Minecraft Allay: Semua Mengenai Pembantu Baru | PC Gamer, Bagaimana untuk mendapatkan Allay di Minecraft sekarang (Mac 2022) | Beebom

Cara mendapatkan allay di minecraft sekarang

Tetapi jika anda ingin meredakan cara tradisional di Minecraft, seperti nota pemaju, kami dapat mencari kumpulan comel ini secara semulajadi di lokasi berikut – Woodland Mansions dan Outposts Pillager. Mari kita pergi ke masing -masing secara berasingan untuk mencuba Allay di Minecraft.

Minecraft Allay: Cara Mencari dan Berfriend

Anda mesti pergi sedikit perjalanan untuk mencari allay, tetapi mereka berguna untuk mempunyai sekitar.

Minecraft Allay - makhluk biru kecil dengan sayap, memegang kuki dan terbang melalui udara

Ingin membuat rakan baru di kumpulan allay minecraft? Pembantu terbang kecil yang comel ini, muzik cinta dan mengumpul barang lebih daripada apa -apa, dan mereka juga dapat membantu mengautomasikan projek untuk anda setelah anda belajar menggunakan bantuan mereka.

Allay minecraft muncul di dalam 1.19 Kemas kini di sebelah paya pokok bakau dan kumpulan katak baru yang comel yang tinggal di dalamnya. Walaupun kemas kini liar membolehkan anda meneroka gelap gelap dan berjudul melewati kumpulan warden, Allay tidak bersembunyi di sana. Walaupun anda tidak perlu membahayakan gelap yang mendalam untuk berkawan dengan allay, anda masih harus tahu bahawa mencari seseorang bukan semua mawar. Oleh itu, mari kita lihat bagaimana minecraft allay berfungsi, apa yang mereka lakukan, dan apa sebenarnya mereka berguna.

Inilah butiran cepat mengenai Allay:

 • Bolehkah anda menjinakkan Allay? Lebih kurang! Ia akan mengikuti anda jika anda telah memberikan item.
 • Bolehkah anda membiak Allay? Juga jenis; mereka boleh diduplikasi dengan amethyst.
 • Adakah Allay bermusuhan? Tidak, dan mereka boleh rosak oleh musuh tetapi bukan pemiliknya.
 • Berapa banyak yang dipegang allay? Allay mempunyai satu slot inventori, jadi sehingga timbunan barang.
 • Apa yang diturunkan Allay? Apa sahaja yang dipegangnya di tangannya.
 • Sejauh mana allay akan mencari barang? Jejari 32 blok di sekitar pemain.

Di mana untuk mencari dan bagaimana menjinakkan allay di minecraft

Allay sebenarnya tidak mempunyai habitat semulajadi mereka sendiri. Anda akan mendapati mereka tawanan di pos -pos Pillager dan rumah -rumah hutan, yang bermaksud anda perlu memulakan misi menyelamat untuk berkawan dengan satu. Di pos pos misalnya, mereka disimpan di dalam sangkar kayu dan pagar dan anda perlu memecahkannya. Berikan barang untuk berteman dan ikuti anda pulang.

Cara membiak allay di minecraft

Anda tidak boleh membiak allay dengan memberi makan dua dari mereka seperti orang perusuh lain. Sehingga versi 1.19.1 Anda boleh menduplikasi mereka, yang berfungsi dengan baik. Allays sangat suka muzik, jadi ketika mereka dekat bermain jukebox mereka akan mula menari. Sekiranya anda memberikan shard amethyst ke allay menari, ia akan menduplikasi ke dalam allay kedua.

Masuk akal bahawa allays tidak akan menghasilkan semula seperti perusuh haiwan tetapi wow, muzik benar -benar sihir.

Apa yang dilakukan Allay dalam Minecraft?

Allay adalah kumpulan penolong yang suka mengumpulkan barang. Anda boleh menyerahkan item Allay dan ia akan terbang di sekitar mengambil dan mengumpul mana -mana item yang sama yang ia dapati berbaring di tanah. Ia tidak akan melambangkan blok sendiri. Jadi ia tidak dapat lari untuk mengumpul bijih untuk anda. Apa yang akan dilakukan ialah mengambil entiti item yang ditemui dan membawanya kembali kepada anda. Jejari koleksi yang Allay akan carian hanya 34 blok, Bukan kawasan yang sangat besar, jadi mereka mungkin lebih baik digunakan sebagai pembantu mineshaft atau kawasan terkurung yang lain.

