hampir hilang

The Hampir Gone adalah teka -teki kontemplatif di mana anda akan meneroka satu siri diorama terperinci yang biasa dan agak dihindari. Dengan menjelajahi persekitaran anda, anda secara beransur-ansur akan membongkar kisah protagonis sambil menyelesaikan satu siri penipu kepala alam sekitar. Ini pengalaman yang tidak disampaikan dan sering emosi yang anda tidak akan lupa.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik: Swan yang belum selesai. Imej menunjukkan seni bina putih yang indah

Swan yang belum selesai

Swan yang belum selesai adalah pengembaraan yang cantik dan bijaksana di mana anda meneroka dunia di sekeliling anda dengan membuang cat kecil untuk menerangi persekitaran anda. Menawarkan kisah tulus dan salah satu mekanik teras paling inventif yang kita lihat dalam gelaran debut teka -teki, gergasi Sparrow Giant semata -mata bukan satu untuk terlepas.

Permainan teka -teki mudah alih terbaik - teka -teki & survival. Tangkapan skrin menunjukkan zombi yang diserang oleh jubin gelongsor di bahagian bawah skrin

Teka -teki & Survival

Adakah anda suka permainan zombie sama seperti anda suka permainan teka -teki? Jika ya, anda akan benar -benar menikmati teka -teki & kelangsungan hidup. Pada terasnya, ia adalah permainan tentang peralihan jubin di sekitar untuk memadankan warna yang berbeza, dan kemudian diharapkan dapat membuat kombo sebagai jubin hilang dan yang di atasnya jatuh, tetapi ia mempunyai spin apokaliptik yang unik untuknya.

Dalam permainan ini, apabila anda memadankan jubin, anda sebenarnya menyerang terhadap zombi, dan semakin besar kombo, semakin kuat serangan itu. Sudah tentu, zombi juga menyerang anda, dan gagal membuat kombinasi yang tepat dapat menelan belanja permainan. Dengan pelbagai watak untuk membuka kunci dan tahap, ini dengan mudah boleh menjadi salah satu permainan yang paling ketagihan di telefon anda.

! Sekiranya anda mahukan lebih banyak cadangan, mungkin lihat senarai permainan Android terbaik kami dan permainan iOS terbaik. Anda pasti mencari sesuatu yang anda suka.

Lebih banyak dari taktik poket

Taktik Pocket anda pergi ke destinasi untuk semua perkara mudah alih, Nintendo Switch, dan Roblox. Menyediakan panduan untuk permainan iOS dan Android terbesar dan terbaik, ulasan semua tajuk terkini, dan berita untuk membuat anda sentiasa terkini. Mengapa pergi ke tempat lain?

Permainan teka -teki terbaik di PC pada tahun 2023

Imej komposit dari permainan teka-teki: lechuck dari kembali ke pulau monyet, beberapa kiub berwajaran dari portal, hantu kecil dari cara mengucapkan selamat tinggal dan asing yang bermain banjo dari luar liar, semuanya di hutan dari saksi

Kita semua suka sedikit headscratch – sesuatu untuk mencabar mi lama dan menyusahkan sel -sel kelabu kecil. Nasib baik, Teka -teki adalah genre utama dalam permainan video, dari Classic Point ‘n’ Click Adventures to Weirdo Physics Teka -teki dan Aliens di Angkasa. Permainan teka -teki juga boleh menjadi RPG atau permainan pengembaraan; mereka boleh mengalami seram atau penggodaman. Terdapat begitu banyak, sebenarnya, bahawa mengendalikan senarai permainan teka -teki terbaik adalah sesuatu teka -teki dalam dirinya sendiri. Tetapi di RPS kami suka cabaran, jadi kami telah membawa anda senarai baru dan lebih baik dari 25 permainan teka -teki terbaik di PC yang di luar sana hari ini, pada tahun 2023.

Kami mempunyai segala-galanya yang mungkin dikehendaki oleh teka-teki: permainan sokoban, misteri pembunuhan, strategi, fizik, jigsaws, goo, dan satu pukulan Jonathan dibuat. Teka -teki adalah gereja yang luas, selepas semua. Paling penting ialah semua ini boleh dimainkan dan bersedia untuk pergi, jadi tidak ada yang menghindari dengan emulator. Kami akan menyimpan senarai yang dikemas kini dengan permainan teka -teki terbaik dan paling terang, jadi semak semula. Tatal ke bawah untuk membacanya semua, atau klik nama yang menarik minat anda dalam senarai di bawah.

Permainan teka -teki terbaik di PC

 • 25. Membongkar
 • 24.
 • 23. Cara Mengucapkan Selamat Tinggal
 • 22. Roll Sosej Stephen
 • 21. Bilik 4: dosa lama
 • 20.
 • 19. Gorogoa
 • . Dalam
 • 17. Kes idola emas
 • 16. Lebuhraya mini
 • 15. Parabox Patrick
 • 14. Knotwords
 • 13. Dorfromantik
 • 12. Peninjau
 • . Baba adalah awak
 • . Kembali ke Pulau Monyet
 • 9. Opus Magnum
 • . Prinsip Talos
 • 7. Ctrl alt ego
 • 6. Dunia Goo
 • 5. Tidak pernah berlaku
 • 4. Saksi
 • 3. Portal
 • 2. Liar luar
 • 1. Pulangan Obra Dinn

. Membongkar

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Wap
Apa lagi yang harus saya mainkan: Permainan penyamaran kaca menawarkan kaca yang cantik tetapi jahat

Mengambil barang ke tempat yang sangat literal, impian teka -teki jigsaw memang, ruang untuk melakukan teka -teki maya dari pelbagai jigsaw. Saya biasanya mencurigakan permainan jigsaw, kerana mereka biasanya pilihan gambar 2D gadis anime malas dipotong ke dalam kepingan berulang. Impian teka -teki jigsaw adalah versi luxe. Setiap sekeping teka -teki adalah objek 3D dengan fiziknya sendiri, jadi anda boleh menghidupkannya, menjemput mereka, menjatuhkannya, dan berpotensi kehilangannya di bawah meja (walaupun ada butang untuk mengezum kepingan yang hilang kembali kepada anda).

