F1 22 Persediaan Austria | Penyediaan Kereta Red Ring Red Best F1 22, F1 22 Panduan Persediaan Austria untuk keadaan kering dan basah

F1 22 Panduan Persediaan Austria untuk keadaan kering dan basah

Tetapan geometri penggantungan sangat penting kerana mereka memutuskan sama ada tayar anda dimusnahkan semasa anda melangkah melalui sudut. Pastikan anda menggunakan geometri penggantungan yang telah kami disenaraikan di bawah untuk menyimpan tayar anda di trek ini.

F1 22 persediaan Austria

Berikut adalah semua persediaan F1 22 Austria untuk kedua -dua keadaan kering dan basah. Ini termasuk persediaan percubaan kaum dan masa.

Masa lap
Jenis Sesi
Penilaian pengguna
Mercedes
Berdasarkan 405 penilaian
Alfa Romeo Racing
Alfa Romeo Racing
Alfa Romeo Racing
Alfa Romeo Racing
Alfa Romeo Racing
Alfa Romeo Racing
Alfa Romeo Racing
Alfa Romeo Racing
Alfa Romeo Racing
Alfa Romeo Racing
Aston Martin
Berdasarkan 1,421 penilaian
Aston Martin
Berdasarkan 339 penilaian
Mercedes
Berdasarkan 309 penilaian
Red Bull Racing
Berdasarkan 627 penilaian
Aston Martin
Berdasarkan 144 penilaian
Dapatkan persediaan kereta F1 22 terbaru setiap minggu Melanggan buletin kami.

Roda Perlumbaan Sim Langsung

Kedai Produk Perlumbaan Sim Moza Racing. Lihat roda Moza

Roda fanatec terbaik f1 23

Kedai Fanatec F1 23 Produk Perlumbaan Sim. Kedai di Fanatec

Wheels Racing F1 22 yang disyorkan kami

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda roda perlumbaan sim kegemaran kami yang semuanya serasi dengan F1 22, menonjolkan roda mana yang harus anda lihat membeli dalam pelbagai julat harga.

Muat naik persediaan F1 22 anda sendiri!

Muat naik persediaan kereta F1 22 anda sendiri untuk orang lain F1 22 pemain untuk menggunakan, menilai dan memberi maklum balas!

Melanggan buletin kami!

Dapatkan panduan perlumbaan sim terkini dan persediaan kereta setiap minggu oleh Melanggan buletin kami.

Langgan kami di YouTube

Melanggan saluran YouTube kami Untuk video perlumbaan sim harian!

Cara Menggunakan Persediaan F1 23 kami

Semua persediaan kereta F1 23 kami boleh digunakan pada PC, Xbox dan PlayStation.

Persediaan Austria F1 22

The Red Bull Ring di Austria adalah salah satu trek terpendek pada kalendar F1 22, tetapi pastinya salah satu trek yang lebih menyeronokkan untuk memandu. Sudut -sudut di sekitar litar Austria kebanyakannya cepat dan mengalir, dengan beberapa lurus panjang untuk membantu memotong.

Sifat cepat cincin Red Bull bermaksud perlumbaan di F1 22 akan menarik dan penuh peristiwa. Dan anda perlu membuat persediaan kereta F1 22 Austria anda dioptimumkan untuk membolehkan anda menyerang setiap sudut di sekitar litar ini.

Persediaan aerodinamik

Dengan Austria menjadi salah satu litar terpantas untuk berlumba di F1 22, anda akan memerlukan persediaan kereta downforce yang sangat efisien. Malah, hanya Spa, Monza dan Silverstone mempunyai kelajuan purata yang lebih tinggi daripada Austria di F1 22.

Anda masih memerlukan downforce yang mencukupi untuk membolehkan anda mendapatkan kereta anda berubah menjadi beberapa sudut yang lebih perlahan. Dan anda perlu memastikan kereta anda sangat stabil kerana anda akan membuangnya ke beberapa sudut pada kelajuan yang sangat tinggi.

Untuk memastikan kereta anda stabil melalui sudut berkelajuan tinggi, anda memerlukan sedikit lebih banyak aerodinamik belakang daripada yang anda lakukan di hadapan. Aero depan anda semestinya cukup rendah dengan belakang anda sedikit lebih tinggi. Ini memberikan kereta anda hujung belakang yang sangat ditanam. Ini lebih bermanfaat di F1 22 kerana kereta yang kurang menurun secara keseluruhan berbanding dengan kereta tahun lepas.

Bertukar 6, 7, 9 dan 10 sangat pantas, bermakna kereta anda perlu cukup stabil untuk membolehkan anda membuang kereta anda ke setiap sudut ini. Sekiranya anda terlalu sedikit downforce, anda perlu mengambil sudut -sudut ini pada kelajuan yang lebih perlahan yang akan menelan belanja anda.

