NVIDIA RTX 5000 ADA Generasi | GPU Profesional |, kad grafik NVIDIA RTX 5000 yang dikhabarkan akan dilancarkan tahun depan dengan peningkatan prestasi besar -besaran | TechSpot

Siri RTX 5000 dijangka berdasarkan nod proses 3nm TSMC, walaupun Huang mengesahkan bahawa ia dapat memanfaatkan Intel untuk pembuatan cip masa depan. .

NVIDIA RTX 5000 ADA Generasi

NVIDIA RTX 5000 ADA Generasi dibina tujuan untuk aliran kerja profesional hari ini. Dibina di atas seni bina Nvidia Ada Lovelace, ia menggabungkan 100 teras RT generasi ketiga, 400 teras tensor generasi keempat, dan 12,800 CUDA ® teras dengan memori grafik 32GB untuk mempercepat rendering, AI, grafik, dan mengira beban kerja. .

Sorotan prestasi

Seni bina

Foundry

Transistor

Saiz mati

NVIDIA TENSOR CORES

NVIDIA RT CORES

Prestasi Tensor 1

Memori GPU

Antara muka memori

Penggunaan kuasa maksimum

Bas grafik

Faktor bentuk

Berat produk

Penyelesaian terma

Sokongan Perisian VGPU 3

Profil VGPU disokong

Kunci bingkai

Nvlink

Penyambung kuasa

 • Kadar puncak 1 berdasarkan jam meningkatkan GPU.
 • 2 Tflops FP8 yang berkesan menggunakan ciri sparsiti baru.
 • . Port paparan tidak aktif semasa menggunakan perisian VGPU. .

Kes NVIDIA RTX 5000 ADA Generasi Kes

Penyelesaian pembuatan

 • .
 • Jejak sinar masa nyata dengan prestasi rendering dibantu AI membuka pemandangan baru dalam reka bentuk photorealistic interaktif di seluruh aliran kerja pembuatan.
 • .
 • Dayakan cecair, kerjasama 3D interaktif dengan hasil photorealistik untuk ulasan reka bentuk pesat dengan penyelesaian terobosan seperti Nvidia Omniverse Enterprise.

 • Penyiar boleh menyegerakkan grafik dan video untuk penyelesaian siaran, set maya, dan grafik di udara.
 • Buat penyelesaian visualisasi berskala, terkawal, dan serba boleh untuk kedai hiburan atau acara sukan dan langsung.
 • .
 • .

Penyelesaian AECO

 • Reka bentuk fius, BIM, dan visualisasi ke dalam persekitaran aliran kerja bersatu, dipertingkatkan dengan pengesanan sinar masa nyata dan AI.
 • .
 • .

 • Buat penerbangan, misi, latihan, atau simulasi lain yang melingkari dunia dengan lancar tanpa batasan ke ketinggian, penetapan, atau perincian.
 • Sambungkan pelbagai paparan atau projektor bersama-sama untuk merealisasikan bidang pandangan 360 darjah, secara alternatif menggunakan alat dengar AR/VR/XR.
 • .

Jurutera Aplikasi Produk Profesional NVIDIA yang berdedikasi

Sumber
 • Risalah produk
 • Garis Panduan Kuasa NVIDIA
 • Pengekodan video dan menyahkod matriks sokongan GPU
Pautan

Ciri prestasi dan kebolehgunaan

Mengalami prestasi interaktif yang cepat, yang dikuasai oleh GPU berasaskan seni bina NVIDIA Lovelace terkini-dengan teknologi memori grafik ultra-cepat, onboard dan pemacu perisian yang dioptimumkan untuk aplikasi profesional. Sistem Penyusunan Semula Pelaksanaan Shader (SER) membolehkan organisasi secara on-the-fly dan menyusun semula beban kerja, mengumpulkan benang prestasi yang sama sehingga aliran multiprocessor (SM) dan teras RT dapat beroperasi dengan lebih cekap.

CODA CORES

.

Teras RT generasi ketiga

. . Teras RT generasi ketiga menyampaikan sehingga 2x prestasi pengesan sinar ke atas generasi terdahulu, menyampaikan prestasi pecah tanah untuk rendering photorealistik. .

Teras tensor generasi keempat

Teras tensor generasi keempat memberikan sehingga 5x prestasi latihan AI lebih cepat daripada generasi sebelumnya dengan ketepatan FP16. Sokongan untuk format data FP8 baru untuk kesimpulan memberikan lebih daripada 5x prestasi lebih cepat daripada generasi sebelumnya dan mengurangkan penggunaan memori data sebanyak separuh (berbanding dengan format data FP16).

.

… .

. .

. .

Pelbagai paparan

.Penyambung 4A, Sokongan untuk Monitor 8K, Nvidia Quadro Sync, Mosaic, dan Warp dan Campuran membolehkan persekitaran yang besar untuk gua, dinding video, dan penyebaran hiburan berasaskan lokasi.

Sokongan untuk peranti HMD resolusi tinggi terkini, grafik berprestasi tinggi, dan memori GPU 32GB yang besar membolehkan penciptaan pengalaman AR dan VR yang luar biasa untuk latihan, pengesahan produk, jalan bangunan, dan hiburan yang menarik.

