Enam permainan strategi seperti tamadun | Pcgamesn, 10 permainan terbaik seperti tamadun (2023) | Permainan Gorilla

10 permainan terbaik seperti tamadun

Dalam permainan ini, pemain mesti memimpin tamadun pilihan mereka melalui enam era, bermula pada usia nomad.

Enam permainan strategi seperti tamadun

Senarai permainan 4x hebat yang berdekatan dengan siri peradaban firaxis dalam reka bentuk dan semangat, sekiranya anda mencari sesuatu yang baru, tetapi tidak terlalu berbeza.

Age of Wonders 3 adalah permainan seperti tamadun, dan ini adalah tembakan bandar pesisir dalam peta kempen

Diterbitkan: 4 Sep, 2023

Apakah permainan terbaik seperti tamadun? Sebagai Raja 4X yang tidak dipertikaikan (sekarang), terdapat banyak yang telah cuba menyalin apa yang dicipta oleh Sid Meier dan banyak yang ingin memainkan pengalaman seperti Civ yang tidak dicipta oleh Firaxis. Kami telah menyelidiki beberapa permainan 4x terbaik di luar sana untuk menjimatkan masalah untuk melihat sekeliling.

Permainan Tamadun menawarkan visi unik strategi berasaskan giliran di mana anda bermula dari asal-usul yang rendah hati, dan memimpin rakyat sepanjang zaman, menubuhkan lebih banyak bandar, memperkayakan empayar anda dengan kemajuan budaya atau teknologi, dan agak kerap, memerangi tamadun lain. Walaupun kami mempunyai senarai berdedikasi permainan 4x yang hebat secara umum (di mana anda tentu saja akan mencari tamadun), sesetengah daripada anda mungkin berminat untuk mencari sesuatu yang lebih rapat menyerupai siri popular Firaxis ‘. Inilah senarai permainan yang berasingan seperti tamadun, tetapi kami telah menggali beberapa contoh yang sangat spesifik untuk mengelakkan terlalu banyak pertindihan.

Berikut adalah enam permainan hebat seperti tamadun:

Permainan seperti tamadun: HUD mantra menunjukkan satu unit yang dikelilingi oleh raksasa dalam fantasi 4x permainan Warlock: Masters of the Arcane

Warlock: Sarjana Arcane

Jika anda mengambil tamadun V, dan kemudian tambahkan unsur -unsur fantasi seperti sihir (bukan teknologi), raksasa NPC, dan portal ke dimensi lain, maka anda telah mendapat Warlock: Master of the Arcane. Diterbitkan oleh Paradox Interactive 2012, ini adalah eksperimen mash-up yang menaikkannya di luar fasad ‘fantasi civ’ dan memberikan titik yang menarik untuk tamadun v, yang walaupun pada masa itu sangat popular.

Apa yang sangat sejuk ialah, jika anda bosan melakukan perkara-perkara seperti Civ-of-the-mill yang lebih banyak di peta utama, anda boleh mengambil tentera anda dan cuba mencari portal-ini akan membawa kepada ‘peta’ yang lain dan mewakili dimensi yang berbeza, dengan raksasa yang lebih sukar dan ganjaran yang lebih baik. Anda juga boleh menjajah ruang ini, dan mengembangkan empayar anda dengan cara itu.

Warlock mendapat sekuel pada tahun 2014 yang dipanggil Warlock 2: The Exiled, yang bersandar ke dimensi-hopping sedikit lagi. Ia tidak kreatif seperti permainan pertama, tetapi ia masih cukup baik. Kedua -duanya terkenal kerana hakikat bahawa UI Civ V direplikasi dengan tepat, menjadikannya sangat jelas apakah inspirasi utama.

Permainan seperti tamadun: mempertahankan bandar hijau dan pergunungan di dunia lama, dengan HUD ditunjukkan di atas

Dunia Lama

Salah satu permainan strategi yang lebih baru-baru ini dan dibebaskan dari akses awal pada tahun 2022, Old World adalah 4x yang cuba membongkar Civ dan berinovasi dengan cara yang mendorong sempadan lebih daripada mana-mana saingan lain. Ini gagasan Soren Johnson – bekas pereka utama Tamadun IV – dan studionya Mohawk Games. Old World dikunci ke telinga kuno dan klasik, yang menampilkan tamadun seperti Rom, Carthage, dan Asyur.

Unsur-unsur mekanikal di sekitar pengurusan empayar adalah baik, tetapi inovasi sebenar terletak pada penambahan unsur-unsur watak, peristiwa, dan sistem ‘perintah’ salib-raja. Ini menukarkan keupayaan pemain untuk bertindak menjadi sumber terhingga, berbanding dengan setiap unit untuk melakukan sesuatu setiap giliran. Semak ulasan dunia lama kami untuk lebih banyak, tetapi ini pasti patut diperiksa.

Permainan seperti tamadun: Dua tamadun yang bercanggah dipisahkan oleh jambatan di Age of Wonders 3

Umur Keajaiban 3

Walaupun Age of Wonders: Planetfall adalah pada panduan permainan 4x kami, ia adalah permainan ketiga dalam siri wargame berasaskan giliran yang lama ini yang lebih dekat dengan akar peradaban, walaupun dengan satu lagi fantasi sentuhan. Ada segala-galanya di sini yang anda harapkan dari Civ-seperti-Pengurusan Empayar, Tentera, Pokok Teknikal, dan Mantra, serta tambahan seperti Unit Hero. Ciri tajuk utama untuk Age of Wonders 3 ialah terdapat mod pertempuran taktikal yang berasingan di mana tentera melawannya dengan lebih terperinci berbutir.

Dunia dipenuhi dengan bahaya NPC, serta empayar lain, tetapi terdapat juga nod seperti usaha yang anda boleh berinteraksi juga, seperti penjara bawah tanah atau lombong terbengkalai. Peta juga boleh menanam tahap bawah tanah yang hanya boleh diakses dengan terowong yang ditempatkan secara khusus. Sebilangan kaum AOW3 (seperti orang kerdil) lebih suka berada di bawah tanah. Apa yang saya selalu dapati ialah, selain membina bandar -bandar biasa, anda juga boleh membina ‘kubu’ yang lebih kecil dan pos untuk memegang jawatan utama tanpa perlu menemui seluruh bandar, sama dengan manusia.

