Eye of Cthulhu – Terraria Wiki Rasmi, Mata Cthulhu – Panduan Terraria – IGN

Mata Cthulhu

Klasik

Mata Cthulhu

Tidak boleh dikelirukan dengan mata cthulhu, yoyo hardmode, atau mata sebenar Cthulhu, minion tuan bulan.

The Mata Cthulhu adalah bos pra-hardmode. Ia biasanya merupakan salah satu bos pertama yang mungkin ditemui oleh pemain, kerana ia menanam secara automatik apabila tahap kemajuan permainan yang agak awal dicapai. Ia juga boleh dipanggil secara manual dengan mata yang mencurigakan pada waktu malam (Lihat memanggil di bawah).

Pada versi konsol lama, Boss 5 https: // Terraria.wiki.GG/Wiki/Fail: Muzik-Boss_5.mp3 akan bermain.

Kandungan

Memanggil

Mata Cthulhu boleh dipanggil secara manual menggunakan mata yang mencurigakan pada waktu malam (bermula jam 7:30 malam dalam masa permainan). Hanya satu mata cthulhu yang dapat dipanggil secara manual pada satu masa.

Ia juga mempunyai 1/3 (33.33%) Kemungkinan pemijahan secara automatik setiap malam, jika syarat -syarat berikut dikenakan:

 • Mata Cthulhu belum dikalahkan di dunia sekarang.
 • Sekurang -kurangnya satu pemain di dunia mempunyai sekurang -kurangnya 200 kesihatan maksimum dan lebih daripada 10 pertahanan.
 • Sekurang -kurangnya empat NPC bandar hadir di dunia. Sementara lelaki tua, pedagang perjalanan (desktop, konsol, konsol lama dan versi mudah alih), dan haiwan kesayangan bandar (desktop, konsol dan versi mudah alih) mengira ke arah jumlah ini, pedagang rangka (desktop, konsol dan versi mudah alih) tidak.

Sekiranya Spawning dengan cara ini, ketibaannya diumumkan oleh mesej status “Anda merasakan kehadiran jahat memerhatikan anda. “. Mata Cthulhu menanam tepat 81 minit dalam permainan (jam 8:51 malam) setelah mesej status ini dipaparkan. Sekiranya pemain tetap berada di dalam lapisan di bawah permukaan sepanjang malam, atau apabila menyelamatkan dan keluar dunia semasa singleplayer dalam masa bos yang membiak secara semulajadi akan menyebabkannya menjadi hina.

Sekiranya pemain cukup jauh di bawah tanah, mata Cthulhu tidak akan bertelur sehingga mereka kembali ke permukaan. Pemain mesti kekal di bawah tanah untuk sebahagian besar malam untuk mengelakkan mata Cthulhu dari pemijahan. Kembali ke permukaan menggunakan cermin sihir, ingat ramuan, atau ramuan pulangan (desktop, konsol dan versi mudah alih) sebelum hujung malam akan menyebabkan ia bertelur seperti biasa.

Tingkah laku

Mata Cthulhu mempunyai dua fasa dan dapat terbang melalui blok di kedua -dua mereka. Semasa yang pertama, ia cuba terapung secara langsung di atas pemain sementara pemijahan 3-4 hamba Cthulhu, yang menjatuhkan hati dan bintang pada kematian. Seorang hamba dihiasi dengan bunyi hit biasa https: // terraria.wiki.gg/wiki/fail: npc_hit_1.wav . Selepas itu, ia dikenakan pada pemain tiga kali berturut -turut, sebelum mengulangi kitaran.

Apabila mata Cthulhu jatuh di bawah 50% / 65% kesihatan (1,400 / 2,366 / 3,016), ia berputar di tempatnya dan berubah menjadi bentuk kedua (menumpahkan irisnya ke dalam mulut), yang memainkan pemain lebih agresif tiga kali tergantung di udara untuk jangka masa. Mata Cthulhu tidak lagi menanam hamba Cthulhu dan tidak mempunyai pertahanan, tetapi kini telah meningkatkan kerosakan hubungan. Ia juga kini mengeluarkan roar https: // terraria.wiki.gg/wiki/fail: roar_0.wav setiap kali ia dikenakan.

