Peranti output beralih ke echo-cancel-sink dan menjadikannya tidak dapat menukar kelantangan · isu #822 · Valvesoftware/SteamOS · GitHub, Kemas Kini Deck Steam Membolehkan Trim dan Memperbaiki Bug Kawalan Audio | Pcgamesn

Kemas kini dek stim membolehkan trim dan memperbaiki pepijat kawalan audio

Anda mendaftar dengan tab atau tetingkap lain. Muat semula untuk menyegarkan sesi anda. Anda menandatangani dalam tab atau tetingkap lain. Muat semula untuk menyegarkan sesi anda. Anda menukar akaun pada tab atau tetingkap lain. Muat semula untuk menyegarkan sesi anda.

Carian yang disimpan

Gunakan carian yang disimpan untuk menapis hasil anda dengan lebih cepat

Batalkan Buat Carian Disimpan

Anda mendaftar dengan tab atau tetingkap lain. Muat semula untuk menyegarkan sesi anda. Anda menandatangani dalam tab atau tetingkap lain. Muat semula untuk menyegarkan sesi anda. Anda menukar akaun pada tab atau tetingkap lain. Muat semula untuk menyegarkan sesi anda.

Mempunyai soalan mengenai projek ini? Daftar untuk akaun github percuma untuk membuka masalah dan hubungi penyelenggara dan komuniti.

Dengan mengklik “Daftar untuk GitHub”, anda bersetuju dengan Syarat Perkhidmatan dan Privasi kami. Kami kadang -kadang akan menghantar e -mel berkaitan akaun anda.

Sudah di GitHub? Log masuk ke akaun anda

Peranti Output Beralih ke “Echo-Cancel-Sink” dan menjadikannya tidak dapat menukar Volume #822

CrazyCritic89 membuka isu ini 8 Ogos 2022 · 14 komen

Peranti Output Beralih ke “Echo-Cancel-Sink” dan menjadikannya tidak dapat menukar Volume #822

CrazyCritic89 membuka isu ini 8 Ogos 2022 · 14 komen

Komen

CrazyCritic89 mengulas 8 Ogos 2022

Maklumat sistem anda

  • Versi Pelanggan Steam: 1659369000
  • Versi Steamos: 20220803.1
  • Memilih untuk beta klien stim?: No
  • Memilih untuk stimos beta?: No
  • Sudahkah anda menyemak kemas kini dalam Tetapan> Sistem?: Ya

Sila jelaskan isu anda sebanyak mungkin terperinci:

Kadang-kadang semasa melancarkan permainan tertentu, ia akan menukar peranti output ke “echo-cancel-sink” dan membuat anda tidak dapat menukar jumlah dan beralih ke fon kepala. Ia juga nampaknya mungkin untuk diperbaiki sama ada memulakan semula pelanggan atau sistem. Masuk ke dalam tetapan dan cuba mengubahnya tidak melakukan apa -apa dan hanya meninggalkan “pilih nilai” apabila anda beralih ke pilihan lain.
Ia juga seolah -olah berlaku dalam mod desktop kadang -kadang juga, menunjukkan kotak yang dilakukannya, tetapi biasanya bertukar kembali sesaat selepas.

Langkah -langkah untuk menghasilkan semula isu ini:

Ia secara rawak berlaku ketika melancarkan permainan tertentu nampaknya. Permainan yang saya ada ini berlaku kepada saya adalah azab muktamad (tidak disahkan) dan azab 2 (disahkan). Saya juga pernah mendengarnya berlaku dalam cengkaman (dimainkan).

Teks itu telah dikemas kini dengan jayanya, tetapi kesilapan ini ditemui:

Samworley mengulas 17 Ogos 2022

Perkara yang sama berlaku pada saya sekali -sekala

Skoobie-Deux mengulas 21 Ogos 2022

Berlaku kepada saya juga. Saya sering menaikkan jumlah dari menu rumah sebelum memulakan permainan sekiranya saya tidak dapat menaikkan jumlah permainan.

nonlin mengulas 21 Ogos 2022

Kebetulan setiap kali saya melancarkan Fallout 4 dan kembali normal pada keluar.

