Permainan Indie PC Terbaik | PCMAG, Top 100 Indie Games All Time – Senarai Main IGN oleh RChnemesis – IGN

100 permainan indie teratas sepanjang masa

Rocket League adalah pengalaman multiplayer yang cemerlang dan satu-satunya menggalakkan genre permainan sukan pada masa ketika Madden, FIFA, PES, NBA 2K, dan entiti lain telah kehabisan idea. Psyonix merampas peluang mereka, dan sekarang Liga Roket adalah permainan percuma, anda juga harus.

Permainan indie pc terbaik

Apabila anda dibakar dari blokbusters kembung, permainan indie memulihkan kepercayaan anda dalam kesenian permainan. Pusing dengan kreativiti radikal, permainan PC indie teratas ini melakukan apa yang permainan korporat tidak dapat ditarik dalam impian mereka yang paling liar.

Pada tahun 2013, saya memulakan kerjaya Ziff Davis saya sebagai pelatih dalam pasukan perisian PCMAG. Sekarang, saya seorang penganalisis mengenai aplikasi dan pasukan permainan, dan saya hanya mahu menggunakan ijazah kewartawanan Universiti Northwestern mewah saya untuk menulis mengenai permainan video. Saya menganjurkan pertunjukan permainan video pop-off, pcmag. Saya pernah menjadi editor kanan untuk Geek.com. Saya juga menulis A.V. Kelab, Kotaku, dan Majalah Paste. Saya pengarang buku sejarah permainan video, , dan sebab mengapa semua yang anda tahu Jerung Jalan adalah dusta.

https: // www.pcmag.com/picks/the-pc-indie-games

 • Berkaitan:
 • Permainan PC terbaik
 • Permainan PC percuma terbaik
 • Permainan Tindakan PC Terbaik
 • RPG PC terbaik

Permainan indie adalah perkara terbaik yang berlaku pada permainan video. . Mereka terlalu mahal untuk mengambil risiko. . Memandangkan seberapa kerap permainan sederhana ini melihat kejayaan besar, orang mahukan permainan yang mengambil lebih banyak peluang.

Anda akan sentiasa mencari permainan indie segar di PC. Pemaju tidak perlu membeli lesen mahal untuk menerbitkan permainan mereka di PC, tidak seperti konsol. . Indie hits yang membina pangkalan penggemar yang gentar biasanya melompat ke konsol, tetapi mereka mendapat permulaan mereka sebagai permainan PC yang sangat baik.

Tanpa belanjawan pemasaran besar -besaran, permainan indie bergantung pada mulut ke mulut untuk menarik pemain baru. Anda mungkin segera mengenali setiap permainan indie teratas dalam senarai ini, tetapi yang lain mungkin tidak menyedari dunia bawah tanah yang hebat ini hanya memuat turun muat turun. .

Senarai lengkap permainan indie kegemaran saya sepanjang masa. Terdapat begitu banyak yang hilang dari senarai, terutamanya permainan indie yang dibiayai oleh studio yang lebih besar (perjalanan, ori, dll.), jadi ini adalah. indie-est.

100

1.7k jam

199

Pulangan Obra DinnLiar luarHadesKnight HollowFuriKes idola emasSteamWorld Dig 2Stardew ValleySpiritfarerGorogoaSurvivor VampireIKARUGATerrariaInscriptionSubnauticaKatana Zero

IGN menyokong kumpulan hitam dan misi untuk meningkatkan kepelbagaian yang lebih besar dalam suara media dan pemilikan media. Kolektif Kumpulan Black termasuk CXMMunity, Black Women Talk Tech dan Afropunk

Permainan indie terbaik sepanjang masa – [Dikemaskini 2023]

Permainan indie terbaik sepanjang masa

Jika kita melihat kembali sejarah sejarah permainan, ia, untuk sebahagian besar, telah dikuasai oleh permainan yang dihasilkan oleh AAA Gaming Studios. Kembali ketika permainan terutamanya dijual di lantai kedai, dan era game digital adalah mimpi paip yang jauh, tidak ada perkara seperti permainan indie.

Tidak semestinya jalan yang jelas untuk studio kecil yang bertenaga untuk mencari jalan masuk ke dalam industri. .

Walau bagaimanapun, terima kasih kepada awal zaman digital, platform seperti Gatal.Io dan Lampu hijau wap Itu menyoroti projek-projek yang akan datang, dan bilangan platform pembangunan sendiri seperti Perpaduan, sebagai contoh.

Kami kini diberkati dengan perpustakaan permainan indie yang besar, yang bukan sahaja menyediakan gelombang, cerita, dan ciri -ciri inovatif yang inovatif, tetapi juga berfungsi sebagai persaingan langsung ke studio AAA di luar sana. .

Ramai yang berpendapat bahawa permainan indie adalah di mana semua idea terbaik dalam permainan arus perdana berasal dari, menawarkan beberapa pengalaman permainan yang paling luar biasa di sekitar. Namun, begitu banyak pemain tidak tahu apa permainan indie bernilai melabur masa mereka. Nah, kami berhasrat untuk mengubah semua itu.

Di bawah ini, kami telah menyusun rundown terperinci mengenai permainan indie terbaik yang pernah dihasilkan. Oleh itu memotong masa penyelidikan anda dan memaksimumkan masa yang dihabiskan untuk mengenali permata indie ini. Tetapi cukup ceramah, inilah pilihan kami untuk permainan indie terbaik sepanjang masa.

Stardew Valley

 • Genre:
 • Platform:PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, Android, iOS
 • Skor Metacritic:
 • Kera yang prihatin, chucklefish

Mari memulakan prosiding dengan permainan indie yang memecahkan acuan dalam banyak aspek. Walaupun anda mungkin berfikir bahawa permainan ini adalah klon bulan panen sederhana, ia lebih banyak lagi.

Permainan ini adalah crawler penjara bawah tanah, peluang untuk penerokaan cathartic, seorang juruwang cerita -cerita yang menghairankan gelap dan pedih, dan yang paling penting, permainan yang tidak dapat dimainkan kerana gelung permainan yang cemerlang,.

Permainan ini yang dicipta oleh Eric Barone yang indah telah menemui kejayaan pada hampir setiap platform permainan yang tersedia, telah memikat penonton di seluruh dunia, dan terus menerima kemas kini tetap, semuanya secara percuma untuk asas pemain, yang jarang berlaku dalam dunia permainan moden.

Stardew Valley adalah kira -kira salah satu permainan yang paling santai, menarik, menawan, dan memberi ganjaran di pasaran, dan semuanya dicipta melalui seorang lelaki. Ia luar biasa, dan ia bernilai masa anda.

Undertale

Undertale

 • Genre: RPG
 • Platform:PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation Vita, PC
 • 92%
 • Pemaju/Penerbit:

Terdapat beberapa permainan yang datang dan melakukan sesuatu yang segar dan baru. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh memikirkan mana -mana permainan lain yang berani sebagai Undertale dalam hal itu.

Undertale adalah tajuk RPG, yang dimodelkan secara artistik dalam permainan seperti siri Earthbound, dan memutuskan untuk menceritakan kisah unik yang menafikan dunia permainan, mengajar anda untuk bermain secara berbeza dengan tropes permainan lemparan popular di luar tingkap.

Permainan ini akan mengajar anda untuk berteman dengan musuh anda, untuk menjadikan pertempuran menjadi komradery, dan sepanjang masa; Anda akan dapat menyaksikan soundtrack pembunuh dan beberapa penyelesaian yang paling inovatif yang melihat tajuk ini bersaing dengan permainan terbaik era, hanya dengan anggaran $ 40,000.

. Oleh itu, kami mendapat sokongan dan mengambil pad dan bermain yang satu ini.

Celeste

Celeste

 • Genre: Platformer
 • PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 92%
 • Pemaju/Penerbit: Matt Make Games Inc.

