Papan induk terbaik untuk permainan pada tahun 2023, papan induk terbaik 2023 untuk permainan, oleh soket dan chipset | Perkakasan Tom S

Motherboard terbaik 2023 untuk permainan, dengan soket dan chipset

Contents

Satu-satunya kelemahan utama ke WiFi Asus Prime B550M-A adalah belakang I/O belakang yang hodoh dan cukup ketinggalan zaman, lengkap dengan port PS/2 serta D-sub dan DVI-D. Namun, sambungan output video diketepikan, terdapat sejumlah 6x USB 3.2 pelabuhan (2x gen 2; 4x gen 1), jadi model ini masih ada di mana ia dikira.

Motherboard terbaik untuk permainan pada tahun 2023

Motherboard terbaik untuk permainan pada tahun 2023 adalah model -model yang harga kompetitif dan menyokong soket terkini. Terdapat lebih banyak pilihan berbanding sebelum ini dari pilihan belanjawan ke entri mewah untuk pemproses Intel dan AMD generasi semasa.

Terima kasih kepada CPU terbaik untuk permainan mendapat goncangan dengan ketibaan siri X3D, nampaknya soket AM4 yang dicuba dan benar sedang dalam perjalanan keluar, jadi kami telah menyusun pilihan utama kami untuk memenuhi semua belanjawan dan keutamaan. Dan jika AIO anda memerlukan peningkatan, lihat panduan CPU Cooler terbaik kami seterusnya.

Lebih -lebih lagi, kini mungkin sepenuhnya untuk mendapatkan papan induk permainan LGA 1700 Socket tanpa melanggar bank. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa anda memerlukan model Z690 untuk memanfaatkan sepenuhnya kehebatan Alder Lake dalam PC permainan anda. Menggalakkan, Raptor Lake akan disokong pada semua model yang ada juga, jadi anda juga boleh mendapatkan tawaran di hadapan generasi ke -13 Intel, juga.

Produk sekilas

159594 159597 187466 159603 159608

Gigabyte Aorus Z690 Pro

Semak harga

Asus Prime H670-Plus D4

Msi mag z790 tomahawk

Asus Tuf Gaming X570-Plus (Wi-Fi)

Semak harga

Asus Prime B550M-A WiFi

Bagaimana kita memilih papan induk terbaik untuk permainan

Kami telah memilih papan induk permainan terbaik dengan menilai keperluan kebanyakan pemain PC. Walaupun sesetengah daripada kita mampu untuk melancarkan yang terbaru dan paling hebat sebagai peluncuran generasi dan grafik chipset baru, itu tidak semestinya berlaku untuk semua orang.

Itulah sebabnya kami melihat ciri -ciri papan ini, dengan pertimbangan yang dibuat ke arah jenis ram yang digunakan, berapa m.2 pelabuhan untuk penyimpanan ia berjalan, slot DIMM, sinergi faktor bentuk komponen, dan apa sambungan yang anda perlukan di belakang I/O. Kami telah melakukan yang terbaik untuk mengimbangi antara anggaran, jarak pertengahan, dan pilihan peminat untuk memberi anda semua yang anda perlukan untuk PC permainan yang paling diselaraskan membina.

Motherboard terbaik untuk permainan pada tahun 2023

Gigabyte Aorus Z690 Pro

Semak harga

 • Harga bersaing
 • Sokongan RAM DDR5
 • I/O belakang yang sangat baik
 • Hendak digantikan oleh Z790

Memandangkan pemotongan harga baru -baru ini, Gigabyte Aorus Z690 Pro adalah pilihan utama kami untuk papan induk terbaik untuk permainan. Apa yang pernah dijual pada kadar $ 330 yang tinggi kini boleh didapati di kebanyakan peruncit untuk sekitar $ 239.99 Mark, menjadikan papan induk premium ini menjadi pilihan utama bagi pengguna Alder Lake.

Anda mendapat akses penuh ke potensi lebar jalur tambahan PCIe 5.0 dengan Gigabyte Aorus Z690 Pro yang menampilkan sokongan DDR5 RAM yang paling tinggi juga. Pemain -pemain yang mahukan penyimpanan NVME juga dilindungi di sini juga, dengan jumlah empat 4 × 4 m.2 pelabuhan. Terlebih lagi, Gigabyte Aorus Line of Motherboard, dalam pengalaman kami, cenderung menjadi beberapa yang lebih baik dibina untuk membina kualiti dan umur panjang.

Ini dikompaun dalam model tertentu ini oleh heatsink yang besar dan tebal dan pengawal terma yang diperbesarkan juga. Anda juga mendapat I/O belakang yang terkini di sini yang meninggalkan mana-mana pelabuhan yang sudah lapuk dengan tegas pada masa lalu. Ini termasuk 4x USB 3.2 (biru); 4x USB 3.2 (merah), dan USB-C juga. Semua pilihan sambungan yang anda perlukan untuk masa yang sangat lama.

