Generasi RAM: DDR2 vs DDR3 vs DDR4 vs DDR5 |, DDR4 vs DDR5 – disemak

DDR4 berbanding DDR5: Adakah masa untuk menaik taraf RAM anda

Berbanding dengan kit memori DDR4, kit memori DDR5 mempunyai kelajuan asas yang lebih tinggi, menyokong modul DIMM berkapasiti tinggi (juga dipanggil RAM Sticks), dan menggunakan kuasa kurang untuk spesifikasi prestasi yang sama seperti generasi sebelumnya. Walau bagaimanapun, DDR4 masih memegang beberapa kelebihan utama, seperti latency yang lebih rendah dan kestabilan yang lebih baik. Sebilangan besar PC baru masih dihantar dengan memori DDR4, tetapi adakah ia bernilai wang tambahan untuk mendapatkan sesuatu dengan modul memori DDR5, sebaliknya?

Apakah perbezaan antara SDRAM, DDR, DDR2, DDR3, DDR4 dan DDR5?

Semua desktop, komputer riba dan tablet menggunakan memori akses rawak (RAM) untuk menyimpan data jangka pendek yang mereka perlukan untuk berfungsi. .

Komputer yang dibina sebelum tahun 2002 menggunakan memori akses rawak dinamik secara umum (SDRAM). Maju ke 2021, dan teknologi memori mengambil langkah revolusioner dengan DDR5 DRAM. Selama bertahun -tahun, beberapa generasi RAM memasuki pasaran.

Setiap generasi RAM meningkatkan kelajuan dan kekerapan sambil mengurangkan penggunaan kuasa. .

Oleh kerana perbezaan antara generasi RAM boleh mengelirukan, kami mencipta penjelasan ini untuk memberi anda pandangan yang jelas dan perbandingan yang adil supaya anda dapat membina PC anda sendiri, menaik taraf komputer anda, atau hanya memahami lebih lanjut mengenai RAM.

Apa itu SDRAM?

SDRAM dibangunkan pada tahun 1988 sebagai tindak balas kepada peningkatan kelajuan komponen komputer lain. “Segerak” dalam namanya adalah petunjuk – modul SDRAM direka untuk menyegerakkan secara automatik dengan masa unit pemprosesan pusat (CPU).

Sama seperti jam, pengawal memori tahu kitaran yang tepat apabila data yang diminta akan siap, yang bermaksud CPU tidak perlu menunggu di antara akses memori. SDRAM hanya boleh membaca/menulis satu kali setiap kitaran jam.

Apa itu DDR?

DDR, pendek untuk kadar data berganda, diperkenalkan pada tahun 2000 sebagai generasi akan datang berikutan SDRAM. DDR memindahkan data ke pemproses pada kedua -dua penurunan dan peningkatan isyarat jam, jadi dua kali setiap kitaran. Menggunakan kedua -dua rentak untuk memindahkan data menjadikan memori DDR jauh lebih cepat daripada memori SDR, yang hanya menggunakan satu kelebihan isyarat jam untuk memindahkan data.

Proses DDR memindahkan dua bit data dari array memori ke penampan input/output dalaman dipanggil prefetch 2-bit. Kadar pemindahan DDR biasanya antara 266 dan 400mt/s. Perlu diingat bahawa kadar data berganda berbeza dengan memori dwi-saluran.

Dari masa ke masa, teknologi DDR telah berkembang untuk mengendalikan penambahbaikan kepada komponen lain dan telah meningkatkan prestasi komputer keseluruhan. Kami sekarang akan meneroka dan membandingkan setiap generasi DDRAM.

SDRAM DDR
Prefetch 1 – bit 2 – bit
Kadar Data (MT/S) 100 – 166 266 – 400
Kadar Pemindahan (GB/S) 0.8 – 1.3 2.1 – 3.2
Voltan (v) 3.3 2..6

DDR vs. DDR2

DDR2 diperkenalkan pada tahun 2003 dan beroperasi dua kali secepat DDR kerana isyarat bas yang lebih baik. DDR2 menggunakan kelajuan jam dalaman yang sama seperti DDR, bagaimanapun, kadar pemindahan lebih cepat disebabkan oleh isyarat bas input/output yang dipertingkatkan. . DDR2 juga boleh mencapai kadar data 533 hingga 800mt/s.