Sejak hari kemuliaan era 2000 untuk permainan platform, contoh -contoh platformer yang menonjol dalam bidang permainan telah sedikit dan jauh di antara.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa permainan yang melancarkan trend ini, dan salah satunya adalah Celeste yang luar biasa. Permainan ini mempunyai beberapa mekanik platform yang paling ketat, memenuhi keperluan speedrunners, menawarkan pengalaman yang mencabar, dan mempunyai gelung permainan yang cepat dan ketagihan -sepanjang masa mengekalkan persembahan minimalis, pixelated yang anda tidak dapat membantu tetapi suka.

Kemudian apabila anda berfikir permainan ini adalah mengenai permainan, permainan ini menawan anda dengan cerita yang indah dan menyentuh, yang banyak untuk meningkatkan kesedaran untuk kemurungan dan kesihatan mental, yang bukan sesuatu yang sering dilihat dalam medium permainan.

Sekali lagi, anda tidak boleh membantu tetapi suka dan mengagumi pilihan itu. .

Pergi ke rumah

 • Genre: Simulator berjalan
 • Platform: PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 86%
 • Pemaju/Penerbit: Syarikat Fullbright

Simulator Berjalan telah menjadi salah satu sub-genre yang paling popular dalam permainan indie, dan ini turun ke beberapa permainan yang membakar jejak untuk orang lain.

Gone Home adalah salah satu permainan yang dilakukannya lebih sedekad yang lalu. Permainan ini melihat anda kembali ke rumah keluarga kosong anda, dan di estet Greenbriar, anda mesti mencari petunjuk yang akan memberikan sedikit cahaya pada apa yang berlaku semasa ketiadaan anda.

.

. Oleh itu, jika anda ingin melihat permainan yang membuka jalan untuk sims berjalan lain, periksa yang satu ini.

Sel mati

Sel mati

 • Genre: Roguelike/Platformer Tindakan
 • Skor Metacritic: 89%
 • Pemaju/Penerbit: Kembar gerakan

Sebelum orang-orang seperti kembali dan Hades, ada permainan di parit, berjuang untuk membuat permainan roguelike sub-genre yang popular hari ini.

Sebelum gembar-gembur dan penerimaan arus perdana dari sub-genre permainan ini, sel-sel mati adalah permainan yang melakukan banyak mengangkat berat dan menawarkan gelaran yang boleh dimainkan dan ketagihan yang memaksa peminat indie seperti itik ke air.

Sel mati adalah seperti warisan penyangak kerana ia berkahwin dengan unsur -unsur Roguelike dan Metroidvania bersama. Semua dengan harapan mewujudkan dunia yang tidak dapat diterokai.

Walau bagaimanapun, terima kasih kepada mekanik yang lebih halus, visual yang menjadi kegembiraan untuk dilihat, dan sistem penjanaan prosedur yang menawarkan banyak variasi dalam reka bentuk peringkat, sehingga anda tidak pernah merasa bosan atau seperti anda telah melihat perkara yang sama dua kali. Kita harus mengatakan bahawa ini adalah permainan yang benar -benar mendapat industri permainan bercakap mengenai Roguelikes.

Patologi

Patologi 2

 • Genre: RPG/Survival
 • Platform: PS4, Xbox One, PC
 • Skor Metacritic: 69%
 • Pemaju/Penerbit: Ice-Pick Lodge, binaan kecil

Okay, jadi ini adalah satu -satunya permainan yang tidak sesuai dengan kriteria kami. Namun, saya selalu menjadi penyokong permainan ini, dan sekali lagi, nampaknya sudah tiba masanya untuk melawan sudutnya sekali lagi.

Patologi 2 adalah pembuatan semula patologi tajuk klasik 2005. Dalam tajuk ini, anda bermain Artemy Burakh, yang telah kembali ke kampung halamannya selepas berita bahawa bapanya telah meninggal dunia. Walau bagaimanapun, apabila dia pulang ke rumah, dia dibungkus dalam kisah tenunan yang penuh dengan ketidakpercayaan, puak -puak yang berperang, dan wabak yang menyapu melalui bandar.

Jadi inilah perkara itu, patologi bukan permainan yang menyeronokkan, yang menjadikan sukar untuk disyorkan kepada pemain. Walau bagaimanapun, ini disengajakan, kerana permainan ini direka untuk menjadikan perjuangan pemain, merasa tidak berdaya, harus berkompromi dengan moral mereka untuk bertahan, dan akhirnya membuat beberapa pilihan yang sangat sukar.

Permainan ini adalah pengalaman yang luar biasa dan suram yang, kami mengakui, tidak akan merayu kepada semua orang; Walau bagaimanapun, jika anda dapat menghargai permainan ini sebagai karya seni serta pengalaman hidup yang kejam. Kemudian anda mungkin melihat apa yang saya lihat.

Fez

Fez

 • Genre: Platformer Teka -teki
 • Platform: PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 89%
 • Pemaju/Penerbit: Polytron Corp, BLLT berfungsi

Sekiranya anda pernah melihat permainan indie: filem itu, maka anda harus biasa dengan fez. Permainan ini melihat anda bermain sebagai Gomez, seorang lelaki kecil dengan Fez yang mempunyai kuasa untuk mengubah pesawat realiti.

Yang untuk pemain bermaksud bahawa anda hanya dapat melihat paparan 2D, tetapi anda mempunyai kuasa untuk memutar dunia yang diberikan 3D untuk membuka laluan baru, mendedahkan rahsia baru, dan akhirnya maju melalui dunia pixellated yang indah ini direalisasikan.

Permainan ini adalah salah satu platform teka -teki yang paling rumit yang direka bentuk, dan semuanya lebih mengagumkan apabila anda menyedari bahawa ini kebanyakannya dibuat oleh seorang lelaki, Phil Fish. Oleh itu, jika anda mencari sesuatu yang mengambil idea -idea yang dibuat terkenal di Super Paper Mario dan tweak mereka dengan baik, anda harus melihat FEZ.

Boy daging super

Boy daging super

 • Genre: Platformer
 • Platform:PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 84%
 • Pemaju/Penerbit:

Super Meat Boy adalah satu lagi projek yang dipaparkan banyak dalam permainan indie: filem, dan kedua -duanya, yang satu ini lebih berjaya dan berjaya secara komersial. Super Meat Boy adalah platformer tegar yang melihat anda melintasi tahap yang semakin sukar, semuanya dengan harapan membebaskan cinta sejati anda, ‘Girl Meat,’ dari cengkaman Dr Dr. Janin.

Gambar seperti persediaan biasa dalam tajuk Super Mario; Hanya bukannya terluka oleh goombas, ada sawblades, lubang lava, raksasa jahat, dan banyak bahaya lain yang diletakkan di jalan anda, semua berharap untuk menghalang anda untuk sampai ke akhir panggung.

Permainan ini adalah pelan tindakan untuk kemasukan rakan -rakan dalam senarai ini, Celeste, dan mempunyai Loop, dan Main Lagi yang sama tanpa henti, yang menjadikan permainan itu sangat ketagihan.

Permainan ini adalah tiket impian untuk mana -mana kekasih indie yang mahukan sesuatu yang akan mencabar mereka dan melatih mereka dalam seni ketepatan dan masa. Sekiranya ini terdengar di lorong anda, anda perlu memainkannya.

Pengikatan Issac

Pengikatan Issac

 • Genre: Dungeon Crawler
 • Platform:PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, iOS, Android
 • Skor Metacritic: 88%
 • Pemaju/Penerbit: Nicallis

Dari luar mencari, pengikatan Issac mungkin kelihatan seperti permainan yang sangat mudah yang tidak mempunyai kedalaman dan cabaran untuk menjadi sesuatu yang menarik perhatian pemain. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh lebih salah, kerana pengikatan ISSAC berjaya kerana kebolehaksesannya dan kesederhanaannya.

Dalam permainan ini, anda bermain sebagai Issac, seorang kanak -kanak yang dilahirkan dalam keluarga agama yang sangat ketat, dan kerana rawatan yang mengerikan oleh ibunya, yang menganggapnya sebagai anak syaitan, dia bertujuan untuk melarikan diri, menyelidiki lebih jauh ke ruangan bawah tanah dan ke lebih banyak lagi dan wilayah yang lebih berbahaya.