Asus Prime H670-Plus D4

 • 3x Gen 4.0 m.2 pelabuhan
 • 2.5GB Ethernet
 • Harga pelekat yang agresif
 • Tiada sokongan DDR5

Cip teras gen ke-12 Intel tidak memerlukan tepi pendarahan papan untuk bersaing dengan mereka, kerana Asus Prime H670-plus D4 dapat membuktikan. Masuk hanya $ 154.99, papan induk soket LGA 1700 ini termasuk setiap yang anda perlukan untuk permainan jarak pertengahan selagi anda tidak melihat sokongan DDR5 RAM sebagai penting.

Terdapat 3x gen 4.0 m.2 pelabuhan yang bermaksud anda boleh memaksimumkan jumlah penyimpanan berkelajuan tinggi di mesin anda serta belakang dan generasi semasa I/O. Tiada pelabuhan ketinggalan zaman di sini. Ini termasuk USB-C dan penambahan 2.5GB LAN Gigabit Ethernet, juga, untuk memaksimumkan sambungan berwayar anda sepenuhnya. Diambil sebagai pakej nilai, ini sukar untuk berhujah di sini.

Msi mag z790 tomahawk

 • Sistem yang kaya dengan ciri
 • Pelbagai sambungan
 • Tujuh pelabuhan SATA
 • Tidak overclocking yang hebat
 • Tiada PCIE 5.0 m.2

MSI terkenal dengan papan induknya yang seimbang, dan MAG Z790 tidak berbeza. Ia ditandakan sebagai salah satu papan induk terbaik untuk permainan bukan semata -mata untuk ciri -ciri yang luar biasa, tetapi juga untuk harga yang sangat murah. Pada $ 270, anda mendapat pelbagai slot pengembangan, empat m.2 slot penyimpanan, tujuh pelabuhan SATA, dan memori serasi DDR5. Itulah tawaran yang sukar untuk diluluskan.

Max Z790 adalah papan induk ATX yang mempunyai VRM yang bulat dan dibuat khusus untuk platform Core i9. Walau bagaimanapun, anda akan melepaskan PCIe 5.0 untuk m.2 SSD, yang mungkin menjadi lebih baik untuk beberapa tetapi tidak benar -benar masalah. Ia juga memanfaatkan USB4, WiFi 6E, dan 2.5g lan, semuanya sesuai untuk harga.

Ini adalah binatang permainan dan ia akan melayani anda dengan baik dalam semua permainan yang diperlukan.

Asus Tuf Gaming X570-Plus (Wi-Fi)

Semak harga

 • Dibina yang tahan lama
 • Pilihan sambungan yang sangat baik
 • Dual Gen 4.0 m.2 pelabuhan NVME
 • Hendak digantikan dengan soket AM5

Asus Tuf Gaming X570-Plus (Wi-Fi) adalah pilihan utama kami untuk pengguna AMD Ryzen kerana ia adalah motherboard terbaik di pasaran. Ini disebabkan oleh harga yang kompetitif, secara amnya melayang di sekitar (atau di bawah) tanda $ 200 dan fungsi penyejukan lanjutan jarang dilihat di sisi spektrum harga ini.

Terutamanya, ini termasuk penyelesaian penyejukan yang komprehensif dalam segala hal dari pCH heatsink aktif, vrm heatsink, tajuk kipas hibrid, dan m yang berdedikasi.2 perisai haba pelabuhan. Asus mendakwa bahawa papannya sekarang 1.8x lebih kuat daripada model sebelumnya, dengan sehingga 2.Toleransi lonjakan 5x yang lebih tinggi juga.

Bagi belakang I/O, perkara-perkara yang disimpan semata-mata praktikal dengan pilihan sambungan Asus Tuf Gaming X570-Plus (Wi-Fi). Ini bermaksud 6x USB 3.2 pelabuhan, serta USB-C dan output video dalam bentuk HDMI 1.4b dan displayport juga. Ini disiapkan oleh dua gen 4.0 m.2 pelabuhan untuk dua pemacu NVME terpantas di pasaran sekarang.

Asus Prime B550M-A WiFi

 • Titik harga murah
 • Gen 4.0 m.2 port
 • Pencahayaan RGB
 • I/O belakang ketinggalan zaman

Dengan soket AM4 dalam senja lariannya, WiFi Asus Prime B550M-A menjadi pilihan kos efektif yang lebih agresif untuk pengguna AMD. Harga hanya $ 139.99, walaupun sering menjual lebih murah daripada ini, tidak banyak lagi yang anda boleh meminta keluar dari lembaga tanpa embel-embel yang menyokong kedua-dua CPU siri Ryzen 5000 dan 3000 pada tahun 2022.

Walaupun ciri -ciri dan kualiti membina secara keseluruhan diakui asas, anda masih mendapat semua yang anda perlukan untuk bersaing dengan kurang. Penambahan seperti itu termasuk gen 4.0 nvme m.2 Pelabuhan, dan pilihan yang bagus seperti Asus Aura Sync RGB Headers juga kerana pencahayaan RGB selalu menjadi mustahak.

