GTA 6 ‘kini akhirnya mempunyai pelepasan … tahun,

Pada tahun 2013, dengan 24 jam, Grand Theft Auto 5 menjual $ 815 juta atau kira -kira 11.21 juta salinan, ramalan penganalisis berganda. Untuk konteks, satu dekad kemudian, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom hanya menjual 10 juta salinan dalam tiga hari pertama, yang sedang mempertimbangkan gila walaupun pada masa kini.

‘GTA 6’ kini akhirnya mempunyai pelepasan … tahun

Ambil-dua hanya mempunyai laporan pendapatan, dan ada satu bahagian tertentu yang nampaknya cukup menarik perhatian. Melihat ke depan untuk masa depan, ambil-dua mengatakan bahawa fiskal 2025 adalah tahun “sangat dinanti-nantikan” untuk syarikat itu. Saya fikir kita tahu apa maksudnya, tetapi lihat jika anda dapat memikirkannya:

“Pada fiskal 2025, kami mengharapkan untuk memasuki era baru ini dengan melancarkan beberapa tajuk terobosan yang kami percaya akan menetapkan piawaian baru dalam industri kami dan membolehkan kami mencapai lebih dari $ 8 bilion dalam tempahan bersih dan lebih dari $ 1 bilion dalam aliran tunai operasi yang tidak diselaraskan. Kami mengharapkan untuk mengekalkan momentum ini dengan menyampaikan tahap operasi operasi yang lebih tinggi dalam fiskal 2026 dan seterusnya.”

$ 8 bilion dalam tempahan bersih? Ini Grand Theft Auto. Ini Grand Theft Auto 6.

Rockstar telah mengatakan apa-apa tentang GTA 6, hanya penggoda kecil, sementara kebocoran besar-besaran telah mendedahkan projek yang kelihatan luas dan terperinci dan skop, dan juga cukup baik, walaupun untuk menjadi tidak masuk akal pada awal pengeluaran apabila rakaman dicatatkan.

Tetapi apa yang dimaksudkan oleh laporan baru ini adalah bahawa GTA 6 sebenarnya harus mempunyai tahun pelepasan, yang akan jatuh pada tahun fiskal 2025, tarikh itu antara 1 April 2024 dan 31 Mac, 2025.

Dalam tempoh masa itu, Holiday 2024 nampaknya pilihan yang paling mungkin, memandangkannya semua permainan utama sekurang -kurangnya bertujuan untuk tetingkap itu, yang pada umumnya menjadikannya yang paling sesak. Walau bagaimanapun, dengan banyak permainan utama yang menderita kelewatan, yang mendorong banyak ke musim bunga atau musim panas berikutnya, satu tempoh yang kita hidup sekarang dengan Redfall, Jedi Survivor, Tears of the Kingdom, Diablo 4 dan Final Fantasy XVI semuanya dalam masa dua atau lebih bulan satu sama lain.

GTA 6 tetapi tidak betul -betul

Lebih banyak daripada penasihat Forbes

Syarikat Insurans Perjalanan Terbaik

Rancangan Insurans Perjalanan Covid-19 Terbaik

Untuk konteks, GTA 5 sebenarnya dibebaskan dalam tempoh pra-percutian pada bulan September 2013. Holiday 2024 bermakna ia telah 11 tahun di antara siaran GTA, tunggu lama disebabkan oleh a) Penebusan Red Dead Redemption 2 yang besar dan b) GTA 5 menjadi permainan terlaris sepanjang masa dengan margin yang besar, melepaskan tiga Generasi Konsol dan Menjana Bilion Melalui GTA Dalam Talian. Kebanyakannya itu.

Kemungkinan besar dengan pengembangan industri permainan video yang berterusan sejak sedekad yang lalu, GTA 6, yang menghalang mana-mana bencana, mungkin akan menjadi permainan jualan terpantas dalam sejarah, mengalahkan GTA 5 $ 1 bilion dalam tiga hari, dan bergantung pada jangka panjangnya Prospek jangka panjang, dalam teori boleh terus mengalahkan GTA 5 dalam jangka panjang. Tetapi walaupun dalam Francais GTA, GTA 5 adalah outlier yang besar. Namun, memandangkan GTA 6 mungkin akan menjadi salah satu permainan yang paling dinanti -nantikan sepanjang masa, saya tidak akan bertaruh terhadapnya.

Sudah tentu terdapat juga kemungkinan kelewatan. Sebilangan besar permainan AAA ditangguhkan sekurang-kurangnya beberapa kali hari ini, dan apa sahaja tarikh yang anda dengar terlebih dahulu, mungkin 3-18 bulan sebelum permainan sebenarnya dikeluarkan. Tetapi dengan 11 tahun sejak perlawanan terakhir, saya fikir Rockstar mungkin berada dalam kedudukan yang lebih baik daripada studio lain untuk memilih tarikh dan melekat dengannya, terutamanya ketika mereka membuat ramalan pendapatan yang besar untuk tempoh masa tertentu itu. Kelewatan daripada itu mungkin akan menghasilkan kemerosotan utama untuk stok mereka. Walau bagaimanapun, pelepasan GTA 6 yang tidak siap akan menjadi lebih buruk lagi, A-La-Cyberpunk (maaf Cyberpunk tetapi anda tidak akan pernah dibesarkan dalam perbualan seperti ini).

GTA 6 akan menjadi besar, dan sekarang, nampaknya mungkin lebih dari dua tahun lagi. Tinggal.