Dalam mod pakar (desktop, konsol dan versi mudah alih), bos menanam lebih banyak hamba Cthulhu daripada biasa, serta 4-5 hamba apabila berubah. Pada fasa kedua, ia akan mendapat serangan dash rantaian cepat tambahan yang kuat, di mana ia membolehkan roar yang lebih tinggi https: // terraria.wiki.GG/Wiki/Fail: EOC_EXPERT_ROAR.wav setiap kali ia berlari. Pada mulanya, mata tali pinggang rantai Cthulhu dilakukan selepas yang biasa tetapi akhirnya akan menggantikan sengkang standard dan menjadi lebih cepat dan dicetuskan lebih kerap apabila mata kehidupan Cthulhu berkurangan, hampir berterusan apabila hampir mati.

Sekiranya mata Cthulhu tidak dikalahkan oleh subuh (4:30 pagi), jika semua pemain mati, atau jika ia terlalu jauh di luar skrin, ia akan menghina.

Nota

 • Hanya satu mata cthulhu yang dapat dipanggil pada satu masa. Tidak ada yang akan berlaku sekiranya mata mencari yang mencurigakan digunakan semasa mata Cthulhu kini hidup atau masa tidak sesuai.
  • Walau bagaimanapun, jika seseorang menggunakan item tersebut selepas mesej bertelur semulajadi muncul tetapi sebelum mata itu menanam, mata kedua masih akan ditanam.

  Pencapaian

  Mata pada anda “Kalahkan Mata Cthulhu, ancaman okular yang hanya muncul pada waktu malam. “
  Mengalahkan mata Cthulhu untuk kali pertama. (Desktop, konsol dan versi mudah alih)

  Petua

  Untuk strategi yang lebih rumit mengenai mengalahkan mata Cthulhu, termasuk cadangan senjata dan arena, lihat panduan: Eye of Cthulhu Strategies.

  • Mata Cthulhu jatuh sama ada Demonit atau Crimtane Ore. Walaupun set perisai yang sama dan beberapa alat juga memerlukan skala bayangan atau sampel tisu masing -masing -yang mata tidak jatuh -pedang, busur, kapak, yoyo, dan tiang memancing boleh dibuat dengan hanya bar.
  • Oleh kerana kemudahan membuat barang pemanggilnya dan kesukaran yang agak rendah, menanam mata Cthulhu adalah salah satu cara yang lebih berkesan untuk menghasilkan wang sebelum Hardmode. Ia jatuh 3 GC / 7 GC 50 Sc di depan, ditambah bijih yang boleh dijual sebagai bar untuk dua kali (setan) atau triple (crimtane) jumlah itu.
  • Mata Cthulhu hanya akan menanam secara rawak jika pemain mempunyai lebih dari 10 pertahanan. Mengambil peralatan pertahanan sebelum senja dapat menghalangnya daripada memancarkan secara rawak.
  • Bos melihat pemain yang akan diikuti, yang boleh menjadi maklumat berguna dalam multiplayer.
  • Ia paling terdedah semasa transformasinya, kerana ia tidak bergerak atau serangan. Walau bagaimanapun, hanya ada peluang ringkas untuk ini.
  • Kerana tidak ada keperluan berasaskan lokasi untuk memanggil, mengalahkan banyak mata Cthulhu di kawasan boleh menjadi persediaan yang berkesan untuk pergaduhan bos yang lebih keras kerana hati yang jatuh dapat dijemput pertengahan pertarungan seperti yang diperlukan, walaupun membunuh Cthulhu untuk itu Tujuan mesti seimbang dengan masa yang diperlukan untuk membunuh bos malam sahaja.
  • Walaupun nampaknya membunuhnya di dunia yang dihasilkan oleh rasuah akan menghasilkan lebih banyak wang daripada berbuat demikian di dunia yang dihasilkan oleh Crimson, kerana ia akan menurunkan anak panah tambahan yang tidak suci, bijih krim dan bar menjual harga 30% lebih tinggi daripada rakan setan mereka , menjadikan mereka lebih menguntungkan.
  • Dalam pemain tunggal, pemain boleh berulang kali menjeda permainan menggunakan autopause agar sesuai dengan mata Cthulhu semasa serangan dashnya.