Pukulan sampel atas ke bawah 4x permainan freeciv yang menunjukkan bandar-bandar, kehijauan di seluruh negeri Amerika

Freeciv

Anda tidak boleh mempunyai perbualan mengenai permainan seperti tamadun tanpa membincangkan copycat muktamad, FreeCiv. Seperti namanya, ia adalah 100% percuma dan telah dibangunkan secara aktif dan bekerja sebagai projek sumber terbuka sejak tahun 1996. Dari segi peraturan, ia mempunyai lebih banyak persamaan dengan tamadun II daripada yang dilakukan dengan lebih banyak permainan moden, dan senibina sebenarnya berdasarkan permainan penembak lama yang dipanggil xpilot.

Projek ini telah berkembang dan berkembang sejak itu, dengan format ‘longturn’ baru yang diperkenalkan pada tahun 2004 yang melibatkan giliran sepanjang hari, dan permainan yang melibatkan sehingga 30 orang. Permainan ini boleh menyokong grafik 2D dan 3D dan sangat fleksibel jika anda tahu apa yang anda lakukan. Sekiranya aspek mesra dompet Freeciv merayu kepada anda, kami juga mempunyai senarai yang didedikasikan untuk permainan PC percuma yang terbaik sekarang.

Permainan seperti Tamadun: Pertempuran untuk Polytopia - Dunia yang berwarna -warni dan bloky dari permainan 4x unik Pertempuran untuk Polytopia

Pertempuran untuk Politopia

Ini adalah pengalaman Tamadun 4x yang sangat baik, ringan,. Memandangkan ini bermula sebagai permainan strategi mudah alih, Polytopia telah berkembang menjadi sesuatu yang patut diperiksa walaupun di PC kerana ia menawarkan 12 civs, pelbagai peta yang dihasilkan secara prosedur, dan semua batu sentuhan utama yang anda harapkan dari permainan 4x.

Sedikit seperti RTS Classic Northgard, semua kemas kini utama permainan diberikan secara percuma, tetapi tamadun tambahan tersedia untuk membeli sebagai pek DLC. Baru -baru ini menikmati lulus keseimbangan utama dan pemaju masih mempunyai banyak rancangan yang tersisa di kedai juga. Sekiranya anda mahukan pengalaman tamadun yang lebih ringan dan ketat, ini adalah di mana anda harus melihat.

Pertempuran era perindustrian berlaku di manusia, salah satu permainan terbaik seperti tamadun

Manusia

Terakhir tetapi tidak semestinya, permainan muktamad seperti tamadun harus menjadi salah satu yang aktif cuba menjatuhkan gergasi Sid Meier dari takhta berlapis emasnya. Manusia, dari pemaju yang membawa anda legenda yang tidak berkesudahan dan ruang yang tidak berkesudahan, bertujuan untuk menjadi raja bukit melalui penambahan semula sistem diplomatik, empayar, dan kemenangan, serta mod taktikal berasaskan giliran di mana tentera dapat bertembung besar rupa bumi.

Inilah amplitud permainan telah menghabiskan seluruh kewujudannya, jadi banyak menungganginya. Anda boleh membaca ulasan manusia kami untuk melihat apa yang kami fikirkan sepenuhnya. Masih ada beberapa isu di sekitar keseimbangan permainan lewat, tetapi ia tidak lebih buruk daripada tamadun v atau vi.

Mudah-mudahan, enam permata 4x ini akan memuaskan nafsu anda untuk pengalaman seperti tamadun lain ketika kami menunggu pengumuman Tamadun 7 dari Firaxis. Jika anda masih memerlukan lebih banyak, di samping senarai 4x dan giliran yang dihubungkan di atas, maka lihatlah senarai permainan PC terbaik kami yang lebih umum, dan anda mungkin juga menemui genre kegemaran baru.

Joe Robinson Strategy Games Aficionado Joe sebelum ini editor Wargamer dan telah menulis untuk RPS. Menikmati semua permainan paradoks, terutama hati besi 4, perang total: warhammer, halo, dan berjalan kaki di pantai.

Rangkaian N Media memperoleh komisen daripada pembelian yang layak melalui Amazon Associates dan program lain. Kami memasukkan pautan sekutu dalam artikel. Lihat Terma. Harga betul pada masa penerbitan.

10 permainan terbaik seperti tamadun

Permainan terbaik seperti tamadun

Siri Tamadun adalah salah satu permainan strategi berasaskan giliran yang paling popular di dunia, tetapi tidak bersendirian.

Terdapat beberapa permainan lain dalam genre ini yang sering tidak mendapat perhatian yang mereka layak, jadi hari ini, kami mengubahnya.

Sekiranya anda seorang peminat tamadun Sid Meier, kami mengumpulkan beberapa permainan serupa yang lain, anda harus menyemak!

10 permainan terbaik seperti tamadun

Permainan dalam senarai ini dipilih berdasarkan betapa setandingnya dengan siri tamadun dan gaya permainannya.

Walaupun mereka jelas unik, mereka mengekalkan aspek bersama yang membuat mereka mesti bermain untuk peminat strategi berasaskan giliran.

Jika anda sudah bersedia untuk mencabar kemahiran anda, inilah senarai 10 permainan terbaik seperti tamadun:

10. Warlock: Sarjana Arcane

Permainan seperti Tamadun Warlock Masters of the Arcane

Menendang senarai kami adalah permainan strategi berasaskan PC klasik, Warlock: Masters of the Arcane.

Sebanding dengan tamadun v, permainan ini berlaku di peta yang memaparkan grid heksagon di mana pemain dapat memindahkan aset mereka.

Setiap pemain bermula sebagai ahli sihir yang hebat yang mesti memimpin puak mereka sendiri untuk kemenangan dengan menggunakan faedah, kebolehan, dan pengurusan sumber.

Pemain juga boleh menyesuaikan mages hebat mereka dengan backstories dan kebolehan permulaan yang berbeza.

Sepanjang permainan, anda perlu menguruskan emas, makanan, dan mana ketika membina bangunan untuk memberi manfaat tambahan.

Seperti Tamadun V, beberapa jubin di peta juga akan memberikan bonus bergantung pada apa yang anda bina di sana.

Bersama -sama dengan memerangi puak -puak lain, terdapat juga hidupan liar, raksasa, dan setan yang agresif yang anda harus bersedia untuk mempertahankan.

Terdapat juga mekanik agama dan diplomasi yang membantu menjadikannya lebih seperti siri tamadun.

Walaupun ia dibebaskan semula pada tahun 2012, Warlock: Masters of the Arcane tetap menjadi pertaruhan dalam genre permainan strategi.

9. Teori Sigma: Perang Dingin Global

Permainan seperti tamadun sigma teori perang dingin global

Permainan strategi berasaskan giliran ini berlaku di dunia futuristik di mana Perang Dingin Global sedang berlangsung.

