Deck Steam 2: Tarikh Siaran, Harga, Rumor, Spesifikasi, Apa yang kita mahu lihat, Deck Steam 2 Siaran Tarikh Spekulasi | Taktik Pocket

Spekulasi tarikh pelepasan 2 Deck 2 Deck 2

Dek Steam mungkin telah melepasi spesifikasi, tetapi nisbah prestasi harga masih luar biasa. Gabe Newell terkenal menamakan harga permulaan $ 399 Steam Deck “menyakitkan” tetapi “kritikal” sebelum dilancarkan, mencadangkan Valve dengan jelas memahami bahawa harga adalah penting untuk rayuan dan jualan massa. Walaupun dek stim masih merupakan peranti khusus, Omdia melaporkan pada bulan April 2023 bahawa pegang tangan telah menjual tiga juta unit – sebahagian kecil daripada unit seumur hidup Nintendo Switch, tetapi asas yang mengagumkan untuk injap untuk menarik lebih banyak pembeli ke dalam ekosistem stimnya.

Deck Steam 2: Tarikh pelepasan, harga, khabar angin, spesifikasi, dan apa yang ingin kita lihat

Injap telah mengesahkan bahawa dek stim adalah genggam pelbagai generasi, tetapi apa lagi yang kita tahu mengenai dek gen ke-2?

Portal Deck Steam Di Tangan

Oliver Cragg / Android Authority

Kemas kini, 22 September, 2023 (11:28 pagi ET): Kami telah mengemas kini Hab Steam Deck 2 kami dengan maklumat baru mengenai tarikh pelepasan.

Setelah banyak menusuk di pasaran perkakasan, Valve akhirnya melanda besar dengan Deck Steam – konsol permainan genggam yang dibina untuk bermain permainan PC di mana sahaja. Portable Rehemoth Black telah membungkam mana-mana penagih, yang terbukti menjadi alternatif Nintendo Switch yang sangat popular yang menggunakan kombo pembunuh Linux, Steamos, dan lapisan keserasian proton untuk menjalankan jumlah yang semakin meningkat berjuta-juta permainan di Perpustakaan Steam di Perpustakaan Steam di Perpustakaan Steam.

Kejayaan yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk pegang tangan yang berpusatkan PC telah mengejutkan mata beberapa pesaing. Sama ada Asus Rog Ally yang berkuasa Windows, sistem yang berfokus pada permainan awan seperti Razer Edge, atau mungkin juga Nintendo Switch 2 yang lama ditunggu-tunggu, dek stim harus kekal sebagai kegemaran penggemar, tetapi beberapa kekurangannya akan menjadi sedikit lebih sukar untuk tinggal bersama sebagai pesaingnya memulakan permainan mereka.

Dengan itu, inilah yang kita tahu setakat ini mengenai pengganti dek stim Valve, dari tarikh pelepasan dan khabar angin, kepada butiran awal yang disahkan, ditambah dengan semua perkara yang kita mahu lihat bertambah baik untuk Deck Steam 2.

Deck Steam 2: Sekilas

  • Bilakah ia keluar? Belum ada kata rasmi, tetapi berdasarkan apa yang kita tahu Deck Steam 2 tidak akan sampai sekurang -kurangnya 2025, walaupun 2026 lebih mungkin.
  • Apa yang baru? Dek Steam 2 dijangka memaparkan paparan yang lebih baik, mungkin OLED. Terdapat juga khabar angin yang akan dikuasakan oleh Zen 4/RDNA 3 APU dengan kemungkinan sokongan untuk LPDDR5 RAM. Semua dalam semua yang anda boleh mengharapkan ini menjadi lonjakan yang cukup besar ke hadapan apabila tiba.
  • Berapa harganya? Steam Deck 2 dijangka berada di bawah $ 500 untuk kekal berdaya saing dalam segmen PC genggam yang semakin meningkat.

Adakah terdapat dek stim 2?

