League of Legends Top Lane Tier List | Lol patch 13.18 | EarlyGame, Juara Terbaik Top Lane di LOL: Senarai Kedudukan Berikat untuk Patch 13.18

Juara Top Lane Terbaik di League of Legends

. . Oleh kerana W, mengejek, tidak menangani sebarang kerosakan, maksimumnya selepas berputar di Slash.

Senarai League of Legends Top Lane: Ini adalah lorong teratas terbaik di lol patch 13.18

Juara mana yang menguasai lorong teratas di League of Legends pada Patch 13.? Tidak kira jika anda berada di Splitpushing, membawa atau merendam banyak kerosakan – kami mempunyai semua juara terbaik untuk anda dalam senarai peringkat teratas ini.

Gambar Header TierList Lane Top

Dengan Dunia 2023 di sekitar sudut, Riot akan membuat beberapa perubahan pada meta untuk menjaga perkara yang segar. Kali ini sekumpulan juara mewah menerima penggemar, tetapi adakah mereka cukup untuk mendorong mereka ke meta untuk kejohanan besar?

Mari kita pergi ke senarai peringkat teratas dan cari tahu siapa yang terbaik di League of Legends pada Patch 13.18!

Kami mempunyai lebih banyak senarai 5 peringkat teratas:

.

. Quinn

Lo L Quinn Heartseeker

Sekiranya anda ingin membuli lawan pendek anda maka anda hanya perlu memilih Quinn dengan segera. Pasti, dia tidak begitu popular, tetapi patch ini dia harus bangkit dalam keutamaan terima kasih kepada betapa kuatnya dia.

 • Dapatkan beberapa topi utama untuk juara kegemaran anda!

. Dia boleh berkeliaran ke lorong lain dan membuatnya kembali sendiri dalam masa yang singkat, tanpa kehilangan satu rayapan.

2. Tryndamere

Bulan darah tryndamere

Sepanjang Patch LOL 13.17 Dia adalah juara paling banyak dalam permainan. Sudah tentu, ini bermakna dia akan menerima beberapa nerfs, tetapi kami tidak fikir mereka sudah cukup untuk membuangnya sepenuhnya dari S-tier di Lol Patch 13.18.

Tryndamere masih mempunyai jajarannya yang gila dan dia masih mendapat yang sama yang tidak dapat dilihat. Pasti, kesihatannya setiap peringkat turun dan dia agak squishier awal, yang bermaksud dia tidak akan pecah seperti dahulu, tetapi anda masih boleh menyalahgunakannya dalam patch lol ini.

1. Malphite

Kulit malphite bintang gelap

Lorong teratas mahkota raja baru, dan dia berada di sini untuk tinggal! Malphite telah melihat kenaikan populariti, dan terdapat banyak sebab untuk menjemputnya. Sebagai tangki yang boleh dipercayai, perisai, dia sangat sesuai dengan mana-mana lorong atas iklan. Yang harus dia lakukan adalah untuk bertahan dalam fasa laningnya yang agak lemah – dan walaupun dia harus kehilangan kebanyakan pertandingan, dia masih boleh membuang pukulan yang tepat setelah dia mendakwa barang mitosnya!

Dalam Teamfights, Malphite’s R – Kekuatan yang tidak boleh dihalang adalah alat gangguan yang kuat dan akan memberi pasukan anda manfaat momentum. Memukul semua lima juara musuh dan anda akan menjadi bintang perjuangan!

Laner Lol Terbaik dalam Patch 13.

Lane atas 13 18 tierlist

Sekarang kita telah melihat S-tier lol patch 13.. Pilihan ini yang manakah utama anda?

Siapa lorong atas A-tier kami dalam patch 13.18?

A-tier masih dianggap sangat baik. . Mereka yang anda mahu pilih apabila S-tier diharamkan. .

Juara Top Lane Terbaik di League of Legends

.

Seni Splash Fiora di Liga Legends

Terdapat pelbagai lorong teratas yang menentang antara satu sama lain League of Legends. Ada yang bervariasi dalam kekuatan berdasarkan meta semasa, sementara yang lain berbeza bergantung pada pertandingan. Untuk lorong teratas, terdapat tiga archetypes of Champions yang berubah-ubah sebagai perubahan meta: hipercarries, juara gaya sokongan, dan pemecah-pushers.

