Gayblade | Arkib Permainan Video LGBTQ, Gayblade (dijumpai LGBTQ PC Game; 1992) – Wiki Media Hilang

Gayblade (dijumpai permainan PC LGBTQ; 1992)

Gayblade adalah permainan peranan yang dikeluarkan pada tahun 1992 di Windows dan Mac. Permainan ini terkenal kerana menjadi salah satu permainan video bertemakan LGBT yang pertama di tengah-tengah yang akan dikeluarkan- pada hakikatnya, pada masa itu ia sering dipasarkan sebagai permainan “pertama” LGBT, bagaimanapun, ini sebenarnya tidak benar, sebagai yang lebih rendah dikenali Caper di Castro telah dibebaskan tiga tahun sebelumnya. Plot itu berkisar di sekitar parti “ratu seret, queers, lesbian, dan lain-lain” menceburkan diri ke penjara bawah tanah untuk menyelamatkan Empress Nelda dari sayap kanan, dengan musuh termasuk “pengkhotbah TV”, “yuppies homophobic” dan “ketam neraka”. Setelah dibebaskan, permainan menerima liputan yang ketara, dan bukan hanya dari akhbar gay – ia dipaparkan di lebih banyak sumber arus perdana seperti Suara kampung, Amerika Syarikat hari ini dan Der Spiegel [1] . Menurut pemaju, Ryan Best, “Telefon saya berdering siang dan malam dengan panggilan untuk wawancara”. Permainan ini juga dituduh oleh “ensiklopedia aktivis pro-hidup” menyokong “agenda homoseksual”. [2] Walaupun terdapat kepentingan awam awal ini, permainan ini tidak lama lagi memudar ke dalam kekaburan.

Arkib Permainan Video LGBTQ

Koleksi maklumat kandungan LGBTQ yang dikaji/diteliti dalam permainan digital dari tahun 1980-an

Gayblade

Pereka: Ryan Best

Perlindungan Manual Gayblade, 1992, Kredit Imej Ryan Terbaik

Gayblade adalah permainan peranan yang dibangunkan oleh Ryan Best pada tahun 1992. Menurut manual: “Gayblade membawa pemain ke penjara bawah tanah kuno dan gelap dalam usaha menakutkan-untuk menyelamatkan Empress Nelda dari makhluk sayap kanan yang menjijikkan yang mendiami penjara bawah tanah. Nasib baik, Parti Penyelamat terdiri daripada permaisuri seret heroik, queers, lesbian, dan lain -lain yang akan berhenti apa -apa untuk mendapatkan permaisuri yang dikasihi mereka kembali ke kastil mewah gaykeep. Tetapi bolehkah mereka berjaya apabila banyak orang lain gagal di hadapan mereka?”

Apabila permainan bermula, pemain dalam fesyen RPG di atas meja, roll untuk mencipta satu pasukan watak (Jones, 1993). Setiap jenis watak mempunyai keupayaan yang berbeza menetapkan pemain yang menggalakkan untuk membuat pasukan gabungan yang seimbang. “Perisai” dalam permainan termasuk jaket kulit, apron, tiaras, dan kondom, dan “senjata” termasuk dompet, Mace, kuku akhbar dan blo-pengering. Musuh dalam permainan termasuk penginjil TV, Republikan muda, rednecks, polis homophonik, dll., serta beberapa STI. Kekuatan jahat diketuai oleh Lord Nanahcub (atau Buchanan ke belakang) (Nissenbaum 1993). Istana ini merangkumi 1300 bilik, 13 tingkat, dan 100 orang jahat (USA Today, 1993). Kebanyakan liputan permainan menegaskan ia adalah permainan LGBTQ “pertama”, namun ini kerana penciptanya dan wartawan yang merangkumi permainan tidak menyedari Caper di Castro.

