Hanako Arasaka: Romance and Ending Options | Cyberpunk 2077 | Game8, Hanako Arasaka | Cyberpunk Wiki | Fandom

Cyberpunk wiki

Walaupun Hanako tidak akan meninggalkan kompaun itu, beberapa kali dia akan pergi untuk melihat Tokyo dia dikawal oleh Shintaro Takayama, ketua keselamatan kompaun itu, atau Katsuo Iwashima, yang kedua dalam perintah. Shintaro seperti ayah kedua kepadanya dan dia mempercayainya lebih daripada kebanyakan. Hanako juga gembira dengan kisah -kisahnya di Jepun kuno dia akan memberitahunya ketika dia sedang membesar. Katsuo akan mengantarnya ketika Shintaro tidak ada dan hubungannya dengannya adalah yang menyenangkan.

Hanako Arasaka: Pilihan Romantik dan Berakhir

Ini adalah panduan mengenai Hanako Arasaka, watak dalam cyberpunk 2077. Ketahui mengenai peranan Hanako Arasaka dalam cerita itu, sama ada Hanako Arasaka boleh didapati sebagai pilihan percintaan, dan kesan Hanako Arasaka pada akhir permainan.

Senarai kandungan

 • Profil dan latar belakang Hanako Arasaka
 • Pilihan Romantik Hanako Arasaka
 • Adakah Hanako Arasaka mempengaruhi akhir?
 • Pautan yang berkaitan

Profil dan latar belakang Hanako Arasaka

Hanako Arasaka
Nama penuh Hanako Arasaka
Kerja Angka korporat
Daerah
Jantina Perempuan
Gabungan Arasaka
Pelakon suara Alpha Takahashi

Penerangan dalam permainan

Anak perempuan Saburo Arasaka dan salah satu tokoh yang paling enigmatic di Arasaka Corporation. Masa lalu beliau diselubungi kerahsiaan dan dijaga dengan teliti oleh pasukan peguam yang bersedia untuk Torpedo sebarang siasatan kewartawanan dalam hidupnya. Teori utama tentang kehidupan awalnya menunjukkan bahawa dia dilarang meninggalkan kediaman keluarga berhampiran Tokyo sehingga dia berumur. Hanya kemahirannya sebagai Netrunner yang menyimpan Hanako daripada dipotong sepenuhnya dari dunia utside. Ramai juga percaya bahawa dia membantu saudaranya, Yorinobu, kembali ke keluarga selepas pemberontakannya yang terkenal.
Walaupun Hanako tidak pernah memegang jawatan rasmi di dalam Ocmpany, buzz di sekitar penglibatannya dalam skema korporat di belakang layar terus berkembang. Yang mengatakan, memisahkan kebenaran dari spekulasi masih hampir mustahil. Khabar angin mengenai Hanako Arasaka tidak pernah bertahan lama. Dan tidak juga orang yang menyebarkannya.

Penampilan pencarian

Pilihan Romantik Hanako Arasaka

Hanako Arasaka tidak dapat diselesaikan

Hanako Arasaka tidak tersedia sebagai pilihan percintaan untuk v untuk jantina.

Sekiranya anda telah menemui bukti bahawa pilihan romantik wujud untuk Hanako Arasaka, pastikan anda meninggalkan komen dan beritahu kami!

Adakah Hanako Arasaka mempengaruhi akhir?

Mempengaruhi urutan kredit

Kredit dialog.jpg

Hubungan pemain dengan Hanako Arasaka tidak mempunyai kesan yang signifikan apabila berakhirnya permainan itu sendiri.

Walau bagaimanapun, Hanako Arasaka adalah salah satu watak yang mungkin muncul semasa urutan kredit. Dialog Hanako Arasaka dalam perubahan kredit berdasarkan hubungan mereka dengan V dan pilihan anda semasa permainan, jadi pemain perlu memaksimumkan hubungan mereka dengan Hanako Arasaka untuk mendapatkan dialog terbaik di sini.