. Sebaik sahaja mereka mendapat beberapa barang dan boleh bertengkar dengan lawan mereka, mereka hanya mengepam lorong, mengambil menara sehingga pasukan musuh menghantar pasukan untuk menghentikan mereka.

Laners atas gaya sokongan adalah tangki paling hebat dalam permainan. . Walau bagaimanapun, terdapat beberapa lorong atas gaya sokongan yang menarik yang jauh berbeza dengan orang lain.

. .

Senarai juara peringkat atas ini boleh berubah bergantung pada beberapa perkara. Kadang -kadang meta beralih tanpa alasan selain citarasa pemain, tetapi biasanya, ada beberapa jenis pelarasan keseimbangan di belakangnya. Sukar untuk bersaing dengan juara perasa-bulan, jadi marilah kita melakukannya untuk anda.

Liga Patch 13.18.

Darius

Kelebihan

 • Kuat di lorong
 • Potensi bola salji yang kuat
 • Tanky

 • Tiada Gap Closers atau Alat Escape
 • Sangat sukar untuk bermain dari belakang

Darius adalah salah satu juara paling diharamkan di lorong teratas, dan itu adalah alasan yang baik. .

Barang membina

Persediaan Darius Rune

. Ketika datang ke runes, anda harus bertujuan untuk meningkatkan kerosakan anda dengan memilih . . Selain itu, anda juga akan sembuh sedikit apabila disusun sepenuhnya, membolehkan anda bertahan lebih lama dalam pergaduhan.

Runes lain yang harus anda pilih cukup standard untuk pemendakan berasaskan iklan. Kemenangan . Legenda: Alacrity .

Menyelesaikan adalah satu -satunya pilihan yang masuk akal untuk pokok kedua, dengan berdiri sebagai runes terkuat. .

Build-wise, Darius belum menerima banyak perubahan pada itemisasi baru-baru ini. Stridebreaker Sebagai item pertama anda untuk kerosakan AOE tambahan dan perlahan. Ia sesuai untuk mengejar musuh dan meningkatkan kadar hit pada q anda. Plat Lelaki Mati untuk kelajuan pergerakan tambahan dan tangki dan Gage Sterak untuk kerosakan tambahan. Melengkapkan binaan dengan a Daya alam untuk meningkatkan rintangan sihir anda dan a Gargoyle Stoneplate Oleh itu, anda boleh tangki lebih lama semasa pertarungan lewat permainan.

Keutamaan keupayaan

. Anda harus pergi R> q> e> w. Q anda, Decimate, adalah alat utama untuk penjelasan gelombang, perdagangan, dan pertempuran. Sebaik sahaja anda memaksimumkannya, anda harus meletakkan mata di E, menangkap, untuk menurunkan cooldownnya dan mendapatkan penembusan perisai peratusan yang semakin meningkat.

Rancangan Permainan

Sebagai Darius, anda harus menang menentang kebanyakan juara di lorong teratas. Terdapat beberapa pengecualian: juara berkisar yang dapat melambatkan anda atau melumpuhkan anda dalam satu cara atau yang lain, seperti Teemo. Namun, Darius adalah juara yang sangat berbahaya untuk bermain, dan anda harus menggunakan potensi anda dengan berusaha memulakan bola salji seawal fasa laning.

. Pada masa itu permainan, hampir tidak ada musuh yang dapat dipadankan dengan kekuatan anda kecuali mereka diberi makan. . Anda tidak sepatutnya mempunyai banyak masalah melalui mana -mana.

Sangat penting bagi anda untuk cuba menamatkan permainan secepat mungkin. Sebaik sahaja permainan mencapai peringkat kemudiannya, di mana hampir setiap juara mempunyai binaan penuh, anda tidak akan menjadi ancaman seperti dalam 30 minit pertama kerana mudah untuk anda keluar.

Kelebihan

 • Salah satu pembuli lorong terbaik

 • Jatuh berat berbanding juara lain
 • Lemah jika di belakang
 • Memerlukan penguasaan yang kuat untuk menjadi berkesan

Renekton telah naik dan turun senarai peringkat dalam beberapa patch terakhir, tetapi pemain kini menyedari betapa kukuh dan konsisten memilih Renekton boleh berada di lorong teratas. Walaupun dia tidak mempunyai kadar kemenangan yang luar biasa, dia adalah pilihan buta yang sempurna dan hanya mengalami perlawanan yang sangat spesifik.

