Gandhi (Civ6) | Tamadun Wiki | Fandom, India – Tamadun 6 Panduan – IGN

Gandhi Civ 6

Jemputan ke Modal: Saya menikmati perjalanan, mungkin saya akan melawat ibu negara anda suatu hari. Adakah jauh? Adakah anda akan memberitahu saya mengenainya?

Gandhi (civ6)

+5 Iman untuk setiap tamadun yang bertemu (termasuk India) yang telah menubuhkan agama dan tidak berperang. Musuh menerima keletihan perang berganda dari berjuang melawan Gandhi.

Agenda Pemimpin – Pegawai Penteri

Tidak pernah mengisytiharkan peperangan yang mana dia dapat berjenama pemanis, dan suka tamadun yang aman. Sangat tidak suka pemanasan.

Agama

“Hidup seolah -olah anda mati esok; belajar seolah -olah anda hidup selama -lamanya.”

Mohandas Karamchand Gandhi (2 Oktober 1869 – 30 Januari 1948), lebih dikenali dengan kehormatan Mahatma (yang bermaksud “jiwa yang hebat”), adalah seorang peguam dan aktivis India. Sebagai pemimpin ideologi pergerakan kemerdekaan India, dia secara meluas dianggap sebagai bapa simbolik India moden. Dia memimpin kaum India masuk Tamadun VI.

Gandhi adalah tamadun pengaman utama, tidak pernah mengisytiharkan perang kecuali dia mendapat tanah yang hilang. Dia semakin berkembang bandar -bandar besar dan berharap tidak ada yang mahu melawannya.

Kandungan

Pengenalan []

Jadilah baik, Gandhi Bapu, dan anda akan mendapati diri anda dikelilingi oleh rakan -rakan sejati. Pastikan orang India selamat, menjaga mereka dengan pahlawan gajah yang luar biasa. Iman anda akan membimbing anda untuk kedamaian dan keharmonian. Pastikan fikiran anda terbuka, dan jadilah perubahan yang ingin anda lihat di dunia.

Ulasan Pakar Gamespot

11 Februari 2019

08 Februari 2018

24 Oktober 2016

Dalam permainan [ ]

Agenda unik Gandhi adalah Peacekeeper. Dia akan menentang permulaan atau terlibat dalam peperangan jika dia mungkin berjenama pemanasan untuk berbuat demikian; Dia suka pemimpin lain yang menjaga kedamaian dan tidak menyukai pemanis.

Keupayaan pemimpinnya adalah Satyagraha. Bagi setiap tamadun India telah bertemu yang telah menubuhkan agama dan tidak berperang, India mendapat rangsangan yang ketara dalam iman . Tamadun Melawan Perang Melawan India Mengalami Penalti Kemudahan Tambahan.

Pendekatan terperinci []

Gandhi adalah pengangkut agama awal, membina tapak suci, meletakkan stepwells di sebelah mereka, dan mendapatkan generasi iman yang kuat (yang menjadi lebih kuat jika dia dapat bertahan). Tetapi dia bukan pemain agama eksklusif; Dia sebenarnya tidak akan pernah membina penyiasat, jadi agama -agama lain dapat melekat (dan memberi ganjaran kepadanya dengan kepercayaan pengikut mereka). Sekiranya dia tidak berpeluang memenangi kemenangan agama, dia akan berusaha untuk meneruskan kemenangan sains atau budaya, di mana sahaja peluang kemenangannya adalah yang terbaik.

Garis []

Gandhi disuarakan oleh Pawan Shukla. Dia berbahasa Hindi dan Bahasa Inggeris. Garisnya adalah beberapa yang terbaik diterjemahkan dalam permainan, di mana tidak ada perbezaan antara terjemahan literal kata -kata yang dia katakan dan kapsyen yang dipaparkan di skrin.

