Final Fantasy 14 MOD Developer mengakui untuk menambah malware yang berpotensi berbahaya kepada alat Gshade |, Final Fantasy XIV Mod Gshade mengandungi malware, pemaju mengakui | Pcgamesn

Final Fantasy XIV Mod Gshade Mengandungi Malware, Pemaju Mengaku

Jadi barang gshade mempunyai perkembangan baru:
Gshade sialan mati. GitHub sudah hilang, berikutan siasatan github.

Final Fantasy 14 Mod Pemaju mengakui menambah malware yang berpotensi berbahaya kepada alat gshade

Pemaju mod Final Fantasy 14 telah dikritik kerana sengaja menambahkan malware yang berpotensi berbahaya kepada kod yang memaksa penutupan komputer.

Semua alat pihak ketiga bertentangan.

Gshade, bagaimanapun, adalah mod yang popular untuk mengubah estetika permainan tanpa menjejaskan permainan.

Eurogamer Newscast: Adakah The Last of Us The Best Video Game Adaptation Ever Ever?

Mesej Percakapan Bocor dari pemaju Gshade Marot Satil mendedahkan bahawa malware sengaja dimasukkan ke dalam kod mod yang boleh memaksa penutupan komputer jika fail gshade diakses oleh aplikasi pihak ketiga, lapor Gamerant (melalui TheGamer).

Perisian hasad itu seolah -olah termasuk untuk mengajar pelajaran mengenai penggunaan mod. “Ini dimaksudkan untuk menjadi pengajaran kepada anda secara khusus tentang mengambil pendekatan ini terhadap masalah ini; apa -apa yang mungkin ada dalam muatan dan anda akan bertanggungjawab untuk mengedarkannya kepada orang dan mencetuskannya,” membaca mesej langsung.

Untuk melihat kandungan ini sila dapatkan penargetan kuki. Urus tetapan kuki

Pemain telah mengalami kekecohan berikutan berita. Marot Satil telah dilaporkan telah diharamkan dari perselisihan Final Fantasy 14 yang popular dan pernyataan mengenai subreddit permainan secara khusus memanggil Gshade.

Untuk melihat kandungan ini sila dapatkan penargetan kuki. Urus tetapan kuki

“Malangnya, selepas mengesahkan perubahan pemaju Gshade telah dibuat untuk program mereka, kami tidak lagi akan menyokong alat itu sebagai sumber komuniti, dan pautannya telah dikeluarkan dari pelayan kami,” membaca pernyataan itu.

Siasatan dari GitHub telah menyebabkan Gshade dikeluarkan dari perkhidmatan hosting.

Jadi barang gshade mempunyai perkembangan baru:
Gshade sialan mati. GitHub sudah hilang, berikutan siasatan github.

Yang bermaksud bahawa semua pemasangan Gshade yang tidak diubahsuai semasa. gambar.Twitter.com/hzs5ccuosq

– Ehudkurzweil ��☁️ (@ehudkurzweil) 7 Februari 2023

Untuk melihat kandungan ini sila dapatkan penargetan kuki. Urus tetapan kuki

Walaupun komen Yoshida minggu lalu ditujukan khusus kepada mereka yang mencari dunia pertama yang jelas mengenai kandungan baru, kontroversi gshade ini adalah alasan selanjutnya mengapa alat pihak ketiga tidak boleh digunakan dengan permainan – anda tidak pernah tahu apa perisian hasad.

Peningkatan visual rasmi Final Fantasy 14 dijadualkan dalam Patch 7.0. Tembakan ujian ditunjukkan dalam livestream Februari lalu.

Dari Assassin’s Creed ke Zoo Tycoon, kami mengalu -alukan semua pemain

Eurogamer mengalu -alukan video dari semua jenis, jadi log masuk dan sertai komuniti kami!

Log masuk dengan Google Log masuk dengan Facebook Log masuk dengan Twitter Log masuk dengan Reddit
Topik dalam artikel ini

Ikuti topik dan kami akan menghantar e -mel kepada anda apabila kami menerbitkan sesuatu yang baru mengenai mereka. Urus Tetapan Pemberitahuan Anda.

  • Final Fantasy XIV: A Realm Reborn Ikuti
  • JRPG Ikut
  • MMO Ikut
  • PC Ikut

Tahniah atas ikut pertama anda!

Kami akan menghantar e -mel kepada anda setiap kali kami (atau salah satu laman kakak kami) menerbitkan artikel mengenai topik ini.