Anda duduk dan membuat teka -teki anda di flat kecil, dengan beberapa kawasan untuk dipilih dari mana anda boleh duduk dan memilih melalui jigsaw anda seperti ape dandanan rakan senegara. Anda boleh menyesuaikan bukan sahaja perabot, lantai dan dinding flat khayalan anda, tetapi juga bilangan kepingan jigsaw anda akan ada (saya masih sedang berjalan melalui jalan melalui enam ribu keping kepingan kek yang saya ‘ telah melakukan selama kira -kira setahun). Dan anda boleh memuat naik gambar anda sendiri untuk menjadi jigsaws, jika anda benar -benar mahukan beberapa gadis anime.

. Cara Mengucapkan Selamat Tinggal

Cara Mengucapkan Selamat tinggal adalah permainan teka -teki alam sekitar yang meluncur tentang kehilangan dan kesedihan

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Steam, GOG
Apa lagi yang harus saya mainkan: Permainan seperti Monument Valley, Membongkar, Chicory dan Beacon Pines semuanya mempunyai gaya yang berbeza tetapi jenis getaran yang serupa.

Ini semacam sokoban, kecuali anda menggerakkan pemandangan di sekitar, dan yang membolehkan anda memindahkan watak -watak. Secara keseluruhannya, permainan menceritakan kisah hantu yang baru-baru ini, hilang dan disorientasi di tanah orang mati yang dihuni oleh roh-roh yang tidak disengajakan. Matlamatnya adalah untuk membantu roh -roh ini bergerak, dengan menyelesaikan teka -teki grid di peringkat untuk membiarkan mereka melarikan diri dari dunia purgatori yang mereka masuki. Setiap peringkat mempunyai pintu untuk melarikan diri, tetapi anda mungkin perlu menekan butang, mencari kunci dan elakkan hantu limpa terdesak. Banyak peringkat mempunyai beberapa langkah, dan ini akan membawa anda seketika untuk mendapatkan gantung bagaimana anda boleh memindahkan sesuatu kepada anda, dan bukannya pergi ke mereka. Ini adalah sentuhan pada formula yang biasa yang akan mengejutkan anda dengan seberapa sukarnya.

Seni ini berwarna -warni dan diselaraskan, diilhamkan oleh buku gambar kanak -kanak. . Dan tahapnya sesuai dengan suasana itu. Mereka betul -betul penuh dengan kebun, dari taman, ke dapur yang tidak kemas, hingga bulan sebenar. Tetapi dengan keinginan anda juga mendapat cerita yang tenang tentang kesedihan dan bergerak. Banyak untuk berkemas dalam satu permainan.

22. Roll Sosej Stephen

Sosis memasak, entah bagaimana, dalam stephen

(-)
Di mana saya boleh membelinya: Steam, rendah hati
Apa lagi yang harus saya mainkan: Puncak Bonfire dan Ekspedisi Monster menawarkan tindakan Sokoban moden yang lebih baik

Bercakap tentang permainan Sokoban, izinkan saya menjemput anda memasak sosej. Roll Sosej Stephen adalah klasik segera ketika keluar. Anda, orang kecil, mempunyai garpu gergasi, yang mana anda boleh melancarkan sosej lemak gergasi ke gril untuk memasaknya. Setiap sosej mempunyai empat sisi, (kiri atas, kiri bawah, kanan atas, kanan bawah), dan masing -masing mesti dilancarkan ke dataran grill di atas lantai sekali untuk dimasak untuk kesempurnaan. Tetapi grillmaster berhati -hati, kerana jika sedikit saus panggang lebih dari sekali, maka anda telah mendapat sosej yang dibakar. Dan itu tidak akan dilakukan sama sekali.

Tahap dalam gulungan sosej Stephen terasa kecil walaupun mereka tumbuh besar dan semakin kompleks. . Garpu panggang anda mengambil seluruh persegi di hadapan anda, jadi kesilapan mudah dibuat – tetapi itu sebahagian daripada keseronokan dengan permainan seperti Roll Sosej Stephen. Menetapkan semula tahap mudah, dan akan ada banyak masa yang anda berjaya memasak dua daripada tiga sosej sebelum anda menyedari bahawa anda telah membuat langkah penting dalam membolehkan anda mendapatkan bit akhir sos terakhir yang dilakukan. Ini permainan teka -teki yang sederhana, sedap dan menyebalkan.

21. Bilik 4: dosa lama

Sorotan bersinar pada model miniatur terperinci rumah gothic, dengan banyak bilik, di dalam bilik 4: dosa lama

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Wap
Apa lagi yang harus saya mainkan: Pergi untuk siri seluruh bilik. Mereka adalah kuartet indah permainan melarikan diri bilik yang jahat.

Siri bilik selalu melihat anda, watak pemain yang tidak diketahui, terjebak ke kawasan terpencil yang penuh dengan teka -teki kompleks yang perlu anda selesaikan. Bilik pertama adalah bilik – loteng, sebenarnya, dan bilik 4 kembali ke loteng. Kali ini anda berhadapan dengan rumah boneka yang sangat terperinci di sebuah rumah, yang menjadi model rumah besar yang anda ada. Model ini sendiri sebahagiannya adalah kotak teka-teki, dengan bergerak cogs dan bahagian yang dibuka semasa anda berinteraksi dengannya, tetapi juga, ketika anda membuka akses ke bilik yang berlainan, adalah sejenis portal sihir untuk versi bersaiz penuh bilik. Di dalam bilik ini lebih banyak teka -teki.