  Trivia

  • Mata Cthulhu, di antara beberapa bos lain, didasarkan pada Cthulhu, makhluk yang pertama dibayangkan oleh pengarang Amerika h. P. Lovecraft dalam kisah pendeknya “The Call of Cthulhu”.
  • Kewujudan mata sebenar cthulhu (desktop, konsol dan versi mudah alih), entiti yang ditanam oleh tuan bulan (yang menyerupai cthulhu), mungkin menyiratkan bahawa mata Cthulhu bukan mata sebenar Cthulhu yang sebenarnya.
   • Ini kemudian dibatalkan oleh retcons dari entri permainan rasmi dan entri Bestiary, yang kedua -duanya mengesahkan ia sebenarnya dipisahkan dari Cthulhu.
  • Dengan mengandaikan bahawa pemain adalah 5 ‘9½ “(1.75 m) Dari segi ketinggian, mata cthulhu akan menjadi kira -kira 13 ‘(4 m) tinggi dan luas dalam bentuk pertamanya. Gigi akan menjadi 2.6 ‘(0.8 m) panjang.
  • The Sterchantnpc akan menyebutkan penderiaan kehadiran jahat yang memerhatikannya setelah syarat -syarat untuk memerangi mata Cthulhu dipenuhi.
  • Walaupun tidak relevan dengan perkembangan permainan, mata Cthulhu akan terus berkembang secara semulajadi sehingga dikalahkan sekurang -kurangnya sekali.
  • Adalah mungkin untuk mengalahkan mata Cthulhu tanpa ia berubah menjadi bentuk kedua, e.g. dengan senjata akhir permainan atau anak panah jantung (versi 3ds) . Walau bagaimanapun, kegelapannya tidak akan terjejas setelah dibunuh.
  • Mata trofi Cthulhu adalah gigi mata cthulhu, yang hanya dilihat secara fizikal dalam bentuk kedua.
  • Mata Cthulhu nampaknya mempunyai heterochromia pusat iridum, keadaan mata di mana terdapat dua warna dalam iris yang sama.
  • Mata Cthulhu, di samping pemakan dunia dan skeletron adalah bos pertama yang dimasukkan ke dalam Terraria, Debut dengan pelepasan permainan dalam kemas kini 1.0.
  • Mata Cthulhu kadang -kadang disingkat sebagai “EOC”.
  • (Desktop, Konsol dan Versi Mudah Alih) Jika pemain menggunakan RGB-Keyboard, mata mini Cthulhu dapat dilihat dari kiri ke kanan semasa pertempuran.
  • (Desktop, konsol dan versi mudah alih) Mata cthulhu kadang -kadang dapat dilihat terbang di latar belakang sebagai suasana pada waktu malam.
   • Dua awan berbentuk seperti mata bentuk pertama dan kedua Cthulhu juga boleh muncul di latar belakang.
  • Mata Cthulhu muncul sebagai bos dalam dua perlawanan melalui acara crossover: Pembela Dungeon 2 dan dalam Jangan kelaparan bersama, di bawah nama “mata keganasan” sebaliknya.
  • Mata Cthulhu muncul pada siang hari dan bukan pada waktu malam dalam beberapa karya seni untuk Terraria. Ini paling menonjol dalam penutup PS3 & penutup Xbox 360.
  • Kemasukan Bestiary untuk Mata Cthulhu: “Sekeping Cthulhu merobek dari badannya yang lalu dalam perang berdarah. Ia mengembara malam mencari badan tuan rumahnya. dan membalas dendam! “

  Mata Cthulhu

  Mata Cthulhu pada umumnya bos pertama pemain akan bertemu, kerana ia menanam agak awal dalam permainan. Ia akan mempunyai 1 dalam 3 peluang muncul setelah kriteria berikut dipenuhi:

  • Sekurang -kurangnya satu pemain di dunia mempunyai lebih dari 200 nyawa
  • Sekurang -kurangnya seorang pemain mempunyai lebih dari 10 pertahanan
  • Sekurang -kurangnya 3 NPC telah melahirkan (tidak termasuk lelaki tua)
  • Mata Cthulhu belum dikalahkan di dunia

  Mata Cthulhu juga boleh dipanggil secara manual dengan menggunakan mata yang mencurigakan pada waktu malam.

