Minecraft Wiki – Sumber Terbaik untuk Minecraft, Editor Wiki Minecraft Rasmi begitu marah pada fungsi fandom s yang terdegradasi dan popup mereka sangat mengundi untuk meninggalkan laman web itu | PC Gamer

Editor Wiki Minecraft Rasmi begitu marah dengan fungsi fandom s yang terdegradasi dan popup yang mereka sangat mengundi untuk meninggalkan laman web ini

Dua tuan rumah sudah sampai ke wiki minecraft (bulbapedia, yang mempunyai masalah kebolehgunaannya sendiri, dan abxy), dengan pilihan pilihan lain yang menjadi wiki.GG yang dikendalikan oleh bekas kakitangan Gamepedia.

Minecraft Wiki

Ikuti wiki minecraft pada perselisihan atau halaman media sosial kami!

Tidak mempunyai akaun?

Minecraft Wiki

Rumah

 • Portal Komuniti
 • Papan notis admin
 • Peraturan Wiki
 • Perubahan terkini
 • Bantu kandungan
 • Cara Membantu
 • Halaman yang hilang
 • Panduan gaya
 • Penafian Umum

Selamat datang ke Minecraft Wiki, wiki yang boleh diakses dan boleh diedit untuk maklumat mengenai maklumat mengenai Minecraft francais.
Wiki ini dan banyak halaman dan failnya untuk semua Minecraft-Permainan berkaitan diuruskan dan dikekalkan oleh 510 pengguna aktif dari Minecraft komuniti. Sesiapa sahaja boleh menyumbang!

Minecraft adalah permainan kotak pasir 3D yang dibangunkan oleh Mojang Studios di mana pemain berinteraksi dengan persekitaran tiga dimensi yang dapat diubah suai sepenuhnya yang diperbuat daripada blok dan entiti. Permainannya yang pelbagai membolehkan pemain memilih cara mereka bermain, yang membolehkan kemungkinan banyak.
Terdapat empat edisi yang diselenggarakan secara aktif Minecraft: Edisi Java, Edisi Bedrock, Pendidikan Minecraft dan Edisi China.

Dungeons Minecraft adalah permainan peranan-petikan tindakan di mana sehingga empat pemain dapat mengembara melalui tahap yang dihasilkan secara prosedur, melawan raksasa, dan menghadapi antagonis utama cerita, Arch-Illager.

Minecraft Dungeons Arcade adalah penyesuaian arked dari Dungeons Minecraft, yang memerlukan empat pemain untuk bermain melalui tahap dan mengalahkan kumpulan besar perusuh. Pemain boleh mendapatkan peralatan, kulit, dan haiwan peliharaan dengan mengimbas kad koleksi.

Legenda Minecraft adalah permainan strategi tindakan masa nyata di mana pemain mesti mempertahankan overworld dari piglins.

Permainan dihentikan

Minecraft: mod cerita Adakah permainan pengembaraan grafik yang didorong oleh naratif yang didorong oleh episodik berdasarkan Minecraft, Dibuat oleh Telltale Games di mana pemain terpaksa melengkapkan bab untuk maju, dan pilihan dan tindakan mereka memberi kesan kepada cerita.

Minecraft: Mod Cerita – Musim Dua adalah sekuel untuk Minecraft: mod cerita dan mempunyai kisah baru yang meneruskan pengembaraan permainan asal, dengan unsur -unsur dari versi baru Minecraft.

Minecraft Earth Adakah permainan mudah alih spin-off realiti percuma untuk bermain di mana pemain pergi ke lokasi kehidupan sebenar untuk membina struktur dan mengumpulkan sumber. Ia menampilkan banyak aspek permainan yang unik dan interaksi yang serupa dengan permainan utama. Permainan ini dihentikan pada 30 Jun, 2021.

 • . panda itu hanya boleh dibiakkan jika ada buluh yang cukup ditanam di dekatnya?
 • . Pickaxes emas itu boleh memecahkan netherrack dan nylium dengan serta -merta?
 • . Bahawa jenis bot yang dibeli oleh penduduk kampung nelayan bergantung pada pakaian biome mereka?
 • . yang ditolak dengan mengalir air mengalir bar kelaparan pemain?
 • . Bahawa tiang obsidian pada akhir meluas melalui pulau sepanjang jalan ke tahap 0?
 • . Sebelum pelepasan pelacak bug, pepijat pada asalnya dilaporkan di wiki ini?
 • . bahawa tekstur suar itu melalui lima reka bentuk yang berbeza sebelum penampilannya sekarang?
 • . dada harta karun yang dikebumikan selalu menjana di lokasi yang sama di bahagian?

Minecraft

Dungeons Minecraft

Halaman yang popular dan berguna

Minecraft

Pencapaian/kemajuan pelbagai cabaran dan matlamat yang dapat diselesaikan oleh pemain. Blok maklumat terperinci mengenai pelbagai blok yang membentuk dunia. Item maklumat terperinci mengenai pelbagai item yang dapat dikumpulkan oleh pemain. Biomes kawasan yang berbeza di dunia dengan pelbagai ciri geografi. Alat dan senjata yang mempesona dapat terpesona untuk meningkatkan kebolehan item. Maklumat kesan mengenai pelbagai kesan yang boleh digunakan untuk perusuh. Maklumat Mobs mengenai pelbagai makhluk mesra dan tidak mesra yang ditemui dalam permainan. Sumber membungkus sistem yang dibuat pengguna yang mengubah rupa dan nuansa permainan. Add-on Pelbagai Pengubahsuaian yang Dibuat Pengguna yang Boleh Mengubah Permainan. Tutorial yang berbeza panduan pengguna yang dibuat mengenai pelbagai aspek permainan.

Dungeons Minecraft

Pencapaian pelbagai cabaran dan matlamat yang dapat diselesaikan oleh pemain. Item maklumat terperinci mengenai pelbagai item yang dapat dikumpulkan oleh pemain. Maklumat lokasi mengenai lokasi secara umum. Alat dan senjata mempesona dapat dipesona untuk meningkatkan maklumat kesan status kebolehan item mengenai pelbagai kesan yang boleh digunakan untuk perusuh. Maklumat Mobs mengenai pelbagai makhluk mesra dan tidak mesra yang ditemui dalam permainan. Tutorial yang berbeza panduan pengguna yang dibuat mengenai pelbagai aspek permainan.

18 Julai 2023 Minecraft: Zombi kembali! dibebaskan. 18 April 2023 Legenda Minecraft dibebaskan. 5 April 2023 Minecraft: Filem kini dilaporkan akan dikeluarkan pada 4 April 2025. 7 Mac, 2023 Legenda Minecraft: Pulangan Piglins dibebaskan. 4 Mac, 2023 Minecraft Menang “Permainan Video Kegemaran” di Anugerah Pilihan Kanak -kanak 2023. 31 Januari 2023 Minecraft dicalonkan untuk “permainan video kegemaran” di Anugerah Pilihan Kanak -kanak 2023.

21 September, 2023 Java Edition 1.20.2 dibebaskan. 19 September 2023 Edisi Bedrock 1.20.30 dibebaskan. 31 Ogos 2023 Legends Minecraft 1.17.53059 Dikeluarkan. 16-18 Ogos, 2023 Edisi Bedrock 1.20.15 Dikeluarkan. 16 Ogos 2023 Minecraft Legends 1.17.49848 Dikeluarkan. 8 Ogos 2023 Edisi Bedrock 1.20.14 Dikeluarkan di PlayStation 4, dan Minecraft Education 1.20.12 dibebaskan.