Menggalakkan permainan PS5 berasaskan giliran terbaik, Sigma Theory memberikan pemain banyak yang menyeronokkan dan menarik untuk dimainkan.

Bermula, anda mempunyai akses kepada ejen elit dan drone taktikal yang boleh digunakan bersama dengan subterfuge atau diplomasi.

Spionage adalah sebahagian besar permainan ketika anda berlumba untuk menjadikan negara anda yang pertama memiliki “Teori Sigma.”

Dipuji sebagai penemuan saintifik terbesar, teori sigma dalam permainan berpotensi untuk menghancurkan seluruh negara atau bahkan memberikan keabadian.

Dalam permainan, anda boleh merekrut pelbagai ejen khas untuk menyokong misi anda, dan setiap ejen mempunyai ciri, cerita, dan motivasi unik mereka sendiri.

Namun, anda juga perlu berjaga -jaga untuk ejen dari negara lain yang akan berusaha mengintip anda!

Paling penting, terdapat pokok teknologi yang mendalam yang dapat memberi anda kuasa untuk menjejaskan ekonomi atau mewujudkan tentera yang kuat.

Semua ini, ditambah dengan gaya seni cantik Sigma Theory, menjadikannya permainan yang anda pasti tidak boleh diluluskan!

8. Manusia

Permainan seperti tamadun manusia

Manusia akan datang, dan sangat serupa dengan permainan strategi lain seperti siri tamadun.

Dalam permainan ini, pemain mesti memimpin tamadun pilihan mereka melalui enam era, bermula pada usia nomad.

Anda mesti memutuskan bagaimana tamadun anda akan berkembang, berkembang, dan berinteraksi dengan orang lain ketika permainan berlangsung.

Bersama -sama dengan ini, pemain akan mendapat sumber seperti emas, sains, pengaruh, dan makanan yang dapat dibelanjakan untuk maju.

Banyak mekanik ini akan terasa sangat akrab dengan peminat siri tamadun, menjadikannya mudah untuk belajar jalan anda.

Walau bagaimanapun, tidak seperti Civ, yang mempunyai pelbagai senario kemenangan, menang dalam manusia adalah mengenai skor kemasyhuran anda.

Kemasyhuran diperoleh dengan mencapai sesuatu, seperti mengumpulkan banyak emas, memenangi banyak pertempuran, atau membina keajaiban dunia.

Jika anda merasakan anda tidak mendapat kemasyhuran dengan cepat, manusia juga membolehkan anda mengubah budaya pertengahan permainan, yang bermaksud anda tidak terkunci dalam gaya permainan.

Terdapat juga banyak pek pengembangan yang menambahkan budaya baru, jadi anda selalu dapat mengalami sesuatu yang baru!

7. Warhammer 40,000: Gladius – Peninggalan Perang

Permainan seperti Warhammer Tamadun 40,000 Peninggalan Perang Gladius

Anda tidak perlu tahu sejarah Warhammer 40k untuk menikmati permainan strategi 4x giliran ini.

Peninggalan Perang adalah permainan strategi besar pertama yang ditetapkan di Warhammer Universe, dan sangat mencabar.

Permainan ini membolehkan pemain memimpin salah satu daripada empat puak Warhammer, yang masing -masing dilengkapi dengan PlayStyle dan Tech Pokoknya sendiri yang unik.

Setiap Dunia dijana secara rawak, dan anda perlu mencuba dan mencari artifak yang kuat untuk memberikan kelebihan puak anda.

Anda juga boleh membina bandar dan kubu untuk mengembangkan jangkauan dan kuasa anda di seluruh dunia dan pesaing anda.

Seperti permainan meja. Peninggalan Perang membolehkan pemain menggunakan senjata yang dahsyat dan operasi taktikal untuk mengambil musuh.

Peninggalan Perang juga merupakan salah satu permainan dalam talian terbaik untuk bermain dengan rakan-rakan, terima kasih kepada mod Co-op dan PvP dalam talian.

Walaupun anda tidak tahu apa -apa mengenai tradisi warhammer, mudah untuk menjadi sangat ketagih dengan permainan ini.

Terutama kerana ia banyak berkongsi persamaan dengan siri Civ, dengan sistem yang kompleks dan berkembang yang menjadikan setiap playthrough unik.

6. Jumlah Perang: Tiga Kerajaan

Permainan seperti Peradaban Jumlah Perang Tiga Kerajaan

Entri utama ke-12 dalam francais Total War, Tiga Kerajaan adalah permainan berasaskan giliran yang memberi tumpuan kepada taktik masa nyata.

Pemain dapat mengawal salah satu daripada 12 puak dengan matlamat menyatukan China dan menjadi penguasa tertinggi.

Semua pertempuran dalam permainan ini berputar di sekitar jeneral, dan pemain boleh mempunyai sehingga tiga di medan perang sekaligus.

Pengepungan akan berakhir apabila semua jeneral bermusuhan telah ditangani atau ketika bahagian tengah kota telah ditangkap.

Walau bagaimanapun, kerana semua jeneral mempunyai keperibadian dan keinginan mereka sendiri, anda juga perlu menenangkan mereka untuk memastikan mereka berjaya.

Sekiranya kebahagiaan umum jatuh terlalu rendah, akan ada pelbagai kesan untuk menangani yang dapat memberi kesan kepada pertempuran.

Terdapat juga dua mod permainan yang berbeza; Romantik dan Rekod, yang pertama memberikan jeneral hampir kemampuan luar biasa.

Rekod, sebaliknya, mengambil pendekatan yang lebih tepat dari segi sejarah untuk permainan, tanpa kebolehan super dan peralatan yang lebih sahih.

Sekiranya anda peminat sistem tempur dalam siri tamadun, Total War: Tiga Kerajaan adalah layak diperiksa!

5. Stellaris

Permainan seperti tamadun stellaris

Fikirkan Stellaris sebagai campuran antara tamadun dan permainan terbaik seperti Mass Effect, dengan segala -galanya yang berlaku pada skala galaksi.

Di Stellaris, pemain mengawal tamadun interstellar dan ditugaskan untuk meneroka dan menjajah ruang ruang mereka.

Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai tamadun ruang angkasa yang lain untuk menangani, serta peristiwa yang dapat mengganggu keseimbangan kuasa sepenuhnya.

Sebagai permainan strategi besar masa nyata, Stellaris adalah tentang membina Empayar galaksi anda sendiri, yang boleh menjadi premade atau disesuaikan.