Pautan yang berkaitan

Cyberpunk 2077 - Banner Separa Watak

Semua profil watak

Watak Phantom Liberty DLC

Myers Songbird Buluh
Hansen

Watak utama

Pilihan Romantik

Watak cerita

Adam Smasher Alt Cunningham Anders Hellman
Anthony Harris Claire Russell Delamain
Dexter Deshawn Elizabeth Peralez Evelyn Parker
Finn Gerstatt Goro Takemura Hanako Arasaka
Jefferson Peralez Joshua Stephenson Lizzy Wizzy
Lucius Rhyne Maiko Maeda Mama Welles
Mama Brigitte Misty Mitch Anderson
Oda Oswald “Woodman” Forrest Meletakkan
Royce Saburo Arasaka Saul cerah
T-bug AS retak Viktor Vector
Weldon Holt Yorinobu Arasaka

Pembekal

Dakota Smith Dino Dinovic Muamar “El Capitan” Reyes
Padre Regina Jones Wakako Okada

Semua panduan Cyberpunk 2077

Cyberpunk wiki

Kerana pelepasan patch 2 baru -baru ini.0 untuk Cyberpunk 2077, dan tidak lama lagi akan dibebaskan, Phantom Liberty, artikel mungkin belum dikemas kini untuk mencerminkan perubahan yang banyak dibuat.

Tidak mempunyai akaun?

Cyberpunk wiki

Hanako Arasaka

Halaman ini memerlukan pembersihan. [Sebab: Sebilangan besar maklumat TTRPG disalin terus dari sumber.]

 • Permainan video

Permainan video

RPG

Maklumat Biografi

Umur

Status

Tarikh lahir

Tempat lahir

Tarikh kematian

Rumah

Maklumat fizikal

Jantina

Warna rambut

Warna mata

Relatif (s)

Kakek datuk yang tidak dinamakan [1]

Maklumat puak

Gabungan

Peranan

Disuarakan oleh

Penampilan

Permainan (s)

Buku (s)

Hanako Arasaka (荒坂 華子) adalah anak ketiga dan anak perempuan ke Saburo. [2] Hanako adalah seorang Netrunner yang mahir, diajar sendiri dan ketua puak Kiji (雉) Perbadanan Arasaka. [3] [4] Dia disayangi oleh ramai orang dan sering digambarkan sebagai manis dan cantik di mata pekerja Arasaka. Hanako adalah seorang wanita pintar yang tidak bersetuju dengan cita -cita ayahnya dan mempunyai agenda sendiri yang dia merancang untuk mengikuti. Walaupun mengetahui apa yang dikehendaki oleh ayahnya, dia masih disayangi dan tidak mahu mencegahnya. [5]

Hubungannya dengan saudaranya Yorinobu adalah sangat penting baginya. Melalui sikapnya yang kuat dan tenang, dia dapat memerintahkan dan memimpin dengan penuh kebanggaan untuk kerjanya. Hanako menjadi tokoh dan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan. Walaupun projek digitalnya adalah apa yang mendorongnya, Hanako adalah satu -satunya yang memahami kerja Alt dengan Soulkiller. [4]

Kandungan

 • 1 Biografi
  • 1.1 1999-2020
  • 1.2 2022-2023
  • 1.
  • 1.4 2077
  • 4.

  Biografi []

  Bahagian ini memerlukan berkembang. Klik di sini untuk menambah lebih banyak.

  Ulasan Pakar Gamespot

  07 Disember 2020

  1999-2020 []

  Hanako Arasaka dilahirkan di Michiko Arasaka dan Saburo Arasaka pada 2 Mac 1999. Ibunya mati tidak lama kemudian kerana komplikasi yang disebabkan oleh kelahiran. Oleh kerana itu, dia dengan cepat menjadi anak kegemaran Saburo.

  Saburo terpesona oleh keindahan anak perempuannya yang menakjubkan, dan dia memutuskan untuk membesarkannya di kawasan yang terlindung dari kompaun keluarga Arasaka untuk melindunginya dari trauma parut kehidupan di dunia luar. Hanako menerima persekolahannya di kompaun melalui tutor yang dipercayai. Walaupun dia seorang wanita dewasa sekarang, Hanako masih meninggalkan sebatian sekitar sebulan sekali, dan kemudian hanya di bawah pengiring berat. Dipotong dari dunia luar, dia belajar bagaimana untuk melancong dan meneroka jaring sebaliknya. Saburo memastikan bahawa Hanako tidak pernah menyedari sisi gelap perbadanan itu, tetapi, melalui penerokaan bersihnya, Hanako baru mula mengesyaki kebenaran yang mengerikan.

