F1 22 Perancis Persediaan | Persediaan Kereta Paul Ricard Terbaik F1 22, F1 22 Panduan Persediaan Perancis untuk keadaan kering dan basah

F1 22 Panduan Persediaan Perancis untuk keadaan kering dan basah

Geometri penggantungan
Camber depan: -2.50
Camber belakang: -1.50
Kaki depan: 0.05
Kaki belakang: 0.20

F1 22 Persediaan Perancis

Berikut adalah semua persediaan F1 22 Perancis kami untuk kedua -dua keadaan kering dan basah. Ini termasuk persediaan percubaan kaum dan masa.

Masa lap
Jenis Sesi
Penilaian pengguna
Aston Martin
Berdasarkan 1,094 penilaian
Mercedes
Berdasarkan 352 penilaian
Aston Martin
Berdasarkan 175 penilaian
Red Bull Racing
Berdasarkan 433 penilaian
Aston Martin
Berdasarkan 105 penilaian
Dapatkan persediaan kereta F1 22 terbaru setiap minggu Melanggan buletin kami.

Roda Perlumbaan Sim Langsung

Kedai Produk Perlumbaan Sim Moza Racing. Lihat roda Moza

Roda fanatec terbaik f1 23

Kedai Fanatec F1 23 Produk Perlumbaan Sim. Kedai di Fanatec

Wheels Racing F1 22 yang disyorkan kami

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda roda perlumbaan sim kegemaran kami yang semuanya serasi dengan F1 22, menonjolkan roda mana yang harus anda lihat membeli dalam pelbagai julat harga.

Muat naik persediaan F1 22 anda sendiri!

Muat naik persediaan kereta F1 22 anda sendiri untuk orang lain F1 22 pemain untuk menggunakan, menilai dan memberi maklum balas!

Melanggan buletin kami!

Dapatkan panduan perlumbaan sim terkini dan persediaan kereta setiap minggu oleh Melanggan buletin kami.

Langgan kami di YouTube

Melanggan saluran YouTube kami Untuk video perlumbaan sim harian!

Cara Menggunakan Persediaan F1 23 kami

Semua persediaan kereta F1 23 kami boleh digunakan pada PC, Xbox dan PlayStation.

Persediaan Perancis F1 22

Sekiranya anda suka trek rumit untuk membuat persediaan kereta, persediaan Perancis F1 22 anda pasti akan menjadi salah satu yang mencabar anda. Paul Ricard adalah trek yang menampilkan pelbagai ciri.

Terdapat campuran lurus yang sangat panjang, sudut pantas, sektor teknikal yang perlahan dan sudut menyapu panjang. Semua ini membuat trek yang sangat rumit untuk membuat persediaan kereta untuk. Tetapi apabila anda mendapat persediaan kereta Perancis yang betul, Paul Ricard adalah trek yang sangat menyeronokkan dan bermanfaat untuk memandu.

Ia memberi ganjaran kepada pemandu yang berani kerana terdapat beberapa sudut dengan turn-in yang agak buta. Ini bermakna anda harus mempercayai bahawa sudut ada ketika anda masuk dan mempercayai bahawa kereta anda akan bertindak balas seperti yang anda mahukan ketika anda berpaling.

Persediaan aerodinamik

Sama seperti Kanada, Perancis adalah trek yang mempunyai lurus yang sangat panjang yang perlu anda ambil kira ketika membuat persediaan kereta. Walaupun selebihnya pangkuan boleh dilakukan dengan persediaan medium hingga tinggi downforce, lurus panjang bermakna anda perlu menurunkan persediaan aerodinamik anda.

Sekiranya anda tidak menurunkan persediaan aero anda, anda akan lebih perlahan daripada kereta lain yang panjang lurus ini, menjadikan anda terdedah untuk disusuli ke dalam chicane perlahan yang berikut.

Saya tidak akan mengurangkan aerodinamik anda terlalu jauh, bagaimanapun, kerana majoriti litar Perancis akan memerlukan jumlah downforce yang baik. Anda hanya akan kehilangan terlalu banyak masa pusingan jika anda menjalankan persediaan kereta downforce yang benar -benar rendah di sekitar Perancis di F1 22.

Cuba sediakan persediaan aerodinamik anda untuk menjadi seimbang. Pastikan Aero Belakang anda sedikit lebih tinggi daripada bahagian depan anda. Ini akan membantu kestabilan sudut melalui giliran cepat dan ada beberapa yang adil. Terutama bertukar 7, 10 dan 11.

Persediaan pembezaan

Untuk memaksimumkan prestasi anda melalui majoriti sudut sederhana hingga berkelajuan tinggi, anda boleh menyesuaikan perbezaan pendikit anda untuk menjadi agak tinggi. Tidak banyak zon daya tarikan berat selain Chicane Akhir yang perlahan.

Persediaan pembezaan on-throttle yang lebih tinggi akan membantu mengekalkan kelajuan sudut minimum yang baik. Tetapan yang lebih tinggi pastikan roda belakang anda berputar pada kadar yang lebih dekat. Ini meningkatkan pemanduan melalui sudut.