 • Discord Wiki
 • Wiki YouTube
 • Wiki Twitter
 • Wiki Mastodon
 • Minecraft Servers Wiki
 • Makan Wiki Binatang (ModdedMinecraft)
  • Versi Inggeris Inggeris

  Komuniti Reddit

  • R/Minecraft – Umum
  • r/minecraftunlimited – Umum
  • R/MCPE – Edisi Bedrock
  • R/MinecraftDungeons – Dungeons Minecraft
  • r/minecraftlegends – Legenda Minecraft
  • R/MinecraftSuggestions – Cadangan Permainan
  • R/Alam – Minecraft Alam
  • R/Mojira – Mojang Bug Tracker (Mojira)

  Pelayan dan pembangunan

  Dokumentasi pelayan untuk memulakan dan mengekalkan pelayan di Edisi Java. Dokumentasi Pelayan Dedicated Bedrock pada Memulakan dan Mengekalkan Pelayan dalam Edisi Bedrock. Dokumentasi Pelayan Pilihan dan Maklumat Mengenai Bedrock Edition Pilihan Pelayan, bersama dengan senarai mereka. Minecraft Maklumat Alam Tentang Pelayan Hosted Mojang Studios, yang dikenali sebagai Alam. Minecraft Maklumat Plus Realms Plus Mengenai Pelayan Hosted Mojang Studios di Edisi Bedrock, yang dikenali sebagai Realms Plus. Mojang Bug Tracker (Mojira) Kirim dan menjejaki laporan dan pembetulan pepijat ke Minecraft. Minecraft Laman maklum balas mengemukakan maklum balas atau mencadangkan perubahan kepada Minecraft. Dokumentasi dan maklumat sumber pembangunan untuk membangunkan aplikasi untuk bekerjasama Minecraft. Program dan editor senarai yang mengandungi beberapa program pihak ketiga yang direka untuk bekerjasama Minecraft.

  Editor Wiki Minecraft Rasmi begitu marah dengan fungsi dan popup ‘terdegradasi’ Fandom yang mereka sangat mengundi untuk meninggalkan laman web ini

  Minecraft 1.20 - Steve meraikan pal unta barunya

  Fandom adalah perkhidmatan hosting wiki, yang diasaskan oleh Wiki King sendiri Jimmy Wales, dan ia adalah perniagaan besar. Tidak seperti Fandom Ventures lain Wales adalah syarikat untung dan laman webnya adalah salah satu laman web yang paling popular di dunia. Syarikat itu diperoleh pada tahun 2018 oleh firma ekuiti swasta TPG Inc., Berikutan ia melakukan sesuatu pengambilalihan itu sendiri dan dibeli, antara lain, Gamepedia Perkhidmatan Wiki LLC LLC: tuan rumah wikis rasmi yang banyak termasuk Witcher, Minecraft, Dota 2, Cod dan Wowpedia.

  Kandungan Gamepedia secara beransur-ansur berhijrah ke perkhidmatan Fandom sebelum, pada pertengahan 2010, laman web ini dijenamakan semula sebagai fandom. Tetapi sejak penyumbang dan editor pengambilalihan telah tidak selesa mengenai pemilik wang fandom yang memohon pengapit puting dan, kerana reka bentuk tapak telah berubah dan terdapat peningkatan iklan dan popup, perasaan itu akhirnya direbus di salah satu yang terbesar di salah satu yang terbesar di salah satu yang terbesar wikis semua: minecraft.

  Editor wiki minecraft marah seperti neraka dan mereka tidak akan mengambilnya lagi. Apa yang bermula sebagai kebersihan dan perbualan percanggahan kini menjadi undi pada penghijrahan penuh Wiki Minecraft dari fandom, dengan wiki fandom yang ada ditinggalkan sebagai-adalah tetapi tidak dikekalkan sementara garpu wiki minecraft pergi ke tuan rumah yang lain dan hidup bahagia selama -lamanya.

  Editor Wiki Minecraft Sonicwave kini telah dicipta halaman perbincangan Di mana ini semua akan turun dan, jika anda tidak terbiasa dengan politik wiki, ini pada dasarnya pada dasarnya mesyuarat lembaga kecemasan, dan satu di mana angka -angka yang menyokong langkah sangat menggembirakan. Sonicwave meringkaskan beberapa sebab editor: demikian:

  • Pengalaman pembaca log keluar yang terdegradasi, sebahagiannya disebabkan oleh sebilangan besar iklan (termasuk iklan yang dimasukkan di tengah-tengah kandungan wiki untuk kelihatan seperti sebahagian daripadanya), bar navigasi fandom kuning yang menonjol, dan popup, termasuk seorang pembaca yang meminta untuk mengesahkan umur mereka untuk memperibadikan iklan yang ditunjukkan
  • Menambah ciri-ciri seperti kuiz yang dicipta fandom ke bahagian atas halaman, sering memetik statistik samar-samar mengenai “pertunangan” sebagai justifikasi
  • Sidebar kuning yang disebutkan di atas, yang dibenarkan sebagai mengukuhkan penjenamaan fandom, tetapi kelihatan di tempat di wiki, tidak dapat dinafikan, dan ditambah tanpa perbincangan atau peluang untuk maklum balas
  • Menambah pautan ke wikis lain (beberapa di antaranya meliputi topik yang dipersoalkan) dan artikel fandom yang tidak berkaitan di tempat-tempat seperti suapan kipas dan hasil carian penuh halaman

  Terdapat juga kekecewaan yang mendalam di kalangan editor wiki atas kontroversi baru-baru ini dengan McDonalds Wiki, di mana fandom menggantikan halaman Grimace yang sedia ada ke McDonalds untuk McDonalds, tanpa persetujuan atau pengetahuan tentang editor McDonalds Wiki. Tidak, saya tidak membuat ini.

  Dua tuan rumah sudah sampai ke wiki minecraft (bulbapedia, yang mempunyai masalah kebolehgunaannya sendiri, dan abxy), dengan pilihan pilihan lain yang menjadi wiki.GG yang dikendalikan oleh bekas kakitangan Gamepedia.

  Perbincangan yang akan memutuskan sama ada wiki minecraft akan meninggalkan fandom, dan di mana ia akan bergerak jika ya, telah bermula.Sekiranya anda mempunyai akaun, anda mempunyai keupayaan untuk menyuarakan pendapat anda mengenai perkara itu, dan kami sangat menggalakkan anda melakukannya.https: // t.co/udeah9aseajuly 3, 2023

  “Sudah tentu, menukar tuan rumah tidak akan menjadi tugas yang mudah,” tulis Sonicwave. “Terutama, dasar Fandom’s Forking memerlukan wiki semasa dibiarkan utuh dan sebarang pautan ke wiki baru untuk tidak dipaparkan lebih lama daripada dua minggu pertama. Ini bermaksud bahawa kita pada dasarnya akan mencipta wiki baru [. ] Wiki fandom, sementara tidak lagi mempunyai editor yang ada, akan terus kekal tanpa sebarang petunjuk bahawa ia dipindahkan, bersaing dengan dan mungkin mengalahkan wiki baru dalam hasil carian Google kerana Fandom’s High SEO.”

  Terdapat masalah lain, seperti Google menyembunyikan kandungan pendua dalam hasil carian, yang bermaksud banyak kandungan akan memerlukan penulisan semula yang signifikan, apa yang disebut Sonicwave sebagai “kekurangan ketelusan dari fandom” ke arah masyarakat, kehilangan ciri -ciri wiki tertentu, dan fakta bahawa wiki minecraft boleh didapati dalam 21 bahasa. Pemikiran semasa di sini ialah, kerana ini dikekalkan oleh kumpulan penyumbang dan editor yang berbeza, wiki Inggeris akan bergerak terlebih dahulu sementara yang lain melihat betapa berjaya.

  Dalam tindakan pengorbanan diri yang akan membuat editor wiki bangga, saya membaca seluruh halaman perbincangan dan mengira sokongan untuk dan menentang langkah itu. Daripada 47 respons, kebanyakannya adalah besar dan menangani aspek teknikal atau logistik langkah itu, keseluruhan lima adalah bertentangan dengan langkah dan ingin kekal di fandom. Walaupun kesukaran langkah itu, 42 penyumbang dan editor wiki minecraft telah mengundi untuk memberitahu fandom untuk mematikan.