WBALSON mengulas 24 Ogos 2022 •

Ini berlaku kepada saya ketika saya melancarkan Fez, dipasang dari Gog Store melalui Lutris, melalui Mod Permainan Steam

Ttimo mengulas 24 Ogos 2022

Terima kasih, ini sedang dijalankan.

berbahaya mengulas 25 Ogos 2022

Ia mungkin kebetulan tetapi koleksi Sonic & All-Stars Racing Transformed adalah salah satu permainan yang saya kerap menghadapi masalah audio (kekerasan) dengan, dan ia akan menjadi berkaitan dengan tahap audio (rendah) pada echo-cancel Sink.

Kisak-Valve menyebut isu ini 18 Sep 2022
NOTIMP mengulas 20 Sep 2022 •

Hanya musim panas yang pelik perkara yang berlaku kepada saya. (Segala -galanya di Steamdeck.)

Bagi saya menggunakan SteamLink (pemutus dari dek ke aplikasi Android di kotak TV Android) audio yang dilepaskan (seperti yang selalu diredam dalam mod permainan, apabila aliran stimlink), selepas saya mungkin meredakan audio membatalkan penyegerakan dan kemudian melepaskannya semula mod desktop – beberapa hari di antara.

Jadi, audio yang tidak menentu membatalkan sinc lagi pada satu ketika – kemudian selepas itu, saya tidak dapat mengeluarkan audio semasa stiminking ke peranti Android (di bawah TV saya) jika dalam mod permainan. Ia akan selalu berfungsi dalam mod desktop. (Kira -kira 20 reboot, tingkah laku yang sama.)

Jadi saya mencucuk sedikit.

Membolehkan peranti audio HD yang lain (dicontoh) dalam audio yang disenaraikan di sana (untuk mereka yang membaca bersama, anda tidak perlu berbuat demikian), kemudian menjadikannya peranti audio lalai, dan menyahaktifkan peranti lalai kotak (mungkin tidak ingat ( 50:50 yang saya tidak)) semasa mempunyai audio HD diaktifkan dan ditetapkan sebagai peranti audio lalai (tertentu saya melakukannya pada peringkat ini).

Kemudian boot kembali ke mod permainan.

Maka audio HD akan menjadi peranti audio dalam mod permainan. Saya perhatikan, kerana jumlah maksimumnya jauh lebih rendah. Tetapi audio streaming melalui peranti stimlink berfungsi lagi.

Jadi apa sahaja tetapan yang anda buat dalam mod desktop dalam audio juga menyebarkan ke mod permainan.
Kemudian beralih dan ke hadapan (antara mod permainan dan mod desktop sedikit). Kemudian mempunyai reoccur pepijat, di mana echo membatalkan tenggelam mutes semuanya dalam mod permainan, ketika streaming ke aplikasi SteamLink pada peranti Android.

Hanya dari reboot antara mod dan keluar dan memasuki aliran stimlink melalui aplikasi steamlink Android.

Oleh itu, bukan hanya audio lalai yang dilakukan.

Kemudian kembali ke mod desktop, melumpuhkan peranti audio HD sekali lagi (anda boleh melakukannya dari ikon audio kecil pada menu pop timbul desktop (menu audio yang dilanjutkan dari sana), tetapi lokasi butang membolehkan besar tidak di mana anda dapat melumpuhkan, sebaliknya ia merupakan pilihan pada peranti audio HD itu sendiri).

Dan beralih pada peranti audio lalai (mungkin) dan tetapkannya kembali menjadi peranti audio lalai (pasti) lagi.