Terdapat banyak laluan yang berbeza yang boleh anda tamarlah, sama ada aman dan diplomatik atau perang dan merosakkan.

Memajukan di Stellaris berkisar tentang membuka kunci tradisi dan teknologi yang semakin menelan belanja lebih banyak untuk dicapai.

Jika itu tidak mencukupi, terdapat juga Nemesis DLC, di mana pemain mempunyai matlamat utama untuk memusnahkan semua orang di galaksi!

DLC ini membuka lebih banyak laluan yang merosakkan dan elemen permainan yang memenuhi keperluan ini.

Dengan ruang yang hampir tidak berkesudahan untuk bermain-main, Stellaris adalah pengalaman strategi sci-fi yang muktamad!

4. Freeciv

Permainan seperti freeciv tamadun

Jika anda seorang peminat Civ yang juga suka bermain permainan MMORPG percuma yang terbaik, FreeCiv patut diperiksa.

Permainan strategi berasaskan giliran berbilang pemain ini adalah perisian terbuka percuma yang menyerupai Tamadun II.

Freeciv bermula dalam 4000 b.C., di mana pemain mengambil peranan pemimpin suku yang mesti membimbing dan mengembangkan tamadun mereka.

Tamadun yang menang adalah yang sama ada menyapu orang lain atau menyelesaikan penjajahan ruang terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, terdapat tarikh akhir untuk mencapai segala -galanya, dan jika tiada tamadun telah mencapai kejayaan ini, yang mempunyai skor tertinggi menang.

Mata diperoleh berdasarkan saiz tamadun, pengumpulan kekayaan, dan pencapaian saintifik dan budaya.

Walaupun ia bukan seperti yang disempurnakan secara grafik sebagai Tamadun VI, Freeciv adalah, setakat ini, alternatif terbaik untuk Sid Meier Games.

Terdapat juga komponen multiplayer untuk permainan ini juga, dengan banyak komuniti longturn yang memajukannya.

3. Elegenda ndless

Permainan seperti Tamadun Legenda Tanpa Hujung

Legend Endless adalah permainan strategi berasaskan giliran dengan sentuhan fantasi dan matlamat utama menguasai dunia Auriga.

Bermain sebagai salah satu daripada 14 puak perkauman, pemain boleh menggunakan perang dan diplomasi sambil membangunkan teknologi baru dan membina bandar -bandar baru.

Susun atur dan ekosistem setiap peta adalah rawak untuk setiap permainan baru, dan ia menggunakan grid heksagon, serupa dengan civ.

Oleh kerana tajuk dijana secara rawak, setiap playthrough adalah unik dan akan membentangkan satu set cabaran baru untuk diatasi.

Seperti Civ, pemain mempunyai pelbagai sumber untuk mengurus, termasuk makanan, industri, wang, sains, dan pengaruh.

Terdapat sembilan jenis kemenangan, termasuk kemenangan ekonomi, diplomatik, dan saintifik, yang bermaksud anda telah cemerlang dalam bidang tersebut.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh menyelesaikan semua pencarian puak anda, membunuh orang lain, atau menjadi satu -satunya tamadun yang tersisa dengan mengawal modal permulaannya.

Ini memberikan jumlah cabaran yang baik, kerana beberapa pengakhiran ini jauh lebih sukar untuk dicapai daripada yang lain.

2. Europa universalis 4

Permainan seperti tamadun europa universalis 4

Europa Universis 4 adalah permainan strategi besar di mana pemain mengawal negara dari 1444 hingga 1821.

Walaupun permainan ditubuhkan untuk memulakan dengan peristiwa yang tepat secara sejarah, pemain dapat mengubah sepenuhnya perkara ketika mereka mendapat kuasa.

Menggunakan kuasa ekonomi dan ketenteraan atau diplomasi, pemain mempunyai banyak kebebasan untuk mencuba dan mengubah dunia.

Seperti tamadun, terdapat juga sistem keagamaan yang menyediakan bonus dan pokok teknologi yang boleh anda maju.

Terdapat juga peristiwa rawak yang kadang -kadang muncul yang boleh membantu atau membahayakan kemajuan anda.

Walaupun ia tidak meliputi sebagai jangka masa yang besar seperti siri tamadun, Europa Universis 4 tidak kekurangan kandungan.

Ia juga mempunyai sokongan untuk mod yang termasuk perkara -perkara seperti Scrolls Elder dan World of Warcraft Universe.

Anda juga boleh bermain menentang orang lain dalam talian dalam multiplayer atau menggunakan tetapan Ironman dalam pemain tunggal yang menghilangkan manual menyimpan.

Sekiranya anda peminat Civ dan mahukan sesuatu yang serupa namun cukup berbeza untuk menjadi segar dan unik, anda perlu menyemak Europa Universis 4!

1. Umur Keajaiban: Planetfall

Permainan seperti Tamadun Umur Keajaiban Planetfall

Mengambil tempat nombor satu kami adalah Umur Keajaiban: Planet Fall, ansuran kelima dalam Siri Umur Wonders.

Sebanding dengan tamadun VI dengan sci-fi sentuhan, Planetfall menampilkan enam puak yang berbeza dan pemimpin masing-masing pemain boleh menyesuaikan.

Peta Dunia juga dijana secara prosedur supaya setiap playthrough akan menjadi unik dan berbeza.

Apabila permainan berlangsung, pemain boleh berkembang untuk mengawal lebih banyak bandar, mencari lebih banyak sumber, dan menyerang kem yang bermusuhan.

Terdapat pelbagai cara untuk mencapai kemenangan, termasuk penaklukan, diplomasi, atau kemusnahan melalui teknologi kiamat.

Pemain juga boleh memilih antara kempen pemain tunggal atau mod pertempuran, serta pilihan multiplayer dalam talian.

Bukan sahaja ia adalah salah satu permainan multiplayer terbaik sepanjang masa, tetapi AI yang maju menjadikan kempen pemain tunggal mencabar.

Terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan di planet, dan sistem tempurnya juga merupakan salah satu yang terbaik dalam genre, dengan animasi dan grafik yang luar biasa.

Sekiranya anda menyukai siri tamadun, Age of Wonders: Planetfall adalah permainan yang anda tidak akan mahu ketinggalan!

Ringkasan

Kami harap anda telah menikmati senarai 10 permainan terbaik seperti tamadun, dan mendapati beberapa yang baru untuk mencuba!

Setiap permainan ini membawa sesuatu yang unik kepada genre permainan strategi sementara cukup serupa dengan Civ untuk peminat merasa selesa.