  Praktiknya, persoalan besar di sini adalah sama ada wiki minecraft dapat melarikan diri dari tarikan graviti sendiri. Garpu baru pada dasarnya akan bersaing dengan titik asalnya yang lama, dan topik yang popular seperti Minecraft akan menarik lebih banyak penyumbang dan editor untuk fandom pada satu ketika: yang mana kita boleh mempunyai keanehan dua wikis minecraft yang bersaing, kedua-duanya dengan tuntutan menjadi yang asal atau rasmi. Masyarakat di belakang wiki minecraft sangat tidak suka fandom, yang banyak jelas. Tetapi sama ada ia dapat melarikan diri dari bayangannya sendiri yang dapat dilihat.

  Buletin PC Gamer

  Daftar untuk mendapatkan kandungan terbaik minggu ini, dan tawaran permainan hebat, seperti yang dipilih oleh editor.

  Dengan mengemukakan maklumat anda, anda bersetuju dengan Terma & Syarat dan Dasar Privasi dan berumur 16 tahun ke atas.

  Minecraft Wiki

  Ikuti wiki minecraft pada perselisihan atau halaman media sosial kami!

  Tidak mempunyai akaun?

  Minecraft Wiki

  Minecraft

  Artikel ini mengenai permainan video. Untuk francais, lihat Minecraft (Francais). Untuk folder data permainan edisi Java, lihat .Minecraft. Untuk edisi yang menggunakan tajuk “Minecraft”, lihat Edisi Bedrock. Untuk kegunaan lain, lihat Minecraft (disambiguasi).

  Minecraft

  • Java
  • Bedrock
  • Pendidikan

  Java

  Bedrock

  Pendidikan

  Pengarang

  Platform (s)

  Ditulis dalam

  • (Edisi Java)
  • [1] (Bedrock & Pendidikan)
  • (Minecraft Classic)

  Siaran terkini

  • Edisi Java: 1.20.2
  • Edisi Bedrock: 1.20.30
   (Beta 1.20.40.22)
   (Pratonton 1.20.40.22)
  • Pendidikan Minecraft: 1.20.12

  Tarikh Siaran

  Edisi Java 17 Mei 2009 (Klasik) 23 Disember 2009 (INDEV) 27 Februari 2010 (Infdev) 30 Jun 2010 (Alpha) 20 Disember 2010 (Beta) 18 November 2011 (Siaran) Minecraft 4K 2 Disember 2009 Edisi Bedrock Android: 16 Ogos 2011 iOS: 16 November 2011 Kebakaran OS: 2 April 2014 Telefon api: 25 Julai 2014 Kedai Galaxy: Tidak diketahui [ Sahkan ] Windows Phone 8.1: 10 Disember 2014 Tingkap: 29 Julai 2015 Gear vr: 27 April 2016 Oculus Rift: 15 Ogos 2016 Chromeos: September 2016 TVOS & TV Kebakaran: 19 Disember 2016 Windows 10 Mobile: 22 Februari 2017 Xbox One: 20 September 2017 Windows Mixed Reality: 21 November 2017 Nintendo Switch: 21 Jun 2018 iPados: 24 September 2019 PlayStation 4: 10 Disember 2019 PlayStation VR: 22 September 2020 Chromeos: 7 Jun, 2023 Minecraftedu Edisi konsol warisan 5 November 2011 Xbox 360: 9 Mei 2012 Xbox One: 5 September 2014 PS3: 17 Disember 2013 PS4: 4 September 2014 PS Vita & PS TV: 14 Oktober 2014 Wii U: 17 Disember 2015 [2] Nintendo Switch: 11 Mei 2017 Edisi PI 11 Februari 2013 Pendidikan Minecraft 1 November 2016 [3] Edisi China 8 Ogos 2017 [4] Edisi Nintendo 3DS baru 13 September 2017 [5] Minecraft Classic 7 Mei 2019

  Penilaian (s)

  Lihat Edisi Java, Edisi Bedrock, Pendidikan Minecraft, Edisi China

  Saiz

  Lihat Edisi Java, Edisi Bedrock, Pendidikan Minecraft, Edisi China

  Lesen

  Kod sumber

  Edisi Java: Separa
  Bedrock/Pendidikan/China: Tidak

  Laman web

  Sediakan untuk pengembaraan kemungkinan tanpa had ketika anda membina, saya, perusuh pertempuran, dan meneroka landskap Minecraft yang sentiasa berubah.

  Minecraft Adakah permainan kotak pasir 3D yang dibuat oleh pemaju permainan Sweden Markus “Notch” Persson. Ia dikekalkan oleh Mojang Studios, sebahagian daripada Xbox Game Studios, yang seterusnya adalah sebahagian daripada Microsoft.

  Dari penciptaannya, Minecraft telah dibangunkan hampir secara eksklusif oleh Notch sehingga Jens “Jeb” Bergensten mula bekerja dengannya dan sejak itu menjadi ketua perkembangannya. Ia mempunyai muzik oleh Daniel “C418” Rosenfeld, Kumi Tanioka, Lena Raine dan Aaron Cherof, serta lukisan oleh Kristoffer Zetterstrand. Pada mulanya dikeluarkan sebagai apa yang kini dikenali sebagai Minecraft Klasik pada 17 Mei 2009, permainan ini dikeluarkan sepenuhnya pada 18 November 2011. Sejak pembebasannya, Minecraft telah berkembang ke peranti mudah alih dan konsol. Pada 6 November 2014, Minecraft Dan semua aset Mojang Studios diperoleh oleh Microsoft untuk US $ 2.5 bilion. [6] [7] Notch sejak itu meninggalkan Mojang dan tidak lagi bekerja Minecraft.

  Minecraft memberi tumpuan kepada membolehkan pemain meneroka, berinteraksi dengan dan mengubah suai peta yang dihasilkan secara dinamik yang diperbuat daripada blok berukuran satu meter. Sebagai tambahan kepada blok, persekitaran mempunyai tumbuhan, perusuh dan barang. Beberapa aktiviti dalam permainan termasuk bangunan, perlombongan untuk bijih, memerangi perusuh bermusuhan dan membuat blok dan alat baru dengan mengumpulkan pelbagai sumber yang terdapat dalam permainan. Model Terbuka Permainan ini membolehkan pemain membuat struktur, ciptaan dan karya seni pada pelbagai pelayan multiplayer yang kompetitif atau kolaboratif atau peta pemain tunggal mereka. Ciri -ciri lain termasuk litar Redstone untuk pengiraan logik dan tindakan terpencil, minecarts dan trek, dan neraka misteri yang dipanggil Nether. Matlamat permainan yang ditetapkan tetapi benar -benar pilihan adalah untuk pergi ke dimensi yang dipanggil akhir dan mengalahkan naga akhir.

  Kandungan

  • 1 pembelian dan ketersediaan
  • 2 permainan
   • 2.1 pemain
   • 2.2 blok
   • 2.3 perlombongan
   • 2.4 Kerajinan dan peleburan
   • 2.5 Brewing dan mempesona
   • 2.6 orang ramai
   • 2.7 THE NETHER
   • 2.8 Akhir
   • 2.9 Multiplayer (Java)
   • 2.10 Multiplayer (Bedrock)
   • 2.11 Minecraft Alam
   • 3.1 Edisi Java
   • 3.2 Edisi Bedrock
   • 3.3 edisi konsol warisan
   • 3.4 Pendidikan Minecraft
   • 3.5 Edisi Nintendo 3DS baru
   • 3.6 yang lain
   • 3.7 Perbandingan edisi
   • 4.1 add-ons
   • 4.2 pek tingkah laku
   • 4.3 pek sumber
   • 4.4 pek data
   • 4.5 kulit
    • 4.5.1 Edisi Java
    • 4.5.2 Edisi Bedrock
    • 5.1 anugerah
    • 6.1 permainan video
    • 6.2 rancangan TV dan filem
    • 8.1 di media lain

    Pembelian dan ketersediaan

    Rasmi Minecraft Treler

    Edisi Java boleh dibeli dari minecraft.Kedai Bersih dan Microsoft. Kod hadiah boleh dibeli untuk orang lain, dengan harga yang sama seperti membeli permainan untuk diri sendiri. Versi demo boleh dimainkan secara percuma. Edisi Java Tidak dapat berjalan di Windows RT, Chromiumos/Chromeos (kecuali “persekitaran pembangunan Linux” dihidupkan), atau pada beberapa peranti bukan PC yang menggunakan Java, seperti kereta, pembakar roti, atau peranti Android.