Satu-satunya kelemahan utama ke WiFi Asus Prime B550M-A adalah belakang I/O belakang yang hodoh dan cukup ketinggalan zaman, lengkap dengan port PS/2 serta D-sub dan DVI-D. Namun, sambungan output video diketepikan, terdapat sejumlah 6x USB 3.2 pelabuhan (2x gen 2; 4x gen 1), jadi model ini masih ada di mana ia dikira.

Perkara jenis soket

Motherboard terbaik ditakrifkan oleh jenis soket mereka, dengan banyak jenama yang mewujudkan papan yang sama untuk bekerja dengan soket yang berbeza. Tidak kira apa, anda tidak akan dapat menggunakan CPU Ryzen atau Intel Core di soket yang tidak dirancang.

Begitu juga dengan keserasian silang, kerana jenis soket berubah dengan setiap lompat pembuatan pemprosesan utama. Intel paling bersalah ini, mengubah jenis soketnya setiap dua generasi CPU secara sejarah. AMD, sebaliknya, cenderung menggunakan jenis soket yang sama untuk jangka masa yang lebih lama seperti yang kita lihat dengan papan induk AM4 dalam pelbagai bentuk mereka.

Pilihan sambungan adalah penting

Kami tahu bahawa ia boleh menggoda untuk pergi ke papan induk ultra-masak dengan pelabuhan I/O belakang yang jauh lebih rendah, tetapi kami di sini untuk memberitahu anda untuk menimbang semula. Membina PC baru adalah pelaburan, sama ada anda mendapat bahagian jenama baru atau terpakai. Anda tidak mahu menghabiskan sepanjang masa dan wang membina mesin baru hanya untuk terjebak dengan port USB yang perlahan, kekurangan kelajuan internet, dan prestasi buruk untuk periferal anda.

Dengan banyak peranti moden kini memanfaatkan sepenuhnya port USB Type-C, termasuk periferal terkini, pemacu penyimpanan, dan pengawal, anda tidak mahu ditangkap pendek untuk apa yang berpotensi menjadi beberapa tahun akan datang. Perkara yang sama boleh dikatakan dengan pilihan Ethernet yang anda pergi.

Sekiranya boleh, cuba dan mengutamakan papan dengan 2.Sambungan 4GB berbanding dengan gigabit standard. Permainan semakin besar sepanjang masa, dan anda akan menginginkan yang paling banyak daripada perkhidmatan penghala dan internet anda untuk bersaing.

Akhir sekali, kita fikir bahawa Gen 4.0 Peranti Penyimpanan NVME SSDS adalah keperluan untuk banyak permainan moden, terutamanya dengan kedatangan API Directorage. Sekiranya anda mahukan tajuk terbaru untuk melakukan yang terbaik maka anda tidak boleh memuatkannya pada HDD 7200 rpm lama atau SATA yang lebih perlahan. Nasib baik, semua papan induk terbaik ini mempunyai sokongan untuk sekurang -kurangnya satu Gen 4.0 m.2 pelabuhan di papan anda.

Saiz papan induk yang sesuai untuk saya?

Terdapat empat jenis saiz papan induk, dengan ATX menjadi yang paling biasa dan digunakan secara meluas di kalangan pemain PC untuk membina di dalam menara pertengahan dan penuh. Bagi mereka yang menginginkan jumlah ruang yang paling mungkin dalam membina mereka, terdapat papan e-atx yang jauh lebih besar.

Melangkah sebaliknya, ke dalam mesin faktor bentuk kecil memerlukan pendekatan yang lebih diukur. Pilihan anda sama ada mikro-atx atau mini-atx. Sentiasa periksa papan induk saiz mana yang disokong oleh kes pilihan anda sebelum melabur/bangunan.

Jenis soket mana yang merupakan papan induk terbaik untuk permainan?

Sekiranya anda mahukan prestasi terpantas untuk permainan maka papan induk Z690 dengan DDR5 harus berada di atas senarai keutamaan anda. Pada masa penulisan, pemproses Intel Core ke -12 adalah satu -satunya yang menyokong PCIe 5.0 dan DDR5 RAM sebagai standard.

Namun, itu tidak lama lagi akan berubah. CPU AMD’s Ryzen 7000, dan Motherboard Socket AMD AM5 akan membuktikan persaingan sengit dalam bidang ini. Terdapat juga siaran sehari-hari gelombang pertama PCIe 5.0 SSD juga.

Keputusan kami

Gigabyte Aorus Z690 Pro

Semak harga

Memandangkan titik harganya dan fungsi yang dipamerkan di sini, Gigabyte Aorus Z690 Pro memerintah sebagai pilihan nombor satu di kalangan papan induk terbaik untuk permainan pada tahun 2023. Ia akan menyokong GPU yang paling moden dan sementara itu bukan Aorus Elite atau Elite X, ia masih layak sebagai pilihan yang hebat untuk mobo yang diberikan suite cirinya.