Memori DDR2 boleh dipasang secara berpasangan untuk dijalankan dalam “Mod Saluran Dual,” yang dapat meningkatkan ingatan memori lebih banyak lagi.

DDR DDR2
Prefetch 2 – bit 4 – bit
266 – 400 533 – 800
Kadar Pemindahan (GB/S) 2.1 – 3.2 4.2 – 6.4
Voltan (v) 2.5 – 2.6 1.8

DDR2 vs. DDR3

Pada tahun 2007 teknologi DDR3 diperkenalkan dengan bukan sahaja 2x jalur lebar dan kadar pemindahan DDR2, tetapi pengurangan penggunaan kuasa yang signifikan – kira -kira 40% berbanding dengan DDR2. . Pengurangan ini dari 1.8 hingga 1.5v bermaksud arus dan voltan operasi yang lebih rendah, yang merupakan berita hebat untuk peranti yang dikendalikan oleh bateri.. Kadar pemindahan DDR3 adalah antara 800 dan 1600mt/s.

Semua penambahbaikan ini bermakna lebar jalur dan prestasi yang lebih tinggi dengan penggunaan kuasa yang kurang, menjadikan DDR3 pilihan memori yang hebat untuk komputer riba.

DDR2 DDR3
Prefetch 4 – bit 8 – bit
Kadar Data (MT/S) 533 – 800 1066 – 1600
Kadar Pemindahan (GB/S) 4.2 – 6.4 8.5 – 14.9
Voltan (v) 1.8 .35 – 1.5

DDR3 vs DDR4

Tujuh tahun selepas pembebasan DDR3, DDR4 menjadi tersedia. DDR4 mempunyai voltan operasi yang lebih rendah dengan 1.2 V, dan mempunyai kadar pemindahan yang lebih tinggi daripada generasi sebelumnya, memproses empat kadar data setiap kitaran. . . Dengan kumpulan bank, setiap kumpulan boleh melaksanakan 8-bit data secara bebas dari yang lain, jadi DDR4 dapat memproses permintaan data berganda dalam kitaran jam.

. Modul Max Ballistix penting memecahkan banyak rekod dunia overclocking pada tahun 2020.

DDR3
Prefetch 8 – bit Bit per bank
Kadar Data (MT/S) 1066 – 1600
Kadar Pemindahan (GB/S) .5 – 14.9 17 – 25.
Voltan (v) 1.35 – 1.5 1.2

DDR4 vs DDR5

DDR5 diperkenalkan pada tahun 2021, dan merupakan generasi teknologi memori yang paling terkini, menandakan lompatan revolusioner dalam seni bina. Ia boleh dikatakan lompatan terbesar dalam teknologi ingatan yang telah kita lihat sejak SDRAM.

DDR5 membawa kecekapan saluran yang lebih baik, pengurusan kuasa yang lebih baik, dan prestasi yang dioptimumkan-membolehkan sistem pengkomputeran multi-teras generasi akan datang. . Ia juga membolehkan prestasi memori skala tanpa merendahkan kecekapan saluran pada kadar yang lebih tinggi. Keputusan ini bukan hanya semasa ujian tetapi di bawah keadaan dunia nyata.

Standard Memori DDR5 adalah tongkat memori yang lebih padat dan menyamakan dengan lebih banyak kapasiti memori dalam sistem anda. Sebagai perbandingan, DDR4 berhenti di cip memori 16-gigabit, tetapi DDR5 menawarkan sehingga 64 gigabit memori cip. ..

DDR4 DDR5
Prefetch Bit per bank 16 – bit
Kadar Data (MT/S) 2133 – 5100 3200 – 6400
17 – 25.6 ..2
Voltan (v) . 1.1

Membandingkan Rams dalam nombor

Dram DDR2 DDR4 DDR5
Prefetch 1 – bit 2 – bit 4 – bit Bit per bank
Kadar Data (MT/S) 266 – 400 1066 – 1600 2133 – 5100
Kadar Pemindahan (GB/S) 0.8 – 1. 2.1 – 3. .2 – 6.4 .5 – 14.9 17 – 25. 38.4 – 51.
Voltan (v) 3.3 2..6 1.8 1..5 1.2 1.