Untuk terus hidup, pemain mesti menggunakan air mata mereka sebagai senjata, memperoleh kuasa dan faedah dan akhirnya, mengambil ibu mereka sendiri untuk mendapatkan kebebasan mereka. Pada dasarnya perayam penjara Dungeon memenuhi permainan neraka peluru, tetapi yang sangat baik dengan banyak daya tarikan dan tema gelap.

Selain itu, permainan ini begitu seperti arked dan boleh dimainkan semula sehingga anda boleh memainkannya di ulangi selama berjam-jam, dan tidak pernah menjadi tua. Yang ini adalah permata permainan indie yang mesti anda alami untuk diri sendiri.

Limbo

Limbo

 • Genre: Platformer
 • Platform:PS4, Xbox 360, PC, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 90%
 • Pemaju/Penerbit: BERPURA-PURA MATI

Permainan seperti mimpi buruk kecil, di dalam, sektor ke -7, dan di antara tidur. Adakah anda berfikir bahawa mereka hanya muncul dari mana -mana? Nah, kami tidak suka memecahkannya kepada anda, tetapi tidak ada permainan hebat yang akan wujud tanpa penciptaan Limbo. Limbo adalah platformer teka-teki gelap yang melihat pemain melintasi dunia gaya siluet sebagai anak yang terdedah dan rapuh.

Berarti bahawa jika anda ingin bertahan, anda perlu menggunakan semua alat di sekeliling anda dan akal anda untuk mengatasi raksasa hulking. Permainan ini mempunyai suasana yang sangat menyenangkan dan nada gelap yang selalu memelihara pemain di jari kaki mereka.

Kemudian, di samping itu, permainan berjaya menceritakan kisah yang menarik tanpa menggunakan kata -kata dialog. Sesuatu yang, pada masa itu dalam dunia permainan, benar -benar tidak pernah didengar.

Limbo adalah contoh yang baik dari bercerita alam sekitar yang cemerlang, reka bentuk platform teka -teki yang luar biasa, dan arah seni minimalis yang menakjubkan dengan menggunakan pendekatan monokrom untuk kurang lebih banyak kesan yang benar -benar dibayar. Oleh itu, jika anda ingin memainkan permainan yang pada dasarnya mencipta keseluruhan sub-genre indie sendiri, pastikan anda menyemak Limbo.

Mengasah

Mengasah

 • Genre: Platformer Tindakan
 • Platform: PS3, Xbox 360, PC, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 93%
 • Pemaju/Penerbit: Permainan hothead, nombor tiada inc

Braid adalah permainan yang mungkin dianggap sebagai salah satu, jika bukan ‘permainan indie’ pertama untuk memecahkan acuan dan menerima pujian kritis tanpa sokongan penerbit yang besar. Permainan ini berlaku di tanah yang comel dan aneh di mana anda memainkan peranan Tim, seorang lelaki yang cuba menyelamatkan seorang puteri dari raksasa.

Nampaknya biasa? Nah, jangan tertipu, seperti dalam perjalanan permainan ini, pemaju dengan rumit menenun eksposisi dan petunjuk halus, menggariskan motivasi sebenar watak pemain, yang membawa kepada akhir dramatik yang benar -benar mengubah tema permainan di kepalanya dan akan meninggalkan beberapa pemain dengan rasa masam di mulut mereka, dengan cara yang aneh dan memuaskan, jika itu mungkin.

Di samping naratifnya yang menarik, Braid menawarkan arah seni yang indah, platform teka -teki yang mencabar tetapi tidak menjadi kekecewaan, dan menggunakan beberapa mekanik yang menyeronokkan seperti manipulasi masa untuk membantu pemain kemajuan melalui setiap peringkat.

Permainan ini dibebaskan pada masa yang sama dengan entri di atas, limbo, dan kebenaran, ini mewakili lebih aneh dan bersemangat dari kedua -dua. Walau bagaimanapun, kedua -duanya adalah platformer teka -teki yang sangat penting, dan jika anda terlepas satu ini, anda perlu bermain.

Hades

Hades

 • Genre: Roguelike
 • Platform:PS4, PS5, Xbox Series X, Xbox One, PC, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 93%
 • Pemaju/Penerbit: Permainan Supergiant

Hades adalah salah satu daripada contoh -contoh yang jarang berlaku di mana permainan indie mempunyai kedalaman dan kualiti yang begitu banyak yang menentang kemungkinan dan mendapat banyak permainan penerbitan tahun ini, satu prestasi yang biasanya dikhaskan untuk projek -projek dari studio dengan poket yang mendalam.

Walau bagaimanapun, apabila semua cogs mula berubah, dan semua orang dalam pasukan menarik ke arah yang betul, perkara -perkara istimewa boleh berlaku di dunia pembangunan permainan.

Itu sangat berlaku untuk Hades, permainan roguelike yang melihat pemain bermain sebagai Zagreus, anak Hades, ketika dia cuba untuk bertarung keluar dari dunia bawah tanah untuk menghubungkan dengan saudara -mara di Olympus. Walau bagaimanapun, ia tidak semudah memesan teksi.

Permainan ini menawarkan beberapa pertempuran yang paling luar biasa dan pantas yang anda mungkin dapati di mana-mana tajuk hack dan slash. Penulisannya hebat, mengambil mitologi Yunani dan menawarkan cerita yang lucu dan kerap, seperti abadi: Fenyx Rising dilakukan pada tahun yang sama.

Selain itu, gelung teras permainan itu begitu ketagihan sehingga anda akan mendapati diri anda melawan jalan keluar dari dunia bawah tanah lama selepas melarikan diri pertama anda. Belum lagi, permainan ini kelihatan luar biasa dengan gaya seni yang serupa dengan tajuk seperti Bastion, Pyre, Transistor, dan entiti Supergiant yang lain. Oleh itu, jika anda ingin mengalami apa yang mungkin permainan roguelike yang terbaik, masuk ke dalam yang satu ini.

Berkaitan: Hades juga mendapati dirinya dalam senarai lengkap permainan Indie PS5 terbaik kami.

Kertas kerja

Kertas kerja

 • Genre: Simulasi teka -teki
 • Platform: PS4, PC, iOS, PlayStation Vita
 • Skor Metacritic: 85%
 • Pemaju/Penerbit: Lucas Pope, 3909

Terdapat beberapa permainan yang membentangkan konsep yang, di permukaan, kelihatan begitu biasa sehingga anda tidak mungkin berjaya. Walau bagaimanapun, walaupun ini, beberapa permainan memberikan pengalaman yang begitu realistik, begitu memuaskan, atau begitu unik dalam pendekatan mereka bahawa mereka mengambil aktiviti biasa dan menjadikannya sangat menyeronokkan.

Permainan seperti Lawn Mowing Simulator, Unpacking, dan Euro Truck Simulator adalah contoh hebat ini. Namun, tidak ada yang mempunyai nuansa kertas.

Dalam permainan ini, anda bermain sebagai pegawai kawalan sempadan, dan semua yang anda lakukan adalah pasport setem dan laporan peribadi untuk menerima atau menafikan akses ke negara ini.

Walau bagaimanapun, apabila keadaan di rantau ini berubah, permainan membuat perkara yang sangat sukar untuk dikendalikan, keputusan yang anda perlukan untuk menjadi lebih sukar, dan tiba -tiba, berat di bahu anda terasa seperti beban berat. Siapa yang tahu bahawa pekerjaan dalam kiosk boleh begitu menarik?

Hotline Miami

Hotline Miami

 • Genre: Tindakan, penembak atas ke bawah
 • Platform:PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, PlayStationVita
 • Skor Metacritic: 85%
 • Pemaju/Penerbit: Dennaton, Devolver Digital

Terdapat banyak perkara yang hebat mengenai tahun 1980 -an. Muzik itu hebat, fesyennya menarik, sekurang -kurangnya, dan semua orang menjadi super ke dalam neon.

Nah, semua perkara ini hadir di hotline miami, permainan yang benar-benar bersandar ke tema naib miami dan menawarkan format misi pantas di mana pemain mesti bergerak pantas, mengambil sasaran dalam pelbagai cara kreatif.