Disuarakan []

Nama kod Quote (Terjemahan Bahasa Inggeris) Petikan (Hindi/Bahasa Inggeris) Nota
Kelulusan berasaskan agenda Tidak ada rasa malu dalam pencegahan. Mempunyai senjata sangat berbeza daripada sebenarnya menggunakannya.
Penolakan berasaskan agenda Sekiranya anda begitu dahagakan darah, mungkin lebih baik untuk menamatkan kepimpinan anda. यदि आप खून के इतने प्यासे हैं, तो आप के नेतृत्व को समाप्त करना ही बेहतर होगा. / Yadi aap khoon ke itne pyaase hain, toh aap ke netritva ko samaapt karna hi behtar hoga.
Diserang Percubaan saya untuk mengelakkan keganasan telah gagal. Mata untuk mata hanya menjadikan dunia buta. Kalimat kedua adalah petikan yang sering disalahgunakan untuk Gandhi. [1]
Mengisytiharkan perang Saya boleh terlibat dalam perang ini tanpa mengorbankan moral. Jangan tanya saya bagaimana; anda tidak akan faham. मैं नैतिकता की क़ुर्बानी दिए बिना इस जंग हिस हिस्सा ले सकता हूँ. मत पूछीयें कैसे, आप नहीं समझेंगे. / Utama NaitiKta ki Qurbaani Diye Bina Iss Jung Mein Hissa Le Sakta Hoon. Mat poochhiye kaise, aap nahi samjhenge.
Dikalahkan Anda boleh berantai saya, anda boleh menyeksa saya, anda juga boleh memusnahkan badan ini, tetapi anda tidak akan pernah memenjarakan fikiran saya. आप मुझे ज़ंजीरों में जखडे, यातनाएं दें, यहां तक ​​की आप मे merangk इस शekaan को नष्ट कक दें दें प मे मन क़ैद क़ैद क़ैद क़ैद नहीं नहीं नहीं नहीं नहीं नहीं नहीं नहीं नहीं नहीं नहीं नहीं नहीं. “. Ini adalah petikan yang tidak disebabkan oleh Gandhi. [2]
Salam Helo, saya mohandas gandhi. Orang saya memanggil saya bapu, tapi tolong, panggil saya kawan. नमस्कार. मैं मोहनदास गाँधी हूँ. मेरे लोग मुझे बापू कहतें हैं. पर कृपया, मुझे मित्र कहें. / Namaskaar. Utama Mohandas Gandhi Hoon. Mere Log Mujhe Baapu Kehtein Hain. Par Kripya, Mujhe Mitra Kahein.
Petikan dari Civilopedia Hidup seolah -olah anda mati esok; belajar seolah -olah anda hidup selama -lamanya. Ini adalah petikan yang dikaitkan dengan Gandhi, walaupun ia dipertikaikan. [3]

Unvoiced []

Delegasi: Saya telah menghantar delegasi perdagangan kepada anda dengan hadiah dari tanah kami: teh, sarees, dan sitar.

Menerima delegasi dari pemain: Anda terlalu baik, kawan saya. Hadiah anda tiba dengan delegasi perdagangan anda, dan saya secara peribadi mengucapkan terima kasih kepada mereka.

Menolak delegasi dari pemain: Malangnya tidak.

Menerima Pengisytiharan Persahabatan Pemain: Saya menerima tawaran persahabatan anda. Semoga ia diberkati dengan keamanan.

Menolak pengisytiharan persahabatan pemain: Saya minta maaf, tetapi saya tidak dapat memasuki perjanjian ini dengan anda. Sila faham, hanya untuk yang terbaik.

Dikecam oleh pemain: Pembohongan anda tidak akan dipercayai oleh orang yang bijak, dan orang bodoh akan belajar pelajaran mereka.

PENERBITAN PLAYER: Anda tidak boleh dipercayai; Ini adalah jenis keganasan yang paling teruk.

Terlalu banyak tentera berhampiran sempadan: Tolong, kawan, gerakkan tentera anda dari sempadan saya. Mereka membuat lelaki yang aman seperti saya gugup.

Jemputan ke Modal: Saya menikmati perjalanan, mungkin saya akan melawat ibu negara anda suatu hari. Adakah jauh? Adakah anda akan memberitahu saya mengenainya?

Jemputan ke Bandar: Datang ke bandar terdekat kami. Kita boleh mendengar kebijaksanaan puisi Veda, dan mungkin belajar sesuatu.