Kami tersandung dalam permainan ini semasa penyelidikan arkib kami ke awal tahun 1980 -an dan 1990 -an gay dan akhbar lesbian, kelihatan sukar untuk sebarang permainan khusus LGBTQ tambahan. Sekeping sejarah permainan digital LGBTQ ini sebenarnya tidak banyak diliputi pada masa pelepasan asalnya. Menurut Pencipta Ryan Best ia mencapai sejumlah besar liputan akhbar (terutamanya untuk permainan indie queer pada tahun 1993): “Saya mengejutkan berapa banyak liputan akhbar Gayblade yang diterima. Telefon saya berdering siang dan malam dengan panggilan untuk wawancara, “kata Best. “Liputan termasuk Radio Awam Kebangsaan, USA Today, berpuluh -puluh akhbar GLBT kebangsaan dan antarabangsa, majalah Der Spiegel, dan saya ditemubual oleh Howard Stern di rancangan radionya.”

Kami dapat mencari beberapa artikel ini termasuk liputan dari Wartawan Bay Area, Village Voice, The Advocate, USA Today, The Boston Globe, dan UPI Newstrack.

Artikel mengenai Gayblade dari The Village Voice, 13 Julai 1993, halaman 46,

Kami juga dapat mencari artikel der Spiegel, yang diterjemahkan untuk kami oleh pengikut Twitter, permainan dev, wartawan dan penyelidik Nina Kiel

Kit akhbar terbaik untuk permainan ini juga termasuk artikel tambahan dan kliping dari Sydney Star Observer Australia (Gayblade Press Kit). Permainan ini juga dituduh oleh satu laman web aktivis pro-hidup sebagai sebahagian daripada “agenda homoseksual” (lihat halaman 21, kira-kira separuh melalui halaman).

Pada masa itu, ia kelihatan kod sumber untuk permainan telah hilang. Dia bagaimanapun mengimbas salinan manual yang tidak lengkap (kami masih mencari salinan lengkap) yang boleh anda temui di sini: manual gaybade.

Terbaik adalah pemain permainan digital yang lama: “Sebagai seorang berusia 19 tahun, saya akan menyelinap ke CERL (Makmal Penyelidikan Kejuruteraan Komputer di University of Illinois) dan menghabiskan berjam-jam dan berjam-jam bermain permainan komputer di terminal Plato yang bercahaya oren. Saya secara literal akan mendaki melalui ribut salji musim sejuk di tengah malam untuk sampai ke CERL kemudian bermain Oubliette, Empire dan beberapa permainan komputer pertama yang pernah dicipta. Kehidupan Geeky yang hebat.”

Apabila Gayblade pada asalnya dibebaskan, pelaporan berbeza sama ada permainan itu pada asalnya adalah “permainan pedang-dan-tudung standard yang dibaptiskan Dragonblade” (Clark, 1993) atau juga dipasarkan sebagai “Dragonblade, versi lurus Gayblade.”Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat Adrienne Shaw menemubual Ryan Best pada Januari 2018 mengenai bagaimana Gayblade menjadi. Dalam wawancara yang terbaik menjelaskan bahawa dia pada asalnya telah menulis permainan arus perdana yang dipanggil Citadel of the Dead, Tetapi setelah menandatangani kontrak yang buruk tidak menjana wang dari jualan. Dia memutuskan dia akan menggunakan 40,000 baris pengekodan Dragonblade untuk membuat spoof gay dan lesbian … dan Gayblade dilahirkan.

Terbaik berkata “Saya dibesarkan di Downstate Illinois, Pedesaan, Redneck Illinois. Saya baru sahaja memasuki sekolah menengah, ketika saya keluar oleh rakan yang mengetahui tentang saya. Itu pada hari Jumaat, pada hari Isnin seluruh sekolah menengah tahu tentang saya dan penyeksaan, ancaman, dan buli bermula dan tidak berhenti. Saya akan pulang dari sekolah dengan air mata. Ia menjadi sangat teruk saya cuba membunuh diri. Akhirnya, saya pergi ke arah barat ke California dan berada di Castro ketika saya mula bekerja di permainan. Tetapi di sana saya masih membawa parut emosi tentang apa yang berlaku kepada saya di sekolah menengah, “kata Best. “Dengan cara yang sangat nyata, Gayblade menjadi terapi saya. Saya meletakkan setiap jenis orang yang telah membuli saya ke dalam permainan sebagai raksasa yang anda harus memusnahkan. Dan saya suka, anda tahu apa? Saya tidak peduli lagi. Apabila permainan selesai dan dibebaskan, seolah -olah semua bagasi saya hilang. Saya berasa yakin dan berhenti terancam oleh kenangan saya di Illinois. Itu sangat memberdayakan, “kata Best. “Tetapi saya benar -benar tidak fikir sesiapa akan membeli permainan ini, dan kemudian ia mula menjual beratus -ratus ribuan salinan! Saya menyumbangkan banyak salinan kepada badan amal kerana saya ingin membantu komuniti. Itu semua tentang hanya -pada masa itu, semasa krisis AIDS, dan tidak terlalu menyeronokkan, terlalu banyak perkara yang baik berlaku. Ini adalah salah satu cara kecil yang saya harapkan untuk meringankan, walaupun hanya seketika atau dua, beban berat dan kesedihan banyak orang.”