Steam Deck Stardew Valley

Oliver Cragg / Android Authority

Ya, Valve telah mengesahkan bahawa ia akan melepaskan dek stim 2. Walaupun ia mungkin tidak membawa moniker yang tepat, gergasi permainan telah berulang kali bercakap tentang dek stim dan platform Steamos sebagai barisan produk yang berterusan. Dalam buku kecil rasmi yang dikeluarkan untuk menandakan ulang tahun enam bulan pelepasan dek, Valve secara khusus menyebutnya sebagai “barisan produk multi-generasi” yang akan “disokong dengan baik ke masa hadapan” dan berjanji untuk “membina versi baru untuk menjadi bahkan lebih terbuka dan mampu daripada versi pertama Deck Steam telah.”Presiden Valve Gabe Newell juga memberitahu Hujung (melalui PC Gamer) dalam temu bual bahawa dek adalah “tambahan tetap” ke landskap permainan PC.

Adakah terdapat dek stim?

Ceramah rasmi versi baru dek stim yang berada di kad secara teknikal meninggalkan pintu sedikit ajar untuk “stim dek pro.”Daripada peningkatan penuh dan reka bentuk rekenan, ini boleh menjadi peningkatan generasi pertengahan ke perkakasan yang sedia ada, bersamaan dengan menyaingi” nintendo switch pro “yang lama dan tidak pernah dimanfaatkan untuk dilancarkan di tengah -tengah kitaran konsol. Ini nampaknya tidak mungkin. Bercakap dengan Ambang, Jurutera Injap Pierre-Loup Griffais berkata:

Sekarang ini hakikat bahawa semua dek stim dapat memainkan permainan yang sama dan kami mempunyai satu sasaran untuk pengguna memahami jenis prestasi yang diharapkan ketika anda bermain dan pemaju untuk memahami apa yang harus disasarkan … ada banyak nilai dengan mempunyai satu spesifikasi. Saya fikir kami akan memilih untuk mengekalkan tahap prestasi untuk sedikit lebih lama, dan hanya melihat perubahan tahap prestasi apabila terdapat keuntungan yang ketara.

Berdasarkan sebut harga, nampaknya, pada masa ini, syarikat itu tidak mempunyai rancangan untuk membangunkan model dek stim “pro”. Pada masa yang sama, Griffais tidak semestinya memerintah, jadi kita tidak boleh benar -benar pasti.

Berapakah tarikh pelepasan Deck 2 Steam?

Kawalan dek stim

Oliver Cragg / Android Authority

  • Deck Steam: Feburary 25, 2022

Oleh itu, kita tahu dari kata-kata Valve sendiri bahawa akan ada dek stim generasi kedua, tetapi bilakah kita akan melihatnya? Malang. Dalam wawancara awal 2023 dengan Senapang patah kertas batu, Pereka injap Lawrence Yang mencadangkan bahawa pelancaran “dek stim gen yang benar” “dengan benjolan yang signifikan di kuasa kuda tidak akan selama beberapa tahun.”

Pemaju Deck Steam Pierre-Loup Griffais juga membincangkan Deck 2 dalam temu bual. Menurut Griffais, kita mungkin tidak melihat genggam kedua sehingga akhir 2025 atau lebih baru.

Salah satu faktor utama dalam pelepasan Steam Deck 2 akan menjadi perkakasan teras. Dek Steam dikuasakan oleh “Van Gogh” AMD Zen 2 CPU dan RDNA 2 yang tersuai, dan komen Valve mencadangkan ia boleh menunggu benjolan prestasi yang signifikan sebelum membina dek wap baru. Dengan Seni Bina Zen 4 yang sudah debut dalam APU yang direka untuk bermain mudah alih, Valve mungkin menunggu rDNA 3 matang atau bahkan duduk sehingga rDNA 4.

Satu lagi halangan utama yang menjadi keutamaan bagi pemaju adalah hayat bateri. Graffais mengatakan syarikat itu ingin melihat lompatan prestasi yang tidak dapat ditolak dengan ketara dari kecekapan kuasa dan hayat bateri. Sama ada cara, sepertinya kita akan melihat dek stim 2 pada tahun 2025 pada sangat awal, walaupun lebih mungkin kita perlu menunggu sehingga 2026 atau lebih.

Ciri -ciri dan spesifikasi yang akan dimiliki oleh Deck Steam?

Injap telah memberi kami beberapa petunjuk berguna mengenai spesifikasi dan ciri -ciri Deck 2 yang berpotensi. Sekali lagi dalam wawancara yang sama dengan Ambang, Kedua -dua Yang dan Griffais berkata peningkatan terbesar yang mereka mahu buat untuk memperbaiki dek stim akan menjadi paparan dan hayat bateri yang lebih baik.

