Deck Steam: Semua yang kita tahu mengenai PC Permainan Genggam Valve – IGN, Steam Deck Review: Tidak Sedia – The Verge

Ulasan Dek Steam: Tidak Sedia

Berikutan pelancaran Deck Steam, Valve mengatakan ia akan menghantar jemputan pesanan baru dalam kelompok mingguan dalam susunan yang sama dengan tempahan diterima.

Deck Steam: Semua yang kita tahu mengenai PC Permainan Genggam Valve

Dari harga ke permainan apa yang dapat dimainkan oleh bagaimana ia dibandingkan dengan Nintendo Switch, inilah yang perlu anda ketahui.

Dikemaskini: 18 Feb, 2022 2:51 PTG
Dihantar: 16 Feb, 2022 6:25 PM

Deck Steam, PC Permainan Genggam Valve, hampir di sini … baik, sekurang -kurangnya bagi mereka yang dapat menyusunnya dengan cepat. Tetapi bukan sahaja peranti ini memberi akses ke kedai Steam dan perpustakaan stim pengguna di mana sahaja mereka berada, ia juga boleh dijalankan sebagai PC biasa yang menyokong pemasangan muka depan pihak ketiga seperti kedai Epic Games.

Walau bagaimanapun, yuran kemasukan untuk genggam baru Valve tidak murah, kerana model asas akan menjalankan pembeli berpotensi $ 399. Untuk membantu memastikan anda mempunyai semua maklumat yang anda perlukan ketika memutuskan sama ada anda mahukan dek stim Valve untuk diri sendiri, kami telah cuba menjawab semua soalan terbesar di Deck Steam di bawah, termasuk permainan yang dapat dimainkan, berapa lama hayat baterinya , bagaimana anda boleh pra-memerintahkan satu, bagaimana ia dibandingkan dengan konsol lain, dan banyak lagi.

Kos Dek dan Konfigurasi Steam

Harga dek stim bermula pada $ 399, dan Terdapat tiga model yang berbeza untuk pembelian. Model dek stim asas ialah $ 399, mempunyai pemacu dalaman 64GB EMMC, dan dilengkapi dengan kes yang dibawa.

Model harga tertinggi seterusnya berharga $ 529 dan berdagang dalam pemacu EMMC untuk pemacu dalaman SSD 256GB NVME. Sebagai tambahan kepada kes yang dibawa, model ini mempunyai “penyimpanan lebih cepat” dan “Bundle Profil Komuniti Eksklusif.”

Model yang paling mahal akan menjalankan pembeli $ 649 dan menawarkan pemacu dalaman SSD 512GB NVME. Dengan memilih dek stim tertinggi, pembeli akan menikmati “penyimpanan terpantas” dan “premium anti-silau yang terukir kaca” untuk skrin, serta kes bawa eksklusif, bundel profil komuniti stim, dan tema papan kekunci maya.

Adakah dek stim akan mempunyai simpanan yang boleh diperkembangkan?

Ya! Pemilik dek stim boleh memilih untuk menaik taraf storan pada mana -mana model dengan menggunakan slot microSD.

Bolehkah anda mengganti SSD dalaman di dek stim?

Ya, tetapi ia tidak akan menjadi proses yang mudah. Jurutera Perkakasan Valve Yazan Aldehayyat berkata SSD tidak disolder ke papan induk, jadi secara teknikalnya boleh ditolak pengguna. Walau bagaimanapun, beliau juga menyatakan bahawa ia hanya perlu digantikan oleh seseorang yang mempunyai pengalaman, kerana ia memerlukan pengguna untuk memisahkan unit mereka dan mungkin membatalkan jaminan di sepanjang jalan.

Bilakah tarikh pelepasan dek stim?

Dek Steam secara rasmi akan dijual 25 Februari 2022, Dan kumpulan genggam pertama akan dihantar pada 28 Februari, walaupun tempahan telah berlangsung selama berbulan -bulan. Valve berkata pelanggan yang sudah mempunyai tempahan akan mendapat jemputan untuk menyelesaikan proses pra-pesanan “sejurus selepas 10 pagi pt” pada 25 Februari. Setelah jemputan dihantar, pengguna akan mempunyai 3 hari/72 jam untuk membuat pembelian. Sekiranya tiada pesanan dibuat, orang seterusnya dalam barisan tempahan dek stim akan mendapat peluang untuk membuat pesanan.