  Menjadi salah satu bos pertama, ia dianggap sebagai yang paling mudah dalam permainan, tetapi pemain kali pertama masih dapat merasa sangat mencabar

  Mod pakar: Semasa bermain di mod pakar, mata akan menjadi lebih keras dan bergerak lebih cepat, tetapi lebih penting lagi dia mendapat serangan baru semasa fasa terakhirnya. Serangan baru ini adalah dash yang sangat cepat, sehingga dia akan spam lebih kerap ketika dia semakin dekat dengan kematian. Untuk membantu menangani perkara ini, pastikan anda melawannya di kawasan yang besar dan terbuka di mana anda mempunyai banyak ruang untuk bergerak.

  Satu strategi untuk mengalahkan mata Cthulhu, terutamanya dalam permainan, adalah untuk menggali lubang kecil dan meletakkan bola spiky (dari goblin) atau lava di dalamnya kemudian mempunyai mata melalui lubang.

  Mata Cthulhu mempunyai dua bentuk dan berubah setelah kehilangan lebih dari 1400 kesihatan.

  Statik

  Kerosakan Max Life Pertahanan
  15 2800/2800 12
  Kerosakan Max Life Pertahanan
  23 1400/2800 0

  Titisan

  Strategi mod pakar

  Eye of Cthulu adalah salah satu bos mod keras yang paling mudah, kerana dia tidak banyak berubah. Strategi untuk melawannya tetap sama, mempunyai banyak ruang dan senjata jarak jauh.

  Satu perkara yang penting, adalah mempunyai banyak ruang untuk bergerak. Serangan barunya adalah sengkang yang boleh mengambil banyak ruang, jadi anda memerlukan lebih banyak ruang berjalan daripada biasa ketika melawannya. Pastikan arena pertempuran anda untuk perjuangan memanjangkan panjang beberapa skrin untuk menampung ini. Mempunyai kelajuan pergerakan bonus juga berguna untuk menjauhkan anda dari dia, atau mempunyai kasut yang membolehkan anda berlari seperti Boots Hermes.

  Strategi tambahan

  Terdapat beberapa strategi untuk mengalahkan bos ini. Satu strategi adalah arena. Arena adalah kotak besar yang berbentuk seperti segi empat tepat atau berlian, dengan platform kayu di dalamnya untuk mobiliti pemain. Ini adalah strategi yang sangat membantu untuk pemanah, kerana anda tidak perlu mensasarkan ke atas sepanjang masa. Ini juga memberikan latar belakang untuk anak panah anda. Sekiranya pemain telah memperoleh kasut Hermes atau butir atau barang -barang yang sangat meningkatkan kelajuan, pemain boleh membuat jambatan panjang di langit untuk berlari ke belakang sambil membunuh bos dengan senjata yang berkisar.

  Nota

  -Sekiranya mata yang mencurigakan digunakan pada siang hari, bos tidak akan menanam.

  -Strategi yang baik untuk mendapatkan banyak setan adalah untuk menanam bos ini dengan membunuhnya beberapa kali.

  Terraria Wiki

  Rindu kulit hydra lama? Cuba alat penghidralan kami! Lawati halaman Keutamaan semasa log masuk dan hidupkan alat.

  Tidak mempunyai akaun?

  Terraria Wiki

  • Ruang NPCS
  • Boss NPCS
  • Duke Fishron AI NPCS
  • Halaman dengan maklumat berdasarkan versi kod sumber Terraria yang sudah lapuk
  • Unsur-unsur yang berkaitan dengan pencapaian

  Mata Cthulhu

  Mata Borang Pertama Cthulhu

  Klasik

  Pakar

  Tuan

  Mata bentuk kedua Cthulhu

  Klasik

  Pakar

  Tuan

  Topi Badger (ketika dikalahkan pada hari yang sama
  sebagai dinding daging) [3]

  Beg Treasure (Mata Cthulhu)

  “Anda merasakan kehadiran jahat memerhatikan anda. “

  Tidak boleh dikelirukan dengan mata cthulhu, yoyo hardmode, atau mata sebenar Cthulhu, minion tuan bulan.

  The Mata Cthulhu adalah bos pra-hardmode. Ini adalah salah satu bos pertama yang mungkin ditemui oleh pemain, kerana ia menanam secara automatik apabila tahap kemajuan permainan yang agak awal dicapai. Ia juga boleh dipanggil secara manual dengan mata yang mencurigakan pada waktu malam (Lihat bertelur di bawah).

