Panduan Bangunan Valheim – Ketahui Asas Pembinaan | PCGamesn, Valheim Building Ideas: Bagaimana Bangunan Berfungsi di Valheim | Senapang patah kertas batu

Idea Bangunan Valheim: bangunan batu, kestabilan, kerosakan, dan cerobong dijelaskan

Semua bangunan mempunyai ketahanan atau nilai kesihatan, dan jika sekeping kayu hujan di atasnya akan terus merosot hingga sekurang -kurangnya 50% kesihatan. Anda akan tahu jika ini berlaku kerana sekeping kayu akan menjadikan warna yang sedikit berbeza dan kurang sihat.

Rumah Viking yang besar dengan tumpukan balak yang ditumpuk di luar pintu masuk

Sekiranya anda ingin belajar bagaimana membina Valheim seperti Viking terbaik di dunia, anda telah sampai ke tempat yang betul. Bangunan boleh menjadi tugas yang rumit untuk pemain baru kerana Valheim banyak meninggalkan anda sendiri – mujurlah kami telah melakukan semua kerja keras untuk anda. Membina asas pepejal mungkin kelihatan seperti tugas yang mustahil pada mulanya, tetapi alat di Valheim sangat mengejutkan, membolehkan anda membina rumah impian anda, akhirnya.

. Semasa anda mendarat di akhirat Viking, anda perlu membuat palu dari cawangan penyangak yang anda dapati terletak di sekitar padang rumput padang rumput. Ini membolehkan anda membina struktur dan lebih penting lagi, meja kerja Valheim, yang memerlukan bumbung sebelum anda boleh menggunakannya. . Pangkalan anda juga melindungi anda dari unsur -unsur luaran seperti penurunan suhu pada waktu malam dan keadaan cuaca yang teruk, serta musuh -musuh.

Sekiranya anda baru sahaja bermula di Valheim, atau ingin menyikat kemahiran bangunan anda, panduan ini merangkumi beberapa kebiasaan bangunan Valheim, sama ada anda kekurangan alat untuk pekerjaan itu, atau anda cuba memerah seberapa banyak barang mungkin ke rumah Viking kecil anda. Inilah semua yang anda perlu tahu mengenai bangunan di Valheim.

Bina cerobong

Untuk hidup seperti yang dilakukan oleh Viking, setiap pangkalan mesti mempunyai cerobong untuk menampung api unggun dalaman anda. Anda boleh tahu jika pangkalan anda sangat memerlukan pengudaraan kerana struktur mengisi dengan asap yang tidak dapat melarikan diri melalui bumbung, awan kelabu tebal adalah pemberian mati di sini. . Tanpa sebarang pengudaraan, anda perlahan -lahan merosakkan sehingga anda tidak dapat dielakkan mati.

Penyelesaian yang jelas untuk ini adalah untuk menghilangkan panel bumbung sehingga asap ada tempat untuk pergi, bagaimanapun, ini dapat dengan mudah membiarkan hujan yang akan memadamkan api unggun anda. Sebaliknya, pilih panel bumbung di tempat biasa tetapi putar panel untuk memilikinya ke arah langit. Ini menghentikan hujan dari memasuki bangunan sambil membenarkan asap melarikan diri.

? Penting untuk menggunakan jubin yang betul semasa membina pangkalan. Ini mungkin kelihatan jelas, tetapi Valheim memberi anda pilihan untuk menggunakan struktur bangunan yang sesuai apabila membina bumbung. Walaupun ini mungkin berfungsi secara visual, menggunakan jubin lantai sebagai pengganti jubin bumbung akan menyebabkan masalah anda dalam jangka masa panjang. Jubin bumbung sebenar melindungi pangkalan anda dari cuaca berangin, sedangkan jubin lantai tidak.

Dua orang duduk di sebelah binatang besar yang dikalahkan di kem

Mekanik bangunan Valheim dapat merasa tidak disengajakan, dan itu disebabkan oleh mekanik kekuatan struktur. . . Anda boleh membuat cangkul di meja kerja untuk lima kayu dan dua batu.