Selain itu, Valve hanya akan membolehkan pelanggan membeli model dek stim yang asalnya mereka terpelihara, dan bayaran pendahuluan yang dibuat untuk mendapatkan salah satu pegang tangan akan digunakan untuk jumlah harga.

Berikutan pelancaran Deck Steam, Valve mengatakan ia akan menghantar jemputan pesanan baru dalam kelompok mingguan dalam susunan yang sama dengan tempahan diterima.

Foto penutupan Deck Steam Valve

Dek Wap Valve

Dek Wap Valve

Dek Wap Valve Dek Wap Valve Dek Wap Valve Dek Wap Valve

Masih bolehkah saya membuat tempahan/membuat tempahan untuk dek stim?

Ya! Sehingga 2/16/22, ketersediaan pesanan yang dijangkakan adalah “selepas Q2 2022.”Untuk menempah dek stim:

 1. Pergi ke halaman tempahan
 2. Pilih model yang tepat yang anda ingin beli (anda tidak akan dapat mengubahnya kemudian tanpa kehilangan tempat anda dalam talian!)
 3. Log masuk dengan akaun Steam anda
 4. Bayar $ 5 untuk mendapatkan tempahan anda

Jika anda memilih untuk membatalkan tempahan anda, Steam akan mengembalikan semula $ 5 ke kaedah pembayaran asal anda (batalkan dalam masa 30 hari) atau ke dompet stim anda (batalkan selepas 30 hari).

Bagaimana rasanya bermain dek stim dan adakah ia bagus?

“All-in-all, saya sangat kagum dengan apa yang saya lihat dari dek stim. $ 399 untuk model peringkat kemasukan adalah titik harga yang sangat menarik bagi orang-orang yang sama ada baru di ruang PC, atau mencari alternatif yang lebih kuat untuk Nintendo Switch, “tulis Bo Moore IGN. “Dan bagi veteran PC, model-model yang lebih tinggi menawarkan ruang penyimpanan yang diperlukan untuk mengikat beberapa permainan Triple-A di ransel mereka-pada harga yang sebenarnya cukup menarik berbanding dengan komputer riba permainan yang murah, apalagi desktop penuh PC membina.

Permainan apa yang boleh dimainkan oleh dek stim?

Deck Steam akan memainkan kebanyakan permainan yang kini tersedia di Steam dan pemain pasti dapat membawa perpustakaan Steam mereka dengan mereka ke pegang tangan baru. Walau bagaimanapun, kerana ini adalah peranti yang berbeza daripada PC dan tidak begitu kuat sebagai pelantar mewah, beberapa permainan akan berjalan lebih baik daripada yang lain.

Untuk membantu pemain memahami permainan apa yang akan dijalankan paling baik di dek Steam, Valve telah mencipta program keserasian dek Steam yang direka untuk mengkategorikan seluruh perpustakaan Steam menjadi empat kumpulan – disahkan, dimainkan, tidak disokong, dan tidak diketahui.

Permainan yang disahkan akan berjalan hebat di dek stim keluar dari kotak, permainan yang boleh dimainkan akan dimainkan tetapi “mungkin memerlukan beberapa tweaking manual oleh pengguna untuk bermain,” yang tidak disokong bermakna permainan “kini tidak berfungsi pada dek stim,” dan injap yang tidak diketahui belum memeriksa permainan untuk keserasian.

Valve kini sedang berjalan dengan cara bagi pengguna Steam untuk dapat menyemak kategori keserasian setiap permainan di perpustakaan mereka sebelum dilancarkan. Ia juga berfungsi untuk menjadikannya permainan di kedai akan menunjukkan jika mereka telah menjalani kajian dek stim dan kategori apa yang mereka jatuh.

Di halaman Program Keserasian Dek Steam, disahkan bahawa Ghostrunner, Death Stranding, Hades, dan Portal 2 jatuh ke dalam Disahkan, Pasukan Fortress 2 jatuh ke dalam dimainkan, separuh hayat Alyx jatuh ke dalam tidak disokong, dan hari kekalahan jatuh ke dalam tidak diketahui.

Untuk mendapatkan idea di mana permainan lain boleh diletakkan, pengguna stim bernama Avery menggunakan data dari Steamdb untuk melihat permainan mana yang telah diuji. 106 permainan stim telah diuji setakat ini dan 60 daripadanya telah mendapat tempat dalam kategori yang disahkan.

Bolehkah saya bermain permainan bukan saraf di dek stim?

