Doom berjalan pada 60 fps di Notepad – Slashdot, Doom Permainan FPS klasik kini berjalan di Notepad (serius) | Pcgamesn

Doom Permainan FPS klasik kini berjalan di Notepad (serius)

Ia mungkin sepenuhnya (dan saya tidak tahu, saya tidak melihat kod) bahawa dia menggunakan Aalib (atau salah satu garpu Aalib) untuk melakukan rendering, melaksanakan pemacu papan kekunci maya, dan menjalankan teks melalui pemandu ke notepad. Walaupun Aalib pada asalnya ditulis untuk Linux, ia cukup mudah alih (dan khususnya dipindahkan ke DOS yang sangat lama dahulu).

Doom menjalankan FPS di Notepad

binspamdupenotthebestofftopicslownewsdayStalestupid freshfunnyinsightfulinerestingmaybe offtopicflameBaittrollredundantoverrated InsightfulfulingInterestinginformatif

Doom berjalan pada 60 fps di Notepad (TomShardware.com) 52 -> 52

Dihantar oleh Beauhd pada hari Isnin 10 Oktober 2022 @08: 45pm.

Pemaju Permainan Sam Chiet telah menemui penggunaan lain untuk Microsoft Notepad. Pencipta yang bijak telah mendapat Doom (1993) untuk berjalan pada 60 fps melalui editor teks yang membosankan di Windows. Laporan Perkakasan Tom: Chiet menekankan bahawa dia tidak perlu mengubah suai aplikasi notepad. Digelar “Notepaddoom,” projek ini boleh dimainkan sepenuhnya. Walaupun Chiet tidak menjelaskan bagaimana Mod berfungsi, telah komited untuk melancarkan Notepaddoom untuk peminat Doom yang lain untuk mencuba. Chiet berkata dalam tweet berikutnya bahawa “ia akan mengambil kerja untuk menggilap notepaddoom menjadi sesuatu yang boleh dilepaskan, tetapi ia hampir pasti akan berlaku dalam beberapa hari akan datang.”John Romero, salah seorang pencipta Doom, terkesan dan membalas kepada Chiet dalam tweet bahawa mod itu” luar biasa.”

Anda dapat melihat penembak ikonik 1993 yang berjalan dalam kemuliaan penuhnya di saluran YouTube Chiet. Ini notepad, jadi jelas, Chiet menggantikan grafik dengan watak dan nombor. Permainan ini kelihatan lancar, walaupun kami menangkap beberapa skrin yang merobek. Walau bagaimanapun, itu mungkin kerana Notepad tidak dapat menulis teks dengan cepat di skrin.

Pautan yang berkaitan

Ini ulang tahun ke -29 Doom. Apa kisah kegemaran anda?

Perbincangan ini telah diarkibkan. Tidak ada komen baru yang dapat disiarkan.

Doom berjalan pada 60 fps di notepad lebih banyak log masuk

Doom berjalan pada 60 fps di Notepad

Cetakan yang baik: Komen berikut dimiliki oleh sesiapa yang menyiarkannya. Kami tidak bertanggungjawab untuk mereka dengan cara apa pun.

Baik. (Skor: 3)

oleh Hotneedleofinquiry (598897) menulis: pada hari Isnin 10 Oktober 2022 @08: 49pm ( #62954955)

Re: (Skor: 1)

(Juga ciri Linux sudah ada selama 2 dekad sekarang.)

Re: (Skor: 3)

Linux boleh menjalankan Doom di Windows Notepad tanpa mengubah suai notepad?

Re: (Skor: 1)

Nah, ya mungkin dapat melakukan ini dengan tepat melalui wain semudah mereka melakukannya di Windows, tetapi saya sebenarnya bercakap tentang ini [Wikipedia.org].

Re: (Skor: 1)

> Aalib adalah perpustakaan perisian yang membolehkan aplikasi untuk menukar imej tetap dan bergerak secara automatik ke dalam seni ASCII. Ia dikeluarkan oleh Jan Hubicka sebagai sebahagian daripada projek BBDemo pada tahun 1997. Saya tidak melihat perkataan “editor teks” atau “notepad” di halaman wiki di mana sahaja. Ia hampir seperti anda membandingkan aplikasi yang dibina khusus untuk menukar output grafik ke ASCII, kepada editor teks. Pelik. Saya pasti anda bukan salah satu daripada zealot linux yang tidak disengajakan yang menjadikan seluruh pengalaman masyarakat tidak dapat dipertahankan

Re: (Skor: 2)

[Maaf, tandatangan ini tidak tersedia di negara/rantau anda]

Re: (Skor: 1)

Ia mungkin sepenuhnya (dan saya tidak tahu, saya tidak melihat kod) bahawa dia menggunakan Aalib (atau salah satu garpu Aalib) untuk melakukan rendering, melaksanakan pemacu papan kekunci maya, dan menjalankan teks melalui pemandu ke notepad. Walaupun Aalib pada asalnya ditulis untuk Linux, ia cukup mudah alih (dan khususnya dipindahkan ke DOS yang sangat lama dahulu).