Anda boleh mengambil item kembali dari allay dengan mengklik kanan di atasnya dengan tangan kosong dan memberikan sesuatu yang baru juga dengan mengklik kanan dengan item baru di tangan anda. Allay hanya mempunyai satu slot inventori, jadi ia dapat memegang satu pedang (tetapi tidak menggunakannya!misalnya, atau 64 blok batu permata, atau 16 telur.

Allay juga suka muzik, dan anda juga boleh menggunakannya untuk kelebihan anda. Sekiranya anda meletakkan blok nota di atas tanah dan memainkannya, Allay sebaliknya akan membawa dan mendepositkan tumpukan item yang dijumpai di sana.

“Kami membayangkan bahawa pemain mungkin boleh menggunakan ini untuk menjadikan Allay membantu anda dengan menyusun item atau membersihkan kawasan,” jelas Mojang semasa Minecraft Live pada tahun 2021.

Buletin PC Gamer

Daftar untuk mendapatkan kandungan terbaik minggu ini, dan tawaran permainan hebat, seperti yang dipilih oleh editor.

Dengan mengemukakan maklumat anda, anda bersetuju dengan Terma & Syarat dan Dasar Privasi dan berumur 16 tahun ke atas.

Cara mendapatkan allay di minecraft sekarang

Cara mendapatkan allay di minecraft sekarang

Pemaju Minecraft akhirnya berada di landasan yang betul! Selepas bertahun -tahun undi kumpulan yang mendalam, kumpulan baru telah tiba di Minecraft yang comel, unik, dan membawa mekanik permainan baru. Ya, kita bercakap mengenai pemenang undi kumpulan penggemar yang sangat dijangka, Allay. Ia kini secara rasmi merupakan sebahagian daripada permainan, dan walaupun dengan beberapa pepijat, lebih bersedia untuk mengikuti anda dalam pengembaraan anda. Yang perlu anda lakukan ialah mengikuti tutorial kami untuk mendapatkan Allay sebelum pelepasan rasmi Minecraft 1.19 Kemas kini. Tetapi jika anda lebih berminat dengan sisi gelap permainan, anda boleh cuba bertemu dengan Warden di Minecraft. Walaupun, lebih baik jika anda mengambil ramuan penglihatan malam untuk bertahan dalam kegelapan harfiah. Dengan itu berkata, jangan buang masa lagi dan belajar bagaimana untuk bertemu Allay di Minecraft sekarang.

Dapatkan Allay di Minecraft Sebelum Siaran Rasmi (Mac 2022)

Buat masa ini, Minecraft baru 1.19 Mob Allay hanya terdapat dalam edisi Bedrock. Oleh itu, pengguna Java perlu menunggu beberapa minggu sebelum mereka dapat berinteraksi dengan kumpulan comel ini. Dalam panduan ini, kami merangkumi butiran kecil di sekitar Allay sebelum melompat ke proses mesyuarat. Gunakan jadual di bawah untuk melangkau ke bahagian yang anda inginkan.

Keperluan untuk menguji kumpulan allay dalam minecraft

 • Bedrock Minecraft Rasmi (kiraan pas permainan Xbox)
 • Akaun Microsoft yang disambungkan ke Minecraft
 • Pratonton Minecraft Beta atau Minecraft
 • Platform yang serasi dengan kemas kini eksperimen:Xbox, Windows 10/11, Android atau iOS/iPados

Cara Mendapatkan Minecraft Bedrock Beta

Allay adalah sebahagian daripada Minecraft Beta dan Pratonton Versi 1.18.30.22/23 dan kemudian. Oleh itu, anda perlu mendaftar dalam program beta Bedrock untuk mendapatkan kemas kini terkini yang membawa Allay ke permainan. Untuk kemudahan anda, kami sudah mempunyai panduan khusus yang menerangkan cara menyertai Minecraft 1.19 beta. Beta hanya tersedia pada Xbox, Windows 10/11, dan Peranti Android (melalui Google Play). Ia juga merupakan sebahagian daripada pas permainan xbox.

Masuk ke dalam ujian beta boleh mengambil masa sehingga 24 jam, termasuk masa pendaftaran. Tetapi sebelum anda mula menguji beta membina, pastikan untuk membuat sandaran dunia anda yang ada. Pengguna Android Minecraft dapat menyegerakkan dunia mereka dengan peranti lain untuk mengelakkan kesilapan.