Ini adalah tajuk penembak atas ke bawah dengan soundtrack pembunuh, reka bentuk tahap yang luar biasa, pelbagai pilihan tempur yang berbeza, dan gaya bermain. Plus, ia boleh diakses super tetapi mencabar untuk menguasai, yang betul -betul apa yang anda mahukan. Oleh itu, jika anda ingin merangkul tahun lapan puluhan dengan cara yang paling mungkin, hotline miami adalah tiket impian anda.

Minecraft

Minecraft

 • Genre: kelangsungan hidup, bangunan
 • Platform:PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, iOS, Android, PS3, Xbox 360, Wii U, 3DS
 • Skor Metacritic: 93%
 • Pemaju/Penerbit: Mojang

Mungkin sukar bagi generasi muda yang pernah percaya bahawa minecraft adalah sesuatu yang kurang daripada fenomena global yang hari ini. Walau bagaimanapun, saya sendiri ingat hari -hari ketika Mojang mengambil langganan dari pemain untuk bermain Minecraft melalui peluasan pelayar web.

Walau bagaimanapun, dari permulaan yang rendah, permainan ini terus berkembang, dan dengan pengambilalihan oleh Microsoft, Minecraft menjadi salah satu projek yang paling menguntungkan dalam sejarah permainan.

Permainan ini bukan sekadar kotak pasir yang luar biasa untuk kedua -dua pemain survival dan pemain kreatif. Ia juga menjadi hab bagi pemaju kreatif untuk membuat permainan dalam projek seperti hypixel.

Ia telah menjadi sumber pendidikan yang kini digunakan untuk mengajar pengekodan anak -anak, dan secara terang -terangan, kami teruja untuk melihat ke mana Minecraft pergi seterusnya. Kami tahu satu perkara yang pasti, walaupun. Trajektori permainan masih ada, dan kita tidak melihat alasan untuk mempercayai bahawa akan berubah pada bila -bila masa.

Perumpamaan Stanley

Perumpamaan Stanley

 • Genre: Pengembaraan
 • Platform: Pc
 • Skor Metacritic: 88%
 • Pemaju/Penerbit: Davey Wreden

Bercakap tentang permainan yang berkembang dari benih kecil. Perumpamaan Stanley hanyalah mod untuk tajuk popular, Half-Life 2.

Walau bagaimanapun, metagame ini akan menjadi begitu popular sehingga ia akan membenarkan pelepasan arus perdana di Steam, yang membolehkan komuniti permainan secara besar -besaran mengalami jenama bercerita dan reka bentuk yang luar biasa, aneh, dan unik berdasarkan kebebasan dan pilihan pemain.

Tajuk ini melihat anda bermain sebagai pejabat droid stanley yang ingin membebaskan diri dari monotoni pekerjaan pejabatnya yang sederhana dan membosankan. Walau bagaimanapun, bagaimana keputusan ini akan bergantung kepada keputusan yang anda buat, playstyle anda, betapa berminat anda meneroka, dan keupayaan anda untuk berfikir di luar kotak.

Permainan ini, seperti Undertale, adalah permainan satir yang menyeronokkan di industri permainan pada umumnya dan berbuat demikian dengan aplomb. Itu bukan ‘permainan’. Walau bagaimanapun, ini adalah pengalaman yang akan tinggal bersama anda lama selepas anda melangkah jauh dari yang satu ini. Oleh itu, jika anda ingin melepaskan diri dari lingkungan tropis permainan tradisional, ini adalah satu untuk anda.

Disco Elysium

Disco Elysium

 • Genre: RPG isometrik
 • Platform:PS4, PS5, Xbox Series X/S, Xbox One, PC, Nintendo Switch, iOS, Stadia
 • Skor Metacritic: 91%
 • Pemaju/Penerbit: ZA/UM

Di mana kita mulakan dengan yang ini? Disco Elysium adalah RPG isometrik yang melihat anda bermain sebagai detektif yang telah mabuk dirinya menjadi kegelapan, mempunyai amnesia, dan mesti menyatukan siapa dia, sementara pada masa yang sama cuba menyelesaikan kes pembunuhan yang dia telah ditugaskan.

Seperti yang anda boleh bayangkan, kegembiraan berlaku, tetapi apabila anda merasai dunia dan orang -orang di sekeliling anda, permainan ini benar -benar terbuka dan menunjukkan skop projek ini.

Disco Elysium adalah RPG tradisional yang dilakukan secara berbeza. Anda mempunyai binaan kompleks, pilihan pemain, dadu gulungan, pencarian sampingan, keputusan yang sukar, dan semua tropes DND-esque biasa. Namun, ini dibentangkan dalam konteks yang realistik tanpa pertempuran untuk dibicarakan.

Selain itu, kekayaan tradisi, tetapan, tulisan, dan suara yang bertindak dalam edisi pemotongan terakhir permainan ini tidak ada. Kemudian ke atas semuanya, permainan ini mempunyai arah seni gaya lukisan Renaissance yang tidak seperti apa -apa di luar sana.

Singkat.

Kisah Gua

Kisah Gua

 • Genre: Platformer Tindakan
 • Platform: PC, 3DS, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 93%
 • Pemaju/Penerbit: Studio Pixel

Kami menyatakan bahawa mengetuk mungkin permainan indie pertama untuk memecahkan acuan. Walau bagaimanapun, kami berpendapat bahawa Kisah Gua mungkin merupakan permainan indie yang pertama yang dihasilkan. Atau sekurang -kurangnya yang pertama yang pernah disebut sebagai permainan indie.

Kisah Cave adalah permainan indie Jepun yang dihasilkan kembali pada tahun 2004 yang mengambil aspek tajuk Metroidvania dan menyesuaikan format yang dicuba dan diuji ini untuk menawarkan sistem tempur baru yang membolehkan pemain mengubah gaya playstyles dengan cepat.

Ia mungkin kelihatan primitif dalam cahaya 2023. Walau bagaimanapun, tanpa permainan ini, kami mungkin tidak mempunyai permainan yang serupa dengan sifat ini. Permainan seperti Hollow Knight dan Ori dan kehendak Wisps, untuk menamakan beberapa. Oleh itu, jika anda mahukan pelajaran sejarah tentang bagaimana biji pertama permainan indie ditaburkan, periksa kisah gua.

FTL: lebih cepat daripada cahaya

FTL: lebih cepat daripada cahaya

 • Genre: Simulator tindakan
 • Platform: PC, iOS
 • Skor Metacritic: 84%
 • Pemaju/Penerbit: Permainan subset

Seterusnya, kami mempunyai permainan yang melihat anda keluar dari atmosfera bumi dan pergi ke ruang kosong yang paling dalam untuk mencari harta karun dan pengembaraan galaksi. FTL: Lebih cepat daripada cahaya adalah permainan yang memberikan anda sedikit kapal angkasa, kru Ragtag Star Explorers, dan menjatuhkan anda ke arah yang betul, tetapi setiap perjalanan yang anda berikan akan berbeza dari yang terakhir.

Anda lihat, permainan ini membentangkan pemain dengan jalan yang dihasilkan secara prosedur melalui ruang angkasa, dan tugas pemain adalah untuk menguruskan krew mereka, strategi bagaimana menangani ancaman seperti lanun ruang, merancang laluan mereka melalui ruang yang mendalam, dan menguruskan sumber dengan sewajarnya supaya anda boleh menaik taraf kapal anda dan melihat sebanyak sempadan akhir yang mungkin anda dapat.

Saya membuat simulator pixellated ini terdengar sedikit hebat, tetapi sebenarnya, ia memberikan ilusi kemungkinan kedalaman dan tak terhingga dengan reka bentuk. Pemain tidak pernah tahu bagaimana larian mereka akan pergi, apakah cabaran akan menanti mereka, dan oleh itu, satu larian memerlukan pemain untuk berfikir secara berbeza dan strategi sewajarnya jika dibandingkan dengan yang terakhir.

Ada yang boleh mengadu bahawa kejayaan anda terutamanya diperintah oleh RNG, tetapi kami katakan meninggalkan sinisme anda di pintu sekali ini sekali dan periksa opera ruang bersaiz saku ini untuk diri sendiri.

