Di mana anda menjumpai axolotls, apakah axolotl? Panduan Ultimate – Seaquest ≽ (◕ ᴗ ◕) ≼

Panduan Seaquest ke Axolotls

Namun di kebanyakan negara, spesies ini tidak dapat diperdagangkan di seluruh sempadan antarabangsa, sebahagiannya disebabkan oleh kebimbangan bahawa mereka akan direbus dari alam liar. Axolotls tidak sah untuk dimiliki dalam beberapa u.S. menyatakan dengan alasan yang sama.

Axolotl

Seperti legenda, Axolotl adalah Aztec God of Fire and Lightning, Xolotl, yang menyamar sebagai salamander untuk mengelakkan dikorbankan. Tetapi amfibia Mexico ini cukup mengagumkan dengan sendirinya, dengan keupayaan untuk menjana semula anggota badan yang hilang dan tetap “muda” sepanjang hidup mereka.

Tidak seperti salamanders lain yang menjalani metamorfosis, axolotls (diucapkan ack-suh-lah-tuhl) tidak pernah mengatasi larva mereka, tahap remaja, fenomena yang disebut neoteny.

Ciri -ciri muda mereka termasuk insang berbulu yang tumbuh dari kepala mereka seperti mane, kaki berderap, sirip dorsal yang mengalir ke bawah panjang badan mereka, dan ekor. Walaupun mereka menyimpan insang mereka, axolotls dewasa juga mempunyai paru -paru berfungsi dan boleh bernafas melalui kulit mereka. Dan seolah-olah menjadi selamanya-bayi tidak menjadikan mereka cukup comel, mulut mereka terbalik dalam senyuman Mona Lisa yang kekal.

Senyuman kecil yang manis itu dapat dengan cepat berubah menjadi pembersih vakum ketika tiba masanya untuk dimakan. Axolotls menghisap mangsa mereka, termasuk krustasea, moluska, telur serangga dan ikan kecil.

Keanehan yang popular

Axolotls telah lama terpesona orang ramai, lebih -lebih lagi ketika mereka pertama kali dibawa dari Mexico ke Paris pada tahun 1864. Eropah di seluruh benua mula membiakkan salamanders, permulaan perdagangan haiwan kesayangan yang mantap di dalam haiwan, yang dibiakkan dengan mudah di tawanan.

Harap menghormati hak cipta. Penggunaan yang tidak dibenarkan dilarang.

Di alam liar, mereka kebanyakannya berwarna coklat abu -abu. Axolotls berwarna yang lebih ringan, terutamanya yang mempunyai badan putih dan insang merah jambu, biasanya dibiakkan sebagai haiwan peliharaan.

Namun di kebanyakan negara, spesies ini tidak dapat diperdagangkan di seluruh sempadan antarabangsa, sebahagiannya disebabkan oleh kebimbangan bahawa mereka akan direbus dari alam liar. Axolotls tidak sah untuk dimiliki dalam beberapa u.S. menyatakan dengan alasan yang sama.

Namun axolotls tidak sah untuk memiliki di sebilangan anda.S. Negeri -negeri yang disebabkan sebahagiannya risiko mereka melarikan diri dari penangkapan dan bersambung dengan salamanders asli.

Axolotls juga merupakan subjek penyelidikan biasa untuk ahli biologi, terima kasih kepada kemampuan mereka untuk meregenerasi anggota badan yang hilang atau rosak, hati, saraf tunjang, dan juga bahagian otak mereka -semua tanpa parut kekal.

Oleh kerana parut menghalang tisu daripada menjana semula, mengetahui bagaimana dan mengapa axolotls tidak Scar dapat membuka kunci keupayaan manusia untuk menanam semula tisu. Kajian April 2021, misalnya, menguraikan bagaimana molekul Axolotl berkomunikasi untuk mempromosikan penjanaan semula.

Walaupun penduduk tawanan mereka di mana -mana, axolotl liar sangat terancam. Amfibia pernah mendiami tasik ketinggian tinggi di sekitar bandar Mexico, tetapi degradasi habitat telah membatasi mereka hanya di beberapa kanal pedalaman di kawasan itu. (Ketahui bagaimana biarawati Mexico membantu menyelamatkan axolotls.)

Pembiakan

Axolotls, yang merupakan makhluk bersendirian, mencapai kematangan seksual pada usia setahun, dan musim pemijahan mereka di alam liar adalah pada bulan Februari. Lelaki mencari wanita, mungkin menggunakan pheromones, dan melakukan tarian “hula” pacaran, mengguncang ekor dan badannya yang lebih rendah. Dia menjawab dengan menjatuhkannya dengan moncongnya.