Cara menyertai Minecraft Pratonton

Sekiranya versi beta nampaknya terlalu berisiko untuk anda, Minecraft juga mempunyai laluan alternatif untuk mendapatkan allay dalam permainan dengan segera. Anda boleh mendaftar untuk aplikasi Pratonton Minecraft, versi Minecraft yang hanya menerima kemas kini beta. Ia tidak menjejaskan dunia anda yang ada dengan cara apa pun. Buat masa ini, pemain di Xbox, Windows 10/11, dan peranti iOS boleh menyertai Minecraft Preview menggunakan panduan yang dipautkan kami.

Buat Dunia Eksperimen Baru

Sekarang bahawa anda mempunyai versi beta atau pratonton Minecraft yang betul, yang anda perlukan adalah dunia yang boleh menjadi tuan rumah Allay dalam permainan kotak pasir ini. Inilah cara membuat dunia eksperimen baru.

1. Untuk memulakan, buka App Preview atau Beta Minecraft anda. Kemudian, ketik butang “Play Beta” tepat di bawah tajuk.

Skrin Laman Utama Minecraft Beta

2. Di halaman seterusnya, pilih Pilihan “Buat Baru” di bawah tab “Dunia”.

Buat Dunia Baru di MC Beta

3. Kemudian, dalam tetapan permainan di Dunia Baru, tatal ke bawah sehingga anda mencari “Kemas kini liar“Togol di bawah bahagian” Eksperimen “. Dayakan togol untuk mengaktifkan Minecraft 1 yang akan datang.19 ciri kemas kini. Minecraft mungkin memberi amaran kepada anda tentang sifat eksperimen ciri ini. Ketik pada “Aktifkan Eksperimen” untuk meneruskan.

Eksperimen Kemas Kini Wild

4. Akhirnya, anda sudah bersedia untuk mencari Allay di dunia yang baru dicipta. Tetapi sebelum itu, gunakan “/Gamemode kreatif” Perintah di kotak sembang untuk menjadikan dunia anda lebih mudah diterokai.

Gamemode Kreatif di Bedrock Minecraft

Cara Mencari Allay Dalam Minecraft Beta/ Pratonton

Menjaga perkara mudah, anda boleh Gunakan telur bertelur untuk membawa allay ke kehidupan dalam mod kreatif minecraft. Ia terdapat dalam inventori kreatif anda. Anda mesti memindahkannya ke inventori anda, melengkapkannya, dan Gunakan kunci sekunder anda (klik kanan) di mana -mana lokasi untuk mendapatkan allay dalam minecraft. Anda boleh menyemak GIF ini untuk memahami bagaimana proses ini berfungsi:

Tetapi jika anda ingin meredakan cara tradisional di Minecraft, seperti nota pemaju, kami dapat mencari kumpulan comel ini secara semulajadi di lokasi berikut – Woodland Mansions dan Outposts Pillager. Mari kita pergi ke masing -masing secara berasingan untuk mencuba Allay di Minecraft.

Outposts Pillager

Poskos Pillager adalah struktur seperti menara yang biasanya terletak di bioma gunung dan padang pasir dunia minecraft. Mereka dihuni oleh Pillagers Mob bermusuhan, yang merupakan musuh penduduk Minecraft. Tetapi tumpuan kami bukan di pos utama. Sebaliknya, kita perlu mencari sangkar yang bertelur di sekitar.

Allay di pos posting

Satu pos tunggal boleh mempunyai maksimum empat sangkar. Tetapi tidak ada kiraan minimum untuk sangkar ini. Sebaik sahaja anda menjumpai satu, terdapat peluang 50-50 bahawa sangkar sama ada memikat golem besi atau Tiga Allays. Apa sahaja yang berlaku, anda mesti memecahkan sangkar kayu untuk membebaskan allay. Apabila anda melakukannya, Allay perlahan -lahan akan terbang di alam liar kecuali ada barang yang dijatuhkan berhampiran.

Woodland Mansions

Seperti Pos, Mansions juga menjadi rumah kepada pelbagai orang yang bermusuhan. Mansions biasanya bertelur di bioma hutan dengan pokok -pokok yang ditempatkan rapat dan cahaya matahari yang terhad mencapai permukaan hutan. Mereka jauh lebih berbahaya daripada pos, tetapi ganjaran juga lebih penting.