Memori tidak serasi di semua papan induk

Secara umumnya, papan induk dibina untuk menyokong hanya satu jenis memori. Jadi, anda tidak boleh mencampur dan memadankan memori SDRAM, DDR, DDR2, DDR3, DDR4, atau DDR5 pada papan induk yang sama, kerana mereka tidak berfungsi. .

Sistem RAM diseragamkan di seluruh industri, jadi anda perlu mengetahui parameter elektrik dan bentuk fizikal perkakasan memori yang dipasang di komputer anda. Kerana parameter elektrik berbeza untuk setiap generasi memori, bentuk fizikal perubahan memori untuk mencegah memori yang salah daripada dipasang di komputer. Sebagai contoh, memilih antara SDRAM vs DDR5 tidak mungkin kerana papan induk hanya boleh menggunakan spesifikasi memori tertentu. Beberapa bentuk ingatan bersesuaian, tetapi sistem anda hanya akan berfungsi dengan ram yang sesuai.

. Ini akan memberitahu anda modul memori mana yang serasi dengan komputer anda, bersama -sama dengan pilihan untuk keperluan dan anggaran kelajuan anda.

Soalan Lazim pada Generasi RAM

Apa yang dimaksudkan oleh DDR?

DDR bermaksud kadar data berganda. DDR memindahkan data ke pemproses pada kedua -dua tepi isyarat yang semakin meningkat dan jatuh, jadi dua kali setiap kitaran.

Ram adalah memori jangka pendek komputer anda. Sama ada anda menggunakan desktop, komputer riba atau tablet, mereka semua akan mempunyai RAM untuk menyimpan data jangka pendek yang diperlukan oleh peranti anda dengan betul. Teknologi RAM terbaru ialah DDR5.

Adakah semua RAM serasi dengan semua papan induk?

Tidak, tidak semua ram serasi di semua papan induk. Papan induk dibina untuk menyokong hanya satu jenis memori, jadi anda tidak boleh mencampur dan memadankan SDRAM, DDR, DDR2, DDR3, DDR4, atau DDR5 memori pada motherboard yang sama. Mereka tidak akan bekerja, dan mereka mungkin tidak sesuai dengan soket yang sama.

© 2020 Micron Technology, Inc. Hak cipta terpelihara. Maklumat, produk, dan/atau spesifikasi tertakluk kepada perubahan tanpa notis. Teknologi penting atau Micron, Inc. bertanggungjawab atas ketinggalan atau kesilapan dalam tipografi atau fotografi. Micron, Logo Micron, Penting, dan Logo penting adalah tanda dagangan atau tanda dagangan berdaftar Micron Technology, Inc. Semua tanda dagangan dan tanda perkhidmatan yang lain adalah milik pemilik masing -masing.

DDR4 berbanding DDR5: Adakah masa untuk menaik taraf RAM anda?

Tutup komponen RAM komputer desktop

Kredit: Getty Images

Adrien Ramirez

Ditulis oleh Adrien Ramirez, Penulis kakitangan PC dengan 4+ tahun yang meliputi perkakasan, perisian, dan sains komputer.

Dikemas kini 4 Ogos 2023

. Pembelian yang dibuat melalui pautan di bawah boleh mendapatkan kami dan rakan kongsi penerbitan kami komisen.

Modul Memori Akses Rawak Komputer Anda (RAM) sangat penting untuk prestasi PC. Sekiranya ram anda terlalu lambat atau anda tidak mempunyai cukup, anda tidak akan dapat menjalankan program yang anda perlukan. Selama sepuluh tahun yang lalu, kebanyakan PC telah menjalankan DDR4 RAM, yang dapat mencapai kelajuan sehingga 5000MHz atau lebih dan 128GB memori dengan papan induk yang betul.

DDR5 RAM dilancarkan pada tahun 2021, tetapi telah melanda arus perdana berkat pemproses generasi terkini yang menyokongnya. Ini termasuk CPU generasi ke-12 dan CPU generasi ke-12, serta pemproses AMD’s Ryzen 7000-Series.

. Walau bagaimanapun, DDR4 masih memegang beberapa kelebihan utama, seperti latency yang lebih rendah dan kestabilan yang lebih baik. Sebilangan besar PC baru masih dihantar dengan memori DDR4, tetapi adakah ia bernilai wang tambahan untuk mendapatkan sesuatu dengan modul memori DDR5, sebaliknya?

Daftarlah untuk buletin kami.