Walaupun Nintendo memeluk OLED untuk model suis teratas, nampaknya tidak dapat dielakkan bahawa Deck 2 akan menampilkan skrin kontras yang lebih kaya yang meninggalkan IPS LCD Tech. Kami juga dapat melihat pengurangan saiz bezel untuk memperbaiki paparan 7-inci dek stim, serta peningkatan resolusi dari 1280 x 800 ke PPI yang lebih tinggi, kenaikan kadar refresh dari topi 60fps semasa, dan penyegaran berubah-ubahnya Sokongan kadar (VRR). Kami telah melihat semua peningkatan ini di Asus Rog Ally, yang merupakan pesaing terdekat Deck Steam dari segi profil.

Injap telah mengesahkan bahawa paparan dan penambahbaikan bateri berada dalam senarai tugasannya untuk dek 2.

Sudah tentu, rog sekutu terkenal mempunyai julat bateri yang agak terhad, menutup pada 1-2 jam dengan semua tetapan yang didail; senario yang meletakkan hayat bateri yang sudah menengah ke dalam perspektif segar. Memandangkan komen Valve setakat ini, nampaknya kita akan melihat keseimbangan antara kuasa kuda mentah, spesifikasi paparan, dan kecekapan. Belum lagi, hanya menambah bateri yang lebih besar akan menambah berat badan ke mesin permainan yang sudah besar.

Injap akan, bagaimanapun, perlu menangani delta prestasi dengan rog sekutu dan genggam tingkap lain. Walaupun wajar untuk mengharapkan kadar bingkai yang lebih baik dari mesin super-premium seperti Ayaneo 2 dengan cip siri Ryzen 6000 yang dimuatkan oleh komputer riba, Asus Handheld jauh lebih dekat dengan harga dan berjaya mengatasi dek stim apabila dikranksi ke dalam mod prestasi dan entah bagaimana masih lebih tenang kerana sistem penyejukannya yang mengagumkan. Namun, Zen 4/RDNA 3/RDNA 3 yang berpangkalan di Ryzen Z1 Extreme Chip adalah, seperti Digital Foundry mencadangkan, penunjuk yang jelas mengapa injap belum mendorong dek stim 2, kerana penambahbaikan prestasi terhad apabila dibandingkan dengan kekuatan yang sama.

Sejauh Deck Steam Awal 2 Rumor pergi, Undang -undang Moore mati menunjukkan bahawa ia akan dikuasakan oleh pengganti “van gogh” yang dipanggil “Little Phoenix” yang membanggakan Zen 4/rDNA 3 apu yang boleh meningkatkan 4GHz. YouTuber, memetik sumber AMD, juga membayangkan bahawa ia akan mempunyai pengawal LPDDR 128-bit, walaupun tidak jelas jika ia hanya akan menyokong LPDDR5 RAM atau membuat lompatan ke LPDDR5X sebaliknya sebaliknya.

Mungkin injap juga menunggu penambahbaikan teknologi FSR AMD, yang telah membuktikan rahmat untuk dek stim untuk menolak kadar bingkai yang lebih tinggi dengan resolusi yang ditingkatkan. Apa yang kita tahu pasti ialah Steamos akan terus berkembang. Platform berasaskan Valve Linux panas dengan pepijat yang berlimpah pada pelancaran, tetapi kestabilan dan keserasiannya dengan permainan melalui Proton telah bertambah baik dengan setiap bulan berlalu.

Sekiranya kita mendapatkan sokongan USB-C Thunderbolt 4, kita juga dapat melihat dek menggunakan EGPU untuk menjadi PC permainan penuh, tetapi juga perlu mempertimbangkan petunjuk Newell bahawa perkakasan dek stim masa depan akan terus memanfaatkan “keupayaan yang diberikan mudah alih Kami, di atas dan di luar apa yang akan anda dapatkan di meja permainan tradisional atau persekitaran permainan komputer riba.”Apa maksudnya, kita tidak pasti, tetapi mudah alih nampaknya menjadi faktor yang paling penting. Ini juga boleh dimainkan ke dalam reka bentuk Steam Deck 2, kerana dek stim pertama adalah konsol yang berdagang yang kerdil Nintendo Switch dan juga lebih besar daripada sekutu rog, sementara menderita peminat yang lebih kuat dan 61g berat tambahan. Walau apa pun, itu adalah pertaruhan yang selamat untuk memikirkan kawalan trackpad unik dek yang akan dilekatkan untuk membolehkan lebih banyak cara untuk bermain berbanding dengan pegang tangan lain.