Berkaitan: Buat Ramuan dengan Panduan Fermenter Valheim kami

Walaupun secara teknikal mungkin untuk membina kawasan berbukit, ini tidak dinasihatkan, kerana bahagian struktur anda boleh menjadi lemah kerana kekurangan asas yang kukuh. Sekiranya anda membina bangunan simetri tetapi beberapa panel kelihatan lebih lemah secara struktur di satu sisi, periksa asas anda menyentuh tanah. Apa yang biasanya berlaku hanya separuh daripada kepingan yang tertanam ke dalam tanah, tetapi ini dengan mudah boleh diperbaiki dengan meratakan kawasan dengan cangkul.

Buat asas terlebih dahulu

Sebelum membina pangkalan tetap, buat kawasan rata menggunakan alat cangkul dan segera letakkan jubin lantai ke bawah sebagai asas. Sekali lagi, ini mungkin kelihatan seperti tip yang jelas tetapi sangat menjengkelkan untuk memperbaiki garis. .

Berkaitan: Cara Membuat Penghuni Dengan Batu Guruh di Valheim

Semasa anda maju melalui permainan, anda memerlukan lebih banyak ruang untuk menyimpan inventori berat dan menyimpan portal berdekatan, semuanya sambil mengekalkan kawasan yang diperkaya untuk melindungi daripada ancaman berdekatan. Mempunyai zon khusus untuk pangkalan anda membolehkan anda membina dengan cara anda sambil memberi anda ruang untuk menyebarkan apabila anda merasa selesa.

Tumpukan dada untuk menjimatkan ruang

Dada menjadi penting pada pertengahan hingga permainan lewat, memberi anda cara untuk menyimpan gangsa Valheim yang berharga dan besi Valheim. Semasa membina pangkalan yang besar, anda memerlukan banyak kayu dan batu di tangan pada bila -bila masa – ini adalah tempat dada masuk. Sebaik -baiknya anda harus mempunyai bilik yang didedikasikan untuk dada untuk menyimpan semua bahan anda di satu tempat.

Sekiranya anda tidak mempunyai ruang untuk ganti, atau anda ingin membuat perkara yang tidier, anda boleh menyusun dada menggunakan jubin lantai kayu 1 × 1. . Sebaik sahaja dada berada di rak, anda boleh memusnahkan rak dan dada akan terus berlegar di udara. Anda boleh menyusun sehingga empat dada dalam satu lajur jika anda ingin memaksimumkan ruang anda. Lihat video YouTuber Schmidtdude yang tertanam di atas untuk melihat bagaimana ia dilakukan.

Berkaitan: Inilah semua yang boleh anda lakukan dengan Crystal di Valheim

Dan itu sahaja yang perlu anda ketahui mengenai bangunan di Valheim. Terdapat lebih banyak lagi permainan survival ini daripada hanya membina pangkalan – lihat panduan kami pada bos Valheim untuk menemui sistem perkembangan permainan, dan jika anda ingin menyediakan pelayan khusus Valheim, panduan kami akan membimbing anda melalui proses tersebut. Mereka yang tidak menyukai aspek bangunan permainan Viking ini mungkin ingin menyemak panduan kami mengenai mod Valheim – terdapat banyak mod untuk menjadikan pengalaman bangunan anda dengan lancar.

Christian Vaz di barat London, dilahirkan dan dibesarkan, Christian menghabiskan sebahagian besar hari -harinya bermain permainan seperti Elden Ring dan Genshin Impact. Anda juga akan mendapati dia meneroka alam semesta di Starfield dan mengamalkan kombo di Street Fighter 6.

Rangkaian N Media memperoleh komisen daripada pembelian yang layak melalui Amazon Associates dan program lain. Kami memasukkan pautan sekutu dalam artikel. Lihat Terma. Harga betul pada masa penerbitan.