Perjalanan

Perjalanan

 • Genre: Simulator berjalan, pengembaraan
 • Platform : PS3, PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, iOS
 • Skor Metacritic: 92%
 • Pemaju/Penerbit: Syarikat permainan itu

Sekiranya terdapat satu permainan yang secara peribadi membuka mata saya, bukan hanya kepada nilai permainan indie sebagai kolektif dalam industri permainan tetapi juga permainan yang boleh dan harus dianggap karya seni. Kemudian perjalanan seperti itu. Permainan ini meletup ke tempat kejadian pada tahun 2012 dan meniup pengkritik dan pemain dengan persembahan dan gaya seni yang luar biasa.

Sudah jarang bahawa pemaju boleh mempunyai permainan mengambil tempat duduk belakang dan tidak menderita akibatnya, tetapi dengan perjalanan, pertunjukan semata -mata pengalaman keseluruhan cukup untuk memastikan pemain terlibat dengan teliti untuk jangka pendek permainan ini.

Tajuk ini mempunyai banyak anugerah untuk gaya seni yang luar biasa, soundtrack yang memikat, keupayaan bercerita bebas dialognya, dan ia juga mendapat pujian untuk aspek multiplayer yang halus. Kemudian buang kepingan set yang luar biasa seperti slaid sengit melalui runtuhan terhadap latar belakang yang direndam matahari, atau kedalaman gelap sejurus selepas dengan raksasa menunggu di bayang-bayang, dan anda mempunyai produk siap yang lebih daripada membenarkan status permainannya.

Permainan ini hanya mengambil masa kira -kira dua jam untuk dilihat dari awal hingga akhir. Walau bagaimanapun, apabila anda menyelesaikannya, anda akan berasa seperti anda baru sahaja menyelesaikan pengembaraan yang monumental, dan pengalaman itu akan tinggal bersama anda lama selepas kredit roll.

Permainan ini telah hidup tanpa sewa di kepala saya untuk bahagian terbaik dalam satu dekad sekarang, dan saya ragu ia akan mendapat pesanan untuk mengosongkannya. Oleh itu, pertimbangkan bahawa pengesahan dan mainkan ini secepat mungkin.

Liga Roket

Liga Roket

 • Genre: Sukan, tindakan
 • Platform:PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 86%
 • Pemaju/Penerbit: Psyonix

Sukar untuk mempercayai bahawa Psyonix, pencipta Liga Rocket, pernah bergelut pemaju permainan indie.

Terutama sejak Rocket League telah menjadi ruji dari komuniti eSports dan telah menarik berjuta -juta pemain sejak dilancarkan pada tahun 2015; Walau bagaimanapun, sebelum Rocket League, terdapat ‘kereta pertempuran roket yang super akrobatik,’ yang menjadi sombong, dan saya akan bertaruh menyumbang kepada kejayaan komersial yang miskin pada kali pertama.

Walau bagaimanapun, pada kali kedua bertanya, Rocket League dilahirkan dan terus menyediakan pemain dengan salah satu permainan sukan yang paling inovatif dan kacau di pasaran. Siapa yang menganggap bahawa menggabungkan kereta bola sepak dan RC akan bekerja dengan baik?

Permainan ini terus berkembang populariti seiring dengan berjalannya waktu, dengan siri pertandingan RLCS menawarkan hadiah besar dan kemuliaan kekal untuk pasukan yang bersaing dan menang. Selain itu, untuk pemain kasual, permainan ini sentiasa menerima kemas kini, mod baru, peta baru, kandungan baru, dan barangan kosmetik.

Rocket League adalah pengalaman multiplayer yang cemerlang dan satu-satunya menggalakkan genre permainan sukan pada masa ketika Madden, FIFA, PES, NBA 2K, dan entiti lain telah kehabisan idea. Psyonix merampas peluang mereka, dan sekarang Liga Roket adalah permainan percuma, anda juga harus.

Hutan

Hutan

 • Genre: Survival
 • Platform: PS4, Xbox One, PC
 • Skor Metacritic: 83%
 • Pemaju/Penerbit: Permainan SKS

Saya akan jujur, yang ini mungkin merasa sedikit di antara juggernauts permainan indie dalam senarai ini, tetapi kecenderungan akan terkutuk, saya akan menyebarkannya di sini, kerana, pada pendapat saya, ini adalah kelangsungan hidup indie yang terbaik permainan yang pernah dibuat, dan ya, saya memasukkan Valheim dalam pernyataan itu sehingga dapat mengatasinya.

The Forest adalah permainan yang melihat pemain Crash Land di sebuah pulau misteri dengan anak mereka Timmy dan menentang segala kemungkinan, anda bertahan kemalangan, bangun untuk melihat seorang lelaki yang disiram dalam penculikan darah anak lelaki anda.

Oleh itu, matlamat utama anda di sini adalah untuk mendapatkan anak anda kembali dan turun dari pulau itu. Walau bagaimanapun, sebelum anda boleh berbuat demikian, anda perlu mengumpulkan diri, mendapatkan tanah dan cuba bertahan walaupun penduduk kanibal yang dahsyat,.

Hutan mempunyai peta yang penuh sesak dengan butiran kecil, bidang minat, senjata yang menyeronokkan, dan komponen dan petunjuk kerajinan yang membantu anda memahami persekitaran anda dengan lebih baik.

Begitu banyak supaya anda dapat membina pangkalan yang mewah, mencari penumpang kemalangan di sekitar peta, dan memeluk budaya kanibal sehingga anda lupa bahawa anda mempunyai anak untuk menyelamatkan.

Jangan berasa buruk; Kita semua mengabaikan sedikit Timmy untuk membina HQ bintang di pulau itu. Sekarang adalah masa yang tepat untuk masuk ke dalam yang satu ini, sebagai anak -anak hutan, sekuel langsung, ditetapkan untuk tiba pada tahun 2023. Oleh itu, lakukan kebaikan dan periksa permata survival indie ini.

Di antara kita

Di antara kita

 • Genre: Potongan Sosial
 • Platform:PS4, PS5, Xbox Series X, Xbox One, PC, Nintendo Switch, iOS, Android
 • Skor Metacritic: 85%
 • Pemaju/Penerbit: Innersloth

Anda mungkin ingat permainan ini datang dan menjaga semua orang waras dan dilayan sepanjang tempoh penguncian global yang dahsyat pada tahun 2020. Walau bagaimanapun, apa yang ramai tidak tahu, adalah bahawa di antara kita adalah permainan yang telah wujud untuk bahagian terbaik dua tahun pada ketika itu.

Permainan Potongan Sosial telah menerima ulasan dan kejayaan yang sederhana apabila dibebaskan. Walau bagaimanapun, sehingga pertengahan 2020, permainan ini purata kira-kira 300 pemain sehari. Kemudian ketika kita semua ditugaskan ke rumah kita, permainan ini tiba-tiba menjadi suar cahaya matahari dalam rutin sehari-hari yang tidak menyenangkan dan suram.

Sejak itu, permainan ini tidak pernah menoleh ke belakang dan kekal sebagai salah satu pengalaman permainan multiplayer yang paling popular di sekitar.

Permainan ini menempatkan anda di kapal angkasa dan meminta anda melengkapkan satu siri tugas biasa dan asas untuk memperbaiki kapal. Lakukan demikian, dan anda memenangi permainan. .

Begitu juga, tugas anda untuk menangkap pembunuh dan boot mereka dari kapal sebelum mereka merendahkan anda semua. Permainan ini adalah hoot untuk bermain dengan rakan -rakan dan benar -benar mengeluarkan detektif dan pembohong kompulsif dalam kumpulan. Pastikan anda menyemaknya apabila anda seterusnya mempunyai malam permainan sosial yang dirancang.