Melanggan Eurogamer.Surat Berita Harian Bersih

Dapatkan hari yang paling banyak dibincangkan mengenai cerita terus ke peti masuk anda.

Timbalan Editor Berita

Ed mempunyai minat dalam streaming, orang dan komuniti, dan memberi suara kepada orang yang terpinggir.

Final Fantasy XIV Mod Gshade Mengandungi Malware, Pemaju Mengaku

Mod Final Fantasy XIV yang tidak dibenarkan yang dipanggil Gshade mengandungi malware yang boleh menutup PC anda, yang dikatakan pemaju mod itu dimasukkan sebagai “pelajaran”.

Final Fantasy XIV FFXIV 6.2 Livestream Zenos Chicken: Man With White Hair and Armor Fighting sebagai Drops Darah dari Mulutnya

Diterbitkan: 7 Feb, 2023

Pencipta mod Final Fantasy XIV yang popular tetapi tidak dibenarkan telah mengakui termasuk perisian hasad yang dapat menutup PC pengguna. Gshade, mod yang membolehkan pengguna untuk mengikat dengan visual MMORPG, mengandungi kod yang memulakan semula PC jika mod digunakan dalam kapasiti lain, seperti penciptaan mod tambahan yang dapat mengubah dinamik permainan.

Penggunaan mod di Final Fantasy XIV dilarang dengan ketat oleh Syarat Perkhidmatan Square Enix, sesuatu yang Pro Raid Team Unnamed_ mendapat pelajaran dalam seminggu yang lalu selepas menggunakan tambahan yang tidak disahkan untuk memenangi perlumbaan ke dunia yang pertama di Omega Protocol Ultimate RAID.

Gshade juga dilarang, tetapi tidak melakukan apa -apa yang jahat dalam keadaan biasa. Malah, ia sering digunakan oleh pemain dengan pelbagai bentuk buta warna untuk menyesuaikan pencahayaan dan unsur -unsur UI yang tidak dapat dibezakan.

. Dalam mesej Discord yang bocor, Marot mengatakan kod berniat jahat mengaktifkan apabila aplikasi pihak ketiga cuba memanggil fungsi dari gshade, dan memulakan semula komputer klien.

. “Apa -apa sahaja yang mungkin ada dalam muatan dan anda akan bertanggungjawab untuk mengedarkannya kepada orang dan mencetuskannya.”

Tidak mengejutkan, ini belum berakhir sebagai momen yang mudah diajar dari modder hingga modder dalam komuniti fantasi fantasi yang lebih luas. Marot kini telah diharamkan dari sekurang -kurangnya satu pelayan Discord Fan dan subreddit FFXIV telah menarik balik sokongannya terhadap GSHade. Mod itu juga dilaporkan telah dikeluarkan dari pengekodan repositori github, sementara menunggu siasatan.

Walau bagaimanapun, episod ini berfungsi sebagai kisah peringatan dan peringatan bahawa permainan modding selalu membawa risiko tertentu-melainkan jika anda mempunyai pengetahuan untuk mengkaji semula kod mod mod, selalu ada kemungkinan sesuatu yang berniat jahat bersembunyi di sana.

Lihat panduan kami untuk Final Fantasy XIV Island Sanctuary dan senarai haiwan Sanctuary FFXIV untuk petunjuk tentang cara membuka kunci Hydaelyn anda sendiri.

Ian Boudreau PC Gamer Sejak tahun 1980 -an, Ian menikmati permainan strategi, RPG, dan klasik FPS seperti Unreal and Quake. Dia adalah orcs yang paling bahagia dalam perang total: warhammer atau mengasingkan perjalanannya dalam jiwa gelap. Sebelum menyertai PCGamesn sepenuh masa, beliau menyumbang esei dan ulasan kepada Informer Game, Naib, IGN, PC Gamer, Paste, dan lain -lain.

Rangkaian N Media memperoleh komisen daripada pembelian yang layak melalui Amazon Associates dan program lain. Kami memasukkan pautan sekutu dalam artikel. Lihat Terma. Harga betul pada masa penerbitan.

Gshade malware

Ini terletak di luar tujuan yang dimaksudkan dari subreddit ini, tetapi dengan sebahagian besar playerbase yang terjejas, saya fikir ia masuk akal untuk menyusun maklumat kerana ia muncul berkaitan dengan perkembangan baru-baru ini mengenai Gshade, kerana pelayan Discord Gposers kini cepat- Menatal histeria yang tidak boleh dibaca.