Ya, permainan bukan saraf dapat dijalankan melalui Proton.

Ulasan Dek Steam: Tidak Sedia

Oleh Sean Hollister, editor kanan dan ahli pengasas The Verge yang meliputi alat, permainan, dan mainan. Dia menghabiskan 15 tahun menyunting orang -orang seperti CNET, GIZMODO, dan Engadget.

Dikemaskini 28 Feb, 2022, 3:03 PM UTC | Komen

Kongsi cerita ini

Sekiranya anda membeli sesuatu dari pautan Verge, Vox Media boleh mendapat komisen. .

Pada bulan Februari 2022, dek stim dihantar belum selesai, patah, kereta – dan penuh potensi. Saya katakan ia tidak bersedia. Saya memanggilnya “kekacauan yang mulia.”

Tetapi sementara saya tidak menyesal satu perkataan ulasan asal saya, atau video asal di atas, dek stim yang saya semak pada tahun 2022 semata -mata bukan peranti yang akan anda beli hari ini. Injap telah menghantar lebih daripada 100 kemas kini yang menjadikannya lebih dipercayai dan responsif secara dramatik, membuat permainan yang tidak terhitung berjalan dan berjalan lebih baik, dan menambah ciri -ciri baru yang membantu meletakkan pc gaming genggam Linux dalam liga sendiri. Saya tahu, kerana saya membuat dek stim saya pemandu harian, dan anda boleh membaca ulasan jangka panjang saya yang baru untuk banyak, lebih banyak lagi.

Berkaitan

Apa maksudnya untuk ulasan asal saya, yang boleh anda baca di bawah? Nah, ia masih merupakan tempat terbaik untuk mendengar apa yang Perkakasan mampu – juga lihat: dek stim, sebulan kemudian – dan kami ingin menyimpan rekod tentang dek stim pada hari pertama.

Jadi saya hanya menambah beberapa Anotasi yang berani untuk memberitahu anda di mana pengalaman telah berubah secara drastik.

Ulasan Asal berikut:

Kedua -dua perkara ini benar:

Pertama, saya lebih bersenang -senang dengan dek stim daripada mana -mana alat yang saya telah diuji selama bertahun -tahun.

Kedua, dek stim adalah keadaan huru-hara. Ia tergesa -gesa, belum selesai, kereta, dan tidak stabil. Jika Valve menjual konsol saya bermain di Best Buy atau GameStop, orang akan mengembalikannya dalam berbondong -bondong.

Sudah tentu, injap tidak Stok PC permainan pegang tangan $ 400 ini di Best Buy. Pembuat Separuh hayat dan Adakah menonjolkannya secara langsung kepada peminat Steam yang taat, platform yang mempelopori idea menjual permainan “akses awal” sebelum mereka benar -benar selesai. Ingat ketika Valve membiarkan pemaju yang tidak diketahui menjual permainan buggy yang dipanggil Battlegrounds PlayerUnknown dalam akses awal? Ia mengubah dunia. Pepijat tidak melebihi fakta bahawa formula yang tidak terbukti adalah menyeronokkan – hingga ke titik itu PUBG, klonnya, dan permainan yang diilhamkan (termasuk Fortnite, Call of Duty: Warzone, dan Apex Legends) berada di antara tajuk paling popular di seluruh dunia.

Dek Steam mempunyai formula yang unik juga. Ia adalah komputer Linux yang memainkan permainan Windows seperti suis Nintendo dengan Bang yang tidak terdengar untuk Buck. Dan seperti PUBG, permainan yang saya mainkan selama 452 jam walaupun gangguan, saya tidak dapat mencukupi.

Selamat datang ke Konsol Permainan Akses Awal. Akan ada pepijat.

Anda hampir boleh menyesuaikan suis nintendo di bawah sana.

Mari kita dapatkan satu perkara dari jalan: mudah untuk melihat gambar dek stim, lihat suis Nintendo, dan bayangkan diri anda secara ajaib memainkan perpustakaan permainan pc raksasa yang “hanya berfungsi” tanpa mengacaukan dengan tetapan grafik atau kawalan.

Itu tidak dek stim yang wujud hari ini (Kemas kini: Ia agak!) dan bukan hanya kerana dek stim adalah mutlak Chonk yang praktikal boleh sesuai dengan suis antara genggamannya. (Ia mengingatkan saya sedikit bintang Darth Vader’s Destroyer menelan Tantive IV Puteri Leia.Tidak, dek stim hari ini mengharapkan anda tweak lebih banyak dan memaafkan lebih daripada PC purata anda, tidak kurang.