    Edisi Bedrock Boleh dibeli di Google Play (Chromeos & Android), Apple App Store (iOS & iPados), Amazon Appstore (Fire), Minecraft.Net (Windows), Microsoft Store (Windows & Xbox One), Nintendo Eshop (Nintendo Switch), dan PlayStation Store (PlayStation 4).

    Sebagai alternatif, Xbox Game Pass untuk Konsol menyediakan akses ke Edisi Bedrock Pada konsol Xbox, PC Game Pass menyediakan akses kepada Edisi Java pada PC dan Edisi Bedrock Pada Windows PCS, dan Xbox Game Pass Ultimate menyediakan akses kepada Edisi Java pada PC dan Edisi Bedrock pada Windows PC dan konsol Xbox.

    Edisi Konsol Legacy boleh dibeli di media fizikal (tidak termasuk Edisi Nintendo Switch) atau di kedai platform masing -masing, termasuk kedai permainan Xbox untuk Edisi Xbox 360. The PlayStation 3 dan PlayStation Vita Edisi hanya boleh dibeli melalui konsol. The Xbox One, PlayStation 4, Wii U, dan Nintendo Switch Edisi tidak lagi tersedia untuk pembelian digital langsung.

    Versi Amerika Utara dari Edisi Nintendo 3DS baru boleh dibeli di media fizikal. Ia tidak lagi tersedia untuk pembelian digital langsung.

    Permainan

    Survival1

    Pemain

    Pemain adalah orang yang mengawal pengguna di dunia. Apabila pengguna memulakan permainan, pemain dimasukkan ke dalam dunia, dihasilkan dari biji rawak atau tertentu, dengan inventori kosong. Sekiranya pilihan dada bonus diaktifkan, dada dipenuhi dengan barang asas menjana berhampiran pemain. Pemain mempunyai bar kesihatan dengan 10 hati dan dapat habis ketika mereka rosak. Kerosakan kepada kesihatan boleh dikurangkan oleh perisai atau kesan rintangan; Walaupun kesihatan dapat dipulihkan dengan menjaga bar kelaparan cukup penuh atau dengan minum ramuan tertentu. Sekiranya kesukaran ditetapkan untuk damai, kesihatan menjana semula dengan sendirinya.

    Setiap pemain dapat melihat unik melalui 9 kulit lalai, atau dengan membuat kulit tersuai mereka sendiri. Pemain boleh menukar kulit mereka di halaman profil minecraft.bersih atau di Pelancar Minecraft dalam Edisi Java dan dalam jeda atau menu utama Edisi Bedrock.

    Blok

    Sebuah bangunan berdasarkan acropolis Yunani

    Dunia Minecraft berlaku dalam grid tiga dimensi kiub, dengan setiap kiub diduduki oleh jenis blok tertentu, tidak semuanya semestinya padu. Terdapat pelbagai jenis blok; Blok semula jadi seperti rumput, batu dan bijih yang menjana secara rawak di dalam dunia. Terdapat juga blok yang pemain boleh membuat kraf, seperti meja kerajinan dan relau. Sumber boleh diekstrak dari blok dengan tangan atau dengan menggunakan alat. Sebilangan sumber ini hanya blok dalam inventori pemain yang boleh diletakkan di tempat lain, sementara yang lain digunakan sebagai bahan untuk membuat blok atau alat lain. Yang lain tidak menghasilkan penggunaan praktikal. Beberapa blok tidak dapat dipecahkan melalui cara hidup yang normal, e.g. batuan dasar, bingkai portal akhir, blok arahan, portal dan akhir, halangan dan udara.

    Perlombongan

    MultipleBlobs

    Perlombongan adalah salah satu aspek utama Minecraft dan dilakukan untuk mengekstrak bijih dan bahan lain terutamanya dari bawah permukaan peta. Bijih ini termasuk arang batu, besi, emas, redstone, berlian, lapis lazuli, tembaga dan zamrud. Perlombongan boleh melibatkan menggali lubang dari permukaan atau turun melalui gua. Mineshafts dan jurang mewujudkan kawasan tambahan yang mungkin mengandungi sumber, kerana mereka biasanya kaya dengan bijih.

    Kerajinan dan peleburan

    Kerajinan membolehkan pemain membuat alat dan blok baru menggunakan item dari inventori mereka. Versi berikutnya sering mengandungi resipi kerajinan untuk blok dan item baru. Pemain boleh menggunakan grid 2 × 2 dalam inventori atau grid 3 × 3 yang disediakan oleh meja kerajinan untuk membuat kraf. Peleburan memerlukan relau selain bahan bakar dan proses blok ke dalam bentuk yang lebih berguna seperti dari besi mentah ke dalam jongkong besi, yang kemudiannya boleh dibuat ke dalam alat besi dan perisai besi.

    Brewing dan mempesona

    Pengalaman Animasi Meja Pesona

    Brewing mencipta ramuan dari pelbagai bahan dan air menggunakan pendirian pembuatan bir. Mereka disimpan dalam botol kaca dan kemudian dimakan oleh pemain atau dilemparkan pada perusuh lain untuk menghasilkan kesan tertentu berdasarkan bahan -bahan ajaib yang digunakan untuk membuat ramuan. Mempesona juga digunakan untuk menaik taraf perisai, alat atau senjata dengan meja yang mempesona atau anvil. Pesona yang lebih kuat dapat diakses dengan memperoleh pengalaman dan meletakkan rak buku di sekitar meja yang mempesona.

    Perusuh

    MOS (pendek untuk “telefon bimbit”) adalah haiwan dan makhluk lain yang mendiami peta. Mobs bermusuhan menyerang pemain sementara perusuh pasif tidak. Serangan perusuh neutral apabila diprovokasi (tidak semua perusuh neutral diprovokasi dengan cara yang sama).

    Overworld mengandungi banyak perusuh pasif yang boleh dibunuh untuk makanan atau dibiakkan dengan satu sama lain; Ini termasuk:

    • Babi S: Jatuhkan Porkchops Mentah Atas Kematian dan boleh ditunggang menggunakan pelana dan memegang lobak merah di atas tongkat.
    • Lembu S: Jatuhkan Daging Raw Raw On Death dan boleh ditanam menggunakan baldi.
    • Domba: Jatuhkan kambing mentah dan 1 bulu di atas kematian dan boleh dihasilkan untuk menghasilkan 1-3 bulu.
    • Ayam S: Jatuhkan ayam mentah dan bulu apabila mati dan bertelur.
    • Kuda S: Jatuhkan Kulit Atas Kematian dan boleh ditunggang menggunakan pelana, bergerak lebih cepat daripada babi.
    • Arnab S: Jatuhkan daging arnab, bersembunyi dan kakinya, barang pembuatan bir.
    • Bat S: Mobs ambien yang terbang di sekitar gua.
    • Ikan: Perosak ambien pasif yang menjatuhkan barang -barang yang pelbagai seperti makanan atau tulang (makan tulang di Edisi Java)

    Mobs yang menjatuhkan makanan menjatuhkan versi mentah makanan mereka kecuali terbunuh semasa terbakar.

