Permainan Santai Terbaik 2023 | Pcgamesn, 20 permainan santai untuk 2023 yang lebih tenang – Norton

20 permainan santai untuk 2023 yang lebih tenang

Contents

Walaupun ramai yang melihat permainan sejuk untuk melarikan diri mental, Stardew Valley bermula dengan literal. Bermain sebagai pekerja bandar yang terbakar, kewujudan plot ladang datuk anda di pantai selatan luar bandar Stardew Valley adalah tiket anda dari asap besar. Tetapi, walaupun anda telah bergegas dari bilik kelabu, identikit anda, anda masih mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan.

Permainan santai terbaik 2023

Mempunyai cukup letupan keganasan dan keganasan yang cukup tinggi? Duduk dan berehat dengan permainan sejuk terbaik untuk membantu anda berehat dan menenangkan jiwa permainan anda.

permainan santai

Diterbitkan: 27 Jul, 2023

Apakah permainan santai yang terbaik? Kadang -kadang kita tidak selalu mahu mengakhiri hari yang panjang dan sibuk yang dikeluarkan oleh remaja yang berpeluh di Warzone 2 atau menjadi takut bodoh oleh kengerian lompat amnesia: bunker. Sebaliknya, ada kalanya semua yang kita mahu lakukan adalah bersarang ke dalam thrones permainan yang selesa dengan secawan teh dan permainan sejuk yang bagus untuk membantu kami melupakan tekanan dan ketegangan kami.

Sekiranya anda suka berehat dari permainan yang lebih menggembirakan di perpustakaan anda dan dalam senarai permainan PC terbaik kami sekarang, kemudian cairkan ke salah satu permainan yang menenangkan dalam senarai ini. Dengan pemilihan permainan teka -teki kami, permainan pengembaraan, dan banyak lagi, anda akan menyelam ke lautan biru Abzu yang mendalam, mengalami kepuasan terapeutik dari Betul membersihkan sesuatu dalam simulator powerwash, atau berehat dengan rakan -rakan dalam kesan tetris. Katakan saja, ketika datang ke jenis permainan santai yang harus anda cuba, kami mendapat semua pangkalan yang dilindungi.

Permainan yang paling santai di PC pada tahun 2023 adalah:

Revolusi Blower Daun

Apa yang lebih santai daripada mengembara di sekitar padang dengan blower daun? Nah, mungkin banyak perkara, tetapi ia berfungsi dengan mengejutkan dengan baik sebagai permainan untuk masa -masa ketika anda hanya ingin mencabut otak anda. Anda bermula dengan rake yang mudah, dan semakin banyak meninggalkan anda membersihkan, lebih banyak wang yang anda buat, maka anda menggunakan wang itu untuk membeli alat yang lebih maju untuk membersihkan daun, dan bahkan menanam lebih banyak pokok sehingga anda mendapat lebih banyak daun untuk membersihkan.

Meniupkan daun -daun itu boleh merasakan seperti membersihkan kebimbangan yang mengganggu fikiran anda. Ini adalah permainan yang ideal untuk bermain setiap kali anda mempunyai sedikit masa untuk mengisi, atau jika anda hanya perlu mengambil sedikit rehat dari sesi kebimbangan atau belajar yang sibuk. Jika anda suka mencubanya, ini adalah permainan percuma di Opera GX, jadi yang perlu anda lakukan ialah memuat turun penyemak imbas, kemudian pergi ke GX Games di mana anda akan dapat dimainkan.

Permainan Santai Terbaik - Perjalanan: Watak Lone berdiri di hadapan padang gurun yang gelap, dengan cahaya bulan mencurahkan ke pasir di hadapan mereka

Perjalanan

Perjalanan yang Menakjubkan adalah pengembaraan yang memenangi anugerah yang terkenal dan pelbagai melalui suasana padang pasir yang epik dan mendalam. Walaupun Journey tidak terbuka -dunia dan anda sentiasa dibimbing ke arah destinasi anda, ia tidak merasakan seperti itu kerana anda sentiasa dikelilingi oleh gelombang pasir yang tidak berkesudahan.

Jika muzik membantu anda berehat juga, maka perjalanan menawarkan soundtrack yang dinamakan Grammy yang sempurna menangkap suasana dunia di sekeliling anda. Dan semasa terkandas di padang pasir mungkin tidak terdengar seperti cara terbaik untuk berehat, kami menjanjikan grafik artistik, keupayaan untuk meluncur melalui udara, dan pemandangan dan makhluk mistik yang anda akan dapati menjadikan ini menjadi sangat baik.

Permainan Santai Terbaik - Abzu: Imej berwarna biru menunjukkan berenang penyelam dengan ikan paus

Abzu

Sering kali apabila kita terjun di bawah air dalam permainan kita berada di pemasa yang ketat. Sama ada kita sedang memburu makanan dan minuman dalam permainan survival seperti Subnautica, atau kehabisan oksigen dalam banyak orang lain, kita sentiasa tergesa -gesa untuk beberapa udara berharga.

Tidak begitu di Abzu; Ini adalah permainan yang santai dari beberapa pencipta di belakang perjalanan yang mendorong anda untuk mengambil sedikit masa dan meminum semuanya. Secara kiasan, itu. Di sini, anda mempunyai masa untuk meneroka mengikut kadar anda sendiri, membolehkan anda mengenali lautan dengan betul.

Meniru Perjalanan Bercerita Alam Sekitar, perairan mesmerik Abzu penuh dengan gatal -gatal runtuhan cryptic untuk berkongsi cerita tanpa kata -kata mereka. Cahaya yang membingungkan menembusi setiap persekitaran baru yang menenangkan kebahagiaan, tetapi ini adalah dunia berair yang anda ingin meneroka setiap inci sebelum maju.