Semasa langkah itu saya menukar peranti audio aktif sekumpulan, saya perhatikan, bahawa Echo Audio Sync mengambil alih “Fokus” dalam mod desktop, tetapi ia tidak mempengaruhi audio. Jadi popup muncul yang secara berkala mengatakan ia telah diambil alih, tetapi ia tidak ada (?).

Peranti audio yang melayang di antara tenggelam audio echo dan peranti audio lalai (lalai kilang) sering dilancarkan (ditunjukkan dalam menu pop timbul, tetapi apabila saya membuka menu tetapan audio yang betul, ia telah berubah di sana), atau hanya akan menolak (secara manual) Tukar peranti (butang radio tidak berfungsi).

Kemudian di beberapa pont ia (tenggelam batal audio mengambil alih) tidak membisukan setiap perkara di desktop juga. yang tidak pernah berlaku sebelum. (Hanya dari menukar keadaan aktif (antara peranti audio yang berbeza.)))

Tidak kira, seperti yang saya tahu bahawa membolehkan Hdaudio tidak membetulkannya, saya melumpuhkannya lagi, yang melaluinya. Kemudian membolehkan peranti audio lalai sekali lagi (tidak pasti), tetapkannya ke nilai lalai, dan sebagai peranti audio lalai (saya pasti bahagian itu). Reboot ke mod permainan, dan tiba -tiba streaming audio melalui stimlink ke peranti Android telah mula bekerja juga (echosink masih dihidupkan, pada tetapan lalai), yang tidak akan selama 20 atau lebih reboot. (Isu awal.)

Jumlah Audio Max sekarang lebih kuat lagi, kerana Hdaudio tidak lagi digunakan oleh peranti audio.

.

Yang terganggu. sebagai eff. ��

Sekarang semuanya (termasuk audio bersama dalam mod permainan semasa streaming ke kotak Android sapar di bawah TV saya) berfungsi lagi. (Jika tidak, audio yang dikongsi hanya akan berfungsi dalam mod desktop, bukan mod permainan semasa 20 reboot sebelum saya mencucuk dalam tetapan audio – sentiasa bekerja dalam mod desktop, tetapi tidak dalam mod permainan, btw -).

Tetapi – kadang -kadang, dalam gamemode echo sink mengambil alih mode audio (meredamnya) secara berselang -seli masih berlaku, sementara steamlink berkongsi ke kotak Android. Biasanya selepas menyambung dan memutuskan STEAMLINK. (Dari aplikasi Android.)

Yang mengatakan, ini sekarang (selepas perubahan ke hdaudio dan kembali ke episod peranti audio lalai) akan diperbaiki pada reboot. 🙂 selalu. Selepas satu. “

Oleh itu, saya mendapat segala -galanya yang bekerja semula ke keadaan yang munasabah, tetapi masih gila, echo membatalkan sinki secara rawak mengambil alih dalam mod permainan dan meredakan segala -galanya (hanya semasa streaming di atas steamlink audionya, jadi steamdecks audio (pembesar suara) sendiri tidak pernah disenyapkan untuk saya secara tidak sengaja dalam mod permainan) masih menjadi perkara. Begitu juga tetapan desktop yang menyebarkan ke mod permainan.)

Bersenang -senang memikirkannya.. 😉 Tetapi ada yang merosakkan Primo – apabila echosink terlibat, diredam, atau dilumpuhkan, digabungkan dengan perkongsian audio mod permainan ke peranti luaran melalui SteamLink (Havent mencuba dok HDMI setakat ini).

Kemas kini dek stim membolehkan trim dan memperbaiki pepijat kawalan audio

Steam Deck Update SteamOS 3.4 - Judy dari Cyberpunk 2077, dipaparkan di dek stim

Terdapat kemas kini dek stim baru bagi mereka yang berjalan di saluran pratonton Deck Steam, yang menawarkan banyak penambahbaikan kecil tetapi penting yang akan dialu -alukan oleh pengguna. Kemas kini ke SteamOS 3.4 dalam bentuk pratonton, yang bermaksud bahawa beberapa ciri masih diuji. Dengan kemas kini termasuk pembetulan kepada beberapa pepijat yang ketara, pilihan untuk melumpuhkan VSYNC, dan penambahbaikan ke pemacu penyimpanan, bagaimanapun, pengguna mungkin mahu melompat yang satu ini.