    Permus bermusuhan biasa yang terdapat di seluruh dunia termasuk:

    • Zombie S: Serangan oleh kerosakan huru -hara.
    • Skeleton S: Mempunyai busur dan anak panah yang tidak terhingga.
    • Spider S: Melompat jarak jauh dan mendaki dinding.
    • Penyihir es: gunakan ramuan dan hampir kebal terhadap banyak kesan.
    • Creeper S: meletup ketika berhampiran pemain.
    • Endermen: makhluk tinggi dan hitam dengan mata ungu yang menjadi agresif apabila pemain memandang mereka.

    Overworld juga mengandungi beberapa perusuh yang lebih jarang yang hanya bertelur atau dalam biomes tertentu, tempat atau masa:

    • Spider Jockey S: Skeleton Menunggang labah -labah.
    • Joki Ayam S: Zombie Bayi Menunggang Ayam.
    • Lendir S: SPAWN jauh di dalam peta dan di Swamplands.
    • Penduduk kampung: tinggal kampung dan boleh berdagang dengan pemain.
    • Kucing S: Boleh dijinakkan dan mendiami kampung atau pondok paya.
    • Burung nuri s: bertelur di hutan dan dapat meniru bunyi perusuh yang berdekatan.
    • Wolves: boleh dijinakkan oleh pemain dan menyerang musuh musuh jika pemain terlibat atau diserang oleh mereka.
    • Llama s: boleh menyimpan barang dan membentuk karavan.
    • Mooshroom S: Lembu yang ditutupi cendawan yang bertelur di fieldsbiomes cendawan.
    • Vindicator S: Spawn di Woodland Mansions dan Raids.
    • Pillager S: Spawn di Outpost dan Serangan Pillager.
    • Evoker S: Spawn di Woodland Mansions dan Raids.
    • Phantom S: Spawn apabila pemain belum tidur selama tiga hari dalam permainan.
    • Panda S: Spawn di hutan tetapi lebih biasa di hutan buluh, dan mempunyai personaliti yang berbeza.
    • Unta s: bertelur di kampung padang pasir.

    Ada yang didapati secara eksklusif di dalam, termasuk:

    • Ghast S: Hantu terbang yang menembak meletupkan bola api pada pemain.
    • Zombified Piglin S: Memakai pedang emas dan serangan di gerombolan jika diprovokasi.
    • Piglin S: Bolehkah barter menyediakan bahan atau blok.
    • Wither Skeleton S: Kerangka tinggi yang menggunakan pedang batu dan drop arang batu atau, kadang -kadang, tengkorak kerangka yang boleh digunakan untuk memanggil bos pilihan: layu.
    • Blaze S: Tembak bola api pada pemain dan berlegar di atas tanah.
    • Magma Cube S: Sama dengan Slimes Overworld, tetapi mereka tahan api dan melakukan lebih banyak kerosakan.
    • Strider S: Adakah satu -satunya perusuh pasif secara semulajadi pemijahan di dalam selimut, yang boleh berjalan di lava dan boleh dibebani dan ditunggangi dengan kulat yang melengkung pada tongkat.

    Akhirnya mengandungi naga ender, yang merupakan kumpulan bos utama di Minecraft dan membolehkan pemain keluar kembali ke Overworld ketika mati, serta Shulkers, perusuh seperti blok yang menembak peluru homing pada pemain yang menimbulkan kesan levitation. Mereka juga menjatuhkan cengkerang mereka, membolehkan pemain membuat kotak shulker.

    Wither s adalah kumpulan bos kedua di Minecraft dan dicipta oleh pemain dengan meletakkan tengkorak rangka layu di atas pasir jiwa atau tanah jiwa dalam corak tertentu. Ketika berlabuh, mereka menembak tengkorak yang lebih layu di perusuh yang tidak berdekatan, sementara juga menyebabkan orang ramai terkena tengkorak untuk mendapatkan kesan yang lebih baik.

    Yang lebih baik

    Yang lebih baik

    Yang lebih baik adalah dimensi dalam Minecraft boleh diakses dari Overworld oleh Portal Nether. Ia terdiri daripada lima bioma yang unik, yang merupakan sisa -sisa sisa, delta basalt, hutan merah dan melengkung dan lembah pasir jiwa. Setiap biome mempunyai generasi dan medan yang unik. Ia dihuni oleh piglins zombi, blazes, ghasts, rangka layu, kiub magma, piglins dan hoglins. Bijih di dalam selimut termasuk kuarza nether, emas dan serpihan purba. The Nether juga mempunyai lautan besar lava yang mempunyai strider berjalan di atasnya.

    Tamat

    Tamat

    Akhirnya adalah dimensi lain permainan di mana pemain bertarung dengan naga akhir. Akhirnya diakses dengan memasuki portal akhir yang terdapat di kubu kuat. Akhirnya terdiri daripada batu akhir dan dihuni oleh endermen. Ia juga mengandungi tiang obsidian yang tinggi di atasnya adalah kristal akhir yang menyembuhkan naga ender. Sebaik sahaja naga ender dibunuh, portal keluar dibuat di tengah peta dan portal gateway akhir dicipta berhampiran pinggir peta, yang mengangkut pemain ke pulau luar luar yang luas yang penuh dengan hutan buah korus dan bandar akhir yang dipenuhi rampasan dada dan shulkers. Portal Gateway akhir hanya diakses dengan membuang mutiara ender, menggunakan elytra atau trapdoors ‌ [ Edisi Java sahaja ] untuk memasuki portal. Tidak ada bijih pada akhirnya.

    Multiplayer (Java)

    Playerversusplayer

    Minecraft Pelayan Multiplayer telah dibangunkan untuk memasukkan peraturan dan adat istiadat mereka sendiri, yang dipandu oleh pentadbir dan moderator mereka. Istilah Griefer, yang bermaksud pemain yang menyebabkan kesedihan, adalah istilah biasa di Internet tetapi telah mengambil definisi pada Minecraft Pelayan: Seseorang yang memusnahkan atau mencemarkan ciptaan pengguna lain di pelayan.

    Pendiam adalah sebab banyak pentadbir pelayan membuat peraturan, tetapi ini telah mengambil langkah lebih jauh dengan pengubahsuaian kepada Minecraft pelayan dan juga pelayan pengganti berasaskan plugin seperti Bukkit. Kerana pelayan berasaskan plugin ini, ciri-ciri yang dicipta pengguna baru telah ditunjukkan dalam Minecraft. Ini termasuk ciri seperti wang, kenderaan, perlindungan, elemen RPG dan banyak lagi. Ciri -ciri ini biasanya tidak memerlukan pengubahsuaian kepada pelanggan pengguna dan boleh diakses dengan menggunakan arahan sembang. Dengan kawalan lalai, skrin sembang dibesarkan dengan menekan t .

    Satu permainan popular di pelayan berbilang pemain adalah Spleef (bermain pada perkataan “kesedihan”), permainan di mana pemain bertujuan untuk membuat pemain lain jatuh ke lantai dengan memusnahkan blok di bawah kaki lawan. Ini biasanya dimainkan di kawasan yang ditetapkan dan biasanya dijalankan secara automatik menggunakan plugin pelayan.

    Banyak pelayan multiplayer yang popular wujud yang mungkin mengandungi, arena pvp, minigames tersuai atau kelangsungan hidup besar atau dunia kreatif.

    Multiplayer (Bedrock)

    Multiplayer In Edisi Bedrock berbeza dari berbilang pemain di Edisi Java di mana ia berpusat di sekitar sistem rakan. Pemain boleh menambah rakan melalui tab Friends di menu atau di skrin jeda dunia. Seorang pemain boleh menjemput rakan ke dunia dan bukannya perlu membayar pelayan atau dunia. Minecraft telah memaparkan pelayan Bedrock, yang bermaksud bahawa mereka boleh didapati semasa membuka permainan. Terdapat enam pelayan yang diketengahkan: The Hive, Cubecraft, Lifeboat, Mineville, Galaxite, dan Pixel Paradise.