Bilik 4 penuh dengan banyak mesin yang indah: kayu yang digilap dengan pintu tersembunyi, cogs yang digilap, kepingan dan butang berwarna gelongsor, dan mereka semua merasa rumit dan sentuhan, dan seperti mereka dibuat oleh seorang tukang. Tetapi ada lapisan yang gelap, hampir lovecraftian ke bilik 4 juga, dengan banyak teka -teki yang memerlukan penggunaan mata mata ajaib untuk melihat runes dan simbol yang penting untuk memahami penyelesaiannya. Ada tentakel. Dosa lama adalah yang paling rumit tetapi paling memuaskan dari semua permainan bilik.

20. Pintu putih

Protagonis permainan teka -teki 2D The White Door berjalan di sekitar biliknya di sebelah kiri skrin, dan melihat sarapannya - ditunjukkan di atas meja di sebelah kanan skrin

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Steam, GOG, Gatal
Apa lagi yang harus saya mainkan: Terdapat tujuh perlawanan di seluruh Bundle Lake Rusty, termasuk 2022’s Past In Within, yang merupakan permainan teka-teki Co-op

Tidak semua permainan teka -teki mesti menjadi maxi. The White Door adalah salah satu penyertaan yang lebih baru dalam siri Tasik Rusty Lake dari permainan teka -teki 2D, dan boleh dikatakan paling minimalis. . Permainan ini tidak memberitahu anda ini, sudah tentu, tetapi jadual disematkan ke dinding untuk anda cari. Seorang jururawat datang untuk mengemukakan soalan kepada anda: Apa tarikh hari ini?; berapakah umur kamu?; di mana awak bekerja? Dan anda mesti mencari jawapan kepada soalan -soalan ini di sekeliling bilik. Perkara halus berubah. Anda dapat melihat seseorang yang berdiri di jauh di luar tingkap.

Setiap malam yang anda impikan peristiwa di masa lalu, dan boleh menggunakannya untuk melepaskan peristiwa yang membawa anda ke bilik ini di tempat pertama. Ini adalah permainan yang singkat, tanpa apa -apa yang sia -sia. Misteri bilik terkunci dengan sentuhan.

19. Gorogoa

Panel yang membingungkan di tangkapan skrin Gorogoa

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Steam, Gog, Humble, Epic Games Store
Apa lagi yang harus saya mainkan: Superliminal adalah permainan teka-teki yang bermain dengan perspektif dengan cara yang sama, walaupun ia 3D dan orang pertama

Gorogoa direka untuk skrin sentuh, tetapi anda tidak banyak kehilangan apabila anda memainkannya di PC. Skrin dibahagikan kepada pihak, dan anda boleh mengezum dan menggerakkannya untuk membuat laluan baru untuk budak lelaki itu melintasi mereka, membiarkan dia bergerak dari satu ke yang lain dengan membersihkan jalan dalam satu bahagian. Anda juga boleh meletakkannya di atas satu sama lain, meletakkan pintu dalam satu bingkai di bahagian atas budak lelaki yang lain, sehingga dia dapat melangkah masuk. Pada masa -masa lain panel menjadi sejenis jigsaw yang memerlukan anda untuk mengezum masuk dan keluar sehingga anda mencari perspektif yang tepat untuk memadankan perkara. Anda mungkin perlu meletakkan api di bawah periuk stim, atau berat rak sehingga ia menetapkan dengan cara yang betul.

Ini semua bermain dalam animasi 2D yang indah, dan tanpa arahan sebenar. . Ini cantik dan inovatif, dengan cara tidak banyak permainan dari mana -mana genre mengurus, apalagi permainan teka -teki.

. Dalam

Seorang budak lelaki menyembunyikan di belakang tiang dari perhatian kamera keselamatan atau robot yang besar di dalamnya

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Steam, Gog, Humble, Epic Games Store, Gatal
Apa lagi yang harus saya mainkan: Limbo adalah Playdead sebelumnya, dan mungkin lebih terkenal, teka-teki-platformer. Untuk lebih banyak antik platform yang gelap, lihat permainan mimpi buruk kecil

Playdead’s Creepy, Monochrome Side-Scrolling Platformer Limbo Platformer betul-betul menyebabkan kacau apabila ia dibebaskan, kerana tiada siapa yang pernah melihat apa-apa yang menyukainya sebelum ini. Playdead berjaya membina limbo dengan di dalam. Walaupun di dalam mempunyai banyak persamaan – sisi pada platformer teka -teki dengan protagonis yang kecil, terdedah, dan tema gelap – tetapi ia memerlukan kedua -dua ia bercerita ambien dan bagaimana ia bermain untuk ketinggian baru. Protagonis Inside adalah seorang budak lelaki yang anda sertai di tengah -tengah dihidangkan melalui hutan. Perjalanan berjalan melalui kawasan luar bandar yang menurun, kemudian melalui kemudahan sains yang pelik yang penuh dengan apa yang kelihatan seperti zombi terkawal minda dan pelbagai eksperimen manusia. .

Teka -teki itu sendiri adalah campuran logik yang digunakan untuk fizik (meletakkan kotak A di sini dan mengaktifkan suis b untuk mendakan kesan c) dengan cara yang mengejutkan, dan anda boleh mati dengan cara berasaskan fizik yang sama yang mempunyai animasi grafik. Tetapi ada juga teka -teki yang anda selesaikan dengan memberi perhatian kepada dunia permainan. Salah satu momen yang lebih mengasyikkan adalah perlu menyembunyikan diri anda dalam barisan zombi dengan meniru pergerakan mereka pada masa yang tepat. Saya tidak tahu sama ada itu dianggap sebagai teka -teki, betul -betul, tetapi ia berdarah baik.