Lelaki kemudian mendepositkan spermatophores, atau paket sperma, di lantai tasik, yang wanita itu mengambil dengan cloaca, rongga badan, yang kemudiannya menyuburkan telurnya.

Perempuan boleh meletakkan sehingga seribu telur (walaupun purata kira -kira 300) pada bahan tumbuhan atau batu, yang melindungi mereka dari pemangsa. Selepas dua minggu mereka menetas dan, tanpa penjagaan ibu bapa, larva itu dimatikan dan berenang sendiri.

Terdapat teori mengapa Axolotls tidak mengubah penampilan sebagai orang dewasa. Kerana tasik asli mereka tidak pernah kering, seperti halnya banyak badan air yang lain, axolotls tidak perlu berdagang dalam sifat akuatik mereka-seperti ekor seperti tadpole-untuk daratan, seperti kaki.

Pemuliharaan

Penilaian 2019 oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Spesies Ditemui hanya antara 50 dan seribu axolotls ditinggalkan di alam liar -dan populasi mereka jatuh.

Pembangunan untuk pelancongan dan perumahan kediaman, sebagai tambahan kepada pencemaran pertanian dan perindustrian, secara drastik mengurangkan populasi spesies.

Begitu juga pengenalan tilapia dan ikan invasif yang lain, yang memakan salamander bayi dan bersaing dengan orang dewasa untuk makanan.

Kerajaan Mexico, serta banyak keuntungan, cuba menyelamatkan axolotls, sebahagiannya dengan memulihkan bahagian habitat air tawar mereka dan menawarkan ekopelancongan bagi orang ramai untuk melihat salamanders yang unik di alam liar.

Contohnya, saintis dan petani bekerjasama untuk mencipta Chinampas, Kepulauan terapung yang diperbuat daripada loji air, kayu balak, dan lumpur tasik yang membantu menapis air tercemar. (Baca bagaimana petani dan saintis Mexico tradisional bekerjasama untuk menyelamatkan Axolotl di Mexico City.)

Beberapa syarikat pelancongan menawarkan lawatan ke taman -taman ini, yang hasilnya menyokong usaha pemuliharaan Axolotl di kawasan tersebut.

Panduan Seaquest ke Axolotls

Axolotls di Seaquest

Pada pandangan pertama, axolotl mungkin kelihatan seperti makhluk kecil yang datang dari luar angkasa. Walau bagaimanapun, cuti ini berasal dari planet rumah kita dan berasal dari liar di Mexico. Dalam tahun -tahun kebelakangan ini, Axolotl boleh didapati di banyak rumah dan akuarium di seluruh dunia. Dengan penampilan mereka yang menawan, tidak sukar untuk melihat mengapa Axolotl telah berkembang popular.

Apa itu axolotl?

Dikenali sebagai ikan berjalan Mexico, axolotl bukan ikan sama sekali! Axolotls sebenarnya salamander akuatik. Kebanyakan salamanders akan melalui bentuk larva akuatik sebelum mereka menjadi orang dewasa. Dalam bentuk larva mereka, mereka kelihatan seperti tadpoles besar dan mempunyai mahkota yang menyeronokkan yang dicipta oleh insang luaran mereka. Walau bagaimanapun, tidak seperti salamanders lain, axolotls tidak pernah kehilangan insang luaran mereka atau mula berjalan di darat. Sebaliknya, mereka menghabiskan seluruh hidup mereka di bawah air.

Adalah axolotls beracun?

Tidak, axolotls sihat sama sekali tidak berbahaya bagi manusia sama sekali! Seperti kebanyakan kehidupan haiwan laut dan akuatik, mereka hanya berbahaya jika mereka membawa penyakit yang boleh menjejaskan manusia. Walau bagaimanapun, badan axolotl tidak mengandungi racun. Manusia boleh menyentuh axolotl pada bila -bila masa. Tidak ada apa -apa pada kulit mereka yang boleh menyakiti manusia. Perlu diingat bahawa sebelum anda menyentuh axolotl, pastikan untuk mencuci dan membasmi tangan anda. Cuba elakkan memindahkan apa -apa jenis bakteria atau bahan cemar dari kulit manusia ke axolotl.

Di mana axolotls tinggal?

Di alam liar, axolotls ditemui di satu tasik di seluruh dunia: Lake Xochimilco berhampiran Mexico City, Mexico. Sebelum ini mereka juga ditemui di Lake Chalco. Malangnya, Lake Chalco telah dikeringkan pada tahun 1980 -an atas kebimbangan bahawa tasik akan banjir. Walaupun axolotls telah menjadi haiwan kesayangan yang popular, bilangan mereka telah jatuh dengan cepat di alam liar, hingga tahap terancam. Mereka pernah diisytiharkan pupus di alam liar, walaupun dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penduduk yang sangat kecil telah dikenal pasti di habitat semula jadi mereka.