Dalam semua situasi lain, Renekton boleh menjadi lorong pembuli dan bola salji permainan. Selagi dia dapat memimpin awal, Renekton boleh mengambil alih dan memenangi pertandingan pertengahan permainan penting untuk terus memimpin pasukannya sendiri.

Barang membina

Persediaan Renekton Rune

, Rune Keystone terbaik untuk Renekton adalah Penakluk dari pokok ketepatan. Rune meningkatkan serangan Renekton semakin banyak serangannya sambil meningkatkan lagi kerosakan pada kebolehannya. Ia juga memberikan penyembuhan tambahan di Max Stacks, yang bersinergi dengan sempurna dengan kecenderungan Renekton untuk menyertai pertengkaran.

Selebihnya rune kecil adalah . .

Untuk pokok sekunder, pergi untuk menyelesaikan . . Angin kedua, sebaliknya, boleh digantikan dengan penyaduran tulang jika musuh kuat dalam perdagangan pendek sehingga anda dapat mengurangkan lebih banyak kerosakan.

Ketika datang ke membina Renekton, dua item terasnya adalah Goredrinker dan Spear of Shojin. Dengan perubahan baru -baru ini pada item dalam patch 13., Oleh kerana kebanyakan musuh tidak akan terlalu banyak perisai yang disusun.

Selepas kedua -dua item itu, pergi , bergantung kepada sama ada anda mahukan lebih banyak tangki atau output kerosakan. untuk bertahan lebih lama dalam permainan berpasukan lewat.

Keutamaan keupayaan

Semasa bermain Renekton, anda harus selalu pergi R> q> e> w. . Selepas itu, Max E, Slice and Dice, untuk memperkasakan mobiliti buaya dan mendapatkan peratusan penembusan perisai yang lebih tinggi.

Semasa fasa lorong, Renekton mesti bermain secara agresif dan membunuh untuk memulakan bola salji. . . Pada ketika itu, anda akan mendapat peluang yang baik untuk mendapatkan perdagangan yang baik.

. Jangan kumpulan melainkan perlu atau ada objektif neutral yang pasti untuk ditangkap. Kemudian dalam permainan, peranan anda bergantung pada keadaan permainan. . Jika tidak, bertindak sebagai pemanjat garis depan untuk pasukan dan menggunakan stun pada ancaman musuh, dan minta pasukan menindaklanjuti untuk menyelesaikannya.

Star Guardian Quinn Splash Art

Kelebihan

 • Pilihan meta yang diremehkan

Keburukan

 • Memerlukan Fundamental Laning yang Hebat
 • Tidak kenal pasti

Bercakap tentang pembuli lorong, ada satu pilihan pedas yang telah muncul lebih kerap dalam patch ini, dan ia tidak lain adalah Quinn. Juara Ranged dikenali sebagai pilihan kaunter lorong utama kerana dia boleh menyalahgunakan julat serangannya untuk mengganggu dan menafikan musuh dari pertanian pertanian. Walaupun dia masih pilihan niche, kadar kemenangannya telah melonjak: lebih daripada 53 peratus di zamrud elo dan ke atas, menurut u.Gg.

Barang membina

Persediaan Quinn Rune

Kerja kaki armada Sebagai Rune Keystone utamanya. Bukan sahaja ia membolehkannya untuk mendapatkan tambahan tambahan semasa fasa laning, tetapi yang paling penting, ia memberikan kelajuan pergerakan tambahan untuk layang -layang dari musuh atau mengejar mereka.

Untuk runes kecil, dia pergi Triumph, Legenda: Alacrity, dan ditebang. Ini kombinasi yang cukup standard: ditebang adalah satu-satunya pilihan bukan tradisional, tetapi ia adalah yang terbaik terhadap tangki lorong atas dan bruisers. .

Item-bijak, Quinn juga mempunyai jalan membina sendiri. Item teras pertamanya adalah Statikk Shiv, yang penting untuk cepat mendorong gelombang dan melihat untuk melakukan roams di seluruh peta. . Ghostblade Youmuu untuk kekecewaan dan bonus kelajuan pergerakan keluar-of-combat dan Hubungan Lord Dominik untuk penembusan perisai tambahan. Selesaikan binaan dengan Edge of Night dan Malaikat Guardian. .