17. Kes idola emas

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Stim, gog, rendah hati
Apa lagi yang harus saya mainkan: Kembalinya Obra Dinn mempunyai kepuasan yang sama dan logik untuk menyelesaikan teka -teki dengan maklumat visual yang kurang.

Kes Golden Idol adalah titik dan klik permainan detektif yang menghilangkan semua omong kosong luaran seperti berjalan -jalan dan bercakap dengan watak -watak, jadi masa yang anda simpan di sana dapat diagihkan semula dengan marah menatap gelembung perkataan. Kes Golden Idol menjangkau beberapa dekad dalam kehidupan beberapa aneh dan keluarga dan rakan sekerja mereka, semuanya berpusat pada artifak titular. Setiap beberapa tahun terdapat beberapa (atau beberapa) pembunuhan yang berkaitan dengannya, dan anda dapat melihatnya dalam masa gambaran – sama ada saat pembunuhan itu dilakukan atau sebagai badan ditemui – dengan watak, adegan dan barang -barang yang dibekukan.

Dengan mengklik di sekitar tempat kejadian, anda boleh menyiasat kandungan bilik, poket dan bahkan otak, menyusun buku harian dan senjata dan menyusun bersama apa yang berlaku. Untuk menyelesaikan setiap leve, anda perlu mengenal pasti siapa yang mati, whodunnit, dan apa yang mereka tidak tahu, tetapi ada juga tugas pilihan. Di pesta makan malam di mana seseorang diracun, anda perlu bersenam yang duduk di mana, tetapi anda juga boleh memikirkan mana bilik hamba yang dimiliki oleh hamba mana. Dalam satu tahap yang tidak dapat dilupakan di sebuah rumah, lebih daripada satu orang berada dalam pelbagai jenis ubat. Untuk mengisi jawapan ini, anda diberikan kata nama dan kata kerja untuk slot ke dalam ayat dengan jurang, dan anda hanya boleh teruskan apabila anda melakukannya dengan betul. Sukar, tetapi sangat berbaloi.

16. Lebuhraya mini

Peta jalan raya minimalis hijau dan biru Beijing di lebuh raya mini

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya:
Apa lagi yang harus saya mainkan: Lebuhraya Mini adalah semacam sekuel rohani ke mini metro, yang merupakan perkara yang sama tetapi untuk sistem kereta bawah tanah

Pernahkah anda terjebak dalam perjalanan lalu lintas dan berfikir, “Apa bodoh mutlak yang dirancang ini?”Sekarang, terima kasih kepada lebuh raya mini, bodoh mutlak itu boleh menjadi anda! . .

Rumah, pusat penduduk bandar anda, dan tempat kerja terus memasuki kawasan peta terkurung, dan mereka berkod warna. Tempat kerja kuning mungkin kelihatan di sebelah sekumpulan rumah biru, sementara kepadatan penduduk kuning kebanyakannya di seberang sungai. Persimpangan melambatkan lalu lintas, jadi jika anda boleh meletakkan bulatan semuanya mengalir lebih baik, tetapi bulatan mengambil banyak ruang. Mungkin lebuh raya akan membantu meringankan kesesakan, tetapi mungkin menyokong lalu lintas sama ada berakhir. Lebuhraya Mini adalah teka -teki yang berterusan, dengan kata lain, dan yang hanya menjadi lebih sukar semakin baik anda.

15. Parabox Patrick

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Steam, gatal
Thomas bersendirian akan memberi anda blok. Baba adakah anda akan memberi anda logik minda lentur. .

Ouroboros adalah ular yang tidak berkesudahan yang tidak berkesudahan memakannya dengan ekor sendiri. Parabox Patrick adalah sekumpulan kotak di dalam kotak, kotak makan secara rekursif, dengan teka -teki di dalamnya. Ini secara teknikal permainan Sokoban – anda perlu menolak kotak ke tempat yang betul, dan jika anda menolaknya ke dinding, anda tidak dapat menariknya keluar. Tetapi anda boleh menolak kotak (dan diri anda) ke dalam kotak lain yang mempunyai bukaan. Kotak ini sendiri mengandungi bentuk yang boleh anda gunakan untuk melintasi dan menyelesaikan teka -teki di luar kotak. Anda mesti berfikir dalam kotak.

Terdapat 350 teka-teki yang direka bentuk dalam minda ini, dan Parabox Patrick melakukan tugas yang baik untuk mengajar anda asas-asas peraturannya sehingga anda dapat menangani teka-teki yang lebih maju. Anda boleh mengangkut kotak di dalam kotak. Anda boleh meletakkan kotak di dalamnya sendiri dan mula berfikir di tak terhingga. Kotak berganda boleh disusun di dalam kotak lain, seperti anak patung bersarang. Lihat, permainan ini mempunyai banyak kotak. Ini adalah sentuhan yang menarik dan bijaksana mengenai kekangan Sokoban yang membuat anda berasa seperti ahli matematik yang sangat maju.

14. Knotwords

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Wap
Apa lagi yang harus saya mainkan: .

. Anda diberi grid asimetri kecil dataran kosong, dan dalam grid itu adalah bentuk tetronimo – mungkin empatsquare, mungkin sudut yang tepat diperbuat daripada tiga, dan sebagainya. . Jadi Foursquare boleh mengandungi huruf Ovow. .