TLDR seperti yang saya faham: pemaju Gshade memasukkan malware ke dalam kemas kini perisian baru ). . Memuatkan shaders yang tidak dibenarkan).

Komuniti itu menjadi balistik selepas ini menjadi terang, dan dev mengeluarkan kenyataan meminta maaf dan memberi jaminan kepada semua orang bahawa malware telah dikeluarkan. .

Tujuan yang dimaksudkan dari jawatan ini adalah dua kali ganda:

  1. Untuk mendokumenkan amalan terbaik dalam menyahpasang Gshade dari PC pengguna. . Saya tidak mempunyai ketajaman teknikal dan juga menggunakan kecerdasan untuk mengikuti semua ini, dan akan bergantung kepada orang yang lebih berpengetahuan daripada diri saya untuk memikirkannya. Sekiranya dan bila maklumat itu muncul, saya akan mengemas kini siaran ini untuk mencerminkannya.
  2. Cara terbaik untuk mengimport pratetap gshade ke sumber alternatif sumber terbuka, dan jenis fungsi, jika ada, akan hilang dalam peralihan ke perisian yang berbeza.

Jadual kerja saya cukup disusun minggu ini dan saya tidak dapat mengikuti perkembangan yang berkaitan dengan perkara di atas, tetapi akan mengemas kini siaran ini untuk mencerminkan sebarang maklumat penting yang dikongsi oleh anda semua. Mempunyai hari yang indah.

Addendum: Sebelum mengemukakan siaran ini, saya tersandung pada yang berikut: https: // gist..com/ry00001/3e2e63b986cb0c673645ea42ffafcc26

Ini nampaknya merupakan pendekatan langkah demi langkah yang komprehensif untuk beralih dari gshade ke reshade. Saya masih belum mencuba ini, dan akan berminat untuk mendengar daripada orang yang memilih untuk menggunakannya.

Penting: Saya telah melalui perkara di atas dan berjaya melakukannya. Sehingga kini (6:20 petang EST pada 2/6), panduan itu mengesyorkan menyahpasang Gshade sebagai langkah terakhir. Ini akan memecahkan pemasangan reshade anda (ia menghilangkan dxgi reshade baru.fail dll). Sekiranya anda akan menyahpasang Gshade, pastikan anda melakukannya dengan betul sebelum memasang Reshade (setelah menyokong folder pratetap dan shader yang sesuai). Panduan Dikemaskini oleh Pengarang.

Juga, semasa memasang reshade, hanya beberapa petua yang mungkin jelas kepada beberapa tetapi tidak akan kepada semua orang: pastikan anda memasangnya ke ffxiv_dx11.exe seperti yang diarahkan. . Klik “Langkau” apabila ia meminta anda pratetap Pramuat. Apabila anda sampai ke skrin dengan banyak kotak pilihan (pemilihan lalai dan sweetFX sudah dipilih), Pastikan anda menyemak setiap kotak di halaman tersebut. Ini adalah kesan shader yang digunakan oleh pratetap, dan pratetap anda mungkin tidak berfungsi jika kesan yang digunakannya hilang. Juga klik “Skip” (saya telah mengubahsuai cadangan ini, kerana memeriksa setiap kotak sebenarnya akan menggandakan shaders, yang boleh menyebabkan masalah dengan pratetap tertentu; jika anda mengikuti cadangan saya yang terdahulu dan menghadapi masalah, saya minta maaf kerana memimpin anda sesat ).

Sekali dalam permainan, tambah tetingkap Config Reshade dengan kunci “Rumah”. Di tab Tetapan, anda mesti menambah dua “laluan carian kesan” secara manual.”Seseorang harus menunjuk kepada \ Game \ Reshade-Shaders \ ComputeShaders; yang lain untuk \ Game \ Reshade-Shaders \ Shaders. Anda mesti menambah satu “laluan carian tekstur”; ini harus menunjuk kepada \ game \ reshade-shaders \ textures.

Saya ingin memberikan kredit kepada Elyon the Eorzean kerana menunjukkan cara yang betul untuk memasang Reshade dan juga untuk berbunyi seperti Jon Hamm.

Itu sahaja. Harus berfungsi. Shoutout ke Mod dalam Reshade Discord sekarang, kerana mereka sedang melancarkan Hellscape apokaliptik untuk menyelesaikan masalah dan melakukan kerja Tuhan. Terima kasih kawan -kawan.

Edit: Reshade Qol Video Juga oleh Elyon the Eorzean