Tetapi bagi saya, keajaiban dek stim adalah: ia menjadikan permainan PC benar -benar mudah alih Buat pertama kalinya.

Spesifikasi dek stim injap

 • 7 inci, 60Hz, 1280 x 800 IPS skrin dengan kecerahan 400-nit
 • 4-core, 8-thread amd zen 2 cpu
 • 8-teras AMD RDNA 2 grafik, memori video 1GB
 • Memori 16GB LPDDR5, 8GB boleh diakses oleh GPU
 • Penyimpanan EMMC 64GB ($ 400), 256GB NVME SSD ($ 530), atau 512GB NVME SSD ($ 650)
 • Bateri 40wh
 • Port usb-c dengan usb 3.2 data Gen 2, DisplayPort 1.4 video keluar, pengisian pd usb-c
 • Dual-band Wi-Fi 5 (2×2), Bluetooth 5.0, UHS-I pembaca microSD
 • 3.Jack fon kepala 5mm
 • 1.47 pound (669g)
 • .7 x 4.6 x 1.9 inci (298 x 117 x 49mm)

Apa maksud saya? Tahun lepas, saya meminjam PC permainan pegang tangan Aya Neo yang kemudian Persona 4 Golden pada mesin Windows $ 800 dan Up. Tetapi tidak pernah cukup merasakan Suka permainan PC kepada saya. Liar luar dan Valheim, Tidak ada kawalan ketepatan untuk tajuk menembak atau titik dan klik, dan tidak ada gunanya mengganggu apa-apa tetapi tetapan grafik terendah. (Tidak ada juga cara untuk menangguhkan sistem dengan cepat dan dipercayai tanpa kehilangan kemajuan.)

Dek stim bertukar semua di kepalanya. Bermula pada hanya $ 400, cip AMD tersuai dengan grafik RDNA 2 dengan serta -merta melampaui setiap PC permainan mudah alih butik di pasaran. Walaupun anda mungkin masih berjuang dengan tajuk yang sangat terkini, ia mendapat cukup oomph yang saya mainkan Kawalan dan juga Residen Evil 2 membuat semula pada 60 bingkai lancar sesaat di luar pergaduhan besar, dan saya juga boleh mengubah grafik jika saya bersedia menerima 30fps sebaliknya. Permainan yang lebih tua atau kurang menuntut dengan mudah dijalankan pada tetapan tertinggi mereka, seperti Max Payne 3 atau Bucu cermin.

Dan jika permainan yang anda mainkan benar -benar tidak memerlukan jus – katakan Hotline Miami – Anda boleh mendekati kadar bingkai, kelajuan jam GPU, atau bahkan watt pemproses untuk memanjangkan hayat bateri dek. Ia hanya mengambil tiga paip, dan overlay mangohud sumber terbuka yang mengagumkan, dengan Gamescope Valve, memberi anda maklum balas segera mengenai kadar bingkai anda, jam jam, masa bingkai, walaupun dengan cepat anda mengalirkan bateri dan berapa lama ia mungkin berlangsung.

Kemas kini: Tweak terbaik tunggal tidak dihantar sehingga beberapa bulan selepas dilancarkan: Keupayaan untuk menukar kadar penyegaran skrin anda untuk setiap permainan untuk meningkatkan prestasi dan menjimatkan bateri.

Joysticks hanya sedikit lebih tinggi daripada yang saya suka, tetapi mereka berasa hebat dan menjaga telapak tangan saya dari tidak sengaja menyikat pad.

Baiklah, anda mungkin bertanya, tetapi semua permainan yang baru saya namakan mempunyai sokongan Gamepad-bagaimana dengan dekad tambang tetikus dan keyboard? Dek Steam membolehkan anda meminjam atau membina pelbagai skim kawalan tersuai yang membuat mereka merasa di rumah juga. Di samping menyediakan keseluruhan gamepad tradisional yang bernilai joysticks, pencetus, dan butang muka – hampir semuanya merasa hebat, saya mungkin menambah – anda juga mendapat empat butang cengkaman belakang dan sepasang pad pengawal stim yang disesuaikan, memanggil mereka ” trackpads ”terasa seperti merugikan. Anda boleh mengklik, sapu, menjilat, dan “berputar” sebuah trackball maya; tekan ke bawah permukaan sensitif tekanan mereka; Dan bahkan menetapkan tepi mereka untuk terus bergerak atau menghidupkan watak anda. Dan setiap satu daripada kawalan yang boleh diprogramkan 20-plus dek boleh mengeluarkan pelbagai arahan yang berbeza bergantung pada bagaimana dan ketika anda menekan. Anda boleh membina makro dan kombinasi chorded dengan kunci lain dan mod turbo per-kunci, dan seperti yang saya katakan, ia menggalakkan-dan injap hampir tidak menjelaskan bagaimana ia berfungsi.