.

Terima kasih kerana mendaftar.

Anda bersedia untuk mendapatkan yang terbaru dari yang ditinjau. .

Terima kasih!

Kami menambah anda ke senarai. Kami akan segera menghubungi.

Kelajuan jam dan kadar data dalam DDR5 vs DDR4 RAM

Beberapa komputer riba permainan high-end baru-baru ini sudah dipasang DDR5 RAM.

Keupayaan komputer untuk beroperasi dikekang oleh kelajuan jamnya -berapa kali modul RAM dapat mengakses memori sesaat. Kelajuan jam lalai standard untuk DDR4 adalah 2133MHz, sedangkan kadar lalai untuk DDR5 ialah 4800MHz. Untuk menjalankan RAM lebih cepat daripada kelajuan ini, anda mungkin perlu mengaktifkan profil XMP dalam bios PC anda jika belum diaktifkan. Sama ada cara, walaupun DDR4 terpantas tidak dapat mencapai kelajuan tinggi yang sama yang boleh dilakukan oleh DDR5.

. Untuk pemproses generasi ke -12 “Alder Lake”, DDR4 akan berjalan dengan kelajuan sehingga 3200 megatransfers sesaat (MT/s), dan DDR5 akan berjalan sehingga 4800 mt/s. Ini bermaksud data pemindahan DDR5 sehingga 38.4 gigabait sesaat (GB/s), manakala DDR4 mendahului pada 25.6 GB/s. .

Pilihan kami: DDR5

. DDR5 RAM

Tembakan desktop

Pemproses, pemacu penyimpanan dan kad grafik anda akan memberi kesan yang lebih ketara pada prestasi PC anda daripada kelajuan RAM anda.

Walaupun DDR4 teratas pada 64GB setiap modul (RAM Stick), DDR5 boleh keluar pada 512GB setiap modul. Umumnya, kebanyakan pemproses tidak dapat menyokongnya. Mereka maksimum pada 128GB memori DDR4 berpecah merentasi modul Dimm dua hingga empat. Walau bagaimanapun, kerana DDR5 begitu baru, adalah munasabah untuk mengharapkan CPU pengguna masa depan akan memanfaatkan sepenuhnya keupayaannya.

Buat masa ini, pemproses generasi ke-12 dan pemproses generasi ke-12, dan pemproses 6000-siri dan pemproses siri desktop AMD hanya menyokong sehingga 128GB jumlah memori DDR5. Itulah empat batang 32GB.

Pilihan kami: Tali leher (buat masa ini)

. DDR5 RAM

Seseorang menggunakan skrin sentuh pada komputer riba

DDR4 masih menawarkan nilai yang lebih baik apabila anda membandingkan kenaikan prestasi marginal DDR5 ke kenaikan harga yang ketara ke atas memori DDR4.

Kelebihan utama DDR4 ke atas DDR5 adalah latensi yang lebih rendah. . (Ia serupa dengan anda menyimpan sedozen tab Google Chrome dibuka sekaligus kerana anda mahukan maklumat yang ditutup dengan.) Semakin rendah kependaman, semakin cepat CPU dapat mengakses arahan yang disimpan sementara di RAM untuk melaksanakan tugas.

Jumlah latensi ditentukan oleh kedua -dua kelajuan modul DIMM dan latensi CAS (isyarat lajur). .

Modul DDR4-3200 CL20, misalnya, mempunyai penarafan latency CAS sebanyak 20. Kebanyakan modul DDR5 mempunyai latency cas cl40, yang menafikan kelajuan jam tinggi DDR5. Lebih cepat menyelesaikan tugas, tetapi memerlukan lebih lama untuk RAM untuk mendaftarkannya untuk melaksanakan tugas. Oleh itu, RAM DDR4-3200 CL20 akan mempunyai prestasi yang sombong daripada modul DDR5-4800 CL40.

Keadaan bertambah baik untuk DDR5. .Skill Trident Z5 Sticks mempunyai latency cas sebanyak 28. Apabila anda faktor kelajuannya, itu memberikan latensi sebenar 10 nanodekond. Walau bagaimanapun, ia masih akan mengambil sedikit masa sebelum kit DDR5 secara rutin mengalahkan latensi DDR4.

Pilihan kami:

Prestasi dalam DDR4 vs.

