., NVIDIA GEFORCE RTX 50 Blackwell GPU Rumors: 3nm Monolitik, Jam Lebih Pantas, lebih 2x lebih cepat daripada ADA RTX 40

. . Walau bagaimanapun, pemecah tidak memberikan butiran khusus mengenai implikasi apa yang mungkin berlaku untuk pengguna.

NVIDIA Next-Gen Geforce RTX 50 “GB20X” GPU barisan untuk menampilkan GPU GB205, tetapi tidak ada bahagian x04

Sila ambil perhatian bahawa siaran ini ditandakan sebagai Rumor.

Seperti maklumat yang dikongsi oleh Chiphell Leaker yang dikenali sebagai “Panzerlied,” nampaknya Nvidia tidak merancang ‘pengganti’ kepada GPU AD104.

Leaker mendakwa bahawa barisan GPU GPU seterusnya NVIDIA hanya akan kekurangan bahagian X04, tetapi sebaliknya akan ada GPU baru yang ditetapkan sebagai X05. Peralihan ini dilaporkan sejajar dengan strategi kedudukan pasaran baru Nvidia untuk generasi siri GPU generasi akan datang. Walau bagaimanapun, pemecah tidak memberikan butiran khusus mengenai implikasi apa yang mungkin berlaku untuk pengguna.

Kami dengan cepat menghubungi Leaker Perkakasan Nvidia yang paling dihormati di sekitar, Kopite7Kimi, jika laporan itu benar. Kami disediakan dengan senarai GPU Nvidia yang akan datang, yang tidak dapat dinafikan mengesahkan bahawa tidak ada bahagian x04. Selain itu, ia mencadangkan barisan GPU seterusnya juga harus menjadi sebahagian daripada keluarga GPU Blackwell.

Jawatan asal tidak memberikan sebarang pengesahan langsung pada nama GPU:

Pada siri Ampere yang lalu, Nvidia memperkenalkan model GPU GA103, yang diposisikan sebagai kompromi antara penyelesaian jarak jauh dan penyelesaian jarak jauh, yang biasanya melahirkan nama kod x04. Terutama, pelepasan X03 awal datang selepas pelancaran barisan utama Ampere. Walau bagaimanapun, dengan siri RTX 40, yang dinamakan “Ada Lovelace,” GPU AD103 telah mengambil tempat X04, menjadi GPU kedua untuk debut dalam generasi ini.

Nvidia Architecture Roadmap, Sumber: Nvidia/Hardwareluxx

Nvidia baru-baru ini mengesahkan bahawa seni bina pengguna generasi akan datang dijadualkan untuk pelepasan 2025. Namun, penting untuk menyusun strategi barisan lengkap sebelum GPU memasuki fasa pita. Perlu diingat bahawa pada masa lalu, leaker Kopite7kimi dengan tepat mendedahkan keseluruhan siri GPU ampere bulan lebih awal daripada sumber lain. . Di samping itu, leaker yang sama ini kini menunjukkan bahawa nvidia mungkin memperkenalkan GPU 512-bit untuk siri GPU pengguna yang akan datang. .

NVIDIA GEFORCE RTX 50 “Blackwell” GPU Rumor: 3nm Monolitik, Jam Lebih Pantas, Lebih 2x Lebih Cepat daripada Ada RTX 40

. Baru.

NVIDIA GEFORCE RTX 50 “Blackwell” GPU dikhabarkan

Rumor terbaru datang dari Techtubers, Redgamingtech & Moore’s Law Is Dead, yang menerbitkan video mereka baru-baru ini bercakap mengenai seni bina Nvidia yang akan datang. Oleh kerana Blackwell masih beberapa tahun lagi dari pelancaran, maklumat ini tidak muktamad dan khabar angin dimaksudkan untuk diambil dengan sebutir garam walaupun masih menarik kerana lebih banyak pembekal terkenal telah membuat kenyataan yang sama pada masa lalu.

Berdasarkan maklumat terdahulu, kita sudah tahu bahawa Blackwell adalah nama kod untuk seni bina GPU GPU yang akan datang yang dimaksudkan untuk menggantikan Hopper, dan tidak seperti Hopper, Blackwell datang dengan GPU GB102 pengguna-esque sebagai tambahan kepada GPU GB100 yang telah bocor A bocor A bocor A bocor A bocor Semasa kembali.

Terdapat juga laporan bahawa seni bina GPU Blackwell akan diperkenalkan pada tahun 2024 yang bermaksud bahawa GTC 2024 mungkin pengenalan peringkat pelayan pertama sebelum kapal seni bina keluar ke kad geforce.

Jadi bermula dengan butiran, siri Nvidia GeForce RTX 50 yang menggunakan GPU Blackwell akan mengekalkan pendekatan mati monolitik. Undang-undang Moore telah mati menyatakan bahawa Nvidia tidak bimbang dengan strategi chiplet AMD memandangkan apa yang mereka dapat dibebaskan semasa gen chipset pengguna pertama dalam bentuk NAVI 31 “rDNA 3”. .