Kawalan Pakar untuk Pertempuran ACE.

Saya tidak akan terkejut jika anda berfikir, “Uh, bukan pengawal stim?”Tetapi saya di sini untuk memberitahu anda bukan sahaja ia mempunyai kultus yang luar biasa, dek menjadikannya berfungsi. Touchpads mewah tidak lagi menghalangi anda jika anda tidak berminat, dan kini anda boleh mendapatkan ketepatan yang bertujuan tanpa bergantung pada mereka sedikit: hanya berehatlah ibu jari anda pada thumbstick untuk mengaktifkan gyro supaya anda dapat memiringkan dek dengan mudah dalam sasaran anda. Dan semasa anda mempunyai pilihan Jam perbelanjaan merancang skim kawalan pelbagai lapisan yang sempurna, injap memudahkan untuk menambah gyro itu atau beberapa butang cengkaman tambahan dan teruskan dengan hari anda.

Kawalan, Saya melakukan kedua-duanya, dengan serta-merta membuat diri saya retak dengan revolver kereta api sambil mengikat butang belakang untuk membiarkan saya terbang ke udara dan memanggil perisai serpihan tanpa pernah mengambil ibu jari saya dari tongkat yang penting. Dengan Membunuh spire dan Ke dalam pelanggaran, Saya hanya mengurangkan “geseran” pada bola trek maya supaya saya dapat dengan mudah melepaskan kursor tetikus 2D. Untuk banyak permainan, saya sering mendapati bahawa seorang pengawal pengawal stim telah memuat naik skim pengawal yang hebat – i Cinta Apa yang dilakukan oleh Runic Torchlight II – Dan ia adalah cinch untuk mengambil profil yang anda lihat, remix, dan berkongsi dengan komuniti.

Namun, saya tidak akan memberitahu anda bahawa pengawal stim lebih baik daripada ingatan otot 20 tahun saya dengan tetikus dan papan kekunci, atau semestinya sesuai untuk setiap permainan. Walaupun saya pasti anda mungkin dapat mengayunkan pedang min Mordhau Dengan tweak yang betul, gerakan penuh tetikus hanya terasa tepat kepada saya.

Skrin dan penceramah sangat bagus untuk peranti yang bermula pada $ 400. Segar dan jelas.

Bagi saya, bahagian terbaik dari dek adalah bagaimana anda boleh menggantung seluruh sesi Steamos, pada bila -bila masa, tanpa perlu berhenti sejenak atau menyimpan. Saya akan kehabisan bateri di tengah -tengah perjuangan bos melawan syaitan gelap jahat di Kawalan, Tetapi saya tidak pernah kehilangan tempat saya. Saya memukul butang kuasa, dan walaupun ia mengambil masa sejam bagi saya untuk kembali ke pengecas, saya dapat membakarnya kembali lagi dan terus bermain.

Dengan baki bateri 25 peratus, Fallout 4 melukis 22.6 watt, memberi saya, paling banyak, 28 minit sebelum saya perlu memasang. .

Bercakap tentang bateri: Ini adalah tempat yang lemah, tetapi ia tidak seburuk yang saya takut. Kawalan Di dek pada 60fps dan sekitar 60 peratus kecerahan, tetapi hampir empat jam ketika saya menetapkannya ke 30fps atau dalam permainan yang kurang intensif. Dan saya tidak pernah tertanya -tanya berapa banyak masa yang saya tinggalkan atau bagaimana untuk melanjutkan hayat bateri itu kerana dek itu dapat melaporkan jumlah kuasa keseluruhannya sendiri: jika anda melihat 20W dalam mangohud/gamescope, anda tahu anda akan mendapat kira -kira dua jam keluar dari pek 40wh dek. Kawalan Drew 12 watt pada 30fps, Max Payne 2 Drew 10W pada 60fps, dan Nidhogg Drew hanya 6W. Tidak semua permainan sesuai dengan formula itu, walaupun; saya lihat Residen Evil 2 Menarik lebih dari 20W pada 30fps, dan banyak permainan menyeberangi tanda 24W pada 60fps. Anda harus tahu bahawa memuat turun permainan dengan kelajuan tinggi secara dramatik menekankan sistem juga, melukis seperti elektrik dan menyebabkan gagap ketika saya cuba bermain Panggilan Juarez secara serentak.