Berapakah harga Deck 2 Steam?

Oliver Cragg / Android Authority

Dek Steam mungkin telah melepasi spesifikasi, tetapi nisbah prestasi harga masih luar biasa. Gabe Newell terkenal menamakan harga permulaan $ 399 Steam Deck “menyakitkan” tetapi “kritikal” sebelum dilancarkan, mencadangkan Valve dengan jelas memahami bahawa harga adalah penting untuk rayuan dan jualan massa. Walaupun dek stim masih merupakan peranti khusus, Omdia melaporkan pada bulan April 2023 bahawa pegang tangan telah menjual tiga juta unit – sebahagian kecil daripada unit seumur hidup Nintendo Switch, tetapi asas yang mengagumkan untuk injap untuk menarik lebih banyak pembeli ke dalam ekosistem stimnya.

Untuk itu, harga Deck 2 Steam mesti cukup berpatutan. Oleh itu, ia akan adil untuk menganggarkan bahawa Deck Steam Model Base 2 akan berada di bawah $ 500. Model tiga dek Steam kini runcit untuk $ 399 (64GB), $ 529 (256GB), dan $ 649 (512GB), dan kami menjangkakan mereka akan naik jika paparan dan pemproses yang dicadangkan datang untuk membuahkan hasil. Injap juga boleh mengenakan sedikit tambahan jika ia menggabungkan Deck Steam 2 dengan dok. Generasi pertama dihantar sebelum dok siap, tetapi anda berharap pengeluaran akan lebih lancar untuk peranti kedua-dua. Harga $ 89.99 Untuk model semasa, ia akan menjadi baik untuk melihat dok sebagai bundle pilihan untuk dek 2.

Dengan Rog Ally bermula pada $ 599 untuk model berasaskan Z1 dan naik sehingga $ 699 untuk varian Extreme Ryzen Z1, terdapat beberapa ruang untuk kenaikan harga di bahagian atas, tetapi kami ingin berfikir Valve akan tahu bahawa ia ‘ Saya akan menjana lebih banyak wang pada jualan permainan stim jika ia dapat mengalihkan lebih banyak konsol, walaupun ia mengambil hit pada margin perkakasan.

Sekiranya anda menunggu dek stim 2?

Sekiranya anda benar -benar mahukan PC genggam tidak ada alasan untuk menunggu Deck Steam 2, kerana sekurang -kurangnya beberapa tahun. Alternatif yang paling jelas adalah untuk keluar dan mendapatkan dek stim (bermula pada $ 359.10), terutamanya sekarang bahawa tag harga mula turun. Jika anda mencari sesuatu dengan prestasi yang lebih besar, kami akan mencadangkan melihat Asus Rog Ally ($ 794 di Amazon) atau bahkan Lenovo Legion baru ($ 699.99 di Lenovo). Kedua -dua peranti ini menawarkan lebih banyak kuasa, walaupun mereka juga datang dengan tag harga yang lebih tinggi berbanding dek stim.

Deck Steam 2: Apa yang ingin kita lihat

Deck Steam

Oliver Cragg / Android Authority

Dek Steam adalah genggam yang hebat tetapi ada beberapa penambahbaikan yang ingin kita lihat untuk generasi akan datang. Berikut adalah beberapa ciri Deck 2 Steam dari senarai hajat kami.

Skrin OLED dengan VRR

Walaupun ada yang membantah resolusi sub-1080p Deck Steam sebelum dilancarkan, kami telah melihat dengan Nintendo Switch OLED bahawa 720p adalah baik-baik saja. Tetapi orang kulit hitam itu? Mereka tidak boleh dipukul. Dek Steam mempunyai pelbagai pilihan skala dan 800p cenderung untuk memberikan keseimbangan terbaik antara kejelasan dan kadar penyegaran, tetapi walaupun dengan semua bintang menjajarkan, bayang -bayang kelabu dan kontras yang terhad masih menjadi kesungguhan yang nyata jika dibandingkan dengan pegang tangan Nintendo yang dinaik taraf atau mana -mana atau mana -mana Windows Handheld dengan Panel OLED.