Walau bagaimanapun, kami sangat mengesyorkan menyemak Planetfall terlebih dahulu, kerana ia menonjol sebagai salah satu permainan seperti Civ yang terbaik yang pernah dibuat!

Berikut adalah rekod cepat 10 permainan terbaik seperti tamadun:

 1. Umur Keajaiban: Planetfall
 2. Europa universalis 4
 3. Legenda yang tidak berkesudahan
 4. Freeciv
 5. Stellaris
 6. Jumlah Perang: Tiga Kerajaan
 7. Warhammer 40,000: Gladius – Peninggalan Perang
 8. Manusia
 9. Teori Sigma: Perang Dingin Global
 10. Warlock: Sarjana Arcane

Jika anda menikmati senarai ini, anda mungkin ingin menyemak artikel berikut:

 • 10 permainan terbaik seperti Age of Empires
 • 10 permainan terbaik seperti sims
 • 10 permainan terbaik seperti Clash of Clans
 • 10 permainan terbaik seperti x-com

Permainan Seperti Siri Tamadun: 10 Alternatif Permainan Strategi Berbasis Sama

Jika anda mencari tajuk lain yang menawarkan pengalaman yang sama, anda beruntung. Terus membaca untuk mengetahui pilihan utama kami untuk permainan yang seperti tamadun.

Permainan seperti siri tamadun

Permainan seperti siri tamadun

Beanstalk disokong pembaca. Sekiranya anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan kami, kami mungkin mendapat komisen kecil. Ini tidak menjejaskan ulasan atau penempatan produk kami di laman web ini.

Dibangunkan oleh Micropose pada tahun 1991, tamadun Sid Meier adalah permainan video strategi berasaskan giliran. Ia mula-mula dibangunkan untuk MS-DOS, dan kerana populariti besar-besarannya-dan untuk bersaing dengan teknologi maju-kini boleh didapati di beberapa platform; Ia telah menjalani satu siri semakan, juga (enam penyertaan utama sejak pertama kali memulakan debutnya, tepatnya).

Permainan ini melibatkan mengarahkan pelbagai sistem rumit dalam satu lembaga untuk akhirnya membawa tamadun ke kedamaian.

Dianggap sebagai salah satu tajuk strategi papan yang paling kritikal, tamadun telah lama menjadi kegemaran penggemar.

Jika anda adalah salah satu peminat permainan yang tak terhitung jumlahnya dan anda mencari tajuk lain yang menawarkan pengalaman yang sama, anda beruntung, kerana terdapat banyak pilihan untuk dipilih. Terus membaca untuk mengetahui pilihan utama kami untuk permainan yang seperti tamadun.

Ciri permainan siri tamadun

Tarikh Siaran: September 1991
Pemaju: Microprose
Activision
Permainan Firaxis
Penerbit: Microprose
Activision
Hasbro Interactive
Infogrames
Permainan 2K
Platform: Amiga, Atari St, SNES, Microsoft Windows, Linux, Mac OS, PlayStation, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, IOS, Android, Nintendo DS, N-Gage, Windows Phone, Platform Facebook, PlayStation Vita
Genre: Strategi berasaskan giliran, permainan 4x
Menetapkan: Dunia sebenar
Mod permainan: Pemain tunggal

Isi kandungan

1. Stellaris

Stellaris

Memulakan senarai permainan kami yang serupa dengan tamadun Sid Meier adalah Stellaris. Permainan 4x yang sangat popular dan hebat, satu-satunya permainan seperti itu yang lebih popular adalah Tamadun VI. Tajuk ini dibangunkan oleh Paradox Development Studio dan diterbitkan oleh Paradox Interactive.

Ia dikeluarkan pada musim bunga tahun 2016 di MacOS, Windows, PS4, Xbox One, Xbox Series, dan Linux. Seperti yang disebutkan, ia adalah permainan secara besar -besaran, tetapi bersyukur, pemaju sangat menyokong tajuk, kerana mereka menawarkan kemas kini percuma, serta DLC yang dibayar. Sebenarnya, sejak pelepasan 2016, terdapat lebih daripada sedozen kemas kini, dan masing -masing semakin berkembang dan menaik taraf pengalaman keseluruhan tajuk.

Di Stellaris, matlamatnya adalah untuk mengekalkan beberapa elemen empayar yang anda kendalikan. Unsur -unsur ini termasuk perkara seperti penerokaan, penemuan, penyelidikan, pembinaan, ekonomi, pembinaan, dan kerajaan. Permainan strategi besar, ketika Stellaris berkembang, kerumitan semakin meningkat. Lembaga adalah sistem suria dan sekumpulan kapal berfungsi sebagai civ anda.

Ada plot untuk mematuhi kempen ini. Permainan ini bermula dengan perjalanan Tamadun yang melancarkan ruang angkasa. Menggunakan kapal anda, serta teknologi anda, anda perlu melengkapkan beberapa pencarian untuk menemui dunia pelik, cerita ganjil, dan memanjangkan, serta jalan cawangan.

Laluan ini berlaku akibat kebebasan yang luas yang diberikan oleh permainan. Pertama, enjin tajuk akan menjana kaum dan tempat secara rawak yang akan anda dapati di seluruh galaksi. Anda mempunyai keupayaan untuk menyesuaikan semua sifat anda, evolusi anda, ideologi anda, batasan anda, dan banyak lagi. Anda boleh menggunakan keganasan, diplomasi, dan perdagangan untuk berinteraksi.

Satu lagi titik tumpuan permainan ini ialah pertempuran antara bintang. Anda akan dapat menyesuaikan dan memajukan kapal anda menggunakan gear dan keupayaan. Pertempuran berlaku di antara kapal -kapal lain, yang boleh berjumlah berpuluh -puluh, beribu -ribu, dan bahkan sehingga ratusan ribu.

Dengan itu, apabila pertempuran berlaku, anda tidak akan dapat mengawal apa -apa semasa pertempuran; Sebaliknya, anda akan menonton pertempuran – dan semua visual yang menakjubkan yang mereka ada – terungkap.

2. Raja -raja Tentara Salib 3

Raja -raja Tentara Salib 3

Seterusnya dalam senarai permainan kami yang serupa dengan tamadun adalah Raja Tentara Salib 3. Judul ini dibangunkan oleh Paradox Development Studio, yang diterbitkan oleh Paradox Interactive, dan dikeluarkan pada musim gugur 2020 pada Windows, MacOS, PS5, Xbox Series, dan Linux.