Motherboard terbaik 2023 untuk permainan, dengan soket dan chipset

Di bawah ini anda akan menemui papan induk terbaik yang telah kami uji, untuk platform AMD dan Intel baru -baru ini.

Termasuk dalam panduan ini:
Z690I Aorus Ultra Plus
Mag b760m mortar wi-fi
Motherboard Wifi DDR4 mort mortar MAG B660M
ROG Strix B660-I Gaming WiFi
X570 Rog Crosshair VIII Hero Wi-Fi
X570 i aorus pro wi-fi
Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi

Motherboard terbaik

(Kredit Imej: Perkakasan Tom)

Segala -galanya di PC anda sama ada masuk ke papan induk anda, atau menghubungkan sesuatu yang lain yang dipasang ke papan induk anda. Faktor Bentuk Motherboard (ATX, E-ATX, MICRO ATX, atau Mini-ITX) juga menentukan saiz kes PC yang perlu anda gunakan. Dan soket dan chipset menentukan pemproses mana yang akan dipasang di soket CPU anda.

Jika anda tidak pasti chipset motherboard mana yang anda selepas memilih papan induk terbaik untuk permainan, atau anda mempunyai soalan lain yang tidak ditangani di sini, anda boleh melawat halaman asas motherboard kami dan panduan membeli papan induk kami untuk menyempitkan pilihan anda.

Pilihan di bawah bermula dengan papan induk Intel baru. Anda akan mendapat cadangan di bawah untuk papan induk terbaik untuk Z790, Z690, B660 dan H610.

Motherboard permainan terbaik untuk CPU AMD (termasuk Ryzen 7000 dan 5000) ikuti pilihan Intel kami di bawah. Jika anda selepas papan AM4 yang lebih tua, anda boleh menyemak halaman khusus kami untuk papan induk x570 terbaik dan papan induk B550 terbaik untuk cadangan dan pilihan yang diuji lebih spesifik. Dengan pilihan seperti 5800x3d dan Micro Center eksklusif 5600x3d, AM4 masih boleh menyampaikan banyak bang untuk dolar PC anda. Perhatikan bahawa kami tidak akan mengemas kini halaman tersebut sekarang bahawa AM4 adalah platform warisan.

Petua membeli -belah motherboard cepat

Mengapa anda boleh mempercayai perkakasan Tom

Pengulas pakar kami menghabiskan berjam -jam menguji dan membandingkan produk dan perkhidmatan supaya anda boleh memilih yang terbaik untuk anda. Ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana kami menguji.

Semasa memilih papan induk, pertimbangkan yang berikut:

 • Dapatkan soket yang tepat untuk CPU anda. Anda boleh mencari CPU hebat dari Intel atau AMD. Tetapi pemproses apa sahaja yang anda pilih, pastikan papan anda mempunyai soket yang betul untuk menyokongnya. Cip AMD arus perdana terkini menggunakan soket CPU AM5, manakala Intel’s Gen ke -12 (Alder Lake) Gen ke -13 (Raptor Lake) CPU Gunakan soket LGA 1700.
 • AM4 atau AM5? Amd’s Last-Gen AM4, serta beberapa Motherboard Z790 dan Z690-Chipset Intel masih menyokong DDR4 RAM yang lebih tua, lebih berpatutan. Ini boleh mengurangkan anggaran binaan keseluruhan anda – terutamanya jika anda mempunyai kit yang lebih tua yang anda ingin bawa ke binaan baru. Memilih RAM DDR4 yang lebih tua tidak membuat perbezaan utama berbanding DDR5 dalam prestasi permainan semasa anda menggunakan kad grafik khusus. Tetapi DDR5 telah turun harga agak sedikit, jadi melompat ke papan DDR5 tidak begitu mahal seperti dulu.
 • Papan yang lebih kecil = slot dan ciri yang lebih sedikit. Papan induk datang dalam tiga saiz utama-untuk maklumat lanjut lihat rajah dan penjelasan bahagian motherboard. Dari terbesar hingga terkecil, ada ATX, mikro ATX dan mini-itx. (Ya, mini lebih kecil daripada mikro). Anda boleh menggunakan kes yang lebih kecil dengan papan mikro atau mini, tetapi anda perlu menyelesaikan slot pengembangan kad yang lebih sedikit, selalunya lebih sedikit slot RAM, dan ciri -ciri secara umumnya lebih sedikit.
 • Bayar untuk Wi-Fi terbina dalam dan pelabuhan mewah hanya jika anda memerlukannya. Jangan menghabiskan tambahan untuk tanpa wayar jika anda menggunakan Ethernet. Anda boleh membuktikan masa depan PC anda dengan mendapatkan USB 3.2 Gen 2 dan/atau sokongan kilat. Tetapi Thunderbolt sangat jarang berlaku pada papan induk AMD.