Mungkin berita yang paling ketara bagi banyak pengguna akan membetulkan beberapa dek dek yang menjengkelkan. Pertama, masalah yang menyebabkan peranti audio lalai memaparkan mesej “echo-cancel-sink” dan mencegah kawalan audio daripada berfungsi dengan betul telah diperbaiki. Kemas kini juga menyelesaikan masalah dengan audio yang akan tidur pada paparan luaran melalui sambungan HDMI atau DisplayPort, manakala firmware Station Station Steam Deck baru harus memastikan HDMI 2.0 paparan dikesan dengan betul apabila bangun atau boot. Di samping.

“Pilihan baru untuk membolehkan skrin merobek” sepatutnya membolehkan pengguna melumpuhkan vSync paksa, sekiranya mereka memilih untuk berbuat demikian – ini lebih disukai oleh sesetengah orang sebagai vSync boleh menyebabkan latensi input kecil dalam beberapa kes. Kemas kini juga mendorong SteamOS ke versi terkini Arch Linux, yang bermaksud ia termasuk beberapa tweak untuk mod desktop KDE plasma, memperkenalkan gerak isyarat skrin sentuh baru, kemas kini widget, dan pilihan ‘gambaran’ baru yang menunjukkan semua tingkap terbuka dan desktop maya terbuka dan maya. KDE Connect kini diaktifkan secara lalai, juga, membolehkan anda menyambungkan telefon anda dengan lancar untuk memindahkan fail anda atau menggunakan papan kekunci telefon di dek stim anda.

Pemacu penyimpanan mendapat beberapa kemas kini. Trim telah diaktifkan semula untuk pemacu dalaman serta peranti storan luaran yang disokong, yang harus meningkatkan prestasi menulis. Terdapat juga pilihan dalam tetapan sistem lanjutan untuk menjalankan trim dengan segera. Pemacu luaran yang diformat sebagai ext4 kini dipasang secara automatik dan disediakan untuk digunakan, yang sepatutnya memudahkan kad microSD berfungsi. Terdapat juga pilihan Eject baru untuk Unmount Drive yang boleh ditanggalkan (walaupun ia tidak akan secara fizikal membongkar peranti anda), dan penyelesaian untuk masalah yang menyebabkan tingkah laku kipas sporadis dan suhu SSD yang lebih tinggi dengan pemacu NVME tertentu.

Emulasi tetikus lalai pada Sony PlayStation DualShock 4 dan DualSense Controllers ‘Trackpads telah dilumpuhkan semasa Steam sedang berjalan. Sementara itu, masa ke atas kekunci maya telah diselaraskan, yang dikatakan Valve harus menyelesaikan masalah input dengan beberapa aplikasi dan permainan termasuk Street Fighter V dan aplikasi EA.

Sekiranya anda ingin memilih untuk membina pratonton, pergi ke pilihan saluran Kemas Kini Steam di menu Tetapan Sistem Dek Steam anda. Anda boleh membaca Deck Steamos 3 penuh.4 Pratonton Nota Patch di Steam.

Kemas kini mod gambar besar stim baru membawa fungsi indah dek stim ke pc permainan desktop anda. Sekiranya anda lebih suka mendapatkan pegang tangan anda dan berjalan di TV atau monitor maka dok Dek Steam terbaik akan membiarkan anda melakukannya dengan gaya.

Ken Allsop Ken mahu memainkan segala -galanya, tetapi tidak dapat dielakkan berakhir di Diablo 4, Dreamlight Valley, FFXIV, atau Terraria lagi. Dia suka RPG, jiwa, dan roguelikes, dan tidak akan berhenti bercakap tentang pemburu raksasa dan seperti naga.