Persediaan penggantungan

Paul Ricard adalah trek yang terkenal. Walaupun terdapat undulations di seluruh pangkuan, tidak ada kawasan larian kerikil dan pengikat hanya dicat ke landasan di kebanyakan tempat. Sebagai pemandu, ini menjadikannya sangat sukar untuk melihat apexes sudut, tetapi sebagai seorang jurutera, ia membuat membuat persediaan penggantungan agak mudah.

Oleh kerana kekurangan benjolan dan kelengkungan bersama-sama dengan sifat berkelajuan tinggi beberapa sudut, anda boleh menjalankan persediaan penggantungan yang cukup di sekitar Perancis di F1 22.

Saya akan memilih persediaan penggantungan medium hingga kaku. Ini akan membantu menikam responsif dan kestabilan serta membantu memakai tayar. Terlalu kaku, dan tayar anda akan terlalu panas dan dipakai lebih cepat.

Anda juga boleh memilih persediaan bar anti-roll yang lebih berat. Ini akan membantu mencegah bersandar apabila anda menikam pada kelajuan tinggi. Mereka juga akan membantu mengekalkan kestabilan semasa membuang kereta anda ke sudut dengan kelajuan tinggi.

Anda juga boleh menetapkan ketinggian perjalanan anda cukup agresif terima kasih kepada permukaan trek yang lancar.

Tekanan brek dan tayar

Kerana kebanyakan penjuru mempunyai zon brek yang lebih pendek, dan ada juga yang mempunyai zon brek di mana anda akan beralih sedikit pada masa yang sama, anda harus mencari untuk memastikan kecenderungan brek anda cukup neutral. Apabila saya mengatakan neutral, maksud saya sekitar 54-55% bias depan.

Terlalu banyak kecenderungan brek ke hadapan mungkin menyebabkan beberapa penguncian sebagai tayar depan anda. Terlalu banyak kecenderungan belakang dan anda akan mula meningkatkan jarak berhenti.

Paul Ricard di F1 22 adalah litar degradasi tayar yang tinggi seperti Silverstone. Jadi seperti persediaan British F1 22 kami, saya akan mengesyorkan menurunkan tekanan tayar anda sedikit. Ini akan membantu memakai tayar dengan mengekalkan suhu anda.

F1 22 Panduan Persediaan Perancis untuk keadaan kering dan basah

Panduan ini akan memberi anda persediaan terbaik untuk litar F1 22 Perancis Paul Ricard.

F1 22 Panduan Persediaan Perancis untuk keadaan kering dan basah

Oleh Pasukan Editorial 2023-05-22 2023-05-22 Saham

Grand Prix Perancis: Litar Paul Ricard terkenal kerana sukar untuk menavigasi, tetapi ia juga mempunyai lurus panjang dibahagikan kepada dua bahagian, oleh itu kelajuan tertinggi adalah kritikal pada litar ini. Panduan ini akan memberi anda persediaan terbaik untuk litar F1 22 Perancis Paul Ricard.

Persediaan Perancis

Lurus yang sangat panjang, giliran buta, sektor teknikal yang perlahan, dan lengkung yang panjang, semua gabungan ini menjadikan litar Paul Ricard di F1 22. Sekiranya anda mempunyai perut kuning, anda harus mengelakkan trek ini, tetapi jika anda mempunyai apa yang diperlukan, Paul Ricard boleh menjadi litar yang sangat menghiburkan dan memuaskan.

Walau bagaimanapun, keberanian sahaja tidak akan membawa anda jauh di litar ini; Sebaliknya, persediaan yang betul, sebagai tambahan kepada keberanian, diperlukan. Oleh itu, mari kita dapatkan dengan persediaan terbaik untuk F1 22 Perancis Grand Prix: Litar Paul Ricard.

Di litar Paul Ricard untuk menyelesaikan pusingan dengan cepat, anda akan memerlukan casis yang baik dan sayap yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, dalam basah, anda harus menaikkan tahap sayap depan dengan ketara untuk selamat.

Litar Paul Ricard di F1 22 tidak akan menjadi keras pada tayar, jadi pendikit harus hampir maksim. Dalam basah, anda perlu mengurangkan kedua -duanya hingga hampir 50%.

Geometri penggantungan memerlukan camber yang sedikit lebih negatif untuk membantu kereta anda menghidupkan lengkung yang menyapu.

Video yang disyorkan untuk anda.

Litar Perancis di F1 22 tidak mempunyai kedua-dua kurungan dan lebam, tetapi ia termasuk beberapa sudut berkelajuan tinggi untuk kedua-dua kerumitan dan keseronokan. Anda memerlukan penggantungan yang sedikit lebih berat dalam keadaan kering dan basah untuk melewati mereka.

Oleh kerana trek ini agak mesra tayar, oleh itu anda boleh meletakkan sedikit ketegangan pada tayar dan lari dengannya. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk mengekalkan sedikit tekanan tayar yang tinggi untuk menghasilkan kelajuan yang cukup untuk lurus.