. Nampaknya Nvidia setakat ini telah mengambil tempat duduk belakang dalam reka bentuk chiplet kerana kedua -dua penawaran pengguna dan pelayannya masih menggunakan GPU monolitik. .

Nvidia untuk menggunakan nod proses 3nm TSMC untuk menjadikan GPU Blackwell?

Kemas kini: Kopite7limi menyatakan bahawa Nvidia tidak akan menggunakan nod proses 3nm tetapi sesuatu yang lain.

. Setakat ini, semua GPU baru -baru ini dilancarkan oleh Nvidia telah menyusut nod bermula dengan GPU Pascal yang dibuat pada TSMC’s 16nm, Turing pada TSMC’s 12nm, Ampere pada Samsung 8nm, dan ADA GPus semasa menggunakan TSMC 4N (5Nm dioptimumkan).

TSMC memulakan pengeluaran jumlah nod 3nm pada Q4 2022 dan nod dinyatakan lebih baik daripada yang dijangkakan, seperti khabar angin. . Menurut orang dalam, wafer TSMC 3nm berharga 25% lebih daripada wafer 5nm TSMC yang mungkin mengakibatkan kenaikan harga untuk GPU gen seterusnya seperti siri Nvidia Geforce RTX 50 “Blackwell”. .

NVIDIA GEFORCE RTX 50 “Blackwell” Kad Grafik Awal “Rumored” Spesifikasi

Seterusnya, kami mempunyai banyak maklumat dari RedGamingTech yang telah menerimanya dari sumber mereka sendiri. Butirannya bermula dengan menyatakan bahawa GPU Blackwell akan menampilkan pembaikan besar-besaran kepada seni bina CUDA walaupun ini bukan reka bentuk asas untuk mengatakan. .

Memandangkan dorongan baru Nvidia untuk mengesan laluan dalam tajuk AAA moden, nampaknya kita akan mendapat perkakasan cip yang lebih kuat untuk memprosesnya. Mungkin unit RT akan diganti dengan unit PT yang lebih baik, apa sahaja yang mungkin, betul?

GPU Blackwell dikatakan mempunyai sokongan untuk memori GDDR7 dan sementara GDDR6X masih mempunyai ruang untuk ganti tetapi jika GDDR7 memberikan kecekapan yang lebih baik maka ia pasti akan menjadi pilihan yang lebih baik. Sekarang Samsung sedang mengusahakan dram GDDR6W yang baru yang sepatutnya memberikan prestasi yang lebih baik & kapasiti yang lebih tinggi walaupun sudah seketika sejak Nvidia kembali ke pasukan Sammy pada cip pengguna sejak memanfaatkan teknologi Micron. .

Dengan itu, GDDR7 tidak berbunyi yang jauh-jauh dianggap sebagai irama telah memperkenalkan penyelesaian pertama untuk ujian pengesahan standard memori baru. . Kami masih setahun penuh dari ’24 jadi penyegaran pertengahan dengan gddr6w dan gddr6x mungkin masih boleh dilakukan (*batuk*rtx 4090 ti*batuk*).

Kopite7kimi juga menimbulkan kemungkinan bahawa Blackwell mungkin mempunyai sku 512-bit walaupun Nvidia telah pergi ke laluan itu dalam masa yang lama. Kad 512-bit terakhir dari vendor adalah GTX 285 sepanjang perjalanan pada tahun 2009. Tetapi sekiranya terdapat Monster Blackwell GPU yang direka oleh Nvidia, maka kita boleh mendapatkan lebih dari 2 TB/s lebar jalur menggunakan 36 Gbps mati:

NVIDIA-Blackwell-GPUS-FOR-GEFFORE-RTX-50-SERIES-RUMORS-_1

  • 576 GB/s
  • 192-bit @ 36 Gbps:
  • 256-bit @ 36 Gbps: 1152 GB/s
  • 320-bit @ 36 Gbps: 1440 GB/s
  • 512-bit @ 36 Gbps:

Siri Nvidia Blackwell Geforce RTX 50 juga dikhabarkan menggunakan antara muka PCIe Gen 5 dan menawarkan kelajuan jam 3 GHz+. GPU GB102 harus menjadi perdana barisan permainan dan dikatakan batu 144 SMS, dan 96 MB cache L2. Itulah jumlah SMS dan cache yang sama pada GPU ADA102 ADA102 yang dibolehkan sepenuhnya tetapi kelihatan seperti perubahan asas kepada seni bina akan memberikan rangsangan yang signifikan dalam prestasi.

?

. . Kemas kini lebih lanjut boleh mendorong GPU Blackwell ke ketinggian baru dan kita boleh menunggu untuk melihat apa yang Nvidia telah disimpan untuk komuniti permainan.