Permainan Goose Untitled

Permainan Goose Untitled

 • Genre: Pengembaraan teka -teki
 • Platform: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 81%
 • Pemaju/Penerbit: Rumah rumah, panik inc

Sesetengah mungkin merasakan bahawa ini adalah bersamaan dengan simulator kambing melekat ke dalam senarai permainan yang paling berprestij Indie Gaming. Walau bagaimanapun, kami akan berhujah bahawa apabila ia datang untuk menyeronokkan yang tidak bersemangat yang boleh diakses oleh semua, terdapat beberapa permainan yang dapat menandingi kegembiraan dan kebodohan semata -mata yang dibungkus ke dalam permainan Goose Untitled.

Tajuk ini melihat anda memainkan peranan angsa titular ketika anda berjalan di sekitar sebuah kampung kecil yang pelik, membunyikan di atas paru -paru anda dan menyebabkan keganasan umum. Setiap kawasan mewakili cabaran baru dan senarai semak tugas baru yang anda perlukan untuk diselesaikan untuk menyebabkan malapetaka dan mengganggu penduduk kampung Inggeris kecil yang tenang ini.

Permainan itu sendiri adalah yang sangat mudah, seperti mekanik dan teka -teki dalam. Walau bagaimanapun, itu adalah humor, kegembiraan yang tidak terkawal, dan kebebasan untuk bermain cara anda sendiri yang menjadikan permainan angsa yang belum ditarik begitu menarik.

Itu dan hakikat bahawa ia adalah salah satu permainan yang boleh anda tunjukkan kepada rakan dan keluarga anda yang tidak bermain, dan mereka boleh terlibat dalam tindakan dengan serta-merta. Pengalaman keseluruhannya pendek tetapi manis, jadi jika anda mahukan indie yang cepat dan unik yang bernilai harga kemasukan, maka ini pasti ada yang perlu dipertimbangkan.

Apa yang tinggal di Edith Finch

Apa yang tinggal di Edith Finch

 • Genre: Simulator berjalan
 • Platform: PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, iOS
 • Skor Metacritic: 92%
 • Pemaju/Penerbit: Sparrow Giant

Kemudian akhirnya, kita mempunyai apa yang boleh dikatakan simulator berjalan yang paling unik dan tercinta dalam medium permainan, apa yang tersisa dari Edith Finch. Dalam permainan ini, anda kembali ke kediaman Finch untuk mendapatkan beberapa jawapan mengenai masa lalu yang tragis setiap ahli keluarga dan cuba memahami jika ada kutukan yang diletakkan pada keluarga.

Semasa anda mengembara melalui keajaiban seni bina ini, anda akan mendapat pandangan yang mendalam ke dalam kehidupan dan nasib akhirnya setiap ahli keluarga, yang dibentangkan melalui cerita-cerita luar biasa yang menawarkan mekanik permainan yang unik, menjadikan setiap coretan tajuk ini berasa seperti permainan baru dalam permainan. Permainan-konsep.

Penulisan dalam tajuk ini hebat; Gaya seni dan bercerita alam sekitar adalah yang paling baik, seperti yang anda harapkan dari sim berjalan moden. Selain itu, sementara beberapa mekanik adalah wonky, sekurang -kurangnya, pelbagai yang mereka tawarkan sepanjang perjalanan ini membuat pemainnya benar -benar terlibat dan tidak pernah membiarkan permainan berasa basi.

Permainan ini sangat baik, tidak melampaui batasnya, dan menawarkan beberapa detik -detik yang paling gembira dan menyayat hati dalam permainan dalam ukuran yang sama. Ini pujian yang tinggi, tetapi sangat wajar. Oleh itu, sila lihat permainan yang luar biasa ini.

Norco

 • Genre: Berasaskan teks
 • Platform: PS4/5, Xbox Series X/S, PC
 • 89%
 • Pemaju/Penerbit: Geografi untuk robot

Saya selalu mempunyai tempat yang lembut untuk pengembaraan berasaskan teks atau rompakan titik dan klik. Walaupun dengan permainan moden mencapai kecemerlangan mekanikal dan visual, saya masih mempunyai banyak cinta untuk permainan seperti Day of the Tentacle, atau Grim Fandango.

Inilah sebabnya apabila sesuatu seperti Norco berguling -guling, saya melompat peluang untuk membaca banyak teks, dan melibatkan diri dalam dunia fiksyen yang indah. Norco menawarkan tetapan sci-fi surreal yang berasaskan longgar di bandar Norco di dunia di Louisiana, AS.

Anda bermain sebagai Kay, watak yang pulang ke sebuah bandar di mana mereka tidak lagi menjadi milik, yang ditugaskan untuk mengulangi langkah ibunya pada hari-hari sebelum mereka berlalu, yang membawa kepada pertemuan dengan watak-watak yang sangat berwarna-warni, perbualan yang mengagumkan tentang agama, sosio -Struktur ekonomi, dan kewujudan burung pembetung gergasi yang menembak laser dari mata mereka.

Kooky, betul? Itu mungkin cara terbaik untuk menggambarkan permainan ini. Ini hampir sama dengan Disco Elysium dari segi penulisan kualiti berasaskan teks dan bercerita seperti yang akan kita dapatkan, dan jika itu bukan alasan untuk bermain, saya tidak tahu apa itu!

Neon White

 • Genre: FPS/Platformer
 • Platform: PS4/5, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 89%
 • Pemaju/Penerbit: Ben Esposito

Bercakap tentang permainan kooky, Ben Esposito tidak asing dengan membangunkan acara indie ganjil. Malah, daerah Donut tetap menjadi salah satu indi bersaiz gigitan yang paling lucu yang saya mainkan. Walau bagaimanapun, jika anda akan memberitahu saya bahawa dia akan mengikutinya dengan platformer speedrunning yang diilhamkan di syurga, saya akan ketawa anda keluar dari bilik.

Namun, walaupun ini terdengar seperti gabungan genre dan gaya yang aneh dan bercita -cita tinggi, Ben menariknya dengan penuh semangat, mewujudkan salah satu yang paling menarik, ketagihan, dan memuaskan moden mengambil genre platform.

Saya sering cuba menjual permainan ini kepada orang lain sebagai ‘permainan yang membolehkan anda melangkah laju.’Ia mewujudkan kursus bersaiz gigitan di mana anda perlu mengoptimumkan pergerakan, menguasai kedua-dua fps dan mekanik berasaskan kelajuan, dan mencari jalan terpendek dari a ke b yang mungkin, untuk mencapai setiap peringkat.

Kemudian ke atas semuanya, ia ditulis dengan gaya yang tidak sopan, dan menawarkan banyak kemampuan semula kerana fungsi papan pendahulu dalam talian. Tidak ada kata -kata yang saya gunakan akan melakukannya dengan lebih baik daripada puisi tulen dalam gerakan ia!

Inscription

 • Genre: Deck-Builder Roguelike
 • Platform: PS4/5, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 87%
 • Pemaju/Penerbit: Permainan Daniel Mullin

Seterusnya, kami mempunyai pembina dek yang menyeramkan yang akan membuatkan anda berada di jari kaki anda sepanjang, dan membuat anda menggeliat dengan kelebihannya yang gelap,. Inscription adalah pembina kad yang menempatkan anda di tengah-tengah kabin yang gelap dan surreal di dalam suasana hutan, dan untuk melepaskan mimpi buruk ini, anda akan terpaksa memainkan permainan papan gaya DND yang dihasilkan secara prosedur hidup atau mati. , tidak seperti membunuh spire.

Dengan hanya segelintir kad asas, anda perlu menurunkan alias bertopeng banyak penangkap anda, sambil mencari jalan untuk melarikan diri di antara giliran.

Ini permainan yang menyamar sebagai permainan kad yang mudah, ketika sebenarnya ia juga merupakan permainan teka-teki bilik melarikan diri, ia adalah epik misteri gaya FMV, dan ia adalah RPG seperti Zelda di atas di peringkat kedua juga. Ini adalah permainan pseudo-seram yang selalu membuat anda meneka, tidak pernah membolehkan anda selesa, dan penuh dengan kejutan. Jadi jika anda mahukan permainan kad dengan sedikit kelebihan. Maka insripsi adalah permainan untuk anda.