Apabila anda selesai duduk di dasar laut dalam kesunyian kontemplatif, banyak masa anda di Abzu akan dibelanjakan untuk mengagumi fauna bawah tanah yang lebih senang menunjukkan anda. Semasa anda memanjat ke belakang ikan, nama spesies mereka muncul, mengajar anda sedikit tentang mod pengangkutan baru anda ketika anda menyertai lompatan suka bermain di atas permukaan air. Kami berkata dalam ulasan PC Abzu kami bahawa, walaupun ia memerlukan pendekatan permainan minimalis, pemaju gergasi pemaju Squid yang memabukkan adalah apa -apa tetapi cetek.

Permainan Santai Terbaik - Stardew Valley: Watak pixelated berdiri di ladang, dikelilingi oleh tanaman dan haiwan

Stardew Valley

Walaupun ramai yang melihat permainan sejuk untuk melarikan diri mental, Stardew Valley bermula dengan literal. Bermain sebagai pekerja bandar yang terbakar, kewujudan plot ladang datuk anda di pantai selatan luar bandar Stardew Valley adalah tiket anda dari asap besar. Tetapi, walaupun anda telah bergegas dari bilik kelabu, identikit anda, anda masih mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan.

Semasa anda tiba di tengah -tengah bukit -bukit rumah baru anda, anda akan mendapati bahawa menghantui pertanian lama datuk anda telah melihat hari yang lebih baik. Dengan kayu berselerak di mana -mana dan rumput -rumput yang berlainan berlabuh ke tanah, ia adalah tempat yang ejen harta tanah Stardew Valley akan dengan sopan memanggil “naik dan datang”. Dari sana, sama ada anda ingin merenung semua penghuni lembah, memancing, atau menjadi mogul jam yang kejam, apa yang anda lakukan dengan kehidupan baru anda terpulang kepada anda.

Sama ada Stardew Valley adalah realistik atau tidak, ini adalah salah satu permainan pengurusan terbaik untuk jiwa-jari hijau yang ingin mewah dalam fantasi Binning the Urban Rat Race. Itulah sebabnya, pada penghujung hari yang mencuba, Stardew Valley adalah salah satu permainan santai yang terbaik untuk sementara waktu malam dan hujung minggu bersenang-senang dalam keindahan 16-bit-dan kerana ia adalah salah satu permainan komputer riba terbaik, anda boleh memainkannya di mana sahaja.

Permainan Santai Terbaik - Rumah Flipper: Bilik tidur yang dihiasi sepenuhnya dengan pencahayaan hangat dan perabot yang selesa

Rumah Flipper

Pernahkah anda melihat betapa bersihnya rumah atau reka bentuk besar anda dan fikir anda boleh melakukannya dengan lebih baik? Rumah Flipper pada dasarnya adalah campuran kedua-duanya kerana ia memberi anda peluang untuk mengubah menyelam lipas ke tempat kudus yang bergaya dan menjualnya untuk keuntungan yang kemas. Tetapi, sebelum itu, anda perlu mendapatkan tangan anda kotor.

Sebagai seorang usahawan yang baru, anda akan bermula dengan gudang yang dikelilingi sebagai asas operasi dan komputer riba yang akan menjamin perniagaan. Anda mesti berpuas hati dengan kontrak kerja-kerja yang bersahaja seperti pembersihan selepas penyewa kasar atau mengecat warna-warna yang sangat buruk pada mulanya. Tetapi, jika anda menyimpan, anda boleh membeli harta anda sendiri. Mereka masih akan menjadi sampah yang dihiasi, tetapi kali ini anda boleh menjana wang yang baik apabila pengubahsuaian yang diperlukan selesai.

Seperti banyak permainan simulasi, rumah flipper dapat merasa seperti kerja. Idea anda tentang permainan yang santai mungkin tidak meregangkan untuk menghancurkan beberapa gris siku di atas noda lantai dan radiator yang sesuai, tetapi ada yang akan menikmati kualiti pembersihan terapeutik. Begitu juga, anda boleh menghancurkan dinding dengan sledgehammer, yang merupakan kaedah pilihan untuk membuat tekanan di sini di pcgamesn.

Permainan Santai Terbaik - Donut County: Watak Buaya terletak di kerusi taman di dunia permainan berwarna pastel

Donut County

Kadang -kadang hidup dapat menjadi sangat tertekan sehingga anda hanya mahu tanah membuka dan menelan anda. Sekiranya Donut County membuktikan apa -apa bahawa ini tidak sepenuhnya praktikal ketika datang ke infrastruktur penyelesaian. Walau bagaimanapun, lebih penting lagi, ia sangat menyeronokkan.

Permainan indie eksentrik Ben Esposito melihat anda memandu lubang di tanah. Kemudian, dengan setiap objek berwarna terang yang jatuh ke dalam jurang, lubang semakin besar. Anda akan bermula dengan objek sekecil seperti batu bata dan makhluk kecil, tetapi anda tidak lama lagi akan mengamuk sebagai gobbles yang memakan semua anda ke seluruh blok menara.

. . Anda akan bermula pada tahap sembilan dan selesai pada sepuluh tanpa alasan yang dapat dilihat. Ini, ditambah dengan membingungkan sederhana yang membentuk teras permainan, menjadikan tajuk yang tidak sopan ini tajuk ideal untuk bermain selepas hari sampah.

Wattam

Tinggalkannya kepada pencipta Katamari Damacy Keita Takahashi untuk membuat permainan tentang berkawan dengan, er, semuanya. Di Wattam, anda bermain sebagai Datuk Bandar Lonely Cast Acrift selepas bencana yang tidak diketahui, memulakan pengembaraan dunia yang berwarna-warni dalam permainan kotak pasir ini.