Allay in Woodland Mansions

The Woodland Mansion dibahagikan kepada beberapa bilik yang tersebar di pelbagai tingkat. Di salah satu bilik ini, biasanya di lantai terendah, anda akan menemui allay kumpulan baru. Mereka bertelur bilik yang luas yang mempunyai empat sangkar kecil. Setiap sangkar mempunyai tiga allays. Anda boleh menggunakan tuil di luar sangkar untuk membuka pintu dan membebaskannya.

Temui Allay Mob di Minecraft hari ini

Sama ada anda mengundi kumpulan comel ini dalam undi penggemar atau baru -baru ini menemuinya, Allay ada di sini untuk bertemu dengan anda di Minecraft Beta menjelang pelepasan rasminya. Ia tidak mendiskriminasi antara pemain, dan seperti namanya, ia berfungsi sebagai kawan baik dalam pengembaraan anda di salah satu Minecraft 1 terbaik ini.18 biji. Anda juga boleh menjadi tuan rumah pelayan Minecraft untuk menjemput rakan anda dan memegang perlumbaan Allay. Tetapi jika anda merancang untuk meneroka minecraft baru 1.19 ciri sendiri, jangan lupa untuk memenuhi katak juga. Mereka tidak begitu comel seperti Allay tetapi dapat menghiburkan anda sebentar.

Tidak boleh lupa, kita tahu bahawa Allay bukan pilihan pertama semua orang. Jadi, jika anda mengundi golem tembaga seperti rakan -rakan saya, cubalah mod Minecraft terbaik untuk membawanya ke kehidupan. Semasa anda berada di sana, jangan lupa untuk mencuba beberapa kulit Minecraft yang paling keren untuk berpakaian seperti Golem. Dengan itu, sudah tiba masanya untuk anda membuat rakan baru dan bertemu Allay di Minecraft Beta World. Beritahu kami apa yang anda suka mengenai kumpulan comel ini di bahagian komen!

Artikel yang disyorkan

Pembiakan panda di Minecraft

Cara membiak panda dalam minecraft

Montrance-of-the-Ocean-Monument

Cara Mencari dan Menyerang Monumen Lautan di Minecraft

Kolam memancing kecil di minecraft

Panduan Memancing Minecraft: Semua yang Anda Perlu Tahu

Blok tanpa pek tekstur di sebelah kiri dan dengan pek tekstur di sebelah kanan

14 Minecraft terbaik 1.20 pek tekstur

Hati Barang Laut di Minecraft

Cara mendapatkan dan menggunakan jantung laut di minecraft

cara membuat obsidian dalam minecraft

Cara Membuat Obsidian Dalam Minecraft (Panduan 2023)

3 Komen

Jadi … saya bermain di Nintendo Switch dan saya dapati katak tetapi saya belum mencari Allay. Saya juga menjumpai biome gelap yang mendalam. Jadi beberapa versi Nintendo Switch mempunyai kemas kini itu walaupun belum keluar.

Emeraldomega mengatakan:

Saya melakukan carian, dan tidak mendapat telur bertelur, saya juga pergi ke rumah hutan, dan juga tidak ada allays! Saya bermain dengan versi beta yang dipotong, dan bermain di batuan dasar! (Saya bermain di Nintendo Switch!)

Udayveer Singh mengatakan:

Hei, Emeraldomega, malangnya, 1.19 beta hanya boleh didapati di Xbox, Windows 10/11, dan Android. Oleh itu, melainkan jika anda mempunyai peranti lain yang menyokong pratonton Minecraft Beta atau Minecraft, anda perlu menunggu sehingga pelepasan rasmi untuk memenuhi Allay.

Minecraft Wiki

Ikuti wiki minecraft pada perselisihan atau halaman media sosial kami!

Tidak mempunyai akaun?

Minecraft Wiki

Allay

Artikel ini mengenai kumpulan pasif minecraft yang mengumpul barang. Untuk kumpulan bermusuhan yang dipanggil oleh penyokong, lihat VEX. Untuk Mob di Minecraft Dungeons yang mengilhami Allay, lihat MCD: WISP. Untuk Mob di Minecraft Legends, lihat MCL: Allay.

Allay

Kesihatan

20 × 10

Tingkah laku

Bertelur

Barang yang boleh digunakan

Perincian

Saiz

Ketinggian: 0.6 blok
Lebar: 0.6 blok

The Allay (https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: AllayPronunciation.mp3 /əˈleɪ / uh-ʟᴀʟᴀ ) adalah kumpulan pasif terbang yang mengumpul dan menyampaikan barang untuk mana -mana pemain yang memberikan sesuatu atau blok nota yang didengar baru -baru ini bermain.