Gambar Ryan Best sebagai wartawan muda.

Nama Gayblade diilhamkan oleh sebuah filem yang dia tonton pada masa itu, Zorro, pisau gay (1981). Terbaik tidak membuat permainan lagi, walaupun dia memulakan beberapa, sebahagiannya kerana pengalaman kontraknya yang buruk. Pada akhirnya, beliau akhirnya membuat dan mengarahkan kumpulan pembangunan pendidikan dalam talian di Los Angeles Unified School District; 2U, INC., Universiti Southern California, dan lain -lain. Pada masa wawancara, yang terbaik tinggal di Toluca Lake, California dengan pasangannya, Cliburn.

Kemas kini: Pada tahun 2019, sebelum dia tiba di Berlin untuk penutupan Rainbow Arcade, pameran sejarah permainan LGBTQ di Muzium Schwules yang dikendalikan oleh Sarah Rudolph, Jan Schnorrenberg, dan Adrienne Shaw, Best telah menemui fail permainan asal. Matthias Oborski, Muzium Computerspiele dan yang memberikan sokongan teknikal untuk pameran itu mengambil salinan fail dan dapat berjaya membuat permainan dimainkan semula! Dan sekali lagi kami dapat bekerjasama dengan Jason Scott dari Arkib Internet untuk menjadikan permainan ini tersedia untuk orang ramai! Anda boleh menjumpainya di sini.

Petikan:

Liga Kehidupan Amerika. (1997). Bab 118: Taktik Homoseksual: Apa -apa sahaja. Ensiklopedia Aktivis Pro-Life. Diperolehi daripada http: // maistre.uni.CX: 70/ple/plae118.html

Clark, Joe. (1993, 13 Julai). Dungeons dan Drag Queens. Suara kampung 38 (28), p. 46

Cobb, Nathan. (1993, 5 Ogos). Cyberstyles alternatif. Boston Globe. P. 60.

Jones, Malcolm. (1993, 14 Mei). Gayblade: Permainan fantasi merah jambu pertama di dunia. Sydney Star Observer.

Nissenbaum, Dion. (1993, 4 April). Egads! Empress Nelda telah ditangkap oleh pasukan .. UPI Newstrack.

Provenzano, Jim. (1993, 8 April). Dungeons dan Drag Queens. Wartawan Bay Area. P. 46.

Mengeluarkan bait dari orang jahat. (1993, 6 April). Peguambela. Halaman 10.

Vigoda, Arlene. (1993, 3 Ogos). Seronok dan permainan. Amerika Syarikat hari ini. 1d.

Gayblade (dijumpai LGBTQ+ PC Game; 1992)

Gayblade cover.jpg

Gayblade adalah permainan peranan yang dikeluarkan pada tahun 1992 di Windows dan Mac. Permainan ini terkenal kerana menjadi salah satu permainan video bertemakan LGBT yang pertama di tengah-tengah yang akan dikeluarkan- pada hakikatnya, pada masa itu ia sering dipasarkan sebagai permainan “pertama” LGBT, bagaimanapun, ini sebenarnya tidak benar, sebagai yang lebih rendah dikenali Caper di Castro telah dibebaskan tiga tahun sebelumnya. Plot itu berkisar di sekitar parti “ratu seret, queers, lesbian, dan lain-lain” menceburkan diri ke penjara bawah tanah untuk menyelamatkan Empress Nelda dari sayap kanan, dengan musuh termasuk “pengkhotbah TV”, “yuppies homophobic” dan “ketam neraka”. Setelah dibebaskan, permainan menerima liputan yang ketara, dan bukan hanya dari akhbar gay – ia dipaparkan di lebih banyak sumber arus perdana seperti Suara kampung, Amerika Syarikat hari ini dan Der Spiegel [1] . Menurut pemaju, Ryan Best, “Telefon saya berdering siang dan malam dengan panggilan untuk wawancara”. Permainan ini juga dituduh oleh “ensiklopedia aktivis pro-hidup” menyokong “agenda homoseksual”. [2] Walaupun terdapat kepentingan awam awal ini, permainan ini tidak lama lagi memudar ke dalam kekaburan.