Pandangan overhead PC Handheld Deck Steam

.

Spesifikasi yang lebih baik adalah hebat, tetapi mereka tidak akan menjadi masalah jika mereka tidak diterjemahkan ke dalam prestasi yang lebih baik. Kerana latensi tinggi DDR5, prestasinya tidak lebih baik daripada modul DDR4 dalam ujian penanda aras kami.

Bagi beberapa beban kerja, seperti penyerahan adegan dengan pengekodan cinebench dan pengisar atau video dengan handbrake, sistem DDR5 menyaksikan keuntungan sederhana melalui sistem DDR4. Menjana adegan ujian yang panjang di Blender, misalnya, adalah satu hingga dua minit lebih cepat pada sistem yang dilengkapi DDR5. Fail video yang sama yang dikodkan dalam handbrake juga kira-kira satu minit lebih cepat pada sistem yang dilengkapi DDR5.

Walau bagaimanapun, beban kerja lain seperti permainan melihat sedikit perbezaan prestasi. Semasa kami menjalankan ujian dalam sistem penanda aras grafik AMD Radeon kami, kami mendapat prestasi framerate yang sama di seluruh permainan rujukan kami. .

Sementara itu, sistem penanda aras grafik berasaskan Nvidia kami sebenarnya lebih teruk pada persediaan DDR5 kami. Beberapa permainan berlari sehingga 20 fps lebih perlahan di desktop RAM Intel Core i9-12900K / DDR5 kami daripada desktop Intel Core i9-11900K / DDR4 RAM.

Penanda aras dan ujian kami di seluruh desktop dan komputer riba PC yang terlebih dahulu echo hasil yang sama. Apabila kita membandingkan PC yang dilengkapi DDR5 dengan yang dilengkapi DDR4 yang sama, kita melihat sedikit keuntungan untuk permainan untuk permainan.

Dari masa ke masa, kami menjangkakan perbandingan ini masih berlaku; tugas permainan dan produktiviti jarang diserang oleh prestasi RAM atau latensi. Kapasiti ram dan jalur lebar jauh lebih penting untuk perkara itu.

Begitu juga, tugas khusus seperti pemampatan fail atau penyuntingan video dan foto multitasked boleh disediakan dengan ram yang lebih kuat. .

Pilihan kami: Mengikat

Keserasian dengan DDR4 vs.

Overhead papan induk komputer riba

Rangka Kerja Mainboard Main mempunyai slot RAM sehingga anda dapat menaik taraf memori anda di kemudian hari.

Pada masa ini, sokongan DDR5 agak terhad. .

. Pemproses desktop ke-13 Intel juga menyokong memori DDR4 dan DDR5, dan boleh menggunakan papan induk yang sama. .

.

DDR4

Harga DDR4 vs. DDR5 RAM

Pukulan komputer riba permainan HP Victus 16

Kebanyakan komputer riba dan desktop -bahkan mereka yang mempunyai pemproses gen semasa -masih kapal dengan DDR4 RAM.

DDR4 RAM telah wujud selama sedekad, jadi kos kira -kira separuh daripada kit DDR5 yang sama dengan kapasiti. Contohnya, 32GB (2 x 16GB) DDR4-3600 CL18 g.Kit Trident Skill hanya $ 95, sedangkan 32GB (2 x 16GB) DDR5-6000 CL 36 g.Kit Trident Skill berharga $ 150 -itu 50% lebih mahal untuk kit DDR5 dari barisan produk yang sama.

Motherboard yang serasi DDR5 juga lebih mahal daripada yang hanya DDR4. Motherboard Asus Rog Strix Z690 ini, misalnya, melebihi $ 100 lebih daripada rakan sejawatnya Z590.

Pada waktunya, harga hampir pasti akan turun pada kedua-dua kit DDR5 dan bahagian serasi DDR5. . Itu bermakna DDR4 akan terus menang pada harga untuk masa yang lama.

DDR4

Menaik taraf kepada DDR5 berbaloi?

Walaupun DDR5 mempunyai kadar pemindahan data yang lebih besar, modul DDR4 terbaik masih mempunyai latensi yang lebih rendah.