Kandungan

Pemijahan []

Dua Allays Pillager Outpost

Allays boleh didapati di sekitar kawasan Pillager, terkurung di dalam sangkar oak gelap. Satu hingga tiga allays boleh bertelur di setiap sangkar. Mereka bertelur di sini dengan peluang 50%.

Dua allays

Allays juga boleh menelan sel -sel penjara di dalam rumah -rumah Woodland. Satu hingga tiga allays boleh bertelur di setiap sel. Mereka bertelur di sini dengan peluang 50%.

Tingkah laku []

Tekstur bercahaya Allay membolehkannya dilihat dengan jelas dalam kegelapan, walaupun ia tidak menerangi persekitarannya.

Allay kecil, damai dan lalat tanpa tujuan sehingga pemain memberikan item dengan kunci penggunaannya. Allay mula mengikuti pemain dan mencari versi yang diturunkan dari item yang sama untuk menyerahkannya kepada pemainnya. Allay kembali untuk mengembara jika mana -mana pemain mengambil barangnya kembali dengan menggunakan tangan kosong di atasnya.

Allay mengunci pemain yang terakhir memberikan item. Allay ini mengikuti pemain dari kawasan padu 64-blok dan mencari barang-barang sehingga ke kawasan padu 32-blok dari pemain. Setelah menyampaikan item, Allay mempunyai kelewatan tiga saat sehingga dapat mencari barang lagi. Allay mempunyai satu slot inventori untuk memegang tumpukan item (biasanya 64 item) sebagai tambahan kepada item yang diperolehnya dari pemain. Walaupun Allay tidak membezakan pesona, nama item khas atau item dalam kotak shulker ketika ia bertujuan, ia masih membawa barang -barang tersebut dalam perjalanan berasingan.

Allays tidak mengambil apa -apa item jika peraturan permainan /gamerule Mobrefing ditetapkan untuk palsu, tetapi pemain masih boleh memberikan item allay dengan kekunci penggunaan.

Sekiranya Allay mendengar blok nota bermain dalam 16 blok lokasinya semasa menyampaikan item, ia sebaliknya akan menyampaikan barang -barangnya ke blok nota dan kemudian menghabiskan 30 saat di sekitar blok nota tertentu, mencari item di sekelilingnya dan mengembalikannya kepadanya dan bukannya pemainnya. Allay kembali untuk menyasarkan pemainnya selepas 30 saat. Zarah getaran berasal dari blok nota dan mencapai allay untuk menunjukkan allay telah dikunci ke blok nota. Kerana allay dan blok nota berinteraksi melalui zarah getaran, meletakkan bulu di antara blok nota dan allay dapat menghalang interaksi bunyi ini.

Allay boleh mengambil barang dalam jejari kira -kira 1.3 blok dari dirinya sendiri dan jatuhkan item sehingga 3 blok dari pemain atau blok nota.

Allay melakukan animasi tarian ketika ada jukebox berdekatan bermain. Sekiranya jukebox berhenti bermain atau jika allay terlalu jauh dari jukebox, ia berhenti menari. Sekiranya Allay diberi shard amethyst semasa menari, ia memainkan bunyi amethyst kecil, membuat animasi jantung dan pendua ke allay yang lain. Selepas pertindihan itu, kedua -dua allays mempunyai cooldown lima minit sebelum dapat menduplikasi lagi.

Allay tidak dapat memasuki air, walaupun ia cuba mengumpulkan barang -barang yang berada di bawah air.

Allays tidak dapat dirugikan oleh pemiliknya yang berinteraksi. Sekiranya mereka dirugikan oleh sumber lain, mereka terbang selama beberapa saat. Apabila dibunuh, allays menjatuhkan barang yang mereka pegang. Sekiranya allay mati sambil memegang totem yang tidak beruntung, ia kembali ke kesihatan penuh dan totem dimusnahkan, seperti mana -mana orang yang memegang totem yang tidak berdosa. Allays secara semula jadi tumbuh semula 2 saat jika rosak.

Dalam Edisi Java, Menggunakan tag nama atau nama bernama melaksanakan fungsi normal item, bukannya memberikannya kepada Allay.

Teleportasi []

Ciri ini eksklusif untuk Edisi Bedrock.