Saya mempunyai monitor 144 Hz (skor: 5, lucu)

oleh Rsilvergun (571051) menulis: pada hari Isnin 10 Oktober 2022 @08: 56pm ( #62954961)
Jadi ini tidak berguna bagi saya. Saya berpegang teguh dengan azab dalam arahan bash.

Re: (Skor: 2)

Saya rasa dapat menggunakan kod kawalan ANSI standard dari Bash untuk 8 warna akan benar -benar meningkatkan pengalaman keseluruhan.

Re: (Skor: 2)

Rig saya tidak cukup kuat untuk memandu tetapan terperinci tinggi seperti itu pada 144 Hz. Mungkin saya harus membeli GTX 4090.

Re: (Skor: 2)

Ugh. VT320 lebih banyak daripada itu dan xterm adalah warna yang benar dan Sixel menjadikan selebihnya bodoh

Re: (Skor: 2)

Itu terlalu banyak warna – pallet warna azab hitam, coklat, kelabu dan percikan merah.

Re: (Skor: 2)

Yang tahu gempa dan azab mempunyai warna yang sama palet./s

Re: (Skor: 2)

Saya rasa dapat menggunakan kod kawalan ANSI standard dari Bash untuk 8 warna akan benar -benar meningkatkan pengalaman keseluruhan.

Hanya jika anda boleh mengubahnya menjadi teks gaya “matriks”. Lebih daripada dua warna hanya menjadi sangat baik.

Bagaimana bunyi berfungsi? (Skor: 2)

Saya tidak pernah tahu kesan bunyi di notepad.

Re: Bagaimana Bunyi berfungsi?

oleh Larwe (858929) menulis: pada hari Isnin 10 Oktober 2022 @10: 36pm ( #629555111)

Suara tidak dimainkan oleh Notepad. Notepad pada dasarnya bertindak sebagai permukaan streaming video untuk paparan – permainan itu sendiri berjalan di tempat lain dan di mana bunyi itu datang dari.

Re: (Skor: 2)

Ujian kehamilan bahawa satu clickbait secara besar -besaran mengecewakan, saya ingat dengan baik. Ia akan menjadi kurang menjengkelkan jika penulis hanya berkata “Lihat, saya mendapat azab yang berjalan pada mikrokontroler ini memandu LCD kecil kecil ini, bukan sejuk?”Aspek ujian kehamilan adalah herring merah total.

Re: (Skor: 2)

Saya gembira anda menyebutnya. Video itu semata -mata ‘boleh’, tetapi saya berfikir dengan baik mengenai suara itu. Tetapi ia tidak di Notepad. baik. Ini bukan azab bagi saya.

Serius dengan cara yang sejuk, tetapi (skor: 2)

Sepuluh saat video itu dan saya sudah sakit kepala. Walaupun saya mempunyai mesin Windows, saya tidak dapat bermain ini.

Re: (Skor: 2)

Awak mesti baru di sini. Doom asal bermula di MS-DOS.

Re: Serius dengan cara yang sejuk, tetapi (skor: 4, menarik)

oleh lsllll (830002) menulis: pada hari Isnin 10 Oktober 2022 @11: 37pm ( #629555217)
Anda tidak memerlukan tingkap! Cuma jalankan Notepad.exe di bawah wain!

Re: (Skor: 2)

Baiklah, jadi sekarang saya pasti perlu mencuba “notepad azab” ini di bawah wain – hanya untuk melihat apakah ia berfungsi!

Re: (Skor: 2)

Saya mengesyaki bahawa wain akan mendapat cara program yang cuba mengubah suai memori program lain. Notepad tidak peduli jika anda mengubah suai fail terbuka, ia tidak dibina dalam keupayaan menyegarkan kandungan, jadi satu -satunya cara untuk melakukan ini adalah untuk mengubah suai beberapa penampan watak notepad dalaman.

Re: Serius dengan cara yang sejuk, tetapi (Skor: 2)

Ini membawa saya kembali ke mod set aksara pc yang dilancarkan eons yang lalu. Demo bagus “Lihatlah apa yang boleh saya lakukan!”, Tetapi saya bosan dengan cepat.