Kandungan

Usaha mencari

Kewujudan Gayblade ditemui semula oleh Profesor Adrienne Shaw, yang telah menubuhkan Arkib Sukan LGBTQ pada tahun 2015. Shaw ditemuramah terbaik pada bulan Januari 2018, yang memberikan lebih banyak maklumat latar belakang mengenai perkembangan permainan, di mana dia menyifatkannya sebagai saluran kreatif untuk homophobia yang dia hadapi membesar di Illinois. Dia juga menjelaskan bahawa setelah menulis dalam permainan arus perdana yang bertajuk Citadel of the Dead Dan tidak menjana wang dari jualan setelah menandatangani projek yang buruk, dia memutuskan untuk menggunakan pengekodan dari projek yang belum selesai Dragonblade Untuk membuat permainan yang fokus secara khusus. [3] usaha Shaw dalam menggali Caper di Castro dan Gayblade, Di samping kerja dokumentasi dan arkib lain, mendapat pengiktirafan media dari VentureBeat dan Kotaku pada bulan Julai 2018. [4] [5]

Walaupun permainan ini dijual “beribu -ribu” salinan mengikut Best, kewujudan permainan menjadi terkenal hanya berkat artikel media yang disebutkan di atas, tetapi permainan itu sendiri masih hilang. Ryan Best telah kehilangan fail permainan asal. Walau bagaimanapun, dia dapat menyediakan salinan manual permainan dan tekan kit ke Arkib Permainan LGBTQ, yang boleh didapati di sini dan di sini masing -masing. Beberapa tangkapan skrin terselamat juga yang dipaparkan dalam artikel mengenai permainan. Ironinya, Caper di Castro, Walaupun kurang dikenali daripada Gayblade, telah terselamat dalam bentuk disket asal pencipta permainan dan kini dimainkan dalam bentuk yang dicontohi di arkib Internet.

Pembebasan

Terbaik dijumpai fail permainan asal pada tahun 2019. Matthias Oborski dari Muzium Computerspiele di Jerman membantu membuat versi yang boleh dimainkan daripada fail asal, dan dengan kerjasama Arkib Permainan Video LGTBQ dan Jason Scott dari Arkib Internet [6] ia dimuat naik sebagai versi Windows yang boleh dimainkan pada 17 Januari pada 17 Januari , 2020 ke Arkib Internet. [7]

Lihat juga

  • Caper di Castro, Tema lain homoseksual yang telah hilang kepada orang ramai, tetapi didapati walaupun kurang dikenali daripada Gayblade.

Pautan luaran

  • Kajian penagih CRPG dari Gayblade (bersama dengan permainan lain yang menggunakan sistem asas yang sama). Diperoleh pada 16 Sept ’18

Rujukan

  1. ↑ der Spiegel, 8/11/1993 Diperoleh pada 16 Sept ’18
  2. ↑ Ensiklopedia Aktivis Pro -Life, Bab 118 – Taktik Homoseksual: Apa -apa sahaja! (Semakan 1997) Diperoleh pada 16 Sept ’18
  3. ↑ Gayblade | Arkib Permainan Video LGBTQ Diperoleh pada 16 Sept ’18
  4. ↑ Kotaku – Seorang penyelidik menggali permainan video yang sangat dilupakan yang diambil 17 Sept ’18
  5. ↑ VentureBeat – Sejarah Permainan LGBTQ adalah sekejap – itulah sebabnya pengkhususan diperlukan 17 Sept ’18
  6. ↑ Halaman Arkib Permainan Video LGBTQ untuk Gayblade Diperoleh pada 21 Ogos ’20
  7. ↑ Halaman Arkib Internet untuk versi Windows Gayblade. Diperoleh pada 04 Apr ’20