Allays pada akhirnya

Apabila pemain teleport melalui portal yang lebih baik, teleport allay pemain juga, walaupun ia tidak memasuki portal.

Apabila pemain teleport melalui portal akhir, allay teleports hingga akhir hanya jika pemain memberikan allay item sebelum teleporting dan mesti berada di dekat pemain ketika mereka teleport.

Allays memegang item ikuti pemain melalui portal jika mereka adalah 21 blok secara mendatar ke pemain atau jika mereka berada dalam 22 blok secara menegak dari kaki pemain. Allays tidak bergerak melalui portal tanpa mengira seberapa dekat mereka jika mereka ditambat ke pagar dengan memimpin.

Bunyi []

Edisi Java: Allays Gunakan kategori bunyi makhluk yang mesra untuk peristiwa bunyi yang bergantung kepada entiti.

Bunyi Sarikata Sumber Penerangan Lokasi sumber Kunci Terjemahan Kelantangan Padang Pelemahan
jarak
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_with_item1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_with_item2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_with_item3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_with_item4.Ogg Allay mencari Makhluk yang mesra Secara rawak sambil memegang item entiti .Allay .ambient_with_item Sarikata .entiti .Allay .ambient_with_item 0.12 1.0-1.5 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_without_item1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_without_item2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_without_item3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_without_item4.Ogg Allay erimns Makhluk yang mesra Secara rawak sementara tidak memegang item entiti .Allay .ambient_without_item Sarikata .entiti .Allay .ambient_without_item 0.1 0.8-1.2 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_death1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_death2.Ogg Allay mati Makhluk yang mesra Apabila Allay mati entiti .Allay .kematian Sarikata .entiti .Allay .kematian 0.24 0.8-1.2 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_hurt1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_hurt2.Ogg Allay menyakitkan Makhluk yang mesra Apabila allay rosak entiti .Allay .sakit Sarikata .entiti .Allay .sakit 0.32 1.2-1.8 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_given1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_given2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_given3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_given4.Ogg Allay Chortles Makhluk yang mesra Apabila Allay diberikan item dari pemain entiti .Allay .item_gien Sarikata .entiti .Allay .item_gien 0.2 1.0 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_taken1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_taken2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_taken3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_taken4.Ogg Allay Allays Makhluk yang mesra Apabila item Allay dikeluarkan oleh pemain entiti .Allay .item_taken Sarikata .entiti .Allay .item_taken 0.2 1.25 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_thrown1.Ogg Allay melemparkan Makhluk yang mesra Apabila Allay melemparkan item entiti .Allay .Item_Thrown Sarikata .entiti .Allay .Item_Thrown 0.25 berbeza [Bunyi 1] 16
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: amethyst_shimmer.Ogg Amethyst Chimes Makhluk yang mesra Apabila allay duplikat blok .Amethyst_block .Chime Sarikata .blok .Amethyst_block .Chime 0.4 1.0 16
 1. ↑ boleh 0.5625, 0.625, 0.75, 0.375, 1.0, 1.0, 1.125, 1.25, 1.5, 1.875, 2.0, atau 2.25
Bunyi Sumber Penerangan Lokasi sumber Kelantangan Padang
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_with_item1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_with_item2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_with_item3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_with_item4.Ogg Makhluk yang mesra Secara rawak sambil memegang item Mob .Allay .idle_holding 0.25 1.25
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_without_item1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_without_item2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_without_item3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_idle_without_item4.Ogg Makhluk yang mesra Secara rawak sementara tidak memegang item Mob .Allay .terbiar 0.12 1.0
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_death1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_death2.Ogg Makhluk yang mesra Apabila Allay mati Mob .Allay .kematian 0.5 1.0
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_hurt1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_hurt2.Ogg Makhluk yang mesra Apabila allay rosak Mob .Allay .sakit 0.5 1.0
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_given1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_given2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_given3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_given4.Ogg Makhluk yang mesra Apabila Allay diberikan item dari pemain Mob .Allay .item_gien 0.1 1.0
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_taken1.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_taken2.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_taken3.Ogg https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_taken4.Ogg Makhluk yang mesra Apabila item Allay dikeluarkan oleh pemain Mob .Allay .item_taken 0.1 1.25
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: allay_item_thrown1.Ogg Makhluk yang mesra Apabila Allay melemparkan item Mob .Allay .item_throw 0.3 berbeza [Bunyi 1]
https: // minecraft.fandom.com/wiki/fail: amethyst_shimmer.Ogg Blok Apabila allay duplikat Chime .Amethyst_block 1.0 0.5-1.7
 1. ↑ boleh 0.5, 0.5625, 0.625, 0.75, 0.9375, 1, 1.125, 1.25, 1.5, 1.875, 2, 2.25, 2.5, 3, 3.75, atau 4