Ini tidak begitu sukar, dan anda masuk ke dalam ayunannya dengan cepat. Ia boleh menjadi sukar apabila anda menyedari bahawa perkataan yang anda pasti lynchpin anda ternyata salah, tetapi ada sistem petunjuk yang adil dan bermanfaat. Anda juga mempunyai banyak teka -teki untuk dipilih, dengan lebih banyak menjana setiap bulan. Sangat menyeronokkan jika anda suka teka -teki perkataan, dan mungkin juga akan mengembangkan perbendaharaan kata anda.

13. Dorfromantik

Satu siri jubin bertema luar bandar yang kompleks di Dorfromantik

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Steam, GOG
Apa lagi yang harus saya mainkan: Pembina landskap yang santai pada dasarnya genre mereka sendiri sekarang, termasuk Townscaper, Cloud Gardens, dan Islanders. Yayasan adalah seperti bucolic, tetapi lebih banyak daripada sim pembina bandar

Dorfromantik adalah permainan yang indah. Ia sesuai untuk streaming. Ia sesuai untuk bermain duduk di sofa. . Tetapi jika anda mahu, anda hanya boleh mempunyai masa yang indah membina sebuah bandar yang cantik. Semua perkara ini terkandung dalam Dorfromantik, permainan teka -teki di mana anda meletakkan jubin untuk membina landskap luar bandar yang tenang.

Anda diberi tumpukan jubin heksagon yang dihasilkan secara prosedur, masing -masing dengan satu atau beberapa jenis landskap yang berlainan di atasnya – mungkin beban rumah yang boleh membentuk sebuah kampung atau bandar, sedikit hutan yang bersempadan dengan ladang, atau bahagian tasik. Menggabungkan ini bergabung dengan mereka untuk membentuk lembah yang semakin meningkat. Tetapi untuk mendapatkan skor tinggi, anda perlu memberi perhatian. Memenuhi pencarian – seperti kincir angin yang ingin bersempadan sepenuhnya oleh ladang, atau hutan yang cukup besar untuk menampung rusa – akan memberi anda lebih banyak jubin untuk terus berkembang, dan jika anda dapat tumbuh cukup besar maka anda akan mendapati diri anda dalam bioma baru, atau lokasi pra-meletakkan yang memberi anda tugas jangka panjang. Ini adalah tahap yang tepat sejuk sementara masih memerlukan pemikiran aktif.

12.

Teka -teki di halaman istana dalam tangkapan skrin dari The Looker, parodi saksi

(-)
Di mana saya boleh membelinya: Wap
Apa lagi yang harus saya mainkan: . Duh.

Ia tidak selalunya (baca: tidak pernah berlaku sebelum ini) bahawa senarai mengandungi kedua -dua permainan, dan parodi permainan itu. Tetapi di sini kita. The Looker adalah permainan 2022 yang berfungsi sebagai kedua-duanya sebagai sedikit keseronokan yang sangat baik di Joblow’s The Saksi, dan sebagai permainan teka-teki yang baik itu sendiri. Getaran penting banyak kawasan pulau di saksi itu dicipta semula, dengan set catur gergasi, mazes lindung nilai dan istana yang pelik, tetapi ada juga penjara arked dan jenis peninjau piratikal. Bertaburan di sekitar ini adalah pilihan papan teka -teki, diselesaikan dengan melukis garis dari awal hingga akhir dalam pen merah.

Apa yang menjadi permulaan atau akhir boleh fleksibel. Surat -surat S dan E kedua -duanya dikira, dan dalam satu teka -teki tidak ada akhir, dan anda perlu mendengar sebagai narator bip ketika anda melukis garis anda di sekitar labirin – secara harfiah, dia berkata “Beep”. Teka -teki semuanya logik dalam peraturan yang ditetapkan, tetapi memerlukan pemikiran di luar kotak, dan suka bermain untuk boot. Dan sepanjang anda akan melihat sedikit rujukan kepada saksi, seperti gambar berbingkai yang menyerupai salah satu teka -teki pokok. Kotak rasuk laser mengambil masa yang tidak masuk akal untuk tenaga, dengan banyak langkah yang terlibat. Anda boleh menemui kotak rakaman kecil di sekitar tempat itu, dan salah satunya adalah iklan untuk kereta terpakai. Permainan ini percuma!

11.

Teka-teki yang sukar dilucutkan di Baba adalah anda, di mana makhluk doodle seperti domba Baba mesti mencari jalan untuk melintasi sungai

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Steam, rendah hati, gatal
Apa lagi yang harus saya mainkan: Baba Adakah Anda Jenis Sokoban, Itulah sebabnya ia dalam kumpulan stim dengan Roll Sosej Stephen dan Ekspedisi Monster. Terdapat juga dua spin-off, Babataire dan Baba Files Cukai

Baba adakah anda bukan permainan sokoban. Anda menolak barang -barang untuk menyentuh objek yang ditetapkan sebagai objek yang menang, pasti, dan menolaknya adalah tertakluk kepada kekangan Sokoban, jadi jika anda menolak sesuatu ke sudut, ia akan terjebak di sana. Tetapi di baba adalah anda, anda boleh mengubah objek yang menang. Atau, memang, apa anda. Setiap peringkat juga akan mempunyai blok perkataan yang membentuk pernyataan: baba adalah anda, bendera menang. Tetapi anda juga boleh menolak blok perkataan di sekitar untuk membuat bendera adalah anda, jadi sebaliknya anda mengawal sedikit bendera sprite. Mungkin anda boleh menjadikan Baba menjadi anda dan menang pada masa yang sama, mewujudkan pintasan segera untuk keseluruhan tahap.