Kemasukan Sivilopedia []

Sedikit yang boleh dipanggil Bapu (Gujarati untuk “bapa”) negara mereka; malah lebih sedikit mencapai moniker tanpa menumpahkan banyak darah. Tetapi Mohandas Gandhi, lebih dikenali di seluruh dunia sebagai Mahatma (Sanskrit untuk “Venerable”) Gandhi, boleh. Dia mempelopori pendekatan Satyagraha (istilah yang diciptanya, secara literal “kekuatan kebenaran”), atau penentangan terhadap kezaliman melalui ketidakpatuhan awam, taktik yang diminta olehnya untuk membawa kemerdekaan ke tanah airnya.

Gandhi dilahirkan di kasta pedagang Hindi di India yang masih di bawah pemerintahan British. Anak isteri keempat diwan dari keadaan kecil Porbandar, pada masa mudanya Gandhi tidak mempamerkan kebajikan diri yang akan menandakannya sebagai orang dewasa. Sebenarnya, kakaknya pernah menyatakan bahawa salah satu hiburan kegemarannya sebagai seorang kanak -kanak adalah “memutar telinga anjing.”Sebagai seorang budak lelaki, dia juga digambarkan sebagai” gelisah sebagai merkuri. Sama ada bermain atau merayau.”

Gandhi memasuki perkahwinan yang diatur pada usia 13 tahun kepada seorang gadis berusia 14 tahun, kebiasaan biasa dalam tempoh dan tempat. Rupa -rupanya dia tidak menikmati pengalaman itu, kemudian memanggil amalan “adat kejam perkahwinan kanak -kanak.”Tetapi dia nampaknya telah memanfaatkannya, sejak pada tahun 1885 AD ketika dia berumur lima belas tahun, isterinya melahirkan anaknya. Mereka akan mempunyai empat lagi anak, semua anak lelaki, jadi “adat kejam” nampaknya tidak menghalang tugas suami.

Perkahwinannya menyebabkan dia mengambil masa setahun dari pendidikan menengahnya. Tetapi Mohandas adalah seorang ulama yang biasa -biasa. Salah satu penilaian terminalnya apabila matrikulasi dibaca, sebahagiannya, “Baik di Bahasa Inggeris, adil dalam aritmetik dan lemah dalam geografi; menjalankan tulisan tangan yang sangat baik dan buruk.”Dengan kemahiran sedemikian, apa kerjaya lain daripada seorang peguam? Pada tahun 1888, beliau meninggalkan India ke London untuk belajar menjadi seorang peguam.

Ayahnya baru sahaja meninggal dunia, ibu Gandhi tidak mahu dia pergi, memberinya berkatnya hanya selepas dia berjanji untuk menjauhkan diri dari wain, wanita, dan daging. Kasta beliau melihat perjalanan ke lautan sebagai najis; Ketika dia bertahan, mereka mengisytiharkannya sebagai “orang buangan.”Pada bulan Jun 1891 Gandhi melepasi bar dan berlayar ke India. Dia cuba mengadakan amalan di Bombay, tetapi gagal dengan teruk-dilaporkan kerana dia enggan menyebarkan saksi-saksi secara bersilang, difahami dengan memperolehnya beberapa pelanggan. Oleh itu, pada usia 24 tahun, Mohandas menerima kontrak sepanjang tahun dari syarikat India Dada Abdulla Company untuk mewakili kepentingan mereka di Natal, Afrika Selatan, satu lagi sudut Empayar British yang luas.