Notepad Hacking (SCORE: 5, Informatif)

oleh Bettodavis (1782302) menulis: pada hari Isnin 10 Oktober 2022 @09: 16pm ( #62954995)

Saya teringat seseorang di youtube yang menunjukkan cara mengakses notepad.Tingkap EXE untuk melakukan automasi dengan kandungannya beberapa tahun lalu, dengan menyuntik data ke dalam buffer ingatannya. Mereka boleh bermain tetris atau sebagainya.

Saya menganggap ini hanya satu langkah ke hadapan, dan menggunakannya untuk memaparkan imej permainan menggunakan teks, sama seperti aplikasi Linux lain yang melakukannya dengan Ncurses/Libcaca.

Re: (Skor: 3)

Dengan betapa perlahan penyegarannya kelihatan seperti mereka hanya menyalahgunakan penyangga salinan/tampal

Re: Notepad Hacking (Skor: 2)

Pada mulanya saya berfikir “oh omong kosong, mengapa m $ tambah skrip kepada apa yang sepatutnya menjadi tulang kosong, tiada editor teks umpan?”, dan kemudian saya fikir apa yang anda tulis. 60 fps, banyak teks yang akan dibuang ke dalam mana. Semoga ia membersihkan teks yang disisipkan bagi setiap bingkai sehingga ini tidak akan menjadi masalah.

60fps (skor: 2)

Re: (Skor: 2)

Kad videonya mungkin voodoo3

Idea sejuk, 60Hz tidak biasa (skor: 5, menarik)

oleh Larwe (858929) menulis: pada hari Isnin 10 Oktober 2022 @10: 33pm ( #629555105)

Topik ini memulakan sedikit hujah di forum lain, kerana saya menegaskan bahawa rendering 60Hz tidak begitu menarik sama sekali – kerana terdapat sedikit data yang dimanipulasi, dan tidak ada pengiraan masa nyata sama sekali – LUT berfungsi dengan baik. Kurang dari satu minit pemikiran membawa saya kepada cara ini, oleh itu saya menyimpulkan bahawa walaupun idea itu benar-benar sejuk dan bodoh dalam cara kejuruteraan yang terbaik, sebenarnya melaksanakannya adalah mudah: Saya tidak ingat jika Doom berlari dengan sengaja di int Mod 10h 13h MCGA 320x200x8bpp palet, atau mod X tetapi saya fikir bekas. Ia pasti direka untuk 5: 5: 5 Ramdacs kerana 5: 6: 5 dan 8: 8: 8 bukan sebahagian daripada spesifikasi VGA/MCGA yang asal. Bagaimanapun mari kita anggap 320x200x8 pada 5: 5: 5 Ramdac. Tugas -tugas ini: Kami tahu kandungan palet kerana kami mempunyai Sourcecode Game. Yang berwarna. Jadi tugas pertama kami adalah mengubah palet 5: 5: 5 ke skala kelabu. Anda boleh mendapat makanan mewah dan melakukan pembetulan gamma di sini untuk menjana mungkin 6bpp grayscales, tetapi cara paling mudah untuk melakukan ini adalah melakukan apa yang akan dilakukan oleh monitor monokrom: abaikan r, b dan hanya gunakan g. Oleh itu, kami mempunyai 32 kemungkinan kelabu, atau 64 jika anda mendapat mewah. (Dari video, penulis, sebenarnya, melakukannya dengan cara yang lebih kompleks). Tugas seterusnya adalah untuk membuat LUT yang memilih watak font untuk memadankan setiap nilai skala kelabu. Sekali lagi perkara yang paling mudah dilakukan adalah mengalahkan setiap watak (dalam font yang ditentukan/dipilih) dan melakukan pengiraan piksel untuk menentukan nisbah OFF ke ON, dan memadankannya ke tahap kelabu yang dikehendaki. Kami menunggang dengan lut array [32] yang secara langsung memetakan nilai g palet kepada watak yang dikehendaki untuk dimasukkan ke dalam notepad. Pada ketika ini saya perlu ambil perhatian bahawa pendekatan _better_ adalah menggunakan LUT 9-dimensi supaya anda memilih watak yang akan diletakkan, berdasarkan piksel kepentingan dan 8 piksel di sekelilingnya, tetapi kami masih bercakap kes paling mudah di sini. (Sekiranya kita pergi ke laluan ini, kita akan memberikan kepada 318×198 atau kita perlu memasukkan tepi khas skrin). Kami kini melancarkan Notepad dan menggunakan EnumWindows () untuk mencari HWND. Kita boleh pada ketika ini mewah dan mesra pengguna dan menghantarnya menu simulasi dan mesej wm_size untuk memilih font yang betul dan mengubah saiz sempadan supaya tidak ada bungkus perkataan, tetapi itu pilihan. Tugas Per-Bingkai: Enjin Doom memberi kita pelbagai integer 8-bit 320×200 yang merujuk kepada palet. Menggunakan kes mudah di atas, watak output kami untuk setiap piksel ialah LUT [Palet [Pixel].g], atau jika anda suka LUT [(palet [piksel] >> 5) & 0x1f]. Oleh itu, kami menyimpan watak itu di sebelah kiri atas “bingkai bingkai” kami dan meneruskan ke EOL, di mana kami memasukkan pulangan kereta dan mula memproses “scanline” seterusnya sehingga kami sampai ke akhir scanline terakhir. (Langkah ini sedikit lebih kompleks jika kita melakukan peningkatan “pembetulan gamma” dalam penukaran palet-ke-watak, tetapi algoritma adalah sama). Kami kini menyalin “framebuffer” ke papan klip Windows, hantar notepad hwnd mesej pilih-semua diikuti oleh wm_paste untuk tampal dalam bingkai baru. Mengenai Pengarang: Menulis firmware untuk beberapa bingkai gambar digital (model digi-bingkai DF-560, DF-390, DF-1710, DF-2300, DF-57) termasuk penyahkodan JPEG/JFIF, sistem fail, koms dan penukaran palet warna , Juga diprogramkan DOS/WIN16/WIN32 selama beberapa tahun, ported System16 Arcade Emulator Rendering Code dari Original C ke PowerPC ASM. Saya juga seorang pedant dan umum yang tidak dapat dielakkan.