Sepanjang pengembaraan selama tiga jam ini, anda bertemu, menyambut, dan bermain dengan lebih dari 100 watak yang berbeza, dari hidung antropomorfik ke telefon, dan juga tandas, masing-masing menawarkan alat mereka sendiri untuk anda kekaca Keseronokan sendiri. Mengalami setiap empat musim dengan rakan baru anda, dan juga bermain dalam mod Co-op-jadi rakan-rakan kehidupan sebenar anda dapat bertemu dengan yang maya baru anda.

Permainan Santai Terbaik - GRIS: Protagonis Menavigasi Patung Huntut Di GRIS, salah satu permainan santai yang terbaik

Gris

Mana -mana bingkai empat jam anda dengan Gris akan melihat di rumah di galeri seni. Reka Bentuk Visual Ravishing Nomada Studios menjadikan permainan yang menenangkan ini berasa seperti sojourn melalui cat air animasi. Percikan awan yang bijak mencairkan ke langit yang tidak berkesudahan. Mazes yang rumit boleh didapati dalam runtuhan yang ditarik yang menguasai kanvas mewah ini.

. Seperti Matt Membuat Permainan ‘Celeste, Gris menggunakan Platforming sebagai metafora: Kami mempelajari had kami dengan melompat, dan jatuh.

Permainan Santai Terbaik - Teardown: jalan yang dipenuhi dengan rumah dan runtuhan yang terkoyak

Meruntuhkan

Dalam urat yang sama dengan Flipper House, Teardown juga melihat anda mengetuk dinding, tetapi pada skala yang jauh lebih besar. Sekiranya idea relaksasi anda menjerit ke dalam bantal dan bukannya bermeditasi, maka permainan kamikaze dari TearDown adalah cara maya dan sakit anda untuk membiarkan tenaga anda keluar dari beberapa kemusnahan yang diperolehi dengan baik. Memandu trak ke bangunan, bahan peledak tumbuhan, dan juga menetapkan dinosaur longgar di dunia dalam salah satu mod teardown yang ditampilkan. TearDown mempunyai papan pendahulu, tetapi jika anda tidak berminat dengan mereka, itu adalah permainan luar talian yang mengasyikkan.

Permainan Santai Terbaik - Segala -galanya: Kambing Seagulls terbang ke arah cakrawala di bandar kelabu

Semuanya

Secara kebetulan, premis permainan Sandbox David O’Reilly agak bertentangan dengan permainan yang santai. Ini permainan yang bertanya kepada kami: “Bagaimana jika anda dapat mengawal semua perkara, sekaligus?”Ia kemudian mengambil konsep yang aneh dan berjalan, lalat, dan gulungan dengannya. Dari 3,000 watak yang boleh dimainkan, anda boleh menjadi daisy atau bilah rumput satu minit, dan terbang melalui landskap bandar sebagai kawanan burung atau mengawal planet seterusnya. Ini adalah Semuanya, Dan tidak dalam rasa slang yang menjengkelkan, belia.

Walaupun mempunyai autonomi ke atas setiap perkara terakhir di dunia harus merasa sangat menggembirakan, ia sebenarnya membebaskan. Tanpa matlamat sebenar selain bersenang-senang semasa anda bermain-main di taman permainan bersaiz alam semesta anda sendiri, anda boleh lakukan seperti yang anda suka. Dengan cara ini, semuanya adalah permainan yang menenangkan di mana satu -satunya had anda adalah imaginasi ilahi anda.

Permainan Santai Terbaik - Mini Metro: Line Metro Budding di Warna Pastel di London

Mini metro

Sekiranya anda seorang komuter yang diseksa oleh pengangkutan terlambat, tidak selesa, atau bahkan tidak hadir maka permainan pengurusan tentang merancang sistem metro mungkin bukan idea anda tentang permainan yang santai, tetapi percayalah kepada kami. Dengan Mini Metro, Dinosaur Polo Club entah bagaimana berjaya menanamkan mekanik kompleks dalam estetika yang bersih, sementara juga memastikan bahawa anda benar -benar dapat menikmati merancang kereta bawah tanah.

Sebagai pengarah metropolis yang semakin meningkat, anda mulakan dengan menguruskan tiga stesen dan merancang pautan yang menghubungkan mereka. Lebih banyak stesen akan muncul, tetapi bentuk yang berbeza menunjukkan populariti mereka dengan penumpang. Apabila garisan anda menjadi lebih sibuk dengan masa anda dengan metro mini tidak akan tanpa tekanan, tetapi antara muka yang bersih dan mudah difahami bersama-sama dengan nada yang menenangkan permainan membantu untuk memastikan ini minimum.

Laluan Berbaris Pokok di Proteus, salah satu permainan yang paling santai

Proteus

Sebilangan besar tekanan hidup berpunca dari senarai tugas harian yang tidak pernah berakhir. Yang sering bermaksud perkara terakhir yang ingin kita lakukan dalam masa lapang kita adalah lebih lagi kerja sibuk, dengan log pencarian tepu dengan mengambil barang rawak dan memuaskan bar kemajuan. Proteus adalah penawar kepada pengalaman sedemikian, yang menawarkan kebebasan untuk hanya wujud di dunia pixelated tanpa perlu menandakan sebarang tugas.

Tidak ada pencarian atau teka -teki yang akan menahan anda ketika anda melintasi Ed Key dan Pulau Rolling Hills dan Lautan Biru Deep David Kanaga; Anda sebahagian besar pemerhati pasif ketika anda berusaha untuk menguraikan rahsia pulau itu. Kesan bunyi retro, disintesis menyumbang kepada suasana Proteus yang tenang dan musim yang berubah-ubah. Sekiranya anda berasa segar dengan permainan yang menenangkan ini dan menginginkan sesuatu yang lebih menyeramkan, bagaimanapun, anda boleh menjadikannya lebih gelap dengan mod Purgateus.