Gandhi menikmati kejayaan yang lebih profesional di Afrika Selatan, tetapi dia terganggu oleh ketaksuban kaum dan sikap tidak bertoleransi yang dia dapati di sana. Dia menghabiskan dua puluh tahun akan datang dalam hidupnya di Afrika Selatan berjuang untuk hak-hak etnik minoriti, walaupun tulisan-tulisan baru-baru ini ditemui menunjukkan bahawa dia kurang bersimpati dengan status orang Afrika. Di sinilah Gandhi mula memperbaiki dan mengajar falsafahnya tentang perlawanan “pasif”. Dia dipenjara beberapa kali untuk penentangan terhadap “tindakan hitam” yang dinamakan dengan tepat, yang mana semua orang bukan putih dikehendaki mengemukakan cap jari mereka kepada kerajaan. Apabila kerajaan memutuskan bahawa hanya perkahwinan Kristian yang sah di Afrika Selatan, Gandhi menganjurkan dan mengetuai protes yang tidak ganas secara besar-besaran. Semua kemarahan ini berpunca sekurang-kurangnya sebahagian daripada pengalaman awalnya di Afrika Selatan, seperti dikeluarkan dari kereta keretapi kelas pertama atau dipukul oleh pemandu stagecoach kerana gagal melepaskan tempat duduknya ke dalam putih.

Walaupun protesnya yang tidak berkesudahan, Gandhi membuktikan dirinya sebagai seorang patriot imperialis semasa perang. Semasa Perang Boer, beliau menaikkan kader 1100 sukarelawan India untuk berkhidmat sebagai korpsmen dan pembawa tandu di barisan hadapan; Gandhi dan 37 yang lain akhirnya akan menerima pingat perang untuk perkhidmatan dan pengorbanan mereka. Pada tahun 1906, British berada di sana lagi, kali ini menentang Zulu. Dan Gandhi sekali lagi menaikkan Kor Sukarelawan untuk Perkhidmatan Stretcher (yang terselamat untuk “dibenarkan” untuk petisyen untuk kewarganegaraan Afrika Selatan). Pemerhatiannya yang dekat dan peribadi perang meyakinkannya bahawa hanya kaedah yang tidak ganas yang dapat diharapkan untuk mengatasi Tentera Diraja yang hebat. Dan mungkin tidak juga.

Pada tahun 1915, Gandhi kembali ke India. Hampir dengan serta -merta dia menjengkelkan kebanyakan orang yang penting di sana: Pentadbir British ketika dia menyatakan penghinaannya bahawa dia harus berbahasa Inggeris di tanah asalnya, dan bangsawan India ketika ia mengejek mereka untuk mereka yang bersemangat, memberitahu mereka bahawa mereka harus memegang permata mereka dan kekayaan yang dipercayai untuk rakyat mereka yang miskin. Oleh itu Gandhi memulakan kempennya yang panjang untuk membebaskan negaranya dari pemerintahan Inggeris. Mahatma mengikuti dua jalan – dia cuba memalukan penindas dan dia menuntut pengorbanan dari yang tertindas. Selama tiga puluh tahun yang akan datang, Gandhi Gandhi secara tidak sengaja menasihati kaum India untuk perlawanan pasif, mogok memimpin selepas mogok, Mac selepas Mac, berpuasa ke titik ketidakupayaan, menahan pemukulan yang tak terhitung jumlahnya, dan tahun penjara.

Walaupun kemunduran yang serius dan kekecewaan bertahun-tahun, Gandhi terus mengganggu kuasa-kuasa. Pada tahun 1946, dengan tentera yang habis dan hampir bankrap, Great Britain bersetuju untuk mengosongkan India, tetapi dengan berbuat demikian memutuskan untuk membahagikan koloni antara Hindu dan Muslim, yang Gandhi dengan tegas berhujah terhadap. Kerana kira -kira 15 juta orang bergegas untuk mendapatkan bahagian “kanan” garis partition, pergerakan mereka mencetuskan wabak keganasan agama, di mana umat Islam dibunuh borong di India, dengan nasib yang sama menunggu orang Hindu di Pakistan.

Negara -negara baru berada dalam keadaan huru -hara. Sebagai tindak balas, Gandhi terus cepat, enggan makan lagi sehingga keganasan berhenti. Mengagumkan, puasanya bekerja; Wakil dari kedua -dua negara dan agama berjanji untuk menghentikan pembunuhan itu dan memohon kepadanya untuk menamatkan puasa. Dia berbuat demikian, untuk melegakan berjuta -juta. Ironinya, dua belas hari kemudian, Mohandas Gandhi dibunuh oleh nasionalis Hindu militan Nathuram Godse di Taman Birla House.