R> w> q> e. Sebab mengapa pemain Quinn Max W pertama adalah untuk mendapatkan kelajuan serangan yang meningkat dan kelajuan pergerakan dari pasif, membolehkannya mendapatkan perdagangan yang berfaedah semasa permainan awal dan berpotensi menyelamatkannya dari bahaya jika dia terlibat.

Rancangan Permainan

Sebagai pembuli lorong, matlamat yang paling penting Quinn adalah untuk menyalahgunakan musuh atas lorong di seluruh fasa laning. .

Sekiranya anda tidak dapat menghukumnya, dapatkan keutamaan lorong dengan menghancurkan gelombang dan merayau di sekitar peta: Ultimate anda akan membolehkan anda bergerak cepat ke lorong lain. Cara terbaik untuk membuat ganks yang mengejutkan adalah untuk melaksanakannya selepas anda kembali ke pangkalan, kerana kebanyakan musuh tidak akan dapat meramalkannya.

Kemudian dalam permainan, matlamat anda adalah untuk berpecah dan membuat picks sebelum objektif bertelur. Gunakan Ultimate Anda untuk segera menolak pelbagai lorong dan memaksa musuh -musuh untuk datang dan memadankan anda: Pasukan anda akan sentiasa mendapat kelebihan nombor sebelum permulaan pertarungan. Sertailah mereka dalam perjuangan jika anda berada di hadapan. .

Illaoi

Gambar melalui Riot Games

Kelebihan

 • Salah satu tangki lorong teratas terbaik
 • Potensi keluar yang luar biasa
 • Push berpecah kuat

 • Tidak mempunyai banyak mobiliti
 • Memerlukan barang yang akan datang dalam talian

. Salah satu daripada juara ini ialah Illaoi, yang mengekalkan kadar kemenangan positif di semua elos dengan kadar pilihan yang tinggi (menurut u.. Bukan sahaja dia berskala dengan baik, tetapi dia menawarkan kerosakan seperti Bruiser semasa menjadi juara yang sangat tangki.

Barang membina

Persediaan illaoi rune untuk lorong teratas

. The Keystone Rune sentiasa akan memahami yang tidak dapat dibatalkan kerana ia membolehkannya untuk menyusun kesihatan maksimum tanpa batas dan menyediakan tambahan tambahan semasa perdagangan pendek dan panjang.

Merobohkan, penyaduran tulang, dan terlalu banyak adalah runes pelengkap dari pokok penyelesaian. Khususnya, merobohkan adalah rune penting untuk membantu potensi push berpecah Illoai, dan ini cara yang baik untuk mendapatkan emas plat turret semasa fasa laning. . Yang terakhir adalah rune penting kerana ia bersinergi dengan Illaoi’s Ultimate, memberikan lebih banyak kerosakannya, yang menukarkan lebih banyak penyembuhan.

Bangun-bijak, binaan illaoi terkuat mempunyai Iceborn Gauntlet sebagai item mitosnya, diikuti oleh Black Cleaver dan Hullbreaker. Iceborn Gauntlet memberikan Resistances Illaoi perlu bertahan dalam kerosakan masuk sementara juga memohon serangan Auto yang perlahan. Hullbreaker dan Black Cleaver, sebaliknya, adalah barang kerosakan utamanya. Melengkapkan binaan dengan Gage Sterak dan Roh Visage. Sekiranya anda tidak merancang untuk berpecah dengan Hullbreaker, dapatkan Sterak’s Gage dengan segera dan tambahkan Gargoyle Stoneplate sebagai item terakhir dalam binaan. .

Keutamaan keupayaan

Perintah keupayaan Illaoi adalah agak r> e> q> w. Tetapi pergi untuk w> q> e untuk tiga peringkat pertama kerana lebih baik untuk gangguan permainan awal. Maxing Her E, Ujian Roh, Pertama Membenarkan Illaoi untuk mendapatkan pokes yang konsisten ke musuh dengan merosakkan bentuk semangat. . Oleh kerana cooldown W tidak skala dengan tahap keupayaan, max ia terakhir.

Rancangan Permainan

Rancangan Permainan Illaoi adalah untuk meningkatkan dan mendapatkan pancang item yang betul untuk menjadi lebih kuat: anda harus bermain dengan selamat awal dan ladang sebanyak mungkin. Stack Genggaman Undying Semasa Fasa Laning Dengan Serangan Auto W-Empowered Anda.