Permainan Santai Terbaik - Membongkar: Bilik tidur gaya kartun biru dan ungu yang dipenuhi dengan kotak yang perlu dibongkar

Membongkar

Membongkar mempunyai tahun yang besar pada tahun 2022, berikutan pembebasannya pada akhir 2021 – dan atas alasan yang baik. Permainan “Zen” yang mengaku diri ini tidak memerlukan kuasa otak kerana anda ingin meninggalkan hari yang menyusahkan dengan meletakkan perkara di tempat mereka.

Seperti beberapa permainan dalam senarai ini, anda mungkin mendapati tugas di tangan agak tertekan dalam kehidupan sebenar tetapi memasukkannya ke dalam permainan video berwarna comel, mudah, pastel, dan tiba-tiba tidak ada yang lebih anda suka lakukan daripada membongkar kotak di dalam yang baru rumah. Ini dibantu oleh hakikat bahawa anda tidak mengemas kotak ini di tempat pertama, jadi keajaiban apa yang ada di dalam menambah tahap misteri dan keseronokan yang anda tidak dapat dari membongkar pakaian dan peralatan dapur anda sendiri.

Permainan Santai Terbaik - Kesan Tetris: Antara Muka Tetris Klasik, tetapi bercahaya Neon Turquoise di Segitiga Putih Cerah

Kesan Tetris

Anda mungkin tidak akan segera mengaitkan Tetris dengan relaksasi – terutamanya apabila anda semakin dekat, bloknya jatuh lebih cepat, dan muzik semakin meningkat … jika itu memenuhi anda dengan ketakutan dan panik, maka kesan Tetris, mengejutkan, mungkin di jalan anda. Antitesis tetris klasik, meletakkan blok dan garisan pengisian dalam kesan tetris akan mengisi meter zon anda. Sebaik sahaja ini penuh, mod zon membeku masa, membiarkan anda bergerak dan memperbaiki blok yang salah letak dan merancang langkah masa depan anda.

Tambahkan visual yang menakjubkan, soundtrack yang menenangkan, dan juga multiplayer, dan kesan Tetris menyediakan jam solo atau co-op block-dropping fun yang sebenarnya santai.

Permainan Santai Terbaik - Powerwash Simulator: Kereta api stim yang bersih dan berkilat di hadapan anda ketika anda menyelesaikan Powerwashing

Powerwash Simulator

Dan akhirnya, permainan simulasi yang memuaskan yang dengan mudah akan membantu anda turun setelah seharian bekerja keras – dengan kerja yang lebih keras. .

Sama seperti yang anda mungkin jika anda berkuasa mencuci halaman belakang anda sendiri, letakkan beberapa fon kepala dan sementara waktu berjam -jam membasuh kotoran literal dan metafora, kerana simulator Powerwash telah sengaja dipilih untuk membantu anda bersantai.

… dan bernafas. . Jika anda seorang yang suka berehat dengan menggunakan jus kreatif anda, anda harus meneruskan detoks digital anda dengan permainan bangunan terbaik di PC. Sekarang, jika anda akan memberi alasan kepada kami, kami akan kembali bekerja untuk mendamaikan cinta kami kafein dengan paksaan kami yang tidak henti -henti untuk tidur siang yang malas.

Danielle Rose Tolong jangan tanya Danielle apa permainan atau genre PC kegemarannya, dia tidak akan memberikan jawapan yang sama. Pada masa ini, anda akan mendapati dia bermain Minecraft, Disney Dreamlight Valley, Dead by Daylight, dan Starfield – tidak semestinya semua pada masa yang sama.

Rangkaian N Media memperoleh komisen daripada pembelian yang layak melalui Amazon Associates dan program lain. Kami memasukkan pautan sekutu dalam artikel. Lihat Terma. Harga betul pada masa penerbitan.

20 permainan santai untuk 2023 yang lebih tenang

Pemain permainan bermain permainan video yang santai

Permainan santai disayangi oleh pemain muda dan dewasa. Terus belajar tentang 20 permainan yang paling santai untuk dimainkan bersama dengan faedah mereka.

Kemasukan aplikasi, jenama, penyedia perkhidmatan atau pautan tidak menyiratkan sokongan atau sokongan mana -mana pemaju, syarikat, produk, dan/atau penyedia yang disenaraikan di sini, dan tidak perlu disimpulkan bahawa Nortonlifelock disokong oleh, ditaja oleh, atau berafiliasi dengan sedemikian jenama.

Hari kerja yang tertekan, situasi keibubapaan yang sukar, pandemik global. Kita semua menghadapi senario yang membuat kita terdesak untuk melarikan diri. Bagi sesetengah orang, penyembuhan semudah membiayai rancangan TV yang bodoh atau menyerang Yoga Pose. Untuk yang lain? Bermain beberapa permainan santai adalah rahmat simpanan mereka.

Mereka mudah didekati, tidak kekerasan, dan selalu dapat diakses-sesuai untuk seseorang yang memerlukan pemeriksaan cepat. Tetapi dengan begitu banyak permainan video di pasaran, sukar untuk mengetahui yang bernilai pelaburan. Oleh itu, kami melihat kepada peminat permainan dan menjelajahi web untuk gelaran yang paling berdengung untuk membulatkan 20 permainan santai terbaik di pasaran.

Anda boleh melayari mereka semua atau melompat ke yang paling menarik – hanya tahu anda pasti akan mencari sekurang -kurangnya satu yang patut dicuba.