Memandangkan berapa lama DDR3 kekal relevan manakala DDR4 menjadi arus perdana, ia akan menjadi beberapa tahun paling awal sebelum masalah keserasian dan sokongan membuat peningkatan DDR5 diperlukan. DDR5 tidak dapat dinafikan penambahbaikan ke atas DDR4 untuk jalur lebar dan kapasiti memori, tetapi kenaikan prestasi sederhana terhadap DDR4 dalam kebanyakan tugas bukan profesional dan latensi yang tinggi menyendiri perjanjian.

Apabila anda menambah perbezaan harga, tidak masuk akal untuk memilih kit DDR5 untuk PC melainkan anda merancang untuk menggunakannya untuk tugas khusus, menuntut seperti pemampatan fail massa atau penyuntingan foto dan video. Walaupun anda ingin membuktikan masa depan PC anda, masuk akal untuk membiarkan teknologi berkembang selama beberapa tahun sebelum bermunculan untuk kit DDR5.

Sementara itu, ambil kesempatan daripada kit DDR4 yang hebat di pasaran hari ini dan jangan biarkan Fomo sampai kepada anda.

  • Komputer riba dua skrin memaparkan latar belakang berwarna-warni yang berbaring rata terhadap permukaan kayu

Beberapa tikus komputer di atas meja

Pakar produk yang dikaji mempunyai semua keperluan membeli -belah anda. Ikuti semakan di Facebook, Twitter, Instagram, Tiktok, atau Flipboard untuk tawaran terkini, ulasan produk, dan banyak lagi.

Harga tepat pada masa artikel ini diterbitkan tetapi mungkin berubah dari masa ke masa.

Harga tepat pada masa artikel ini diterbitkan tetapi mungkin berubah dari masa ke masa.

Pakar produk yang dikaji mempunyai semua keperluan membeli -belah anda. Ikuti semakan di Facebook, Twitter, Instagram, Tiktok, atau Flipboard untuk tawaran terkini, ulasan produk, dan banyak lagi.

Apa itu RAM DDR5?

Slot DDR4

Dari analisis data ke permainan dalam talian, peningkatan permintaan untuk kapasiti memori telah membuka jalan bagi generasi baru memori akses rawak (RAM).

Di blog ini, anda akan mengetahui bagaimana DDR5 RAM memenuhi cabaran-cabaran ini dan memberikan alternatif yang sangat diperlukan dari lelaran sebelumnya.

Apa itu DDR?

. Sebelum tahun 2002, kebanyakan komputer mempunyai memori kadar data tunggal (SDR).

Apa itu Ram?

Memori Akses Rawak adalah cip komputer yang menyimpan sistem operasi komputer lasak (OS), program aplikasi, dan data yang sedang digunakan, supaya mereka dapat diambil oleh Unit Pemprosesan Pusat (CPU) dengan mudah.

Memori akses rawak adalah jangka pendek, kerana data dikekalkan selagi komputer dihidupkan, tetapi ia meninggalkan cip ram sebaik sahaja komputer dimatikan.

.

?

Cip RAM ditemui pada cip modul memori, modul memori dalam talian (SIMM) atau modul memori dalam talian (DIMMS). Modul ini dipasang pada slot memori papan induk dan menyimpan data dalam sel memori yang berasingan.

SIMM adalah 32-bit, sedangkan DIMM adalah 64-bit. Untuk mempunyai kelajuan pemindahan data satu DIMM, dua simms perlu dipasang dalam pasangan yang dipadankan.

Variasi RAM

.

DRAM tidak disegerakkan dengan masa jam CPU, menghantar arahan hanya apabila diterima dari antara muka pengguna; ia menggunakan satu kapasitor untuk menyimpan data, tetapi kapasitor itu akan kehilangan data kerana ia kehilangan caj melainkan jika ia dicas semula secara berkala.

. Keperluan untuk mengisi semula adalah mengapa memori akses rawak jenis ini dipanggil “dinamik.”

Oleh kerana DRAM tidak disegerakkan dengan pengaruh luaran, ia menimbulkan masalah untuk mengatur data seperti yang terdapat, terutamanya dengan peningkatan kelajuan pemproses.

Sebaliknya, sdam adalah disegerakkan dengan masa jam CPU dan menghantar arahan dengan lebih cekap dengan menyertai arahan lain yang diproses oleh komputer, membolehkan komputer menerima arahan lain sebelum selesai memproses arahan sebelumnya.

.