Kami juga melihat pulangan yang semakin berkurangan untuk kadar penyegaran yang lebih tinggi di sekutu rog, kerana prestasi tangki mod 120Hz dalam kebanyakan permainan walaupun pada tetapan grafik yang lebih rendah. Apa yang benar -benar memisahkan rog sekutu, bagaimanapun, adalah sokongan VRR. Skrin serasi FreeSync Ally boleh mengalihkan julatnya secara dinamik antara 48Hz hingga 120Hz untuk mengelakkan skrin merobek dan menyampaikan kadar bingkai yang lancar walaupun dengan prestasi sementara menempel. Saya sangat berharap injap mengambil nota.

Hayat bateri yang lebih lama

Ini adalah panggilan yang cukup keras setelah meminta skrin OLED bersama peningkatan APU yang dijangkakan, tetapi Valve telah mencadangkan ia mahu menangani hayat bateri pada dek stim generasi akan datang, dan saya setuju.

Bercakap dari masa saya sendiri yang dihabiskan dengan dek stim, saya tidak mempunyai banyak masalah dengan ketahanannya yang biasa -biasa saja, walaupun saya kebanyakannya menggunakannya di sekitar rumah supaya saya dapat menukar bilik dan mengelakkan bangun anak perempuan saya pada waktu malam. Ini bermakna saya tidak pernah terlalu jauh dari pengecas, dan ia sesuai dengan pecahnya permainan. Saya juga mendapati bahawa ia berbeza-beza berdasarkan permainan, kerana saya boleh bermain Stardew Valley selama kira-kira 6-7 jam tanpa masalah (tidak dalam satu perjalanan … Saya berharap), tetapi lebih menuntut permainan AAA dapat menjatuhkannya ke sekitar tiga (walaupun di tempat manis 40fps/800p).

Walau bagaimanapun, hayat bateri yang lebih baik melalui pengoptimuman perisian dan kecekapan silikon yang lebih baik (yang boleh mengelakkan kenaikan berat badan) adalah benar -benar pilihan mudah untuk deck 2 wishlist saya kerana ia akan menjadikan dek stim mesin mudah alih yang jauh lebih dipercayai.

Sokongan Pas Permainan PC

Ini secara teknikal keluar dari tangan Valve, kerana Microsoft tidak menghairankan telah memelihara PC Game Pass sebagai platform Windows sahaja. Ya, anda boleh menjalankan Game Pass melalui Xbox Game Streaming dan Microsoft Edge jika anda adalah pelanggan Xbox Game Pas Ultimate (Microsoft bahkan mempunyai halaman sokongan rasmi untuknya), tetapi bergantung pada sambungan internet yang konsisten untuk mengelakkan latensi atau memutuskan masalah – Sedikit keadaan lumpuh untuk mesin mudah alih.

Apa yang saya, dan banyak pengguna dek lain yang dikehendaki, adalah sokongan untuk permainan pas pc muat turun terus ke dek stim, seperti PC biasa. Ketua Pegawai Eksekutif Xbox Game Studios Phil Spencer sebelum ini menolak Game Pass pada platform tertutup seperti Nintendo Switch, tetapi dek Steam berasaskan Linux adalah binatang yang sama sekali berbeza, sekurang-kurangnya dalam teori. Walaupun Game Pass tidak datang ke Steam sebagai aplikasi kedai, ia boleh beroperasi sebagai aplikasi Linux khusus. Spencer sudah bercakap tentang bagaimana dia mahu permainan lulus sebanyak mungkin peranti, dan bahkan telah membincangkan dek stim sebagai tempat yang bagus untuk bermain permainan lulus permainan melalui streaming. Dengan genggam Windows seperti Rog Ally dapat memanfaatkan sepenuhnya muat turun permainan, kedua -dua Valve dan Microsoft dapat memperoleh sokongan untuk meluaskan Dek Steam.