Berapa lama axolotls hidup?

Axolotls dalam penangkapan telah diketahui hidup selama 15 tahun. Axolotls di alam liar hanya hidup kira -kira lima atau enam tahun.

Berapa banyak jenis axolotls ada?

Terdapat kira -kira sepuluh jenis Axolotl yang diketahui:

 • Albino putih
 • Leucistic
 • Piebald
 • Golden Albino
 • Tembaga
 • Melanoid hitam
 • Lavender
 • Firefly

Apa yang dimakan Axolotls?

Di alam liar, axolotls diketahui makan cacing, berudu, serangga, ikan kecil, dan krustasea. Dalam penangkapan, mereka boleh diberi cacing tanah, udang, pelet ikan, dan jalur daging lembu dan hati.

Boleh melihat axolotls?

Axolotls sebenarnya mempunyai penglihatan yang sangat miskin. Mereka bergantung pada rasa bau yang sangat baik untuk membantu mereka mencari makanan mereka. Di alam liar, mereka boleh didapati di bahagian bawah lumpur gelap Lake Xochimilco, jadi mereka lebih suka habitat dengan cahaya yang kurang untuk meningkatkan deria mereka yang lain. Ini juga membantu mereka mempertahankan pemangsa di kawasan tersebut.

Bolehkah anda mempunyai axolotl sebagai haiwan kesayangan?

Sudah tentu! Orang suka mempunyai axolotls sebagai haiwan kesayangan kerana senyuman hebat mereka. Menyediakan tangki saiz yang betul dan keadaan air dan suhu yang betul, axolotls akan tetap gembira untuk masa yang lama. Diet yang sihat dan penjagaan makan juga merupakan faktor yang perlu untuk memastikan mereka sihat. Axolotls adalah haiwan malam. Mereka tetap tenang pada siang hari dan akan lebih aktif pada waktu malam. Mereka senang dijaga dan berpatutan.

Adakah haiwan peliharaan Axolotls baik?

Salah satu sebab untuk letupan populariti mempunyai axolotls sebagai haiwan peliharaan adalah bahawa mereka sangat menyeronokkan untuk melihat. Amfibia ini cenderung untuk melihat ketika mereka ditonton, dan mereka suka memakai pertunjukan, tiba -tiba menjadi lebih aktif untuk penonton. Axolotls dianggap agak jinak dan jarang akan menunjukkan pencerobohan apabila ditinggalkan sendiri.

Perkara yang paling penting untuk diingati ialah Axolotls adalah lebih daripada jenis haiwan kesayangan dan bukan ookerve daripada jenis yang anda mungkin berinteraksi dan bermain dengan. Tetapi secara keseluruhan, mereka membuat haiwan peliharaan yang sangat baik! Mereka menyeronokkan untuk menonton, comel seperti yang boleh, dan senang dijaga. Dengan penjagaan dan cinta yang betul jangka panjang, axolotls dapat hidup sebagai haiwan kesayangan untuk masa yang sangat lama dalam penangkapan.

Fakta mengenai Axolotls

 • Axolotls boleh meletakkan sehingga 1,100 telur pada satu masa!
 • Axolotls boleh menyusun semula kaki, kaki, saraf tunjang, dan juga sebahagian daripada otak mereka!
 • Kematangan seksual berlaku antara 12-24 bulan.
 • Axolotls muda akan menetas antara 11-14 hari selepas konsepsi.
 • Di alam liar, axolotls menghadapi pelbagai ancaman dan dianggap kritikal terancam.
 • Dengan bantuan akuarium seperti Seaquest, Axolotl tidak mungkin akan pupus dalam masa terdekat. Dengan program pembiakan tawanan, Seaquest telah dapat membantu memelihara spesies dengan harapan dapat meningkatkan jumlah penduduk di habitat semula jadi mereka!
 • Axolotl adalah inspirasi untuk banyak perkara, termasuk dua watak Pokemon (™): Mudkip dan Wooper.

Seaquest komited untuk melindungi lautan, hidupan liar, dan haiwan terancam dunia kita. Kami memberi tumpuan kepada bagaimana untuk menjadi proaktif dalam mencari penyelesaian. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Axolotls dan usaha kami untuk melindungi spesies mereka, menempah lawatan anda hari ini di mana-mana lokasi berikut: Utah, Las Vegas, Dallas-Fort Worth, Denver, Sacramento, Minneapolis, Connecticut, Lynchburg, New Jersey, dan Atlanta.