Ini bukan hanya permainan 4x, tetapi ia seperti judul strategi besar dan rpg semua dalam satu, dan permainan itu berasaskan giliran. Tambahan pula, tidak ada syarat kemenangan; Sebaliknya, anda bermain melalui keturunan keluarga berasaskan abad pertengahan sepanjang abad.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memilih rumah mulia, yang akan anda jalankan melalui Zaman Pertengahan. Permainan ini dimainkan di papan dan untuk menguruskan pelbagai aspek dinasti anda, anda perlu menggunakan koleksi mekanik kompleks.

Pemimpin keluarga tunggal dan pewarisnya berfungsi sebagai penguasa, dan watak-wataknya boleh mati. Singkatnya, anda perlu menguruskan politik, diplomasi, dan sistem ekonomi anda; Di samping itu, anda akan menguruskan unit ketenteraan di seluruh peta, mengarahkan mereka untuk mengembara ke seluruh dunia dan mengawal bandar -bandar lain.

Peta ini dapat dilihat dari awal; Walau bagaimanapun, anda masih perlu melintasi tanah untuk mengakses tamadun lain.

Selain itu, anda perlu menguruskan ahli keluarga anda, dan anda akan menggunakan pelbagai sistem peranan untuk melakukannya. Dunia di Raja -raja Salib 3 sangat mendalam dan pelbagai, kerana ia mempunyai watak -watak dari semua berjalan seperti, seperti petani, kesatria, pengadilan, jesters, raja, permaisuri, dan banyak lagi.

Anda boleh memasukkan NPC yang paling bermakna ke dalam rancangan anda juga; Sebagai contoh, anda boleh mempunyai hubungan romantis dengan mereka, anda boleh mengkhianati mereka dan mereka boleh mengkhianati anda, anda boleh melaksanakannya, atau anda boleh menjadi sekutu dengan mereka.

3. Legenda yang tidak berkesudahan

Legenda yang tidak berkesudahan

Dibangunkan oleh Studio Amplitud dan diterbitkan oleh Sega, Legend Endless dikeluarkan pada bulan September 2014 di Windows dan MacOS.

Daripada semua tajuk 4x, legenda yang tidak berkesudahan mungkin hanya menjadi permainan yang paling disukai di kalangan peminat genre ini. Ia santai, sangat memuaskan, dan kami memberi anda amaran yang adil, ia agak ketagihan. Anda akan bermain dengan giliran di seluruh papan semasa anda melangkah melalui permainan strategi fantasi 4x ini.

Mengikut Auriga, dunia fiksyen, adalah matlamat permainan ini, dan anda perlu menggunakan salah satu perlumbaan 8 yang tersendiri untuk melakukannya. Anda boleh mencapai matlamat anda dan akhirnya memenangi kempen melalui penerokaan, perang, diplomasi, dan ketuanan teknologi.

Dengan itu, setiap Civ mempunyai jalan cerita yang unik, serta permainan yang unik. Peta rawak pada setiap permainan baru dan mempamerkan grid heksagon. Pelbagai bioma, puak, dan sumber mengisi kawasan; Khususnya, setiap biome dan medan mempunyai kesan khusus pada unit anda.

Anda akan memulakan permainan dengan peneroka, yang akan anda gunakan untuk menubuhkan penyelesaian pertama anda. Selepas anda telah mencipta sebuah bandar di rantau ini, seluruh biome akan menjadi sebahagian daripada puak. Selepas anda membina sebuah bandar, anda perlu berjaya menguruskan perdagangan, industri, ekonomi, sihir, sains, tentera, penerokaan, kekayaan, pemimpin, faedah puak, dan banyak lagi.

Permainan ini juga mempunyai sistem tempur, dan unit anda mempunyai keupayaan untuk melibatkan diri dengan skuad ketenteraan yang lain, dan berbuat demikian akan membuka sistem pertempuran berasaskan giliran. Anda kemudian boleh menggunakan gear, medan, dan kebolehan unit anda untuk memenangi pertempuran yang anda lawan. Anda boleh mengezum pertempuran setiap kali anda mahu menjaga bahagian lain dari empayar anda.

4. Pertempuran Politopia

Pertempuran Politopia

Seterusnya dalam senarai permainan kami yang seperti tamadun adalah politopia. Judul itu dibangunkan dan diterbitkan oleh Midjiwan AB dan ia dikeluarkan pada bulan Februari 2016 di Linux, MacOS, Steam OS, Windows, iOS, dan Android.

Permainan ini adalah tajuk 4x yang lebih ringan, tetapi ia sama seperti yang luar biasa seperti tamadun. Apabila ia mula -mula memulakan debutnya, tajuk strategi besar ini hanya bertujuan untuk mudah alih; Walau bagaimanapun, sejak itu telah berkembang dan kini boleh didapati di PC. Pada masa penulisan, terdapat lebih daripada 12 civs, beberapa peta yang dihasilkan secara prosedur, dan semua unsur yang anda harapkan dari genre tertentu ini.

Pemaju Tajuk Siaran Kemas kini Percuma Sepanjang Masa, yang terus berkembang permainan. Contohnya, peta baru, puak baru, patch keseimbangan, dan perbaikan prestasi telah dikeluarkan. Anda boleh bermain solo permainan atau dengan pasukan sehingga 8 pemain. Sebagai permainan pengurusan tamadun berasaskan giliran, anda akan memilih salah satu daripada 12 suku, dan setiap suku mempunyai budaya, sifat, dan atribut yang unik.

Anda kemudiannya akan meneroka, memupuk tanah, membina struktur, menjalankan penyelidikan, mengumpulkan sumber, dan menaklukkan penempatan lain. Terdapat lima jenis peta dalam permainan, yang berkisar dari mungil hingga luas. Di samping itu, anda mempunyai keupayaan untuk mengkonfigurasi peta anda sendiri, dan anda boleh bermain dalam tiga mod permainan tersendiri.

Permainan ini ditetapkan di Planet Square, yang merupakan rumah kepada Politopia. Peta terdiri daripada landasan seperti blok, yang melayang di ruang dalam dimensi alternatif. Di sini, anda akan bertemu dengan suku -suku yang sederhana dan berkarisma, yang bersaing untuk mengawal seluruh planet.

5. Dunia Lama

Dunia Lama

Permainan Strategi Grand 4x bersejarah, Old World telah dibangunkan oleh Mohawk Games dan diterbitkan oleh Hooded Horse, dan ia dikeluarkan pada musim panas 2021 untuk macOS dan Windows.