Secara peribadi, saya harap ia berlaku lebih awal, tetapi jika tidak, pelancaran Deck Steam 2 akan menjadi masa yang baik untuk push lulus permainan besar untuk kedua -dua syarikat.

Spekulasi tarikh pelepasan 2 Deck 2 Deck 2

Perkakasan genggam Valve terus menjadi hit sehingga semulajadi yang mungkin anda ingin tahu ketika tarikh pelepasan Deck 2 Steam mungkin.

Steam Deck 2 Tarikh Siaran - Dek Steam di sebelah kucing yang agak kacak

Diterbitkan: 13 Sep 2023

Valve mengeluarkan Deck Steam pada 25 Februari, 2022, dan pada tahun sejak pembebasannya, konsol terus membuktikan popular di kalangan pemain PC. Dan, untuk bersikap adil, anda mendapat banyak kuasa dalam perkakasan mudah alih itu, tetapi pasti injap ingin memanfaatkan dan mengubahnya menjadi satu siri produk? Nah, kami di sini untuk memberitahu anda semua yang kami tahu mengenai potensi Steam Deck 2 Tarikh Siaran, kemungkinan harga, dan banyak lagi.

Oleh kerana tidak terlalu setia kepada Nintendo kerana kami menyukai syarikat dan suisnya, membolehkan kami memberitahu anda tentang permainan Resident Evil terbaik, permainan Mario, permainan Zelda, permainan FNAF, dan permainan seram yang boleh anda mainkan di hibrid konsol.

Bagaimanapun, ke perkara yang lebih mendesak, adakah di sana Steam Deck 2 Tarikh Siaran?

Thumbnail YouTube

Spekulasi tarikh pelepasan 2 Deck 2 Deck 2

Dalam temu bual dengan senapang patah kertas rock, pereka utama injap Lawrence Lang memberikan sedikit cahaya ketika lelaran seterusnya dek stim mungkin memukul pasaran. Malangnya untuk semua pemain PC anda di luar sana, dia mengatakan bahawa “dek gen akan datang yang benar dengan benjolan yang signifikan dalam kuasa kuda tidak akan selama beberapa tahun.”Dengan kata -kata itu, selamat untuk mengatakan bahawa tarikh pelepasan Deck 2 Steam adalah sejumlah besar masa.

Spekulasi harga stim Deck 2

Secara jujur, sukar untuk memberikan anggaran mengenai produk yang mungkin bertahun -tahun jauh dari pembebasan. Walau bagaimanapun, memandangkan harga semasa, kita boleh membuat anggaran kasar. Model semasa kos:

  • $ 359.10 (£ 349) untuk model 64GB sebelum cukai
  • $ 476.10 (£ 459) untuk model 256GB sebelum cukai
  • $ 584.10 (£ 569) untuk model 512GB sebelum cukai

Dari titik harga dan apa yang pasti akan menjadi peningkatan kualiti teknologi, kemungkinan besar anda boleh menambah tambahan $ 100 untuk setiap model tersebut, dengan mengandaikan injap melekat pada pendekatan ini. Sudah tentu, kami akan mengemas kini panduan ini dengan lebih banyak butiran harga stim 2 konkrit sebaik sahaja kami memilikinya.

Sementara itu, lihat pilihan kami untuk permainan seram terbaik di Nintendo Switch dan Mobile untuk beberapa merawat menyeramkan.

Lebih banyak dari taktik poket

Kayleigh Partleton Kayleigh mendapat permulaan kewartawanannya di PocketGamer.biz dan pcgamesinsider.Biz Sebelum Menyertai Gamerant sebagai Penulis Senarai. Pada bulan Mei 2021, beliau menyertai Taktik Pocket sebagai penulis kakitangan, melangkah ke peranan Timbalan Editor pada bulan November 2022. Kekasih semua perkara Nintendo dan Mobile, dia juga suka berjalan -jalan dengan Geralt dari Rivia ketika dia tidak bermain Pokémon, kehidupan yang aneh, jiwa gelap, Disney Mirrorverse, atau Mortal Kombat, itu. Gagal itu, dia mungkin mencari kod roblox baru. Untuk lebih banyak perkataannya, pergi ke loadout dan wargamer. Oh, dan dia tidak fikir Skyrim adalah RPG yang baik, dia mempunyai keberanian untuk berfikir ia membosankan.