15 permainan video yang santai untuk membantu anda merosakkan

Dari teka -teki dan memandu sim ke pencucian kuasa dan tetris.

Penulis Perdagangan Kanan

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kami telah melihat kemasukan “permainan yang selesa”, permainan video yang direka dengan jelas untuk menggunakan getaran yang baik. Walau bagaimanapun, selesa, tidak sama dengan yang baik. Untuk membantu pemain yang boleh menggunakan beberapa bantuan penggulungan selepas hari yang panjang, kami telah mengumpulkan pilihan permainan sejuk yang sengaja menafikan keadaan gagal, keganasan, grinds yang luar biasa, persaingan sengit dan lain -lain yang agresif, tetapi tidak terlalu comel untuk demi atau dilucutkan sehingga mereka membosankan. Berikut adalah beberapa permainan santai terbaik yang boleh anda mainkan di konsol, PC, iPhone atau telefon Android anda.

Stardew Valley

Lintasan Haiwan: Horizons Baru

Kesan Tetris: Bersambung

Dorfromantik

Kenaikan pendek

Kapten Toad: Tracker Treasure

Gurun Gurun

Jalan

Simulator trak euro 2

Jaket besar lautan luas

Orang tersembunyi

Membongkar

Tolong, sentuh karya seni

Zen terikat 2

Stardew Valley

Stardew Valley

Sim terbuka ini telah membina ladang usang dan berinteraksi dengan penduduk bandar berdekatan.

Selain daripada menjadi salah satu permainan Co-op kegemaran kami, Sim Life Farming juga terkenal dengan kualiti yang santai. Ini adalah permainan yang menenangkan yang sanggup bertemu dengan anda pada kadar anda: jika anda ingin putter di sekitar ladang anda, secara santai berbual dengan penduduk bandar, bir atau ikan selama beberapa jam, anda boleh. (Pada flipside, jika anda ingin menjadikan tanah anda menjadi model kecekapan kejam secepat mungkin, pengalaman itu akan lebih menggembirakan, dan cerita itu akan mempunyai arus bawah yang lebih gelap.) Semuanya bermula agak perlahan, tetapi tidak ada kekuatan luaran yang bergegas ke arah anda, dan trajektori permainan kemajuan selalu menunjuk ke atas. Ini adalah kehidupan kecil alternatif, yang memberi anda pilihan untuk mengambil mudah.

Beli untuk: Tukar, PS4, Xbox, PC
Panjang: 90 jam

Lintasan Haiwan: Horizons Baru

Lintasan Haiwan: Horizons Baru

Lintasan Haiwan: Horizons Baru adalah fantasi escapist yang murni di mana anda membangun pulau yang sepi ke komuniti anda sendiri yang sibuk.

Lintasan Haiwan: Horizons Baru Mungkin pemilihan yang paling jelas dalam senarai ini, tetapi tidak ada kemalangan itu ini Adakah permainan yang meletup ketika pandemik yang dirampas kehidupan moden pada tahun 2020. Ia hanya mengenai ideal platonic permainan video santai modal-r, fantasi pelarian tanpa kekerasan tanpa keadaan gagal, tidak ada naratif yang terlalu banyak dan perkembangan berterusan. Secara meluas tugas anda dengan membangun pulau yang sepi seperti yang anda lihat sesuai. Anda menanam bunga, menangkap pepijat, jalan keluar, berbincang dengan jiran kawan haiwan anda, mengumpulkan satu juta perkara dan secara umumnya melepak.

Semuanya berlalu dalam masa nyata, jadi kadang -kadang anda perlu menunggu untuk menyelesaikan apa jua tugas kecil yang anda fikirkan. Di permukaan, banyak yang anda lakukan adalah comel yang luar biasa. (Anda tidak menyelamatkan orang, anda membeli perabot. Stardew Valley, kelambatan dan mundanity adalah apa yang menjual semuanya. Ia menunjukkan ke arah beberapa kesenangan hidup – menonton perkara -perkara berkembang, mengenali orang lain, melihat apa yang baru dibawa – dan memberi anda ruang untuk menikmati mereka, sekurang -kurangnya dalam beberapa fesyen.

Beli untuk: Suis
Panjang: 60-400 jam

Kesan Tetris

Kesan Tetris: Bersambung

Kesan Tetris menambah tema visual yang menakjubkan dan soundtrack pembunuh ke teka-teki klasik-dropping teka-teki.

Kesan Tetris adalah, pada dasarnya, versi yang lebih cantik dari permainan teka-teki yang jatuh-blok yang telah memaksa dunia sejak pertengahan tahun 80-an. Lagu soundtrack pop dan papan bertema yang mempunyai kualiti yang hampir sama, yang sesuai dengan keadaan seperti berkhayal Tetris boleh mendorong. (Ini membantu menjelaskan dari mana tajuknya berasal.)

Untuk menjadi jelas, Tetris bukan permainan yang paling santai dalam abstrak. Kesan Tetris secara khusus berkembang dengan tekanan. Lain -lain, bagaimanapun, direka dengan jelas untuk memanfaatkan aspek Zen permainan. “Chill Marathon,” untuk satu, hanya menetapkan semula skor anda atas kegagalan dan bukannya memberi anda permainan. Tetris Sendiri datang sebagai sifat kedua kepada orang yang luar biasa besar, kami akan membuat pengecualian untuknya di sini. Ia boleh menjadi sukar, tetapi walaupun dalam kegagalan, Kesan Tetris mendorong bebas minda Negeri Seperti beberapa permainan yang boleh.

Dorfromantik

Dorfromantik

Dorfromantik adalah permainan teka-teki berasaskan jubin mengenai mewujudkan landskap yang indah.