  Walaupun Hanako tidak akan meninggalkan kompaun itu, beberapa kali dia akan pergi untuk melihat Tokyo dia dikawal oleh Shintaro Takayama, ketua keselamatan kompaun itu, atau Katsuo Iwashima, yang kedua dalam perintah. Shintaro seperti ayah kedua kepadanya dan dia mempercayainya lebih daripada kebanyakan. Hanako juga gembira dengan kisah -kisahnya di Jepun kuno dia akan memberitahunya ketika dia sedang membesar. Katsuo akan mengantarnya ketika Shintaro tidak ada dan hubungannya dengannya adalah yang menyenangkan.

  Hanako adalah wanita yang manis dan cerdas. Dia telah berkerumun di bawah pengekangan makna ayahnya selama beberapa tahun, tetapi dia tidak pernah menyuarakan aduannya. Dia tahu bahawa bapanya ingin mengatur perkahwinannya untuk menguatkan persekutuan korporat, tetapi dia diam -diam ditakuti hari itu akan berlaku. Hanako tidak pernah menyakiti ayahnya, tetapi dia bersumpah untuk menjalani kehidupan bebas setelah dia meninggal dunia. Hubungan Hanako dengan adik lelaki yang lebih tua Kei tegang. Sementara Kei memuja Hanako dan akan melakukan apa sahaja untuknya, dia mendapati dia sejuk dan mengancam dan tidak pernah mempercayainya sepenuhnya. [2]

  Ahli keluarga terdekatnya ialah Yorinobu, abang pemberontaknya yang lebih tua dari ibunya yang sama. Hanako dan Yorinobu akan kerap bertemu di internet semasa dia menunggang dengan naga keluli.

  2022-2023 []

  Hanako tidak terlibat secara langsung dalam Perang Korporat Keempat; Dia disimpan di bawah perlindungan yang ketat. Selama bertahun -tahun, Hanako menghabiskan sebahagian besar waktunya di Osaka. [6] Selepas perang berakhir, dia menghadiri pengebumian saudara sulungnya Kei, yang telah menjadi mangsa pertempuran.
  Hanako dan bapanya terkejut apabila Yorinobu menggunakan pengebumian sebagai peluang untuk meminta pengampunan. Terima kasih atas sokongannya, Yorinobu diterima kembali ke lipatan keluarga. [3]

  2045-2070 []

  Netrunner yang sangat mahir, Hanako adalah sedikit yang memahami makna sebenar karya Alt Cunningham. Setelah selalu bersemangat, dia lebih suka mengerjakan projek digitalnya, terutamanya pada versi soulkiller yang disemak semula dengan tujuan memindahkan engram ke badan klon.
  Walau bagaimanapun, selepas kematian Kei, baki pengawal lama bersatu di sekelilingnya, membentuk puak Kiji (雉). Sekumpulan Teknokrat Konservatif, mereka mahu meneruskan rancangan Saburo dan Kei, namun berharap untuk perdamaian yang aman dengan NUSA. Walaupun Hanako adalah tokoh puak, tahap penglibatannya masih tidak jelas.

  Pada satu ketika sebelum 2070, Hanako membuka pemeliharaan di pulau Shikoku untuk haiwan yang memberi nama puak, pheasants hijau Jepun yang terakhir (キジ). [7]

  2077 []

  Bersama -sama dengan pengawalnya Sandayu Oda, Hanako mengiringi ayahnya Saburo dalam perjalanannya di kapal terbang pesawat Kujira dari Jepun ke Malam Bandar, di mana dia ingin menghadapi Yorinobu untuk mencuri komisen peribadinya -dari reliknya dari makmal. Prihatin baginya, dia menawarkan untuk menemani Saburo atau bercakap dengan saudaranya sendiri, tetapi CEO menolak kedua -dua permintaan. Mengenai soalannya apa yang dirancangnya, dia tidak dapat memberikan jawapan yang baik kepadanya; Namun, dia membiarkan dirinya tidak digalakkan dari menghapuskan bandar malam untuk mengelakkan ceramah. [8]

