Permainan MMO – Glosari aplikasi mudah alih | Applovin, apakah perbezaan antara mmo & mmorpg? Plarium

Apa itu MMO, apakah mmorpg dan perbezaan di antara mereka

Mari kita mulakan dengan asas -asas: apakah maksud mmo? MMO adalah permainan “Multiplayer Online” secara besar -besaran.

Apa itu permainan MMO

Artikel yang diketengahkan

Applovin + Wurl CTV Report 2023

Artikel yang diketengahkan

Array Applovin dilancarkan pada peranti Samsung di Brazil
Lebih banyak mengenai kami

Permainan MMO

Apa itu permainan MMO?

MMO bermaksud permainan dalam talian multiplayer besar -besaran. Ia merujuk kepada permainan yang membolehkan sejumlah besar pemain dari seluruh dunia untuk menyertai dan bermain pada masa yang sama. Permainan MMO biasanya mempunyai persekitaran di mana pemain boleh berinteraksi antara satu sama lain dan tugas lengkap.

Bagaimana permainan MMO berfungsi?

Anda mungkin mendapati banyak MMO untuk bermain, permainan genre fantasi. Permainan sering didorong cerita di mana pemain mengambil watak dan boleh berinteraksi dengan pemain lain dengan cara ini.

Berminat untuk belajar lebih banyak?

Teruskan dengan trend permainan mudah alih terkini.

Apa itu MMO, apakah mmorpg dan perbezaan di antara mereka

Apakah perbezaan antara permainan MMO dan permainan MMORPG?

Adakah mereka perkara yang sama? Bagaimana saya memberitahu mereka selain? Yang mana saya bermain sekarang, dan apa yang perlu dilakukan dengan bom tangan roket?

Anda mungkin telah bertanya kepada diri sendiri sekurang -kurangnya beberapa soalan ini pada satu titik atau yang lain. Jika tidak, anda tidak akan berada di sini.

Sungguh mengejutkan, jawapan kepada semua soalan ini agak mudah:

MMORPG adalah sejenis MMO.

Tetapi untuk benar -benar memahami jawapan ini, anda perlu tahu apa sebenarnya MMOS.

Apa itu MMOS & MMORPGS?

Mari kita mulakan dengan asas -asas: apakah maksud mmo? MMO adalah permainan “Multiplayer Online” secara besar -besaran.

Untuk meletakkannya dalam istilah yang lebih mudah, MMO adalah permainan yang banyak orang boleh bermain secara serentak. Anda tidak bermain dengan atau hanya beberapa pemain, tetapi beribu -ribu, kadang -kadang bahkan berjuta -juta mereka pada masa yang sama.

Apakah perbezaan antara MMO dan MMORPG?

MMORPG bermaksud “Permainan Bermain Peranan Multiplayer Online secara besar-besaran.”

Satu lagi definisi yang agak lucu adalah “banyak lelaki yang bermain dalam talian sebagai gadis” (itu lucu kerana ia benar).

Ada yang mungkin mengatakan bahawa semua MMORPG mudah dikenali dengan tetapan fantasi mereka, tetapi itu tidak sama sekali. Walaupun majoriti RPG berlaku di alam elf, orcs, dan naga, banyak daripada mereka memilih dunia yang berbeza untuk diterokai, seperti planet jauh atau padang pasir pasca apokaliptik.

Pemerhati yang berminat di antara anda mungkin melihat kedua -dua jenis permainan mempunyai definisi yang sangat serupa, tetapi tidak sama. Yang membawa kita kepada perbezaan utama antara MMO dan MMORPG.

Apakah perbezaan antara MMO dan MMORPG?

Apabila seseorang bertanya apa permainan, mereka sering merujuk kepada genre atau subgenrenya. Permainan “Is” penembak orang pertama, permainan survival atau permainan peranan. Itu perkara yang sama dengan MMOS.

Tiada permainan hanyalah MMO. Ia seperti mengatakan permainan adalah “permainan multiplayer.”Itu baik dan baik, tetapi ia tidak benar -benar memberitahu anda apa -apa tentang permainan itu sendiri, selain fakta yang anda boleh memainkannya dengan (atau menentang) orang lain. Permainan ini harus tergolong dalam genre tertentu.

Permainan bermain dalam talian secara besar-besaran, atau MMORPG, adalah MMO yang tergolong dalam genre RPG.

Mereka bermain permainan peranan yang boleh dimainkan secara dalam talian oleh sebilangan besar pemain secara serentak.

Perbezaan antara MMO dan MMORPG ialah semua MMORPG adalah MMOS, tetapi tidak semua MMOS adalah MMORPGS.