Dalam permainan ini, anda akan mengarahkan empayar di beberapa generasi untuk membangunkan warisan yang tahan lama. Permainan ini menampilkan koleksi mekanik yang menjadikannya berbeza dari tajuk lain yang seperti tamadun, dan yang dipaparkan dalam senarai ini.

Pertama, anda hanya bermain melalui era sejarah klasik dengan beberapa tamadun terbesar, seperti Rom, Carthage, dan Assyria. Kedua, anda mempunyai keupayaan untuk mengeluarkan pesanan dengan setiap giliran yang anda ambil. Ketiga, beberapa watak dalam permainan hanya mungkin menentukan nasib seluruh empayar anda. Tidak seperti kebanyakan tajuk lain dalam senarai ini, bukannya industri, Old World mempunyai kayu dan batu, dan pokok -pokok teknologi rawak.

Seperti yang anda mungkin rasa, penetapan permainan adalah bersejarah; Walau bagaimanapun, peristiwa itu adalah fiksyen. Dengan kata lain, ini adalah permainan fiksyen sejarah. Kerana era permainan berlaku, anda menguruskan semua politik, perkahwinan, pewaris, hubungan keluarga, dan lain -lain perkara yang serupa.

Anda juga akan bermain sebagai salah satu daripada tujuh kerajaan yang tersedia, dengan masing -masing menawarkan watak -watak yang mempunyai manfaat untuk bandar anda. Selain itu, ada tumpuan yang kuat terhadap hubungan keluarga dalam tajuk ini. Semua peristiwa dalam permainan, serta tindakan, memerlukan anda membuat keputusan untuk membuat mereka bahagia atau mengalahkan mereka.

Untuk menggambarkan, jika anda menjadikan ahli keluarga terlalu kuat, itu akan menjadi risiko yang serius. Dengan itu, terdapat banyak watak dan banyak personaliti yang boleh memberi impak langsung kepada politik anda, serta empayar anda secara keseluruhan.

Akhirnya anda perlu mengendalikan diplomat, pengintip, pasangan, gabenor, dan sifat keperibadian. Berkenaan dengan pertempuran, anda perlu menggunakan diplomasi atau pertempuran untuk berinteraksi dengan suku -suku, puak, dan orang -orang yang tidak bertamadun di dunia yang luas.

6. Warlock: Sarjana Arcane

Warlock: Sarjana Arcane

Warlock: Master of the Arcane adalah permainan strategi fantasi 4x. Ia dibangunkan oleh 1C Ino-Co Plus, yang diterbitkan oleh Paradox Interactive, dan dikeluarkan pada bulan Mei 2012 untuk Windows.

Judul ini memulakan debutnya sebagai pesaing untuk tamadun v, tetapi ia mendapat banyak daya tarikan dan menjadi lebih popular daripada pemaju membayangkan ia akan apabila ia dikeluarkan. Malah, sangat popular bahawa penerbit mencipta sekuel: Warlock 2.

Apa yang benar -benar menetapkan Sarjana Arcane selain tamadun, serta permainan lain dalam senarai ini, adalah bagaimana tentera anda dapat mengakses portal ke peta lain, dan bagaimana mereka dapat mengakses dimensi dengan raksasa dan ganjaran. Lebih -lebih lagi, anda mempunyai keupayaan untuk menjajah kawasan -kawasan yang aneh dan lain -lain ini, untuk mengembangkan empayar anda, dan mengeksploitasi sumber anda.

Objektif permainan ini adalah untuk membina empayar anda sendiri yang merangkumi seluruh dunia yang dihasilkan di rawak. Apabila permainan berlangsung, anda akan dapat mengawal pelbagai sistem, anda akan menyelidik mantra, dan anda akan menakluki musuh anda. Anda juga akan bermain sebagai warlock, yang sedang berusaha untuk menjadi penguasa dunia fiksyen Ardania.

Pertempuran berlaku di seluruh papan yang sama dengan peta. Anda akan bergantung pada mantra anda untuk mengalahkan musuh anda; Walau bagaimanapun, anda boleh menang dengan menggunakan diplomasi atau sihir, juga. Di samping itu, majoriti pertempuran berlaku secara automatik.

Akhirnya, terdapat pelbagai bahagian dalam kempen. Anda boleh bermain di sisi mana -mana lapan tuhan, dan masing -masing mempunyai pencarian khusus untuk diselesaikan, dan pencarian ini berpusat pada penyebaran kuil di peta.

7. Manusia

Manusia

Manusia dibangunkan oleh amplitud Studios dan diterbitkan oleh Sega. Ia dikeluarkan pada musim panas 2021 di Windows, MacOS, dan Google Stadia. Ini adalah permainan 4x yang sangat penting, dan anda bermain melalui papan, sepanjang ribuan tahun, dengan sejumlah 14 budaya yang berbeza, atau tamadun yang anda boleh menggabungkan 60 budaya yang berbeza untuk menyesuaikan. Keanehan ini menjadikan manusia berbeza daripada tamadun; Walau bagaimanapun, kedua -dua gelaran masih serupa.

Dalam manusia, anda akan bermain di beberapa zaman bersejarah, dari zaman purba hingga zaman moden, bermula sebagai suku Neolitik. Ringkasnya, anda akan bermain di enam era tamadun manusia, dan anda akan mengembangkan dan mengembangkan tamadun dengan menggunakan pelbagai sistem.

Arang batu terakhir permainan ini mencapai bulan atau mars. Anda boleh memainkan permainan sama ada bersendirian, dalam mod co-op, atau menentang 7 pemain lain. Permainan adalah mengenai membangun bandar -bandar dan mewujudkan kemajuan teknologi bersama dengan unit ketenteraan, berinteraksi dengan Civs lain di planet maya.

Lembaga mewakili tamadun maya yang lengkap yang menghasilkan permainan untuk anda, di rawak, pada setiap permainan baru.

Semasa anda maju melalui permainan, anda perlu memperoleh sumber baru yang boleh digunakan oleh bandar anda. Ini termasuk emas, pengaruh, industri, sains, dan kemasyhuran. Kemasyhuran adalah keadaan kemenangan anda; Walau bagaimanapun, anda boleh memperoleh kemasyhuran dalam pelbagai cara, seperti melalui kekayaan dan penaklukan, penyelidikan, diplomasi, dan kaedah lain. Akhirnya, anda akan mengambil bahagian dalam pertempuran dengan tentera lain.

Anda akan memainkan senario ini dengan menggunakan sistem berasaskan giliran, memerintahkan tentera anda. Pertempuran adalah umbers giliran tertentu, bergantung kepada jenis pertempuran yang anda ambil bahagian. Untuk resolusi terpantas, anda boleh menggunakan “Insta-Resolve”, yang akan membolehkan AI mengetahui siapa pemenangnya.