Persediaan pembezaan

Terima kasih kepada Austria yang sangat pantas, keperluan anda untuk banyak daya tarikan tidak besar. Ada satu sudut yang sangat perlahan dan itu bertukar 3. Sudut ini memerlukan anda untuk menurunkan perbezaan pendikit secara manual semasa anda mendekati, dan menggunakan pengurusan pendikit yang sangat baik.

Selebihnya litar terdiri daripada sudut kelajuan pertengahan dan pantas yang bermaksud anda boleh menjalankan pembezaan on-throttle anda cukup tinggi. Ini akan memaksimumkan daya tarikan anda secara terang -terangan, memberikan anda pemacu yang lebih baik melalui dan keluar dari setiap sudut.

Anda tidak perlu risau terlalu banyak tentang melanggar daya tarikan di sekitar majoriti litar dengan keluar dari Turn 3 sebagai sudut yang paling bergantung kepada daya tarikan. Memastikan anda mendapat jalan keluar yang baik dari giliran 3 adalah penting walaupun kerana ia membawa kepada lurus kedua dengan potensi pemindahan peluang ke giliran 4.

Persediaan penggantungan

Di F1 22 Austria adalah trek yang menampilkan banyak undulasi, dan beberapa pengukuhan besar yang anda ingin memandu untuk memaksimumkan prestasi anda. Semua benjolan yang berbeza dan perubahan di permukaan trek akan menjejaskan keseimbangan kereta anda secara negatif. Oleh itu, pastikan persediaan anda disesuaikan untuk menangani perkara ini penting.

Tidak seperti kebanyakan trek berkelajuan tinggi, Austria adalah trek yang memihak kepada persediaan penggantungan yang lebih lembut. Membuat persediaan penggantungan yang lembut membolehkan anda menunggang terus ke dan ke atas sekatan sepanjang pangkuan tanpa terlalu banyak bimbang bahawa kereta anda tidak dapat mengatasinya.

Sekiranya anda mengeras penggantungan anda, ia akan menjadikan kereta anda sangat berkilauan dan tidak dapat diramalkan di atas sekatan. Sepanjang perlumbaan yang panjang di F1 22, kereta yang lebih stabil akan mengakibatkan masa pusingan yang lebih konsisten tanpa bimbang untuk menguruskan kestabilan kereta anda.

Persediaan brek

Austria adalah trek yang sukar untuk menubuhkan brek anda. Terdapat beberapa zon brek yang sangat berat, terutamanya ke Turn 3. Dan kemudian terdapat pelbagai zon brek pendek dan tajam. Ini semua memerlukan persediaan bias brek yang berbeza.

Anda akan mahukan kecenderungan brek depan untuk zon brek yang lebih besar, dan kecenderungan brek yang lebih belakang untuk sudut yang lebih cepat. Anda boleh menyesuaikannya secara manual di seluruh pangkuan, dan saya akan mengesyorkan anda berbuat demikian.

Sekiranya anda hanya ingin membuat perubahan bias brek minimum setiap pusingan, saya akan mengesyorkan menggerakkan bias brek anda ke hadapan ketika anda mendekati 3, dan kemudian gerakkannya ke belakang ketika anda mendekati Turn 4.

F1 22 Panduan Persediaan Austria untuk keadaan kering dan basah

Trek F1 22 Austria adalah salah satu trek terpendek dalam permainan, tetapi juga salah satu yang paling banyak.

F1 22 Panduan Persediaan Austria untuk keadaan kering dan basah

Oleh Shayan Adnan 2023-05-22 2023-05-22 Saham

Trek F1 22 Austria adalah salah satu trek terpendek dalam permainan, tetapi juga salah satu yang paling menarik. Ia mungkin kelihatan seperti yang sangat mudah dan mudah untuk menguasai trek pada pandangan pertama, tetapi ia mempunyai beberapa sektor yang dapat membuang anda sepenuhnya. Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan persediaan F1 22 Austria terbaik untuk kedua -dua trek basah dan kering.

Persediaan Austria

Trek cincin Red Bull Austria di F1 22 bermula lurus tetapi mendapat sangat curvy apabila anda mencapai sektor 2, dan terdapat beberapa sudut berbahaya berhampiran hujung trek.

Sektor 2 dan sudut yang disebutkan di atas adalah apa yang membuat atau memecahkan trek untuk anda. Jika anda datang dengan persediaan yang betul, anda akan dapat melangkah melalui sektor dan sudut, tetapi jika anda tidak bersedia, anda akan mendapat banyak masa berhampiran hujung trek.

Kerana cara trek bermula, anda tidak perlu memberi tumpuan terlalu banyak pada aerodinamik. Apa yang anda perlukan untuk memberi tumpuan pertama adalah tekanan tayar kereta anda. Anda perlu menaikkan tekanan tayar untuk dapat angin melalui bahagian awal trek dan juga membuat giliran tajam berhampiran hujung.