MMORPG adalah dengan definisi RPG, sementara MMO boleh menjadi apa-apa dari tajuk tindakan Battle Royale, permainan strategi masa nyata, atau bahkan jenis pengalaman interaktif baru yang menentang genre.

MMORPG adalah jenis permainan MMO

Ia adalah perbezaan yang halus, tetapi yang penting. Ia boleh menjadi sedikit memalukan bercakap dengan rakan sekerja tentang MMORPG baru yang anda mainkan, hanya untuk mereka menyedari bahawa anda sebenarnya memainkan tajuk strategi multiplayer tegar dengan sistem asas-customization yang mendalam dan tidak ada unsur-unsur RPG.

Ia mungkin terdengar sedikit remeh, tetapi pemain boleh menjadi sangat sensitif terhadap jenis kesilapan ini.

Cara mengenali mmorpg

Memecah genre MMORPG ke komponen terasnya – MMO dan RPG. Kami sudah menutupi apa yang MMO, jadi mari kita bincangkan tentang apa yang membuat RPG.

Permainan video RPG banyak meminjam dari nenek moyang mereka. Sebagai contoh, mereka mempunyai tahap penyesuaian watak yang sama. Pemain boleh membuat dan menyesuaikan watak mereka, diwakili oleh avatar digital.

Mereka dapat mengawal apa sahaja, dari penampilan, bangsa, dan seks mereka untuk profesion dan kemahiran mereka. Apabila permainan berlangsung, pemain mempunyai peluang untuk memperbaiki dan mengembangkan pengembara mereka, menjadikan mereka lebih unik dan berkuasa.

RPG yang paling moden memberi pemain bukan sahaja mengawal watak mereka, tetapi di seluruh dunia yang mereka tinggal. Tindakan pemain mempunyai kesan langsung terhadap bagaimana kisahnya berlangsung, dan bagaimana dunia berubah di sekelilingnya. Ia hanya boleh berlaku dengan memajukan plot dan melihat cerita itu berlaku, tetapi ia juga boleh disebabkan oleh pilihan pemain.

RPG terbaik membolehkan pemain menangani masalah dan memajukan plot dengan pelbagai cara, jadi setiap playstyle dihormati.

Contoh asas akan melewati pengawal yang menjaga pintu. Pemain boleh memilih sama ada untuk mengalihkan perhatian pengawal menggunakan sihir, berbohong dan berpura -pura menjadi orang yang terkenal, atau menarik pedang dan serangan.

Harus ada akibat yang berbeza untuk setiap pilihan ini – mungkin anda akan dapat bertemu dengan pengawal yang anda tertipu kemudian dalam permainan – sekarang tidak bekerja dan memohon di jalan.

Tidak semua MMOS adalah mmorpgs

Kemudian anda mempunyai semua perkara teknikal: pencarian, mata pengalaman, rampasan, kemahiran, dan pertempuran. Setiap ini terikat secara langsung kepada mekanik teras penyesuaian watak, agensi pemain, dan naratif yang kaya.

Ambil semua ini, dan masukkan persekitaran di mana berpuluh -puluh jika tidak beratus -ratus pemain berinteraksi pada masa yang sama, dan anda mendapat mmorpg sendiri.

Selepas beberapa ketika, membezakan antara MMOS dan MMORPGS menjadi mudah

Mudah -mudahan, sekarang anda tahu bagaimana untuk memberitahu perbezaan antara MMO dan MMORPG.

Satu perkara penting untuk diingat – kebanyakan MMORPGs biasanya tidak melibatkan bom tangan roket. Kecuali, tentu saja, anda bermain di dystopia futuristik di mana sihir telah digantikan dengan bahan peledak yang tinggi, yang lebih kurang sama, hanya cara yang lebih sejuk.

Mmorpg

Watak dalam MMORPG World of Warcraft

Harapan komputer

Mmorpg atau Mmo pendek untuk Permainan bermain dalam talian secara besar-besaran. Ini adalah genre permainan video di mana beribu -ribu orang bermain bersama di dunia dalam talian. Dalam permainan, pemain bermula pada tahap rendah atau pangkat dan berkembang sehingga dia telah mencapai tahap maksimum atau pangkat. Semasa perjalanan pemain, mereka mendapat kebolehan baru, kemahiran, peralatan yang lebih baik, dan mengakses kawasan maju dalam permainan yang sering memerlukan parti atau serbuan orang untuk menyelesaikan.

Permainan MMO juga boleh dianggap sebagai rangkaian sosial macam kerana mereka membenarkan pemain berkomunikasi antara satu sama lain melalui sembang swasta, awam, dan suara.

Permainan MMO yang popular termasuk Black Desert Online, Everquest, Final Fantasy XIV, Guild Wars, Rift, Runescape, Ultima Online, dan World of Warcraft (gambar).