Dorfromantik adalah permainan teka -teki di mana anda meletakkan jubin untuk membuat kawasan desa yang indah. Jubin datang dalam jenis yang berbeza: hutan, ladang, sungai, kereta api, rumah kecil dan sebagainya. Ideanya adalah untuk mengikat kepingan yang sama bersama -sama, dan permainan akan memberi anda sedikit “pencarian” untuk menyambungkan sejumlah jubin yang sepadan untuk mengembangkan stack keseluruhan anda. Oleh kerana anda hanya dapat melihat beberapa jubin sekaligus, betul -betul apa landskap anda kelihatan berbeza dari permainan ke permainan.

Keperluan untuk terus mendapat jubin mencipta tekanan kontingen, tetapi masih ada, Dorfromantik . Tidak ada had masa, dan tidak ada cara untuk benar -benar “menang.”Anda dipimpin untuk mempertimbangkan setiap bahagian, melihat tanah dan melihat bagaimana semuanya sesuai. Apabila jubin habis, anda biasanya mencipta pemandangan kecil yang indah. Dan jika anda hanya ingin membina landskap tanpa sebarang sekatan, ada mod yang berasingan untuk itu.

Beli untuk: Tukar, PC

Kenaikan pendek

Whippoorwill Limited

Kenaikan pendek

Permainan pengembaraan yang tulus ini membolehkan anda meneroka taman yang sibuk sebagai burung muda.

Kenaikan pendek adalah permainan pengembaraan kecil yang indah yang selaras dengan sendirinya. Anda bermain sebagai Claire, burung muda di dunia haiwan antropomorfik, yang tinggal di taman wilayah kecil namun sibuk. Ada yang menimbang padanya, dan dia perlu membuat panggilan telefon, tetapi satu -satunya tempat dengan penerimaan selular adalah puncak gunung di pusat taman. Objektif sebenar anda dalam permainan dua jam adalah untuk mendapatkannya di sana.

Terdapat teras konvensional untuk Kenaikan pendek . Tetapi kebanyakan tugas -tugas ini adalah mudah, dan dengan cepat menjadi jelas bahawa anda boleh (secara harfiah) melonjak di sekitar kebanyakan taman seperti yang anda suka, mengambil pemandangan dan berinteraksi dengan pelawat taman yang lain ketika mereka menjalani kehidupan mereka. Selain daripada berasa baik, kebebasan ini mengikat dengan indah ke dalam tema permainan: gunung itu memanggil, tetapi anda tidak perlu memanjatnya dengan segera. Apabila anda melakukannya, dunia masih akan berada di sana untuk anda meneroka.

Beli untuk: Tukar, PS4, Xbox, PC
Panjang: 2 jam

Kapten Toad: Tracker Treasure

Kapten Toad: Tracker Treasure

Puzzler tindakan ini telah anda meneroka beberapa tempat yang sangat padat dari pelbagai sudut.

Kapten Toad: Tracker Treasure adalah platformer teka-teki comel dari Nintendo yang telah anda menavigasi satu siri tahap seperti diorama yang terkandung, masing-masing dengan bintang emas pada akhir. Secara teknikalnya berputar dari Super Mario permainan, tetapi di sini, anda tidak boleh melompat. Sebaliknya, anda perlu meneroka ruang padat permainan berbilang pemain dari sudut baru, mengalihkan kamera untuk mencari laluan tersembunyi dan khazanah bonus.

Seluruhnya tidak terlalu sukar atau sangat sukar, tetapi ditentukan, dengan cara Nintendo yang menyenangkan, untuk sentiasa memukul anda dengan idea -idea baru, masing -masing sebagai suka bermain dan teliti sebagai yang terakhir. Walaupun ia tidak mencapai ketinggian kreatif yang terbaik Mario .

Beli untuk: Tukar
Panjang: 11 jam

Gurun Gurun

Gurun Gurun

Gurun Gurun adalah permainan golf yang sangat minimalis yang berlaku di padang pasir yang tidak terhingga.

Gurun Gurun betul -betul apa yang dikatakan oleh gelarannya dan tidak ada lagi. Terdapat bola, lubang, dan beberapa tanah padang pasir yang dihasilkan secara prosedur di antara. Itu sahaja. Tidak ada, tiada pemilihan kelab, tiada muzik, tiada item, tidak menu jeda, tidak dimulakan semula, bahkan avatar fizikal. Hanya menyeret kursor kembali untuk menentukan sudut dan kuasa pukulan seterusnya, dan percubaan untuk mendapatkan A ke B. Sebaik sahaja anda melakukannya, lubang baru muncul, dan anda teruskan, tak terhingga. (Permainan secara teknikal mempunyai “berakhir,” tetapi semoga Tuhan mengasihani sesiapa yang bermain cukup lama untuk melihatnya.)

Gurun Gurun dibaca sebagai terlalu mudah di atas kertas, dan pasti, masuk akal sebagai kritikan yang licik untuk menghisap masa, permainan mudah alih pemain. Sebenarnya memainkannya, walaupun bersempadan dengan meditasi. Minimalism radikal permainan membuat segala -galanya dan tidak penting sekaligus. Terdapat kaunter pukulan di bahagian atas, tetapi ia tidak bermakna, hanya menandakan berapa lama anda bermain. Anda boleh membelanjakan 60 tembakan pada satu lubang, tetapi tidak ada mata yang tidak kelihatan yang menilai anda. Sebaliknya, anda dibenarkan untuk memberi tumpuan sepenuhnya kepada keseronokan mudah membakar bola melalui udara, melihatnya menendang pasir dan akhirnya menjadikannya Plonk di dalam lubang. Ini mengenai tindakan bermain lebih daripada peraturan permainan: Golfing, bukan golf. Dan apabila sesuatu yang baru muncul – telaga air, matahari terbenam, kaktus – terasa hebat.