Anda boleh membuatnya supaya anda dapat berjalan melalui dinding, anda boleh menukar barang -barang yang berbahaya, anda boleh membuat baba terapung, anda boleh menukar warna objek. Tetapi setiap peringkat mempunyai penyelesaian, dan melatih diri anda untuk berfikir cara yang betul adalah sukar. Nasib baik permainan ini mempunyai lukisan 2D yang mudah, sederhana, hampir kanak -kanak untuk mewakili segala -galanya, jadi sangat jelas apa semuanya. Sehingga anda mula bergerak di sekeliling, itu.

10.

Guybrush berdiri di townhall di Brrr-Muda sebagai kembali ke Pulau Monkey, melihat kandungan pelbagai inventorinya

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Stim, gog, rendah hati
Apa lagi yang harus saya mainkan: Permainan Monkey Island yang asal (1-3 mungkin terbaik) akan membantu anda di sini. Perkara -perkara sekolah lama yang lain seperti Hari Tentacle, serta permainan teka -teki yang lebih moden dari pencipta seperti Broken Age, Thimbleweed Park, dan Point ‘N’ Clicks dari orang -orang seperti Wadjet Eye adalah semua rakan anda di sini

Apa yang sudah lama baru lagi, dan kembali ke Pulau Monkey memberikan Ron Gilbert dan Dave Grossman berputar lain di sekitar siri pengembaraan piratikal yang paling terkenal yang pernah dihasilkan oleh video. .

Paling penting, ini adalah titik yang mantap dan menarik dan klik permainan teka -teki yang menggunakan logik cartoony yang menyeronokkan di dalam teka -teki yang banyak (dan terdapat dua tetapan kesukaran juga). Sebagai siri permainan video yang dikasihi, kembali mempunyai lokasi, watak dan juga jenaka dari permainan lama, tetapi menambah putaran baru. Ini meta (tetapi tidak dengan cara yang menjengkelkan) mengenai status Guybrush sebagai pengembara yang terkenal, kerana akhirnya keadaan berubah dan mungkin dia tidak bermaksud lagi, tetapi ia tidak mengasingkan jika anda tidak pernah memainkan permainan ini. Ada banyak perkara itu baru, Terlalu, dan kualiti hidup perubahan, yang termasuk menyingkirkan menu sembilan-kata kerja dan sistem petunjuk yang sangat reaktif, menjadikan ini permainan yang hebat untuk peminat lama, tetapi juga kepada pemain onboard yang sedikit curiga dan klik pengembaraan secara umum.

. Opus Magnum

Mesin menghubungkan kompleks di opus magnum

Kedudukan sebelumnya: (-)
Stim, gog, rendah hati, gatal
Apa lagi yang harus saya mainkan: . Shenzen I/O, Exapunks, Infinifactory. Anda boleh menghubungi semua permainan teka -teki Zachtronics dalam satu bundle, sebenarnya

Ini mungkin salah satu permainan teka -teki yang diam -diam mengajar anda prinsip pengekodan komputer, bukan? Di Opus Magnum anda membina mesin automatik yang pergerakannya akan membina ramuan dan racun dan apa yang anda ada kekaguman untuk anda, seorang alkimia. Terdapat senjata, trek, piston, dan segala macam mesin pelik yang boleh diprogramkan yang perlu anda berikan kepada arahan yang teliti. Anda boleh membuat pivot lengan, piston menarik balik, mengawal jumlah tepat yang mereka berputar ketika. Sangat menggembirakan untuk bermula, kerana anda juga perlu mengambil kira masa, dan bagaimana setiap elemen ini saling berpindah antara satu sama lain.

Apabila anda berhadapan dengan yang dicabar untuk meletakkan dua reagen tertentu bersama -sama, pada waktunya untuk satu pertiga untuk diubah dan diletakkan di atas kereta api sehingga mereka semua bersatu, sama seperti lengan dibaca untuk mengambilnya dan menggugurkannya ke dalam slot siap – dan programnya supaya proses dapat diulangi tanpa sebarang bit mekanik yang ketinggalan – anda dengan cepat melihat sama ada anda dipotong untuk opus magnum. Dan itulah teka -teki yang agak mudah. Tetapi ada banyak fleksibiliti terbuka di sini. Sekiranya mesin anda berfungsi, ia berfungsi. Anda boleh menumpukan perhatian untuk membuat mesin yang indah dan elegan tanpa bahagian -bahagian yang sia -sia, tetapi masih dikira jika anda mengumpulkan monstrositi yang janggal. Terdapat integrasi bengkel stim juga, jadi anda boleh berjuang menentang cabaran yang ditetapkan dari seluruh dunia

8. Prinsip Talos

Robot dalam prinsip Talos melihat teka -teki, pembahagi laser pada tripod

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Steam, Humble, Epic Games Store
Apa lagi yang harus saya mainkan: Untuk permainan teka-teki orang pertama yang sama, anda akan melihat barangan seperti saksi atau ctrl alt ego,

Prinsip Talos menggabungkan yang lama, ketika anda meneroka runtuhan kuno tamadun yang berbeza, dan yang baru. Bahaya mengenai kemajuan anda yang membingungkan menjadi kuasa tinggi teknologi tinggi, bahan letupan robot terapung, dan senjata api yang dipasang secara automatik. Ini anda boleh menggunakan jammers pada tripod, begitu banyak yang membingungkan anda mendapat masa yang tepat dan memikirkan logik apa yang akan berlaku jika anda menjatuhkan halangan certian pada masa tertentu. Kemudian anda menggunakan kristal pemisahan cahaya, yang boleh anda gunakan untuk mengecas pintu di laluan kompleks di sekitar reruntuhan, dan kiub berwajaran pada pad tekanan matlamatnya adalah untuk mengumpul apa yang, pada dasarnya, tetronimo yang membolehkan anda membuka pintu ke depan kawasan.