    Minecraft Alam

    Minecraft Alam adalah perkhidmatan hosting pelayan berasaskan langganan rasmi yang membolehkan pemain membuat dan menguruskan peribadi mereka sendiri Minecraft Dunia Multiplayer. Dihoskan oleh Mojang Studios, Realms menyediakan cara yang mudah dan cepat untuk membuat pelayan dan membolehkan pemiliknya menguruskannya dari dalam permainan, tanpa pengetahuan terlebih dahulu mengenai konsep untuk menganjurkan di Internet. Walau bagaimanapun, alam tidak dimaksudkan untuk pelayan awam yang besar, tetapi untuk kumpulan rakan atau sebagai pelayan keluarga. [8] Pelayan Alam Swasta mudah ditubuhkan dan tersedia 24/7 selagi pemilik membayarnya.

    Edisi

    Data Jualan Minecraft

    Edisi Java

    Platform asal untuk Minecraft, berjalan di tingkap, macos, dan linux dan bermula melalui Pelancar Minecraft. Permainan ini pada mulanya dikeluarkan untuk “Alpha Singleplayer Awal Awal” pada 17 Mei 2009, diikuti oleh beberapa peringkat pembangunan (terutamanya Classic, Indev, Infdev, Alpha, Beta) dengan permainan akhirnya dikeluarkan pada 18 November 2011. The Edisi Java telah melihat banyak kemas kini penting sejak pelepasan rasminya.

    Edisi Bedrock

    Poket

    The Edisi Bedrock (juga dikenali sebagai Platform Bedrock, Bedrock Codebase atau Enjin Bedrock) merujuk kepada keluarga edisi pelbagai platform Minecraft Dibangunkan oleh Mojang Studios dan Xbox Game Studios. Sebelum istilah ini, sebagai enjin berasal dari Minecraft: Edisi Pocket, Keluarga produk keseluruhan ini telah dirujuk sebagai “Edisi Pocket“,” MCPE “atau” Edisi Pocket/Windows 10 “.

    Minecraft, tanpa sari kata, adalah tajuk semua Bedrock Edisi Minecraft. Sebelum kemas kini yang lebih baik bersama, ia mempunyai sari kata yang berbeza di platform yang berbeza termasuk Edisi Pocket (untuk semua platform mudah alih), Edisi Konsol, Edisi Windows 10, Gear VR Edition, dan Edisi TV Kebakaran.

    Minecraft: Edisi Pocket pada mulanya dilancarkan secara eksklusif untuk Xperia Play di Google Play [9] untuk US $ 6.99 pada 16 Ogos 2011. Ia kemudian dibebaskan untuk peranti Android lain pada 7 Oktober 2011, [10] dan iOS pada 17 November 2011. [11] Pada 13 September 2012, Edisi Pocket disediakan untuk pembelian di Amazon Appstore. Versi Windows Phone dikeluarkan di kedai Windows Phone pada 10 Disember 2014, [12] yang mana Edisi Pocket 1.0.0 pelepasan dan lebih baru hanya tersedia untuk telefon Windows 10 dan lebih baru. Sejak itu, empat penyesuaian Edisi Pocket telah dibebaskan; Untuk Windows 10 pada 29 Julai 2015, Gear VR pada 27 April 2016, TVOS pada 19 Disember 2016, dan TV Api pada 19 Disember 2016. [13] [14] [15] [16] Sehingga 24 September 2018, Edisi TV Apple telah dihentikan.

    Edisi Konsol Legacy

    Edisi Konsol Legacy merujuk kepada edisi Minecraft untuk konsol yang dibangunkan dan dikemas kini oleh studio 4J.

    Edisi Konsol Legacy pada mulanya diumumkan untuk Xbox 360 pada 7 Jun 2011, semasa E3 2011. Edisi Xbox 360 Dikeluarkan secara digital pada 9 Mei 2012 diikuti dengan pelepasan fizikal pada 4 Jun 2013. Permainan ini kemudiannya dikeluarkan pada platform tambahan sebagai Edisi PlayStation 3 Pada 17 Disember 2013, Edisi PlayStation 4 Pada 4 September 2014, Edisi Xbox One Pada 5 September 2014, Edisi PlayStation Vita Pada 14 Oktober 2014, Wii U Edition pada 17 Disember 2015, dan Edisi Nintendo Switch pada 11 Mei 2017. Sehingga 10 Disember 2019, tiada kemas kini ciri lanjut telah dikeluarkan untuk versi ini, dan kemas kini terbaru yang tersedia bergantung pada platform. Kemas kini paling terkini mengenai Edisi Xbox One dan Edisi Nintendo Switch Adakah dunia kemas kini warna, sementara Edisi Xbox 360, Edisi PlayStation 3, Edisi PlayStation Vita, dan Wii U Edition mempunyai akses untuk mengemas kini akuatik. Edisi PlayStation 4 adalah versi paling terkini dengan kampung & penangkapan.

    Pendidikan Minecraft

    Pendidikan Minecraft adalah versi pendidikan dari Minecraft direka khusus untuk kegunaan kelas. Ia dibangunkan oleh Mojang Studios dan Xbox Game Studios dan mengandungi ciri -ciri yang membuat Minecraft senang digunakan dalam suasana bilik darjah. Permainan penuh dikeluarkan pada 1 November 2016.

    Edisi Nintendo 3DS baru

    Minecraft: Edisi Nintendo 3DS Baru dikeluarkan pada 13 September 2017 untuk sistem Nintendo 3DS/2DS baru. Ia adalah pelabuhan unik yang dibangunkan oleh Ocean Interactive yang lain. Multiplayer terhad kepada permainan tempatan. Edisi ini dihentikan pada 15 Januari 2019.

    Yang lain

    Terdapat beberapa versi lain Minecraft. Minecraft 4K adalah versi sederhana dari Minecraft Dalam gaya permainan Java “4K” yang lain (semuanya dibungkus dalam 4 kibibytes) yang telah dimasukkan dalam pertandingan. Minecraft: Edisi PI adalah versi porting percuma 0.5.0 versi Edisi Pocket Untuk Raspberry Pi, [17] yang dimaksudkan sebagai alat pendidikan untuk pengaturcara baru. Ia membolehkan pengguna memanipulasi kod permainan dan menyokong pelbagai bahasa pengaturcaraan; Walau bagaimanapun, ia dihentikan pada Januari 2016. Minecraft: Edisi China adalah versi setempat dari Minecraft untuk tanah besar China.