Jalan

Jalan

The Ramp adalah permainan skateboard yang sejuk mengenai keseronokan gerakan dan momentum yang mudah.

Sama seperti Gurun Gurun, Jalan adalah percubaan yang berjaya dalam minimalism. Ini permainan skateboarding, tetapi pendekatannya jauh dari Tony Hawk siri. Ia tidak membebankan anda dengan skor tinggi, mata kemahiran, objektif, pelarasan kamera atau HUD, dan menghormati anda cukup untuk membuka kunci semua kursus dan wataknya selepas tutorial ringkas.

Walaupun memerlukan sedikit masa untuk mendapatkan kawalannya, Jalan cemerlang dalam menyampaikan kegembiraan gerakan dan momentum dalam skating vert, dari melancarkan pada kelajuan, hingga saat yang singkat tanpa berat di langit, dengan tergesa -gesa graviti menarik anda kembali ke bawah. Terdapat segelintir helah untuk menarik diri, beberapa muzik sejuk untuk membantu menetapkan nada, dan tidak ada penalti sebenar untuk membuangnya.

Jalan tidak mempunyai banyak “kedalaman” oleh piawaian permainan konvensional; pemajunya menggambarkannya sebagai “mainan digital,” yang terdengar betul. Tetapi apa yang dilakukannya, ia berfungsi dengan baik, dan ia tidak kompromi dalam fokusnya.

: Tukar, PC

Simulator trak euro 2

Simulator trak euro 2

Simulator Trak Euro 2 membolehkan anda melayari versi Eropah yang terkondensasi, membina perniagaan trak anda sendiri dan pergi ke mana jalan membawa anda.

Simulator trak euro 2 membolehkan anda memandu sekumpulan trak besar di seluruh versi Eropah, menyampaikan kargo dan akhirnya mengembangkan perniagaan trak anda sendiri. Itu simulator, bukan GTA permainan, jadi anda dijangka mengikuti undang -undang lalu lintas, mengisi minyak kenderaan anda dan menyelesaikan penghantaran anda tepat pada waktunya dengan sedikit kerosakan yang mungkin, seperti yang anda lakukan di dunia nyata.

Ia tidak mempunyai lengkung pembelajaran yang paling lembut, dan elemen pengurusannya tidak begitu menarik seperti trak sebenar. Tetapi Simulator Trak Euro 2Keseronokan adalah serupa dengan pemanduan kehidupan sebenar: Melangkah ke jalan yang panjang, mengetuk ibu jari anda ke radio, memeriksa pemandangan, pergi ke mana laluan membawa anda. Anda akan sampai ke sana ketika anda sampai di sana. Sebagai selain: semua ini adalah paling Seronok dengan roda, tetapi tidak diperlukan untuk permainan simulasi ini.

Beli untuk: PC
Panjang: 117 jam

Jaket besar lautan luas

Jaket besar lautan luas

Jaket Big Ocean Wide adalah pengembaraan naratif yang menawan mengenai detik -detik kecil yang membantu memaklumkan siapa kita menjadi.

Tidak ada kekurangan “simulator berjalan kaki” yang mudah dimainkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi Jaket besar lautan luas menonjol di antara mereka kerana menceritakan kisah pendek yang sangat hangat. Ia animasi kasar dan mungkin satu jam panjang, tetapi ia berkembang lebih dapat dikenal pasti dan manusia watak pada masa itu daripada kebanyakan permainan anggaran besar dalam permainan 30 jam permainan.

Kisah ini mengikuti perjalanan perkhemahan pasangan muda, Brad dan Cloanne, keponakan mereka yang berusia 13 tahun Mord dan rakannya Ben, dan pelajaran berikutnya yang mereka pelajari tentang cinta dan satu sama lain. Ia mempunyai udara komedi indie: agak unik, lucu tetapi tidak bermaksud bersemangat, jujur ​​tetapi tidak panjang, dan bergerak ketika tiba masanya untuk membawa cerita ke rumah. Dunianya tidak berakhir, dan tidak ada pertempuran. Ini permainan mengenai ini watak dalam ini momen tertentu, dan ia dibentangkan seperti siri kenangan, sesuatu warna berani menguatkan.

Pendekatan permainan untuk interaktiviti memainkan peranan besar dalam menjual semua ini. Daripada hanya mengawal watak tertentu, anda sering menjaga kamera, semacam peranan pengarah yang membawa anda lebih dekat ke setiap adegan tetapi jarak anda, pemain, dari tindakan (atau apa yang layak sebagai tindakan dalam kes ini).

Beli untuk: Tukar, PC
Panjang: 1 jam

Orang tersembunyi

Orang tersembunyi

Orang tersembunyi bermain seperti versi teka -teki yang lebih kaya dan lebih interaktif seperti Where’s Waldo?

Orang tersembunyi seperti mengambil digital Di mana Waldo? Buku teka -teki yang mungkin anda miliki sebagai seorang kanak -kanak. Ini membentangkan anda dengan satu siri adegan hidup, masing-masing penuh dengan perincian dan mikro-naratif. Anda mendapat satu set perkara untuk ditemui, dan apabila anda mendapat cukup, anda boleh bergerak ke peringkat seterusnya. Seni monokrom ditarik tangan, dan semua kesan bunyi berasal dari suara orang. Ia comel, intim dan sering lucu.

Cuba mencari jarum pepatah dalam jerami mungkin mengecewakan jika anda berada di ruang kepala yang salah, tetapi ini adalah permainan yang menuntut anda melambatkan dan bersabar. Tidak ada tergesa -gesa; Tiada siapa di skrin yang pergi ke mana sahaja.