Mereka adalah teka -teki yang baik, tetapi sebahagian besar sebab orang ingat prinsip Talos adalah cerita di sekelilingnya – yang saya tidak akan merosakkan, tetapi ada kaitan dengan kehendak dan keperibadian bebas (seperti banyak permainan teka -teki, atas sebab tertentu). Anda menyelesaikan teka -teki ini kerana anda diberitahu dengan suara yang memanggil dirinya Elohim, dan mengumumkan bahawa ia adalah pencipta anda. Suara ini mendapat, jujur, jenis jahat, dan anda boleh mencari petunjuk yang berbeza yang memberitahu anda untuk menentang atau mematuhi Elohim semasa anda bermain. .

7. Ctrl alt ego

Mendiami robot sebagai minda yang tidak disengajakan yang tinggal di komputer, dalam sim ctrl alt ego immersive

Kedudukan sebelumnya: (-)
Wap
Apa lagi yang harus saya mainkan: . Terdapat banyak.

. Sebenarnya, jujur, ia bukan permainan teka -teki yang mudah. Anda semacam kehadiran AI yang tidak disembah, dapat melayang ke dalam meleleh di antara mesin yang berbeza. .

Matlamatnya adalah, secara meluas, mendapat dari satu hujung tahap 3D ke yang berikutnya, tetapi ada halangan yang banyak di jalan anda. Selain daripada obastacles fizikal seperti kotak dan halangan, ada robot musuh yang dapat mengetahui jika droid anda pergi ke mana mereka tidak seharusnya, dan unit ayah yang dapat membubarkan perkara. Tetapi jangan takut, kerana anda boleh menggodam mereka untuk membubarkan dan menyusun semula perkara. Pemikiran lateral digalakkan dan, sememangnya penting, dan jika anda mati, baiklah, anda akan kembali menjadi tidak tersembunyi dan boleh pergi lagi.

6. Dunia Goo

Fisty

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Steam, GOG, kedai permainan epik
Apa lagi yang harus saya mainkan: Anda boleh memberikan Portal Pembina Jambatan dan Jambatan Portal untuk membina Bants; Simulator Pertempuran yang Sangat Tepat dan Manusia Flat untuk Banting Fizik.

Ini adalah permainan kami tahun ini pada tahun 2008, dan ia masih bergelora dengan baik, seperti yang disahkan oleh Ollie ketika dia meninjau semula pada tahun 2022. Malah “Dunia Goo masih menawarkan lebih banyak keseronokan daripada hampir semua permainan teka -teki sejak” adalah pujian yang tinggi yang diberikannya, jadi pasti bernilai. Dalam istilah mudah World of Good adalah pembina jambatan berasaskan fizik, diseberang dengan lemmings. .

Goo tidak (tidak?) Bunyi yang jelas, dan diberikan kepada gesper di bawah berat mereka sendiri. Nasib baik terdapat subspesies goo yang berbeza, seperti yang merah jambu yang boleh terapung seperti helium dan memberi anda beberapa angkat, goo mudah terbakar, atau goo velcro hijau sehingga anda dapat menyusun semula struktur pertengahan peringkat pertengahan. .

. Tidak pernah berlaku

Beberapa pasukan detektif ghaib dalam menyiasat bilik tidur yang tidak diteruskan

Kedudukan sebelumnya: (-)
Stim, gog, rendah hati
Apa lagi yang harus saya mainkan: The Blackwell Games, siri teka -teki supernatural Wadjet Eye, adalah yang layak. Wadjet juga menerbitkan (tetapi tidak dibangunkan) penggalian Hobb’s Barrow.

Oleh itu, anda dimiliki oleh setan yang membunuh sekumpulan orang sepanjang tahun yang mereka habiskan di dalam badan anda. Isnin, saya betul? . . .

Anda boleh memilih salah satu daripada tiga asal (polis, pelakon atau barkeep) yang mempengaruhi watak yang sudah anda ketahui dalam permainan, dan bagaimana anda mendekati masalah. . Anda memilih dua daripadanya untuk menemani anda di setiap peringkat, dan ini, untuk mempengaruhi apa yang berlaku dan bagaimana. Mempunyai medium bersama bermakna anda dapat melihat dan bercakap dengan mana -mana hantu di sekitar tempat itu; penyihir api. . Bekas bekas boleh menembak tingkap di mana orang lain mungkin memecahkannya. Terdapat lapisan dan lapisan kepandaian dan kerumitan untuk mengupas kembali.

4. Saksi

Salah satu bahagian teka -teki di pulau saksi, kebun dengan pad teka -teki yang mewakili pokok

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya:
Apa lagi yang harus saya mainkan: The Looker, yang anda lalui sebelum ini dalam senarai, adalah permainan teka-teki yang baik dan penyayang yang disayangi. Permainan Game sebelumnya Joblo adalah WLL bernilai melihat (cuma tanya Soulja Boy)

. Dan setiap bit ini penuh dengan teka -teki – setiap kawasan yang mempunyai rasa teka -teki yang sedikit berbeza, walaupun pada dasarnya mereka semua mendapat garis dari satu sisi papan input sedikit ke yang lain – mengajar anda peraturan bagaimana menyelesaikan sesuatu dalam saksi. . Beberapa teka -teki maze memerlukan anda melihat bentuk bayang -bayang. Rawa ini mempunyai bentuk tetronimo di papan teka -teki itu, dan rumah pokok mempunyai bintang putih dan gelap. Saya sama sekali tidak meneruskannya. Atau teka -teki di hutan di mana anda perlu mendengar nada burung, mereka boleh, secara terang -terangan, pergi ke neraka.