Motherboard Permainan Intel Terbaik: Z790, Z690, B660, H610

1. Gigabyte z790 aorus xtreme

Motherboard Z790 High-end Terbaik

Kajian Pakar Kami:

Spesifikasi

Pengatur voltan: 23 fasa
PCIE X16: (1) v5.0, (2) v3.0 (x4, x1)
Pelabuhan USB: (2) Thunderbolt 4 Type-C (40 Gbps) (10) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps)

Alasan untuk membeli

Penghantaran kuasa yang dibina
40 Gbps Port Thunderbolt

Alasan untuk mengelakkan

E-ATX Saiz Mengehadkan Pilihan Kes

Semua motherboard Z790 kelas utama menawarkan yang terbaik dari segi ciri dan spesifikasi, tetapi Gigabyte Z790 Aorus Extreme membentangkan nilai terbaik di antara mereka. Anda akan kehilangan pasangan m.2 soket di atas papan yang lebih mahal, tetapi burung ini sebaliknya mempunyai segala yang anda boleh minta dan lebih banyak, sambil menelan belanja antara $ 200 dan $ 400 kurang daripada persaingan.

Z790 Aorus Extreme menyampaikan 10 GB Ethernet, 40 Gbps Thunderbolt 4 Ports, Audio kelas utama, PCIe 5.0 gpu dan m.2 Sokongan, penghantaran kuasa berlebihan, dan penampilan mewah yang anda harapkan dari papan mewah. Godlike Z790 MSI menawarkan beberapa ciri lagi (seperti tujuh m.2 soket), tetapi kos $ 400 lebih, dan ia juga lebih besar secara fizikal, menjadikannya sukar untuk mengesyorkan kepada kebanyakan orang kecuali wang bukan objek.

The Z790 Aorus Extreme juga berfungsi dengan baik dalam permainan, produktiviti, dan ujian overlocking kami, seperti yang anda harapkan dari lembaga perdana. Ingatlah bahawa ini adalah model e-atx, jadi anda memerlukan kes dengan sedikit lebih banyak ruang daripada pilihan ATX standard. Tetapi anda pasti boleh membeli kes yang lebih besar dengan wang yang akan anda simpan dengan memilih papan ini melalui pilihan utama Z790 yang lain.

2. Asrock Z790 Taichi Lite

Motherboard ATX Z790 terbaik

Kajian Pakar Kami:

Spesifikasi

Pengatur Voltan: 27 Fasa (24x 105A SPS MOSFET untuk VCore)
PCIE X16: (2) v5.0 (x16, x8/x8) (1) v4.0 (x4)

Pelabuhan USB: (2) Thunderbolt 4 (40 Gbps) Type-C (2) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) (6) USB 3.2 Gen 1 (10 Gbps) (2) USB 2.0 (480 Mbps)

Alasan untuk membeli

2x Thunderbolt 4 (40 Gbps) Port Type-C
Penyelesaian audio kelas utama
Penghantaran kuasa berlebihan
Banyak pilihan penyimpanan

Alasan untuk mengelakkan

Hanya empat m.2 soket berjalan serentak

Di pasaran di mana kos papan induk telah meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, senang melihat sekurang -kurangnya satu rakan kongsi menawarkan sesuatu yang sedikit lebih murah daripada perdana, tetapi itu masih ditentukan dengan insang. Harga $ 379.99, Asrock Z790 Taichi Lite memberi anda semua yang lebih mahal Taichi yang ditawarkan, termasuk penghantaran kuasa yang sangat mantap, dua port Thunderbolt 4, banyak pilihan penyimpanan termasuk PCIe 5.0 m.2 soket dan lapan pelabuhan SATA, audio premium, dan banyak lagi. Apa yang hilang adalah penampilan mewah. Taichi 3d cogs tipikal dan kemasan halus pada heatsinks dan kain kafan memberi laluan kepada heatsinks yang lebih mudah, PCB yang lebih terdedah, dan reka bentuk stenciled. Tetapi lembaga ini masih dikenali sebagai taichi.

Setakat persaingan di ruang sub- $ 400, terdapat banyak di luar sana. Tetapi dengan ringkasnya, tiada papan lain yang terdapat di sekitar harga itu mendekati perkakasan yang bijak. Kelemahan terbesar papan ini adalah penampilan, dan walaupun itu, ia tidak buruk. Ia hanya tidak mempunyai getaran premium Taichi asal. Sekiranya anda mahukan beberapa perkakasan terbaik, platform Z790 ditawarkan pada harga yang lebih berpatutan dan binaan anda tidak memerlukan penampilan kelas utama, Taichi Lite telah mengambil berat di semua tempat yang betul.