    Perbandingan edisi

    Edisi Harga (USD) Pemaju Platform Beli Percubaan/muat turun Kaedah input Jenis Akaun Perubahan kulit Sokongan Nota
    Edisi Java $ 29.99 – $ 39.99 Mojang Studios Windows, MacOS, dan Linux Minecraft.Kedai Bersih dan Microsoft Minecraft.jaring Papan kekunci dan tetikus Warisan Minecraft, Mojang, dan Microsoft Percuma, dibuat pengguna Minecraft Pusat Bantuan Versi asal dari Minecraft. Akses kepada kemas kini ujian sekali -sekala yang dikenali sebagai gambar.
    Edisi Bedrock $ 6.99 – $ 39.99 Mojang Studios
    Xbox Game Studios
    4J Studios
    Makmal Skybox
    Windows, Chromeos, Android, iOS, iPados, Api, Xbox One/Series X | S, Nintendo Switch, PS4, PS VR, & PS5 Minecraft.Net, Microsoft (Windows & Xbox), Google, Apple, Amazon, Nintendo, dan kedai PlayStation Microsoft (Windows sahaja), Google, dan kedai PlayStation Papan kekunci & tetikus, gamepad, dan skrin sentuh Microsoft (untuk pencapaian dan pelayan), Nintendo (untuk permainan dalam talian), dan Sony (untuk permainan dalam talian) Percuma, dibuat pengguna, melalui pembelian dalam apl, atau melalui rangkaian Xbox Minecraft Sokongan Xbox Pusat Bantuan Multiplayer pelayan tempatan silang platform. Pengguna Windows, Chromeos, Android, iOS, iPados, & Xbox mempunyai akses kepada kemas kini ujian sekali -sekala yang dikenali sebagai betas/pratonton.
    Pendidikan Minecraft $ 5.04 – $ 12 setiap pengguna setahun Mojang Studios
    Xbox Game Studios
    4J Studios
    Windows, MacOS, Chromeos, Android, iOS, & iPados pendidikan.Minecraft.bersih dan Apple App Store pendidikan.Minecraft.Kedai Net, Microsoft, Google, dan Apple Papan kekunci & tetikus, gamepad, dan skrin sentuh Pendidikan Office 365 dan Microsoft 365 Percuma, dibuat pengguna Pendidikan Minecraft Hub Komuniti Direka untuk mengajar. Berdasarkan Edisi Bedrock.
    Edisi China Percuma Mojang Studios
    Xbox Game Studios
    Netease
    Windows, MacOS, Android, iOS, & iPados N/a mc.163.com, taptap, dan kedai epal Papan kekunci & tetikus, gamepad, dan skrin sentuh Netease Percuma, dibuat pengguna, atau melalui pembelian dalam apl GM.163.com Dipindahkan dari Java dan Bedrock Edisi.

    Penyesuaian permainan

    Tambah

    Tambah‌ [ Edisi Bedrock sahaja ] adalah langkah pertama ke arah membawa penyesuaian kepada semua edisi Minecraft dan disokong secara rasmi oleh Mojang Studios/Minecraft. Mereka kini membenarkan pemain untuk mengubah rupa dunia mereka, mengubah tingkah laku perusuh, dan menambah entiti, item dan blok, struktur, fungsi dan biomes.

    Pek tingkah laku

    Pek tingkah laku‌ [ Edisi Bedrock sahaja ] Tukar bagaimana perusuh vanila dan kabut berkelakuan. Mereka masih dalam pembangunan, dan tidak lama lagi akan dapat mengubahsuai bagaimana blok dan item berfungsi [ rujukan diperlukan ] .

    Pek sumber

    Permainan ini secara rasmi menyokong mengubah kebanyakan tekstur, bunyi, dan teksnya melalui pelbagai pek sumber. Pek sumber mesti mengandungi struktur fail dan folder tertentu yang diletakkan di .Folder Minecraft/ResourcePacks. Pek sumber yang dipasang, serta folder di mana pek sumber diletakkan, boleh diakses dalam menu Pilihan. Sejauh mana sumbernya berubah bergantung pada berapa banyak fail yang terkandung dalam pek sumber.

    Pek data

    Pek data ‌ [ Edisi Java sahaja ] Menyediakan cara bagi pemain untuk menyesuaikan diri dengan dunia vanila dengan cara yang sama dengan pek sumber. Tidak seperti pek sumber, yang mengubahsuai sumber permainan, pek data boleh digunakan untuk menimpa atau menambah kemajuan, fungsi, jadual rampasan, struktur, resipi dan tag baru tanpa sebarang pengubahsuaian kod.

    Kulit

    Kulit merujuk kepada tekstur yang diletakkan pada model pemain atau kumpulan. Kulit dibahagikan kepada kawasan yang bertindak sebagai kawasan permukaan watak (contohnya, kawasan kepala depan, kawasan kaki kiri, dan lain -lain.). Kulit hanya membolehkan warna pepejal; Ketelusan tidak dibenarkan pada fail kulit kecuali pada lapisan kedua, yang telus secara lalai; Bermain di luar talian, piksel boleh dibiarkan bebas menghasilkan “lubang” di kulit. Lapisan kedua boleh digunakan untuk memberikan cermin mata, topi, atau aksesori lain. Pemain juga boleh mengubah saiz lengan menjadi langsing atau normal. Varian langsing adalah 3 piksel lebar manakala varian biasa adalah 4 piksel lebar.

    Edisi Java

    dalam Edisi Java, tidak ada ciri khas di kulit. Versi ini hanya mempunyai ciri yang disenaraikan di bahagian pertama bahagian ini.

    Edisi Bedrock

    dalam Edisi Bedrock, Terdapat banyak lagi jenis penyesuaian kulit. Pemain boleh menambah rambut, mata, mulut, lengan, kaki dan banyak lagi 3D. Pemain juga boleh menukar saiz watak. Pemain juga boleh mendapatkan banyak aksesori yang berbeza untuk kulit. Walau bagaimanapun, pemain tidak dapat melakukan ini dengan kulit tersuai, hanya dengan kulit dalam permainan. Pemain juga boleh membeli aksesori dan kulit. Mempunyai kulit yang lebih kecil daripada biasa atau lebih besar tidak menjejaskan saiz hitbox, tetapi masih dapat memberikan kelebihan dalam pelayan multiplayer kerana lebih sukar untuk melihatnya. Sebilangan kulit juga tidak menunjukkan perisai atau barang tangan mereka.

    Capes

    Capes adalah item kesombongan yang tidak biasa yang boleh dilengkapi di belakang pemain. dalam Edisi Bedrock, Pemain bermula dengan tanjung yang tidak dilengkapi secara lalai dan beberapa kulit datang dengan capes.

    Capes juga berkedut ketika pemain berjalan. Apabila pemain melengkapkan Elytra, tekstur elytra berubah ke tanjung yang dilengkapi.

    Mod tidak rasmi

    Kandungan bahagian ini tidak disokong oleh Mojang Studios atau wiki Minecraft.

    Minecraft boleh diubah suai dengan menggantikan atau menambah fail kelas Java ke minecraft.balang dalam Edisi Java. Kaedah ini membuat pengubahsuaian tersuai tidak disokong oleh Mojang kerana ia dapat memecahkan permainan jika mod itu sudah lapuk, cacat, atau bertentangan dengan mod lain. Beberapa pengubahsuaian sedemikian mengagumkan Notch atau Jeb cukup bahawa mereka telah ditambah kepada permainan dan penulis dikreditkan di bawah pengaturcaraan tambahan. Beberapa contoh mod yang dilaksanakan ke dalam permainan utama termasuk mod dan kuda omboh Hippoplatimus dari Dr Dr. Mod makhluk mo Zhark ditambah dalam beta 1.7 dan 1.6.1 masing -masing.

    Program pihak ketiga

    Kandungan bahagian ini tidak disokong oleh Mojang Studios atau wiki Minecraft.

    Terdapat banyak program yang direka untuk Minecraft. Ini termasuk editor dan penonton peta 3D, pengubah permainan, pelbagai program maklumat (seperti resipi kerajinan) dan pembungkus pelayan, dan program khusus lain. Seperti mod, ini juga tidak disokong oleh Mojang.

    Penerimaan

    Peringkat Metacritic Minecraft Sebagai salah satu permainan video terbaik 2010, [18] dan permainan Canon Video berada Minecraft Sebagai salah satu permainan terbaik sepanjang masa. [19]

    Anugerah

    Sejak dilepaskan Minecraft telah memenangi pelbagai anugerah termasuk:

    • PC Gamer’s “Game of the Year” [20]
    • Hadiah Utama Permainan Bebas dan “Anugerah Penonton” [21]
    • Permainan yang bagus “Permainan Terbaik Muat turun 2010” [22]
    • Senapang patah kertas batu “Game of the Year” [23]
    • Indie DB’s “Indie of the Year”, “indie singleplayer yang paling inovatif dan terbaik” [24]
    • Permainan “permainan debut terbaik” pemaju permainan, “permainan terbaik yang boleh dimuat turun” dan “anugerah permainan paling inovatif” [25]

    Rujukan dalam Budaya Popular

    Banyak rujukan telah dibuat dalam budaya sebagai tindak balas terhadap populariti Minecraft, Ini termasuk banyak meme dan juga rujukan dalam permainan video, rancangan TV, dan filem ini.