Untuk penghantaran, anda perlu menetapkannya supaya anda dapat mempercepatkan sudut dari sudut dengan cepat. Untuk itu, anda perlu mengimbangi tetapan dan pematuhan pendikit anda.

Untuk brek, anda mesti menetapkan tekanan brek tinggi dan mempunyai kecenderungan brek sedikit di atas garis pertengahan. Ini akan membolehkan anda memecahkan dengan selesa tanpa takut akan penguncian.

Video yang disyorkan untuk anda.

Tetapan geometri penggantungan sangat penting kerana mereka memutuskan sama ada tayar anda dimusnahkan semasa anda melangkah melalui sudut. Pastikan anda menggunakan geometri penggantungan yang telah kami disenaraikan di bawah untuk menyimpan tayar anda di trek ini.

Tetapan penggantungan tidak mempunyai kesan yang signifikan ke atas trek redbull Austria, jadi anda boleh pergi dengan tetapan seimbang yang kami telah menyenaraikan atau menyesuaikannya dengan pilihan anda sendiri.

Berikut adalah persediaan F1 22 terbaik dan basah yang harus anda gunakan di cincin redbull Austria

Persediaan kering

Aerodinamik
Aero sayap depan: 18
Aero sayap belakang: 18

Penularan
Pelarasan Berbeza pada Throttle: 80%
Pelarasan Pembezaan Off Throttle: 50%

Geometri penggantungan
Camber depan: -2.50
Camber belakang: -1.00
Kaki depan: 0.05
Kaki belakang: 0.20

Penggantungan
Penggantungan Depan: 10
Penggantungan Belakang: 1
Bar anti-roll depan: 10
Bar anti-roll belakang: 1
Ketinggian perjalanan depan: 3
Ketinggian perjalanan belakang: 4

Brek
Tekanan Brek: 100%
Bias Brek: 55%

Tayar
Tekanan tayar kanan depan: 25.0 psi
Tekanan tayar kiri depan: 25.0 psi
Tekanan tayar kanan belakang: 23.0 psi
Tekanan tayar kiri belakang: 23.0 psi

Persediaan basah

Aerodinamik
Aero sayap depan: 18
Aero sayap belakang: 30

Penularan
Pelarasan Berbeza pada Throttle: 55%
Pelarasan Pembezaan Off Throttle: 50%

Geometri penggantungan
Camber depan: -2.50
Camber belakang: -1.00
Kaki depan: 0.05
Kaki belakang: 0.20

Penggantungan
Penggantungan Depan: 2
Penggantungan Belakang: 7
Bar anti-roll depan: 2
Bar anti-roll belakang: 7
Ketinggian perjalanan depan: 3
Ketinggian perjalanan belakang: 4

Brek
Tekanan Brek: 100%
Bias Brek: 55%

Tayar
Tekanan tayar kanan depan: 23.2 psi
Tekanan tayar kiri depan: 23.2 psi
Tekanan tayar kanan belakang: 21.5 psi
Tekanan tayar kiri belakang: 21.5 psi

F1 2022 Persediaan Kereta Persediaan Austria

F1 20225.0 roda

Ferrari

Austria GP Ferrari

Percubaan Masa 1:03.004

F1 2022

4.0

Mercedes

Austria GP Mercedes

Musim / Perlumbaan 1:06.571

F1 2022

2.5

Ferrari

Austria GP Ferrari

Percubaan Masa

F1 2022

1.0

Ferrari

Austria GP Ferrari

Musim / perlumbaan

F1 20223.5 roda

Ferrari

Austria GP Ferrari

Musim / perlumbaan

F1 20223.7 roda

Redbull

Austria GP Redbull

Musim / perlumbaan

F1 20222.5 roda

Persediaan permainan F1

Persediaan kereta terbaik untuk permainan F1 23 dan versi permainan lain. Cuba persediaan kereta kami yang direka untuk keadaan trek tertentu, cuaca, kereta, layak atau perlumbaan. Sertailah komuniti kami, mendaftar dan menerbitkan persediaan anda.

Penaja kami

Persediaan Permainan F1 2017-2023 | Hak cipta terpelihara

Laman web ini tidak rasmi dan tidak dikaitkan dengan apa -apa cara dengan kumpulan syarikat Formula Satu. F1, Formula Satu, Formula 1, FIA Formula Satu Kejohanan Dunia, Grand Prix dan Tanda Berkaitan adalah tanda dagangan Formula Satu Pelesenan B.V.. Laman web ini tidak dikaitkan dengan cara apa pun dengan EA Codemasters. Semua tanda dagangan, nama perdagangan, tanda perkhidmatan dan logo yang dirujuk di sini adalah milik syarikat masing -masing.