Beli untuk: Tukar, PC, iOS, Android
Panjang: 6 jam

Powerwash Simulator

Powerwash Simulator

PowerWash Simulator anda perlahan -lahan dan terus membersihkan kotoran dari persekitaran yang kotor.

? Powerwash Simulator adalah versi permainan santai yang popular. Anda mengambil pelbagai pekerjaan mencuci kuasa di sekitar bandar “Muckingham,” perlahan -lahan tetapi terus memadamkan kotoran dari pelbagai objek dalam setiap pertunjukan. Tidak ada had masa atau skor untuk bertemu, dan setiap kotor perkara mempunyai bar kemajuan yang sesuai untuk diselesaikan.

Ada lebih banyak daging untuk Powerwash Simulator Daripada yang anda harapkan: anda boleh mendapatkan wang untuk dibelanjakan untuk meningkatkan peralatan mencuci kuasa, dan ada mod naratif yang berlaku, secara literal dan metafora. Ia mungkin tidak perlu berbuat demikian seperti yang dilakukannya, tetapi Powerwash SimulatorKeseronokan berlapis: kepuasan segera membuat perkara -perkara kotor yang murni, dan yang lebih besar secara sistematik “bekerja” ke arah pekerjaan yang dilakukan dengan baik.

Beli untuk: Tukar, PS4, PS5, Xbox, PC
Panjang: 43 jam

Membongkar

Membongkar

Membongkar adalah permainan yang mudah namun mengejutkan mengenai kotak pembongkaran.

Membongkar adalah teka-teki yang dilucutkan mengenai kotak pembongkaran. Anda secara metodis bekerja melalui setiap koleksi knick-knacks, meletakkan mereka di sekitar bilik yang berbeza dalam urutan rumah. Permainan ini hampir tanpa kata -kata, tetapi ia berjaya menceritakan kisah hampir seluruhnya melalui persekitaran isometriknya: kotak yang anda bongkar semuanya tergolong dalam watak yang sama, dan setiap langkah berlaku dalam tahun yang berbeza dalam hidup mereka. Ini, digabungkan dengan visual pixelated, memberikan permainan nada samar -samar.

Membongkar masih permainan teka -teki, jadi ia akan membuat item bercahaya merah sehingga anda meletakkannya di lokasi “betul”. Ini terasa seperti salah nyata: jika saya mahu meninggalkan beg buku saya ke tepi katil saya dan hanya dilakukan dengan perkara -perkara, mengapa saya tidak boleh? Tidak bergerak kemas? Namun, walaupun Membongkar agak terlalu ghibified, ada catharsis yang tenang untuk fantasi untuk meletakkan segala -galanya di tempat yang betul. Sekiranya tidak ada yang lain, ia jauh lebih tertekan daripada bergerak dalam kehidupan sebenar.

Beli untuk: Tukar, PS4, PS5, Xbox, PC
Panjang: 4 jam

Tolong, sentuh karya seni

Tolong, sentuh karya seni adalah satu set tiga permainan teka -teki santai berdasarkan seni abstrak.

Tolong, sentuh karya seni adalah satu set tiga permainan teka -teki yang sungguh -sungguh, masing -masing diilhamkan oleh seni abstrak. Spesifikasi permainan berbeza: seseorang telah mencipta semula lukisan gaya Mondrian secara mekanikal, satu lagi giliran Broadway Boogie Woogie menjadi kisah cinta sedikit, dan reframe ketiga Bandar New York Sebagai metafora untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan, baik, bandar baru yang besar. Hanya yang pertama boleh menjadi sangat sukar, tetapi permainan memberitahu anda betul-betul di hadapan bahawa ia dibuat untuk menjadi pengalaman tekanan rendah, tanpa pemasa, dan petunjuk dan redo butang di sana jika anda memerlukannya.

Apa intrik tentang Tolong, sentuh karya seni bukan apa yang dikatakannya De Stijl dan seni abstrak (seolah -olah kerja sedemikian boleh “diselesaikan”). Sebaliknya, itu adalah apa yang disampaikan mengenai pengalaman mengambil seni itu sendiri, dan sejauh mana ia membawa anda kepada pemaju tunggal (Thomas Waterzooi) di belakang permainan. Seluruh projek ini mempunyai perasaan yang sangat peribadi, seperti mengintip ke dalam otak seseorang dan melihat bagaimana seni semacam ini bercakap dengan mereka. Ada yang mungkin melihat bahawa sebagai sangat megah, tetapi juga pada tahap mekanikal, Tolong, sentuh karya seni .

Beli untuk: Tukar, PC, iOS, Android
Panjang: 4 jam

Zen terikat 2

Zen terikat 2

Tugas teka -teki kontemplatif ini dengan membungkus pelbagai objek dengan jumlah tali yang terbatas.

Seperti kebanyakan permainan dalam senarai ini, Zen terikat 2 Mempunyai premis yang mudah: anda mendapat tali dan satu siri patung 3D, dan matlamat anda adalah untuk membungkus tali di sekitar setiap arca sehingga ia dilindungi sepenuhnya, melapisi dengan cat dalam proses. Patung -patung itu sendiri boleh menjadi lebih sukar daripada yang pertama kali kelihatan, bagaimanapun, dengan banyak jurang tersembunyi dan sudut tajam.

Bermain Zen terikat 2 tuntutan renungan perlahan, hampir seperti bermeditasi pada objek yang anda mengikat. Ini, seterusnya, boleh membawa anda untuk merenungkan nuansa fizikal perkara Anda mengikat diri dalam kehidupan sebenar. Tetapi walaupun itu terdengar sombong, hanya tahu itu Zen terikat 2 menawarkan cara yang bijak untuk zon keluar.

Beli untuk: Tukar, PC
Panjang: 8 jam