Idea Bangunan Valheim: bangunan batu, kestabilan, kerosakan, dan cerobong dijelaskan

Skrin Valheim di pedalaman rumah, dengan senjata dan trofi di dinding dan pemain di latar depan duduk di atas bangku

Ingin mengetahui bagaimana bangunan berfungsi di Valheim?. Begitu juga dengan permainan kotak pasir survival yang lain, Valheim memberi penekanan yang besar kepada keupayaan pemain untuk membina struktur yang menjulang tinggi, dewan mead, dan rumah besar. Mempunyai pangkalan yang kukuh lebih penting daripada sebelumnya terima kasih kepada kemas kini Hearth & Home yang membolehkan pemain menyimpan buasir emas gergasi.

Panduan komprehensif kami untuk Bangunan di Valheim akan mengajar anda tentang membina kestabilan, bagaimana membuat struktur batu, membina cerobong untuk mengelakkan pembentukan asap, dan banyak lagi.

Skrin Valheim beberapa dinding kayu yang disambungkan, masing -masing memaparkan warna kestabilan struktur yang berbeza

  • Petua Bangunan Valheim: Cara Membina Pangkalan
  • Cara membuat bangunan batu di valheim
  • Decayer Building Valheim dijelaskan
  • Cara membina cerobong di valheim
  • Abaikan Snapping untuk lebih tepat

Struktur Bangunan Valheim: Kestabilan & Integriti

Semasa membina pangkalan atau rumah di Valheim, anda perlu memberi perhatian kepada kestabilan bangunan, atau integriti struktur. Dengan tukul yang dilengkapi, letakkan kursor anda di atas bahagian bangunan yang anda letakkan. Warna bahagian menggambarkan betapa kuat atau lemahnya. Biru terkuat, diikuti oleh hijau, kemudian kuning, kemudian oren, kemudian merah.

Sekiranya anda melihat bahagian -bahagian yang kuning, oren, atau merah, itu bermakna bahagiannya tidak disokong dengan betul oleh tanah atau oleh kepingan bangunan lain. .

Nasib baik, memberikan sokongan yang baik cukup mudah difahami di Valheim. Kestabilan setiap bahagian diukur dengan jalan terpendek ke tanah dari bahagian itu. Sekiranya ia berada di tanah, maka ia berwarna biru, dan sangat stabil. Sekiranya ia terpaksa melalui bahagian bangunan lain untuk sampai ke tanah, maka ia akan menjadi kurang stabil. Selepas enam atau lebih bahagian, anda akan mencapai had di mana apa sahaja yang anda cuba bina akan segera runtuh.

Perkara terbaik yang perlu dilakukan jika anda cuba membuat binaan tinggi adalah membuat beberapa tiang 4 meter dari kayu teras (memotong beberapa pokok pain di biome hutan hitam). Kutub -tiang yang tinggi ini dapat mencapai sangat tinggi dengan sendirinya, memberikan anda asas yang lebih kuat untuk membina yang lebih tinggi.

Cara membuat bangunan batu di valheim

Kayu bukan satu -satunya sumber bangunan di Valheim. Batu jelas merupakan bahan yang lebih kuat dan menjadikan asas dan struktur yang lebih stabil. Jadi bagaimana anda membuat bangunan batu?

Untuk mula menggunakan bahagian bangunan batu, anda perlu membuat pemotong batu. Pemotong batu memerlukan 2 jongkong besi untuk membuat kraf, jadi anda sebaiknya berunding dengan Panduan Besi Valheim kami untuk mengetahui di mana anda dapat mencari deposit besi.

Sebaik sahaja anda meletakkan pemotong batu, berinteraksi dengannya dan, sama seperti dengan meja kerja, anda akan dapati pelbagai bahagian bangunan baru yang ditambahkan ke menu membina tukul anda, termasuk pelbagai jenis struktur batu.

Skrin Valheim seorang pemain yang berpakaian dalam jubah serigala, berjalan ke arah kawasan peleburan penyelesaian

Decayer Building Valheim dijelaskan

Sebarang bahagian bangunan kayu yang tidak dilindungi oleh jubin bumbung jerami akan rosak dari masa ke masa jika hujan. Yang masuk akal, kerana kayu membenci air.