Pada mulanya saya menguji model $ 650 dengan penyimpanan pantas 512GB, skrin anti-kasar yang terukir, dan kes premium. Anti-Glare berfungsi, walaupun ia tidak mudah melepaskan cap jari. Saya lebih suka warna skrin berkilat, walaupun.

Sesi-sesi itu pada umumnya cukup lama untuk memuaskan saya, walaupun saya jenis lelaki yang tidak pernah jauh dari bateri PD USB-C yang tinggi. Saya juga akan menunjukkan bahawa Nintendo Switch yang asal tidak secara dramatik dipegang oleh fakta bahawa ia hanya mendapat 2.5 jam Nafas liar atas pertuduhan. Tetapi saya bimbang tentang apa yang berlaku selepas satu atau dua tahun sebagai usia bateri, terutamanya kerana ifixit menunjukkan ia tidak mudah untuk dikeluarkan.

Valve’s Lawrence Yang memberitahu saya bateri akan menjadi salah satu bahagian pengganti yang ditawarkan Kemas kini: Ia berharga $ 90) Dan ia mengambil kesakitan untuk melindunginya semasa mengecas. Saya tidak pernah melihat sistem menarik lebih daripada 30 watt kecuali saya bermain permainan, ia jatuh ke separuh kelajuan apabila ia mendapat tiga perempat daripada jalan, ia meleleh-caj 10 peratus terakhir atau lebih, dan 4 peratus terakhir mengambil 15 minit keseluruhan untuk disiapkan. .”

Apa yang tidak memuaskan saya ialah peminat Deck Steam. Ia tidak pernah berhenti merengek, ramp-up boleh bergelora, dan sementara pereka Valve memberitahu saya bahawa mereka masih mengoptimumkan lengkung dan meningkatkan kadar ramp, mereka mengatakan “permainan akhir tinggi yang maksimum APU mungkin tidak akan melihat satu tan peningkatan.”Di samping itu, peminat melakukan pekerjaan: Saya tidak pernah melihat pendikit dek atau merasakan genggaman atau kawalan dek menjadi panas.

Kemas kini: menyesuaikan lengkung kipas, ditambah “Penyelesaian busa kejuruteraan untuk mengurangkan bunyi kipas,”Dan bahawa anda boleh membeli dan memasang dengan mudah untuk menggantikan merengek dengan “siapa.”Masih tidak berpuas hati, tetapi jauh lebih baik.

Saya rasa skrin mempunyai bezel terlalu banyak, dan butang menu “Steam” boleh menggunakan akhbar sentuhan.

Semasa dek stim berfungsi, saya akhirnya berasa seperti saya boleh mengambil permainan pc dengan saya. Saya membakar yang baru Dewa Perang atau Xcom 2 atau Jalan Rage 4, Biarkan jari saya mencairkan ke dalam kawalan yang hebat, merasakan muzik yang membangkitkan keluar dari penceramah stereo yang sangat baik, menonton permainan lancar pada skrin 1280 x 800 yang sangat baik, dan menghela nafas dengan gembira-mengetahui saya dapat melalui lama saya permainan PC yang diabaikan satu sesi saiz gigitan pada satu masa.

Tetapi kata pengendali adalah “bila.”Kerana perisian dek stim akan lebih panas daripada alat yang pernah saya uji – setiap hari saya menggunakan dek stim, saya menghindari mesej ralat, pepijat, kemalangan, skrin hitam, gangguan UI, regresi, walaupun keseluruhannya berubah ciri dari injap pada malam pelepasan.

Tahan butang kuasa, masukkan mod desktop

Walaupun stesen dok Valve dan pintasan aplikasi tidak membuat hari pelancaran, ia masih merupakan komputer penuh dengan port USB-C yang menyokong periferal dan paparan, dan saya meletakkan beberapa perkara itu pada ujian. Saya mengaitkan hub USB-C saya sendiri, monitor, tetikus, papan kekunci, pemacu luaran, kad SD, dan penyesuai kuasa PD USB-C dan mengambil desktop Linux penuh untuk putaran-dan selagi saya tidak cuba lakukan Apa -apa yang terlalu mewah, semuanya berjaya.