Nilai Data []

ID [ ]

Nama Pengenalpastian Kunci Terjemahan
Allay Allay entiti.Minecraft.Allay
Nama Pengenalpastian ID angka Kunci Terjemahan
Allay Allay 134 entiti.Allay.nama

Data entiti []

Allays mempunyai data entiti yang berkaitan dengan mereka yang mengandungi pelbagai sifat.

 • Data entiti
  • Tags biasa bagi semua entiti
  • Tags biasa kepada semua perusuh
  • Canduplicate: 1 atau 0 (benar/palsu) – Benar jika Allay boleh menduplikasi. Ini ditetapkan kepada palsu apabila pendua allay, dan benar apabila duplikasiCooldown mencapai 0.
  • DuplikasiCooldown: Duplikasi Allay Cooldown In Ticks. Ini ditetapkan hingga 6000 kutu permainan (5 minit) apabila pendua allay.
  • Inventori: Senarai item Allay telah dijemput. Senarai ini boleh mengandungi paling banyak satu tag kompaun. Item yang diberikan oleh pemain ke Allay disimpan dalam tag Handitems [0], bukan di sini.
   • Teg biasa untuk semua item
   • Jarak: Integer nonnegative.
   • Acara: Pilihan.
    • Jarak: Integer nonnegative.
    • Game_Event: Lokasi sumber acara permainan.
    • POS: Tiga beregu yang mewakili koordinat X, Y, dan Z.
    • Projectile_owner: Pilihan. Uuid pemilik peluru. UUID 128-bit disimpan sebagai empat bilangan bulat 32-bit, yang diperintahkan dari kebanyakan ke yang paling tidak signifikan.
    • Sumber: Pilihan. Entiti sumber. UUID 128-bit disimpan sebagai empat bilangan bulat 32-bit, yang diperintahkan dari kebanyakan ke yang paling tidak signifikan.
    • Jenis: Lokasi sumber jenis sumber kedudukan.
    • Untuk blok jenis
     • Pos: x, y, dan z koordinat.
     • source_entity: entiti entiti. UUID 128-bit disimpan sebagai empat bilangan bulat 32-bit, yang diperintahkan dari kebanyakan ke yang paling tidak signifikan.
     • y_offset:

     Pencapaian []

     Ikon Pencapaian Penerangan dalam permainan Keperluan sebenar (jika berbeza) Gamerscore diperolehi Jenis Piala (PS4)
     PS4 Yang lain
     Lagu Hari Lahir Mempunyai allay drop cake di noteblock Jinak an Allay dengan memberikan kek sambil menjatuhkan barang kek dan bermain nota yang berdekatan. 10g Gangsa

     Kemajuan []

     Ikon Kemajuan Penerangan dalam permainan Ibu bapa Keperluan sebenar (jika berbeza) Lokasi sumber
     Anda mempunyai rakan dalam diri saya
     Selamat menyampaikan barang kepada anda Penternakan Beri item Allay dan kemudian kembali ke pemain dengan lebih banyak item itu.
     Ini adalah kemajuan tersembunyi, yang bermaksud bahawa ia dapat dilihat oleh pemain hanya setelah menyelesaikannya, tanpa mengira jika kemajuan anaknya, jika ada, telah selesai.
     HIJUAL/ALLAY_DELIVER_ITEM_TO_PLAYER
     Lagu Hari Lahir
     Mempunyai Allay Drop A Cake di Blok Nota Anda mempunyai rakan dalam diri saya Beri kek Allay dan kemudian gunakan blok nota untuk membuat allay menjatuhkan kek pada blok nota.
     Ini adalah kemajuan tersembunyi, yang bermaksud bahawa ia dapat dilihat oleh pemain hanya setelah menyelesaikannya, tanpa mengira jika kemajuan anaknya, jika ada, telah selesai.
     HIJUAL/ALLAY_DELIVER_CAKE_TO_NOTE_BLOCK

     Sejarah []