3. Asrock Z790 Steel Legend

Motherboard Z790 Bajet Terbaik

Kajian Pakar Kami:

Spesifikasi

Pengatur Voltan: 18 Fasa (16x 60A SPS MOSFET untuk VCore)
PCIE X16: (1) v5.0 (x16), (1) v4.0 (x4), (1) v3.0

Pelabuhan USB: (1) USB 3.2 Gen 1 (10 Gbps), Type-C, (1) USB 3.2 Gen 1 (10 Gbps), (8) USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)

Alasan untuk membeli

Lima m.2 soket (satu PCIe 5.0)
20 Gbps Type-C Port (depan)

Alasan untuk mengelakkan

Hanya 4 m.2 soket berjalan serentak
Codec audio boleh menjadi lebih baik

Legenda keluli z790 adalah pilihan yang baik untuk pengguna yang berfikiran bajet yang menginginkan semua fleksibiliti platform overclockable Intel tetapi tidak mahu menghabiskan banyak wang untuk sampai ke sana. Bersama dengan penampilan hitam-on-perak neutral dan pencahayaan RGB yang cerah, anda mendapat semua tawaran platform, termasuk PCIe 5.0 slot dan m.2 soket (lima jumlah pada yang terakhir), lapan pelabuhan SATA, panel depan 20 Gbps USB Type-C, Wi-Fi 6E bersepadu, codec audio asas, port EDP untuk monitor tambahan, dan penghantaran kuasa yang mampu mengendalikan kami pemproses kelas utama di stok atau semasa overclocked.

Sekitar titik harga $ 230, Legenda Keluli Asrock adalah salah satu pilihan Intel Z790 yang paling penuh dengan ciri-ciri di pasaran. Satu -satunya tradeoff sebenar di sini adalah codec audio asas, yang masih akan baik untuk banyak pengguna. Sekiranya tidak, anda sentiasa boleh memilih salah satu Pembesar suara PC terbaik yang mempunyai DAC terbina dalam.

4. Gigabyte Z690i Aorus Ultra Plus

Motherboard Z690 Mini-ITX terbaik

Kajian Pakar Kami:

Spesifikasi

Pengatur voltan: 13 fasa

Pelabuhan USB: (1) USB 3.2 Gen 2×2 Type-C (20 Gbps) (3) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) (2) USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) (2) USB 2.0 (480 Mbps)

Alasan untuk membeli

Harga rendah di kalangan rakan sebaya ITX Z690
Penampilan Premium Termasuk LED RGB
MOSFET SPS 105A yang kuat

Alasan untuk mengelakkan

Gigabyte Z690i Aorus Ultra Plus telah membuktikan dirinya dalam ujian kami untuk menjadi pilihan yang baik, tampan, dan kos efektif di ruang ITX Z690. Harga dengan baik pada $ 329.99, ia lebih murah daripada kebanyakan pertandingan, dan ia termasuk dua m.2 soket, codec audio premium moden, dan 105A MOSFET berkualiti tinggi untuk memberi makan kepada CPU. Plus ia adalah reka bentuk termasuk RGB.

Jika kita melihat pertandingan, kita mempunyai Asrock Z690 Phantom Gaming-ITX/TB4 ($ 299.99), MSI MEG Z690I UNIFY ($ 399.99) dan Asus ‘Rog Strix Z690-I Gaming WiFi 6E ($ 409.99). Ini lebih daripada papan ITX yang mampu, dengan perbezaan yang turun ke harga dan keperluan anda. Semua papan ini termasuk Wi-Fi 6e dan 2.5 Gbe, sekurang -kurangnya dua pelabuhan SATA dan dua m.2 soket. Papan lain mempunyai pelabuhan SATA tambahan, sementara MSI adalah satu -satunya dengan tiga m.2 soket. Asrock jatuh pendek jika anda membandingkan codec audio, tetapi beberapa pengguna akan melihat perbezaan.

Kami suka apa yang ditawarkan oleh Gigabyte Z690i Aorus Ultra Plus. Papan baru menetapkan masalah dengan slot PCIe versi terdahulu dan membawa kami Sku yang sangat baik dan pasti dengan harga yang baik. Ia juga satu-satunya papan ITX berasaskan Z690 dengan LED RGB bersepadu untuk menjadikannya secara visual dalam kes anda. Mereka yang ingin menggunakan lebih daripada dua pemacu SATA perlu mencari tempat lain, tetapi jika tidak, Ultra Plus adalah pilihan terbaik Z690 mini-itx yang tersedia untuk harga.

5. MSI MAG B760M Mortar Wi-Fi

Motherboard B760 terbaik

Kajian Pakar Kami:

Spesifikasi

Pengatur Voltan: 14 Fasa (12x 75A Dr. MOS MOSFETS UNTUK VCORE)
PCIE X16: (1) v. 5.0 (x16), (1) v. 4.0 (x4)

Pelabuhan USB: (1) USB 3.2 Gen 2×2 Type-C Port (20 Gbps), (3) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), (4) USB 2.0 (480 Mbps)

Alasan untuk membeli

Sata-berkapasiti m.2 soket

Alasan untuk mengelakkan

Hanya tujuh port USB Type-A di belakang IO

Wi-Fi mortar MAG B760M adalah pilihan murah yang menyokong pemproses Intel generasi ke-12 dan ke-13 yang bertaraf ke-12 dan ke-13. Untuk di bawah $ 190, anda mendapat PCIe 5.0 slot untuk grafik, dua m.2 soket (kedua -dua PCIe 4.0, salah satunya menyokong model berasaskan SATA), penyelesaian audio bajet, dan juga USB yang cepat 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) Port Type-C di belakang IO. Untuk pilihan belanjawan, ia kelihatan baik dan mempunyai kebanyakan pengguna yang mahu di ruang belanjawan. Prestasi baik dalam permainan dan kerja berulir ringan. Perhatikan bahawa keluar dari kotak dengan CPU mewah seperti Core i9-13900K yang kami gunakan untuk ujian, ia akan memancarkan terma di bawah beban kerja berat pada tetapan lalai.