8. Umur Wonder 3

Umur Wonder 3

Pemasangan ketiga permainan Strategi Grand Fantasy 4x Grand Fantasy, Ages of Wonder 3 telah dibangunkan oleh Triumph Stones, diterbitkan oleh Paradox Interactive, dan dikeluarkan pada bulan Mac 2014 di MacOS, Steamos, Windows, dan Linux. Permainan ini menggabungkan formula yang tamadun dengan sentuhan fantasi, serta kandungan berasaskan giliran/grid.

Permainan ini bermula pada peta kecil di penyelesaian kecil. Seperti yang anda harapkan, anda mengurus pelbagai sistem untuk membina Empayar Fantasi anda sendiri. Unsur -unsur yang anda kendalikan termasuk diplomasi, ekonomi, tentera, penyelidikan teknologi, unit wira, dan mantra.

Kempen ini mempunyai cerita, dan anda mempunyai keupayaan untuk bermain di kedua -dua belah konflik. Terdapat mod pertempuran taktikal yang berasingan, juga, dan giliran anda berlaku pada sistem grid berasaskan giliran standard, dan terdiri daripada yang bergerak, menggunakan kebolehan anda, dan menyerang.

Di samping itu, apabila permainan pertama bermula, anda akan memilih salah satu daripada enam perlumbaan yang ada untuk bermain sebagai. Untuk menggambarkan, kerdil adalah salah satu kaum yang ada, dan mereka bermula dengan penyelesaian bawah tanah. Begitu juga, anda akan memilih unit wira dari kelas enam seperti RPG.

Anda kemudian akan memainkan kempen tetapi anda mahu; Walau bagaimanapun, matlamatnya sentiasa berkembang dengan menggunakan teknologi, diplomasi, atau penaklukan. Satu lagi perbezaan utama antara umur keajaiban 3 dan tamadun adalah bahawa anda mempunyai keupayaan untuk menguatkan kedudukan anda dengan membina kubu dan pos.

Permainan ini juga mempunyai sistem ajaib yang boleh anda gunakan dalam pertempuran taktikal, atau yang boleh anda gunakan melalui antara muka papan. Editor dalam permainan mencipta dan berkongsi peta.

9. Dunia jauh 2

Dunia jauh 2

Seterusnya dalam senarai permainan kami yang seperti tamadun adalah tajuk lain yang sekuel: Distant World 2, yang merupakan sekuel permainan Strategi Grand Space 4x yang diiktiraf secara kritikal. Tajuk ini dibangunkan oleh CodeForce, yang diterbitkan oleh Slitherine, Ltd., Dan ia dikeluarkan pada bulan Mac 2022 di Windows.

Dunia Distant 2 mempunyai enjin baru dan bertambah baik, serta grafik 3D baru; Walau bagaimanapun, mekanik dan antara muka tetap serupa. Dengan itu, tajuk ini mempunyai gaya kartun, yang serupa dengan gaya yang digunakan dalam permainan lain yang dipaparkan dalam senarai ini.

Dalam permainan ini, mekanik 4x dengan pengurusan giliran dan pertempuran masa nyata bercampur. Penetapan permainan ini sangat mendalam dan sangat terperinci, dan dunia adalah super-shmersive dan menawan, dan mekanik lebih mencabar daripada majoriti tajuk dalam genre ini.

Pada asasnya, anda akan bermain di galaksi besar yang dijana secara prosedur. Galaksi ini boleh terdiri daripada planet, sistem solar, bulan, dan asteroid yang tak terhitung jumlahnya. Anda boleh meneroka dan mengeksploitasi apa sahaja yang anda hadapi melalui perlombongan, penaklukan, dan diplomasi. Terdapat koleksi sistem yang kompleks dan berkembang untuk mengurus juga.

Anda kemudiannya akan memilih salah satu daripada tujuh puak asas yang mempunyai jalan cerita dan permainan yang unik. Ia mempunyai kempen terbuka, kerana asas permainan dipengaruhi oleh bagaimana anda berinteraksi dengan koloni, raksasa, kaum asing, peniaga, dan lanun lain.

Anda boleh menyesuaikan jenis permainan yang anda ingin alami, yang bermaksud bahawa anda boleh tweak jumlah kawalan yang anda ingin ada di atas tamadun anda. Terdapat enjin permainan terbina dalam yang penjana yang mencipta dan menyunting galaksi anda.

10. Ruang tanpa henti 2

Ruang tanpa henti 2

Membungkus senarai permainan kami yang seperti Tamadun adalah ruang yang tidak berkesudahan 2, yang dibangunkan oleh amplitude Studios dan diterbitkan oleh Sega, dan ia dikeluarkan pada bulan Mei 2017 di MacOS dan Windows. Ia adalah sekuel Space, nama tajuk pertama dalam siri ini, dan ia memulakan debutnya selepas legenda, tetapi ia adalah genre yang sama.

Ia bermula dengan memilih salah satu daripada 12 perlumbaan atau dengan membuat perlumbaan tersuai. Anda kemudian mengawal empayar anda dan dapat mengembangkannya menggunakan diplomasi, penaklukan, mengeksploitasi, dan lain -lain. Terdapat beberapa sistem yang dihasilkan secara prosedur, dan masing -masing mempunyai lima planet.

Anda boleh meneroka tumbuhan untuk mengumpulkan sumber, atau meneroka anomali. Anda boleh menjajah persekitaran, dan anda boleh memperoleh faedah dengan menangkap planet. Membina perkara -perkara tertentu memberi anda faedah kepada Empayar, yang juga bergantung pada penyelidikan anda.

Kesimpulan

Jika anda seorang peminat permainan strategi berasaskan 4x, tamadun, dan anda mencari tajuk lain yang akan menawarkan pengalaman yang sama, lihat beberapa pilihan hebat dalam senarai kami. Semua tajuk yang kami sertakan adalah hebat, dan pasti akan menghiburkan anda.

Oliver adalah bekas jurutera komputer Compaq yang menjadi usahawan teknologi & peminat seumur hidup. Sistem pertamanya adalah Amiga 500 dan yang paling disayangi adalah SNES. Dia telah membina komputernya sendiri sejak dia membina sistem Pentium 90 pada tahun 90 -an. Beliau adalah Editor-in-Chief of Beanstalk dan pengasas Kooc Media Ltd, sebuah syarikat penerbitan dalam talian yang berpangkalan di UK.