     12 Oktober 2021 Allay diumumkan sebagai sebahagian daripada undi Mob untuk Minecraft Live 2021.
     Penjelasan mengenai tingkah laku allay dibuat, mendedahkan bahawa mereka tidak benar -benar menduplikasi barang atau mengambil barang dari dada. [1] [2]
     16 Oktober 2021 Allay memenangi undi Mob di Minecraft Live 2021.
     Edisi Java
     1.19 22W13A Tambah allays.
     22W15A Allays kini mempunyai regenerasi semula jadi, pada kadar 2 sesaat.
     22W16A Meningkatkan kesihatan allays dari 10 hingga 20 × 10 .
     Allays sekarang menjatuhkan barang yang mereka simpan setelah mati.
     1.19.1 22W24A Allays kini menari berhampiran jukebox yang bermain muzik.
     Allays boleh diduplikasi dengan menggunakan shard amethyst pada allay menari.
     Duplikasi cooldown untuk allays kini 2 1 /2 minit.
     Pra-pelepasan 1 Duplikasi cooldown untuk allays telah meningkat hingga 5 minit.
     1.19.3 22W42A Tekstur Allay telah diubah. Bahagian bawah badan dan bahagian bawah sayap kini lutut.
     Edisi Bedrock
     1.18.10 beta 1.18.10.26 Allay dan Allay_Spawn_egg ID ditambahkan ke permainan dan dirujuk dalam dokumentasi Beta Beta Addons.
     1.18.30 beta 1.18.30.20 Ditambah Feature_Cage_With_allays dan dikemas kini komponen struktur 2x2_a1 ke pos -pos dan rumah hutan masing -masing. Mereka belum menjana.
     Kemas Kini Liar (Eksperimen) beta 1.18.30.22 Tambah allays. Pada masa ini, allays tidak membuat bunyi terbiar.
     Apabila mereka terkena, mereka membuat bunyi yang sama dengan pemain.
     beta 1.18.30.28 Allays kini kebal terhadap kerosakan dari pemiliknya.
     Allays tidak lagi mengambil variasi item, walaupun mereka mengambil item yang sama dengan data NBT yang berbeza.
     1.19.0 beta 1.19.0.20 Allays kini tersedia tanpa membolehkan permainan eksperimen.
     Allays boleh dihidupkan dengan plumbum dan nametagged dengan tag nama sambil memegang item.
     beta 1.19.0.24 Meningkatkan kesihatan allays dari 16 × 8 hingga 20 × 10 .
     Allays kini mempunyai penjanaan semula jadi, pada kadar 2 hp sesaat.
     1.19.10 beta 1.19.10.20 Julat pickup diubah dari 64 hingga 32 blok.
     beta 1.19.10.22 Tambah duplikasi allay, menjadikannya mungkin untuk menduplikasi allay dengan shard amethyst dan jukebox.
     beta 1.19.10.24 Allays kini mempunyai cooldown duplikasi 5 minit.

     Isu []

     Isu yang berkaitan dengan “Allay” dikekalkan pada pelacak pepijat. Melaporkan isu di sana.

     Trivia []

     • Allay pada asalnya dirancang untuk kemas kini yang lebih baik. [3]
     • Beberapa nama sebelumnya yang dipertimbangkan untuk Allay adalah Wisp dan juga pixie. [3]
     • Allays dicipta untuk menyelesaikan masalah bagaimana pemain akan membina struktur dan mengumpulkan sumber dalam Legenda Minecraft sambil memberi tumpuan kepada mempertahankan dunia. [4]
     • Sebab mengapa allay duplikasi menggunakan shards amethyst adalah kerana item itu boleh diperbaharui, mempunyai bunyi muzik yang sesuai dengan allay, dan ia menambah lebih banyak nilai kepada amethyst geodes. [5] [6]
     • Menurut artikel “Meet the Allay” mengenai Minecraft.bersih, sebab mengapa allays boleh dijinakkan oleh pemain adalah kerana mereka membentuk “sambungan ajaib” apabila pemain itu memberikan item. Ikatan ini adalah yang menghalang pemain daripada secara tidak sengaja merosakkan allay mereka. [7]
     • Pada asalnya, Mojang dianggap mempunyai allays secara semulajadi bertelur dalam bioma hutan. Walau bagaimanapun, sebab mereka pergi dengan pos -pos Pillager dan rumah -rumah hutan, kerana mereka mahu menyerlahkan aspek persahabatan. [8]
     • Walaupun mereka sedang terbang, Allays dapat memusnahkan telur penyu ketika berada di atasnya. [9]