  Selepas kematian Saburo, Hanako bersetuju dengan saudaranya Yorinobu untuk memberi eulogy [5] di Parade Float Dashi di Japantown semasa Festival Aratama-Matsuri. [9]
  Tidak lama selepas ucapannya, Hanako dihadapkan oleh bekas pengawalnya Goro Takemura, yang ingin memberitahunya tentang penglibatan Yorinobu. Apabila dia tidak akan mendengar, dia menculiknya ke bangunan pangsapuri yang ditinggalkan di Vista del Rey, di mana dia cuba membuat alasan dengannya. Hanako menolak ini bersama dengan teh yang ditawarkan. Hanya Merc V, sekutu Takemura dan saksi mata kepada kematian Saburo, dapat memberitahu Hanako kebenaran: bahawa bapanya telah dibunuh oleh abangnya.
  Walau bagaimanapun, pada masa itu perbualan, tentera Arasaka yang diketuai oleh Adam Smasher meletup ke bangunan, menjamin Hanako dan memusnahkan lantai dalam proses.

  Setelah kembali ke kompaun Arasaka, Hanako menghantar proksi untuk bercakap dengan V, yang telah bersembunyi di motel matahari terbenam selepas perarakan. Setelah menyalahgunakan penyelamatan untuk percubaan hidupnya, dia bersetuju untuk bekerjasama. Mendakwa bahawa tangannya terikat, dia menugaskan merc dengan memperoleh salinan Soulkiller, kemudian hubungi dia di barisan pribadinya.

  Jika V kembali untuk Takemura semasa mencari dan memusnahkan:

  Soalan V Selepas keberadaan pengawal dijawab dengan tuntutan bahawa dia berada di lokasi yang selamat, yang mereka perlu tahu pada masa ini. [10]

  Sekiranya V tidak kembali untuk Takemura semasa mencari dan memusnahkan:

  Sekiranya V menghina dia kerana bertanggungjawab atas kematian Takemura dengan tidak mendengar lebih awal, dia menegur mereka, mengingatkan mereka bahawa dia telah melakukan segala -galanya untuk perbualan ini berlaku, yang menuntut penghormatan. Sebaik sahaja merc telah memperoleh perisian yang diperlukan, dia memanggilnya ke Embers Restoran Mewah. Ketika mereka tiba, Hanako menjelaskan keadaan: dari awal, kisah keracunan Saburo telah tidak percaya, namun tidak ada seorang pun (termasuk dirinya) telah bersedia menentang Yorinobu. Dia mendedahkan dia terlalu menyayangi abangnya untuk menentangnya sehingga dia menyedari bahawa dia telah cuba membunuhnya. Pada ketika ini, Hanako menawarkan untuk menyelamatkan nyawa V sebagai balasan atas kesaksian mereka di hadapan Lembaga Pengarah Arasaka. Perbualan berakhir agak tiba -tiba ketika dia dipanggil kembali ke estet Arasaka di North Oak, Westbrook.

  Yorinobu Arasaka mengesahkan bahawa Hanako adalah antara mangsa sejak Alt menguasai Menara Arasaka, bersumpah untuk mencari mereka yang bertanggungjawab untuk kematiannya. [11]

  Jika V membiarkan Johnny dan Rogue pergi atau menyerang Arasaka secara sendirian di Nocturne Op55N1:

  Yorinobu kembali ke ibu pejabat Tokyo untuk berduka. [11]

  Jika V meminta Hanako untuk mendapatkan bantuan dalam Nocturne OP55N1:

  . Dia menghantar Anders Hellman dan (jika dia selamat mencari dan memusnahkan) Goro Takemura untuk bertemu dengan V dan mengeluarkannya. Perintah awalnya terhad untuk meneutralkan empat tentera elit Arasaka yang menjaga kompleks utama. Operasi berlaku tanpa sokongannya selain dari taklimat taktikal. Selepas pengekstrakan, kumpulan itu berlepas ke AV untuk Menara Arasaka, di mana Hanako mengetuai tentera upahan ke pejabat ayahnya. Dalam perjalanan, dia berkongsi rancangannya yang diperbaiki untuk berhadapan dengan Lembaga Pengarah sebelum mengambil bayaran balik ke titik akses Mikoshi di bawah Malam Bandar dengan menggunakan lif rahsia. Di sana, dia mendedahkan Engram Saburo Arasaka; Perbualan ringkas berlaku sehingga dia memaklumkan kepadanya bahawa dia sudah bersedia. Bersama Takemura (jika hidup), Oda (jika hidup), V dan dan tiga askar, dia memaklumkan kepada lembaga pelupusan Yorinobu sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Arasaka dan menuduh dia membunuh ayah mereka. Kesaksiannya dan V pada mulanya dibuang kerja, tetapi mendapat kredibiliti segera apabila disokong oleh Engram Saburo. Sejurus selepas dia menegaskan kawalan ke atas kepimpinan syarikat, kemudahan itu menjadi terkunci ketika tentera Taka tiba untuk melupuskan lembaga pengarah. Hanya terima kasih kepada kehadiran V Adakah dia dan Michiko Arasaka bertahan dalam pembunuhan pembunuhan, selepas itu dia menghantar tentera upahan untuk menahan saudaranya, dengan jelas menyatakan bahawa jika dia dibunuh, perjanjian mereka akan menjadi tidak sah. V tiba di bilik CEO untuk mencari lelaki patah yang tidak menawarkan perlawanan, mengambil pistol yang dia tidak membunuh dirinya sendiri. Semasa menunggu, dia berkongsi motivasinya: untuk menyelesaikan apa yang dimulakan oleh Johnny Silverhand, memusnahkan Arasaka dari dalam. Dipimpin oleh Anders Hellman dari mana Hanako merebak saudaranya, Mercenary adalah salah satu daripada orang terakhir yang melihat Yorinobu hidup sebelum kesedarannya ditimpa oleh Saburo’s Engram. Walaupun protes dan pergolakan global, Ketua Pegawai Eksekutif terus hidup di dalam badan anaknya, mengembalikan sebarang perubahan dasar yang telah dilaksanakannya.

  Entri pangkalan data (2077) []

  Hanako Arasaka

  . Masa lalu beliau diselubungi kerahsiaan dan dijaga dengan teliti oleh pasukan peguam yang bersedia untuk torpedo sebarang pertanyaan jurnal ke dalam hidupnya. . . Ramai juga percaya bahawa dia membantu abangnya, Yorinobu kembali ke keluarga selepas pemberontakannya yang terkenal.

  Walaupun Hanako tidak pernah memegang jawatan rasmi di dalam syarikat, buzz di sekitar penglibatannya di belakang layar korporat scheming terus berkembang. Yang mengatakan, memisahkan kebenaran dari spekulasi masih hampir mustahil. Khabar angin mengenai Hanako Arasaka tidak pernah bertahan lama. . [5]

  Pencarian Bersekutu []

  • Bermain untuk Masa (dilihat di TV)
  • Mainkan dengan selamat
  • Cari dan musnahkan
  • Pelukan terakhir
  • Totalimmortal

  Statistik & Peralatan []

  Bahagian ini memerlukan berkembang. Klik di sini untuk menambah lebih banyak.

  Cyberpunk 2020 []

  Statistik [2]

  Int 8 Ref 9 Tech 5
  Sejuk 4 Attr 10 Nasib 2
  Ma 5 Badan 7 Emp 9/8
  Peralatan

  Jenis Produk
  Cyberware Pemproses saraf, palam antara muka, soket cip, cybereye w/ times square marquee. [2]
  Senjata Sebagai ketua perkapalan Hatashi, dia mempunyai akses kepada banyak sumber. Dia lebih suka berpakaian kaya tetapi tidak terlalu banyak. . [2]

  Disebalik tabir [ ]

  Wanita yang cantik, elegan dan halus ini adalah anak bongsu Saburo Arasaka dan anak perempuannya-dengan itu mengangkatnya ke dalam barisan yang paling berkuasa di dunia. Dilahirkan ketika Saburo sudah berumur delapan puluh tahun, dia menjadi epal dari matanya. Takut dia akan dipukul dan dipamer. Walau bagaimanapun, penjara yang berlebihan ini tidak dapat mengekalkan semangatnya. Dia menjadi mahir dalam Netrunning dan akhirnya menganggap peranan yang kuat sebagai penjaga rahsia syarikat dan wakil yang dipercayai dari kepentingan ayahnya. Namun, selepas kematian Saburo, semua yang dia kenal mengancam untuk membongkarnya. Hanako tinggal di alam yang sama sekali berbeza daripada v. Ethereal dan lain-lain, dia tidak pernah mempunyai kotoran dari jalan yang diikat pakaiannya atau ketidaksempurnaan umur atau penyakit yang mengutuk badannya-keajaiban terkini dan kejuruteraan kosmetik selalu ada di belakangnya dan memanggilnya. Seluruh intipati adalah salah satu kekeliruan: umur tanpa penuaan, kuasa tanpa agensi, keluarga tanpa keintiman atau kepercayaan sebenar.