. Terima kasih kepada Lestari yang datang dari pasifnya, dia dapat mengalahkan musuh -musuh dan membunuh mereka dengan kelemahan kesihatan. Gunakan kerosakan yang mengganggu dari E untuk memotong musuh ke bawah dan memaksa dia untuk menarik balik atau menyerahkan ladang minion. Sekiranya anda boleh, gunakan merobohkan untuk merosakkan dengan cepat dan turunkan turet.

. Illaoi memenangi sebahagian besar perlawanan, dan walaupun pasukan musuh meminta sandaran untuk membawanya ke bawah, dia boleh dengan mudah satu-dua-dua juara paling banyak dengan yang terakhir. .

Tryndamere

 • Juara membawa hebat
 • Kit lurus
 • Menjengkelkan bermain menentang

Keburukan

 • Kekurangan kawalan orang ramai

. Peningkatan pelbagai serangan auto sangat baik untuk pertengkaran dan perdagangan semasa fasa laning kerana dia dapat membuang autos apabila kebanyakan juara huru -hara tidak dapat.

Oleh itu, tidak menghairankan untuk melihat kadar kemenangan dan kadar permainannya melalui bumbung: Tryndamere mempunyai lebih daripada 52.Kadar kemenangan 5 peratus di Diamond Elo dan ke atas, menurut u.Gg. Kecuali dia mendapat nerfed, dia akan menjadi sebahagian daripada meta untuk seketika, jadi dia boleh menjadi pilihan yang boleh dipercayai untuk dikira.

Barang membina

Persediaan rune tryndamere untuk lorong teratas

. . .

Triumph, Legend: Alacrity, dan Last Stand adalah runes pelengkap dari Tree Precision. Legend: Alacrity adalah rune yang mesti dipilih kerana anda ingin meningkatkan lagi kelajuan serangan asasnya dan pendirian terakhir dengan sempurna dengan Tryndamere’s Ultimate. Walaupun dia marah, dia akan dijamin kenaikan kerosakan 11 peratus. Untuk pokok sekunder, anda mahu menjalankan pokok penyelesaian dengan angin kedua dan tidak berkesudahan. Yang pertama berguna untuk bertahan dalam fasa laning sementara nilai keuntungan yang tidak jelas dalam pertandingan berpasukan dan menentang komposisi pasukan kawalan ramai yang berat.

. Mereka memberinya lonjakan kerosakan terbaik, dan pasif item mitos memberikan kemampuan tambahan pada serangan auto. Bundaran Binaan dengan Penari Phantom, Serylda’s Grudge, dan Guardian Angel. Jika anda berpecah menolak, swap penari hantu dengan hullbreaker untuk mendapatkan tekanan lorong sampingan yang lebih baik.

Keutamaan keupayaan

. . Oleh kerana W, mengejek, tidak menangani sebarang kerosakan, maksimumnya selepas berputar di Slash.

Rancangan Permainan

Tryndamere biasanya ingin maju dari awal permainan, memanfaatkan pasifnya untuk memenangi perdagangan awal dan pertempuran. .

Spike pertamanya datang ketika membeli Kraken Slayer jadi cuba gunakan tetingkap masa itu untuk mendapatkan kelebihan. Jika tidak, tunggu item kedua dan ketiga untuk menolak lorong sampingan: tekanan tryndamere boleh dilakukan adalah besar dan hampir tidak ada yang dapat mengalahkannya di satu-satu.

Dalam pertandingan berpasukan, sebaliknya, lihat untuk membersihkan semua pembunuhan jika mungkin. . Sekiranya musuh pintar, mereka akan memaksa anda untuk menggunakan muktamad dan menyelesaikan anda sebaik sahaja ia berakhir. .

Fiora

Pulsefire Fiora Splash Art

 • Sukar untuk belajar tetapi memberi ganjaran

Ketika datang untuk bermain lorong atas yang dapat mengubah hasil permainan dengan potensi bawa tinggi mereka, Fiora adalah salah satu juara terbaik. Kitnya yang agresif dan bermanfaat memerlukan sedikit masa untuk menguasai, terutamanya dari segi kedudukan dan drama mekanikal, tetapi semuanya bernilai pada akhirnya.