  Pada versi konsol lama, Boss 5 https: // Terraria.fandom.com/wiki/fail: muzik-boss_5.mp3 akan bermain.

  Kandungan

  Bertelur []

  Mata Cthulhu boleh dipanggil secara manual menggunakan mata yang mencurigakan pada waktu malam (bermula jam 7:30 malam dalam masa permainan).

  Ia juga mempunyai 33.33*1/3 (33.33%) Kemungkinan pemijahan secara automatik setiap malam, jika syarat -syarat berikut dikenakan:

  • Mata Cthulhu belum dikalahkan di dunia sekarang.
  • Sekurang -kurangnya satu pemain di dunia mempunyai sekurang -kurangnya 200 kesihatan maksimum dan lebih daripada 10 pertahanan.
  • Sekurang -kurangnya empat NPC bandar (termasuk peniaga perjalanan dan haiwan peliharaan bandar) hadir di dunia.

  Sekiranya Spawning dengan cara ini, ketibaannya diumumkan oleh mesej status “Anda merasakan kehadiran jahat memerhatikan anda. “. Sekiranya pemain cukup jauh di bawah tanah, mata Cthulhu tidak akan bertelur sehingga mereka kembali ke permukaan. Sekiranya mereka kekal di bawah tanah sepanjang malam, bos tidak akan bertelur sama sekali.

  Tingkah laku []

  Mata Cthulhu mempunyai dua fasa, dan dapat terbang melalui blok di kedua -dua mereka. Semasa yang pertama, ia cuba terapung secara langsung di atas pemain, sementara pemijahan 3-4 hamba Cthulhu, yang menjatuhkan hati dan bintang pada kematian. Seorang hamba dihiasi dengan bunyi hit biasa https: // terraria.fandom.com/wiki/fail: npc_hit_1.wav . Selepas itu, ia dikenakan pada pemain tiga kali berturut -turut, sebelum mengulangi kitaran.

  Apabila mata Cthulhu jatuh di bawah 50% / 65% kesihatan (1,400 / 2,366 / 3,016), ia berubah menjadi bentuk kedua (menumpahkan irisnya ke dalam mulut), yang melambai pemain lebih agresif tiga kali, kemudian digantung di udara untuk tempoh. Ia tidak lagi menanam hamba Cthulhu, dan tidak mempunyai pertahanan, tetapi kini telah meningkatkan kerosakan hubungan. Sekarang ini menghilangkan roar https: // terraria.fandom.com/wiki/fail: roar_0.wav setiap kali ia dikenakan.

  Dalam mod pakar, bos menanam lebih banyak hamba Cthulhu daripada biasa, serta 4-5 hamba apabila berubah. Pada fasa kedua, ia akan mendapat serangan dash rantaian cepat tambahan yang kuat, di mana ia membolehkan roar yang lebih tinggi https: // terraria.fandom.com/wiki/fail: eoc_expert_roar.wav setiap kali ia berlari. Lengkung ini menjadi lebih cepat kerana mata kehidupan Cthulhu berkurangan, dan ia dapat berlari hampir berterusan ketika hampir mati.

  Sekiranya mata Cthulhu tidak dikalahkan oleh subuh (4:30 pagi), jika semua pemain mati, atau jika ia terlalu jauh di luar skrin, ia akan menghina.

  Kesihatan dalam Multiplayer []

  Dalam mod pakar dan induk, kesihatan bos bergantung kepada bilangan pemain dalam multiplayer. Sila masukkan bilangan pemain (nombor keseluruhan antara 2 dan 256) di pelayan anda di kotak input di bawah. Jika anda tidak melihat kotak input dan butang hitung, sila periksa sama ada anda mempunyai JavaScript yang didayakan di pelayar web anda (arahan untuk pelayar web yang paling popular). Sekiranya anda yakin bahawa JavaScript diaktifkan tetapi butang dan kotak input masih belum muncul, sila hubungi pentadbir di Terraria Wiki: Papan Papan Admin.

  Malangnya, skrip ini berfungsi tidak berfungsi pada peranti mudah alih. Anda boleh beralih ke versi desktop halaman.