Akhirnya, MSI MAG B760M Mortar Wi-Fi adalah pilihan terbaik di antara persaingan yang sama dengan harga. Ini satu -satunya papan dalam julat ini dengan PCIe 5.0 slot dan port Type-C USB 20 Gbps di belakang IO. Penghantaran kuasa boleh mengendalikan pemproses perdana kami; Walau bagaimanapun, jika anda merancang pemproses kuasa tinggi dan tolak semua teras dan benang untuk kegunaan umum, anda akan mahu menurunkan voltan dan/atau menggunakan penyejukan teratas untuk memanfaatkan sepenuhnya lembaga.

Pilihan yang kurang mahal disediakan, tetapi anda juga akan kehilangan beberapa ciri yang membuatnya bergerak ke bawah. Jika anda berada di pasaran untuk papan induk yang murah untuk Intel terbaru dan terbesar yang ditawarkan dan mahu 20 Gbps Ports dan PCIe 5.0 slot, mortar B650m adalah pilihan dalam pasaran sub- $ 200. Fakta bahawa ia sering dijual dengan harga $ 180 memudahkannya disyorkan.

6. MSI MAG B660M Mortar Wifi DDR4

Motherboard B660 terbaik

Kajian Pakar Kami:

Spesifikasi

Pengatur Voltan: 14 Fasa (12+1+1, 12 60A MOSFET untuk VCore)
PCIE X16: (1) v. 4.0 (x16), (1) v. 3.0 (x4)

Pelabuhan USB: (1) USB 3.2 Gen 2×2 Type-C Port (20 Gbps), (3) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), (4) USB 2.0 (480 Mbps)

Alasan untuk membeli

Alasan untuk mengelakkan

Kerugian prestasi kecil dengan DDR4

Selagi anda tidak merancang overclocking CPU anda atau mahu menggunakan PCIe 5.0 Peranti Sebelum Peningkatan Seterusnya, MSI MAG B660M Mortar WiFi DDR4 dan Chipset B660nya menjadikan pilihan yang baik bagi mereka yang ingin masuk ke Alder Lake tanpa meletakkan beban berat pada anggaran binaan anda.

Ia tidak mempunyai penampilan mewah atau pencahayaan RGB dari papan pricier, tetapi datang dengan semua yang anda perlukan untuk memanfaatkan sepenuhnya CPU Alder Lake yang dipenuhi stok. Mortar termasuk dua pcie 4.0 x4 m.2 soket, enam pelabuhan SATA, penyelesaian audio generasi terakhir premium dan VRM yang mudah menguruskan CPU Core i9 perdana.

Dalam ujian kami, prestasi pada mortar B660m kami adalah serupa dengan papan DDR4 berasaskan Z690 yang kami uji sebelumnya. Dengan kata lain, motherboard sub- $ 200 ini dapat menggunakan pemproses i9-12900K kami sepenuhnya sambil menelan belanja seperti yang paling kurang daripada kebanyakan persembahan Z690.

7. Asus Rog Strix B660-I Gaming Wifi

Motherboard Mini-ITX B660 Terbaik

Kajian Pakar Kami:

Spesifikasi

Pengatur Voltan: 9 Fasa (8+1, 60A SPS MOSFET untuk VCore)

Pelabuhan USB: (1) USB 3.2 Gen 2×2 Type-C (20 Gbps), (1) USB 3.2 Gen 2 Type-C (10 Gbps), (3) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), (3) USB 2.0 (480 Mbps)

Alasan untuk membeli

Alasan untuk mengelakkan

Hanya enam port USB Type-A di belakang IO
VRM panas semasa ujian tekanan

Selepas ujian penanda aras kami dan melihat dengan jelas set ciri yang mencukupi, WiFi permainan Asus Rog Strix B660-I telah terbukti menjadi papan induk padat yang layak di ruang B660 yang mesra bajet. Papan kecil dilengkapi dengan pcie 5.0 slot, dua m.2 soket, Wi-Fi 6 Bersepadu, dan penyelesaian audio premium yang terakhir. Satu-satunya kebimbangan sebenar perkakasan adalah dengan suhu VRM panas, tetapi perhatikan ini adalah semasa ujian tekanan dan bukan senario pemuatan biasa.