. Inilah sebabnya mengapa kadar kemenangannya meroket semakin tinggi anda pergi ke tangga peringkat: Fiora mempunyai kadar kemenangan hampir 52 peratus di Master Elo dan ke atas, menurut u.Gg.

Persediaan Fiora Rune untuk Top Lane

Fiora adalah pejuang yang agresif yang pergi untuk perdagangan pendek semasa fasa laning, jadi rune keystone terbaik memahami undying dari pokok penyelesaian. Dengan itu di bawah tali pinggang anda, anda akan meningkatkan kerosakan anda dan bertahan di semua peringkat permainan, sementara juga memberikan Fiora Extra Health untuk menjadikannya tangki.

Runes lain dari pokok utama mempunyai matlamat untuk meningkatkan survivability dan berpotensi berpecah berpecah. Ketika datang ke yang terakhir, merobohkan berfungsi dengan sempurna, kerana ia membuat anda mengenakan serangan kuat terhadap menara. .

Dari segi survivability, anda harus memilih angin kedua dan tidak berkesudahan. Yang pertama mengembalikan lebih banyak kesihatan semasa fasa laning, sementara unclinching memberikan ketabahan tambahan untuk mengurangkan kawalan orang ramai yang masuk musuh.

Fiora agak lapar, terutamanya dalam minit pertama permainan, jadi pintar untuk memilih band Manaflow untuk meningkatkan mana maksimum anda. Sebaliknya, Scorch adalah rune yang sempurna untuk meningkatkan keupayaan dagangan anda, meningkatkan lagi kerosakan anda.

. . . .

. . Chempunk Chainsword juga boleh menjadi item keadaan yang baik terhadap juara dengan banyak lestari: pilih apabila perlu.

Keutamaan keupayaan

Semasa bermain fiora, anda harus pergi untuk r> q> e> w. Juara itu hebat dalam pergaduhan solo kebanyakannya disebabkan oleh q, lunge, yang menangani banyak kerosakan dan mempunyai cooldown yang rendah pada pangkat max. Selepas itu, anda harus meletakkan mata di E, Bladework anda, supaya anda dapat meningkatkan kerosakan anda semasa pertengkaran dan pergaduhan.

Rancangan Permainan

Fiora adalah lorong solo yang hebat, tetapi dia banyak berjuang dengan penjelasan gelombang kerana dia tidak mempunyai alat untuk menjaga gelombang minion secepat lainnya lorong teratas lain. Q dan W dia menjadikannya sangat mudah untuk menutup jurang dan mengelak serangan yang akan datang, walaupun, memberikan kelebihan yang kuat kepadanya. Atas sebab -sebab ini, anda harus selalu berusaha membuli Laner atas musuh dengan membuat perdagangan pendek dan pantas, dengan idealnya memukul vitals. .

Sebaik sahaja anda membuka kunci muktamad anda, anda idealnya mahu membuangnya pada sasaran yang licin dan memadamkannya hampir dengan serta -merta dengan memukul semua mata penting. Walau bagaimanapun, ini lebih mudah dikatakan daripada dilakukan. Walaupun Fiora adalah Bergerak Terima kasih kepada Q dan pasifnya, anda tidak akan menjadi tangki sebagai lorong teratas yang lain, jadi komposisi pasukan musuh akan sering memberi tumpuan kepada memadamkan anda terlebih dahulu. Akibatnya, ia tidak selalunya pilihan terbaik untuk pergi ke barisan belakang. . Anda perlu menilai keadaan dalam setiap permainan.

Sekiranya anda tertinggal, anda harus mencuba pemisahan yang berpecah. Dengan Kit Runtuhan dan Fiora, anda boleh menurunkan menara dengan cepat di pertengahan permainan kerana perjuangan awalnya dikurangkan, dan mungkin dapat membuka jalan bagi pasukan anda untuk kembali ke permainan.

Penulis kakitangan Poland. Mateusz sebelum ini bekerja untuk pelbagai cawangan dan syarikat bersebelahan permainan, termasuk ESL. League of Legends atau CS: Pergi? Dia mengasihi mereka berdua. Malah, dia tertanya -tanya permainan mana yang dia sukai setiap hari. Dia mahu pergi pro tahun lalu, tetapi di suatu tempat di sepanjang jalan yang diputuskan kewartawanan adalah pilihan yang lebih masuk akal -dan dia betul.