  Nota []

  • Identiti Hanako dalam treler telah disahkan oleh pereka usaha senior CD Projekt Red, Philipp Weber. [12]
  • Nama beliau di Kanji nampaknya 荒坂 華子, menurut jawatan oleh moderator forum CDPR Jepun. [13] Walau bagaimanapun, sebagai sari kata permainan memaparkan semua nama Jepun di katakana, dia dieja sebagai ハナコ.
  • Di Arasaka berakhir, V merujuk kepada Yorinobu Arasaka sebagai adik lelaki Hanako. Ini sama ada pengawasan atau kesilapan di bahagian V, kerana Hanako adalah anak bongsu dari anak -anak Saburo Arasaka. Hanako juga sering menangani Yorinobu sebagai kakaknya dalam bahasa Jepun (niisan).
  • Semasa aliran pemaju, ia telah mengesahkan bahawa Yorinobu tidak pernah bermaksud kematian Hanako. [14]
  • Sebagai pianis mahir [15] [11], Hanako menderita penyakit Raynaud, penyakit yang biasa berlaku untuk mereka. Jari cyberware emasnya mencerminkan ini dalam reka bentuk mereka. [16]

  Rujukan []

  1. ↑ Di manakah fikiran saya?
  2. ↑ 2.02.12.22..4 lumut, w. Laporan Perbadanan 2020 Jilid 1. 1st ed., . Permainan Talsorian, 1991. (ms.18)
  3. ↑ 3.03.1 Pondsmith, m. Cyberpunk merahCorebook. ., . Permainan Talsorian, 2020. (ms.240)
  4. ↑ 4.04.. Cyberpunk merahCorebook. 1st ed., . Permainan Talsorian, 2020. (ms.268)
  5. ↑ 5.05.15.2CD Projekt Red. Cyberpunk 2077. . Poland, CD Projekt S.A., 2020.
  6. ↑ Ackerman-kelabu, D. . 1st ed., Berkeley, CA, R. Permainan Talsorian, 1997. (ms.135)
  7. ↑ Diari (117-121/77)
  8. ↑ Aratama Matsuri Festival akan datang tidak lama lagi
  9. .010.1Search and Destroy
  10. ↑ 11.011.111.211.3NOCTURNE OP55N1
  11. ↑ Philipp Weber Tweet
  12. ↑ Pengarah Quest Memainkan Cyberpunk 2077 #28 @ 1H11M38S
  13. ↑ Bunga diam. Biografi Hanako Arasaka.
  14. ↑ Pengarah Quest Memainkan Cyberpunk 2077 #53 @ 19m34s

  Hanako Arasaka

  Dunia penuh

  , anak perempuan Saburo Arasaka.

  Makluman Spoiler: Halaman ini mengandungi butiran cerita utama yang mana misi Hanako muncul. Sekiranya anda ingin menyimpan playthrough anda sepenuhnya bebas spoiler, kembali ke halaman ini kemudian!

  Hanako Arasaka

  42238572-28A7-4D10-908A-AA14DA14E89C.PNG

  Nama: Hanako Arasaka

  Hanako adalah anak perempuan Saburo Arasaka dan adik perempuan Yorinobu. Bersama -sama dengan menjalankan puak Perbadanan Arasaka, dia juga seorang Netrunner. Tidak banyak lagi yang benar -benar diketahui tentangnya, walaupun, kerana dia menyimpan urusan hidup dan perniagaannya sangat persendirian. Dia pada mulanya diperkenalkan dalam permainan semasa kerja utama di jalanan, tetapi penampilan pertamanya adalah semasa bermain pekerjaan utama yang selamat.

  Gabungan: Arasaka/Netrunner

  Pelakon Suara: Alpha Takahashi

  Pekerjaan utama

  • Mainkan dengan selamat
  • Nocturne OP55N1
  • Pelukan terakhir
  • Totalimmortal