  Nota []

  • Apabila pemijahan secara semula jadi, mata Cthulhu menanam tepat 81 saat selepas mesej status telah muncul.
   • Berada di lapisan yang lebih rendah daripada permukaan pada masa itu, atau, dalam pemain tunggal, keluar dari dunia pada masa itu, akan menghalang mata Cthulhu dari pemijahan secara semula jadi.
    • Pemain mesti kekal di bawah tanah untuk sebahagian besar malam untuk mengelakkan mata Cthulhu dari pemijahan. Kembali ke permukaan menggunakan cermin sihir sebelum hujung malam akan menyebabkan ia bertelur seperti biasa.

    Pencapaian []

    Mata pada anda “Kalahkan Mata Cthulhu, ancaman okular yang hanya muncul pada waktu malam. “
    Mengalahkan Mata Cthulhu untuk kali pertama.

    Petua []

    Untuk strategi yang lebih rumit mengenai mengalahkan mata Cthulhu, termasuk cadangan senjata dan arena, lihat panduan: Eye of Cthulhu Strategies.

    • Mata Cthulhu jatuh sama ada Demonit atau Crimtane Ore. Walaupun set perisai yang sama dan beberapa alat juga memerlukan skala bayangan atau sampel tisu masing -masing -yang mata tidak jatuh -pedang, busur, kapak, yoyo, dan tiang memancing boleh dibuat dengan hanya bar.
    • Oleh kerana kemudahan membuat barang pemanggilnya dan kesukaran yang agak rendah, menanam mata Cthulhu adalah salah satu cara yang lebih berkesan untuk menghasilkan wang sebelum Hardmode. Ia jatuh 3/7 50 di depan, ditambah bijih yang boleh dijual sebagai bar untuk dua kali (setan) atau triple (crimtane) jumlah itu.
    • Mata Cthulhu hanya akan menanam secara rawak jika pemain mempunyai lebih dari 10 pertahanan. Mengambil peralatan pertahanan sebelum senja dapat menghalangnya daripada memancarkan secara rawak.
    • Bos melihat pemain yang akan diikuti, yang boleh menjadi maklumat berguna dalam multiplayer.
    • Dalam mod klasik, ia paling terdedah semasa transformasinya, kerana ia tidak bergerak atau serangan, tetapi hanya ada peluang ringkas untuk ini. Dalam mod pakar atau ke atas, ia menumpahkan sebilangan besar minions apabila transformasi, yang melindunginya semasa ia berubah.
    • Kerana tidak ada keperluan berasaskan lokasi untuk memanggil, mengalahkan banyak mata Cthulhu di kawasan boleh menjadi persediaan yang berkesan untuk pergaduhan bos yang lebih keras kerana hati yang jatuh dapat dijemput pertengahan pertarungan seperti yang diperlukan, walaupun membunuh Cthulhu untuk itu Tujuan mesti seimbang dengan masa yang diperlukan untuk membunuh bos malam sahaja.
    • Walaupun nampaknya membunuhnya di dunia yang dihasilkan oleh rasuah akan menghasilkan lebih banyak wang daripada berbuat demikian di dunia yang dihasilkan oleh Crimson, kerana ia akan menurunkan anak panah tambahan yang tidak suci, bijih krim dan bar menjual harga 30% lebih tinggi daripada rakan setan mereka , menjadikan mereka lebih menguntungkan.
    • Dalam pemain tunggal, pemain boleh berulang kali menjeda permainan menggunakan autopause agar sesuai dengan mata Cthulhu semasa serangan dashnya.

    Trivia []

    • Mata Cthulhu, di antara beberapa bos lain, didasarkan pada Cthulhu, makhluk yang pertama dibayangkan oleh pengarang Amerika h. P. Lovecraft dalam kisah pendeknya “The Call of Cthulhu”.
     • Salah satu mesej tajuk pada versi PC merujuk kepada ini: “Terraria: Cthulhu marah. dan kehilangan mata!”
     • Ini kemudian dibatalkan oleh retcons dari entri permainan rasmi dan entri Bestiary, yang kedua -duanya mengesahkan ia sebenarnya dipisahkan dari Cthulhu.
     • Dua awan berbentuk seperti mata bentuk pertama dan kedua Cthulhu juga boleh muncul di latar belakang.

     Kemasukan Bestiary untuk Mata Cthulhu: “Sekeping Cthulhu merobek dari badannya yang lalu dalam perang berdarah. Ia mengembara malam mencari badan tuan rumahnya. dan membalas dendam! “