. Dan anda mungkin membenci orang yang saya faham langsung. Apa yang membuat saksi begitu mengagumkan adalah apa yang membuatnya sukar untuk diterangkan: Ini semacam jenis permainan teka -teki sekaligus. Dan, di samping itu, anda berjalan di sekitar pulau yang pelik, mendengar nota suara samar dan bertanya -tanya siapa yang meletakkan semua mesin ini di tempat pertama. Akhirnya, jika anda memainkannya cukup lama, anda dapat melihat terdapat teka -teki di sekeliling anda.

3. Portal

Teka -teki yang melibatkan dinding bersudut dan pelet tenaga yang tinggi di portal

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya: Wap
Apa lagi yang harus saya mainkan: Portal 2 sangat hebat, dan mungkin satu -satunya pengganti portal selain dari pekerjaan meja aperture, yang hanya ujian teknologi untuk dek stim tetapi hebat. Pez dan swapper akan membuat anda berfikir pada garis luar yang sama.

Itu adalah salah satu permainan terbaik yang berhenti penuh ketika keluar, dan masih ada. Portal benar -benar hebat, dengan bercerita alam sekitar yang sangat baik, salah satu antagonis terbaik yang pernah diabadikan dalam bentuk piksel, dan – ya – teka -teki cemerlang. Anda memainkan protagonis yang tidak bersuara dan hampir tidak bersuara yang bangun di kemudahan ujian, pada satu ketika, menjadi sukarelawan untuk menjadi subjek ujian untuk sains apertur dan, pada satu ketika, masuk ke dalam cryo-sleep. .

Glados yang sekarang-legender tumbuh lebih peribadi ketika dia menguji anda, maju melalui tahap antara pasif agresif dan pembunuhan dengan cepat. Kemudahan ujian curiga kosong, dan akhirnya anda mula melihat apa yang ada di belakang dinding putih murni. Tetapi portal cara mengajar anda peraturan permainan, bagaimana fizik dan portalnya berfungsi, dan teka -teki yang membentangkan anda, semuanya telah anda fikirkan dengan cara yang sama sekali berbeza pada akhir permainan. Ini adalah klasik dengan alasan.

2.

Ikan pemancing dari bramble gelap di luar liar

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya:
Apa lagi yang harus saya mainkan: Woof. Maksud saya, sukar untuk mengatakan. .

Outer Wilds adalah permainan teka -teki yang unik memenuhi penerokaan ruang ramshackle. . Ia benar -benar kecil juga – ia akan membawa anda kira -kira empat minit untuk berjalan di sekelilingnya, tetapi itulah jumlah masa yang berharga untuk diambil, memandangkan matahari di tengah -tengah sistem suria kecil anda menjadi supernova 22 minit selepas anda membuka anda mata.

Terima kasih tuhan bahawa patung sihir di muzium bandar anda membuat anda terjebak dalam timeloop, menetapkan semula ketika anda mati untuk memulakan hari lagi. Menggunakan keupayaan ini, anda boleh mengezum di sekitar planet yang berlainan yang mengorbit matahari dan meneroka mereka – ke dalam had meter oksigen anda, yang diisi semula sama ada oleh pokok atau dengan kembali ke kapal anda. Banyak yang dapat dilihat, di mana gelung berulang masuk. Terdapat kembar, satu pasir tumpahan ke dalam yang lain seperti jam panjang, mendedahkan runtuhan pada yang pertama kerana struktur pada kedua dipenuhi. Satu adalah planet teka -teki. Salah satunya adalah cangkang yang meletup berubah menjadi alam poket pelik di dalam bramble multidimensional. Anda boleh mengikuti bunyi instrumen kepada rakan -rakan yang bertaburan. Penyelesaian teka -teki luar liar adalah alam semesta.

1.

Menatap kerangka dalam kembalinya tangkapan skrin Obra Dinn

Kedudukan sebelumnya: (-)
Di mana saya boleh membelinya:
Apa lagi yang harus saya mainkan:

Saya rasa pulangan Obra Dinn adalah permainan kegemaran laman web ini – itu, selepas semua, di bahagian atas 100 teratas kami. Sukar untuk membayangkan apa yang boleh melepaskannya dari tempat nombor satu pada teka -teki terbaik, sama ada. Pulangan Obra Dinn adalah permainan besar dari apa yang disebut oleh Christian Donlan Eurogamer “Sudoku Pembunuhan Nautika” dalam ulasannya. Titul Obra Dinn adalah kapal yang tinggi yang hilang, dan sekarang ia telah muncul semula dengan setiap jiwa yang hidup di atas kapal yang telah meninggal dunia. Tugas Anda Adalah Jenis Auditer Insurans Magical Bersenjata dengan jam tangan Bernard yang diaktifkan oleh kematian, yang akan menunjukkan kepada anda momen masih hidup kematian seseorang. Anda boleh berjalan dengan bebas di sekitar tempat kejadian, dan rantaian daisy satu lagi kematian menjadi lebih banyak diorama, semuanya dalam gaya monokromatik yang mulia yang meniru permainan yang lebih awal.

. Badan ini milik kapten, yang ditembak oleh y, perkara semacam itu. . . Terdapat satu titik kembali dari Obra Din di mana anda membuka pintu kabin, berjalan ke dek, dan menyedari permainan telah beralih gear. Menghadapi kematian ini daripada perintah, akhirnya anda berjaya meletakkan seluruh cerita bersama -sama, dan ia disertai dengan jeritan, kayu rendah, dan soundtrack yang benar -benar terhantuk penuh dengan loceng.

SHOTGUN PAPER ROCK adalah rumah permainan PC

Log masuk dan sertai kami dalam perjalanan kami untuk menemui permainan PC yang pelik dan menarik.