Oleh segala -galanya, maksud saya saya memasang emulator lumba -lumba dan mendapat Metroid Prime berjalan dengan sempurna di dek stim (60fps pada resolusi 720p yang dinaikkan dengan anti-aliasing!) – dengan kaveat yang saya tidak dapat memutuskan sambungan tetikus dan papan kekunci luaran sehingga selepas Saya melancarkan permainan.

Saya memuat turun krom dan kendur dan perselisihan dan bekerja dari dek stim, menulis keseluruhan jawatan ini untuk Ambang.

Saya melihat beberapa Netflix dan YouTube untuk memberi rehat kepada diri saya.

Dan kemudian, saya melancarkan versi desktop Steam dan menambah lumba -lumba, krom, dan perselisihan sebagai jalan pintas supaya saya dapat melancarkannya melalui Steamos juga, membina profil khusus dalam pelayar web Chrome untuk Stadia dan Netflix jadi saya tidak perlu terlalu banyak bergantung pada papan kekunci skrin sentuh Steamos yang tidak bersemangat tetapi kacak.

Kembali ke SteamOS adalah tempat saya mula menghadapi masalah: Pelayar Chrome tidak akan melancarkan skrin penuh kecuali saya menipu menggunakan toggle Netflix atau YouTube, Dolphin tidak akan membiarkan saya melihat menu, dan Discord tidak akan mengesan mikrofon saya dengan betul. SteamOS juga nampaknya mengesan kad SD yang disambungkan secara langsung, walaupun saya mempunyai dua tambahan yang dipasang di desktop. Tetapi saya berjaya mendapatkan Takdir 2 Berlari di Stadia dengan cara itu dan terkejut betapa ia dapat menyesuaikan skrin dek stim dan kawalan papan kekunci / tetikus yang dicontohkan.

Saya tidak akan menafikan kata -kata: Saya Linux N00B, dan saya belum dapat mendapatkan kedai Epic Games dan berjalan untuk melihat sama ada saya boleh memaksa permainannya melalui Proton juga. (Terlalu banyak kebergantungan, tidak cukup sudo mungkin?) Tetapi saya memasang beberapa permainan Linux asli dari Gog dan Bundle Humble dengan hanya kejayaan sederhana: Pendikit penuh remastered tidak akan bermain audio, dan Kisah Gua+ tidak mengenali kawalan dek.

Jika anda tahu Linux, anda harus tahu bahawa apa-apa di luar aplikasi Flatpak adalah pada-sendiri-risiko, dan “apa sahaja yang anda pasang di luar flatpak (melalui pacman misalnya) boleh dihapuskan dengan kemas kini steamos seterusnya.”

Saya kehilangan jejak berapa kali saya terpaksa menghidupkan semula sistem atau menyambung semula peranti kerana bluetooth atau wi-fi atau kad sd berhenti berfungsi seperti yang diharapkan. Beberapa permainan yang saya muat turun tidak pernah selesai memasang, berhenti secara rawak di tengah atau retroaktif kehabisan ruang. Beberapa permainan memberitahu saya “kandungan” mereka “terkunci” ketika saya cuba memindahkan mereka, atau bahawa mereka meraih “fail kemas kini rasuah.”Kadang -kadang bahagian perpustakaan saya, atau semua permainan di kad SD saya, akan hilang sementara. . Ada kalanya saya tidak dapat sampai ke pelayan Steam untuk memuat turun permainan simpan atau mengesahkan pemilikan tajuk-dan beritahu saya, ia benar-benar menghisap untuk mengetahui bahawa anda tidak boleh bermain permainan tunggal seperti atau Penebusan Mati Merah 2 Dalam perjalanan kerana DRM. (Hotspot telefon saya bekerja dalam secubit.)

Kemas kini: Saya tidak lagi mempunyai masalah di atas, simpan kad SD kadang -kadang tidak akan membiarkan saya memindahkan permainan. Injap percaya ia telah menetapkan masalah pemformatan kad SD. Kawalan walaupun memuat tanpa sambungan internet sekarang jika saya menunggu cukup lama.