Di luar itu, persembahan di semua ujian kami adalah baik, mudah bersaing dengan papan berasaskan DDR5 yang lain. Untuk $ 219.99, ia berpatutan, kaya dengan ciri dan pelaku yang baik. Anda tidak boleh meminta lebih banyak daripada kelas Lembaga ini. The Asus Rog Strix B660-I Gaming WiFi adalah papan pilihan ITX jika anda ingin menjimatkan wang dan tidak merancang untuk mengatasi pemproses tasik Alder anda. Sekiranya anda melakukannya, terdapat pilihan Z690 (kami mengkaji dua, sudah, Asrock Z690 PG ITX-TB4 dan MSI MEG Z690I bersatu) walaupun kebanyakannya melebihi $ 300.

8. Asus Prime H610M-A D4

Bajet Terbaik Alder Lake Motherboard (Chipset H610)

Kajian Pakar Kami:

Spesifikasi

Pengatur Voltan: 8 Fasa (7x MOSFET untuk VCore)
Pelabuhan USB: (2) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), (4) USB 2.0 (480 Mbps)

Alasan untuk membeli

Onramp murah ke tasik alder

Alasan untuk mengelakkan

I9-12900K pendikit dengan beban pelbagai threaded

Sub- $ 120 Intel H610-Chipset Motherboards yang telah kami uji, Asus Prime H610M-A D4 adalah satu-satunya yang menyokong dua m.2 soket untuk penyimpanan, dan kunci-e m.2 soket membolehkan anda dengan mudah menambah NIC berasaskan CNVI untuk Wi-Fi yang cepat dan boleh dipercayai.

Jika anda ingin masuk ke Alder Lake dengan murah dan tidak akan overclock, chipset H610 adalah cara paling murah, tetapi ia bukan tanpa kelemahan. Terdapat lebih sedikit port USB dan apa yang ada lebih perlahan (tidak ada 20 Gbps USB atau type-C port, sebagai contoh).

Walaupun keseluruhan timbunan pemproses tasik Alder disokong secara teknikal, anda terhad dalam pemproses apa yang anda boleh menggunakan Dengan chipset ini, memandangkan prestasi yang lebih perlahan yang kita lihat dalam beban pelbagai threaded berat dengan Core i9 kami pada semua papan induk H610 yang diuji. Dan jangan mengharapkan banyak pengembangan luaran. Terdapat hanya enam port USB di sini, tidak ada yang lebih cepat daripada sepasang pelabuhan 10 gbps teal. Tetapi jika anda tidak cuba untuk menjalankan Alder Lake yang terbaik yang ditawarkan, papan sup $ 110 ini adalah cara yang baik untuk mendapatkan Intel terbaru dan terbesar yang ditawarkan tanpa meletakkan lubang besar di akaun bank anda.

Motherboard permainan AMD terbaik: x570, x670, b650 dan banyak lagi

Chipset Percera.0, walaupun tidak ada kad grafik gen semasa yang mendapat manfaat daripada dua jalur lebar ini berbanding PCIe 4.0, dan PCIe 5.0 SSD hanya dibocorkan dan diumumkan.

Sekiranya anda ingin menjimatkan wang, pertimbangkan motherboard B650, yang mempunyai PCIE 5 yang lebih sedikit.0 lorong, tetapi pada umumnya hanya lorong yang cukup untuk satu kad SSD dan grafik yang cepat. Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa banyak papan B650 yang lebih tinggi (sama seperti B550 dalam gen sebelumnya) pendekatan atau melebihi harga beberapa alternatif x670. Oleh itu, belanja dengan teliti berdasarkan ciri -ciri yang anda perlukan atau mungkin akan digunakan pada masa akan datang.

Harga papan induk pada platform terbaru AMD kelihatan bertambah baik dalam beberapa minggu kebelakangan ini, walaupun, dengan beberapa pilihan B650 dalam julat $ 125 yang tiba. Kami sedang menjalankan ulasan beberapa papan yang lebih berpatutan, dengan Asrock B650M-HDV/M.2 Yang pertama dari sub- $ 150 pilihan untuk mendarat di bangku ujian kami. Sementara itu, walaupun papan A620 kos rendah (yang tidak mempunyai apa-apa jenis PCIe 5.0 Sokongan) kini di sini, dengan beberapa pilihan overclocking yang tidak disahkan. Tinggal untuk melihat lebih dekat di Motherboard AMD Murah ini.

Sudah tentu, masih banyak nilai dalam memilih CPU AM4 yang lebih tua dan papan induk. Anda masih boleh mendapat prestasi yang sangat baik dari CPU AM4 (terutamanya di bahagian depan permainan, di mana Ryzen 7 5800x3d tetap mengagumkan) dan motherboard B650 murah. Tetapi ketahui bahawa ini adalah platform yang mati dan anda tidak akan mendapat ciri terkini, seperti PCIe 5.0 Sokongan atau USB4.

Jika anda tidak pasti chipset mana yang anda ada atau mempunyai soalan yang lebih asas, anda boleh melawat asas -asas motherboard dan motherboard membeli cerita panduan untuk membantu mempersempit pilihan membeli papan anda.