Tinykin

 • Genre: Platformer
 • Platform: PS4/5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, PC
 • 86%
 • Pemaju/Penerbit: Splashteam

Saya sering meratapi hari -hari ketika platformer maskot yang baik adalah sedozen. Mereka, dan mungkin masih, permainan keselesaan saya pilihan, tetapi jarang sekali anda melihat platformer moden yang kompeten memukul rak digital.

Nah, terdapat beberapa pengecualian, dan salah satunya adalah Tinykin, pengembaraan kecil yang berwarna -warni yang mempunyai perjalanan Milo ke rumah pinggir bandar pada tahun 1991 untuk mencari tinykin, dudes alien kecil yang kelihatan seperti pikmin, dan mempunyai kuasa tertentu yang dapat membantu Anda dalam usaha anda.

Ia benar -benar membawa saya kembali ke hari -hari tua yang baik ketika Toy Story: Buzz Lightyear untuk menyelamatkan adalah semua kemarahan. Terima kasih kepada saiz kecil Milo, persekitaran rumah tipikal ini terasa seperti metropolises yang sibuk, masak untuk penjelajahan.

Pergerakannya licin, gaya seni adalah novel, teka -teki dan pencarian yang menyeronokkan dan bervariasi, dan, yang terbaik, permainan tahu kapan untuk membungkus perkara sebelum semuanya mula merasa basi dan berulang -ulang. Ia mudah merupakan platformer tradisional terbaik era moden, dan bernilai bermain jika anda mahukan dos nostalgia yang sihat.

Liar luar

liar luar

 • Genre: Pembuka World Open
 • Platform: PS4/5, Xbox Series X/S, PC
 • Skor Metacritic: 85%
 • Pemaju/Penerbit: Mobius Digital

Pada Podcast Budaya Permainan Indie, kami baru-baru ini membincangkan permainan yang anda semestinya hanya bermain sekali, kerana tiada apa yang akan dibandingkan dengan pertemuan pertama itu, dan bagi saya, liar luar adalah lambang permainan satu dan yang dilakukan.

The Out Wilds menempatkan pemain dalam gelung waktu yang tidak terhingga, dan matlamat anda mudah. Selesaikan cara memecahkan gelung. Secara teori, ia mudah, dan jika anda tahu penyelesaiannya, anda sebenarnya boleh melakukannya dalam masa kira -kira 15 minit jika anda hustle. Walau bagaimanapun, kebanyakan pemain akan mengambil puluhan jam, kerana anda perlu meneroka keseluruhan sistem mini-solar untuk mendedahkan rahsia setiap planet.

Permainan ini tidak menawarkan penanda pencarian atau petunjuk. Ia hanya menyediakan kapal angkasa dan menghantar anda dengan cara yang gembira. Kemudian anda mesti menemui rekod lama, bersenam bagaimana setiap biome berkelakuan, perhatikan semua peristiwa berulang semasa gelung masa, dan apabila anda melebihi 21 minit, gelung bermula sekali lagi.

Kebebasan untuk meneroka pada waktu lapang anda sendiri, dan jumlah momen semulajadi yang diberikan oleh liar luar yang menjadikannya salah satu indi terbaik sepanjang masa, dan satu yang saya hanya berharap saya dapat menghapuskan ingatan saya untuk bermain lagi dengan Fikiran yang segar. Saya rasa saya hanya perlu hidup melalui anda semua.

Pulangan Obra Dinn

 • Genre: Teka -teki
 • Platform: PS4/5, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch
 • Skor Metacritic: 89%
 • Pemaju/Penerbit: Lucas Pope

Terdapat beberapa permainan yang telah cuba meletakkan pemain di kasut detektif, dan masing -masing mempunyai pelbagai tahap kejayaan. Hujan lebat, l.Noire, dan disko elysium yang disebutkan di atas adalah semua contoh hebat. Namun, bagi saya, tidak ada yang memukul tanda seperti kembali Obra Dinn, yang melihat pemain cuba dan menyatukan nasib krew Obra Dinn yang ditakdirkan untuk tujuan insurans.

Dengan gaya visual monochromatic kasar, filem 1920-an reel tableaus untuk mempamerkan setiap set petunjuk, dan sama sekali tidak memegang tangan apa pun, permainan ini meminta anda melakukan semua asas, menggunakan logik dan alasan, dan juga beberapa tekaan yang berpendidikan untuk bekerja keluar apa yang berlaku pada sekumpulan malang ini.

Keindahan permainan ini adalah bahawa cerita itu ditulis dengan baik dan menarik bahawa walaupun anda boleh mendapatkan inti dari naratif dengan menghiasi cerita pada kelajuan. Saya akan bertaruh bahawa kebanyakan pemain akan dengan tegas enggan menjauh dari kapal tanpa memahami hasil setiap thread setiap minit setiap cerita.

Ini satu lagi tugas birokrasi yang menguasai menjadi pengembaraan epik dari Lucas Pope, dan permainan yang saya sangat mengesyorkan kepada semua yang memerlukan pengalaman cerebral.

Citizen Sleeper

 • Genre: Berasaskan teks
 • Platform: PS4/5, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch
 • 85%
 • Pemaju/Penerbit: Melompat ke atas usia

Kami mempunyai pengembaraan berasaskan teks 2022 lagi, dan ketika saya fikir Norco mungkin menjadi penyerang kedua-duanya, itu lebih dekat daripada yang mungkin difikirkan. Citizen Sleeper adalah epik sci-fi yang nampaknya ditarik terus dari minda Issac Asimov sendiri, yang telah anda mainkan sebagai tidur.

Android dalam badan yang dicuri yang perlu melawan gigi dan kuku untuk bertahan dalam badan yang sentiasa berusaha untuk menolaknya, dan itu sebelum anda menganggap kelaparan, mengenali stesen angkasa yang luas yang dikenali sebagai mata, dan membuat cukup wang tunai untuk mendapatkan kemudahan asas.

Ia adalah satu perkara yang indah dalam format permainan survival tradisional, menggabungkannya dengan mekanik berasaskan dadu gaya DND untuk memaksa perancangan yang teliti, kepingan keras, dan pada akhirnya, akan selalu anda bertanya, adakah hak untuk melekat, atau untuk mendapatkan keluar mengelak dan meninggalkan semua yang anda temui di belakang.

Saya akan mengakui bahawa ini adalah pembakaran perlahan yang nyata, dan beberapa sistem mengambil satu minit untuk mendapatkan kepala anda, tetapi jika diberi peluang, Citizen Sleeper mungkin menjadi pengembaraan sci-fi kegemaran anda yang baru.

Sifu

 • Genre: Beat-em-up
 • Platform: PS4/5, Xbox Series X/S, PC
 • Skor Metacritic: 86%
 • Pemaju/Penerbit: Sloclap

Saya telah melihat banyak format lama mencipta semula diri mereka dalam bentuk permainan indie moden, tetapi satu genre yang selalu kelihatan berpegang dengan kaedah yang dicuba dan benar adalah gelaran yang dipukul. Apabila anda memegang gelaran lama seperti Jalan Rage, dan tajuk moden seperti TMNT Shredder’s Revenge Side by Side, mereka merasa seperti mereka boleh dari era yang sama.

Walau bagaimanapun, Sloclap menyaksikan potensi membuang bola sepak dan membangunkan pukulan yang mempunyai semua hiasan dari pukulan tradisional, tetapi dengan manfaat visual moden, dan mekanik pertempuran yang kompleks.

Sifu adalah gelaran roguelike yang melihat anda bertujuan menguasai seni kung-fu dan menjejaki lima penyerang yang membunuh ayah anda. Premis yang mudah, hampir klise, saya tahu. Walau bagaimanapun, melalui pertempuran yang dibuat dengan teliti, permainan ini berjaya semata -mata dengan kekuatan permainannya.

Ia hampir seperti jiwa dalam pendekatannya untuk mempunyai pemain menjadi tuan kerajinan mereka hanya untuk maju melalui setiap peringkat, dan walaupun permainan lebih mudah dengan pengenalan mod pelajar, permainan masih sangat keras tetapi bermanfaat untuk diperiksa keluar.