SDR SDRAM vs. DDR SDRAM

SDR SDRAM membaca satu perkataan data sama ada dengan kelebihan (permulaan) kelebihan kitaran jam CPU atau kelebihan (akhir) kelebihan kitaran jam, tetapi tidak kedua -duanya , Oleh itu “kadar data tunggal..

DDR SDRAM membaca dua perkataan data setiap kitaran jam di kedua -duanya .

Variasi DDR

Pada masa ini terdapat lima generasi DDR: DDR, DDR2, DDR3, DDR4, dan DDR5.

Setiap generasi telah meningkatkan ketumpatan memori, voltan operasi yang lebih rendah, dan akses yang lebih cepat, meningkatkan kadar pemindahan data dan kelajuan pemprosesan.

Berikut adalah carta yang memperincikan perbezaan antara lima generasi DDR:

Mengapa keperluan untuk DDR5 RAM?

DDR5 RAM dikeluarkan pada 4 November 2021.

Sehingga itu, lelaran terbaru DDR ialah DDR4. DDR4 mempunyai kapasiti memori sehingga 16 GB setiap cip ram, 3.Kadar pemindahan data 2 GB/s, dan 1..

Walau bagaimanapun, dengan peningkatan streaming intensif data, persidangan video, permainan dalam talian, analisis data, dan aplikasi AI/ML, DDR4 tidak dapat memenuhi tuntutan teknologi moden.

Di samping itu, dunia perniagaan telah mengalihkan beban kerja dari premis dan ke awan, yang membawa kepada kenaikan dramatik di pusat data hiperscale.

Sebagai tindak balas kepada cabaran yang semakin meningkat ini, DDR5 RAM menawarkan penambahbaikan dramatik kepada prestasi pelayan. Walau bagaimanapun, kedua -dua DDR4 dan DDR5 adalah SDRAM.

Berikut adalah beberapa kelebihan penting bahawa DDR5 RAM mempunyai lebih dari generasi sebelumnya:

  1. Kapasiti memori yang meningkat: DDR4 mempunyai kapasiti memori 2 GB hingga 16 GB setiap cip RAM, sedangkan DDR5 mempunyai 8 GB hingga 64 GB kapasiti memori.
  2. Peningkatan jalur lebar: DDR5 menyampaikan kenaikan lebar lebar 50%+ ke atas DDR4 (3..8 GB/s.
  3. Keperluan voltan rendah: DDR5 mempunyai voltan operasi 1..2V untuk DDR4. Ini meningkatkan prestasi pelayan, kerana menggunakan kuasa kurang bermakna kurang haba diberikan. Semakin banyak haba yang diberikan dan tidak dikeluarkan, lebih banyak prestasi pelayan terjejas secara negatif.
  4. Senibina Kuasa Baru: . Dimms ini mempunyai litar bersepadu pengurusan kuasa 12V (PMIC) yang memudahkan integriti isyarat dan cabaran bunyi, yang menawarkan kawalan kuasa yang lebih baik di-dimm dan mengurangkan margin kehilangan dari voltan operasi yang lebih rendah.
  5. Senibina saluran yang dikemas kini: DDR4 Dimms mempunyai saluran 72-bit yang mengandungi 64 bit data dan lapan bit ECC. (ECC bermaksud kod pembetulan ralat, digunakan untuk mengesan dan membetulkan rasuah data dalam ingatan.) DDR5 Dimms mempunyai dua saluran, masing -masing 40 bit lebar: 32 bit data dengan lapan bit ECC. .
  6. Panjang pecah panjang: DDR4 mempunyai potong pecah 4 bit dan panjang pecah 8 bit, manakala DDR5 mempunyai potong pecah 8 bit dan panjang pecah sebanyak 16 bit. (Burst Chop bermaksud bahawa hanya bahagian data tertentu yang dipindahkan, dan panjang pecah adalah jumlah data yang dipindahkan..

.

.

Trenton Systems menguatkan teknologi aeroangkasa dan pertahanan dengan penyelesaian pengkomputeran berpakaian tinggi yang berpakaian tinggi yang memproses dan menyimpan data kritikal misi dengan selamat.

Inilah sebabnya kami melengkapkan penyelesaian kami dengan teknologi terkini untuk membolehkan peningkatan analisis data dan cepat dalam masa nyata apabila ia paling penting.

Mahu mengetahui lebih lanjut? .