Kadang -kadang, seluruh sistem akan mengunci. Kadang -kadang UI akan pecah atau skala teruk semasa menyambung atau melepaskan monitor luaran. Dan sementara saya tidak mempunyai banyak masalah bermain atau memasang permainan ke SD, saya mempunyai banyak masalah yang memindahkan antara SD dan pemacu dalaman – dan masa pemindahan yang luar biasa di mana dek tidak akan membiarkan saya lakukan apa-apa lagi dengan sistem. Permainan yang telah saya pasang tiba-tiba memerlukan kemas kini baru atau perlu secara rawak mengesahkan semula gigabyte atau tiga kandungan bernilai, dan saya terpaksa memuat turun Elden Ring Kali kedua selepas saya sudah memunggahnya. Walaupun dek stim tidak mempunyai wi-fi, ia berhenti lama sebelum melancarkan permainan, mungkin untuk melihat apakah ia dapat memuat turun awan simpan.

Kemas kini: Saya masih melihat sesekali rawak membeku, kemalangan, dan reboot – mungkin dua kali sebulan – tetapi tidak ada isu lain yang saya sebutkan di atas.

Dalam banyak kes, pemaju Valve mengakui saya telah melihat pepijat, dan kredit mereka, banyak telah berubah sejak dua minggu yang lalu. UI dulu sangat berombak, dan ia lebih lancar sekarang. Saya kini boleh menstrimkan permainan dengan pasti ke dek dari PC desktop saya, walaupun saya tidak dapat menggunakan kawalan dek atau gyro di sana. (Kemas kini: Anda boleh sekarang!) Selepas sekurang -kurangnya tiga tweak besar ke bingkai limiter, akhirnya stabil. Kemas kini yang besar untuk Proton membolehkan sekumpulan permainan tambahan.

Tetapi ketika saya menaip kata-kata ini, Valve masih belum memperbaiki Bluetooth, yang tidak pernah gagal, melangkau, dan gagal menyambung semula setelah bangun dari tidur, dan kemas kini baru-baru ini memperkenalkan isu baru di mana dek tidak lagi menyambung semula ke Wi-Fi, Walaupun saya telah menyambung secara automatik diperiksa dan kata laluan disimpan. Pelarasan kecerahan automatik tidak pernah berfungsi dengan baik untuk saya, walaupun tweak Valve. Kemas kini terakhir seolah -olah memecahkan penunjuk kemajuan muat turun, dan. Saya rasa anda mendapat gambar.

Kemas kini: Audio Bluetooth masih tertinggal, tetapi saya tidak lagi mempunyai masalah untuk mendapatkan Bluetooth atau Wi-Fi untuk disambungkan, dan keceriaan automatik juga berfungsi!

Dalam temu bual, Valve diberitahu secara terang -terangan Ambang Bahawa ia tahu banyak perkara tidak akan siap pada hari pertama; Ia terpaksa memberi tumpuan kepada bug showstopper dan pengeluaran perkakasan semasa mengecilkan kerja lain. “Begitu banyak perkara yang akan keluar sejurus selepas dilancarkan, dalam beberapa minggu selepas pelancaran,” veteran Valve Greg Coomer memberitahu saya. “Kami benar -benar melihatnya sebagai pistol permulaan dan bukannya garisan penamat.”Valve’s Lawrence Yang mengatakan bahawa penerima awal harus mengharapkan perbaikan yang kerap untuk beberapa waktu yang akan datang, walaupun anda tidak semestinya melihat pelbagai perubahan setiap hari yang saya lihat dalam tempoh semakan.

Kerap mengemas kini perkara yang buruk? Akses awal boleh menjadi kemas! Sangat menarik untuk melihat ciri -ciri baru muncul – seperti bagaimana tiba -tiba, saya dapat bermain permainan saya di monitor luaran dengan tiga jenis upscaling, termasuk FSR AMD, yang boleh anda gunakan mana -mana permainan dari menu tetapan cepat dan dibuat Fallout 4 kelihatan jauh lebih baik pada monitor besar.

Tetapi ia tidak bagus jika, katakan, anda ingin mendengar seberapa baik dek stim berjalan tingkap sebelum anda membeli satu kerana saya tidak pernah menguji itu – pemandu GPU yang dijanjikan Valve masih belum menjadi kenyataan.

Kemas kini: Dek stim mempunyai semua pemandu tingkap yang diperlukan Sehingga Mei, Tetapi Windows 10 mahupun 11 adalah pengalaman yang baik di dek. Alat komuniti membantu.