    Permainan video

    • Dalam Boy daging super, Steve?[26] adalah watak yang tidak dapat dikunci. Dia dikenali sebagai Encik. Minecraft dalam permainan ini.
    • Dalam Wira Battlefield, Pemain Boleh Mendapatkan T-Shirt Minecraft Diraja atau T-Shirt Minecraft Kebangsaan dari 29 hingga 31 Julai 2011,. [27]
    • Dalam Pasukan Fortress 2, Terdapat topi yang dipanggil Notch Top yang menyerupai avatar Notch dalam bentuk padu. [28] Notch adalah satu -satunya orang yang mempunyai topi ini.
    • Dalam The Elder Scrolls V: Skyrim dan Pengikatan Ishak, Item yang dipanggil “Pickaxe Bertetik” boleh didapati dan digunakan, merujuk Notch Pencipta Permainan dan Pickaxes yang mempunyai ciri -ciri yang menonjol Minecraft. [29] [30]
    • Dalam Pengikatan Ishak: Afterbirth, ada barang lain yang disebut “saya crafter” berdasarkan TNT. Item “TNT” di Soul Knight juga berdasarkan Minecraft TNT. [31]
    • Dalam Choplifter HD, Terdapat pulau tersembunyi dengan Steve dan ayam dalam misi “Operasi Charlie Takedown”. [32] Apabila dia diselamatkan, pemain membuka kunci pencapaian dalam permainan. Harus diingat bahawa Steve dipanggil “blockhead” dalam permainan ini.
    • Dalam permainan PlayStation 3, Pixeljunk Shooter 2, Terdapat selimut kecil di skrin tajuk yang tersembunyi di antara musuh lain yang berasal dari Penembak 2. [33]
    • Dalam Borderlands 2, terdapat bahagian tersembunyi permainan dengan blok dalam gaya Minecraft Batu dan blok bijih pecah. Terdapat juga creepers musuh di kawasan yang sama. Salah satu daripada Creepers juga boleh menjatuhkan dua Minecraft Senjata bertema, termasuk senapang sniper yang membakar projektil berbentuk seperti anak panah yang dipaparkan di Minecraft.[34]
    • Dalam Torchlight 2, ada kawasan yang disebut “lombong takik.”Di dalamnya adalah creepers, yang boleh dibunuh untuk rampasan. Terdapat juga pedang tersembunyi dalam permainan dengan grafik yang sama seperti pedang di Minecraft. [35]
    • Dalam patch 1.13 dari Awesomenauts, Salah satu kulit baru untuk watak itu ditambah dikenali sebagai Creeper Clunk. Ia dibuka dengan membunuh pemain menggunakan kulit clunk creeper. [36]
    • Kad kenderaan di Senja d.A.W.N. dipanggil “kraf saya”. Keterangan di bahagian bawah mengatakan “kraf lombong itu benar-benar terkemuka”. [37] Gambar X Notch tersembunyi di kad.
    • Salah satu jalan di Perumpamaan Stanley akhirnya membawa pemain ke Minecraft dunia. Dunia dikeluarkan di Ultra Deluxe, tetapi mempunyai foto di Zon Memori. [38]
    • Dalam Wabah Inc, Permainan multiplatform yang popular, ada peluang untuk mesej dalam berita untuk muncul dengan tajuk utama: “Top Notch Mine dibuka di Sweden” dan kapsyen “Penambang dan Pegawai Berhati -hati berharap untuk pembukaan lombong Diamond yang baru, dijangka menghidupkan semula ekonomi Sweden “. Ini adalah rujukan kepada nilai berlian, notch, ibu pejabat Mojang di Sweden, dan permainan itu sendiri. [39] Mesej lain termasuk “Creeper Ditangkap untuk Memusnahkan Harta Maya” dan “Microsoft menyelamatkan pelombong yang mengerikan, menunggang matahari terbenam”, yang merujuk pengambilalihan Microsoft.
    • Dalam Terraria, ada kostum yang boleh dipakai.
    • Dalam Cookie clicker, Nama pencapaian “tidak pernah digali” adalah rujukan yang terkenal Minecraft Petua.
    • Dalam Koleksi Henry Stickmin, Terdapat banyak rujukan untuk Minecraft sepanjang bab -bab.
     • Dalam prolog, memecahkan bank, jika pemain memilih pilihan “sekop”, Henry cuba masuk ke dalam bank dengan menggali di bawah dinding, tetapi memukul dan menyalakan gas utama; Mesej kegagalan adalah “Jangan sekali -kali menggali lurus ke bawah.”, yang terkenal Minecraft Petua.
     • Dalam Bab 2, mencuri berlian, jika pemain memilih pilihan “menyelinap” dan kemudian “pickaxe”, Henry mula melombong dinding muzium berlian itu, hanya untuk menjalar ke belakang dan meletupkannya dan meletupkannya dan meletupkannya dan meletup. Henry bertahan, bagaimanapun, dan letupan memberi pintu masuk yang diperlukan oleh Henry.
     • Dalam Bab 5, melengkapkan misi, terdapat banyak rujukan untuk Minecraft sepanjang laluan.
      • Jika pemain dilancarkan dengan “penyiasat swasta yang disokong oleh kerajaan” dan “Allies Sabir” yang berakhir, dan kemudian memilih pilihan “Jetpack”, pemain boleh memilih pilihan “membina”, di mana Henry mula membina jambatan dari blok kotoran dari bangunan yang dia berdiri di roket toppat. Walau bagaimanapun, Henry kehabisan blok kotoran dan secara tidak sengaja berjalan keluar dari tepi, dan jatuh ke kematiannya, menjatuhkan tongkat, stik dan kasut kulit, dengan mesej gagal mengatakan “Anda mati!”, serupa dengan Minecraft Skrin Kematian.
      • Jika pemain melancarkan dengan “pencuri berdarah tulen” dan “dianggap mati” berakhir, dan kemudian memilih pilihan “berhenti”, maka tidak melakukan apa -apa, kemudian memilih pilihan “roda roda” dan “tukul (kiri), Henry cuba untuk kaca “saya” dengan cara yang sama Minecraft, Tetapi dia ditembak jatuh. Di samping itu, jika pemain memilih “tukul (kanan)” maka tidak melakukan apa -apa, roket Henry kehabisan bahan bakar dan jatuh ke tanah, dengan mesej gagal mengatakan “kembali ke pengirim”, mungkin berkaitan dengan Minecraft pencapaian.
      • Jika pemain dilancarkan dengan “penyiasat swasta yang disokong kerajaan” dan “tahanan hantu” berakhir, dan kemudian memilih pilihan “topi sihir” dan “transformasi percuma”, pemain boleh memilih pilihan “leafmöde”, dan blok berlian boleh menjadi dilihat berhampiran lukisan dan topi keledar berlian dapat dilihat di suatu tempat.

      Rancangan TV dan filem

      • Di Musim 17 South Park, episod ke -2 menggambarkan pengajaran kanak -kanak Minecraft kepada orang dewasa. [44]
      • Di dalam The Walking Si mati treler filem, The Minecraft Suara Zombie boleh didengar pada pukul 0:30. [45]
      • Dalam Musim 25 dari The Simpsons, episod ke -17 mempunyai gagak sofa yang dikenali sebagai Simcraft, lengkap dengan bartender Moe sebagai creeper meniup rumah. [46]
      • Dalam musim 3 episod 10 dari Rick dan Morty, watak tajuk menyebut atau dilihat bermain Minecraft Sepanjang bahagian episod. [47]
       • Dalam musim 4 episod 3, Rick kembali ke permainan dengan membuka komputer riba dan berkata “ok sekarang saya akan bermain lagi Minecraft“.