Bentuk faktor dan kecekapan kuasa

Dengan reka bentuk dwi-slot, reka bentuk yang cekap, RTX 5000 sesuai dengan pelbagai casis stesen kerja, menyediakan profesional dengan pemilihan stesen kerja yang serasi dari vendor OEM di seluruh dunia.

Gerakan bvh

Peruntukan gerakan yang dipercepatkan perkakasan-kesan sinematik yang biasa yang sukar untuk membuat artis-artis yang tidak perlu lagi bergantung pada kaedah tradisional menggunakan vektor gerakan untuk mencapai kabur gerakan. Vektor gerakan memberikan fleksibiliti artis untuk menyesuaikan gerakan kabur di pos tetapi memerlukan perbaikan visual untuk refleksi dan translucency.

NVIDIA DLSS 3.0

.Kadar bingkai 0 hingga 4x berbanding versi sebelumnya sambil mengekalkan atau melebihi kualiti imej asli.

. . Dengan pemproses AI yang berdedikasi yang dipanggil teras tensor pada GPU NVIDIA RTX, rangkaian AI dapat berjalan secara real time bersama aplikasi.

NVIDIA RTX 5000 menyampaikan prestasi pecah tanah untuk profesional dalam reka bentuk, penciptaan kandungan, kejuruteraan, penyelidikan, dan sains data. . Stesen kerja yang disahkan telah disahkan untuk menggunakan GPU yang optimum. Reka bentuk yang seimbang yang menyumbang kepada isu-isu, seperti pengurusan terma dan konfigurasi PCIe, memastikan sumber sistem digunakan untuk potensi sepenuhnya mereka.

Sokongan Perisian

Pengalaman NVIDIA RTX

. Permohonan tersedia untuk Muat turun di sini.

Platform Pengkomputeran Selari Nvidia Cuda

Secara semula jadi melaksanakan bahasa pengaturcaraan standard seperti C/C ++ dan FORTRAN, dan API seperti OpenCL, OpenACC, dan pengiraan langsung untuk mempercepat teknik seperti pengesanan sinar, pemprosesan video dan imej, dan pengiraan dinamik bendalir pengiraan.

Memori bersatu

Ruang alamat maya 49-bit yang lancar membolehkan penghijrahan data telus antara peruntukan penuh memori CPU dan GPU.

Nvidia GPU terus untuk video

Gpudirect untuk kelajuan video komunikasi antara peranti GPU dan video I/O dengan mengelakkan salinan memori sistem yang tidak perlu dan overhead CPU.

Alat pengurusan perusahaan nvidia

Memaksimumkan sistem uptime, lancar menguruskan penyebaran berskala luas, dan mengawal grafik dan tetapan paparan dari jauh untuk operasi yang cekap.

Kad grafik Nvidia RTX 5000 dikabarkan akan dilancarkan tahun depan dengan peningkatan prestasi besar -besaran

Adakah Nvidia akan belajar dari kesilapan yang dibuat dengan lovelace?

TechSpot merayakan ulang tahun ke -25. TechSpot bermaksud analisis teknologi dan nasihat yang boleh anda percayai.

Kilang Rumor: Adalah adil untuk mengatakan bahawa siri RTX 4000 Nvidia telah menjadi salah satu keluarga kad yang paling mengecewakan yang pernah datang dari Team Green. Tetapi bolehkah penggantinya, baris RTX 5000, meletakkan betul apa yang dilakukan Lovelace? Menurut khabar angin, kita mungkin mengetahui tahun depan.

RTX 4080 12GB RTX, RTX 4060 Ti yang mengecewakan, dan harga yang tidak berkaitan dengan peningkatan prestasi generasi mereka, siri ADA Lovelace belum menjadi kejayaan terbesar Nvidia, itulah sebabnya syarikat itu mungkin gembira melihat khabar angin Pengganti mengambil laju.

. Desas desus adalah bahawa Hopper seterusnya juga boleh digunakan dalam kad permainan.

Saluran YouTube RedGamingTech mengatakan bahawa Hopper Next adalah “pada dasarnya Blackwell,” nama kod untuk GPU permainan NVIDIA yang seterusnya. .

. .

. Ketua Pegawai Eksekutif itu berkata keputusan ujian awal untuk cip Nvidia yang dihasilkan oleh Intel berdasarkan nod proses gen yang akan datang telah menghasilkan hasil yang baik, dan kedua-dua syarikat itu “menilai proses” mengenai cara terbaik untuk bergerak ke hadapan.

. Permainan video moden memerlukan jumlah yang semakin besar, dan banyak kad RTX 4000 telah dikritik kerana jumlah VRAM mereka, jadi mungkin syarikat itu akan menghapuskan kad 8GB dalam julat pertengahan. Kami juga ingin berharap Nvidia akan memikirkan semula strategi penetapan harga, tetapi itu mungkin berfikir dengan penuh harapan.

Tarikh pelepasan RTX 5000 hanyalah khabar angin, tentu saja, jadi ambilnya dengan garam yang berat. Tetapi Nvidia mungkin mahu meletakkan lovelace di belakangnya secepat mungkin.