Pengerukan

 • Genre: Pengembaraan/Pengurusan Sumber SIM
 • Platform: PS4/5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, PC
 • Skor Metacritic: 85%
 • Pemaju/Penerbit Permainan: Permainan garam hitam

Sehingga baru -baru ini, saya sentiasa berada di pagar mengenai pasukan 17 sebagai penerbit/studio. Sebagai penerbit, anda dimaksudkan untuk menjadi pembuat rasa, selalunya dengan portfolio dengan tahap perpaduan tertentu sehingga pemain hampir tahu apa yang diharapkan sebelum permainan diumumkan.

Sehingga baru adalah permainan yang memulakan perubahan itu.

Dredge adalah permainan pengembaraan nautika di mana anda akan memainkan peranan seorang nelayan yang mesti menjual ikan untuk menaik taraf bot mereka untuk menaik taraf kapal mereka, dan dengan peningkatan tersebut, anda boleh berlayar lebih jauh, menangkap ikan yang lebih besar, dan membuat lebih banyak penambahbaikan.

Aspek permainan ini hebat, tetapi apa yang membuatnya menonjol dari permainan lain dengan mekanik memancing adalah kemasukan minda eldritch seram, peristiwa surreal, risiko dan sistem ganjaran berasaskan kitaran malam yang menarik, dan kekayaan kandungan tambahan jika anda sanggup mencarinya. Pada pendapat saya, ia tidak menjelajah ke arah akhir, tetapi walaupun dengan ini, pengerukan adalah permata mutlak dan layak untuk berlayar.

Rollerdrome

 • Genre: Penembak/sukan arked
 • Platform: PS4/5, PC
 • Skor Metacritic: 81%
 • Pemaju/Penerbit Permainan: Roll7

Kemudian akhirnya, dari orang-orang yang sama yang membawa anda siri Olliolli datang rollerdrome, penembak arked gaya pertempuran-royale yang mempunyai banyak persamaan dengan siri thps yang diiktiraf secara kritikal. Dalam tajuk ini, anda bermain sebagai seorang pejuang baru bernama Kara Hassan, dan mesti menggunakan kebolehan anda untuk membunuh dan untuk menggulung rollerblading untuk menurunkan sekumpulan pembunuh dan mechs terlatih untuk bangkit dari pangkat dan menjadi juara rollerdrome.

Ini adalah tajuk yang mudah dijemput, tetapi agak rumit untuk menguasai, kerana permainan akan memaksa anda untuk mengikat kombo dan pengganda, rak skor gila, menikahi helah dan membunuh bersama dengan lancar, dan menyelesaikan satu siri objektif bonus yang sukar hanya untuk Buka kunci tahap baru.

Ini permainan yang tidak menarik pukulan, tetapi pada pendapat saya, itulah keindahannya. Ini kebahagiaan arked tulen, dan jika ini ada dalam bentuk mesin arked pada tahun 1980 -an, saya hanya dapat membayangkan jumlah pihak mesin ini akan dimakan.

Sebutan yang mulia

Ini adalah senarai yang sukar untuk disatukan, kerana terdapat banyak kualiti dalam landskap permainan indie. . Itu bermaksud bahawa saya terlepas beberapa tajuk khas. Oleh itu, izinkan saya sekurang -kurangnya memberi mereka sebutan ringkas di bawah:

 • Saksi
 • Cuphead
 • Spelunky
 • Shovel Knight
 • Knight Hollow
 • Program Ruang Kerbal
 • Carrion
 • Firewatch
 • Oxenfree
 • Nidhogg
 • Malam di hutan
 • Jangan kelaparan
 • Furi
 • Sangat panas
 • Membongkar
 • Tunik
 • Minit
 • Jangan kelaparan
 • Sesat
 • Toem
 • Pintu Kematian
 • Kultus Domba
 • DALAM
 • Pelik barat
 • Tchia
 • Tacoma
 • Mendapatkannya dengan Bennett Foddy
 • Kejatuhan Guys: Ultimate Knockout
 • Axiom Verge
 • Olliolli World
 • Garam dan tempat perlindungan

Pencerobohan indie!

Malam di hutan

Seperti yang anda dapat lihat dari senarai di atas, terdapat banyak pengalaman indie di luar sana yang menentang kemungkinan, yang menawarkan pengalaman permainan yang paling menarik, walaupun anggaran dan sumbernya terhad.

Walaupun hanya dua puluh lima penyertaan hanya menggaru permukaan dari segi banyak permainan indie yang hebat yang kini berada di pasaran, kami merasakan bahawa ini adalah krim tanaman dan memberi anda asas yang baik untuk cawangan dan mencari selera anda sendiri dalam bidang permainan indie.

Kami berharap senarai ini berfungsi dengan baik, dan jika anda mempunyai sebarang permainan yang anda rasa sepatutnya menjadikannya 25 tahun teratas kami, beritahu kami di komen di bawah!

Seksyen Soalan Lazim

Soalan: Hindia apa yang telah dicalonkan untuk Goty?

Jawapan: Seperti yang kita nyatakan di atas, kadang -kadang, permainan melebihi jangkaan dan mendapat dicalonkan untuk permainan keseluruhan tahun ini, bergegas dengan nama -nama terbesar dalam industri untuk anugerah yang didambakan. Walau bagaimanapun, anda mungkin tertanya -tanya apa permainan telah diberikan kehormatan itu. Baiklah, tidak hairan lagi. Berikut adalah senarai cepat di bawah:
• Perjalanan – 2012
• Telltale’s: The Walking Dead – 2012
• Di dalam – 2016
• Apa yang tinggal di Edith Finch 2017
• PUBG – 2017
• Celeste – 2018
• Liar luar – 2019
• Permainan Goose Untitled – 2019
• Hades – 2020

Soalan: Di manakah tempat terbaik untuk mencari dan datang permainan indie?

Jawapan: Walaupun sebahagian besar permainan indie terbaik akan dipasarkan di hadapan dan pusat di kedai -kedai digital yang dapat dilihat, terdapat banyak permainan sama ada masih dalam akses awal atau masih berusaha mencari penonton yang layak mendapat cinta anda juga. Namun, anda mungkin tidak tahu di mana untuk mencari mereka.
Nah, anda mesti menyemak lampu hijau dan gatal..

Soalan: Apakah permainan indie terbaik yang pernah ada?

Jawapan: Nah, kerana ini adalah soalan subjektif, saya hanya boleh menawarkan pendapat peribadi saya. .

Perjalanan adalah permainan khas yang kelihatan bahagian, menawarkan permainan yang menyeronokkan dan santai, kepingan set yang luar biasa, momen yang comel dan menyentuh, cara untuk berkongsi pengalaman permainan dua jam yang mendalam dengan orang asing yang lengkap, dan melakukan semua ini tanpa satu perkataan dialog. Ia luar biasa, dan saya tidak dapat mengesyorkannya cukup.

Baca yang berkaitan

 • Ulasan selain dunia yang tidak teratur
 • Tiada Tempat Seperti Ulasan Rumah
 • Permainan Indie Terbaik di Xbox 360
 • Permainan indie realiti maya terbaik
 • Kajian PC Tunic
 • Kajian PC Skabma
 • Ulasan Simulator Mowing Lawn
 • Permainan Indie Android Terbaik
 • Ulasan Cerita Mudah
 • Ulasan Rogue Ular
 • Kajian Ganryu 2 (PS4)
 • Kajian Star Citizen
 • Permainan Indie Dunia Terbuka Terbaik
 • Permainan pertempuran indie terbaik
 • Simulator Berjalan Indie Terbaik: 20 Indie berjalan -jalan untuk diingat
 • Permainan indie berasaskan kad terbaik
 • Permainan indie co-op terbaik
 • Hindia terbaik dengan ciri kebolehcapaian
 • Anak -anak Silentown Ulasan
 • Star Citizen vs Elite Berbahaya
 • Indie anda harus bermain dalam satu persatu – satu dan selesai
 • Platformer indie terbaik – melompat ke sesuatu yang istimewa
 • Pulangan Obra Dinn Petunjuk: Nudge ke arah yang betul
 • Permainan Indie Terbaik untuk Bermain di Deck Steam
 • Podcast permainan indie terbaik