Doom Permainan FPS klasik kini berjalan di Notepad (serius)

: Doomguy memegang logo Microsoft Notepad semasa membunuh syaitan

Untuk menambah senarai perkara-perkara yang sentiasa berkembang yang boleh menjalankan Doom Permainan FPS klasik 1993, pemaju permainan Sam Chiet telah berjaya mendapatkan penembak berjalan, di 60fps, di dalam perisian Notepad Microsoft, kerana sudah tentu tidak ada tempat untuk pergi tetapi.

Catatan Chiet tentang mendapatkan azab untuk berjalan di dalam Notepad telah meletup dalam talian, sehingga pencipta Doom John Romero telah bertindak balas dengan hanya memanggil pencapaian “luar biasa” – dan itu dengan alasan yang baik. Chiet juga mengatakan bahawa mereka akan memberikan kemas kini “Jika/ketika saya membuatnya tersedia untuk dimuat turun.”

Rakaman di bawah azab berjalan di Notepad tidak disediakan mengikut Chiet, dengan Notepad.EXE juga tidak mempunyai kodnya yang diubahsuai, dan ia boleh dimainkan sepenuhnya dengan “Zero Fakery” yang terlibat.

Thumbnail YouTube

“Ia akan mengambil sedikit kerja untuk menggilap notepaddoom ke dalam sesuatu yang boleh dilepaskan,” kata Chiet dalam jawatan susulan, “tetapi ia hampir pasti akan berlaku dalam beberapa hari akan datang.”

Walaupun imej azab yang berjalan di notepad secara semula jadi agak kabur, ia tidak mengurangkan prestasi mendapatkan fps klasik untuk berjalan di dalam alat mengambil nota yang saya rasa kebanyakan kita tidak menggunakan, tidak keberatan boleh dijalankan penembak di dalamnya.

Mendapatkan azab untuk berlari di tempat yang paling tidak mungkin telah menjadi sedikit tradisi internet, dengan FPS lama yang hampir tiga dekad yang berjalan dalam bot Twitter, keupayaan untuk menjalankan azab dalam azab, dan bahkan mendapat azab pada pengawal GoPro. Satu-upmanship dari pemaju dan komuniti Doom tidak pernah berhenti memukau saya dengan jujur, dan saya tidak sabar untuk melihat di mana azab akan berjalan seterusnya.

Jika anda ingin melihat lebih banyak kerja Chiet, anda boleh mengikutinya di Twitter, atau menyokong mereka di Patreon untuk membantu membiayai semua ciptaan permainan mereka yang pelik, indah, dan aneh.

Walaupun hampir 30 tahun Doom secara konsisten mencari jalan ke dalam kitaran berita, sebenarnya kami baru -baru ini bercakap dengan Matt Heafy Trivium yang mengatakan mereka akan suka menulis soundtrack azab, memanggil peluang “impian seumur hidup”. Techbase Doom Mod Thatcher juga membolehkan anda menghantar bekas Perdana Menteri Britain Margaret Thatcher ke Neraka, dan ia dimainkan oleh bekas pemimpin Buruh.

Will Nelson dari Starfield ke Cyberpunk 2077, Will Loves tersesat di dunia yang mendalam. Seorang bekas penulis berita untuk NME Gaming, dia akan mengambil apa sahaja yang anda lemparkan kepadanya, terutama Roguelikes.