Semua bangunan mempunyai ketahanan atau nilai kesihatan, dan jika sekeping kayu hujan di atasnya akan terus merosot hingga sekurang -kurangnya 50% kesihatan. Anda akan tahu jika ini berlaku kerana sekeping kayu akan menjadikan warna yang sedikit berbeza dan kurang sihat.

Tetapi jangan putus asa! Kadar kerosakan agak lambat, dan anda boleh membaiki bahagian bangunan menggunakan alat tukul. Petua kecil yang lain adalah bahawa ia tidak pernah hujan di dataran biome, jadi anda boleh meninggalkan jubin kayu yang ditemui di biome itu dan tidak akan pernah merosot.

Cara membina cerobong di valheim

Satu lagi perkara keren yang disimulasikan oleh Valheim adalah asap. Sekiranya anda membina sebuah di dalam rumah, maka asap akan mengumpul di atas dan di sekelilingnya kecuali jika ia mempunyai beberapa cara untuk melarikan diri dari bilik. Ini penting, kerana bilik yang dipenuhi dengan asap akan merosakkan anda dari masa ke masa ketika anda menyedut asap.

Untuk mengelakkan ini berlaku, anda memerlukan cerobong. Di Valheim, “cerobong” digunakan dalam erti longgar hanya “tempat di mana asap dapat melarikan diri”. Kaedah yang paling mudah untuk membina cerobong adalah dengan hanya memadam salah satu jubin bumbung anda di atas firepit sehingga asap dapat melarikan diri.

Namun, tanpa jubin bumbung di atasnya, firepit anda terdedah kepada hujan. Penyelesaian di sini adalah untuk meletakkan jubin bumbung lain ke arah yang bertentangan, seperti yang anda lihat dari imej di bawah:

Dengan cara ini, hujan tidak dapat sampai ke firepit, tetapi asap masih dapat melarikan diri dari bilik.

Satu tip terakhir bagi mereka yang memulakan pembentukan utama pertama mereka di Valheim: anda boleh memegang “peralihan” semasa cuba meletakkan bahagian bangunan, dan permainan akan mematikan penangkapan automatik ke objek berdekatan, membolehkan anda meletakkan bahagian tepat di mana anda mahukannya. Ini berguna apabila anda sampai ke butiran yang lebih baik dari bangunan anda.

Baiklah, itu hampir semua yang anda perlu tahu untuk memulakan kerjaya bangunan Valheim anda! Sekarang mengapa tidak menambah pengetahuan anda dengan panduan kami tentang cara menyediakan pelayan khusus Valheim? Sebagai alternatif, anda mungkin ingin mengembangkan cakrawala bangunan anda dengan memuat turun mod valheim plus. Sekiranya anda hanya melompat ke dalam kotak pasir Viking ini, menguasai asas -asas dengan petua dan panduan pemula kami.

SHOTGUN PAPER ROCK adalah rumah permainan PC

.

Log masuk dengan Google Log masuk dengan Facebook Log masuk dengan Twitter Log masuk dengan Reddit
Topik dalam artikel ini

Ikuti topik dan kami akan menghantar e -mel kepada anda apabila kami menerbitkan sesuatu yang baru mengenai mereka. Urus Tetapan Pemberitahuan Anda.

  • Pengembaraan Tindakan Ikut
  • Penerbitan noda kopi Ikuti
  • Iron Gate AB Ikut
  • Valheim mengikuti

Tahniah atas ikut pertama anda!

Kami akan menghantar e -mel kepada anda setiap kali kami (atau salah satu laman kakak kami) menerbitkan artikel mengenai topik ini.

Langgan Surat Berita Harian Senapang Senapang Rock Paper

Dapatkan kisah permainan PC terbesar setiap hari dihantar terus ke peti masuk anda.

Ollie adalah Sheriff of Guidestown di RPS, dan sejak menyertai pasukan pada tahun 2018, dia menulis lebih daripada 1,000 panduan untuk laman web ini. Dia suka bermain permainan yang kompetitif dan kilang Sims, mencederakan dirinya bermain badminton, dan menguburkan mukanya dalam bulu hangat dua kucingnya.