Kemas kini: Saya fikir kita memerlukan sedikit konteks pada skala GTA 5, untuk memahami hanya mengapa janji-janji yang tinggi di sini lebih masuk akal:

Pada tahun 2013, dengan 24 jam, Grand Theft Auto 5 menjual $ 815 juta atau kira -kira 11.21 juta salinan, ramalan penganalisis berganda. Untuk konteks, satu dekad kemudian, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom hanya menjual 10 juta salinan dalam tiga hari pertama, yang sedang mempertimbangkan gila walaupun pada masa kini.

Hanya enam minggu selepas pembebasan, GTA 5 telah menghantar 29 juta salinan, yang sudah melebihi jualan seumur hidup GTA 4.

Pada bulan Disember 2014, sedikit lebih setahun sejak dibebaskan, GTA 5 menghantar 45 juta salinan, termasuk 10 juta salinan pelepasan semula baru untuk konsol gen seterusnya.

Menjelang April 2018, ia telah membuat $ 6 bilion dan dianggarkan sebagai produk hiburan yang paling menjana keuntungan dalam sejarah, sebahagiannya juga dari pendapatan yang dihasilkan dari mikrotransaksi GTA dalam talian, sebagai tambahan kepada jualan asas permainan.

Seperti yang dinyatakan hari ini, GTA 5 telah menjual 180 juta salinan. Satu -satunya permainan yang telah dijual lebih banyak adalah Minecraft, tetapi pada harga yang jauh lebih murah. Jualan GTA 5 meletakkannya di atas Wii Sports, PUBG, Mario Kart 8, Super Mario Bros asal, Red Dead Remption 2 dan Pokemon Red/Blue dengan mana -mana dari 100 juta hingga 130 juta salinan. Tidak ada permainan premium penuh harga penuh mempunyai apa-apa yang hampir dengan jumlah jualannya.

Jadi ya uh, GTA 6 akan menjadi besar. Take-Two pastinya tidak melebih-lebihkan kes untuk jualan potensi permainan dan pendapatan yang akan membawa syarikat itu. Sekiranya ada, mereka mungkin akan mendapat pengunduran dan overdeliver. Pasaran permainan video juga telah berkembang secara dramatik sejak tahun 2013, sehingga jumlah jualan yang lebih besar secara teorinya mungkin, walaupun ia mengambil masa sepuluh tahun dan tiga generasi konsol untuk GTA 5 untuk mencapai tahap tertinggi. Saya juga tidak fikir permainan ini akan berfungsi pada 120 juta suis Nintendo, memotong pasaran itu. Tetapi saya ragu ia memerlukannya.

Kemas kini 2 (5/12): Walaupun terdapat banyak sebab di sebalik Rockstar tidak mengumumkan GTA 6 secara rasmi, saya percaya yang utama, yang disebutkan sebelumnya, adalah bahawa Rockstar takut membunuh perbelanjaan GTA 5 jika mereka berbuat demikian.

Ini mempunyai dua bidang untuknya. A) Permainan itu sendiri masih menjual banyak salinan sebenar, seolah -olah ada kemungkinan anda membeli konsol permainan dalam dua generasi yang lalu yang sedang dijual, GTA 5 mungkin permainan yang akan anda beli dengannya. Sekurang -kurangnya pada kadar lampiran yang lebih tinggi daripada permainan lain. Itulah sebabnya GTA 5 telah dapat melihat jualan jangka panjang yang besar ini walaupun 6, 7, 10 tahun selepas dibebaskan. Yang mungkin jatuh secara dramatik apabila GTA 6 secara rasmi berada di kaki langit.

Aspek kedua ialah GTA Online, di mana perbelanjaan pemain telah berbilion -bilion selama bertahun -tahun. Ia tidak mengatakan bahawa memandangkan kejayaan mod dalam talian GTA 5, bahawa GTA 6 benar -benar akan mempunyai satu juga. Tidak jelas apa yang boleh dibawa dari satu mod ke yang lain, tetapi kemungkinan tidak akan banyak, dan akan ada sedikit yang adil “bermula.”Sebaik sahaja GTA 6 ditunjukkan, pemain yang kini berpuas hati untuk membelanjakan wang untuk microtransactions di GTA 5 mungkin berhenti selepas merealisasikan dunia pilihan mereka akan dibuat agak tidak relevan oleh versi sedekad yang lebih baru.

Tidak, saya tidak fikir GTA Online hanya akan. mati ketika GTA 6 tiba, tetapi ia menjadi alasan sebahagian besar pemain playerbase akan beralih ke sana. Dan Rockstar tidak mahu mereka melepaskan diri sehingga minit terakhir yang mungkin. Dan seperti yang saya katakan, tidak ada satu ton alasan untuk “membina gembar -gembur” untuk permainan yang akan memindahkan 100 juta salinan jangka panjang dengan matanya ditutup.

Apa yang mungkin berubah dengan mod dalam talian GTA 6? Saya tertanya -tanya berapa banyak lagi yang mungkin bersandar kepada model perkhidmatan langsung, lebih -lebih lagi daripada yang kita lihat sekarang. Saya meramalkan bahawa Rockstar mungkin melakukan perkara yang sama seperti sebelumnya, pelepasan DLC sebenar untuk GTA 6 memihak kepada GTA 6 dalam talian dengan ekspansi, dan GTA 5 Online mendapat banyak. Tetapi saya mendapati diri saya tertanya -tanya jika mereka mungkin bersandar lebih banyak ke dalam aspek multiplayer yang kompetitif, atau jika kita akan melihat lebih keras mendorong ke dalam perkara permainan hidup seperti “musim” dan pas pertempuran untuk pergi dengan musim -musim tersebut. Malah permainan Diablo mempunyai musim dan pertempuran berlalu sekarang. Saya dapat melihat mereka melakukan semua itu di atas terus menjual microtransactions mereka. Tandakan kata -kata saya, saya rasa ini adalah di mana kita akan pergi.