Persediaan kering

Ini adalah persediaan F1 22 Paul Ricard terbaik untuk keadaan jalan kering.

Aerodinamik
Aero sayap depan: 15
Aero sayap belakang: 23

Penularan

Pelarasan Berbeza pada Throttle: 93%
Pelarasan Pembezaan Off Throttle: 55%

Geometri penggantungan
Camber depan: -2.50
Camber belakang: -1.50
Kaki depan: 0.05
Kaki belakang: 0.20

Penggantungan
Penggantungan Depan: 9
Penggantungan Belakang: 3
Bar anti-roll depan: 8
Bar anti-roll belakang: 4
Ketinggian perjalanan depan: 3
Ketinggian perjalanan belakang: 4

Brek
Tekanan Brek: 100%
Bias Brek: 50%

Tayar
Tekanan tayar kanan depan: 24.2 psi
Tekanan tayar kiri depan: 24.2 psi
Tekanan tayar kanan belakang: 22.2 psi
Tekanan tayar kiri belakang: 22.2 psi

Persediaan basah

Dalam bahagian ini, kami akan menunjukkan kepada anda persediaan untuk menggegarkan F1 22 Perancis dalam keadaan basah.

Aerodinamik
Aero sayap depan: 40
Aero sayap belakang: 50

Penularan
Pelarasan Berbeza pada Throttle: 50%
Pelarasan Pembezaan Off Throttle: 60%

Geometri penggantungan
Camber depan: -2.70
Camber belakang: -1.80
Kaki depan: 0.10
Kaki belakang: 0.26

Penggantungan
Penggantungan Depan: 10
Penggantungan Belakang: 1
Bar anti-roll depan: 10
Bar anti-roll belakang: 1
Ketinggian perjalanan depan: 3
Ketinggian perjalanan belakang: 3

Brek
Tekanan Brek: 100%
Bias Brek: 50%

Tayar
Tekanan tayar kanan depan: 23.2 psi
Tekanan tayar kiri depan: 23.2 psi
Tekanan tayar kanan belakang: 21.2 psi
Tekanan tayar kiri belakang: 21.2 psi

F1 22 Panduan Persediaan Perancis untuk Roda dan Pad

Imej yang melampaui perlumbaan kereta F1 22 di Paul Ricard, di samping peta trek

Litar Paul Ricard tidak pernah menjadi kegemaran penggemar. Atas pelbagai sebab, litar tuan rumah Grand Prix Perancis telah membuktikan sebahagian besarnya tidak popular. Walau bagaimanapun, kombinasi lurus besar dan panjang, ditarik keluar sudut membuat cabaran yang menarik untuk memandu.

F1 22 Panduan Persediaan Perancis: Aerodinamik dan penghantaran

Ia boleh menggoda untuk menjalankan downforce tinggi di Paul Ricard. Lagipun, terdapat banyak selekoh yang panjang, menyapu dan campuran sudut berkelajuan tinggi, sederhana dan rendah. Walau bagaimanapun, lurus yang ada cukup panjang, dan cengkaman mekanikal dapat membuat kekurangan downforce secara keseluruhan. Bahawa dikatakan, anda tidak boleh pergi terlalu jauh ke arah yang lain sama ada – beberapa sudut sayap masih diperlukan.

Kami mengesyorkan pergi dengan 15-30 Seperti tetapan sayap depan dan belakang anda di sini. Sayap belakang yang besar membantu menstabilkan kereta di pintu keluar dari sudut kelajuan rendah. Sekiranya anda mengambil lebih banyak downforce daripada persediaan anda, anda akan mendapati diri anda bergelut di sudut kelajuan yang lebih tinggi, khususnya giliran 1.

Imej yang memaparkan skrin persediaan aerodinamik di F1 22Imej yang memaparkan halaman persediaan penghantaran di F1 22Geometri dan penggantungan penggantungan

Ketika datang ke geometri penggantungan, kebanyakan persediaan akan menampilkan tetapan kambing depan dan belakang. Namun, di Perancis kami mencadangkan agar anda melakukan sesuatu yang sedikit berbeza. Untuk camber depan anda, penetapan -3.00 Membantu dengan cengkaman mekanikal semasa sudut yang lebih panjang tanpa menekankan tayar terlalu banyak. Untuk belakang anda, mudah -1.00 Tetapan memberi anda kestabilan yang anda perlukan.

Imej yang memaparkan skrin persediaan geometri penggantungan di F1 22Imej yang memaparkan skrin persediaan penggantungan di F1 22Brek dan tayar

Di Paul Ricard, seperti kebanyakan litar di F1 22, Tetapan brek 100% tekanan dan 50% Bias tidak dapat dipukul. Walau bagaimanapun, jika anda masih mendapati diri anda mengunci tayar depan anda banyak walaupun kecenderungan belakang, tidak ada rasa malu untuk menurunkan tetapan tekanan brek.

Imej yang memaparkan skrin persediaan brek di F1 22Imej yang memaparkan skrin persediaan tayar di F1 22@Overtake_gg atau dalam komen di bawah!