Trivia []

 • Gandhi muncul di Tamadun VI treler pengumuman.
 • Gandhi bersama dengan Alexander, Elizabeth I, Genghis Khan, Montezuma, dan Shaka, salah satu daripada enam pemimpin yang telah muncul dalam setiap Tamadun permainan setakat ini.
 • Skrin diplomasi Gandhi menunjukkan kuil Hindu di tebing Ganges.
 • Keupayaan dan agenda pemimpin Gandhi kedua-duanya merujuk gaya rintangan sivil tanpa nama.
 • Dalam Tamadun v, Gandhi menimbulkan jenaka di dalam Tamadun komuniti kerana menjadi pemimpin yang paling mungkin membina dan menggunakan senjata nuklear. Ini dimasukkan ke dalam Tamadun VI Sebagai agenda tersembunyi yang disebut “nuke gembira,” yang Gandhi mempunyai peluang 70%.
 • Gandhi sering dilihat memegang tongkat berjalan. Walaupun ia hampir tidak dapat dilihat, logo firaxis dapat dilihat di atasnya.

India

India adalah salah satu daripada 19 tamadun asal yang terdapat dalam Tamadun VI. India diketuai oleh Mohandas Gandhi, pemimpin damai yang usahanya membawa kepada India dan Pakistan yang merdeka.

Strategi

Gandhi’s India adalah tamadun yang berfokus pada kepercayaan dan, dengan itu, salah satu pesaing yang paling berkemampuan untuk kemenangan agama. Dengan mengekalkan keamanan dengan negara -negara keagamaan yang lain dan dengan menggunakan Stepwells yang baik, India mungkin mendapat rangsangan yang kuat untuk output imannya. Menggunakan output ini, India boleh menyebarkan agamanya kepada tamadun lain, suatu perbuatan yang tidak dapat dielakkan akan membiak ketegangan. Untuk memerangi ini, keupayaan pemimpin Gandhi akan memastikan bahawa negara-negara yang akhirnya mengisytiharkan perang ke India akan menghadapi kemudahan yang melanda dari kelebihan perang dua kali ganda. Dengan kata lain, sukar bagi negara -negara lain untuk mempunyai peperangan yang berpanjangan terhadap Gandhi.

Walaupun Gandhi yang dianggap kualiti keamanan. Pemain yang memilih untuk bermain sebagai India sebenarnya mempunyai kelebihan yang kuat ketika mencari kemenangan ketenteraan. Oleh kerana musuh-musuh India menerima dua kali ganda perang, India yang agresif sebenarnya dapat melemahkan tamadun menentang dengan cara yang tidak dapat dilakukan oleh tamadun lain. Di samping.

Ciri -ciri pemimpin

 • Keupayaan pemimpin – Satyagraha: +5 Iman untuk setiap tamadun (termasuk India) yang telah mereka temui yang telah menubuhkan agama dan tidak berperang. Menentang tamadun menerima dua kali ganda keletihan perang untuk melawan Gandhi.
 • Agenda Pemimpin – Pegawai Penteri: Tidak pernah menyatakan peperangan yang mana dia dapat berjenama pemanis, dan akan cuba berteman dengan mereka yang mengekalkan kedamaian. Membenci pemanasan.

Ciri -ciri tamadun

 • Keupayaan unik – Dharma: Terima manfaat semua kepercayaan pengikut agama yang hadir di bandar anda, bukan hanya yang anda sukai.
 • Unit Unik – Varu: Pengganti era klasik untuk penunggang kuda. Lebih kuat daripada penunggang kuda dan juga menyebabkan semua unit bersebelahan kehilangan 5 kekuatan pertempuran. Kesan ini disusun dengan pelbagai varus.
 • Peningkatan Unik – Stepwell: Peningkatan jubin India yang unik. Memerlukan pembina untuk menciptanya serta teknologi sanitasi. Menyediakan +1 perumahan dan +1 makanan. Selain itu menyediakan makanan tambahan +1 jika diletakkan bersebelahan dengan ladang, dan memberikan kepercayaan +1 jika bersebelahan dengan tapak suci. Tidak dapat dibina di atas bukit atau bersebelahan dengan stepwell yang lain.