Console Doom Timeline | DOOM WIKI | Fandom, Bilakah Doom berlaku: garis masa penyembelihan! |

Bilakah Doom berlaku: garis masa penyembelihan

Versi alternatif garis masa Doom berdasarkan tetapan novel azab untuk acara itu mungkin meletakkan Doom 1 seawal c. 2011-2012 kira-kira satu dekad lebih awal.

Konsol Timeline Doom

The Konsol Timeline Doom (aka the Garis Masa Midway/Williams, Snes Doom Timeline atau DOOM 64 Garis Masa) adalah peristiwa berstruktur pelepasan konsol permainan Doom (dari pelabuhan SNES atau pelabuhan permainan berdasarkan port Jaguar Doom (Jaguar/32X/3DO/GBA (Doom 1 Ports), PlayStation/Saturn (Saturnus Doom dan Doom II), dan GBA Doom II)), PSX Doom Akhir, kepada sekuel asal 1997 Doom 64 (dibina dari enjin Doom PlayStation/Final Doom), hingga tahap yang hilang 2020 (walaupun secara teknikalnya tidak ada kaitan dengan Midway yang asalnya Garis masa, sebagai pertengahan tidak ada kaitan dengannya). Garis masa didasarkan pada manual dari snes azab (dan variasi dalam manual PSX Doom).

Kandungan

 • 1 latar belakang
 • 2 permainan azab konsol
  • 2.Siri 1 Doom Reboot

  Latar belakang []

  Garis masa ini terkenal kerana ia hanya muncul di pertengahan permainan berasaskan Midway/Williams yang termasuk SNES Doom, PSX Doom (Saturn Doom), PSX Final Doom, dan Doom 64. Tiga yang terakhir membentuk trilogi macam -macam, yang direka oleh pemaju yang sama, menggunakan Enhanced Doom Engine, berkongsi soundtrack Aubrey Hodges & kesan bunyi, tahap baru*, skymaps animasi baru (bahagian bawah neraka termasuk oren animasi, atau hijau atau hijau Kawasan Flamed dalam ketiga -tiga perlawanan), musuh baru, pengakhiran baru, dan sepenuhnya direalisasikan dalam Doom 64 dengan tekstur baru, reka bentuk raksasa dan cerita. Siri ini mewujudkan trilogi serba lengkap sendiri. [1]

  Walaupun Doom (2016)/Doom Eternal secara teknikal diilhamkan oleh dan kesinambungan Doom 64, siri reboot tidak semestinya mengikuti garis masa yang sama, sebagai siri konsol Midway yang asal (kedua -dua SNES atau kemudian PSX/DOOM 64 trilogi). Ia diilhamkan oleh umumnya semua versi Doom termasuk versi PC asal (rujukan kepada Daisy, watak itu tidak muncul dalam permainan pertengahan, dan oleh itu tidak pernah menjadi motivasi untuk watak, semasa versi cerita itu), dan juga unsur -unsur Komik Doom disesuaikan dengan siri baru. Permainan baru dimasukkan ke dalam halaman ini, dengan ketat kerana hubungannya dengan tahap hilangnya 64. Walau bagaimanapun, selain daripada butiran di halaman kebanyakannya dipengaruhi oleh versi cerita dari permainan konsol.

  Doommnlindex

  • DOOM SNES Walaupun banyak dipengaruhi oleh versi asal Doom (tidak muktamad), mempunyai garis cerita yang diubahsuai sendiri, backstory manual yang diperluaskan, dan diubah suai (ditapis) berakhir (tidak disebutkan atau dilihat oleh Daisy). Walaupun lebih dekat dengan tiga episod asal, beberapa tahap hilang (tetapi ia mempunyai semua bos).
  • Doom PSX dibahagikan kepada dua kempen: Ultimate Doom dan Doom II. Ia menawarkan versi Ultimate Doom yang diubahsuai, dengan kawasan baru sekali -sekala, atau bilik sampingan (banyak yang terdapat di Jaguar Doom). Kawasan berdasarkan kawasan dari Ultimate Doom mempunyai musuh Doom II yang ditambahkan kepada mereka. Serta senapang ganda dua barel muncul seawal tahap azab melalui tahap rahsia baru. Terdapat tahap rahsia baru, ‘tahap bos’ akhir baru dan akhir baru untuk setiap kempen. Di samping itu ‘trilogi’ baru menambah musuh baru seperti mimpi ngeri dan mimpi ngeri. Manual PSX Doom didasarkan pada Manual SNES Doom [2] “
  • Panduan Strategi Doom 64 mengakui Doom PSX/Final Doom PSX (tetapi bercakap tentang Doom PC Doom I-II-Final, sebagai siri yang agak berbeza). Salah satu daripada dua panduan merawat PC Final Doom and Doom 64 Two ‘berasingan’ pengakhiran ke francais (sambil mengakui bahawa Doom 64 adalah permainan asal yang dibuat di luar pengaruh perisian ID). “Doom II disimpan hidup dengan tahap induk, yang menampilkan 20 misi yang dipasang oleh pereka bebas, dan termasuk maksimum Doom, koleksi 3,000 tahap yang dicipta oleh peminat permainan. The Doom Ultimate yang Diharapkan terdiri daripada pengembaraan baru, daging anda yang dimakan, dan Doom PC yang asal, kali pertama ia tersedia di kedai-kedai. Final Doom benar-benar adalah yang terakhir dari siri ini-oleh perisian ID sekurang-kurangnya, yang memberikan Midway Entertainment, Inc, The Green Light untuk menukar versi Restyled ke Nintendo 64. Pada dasarnya penulisan semula Doom II, Doom Akhir menyebarkan 64 tahap di dua episod, penuh dengan pemotretan tegang dan penggemar teka-teki yang dikenakan cukai telah mengenali dan suka. Dan sekarang ada Doom 64, yang dikodkan oleh pasukan pengaturcaraan pertengahan di San Diego, ini adalah versi pertama yang baru dalam empat tahun. Jangkaan untuk “perlawanan impian” ini permainan menembak muktamad pada konsol yang paling kuat adalah seperti “kiamat” rasmi pada 4 April 1997, telah dilemparkan oleh banyak peruncit di Amerika Utara, yang meletakkan kartrij di rak sebaik sahaja kerana mereka boleh mendapatkannya.”

  Noteably, azab asal (dan sekuel awal) tidak mempunyai tarikh yang jelas untuk ketika peristiwa berlangsung. Hanya dalam SNES DOOM (dan novel), adakah ia tersirat berlaku pada awal abad ke-21 dalam suasana retro-futuristik neo-1990, dan hanya ada beberapa rujukan kepada jumlah masa antara permainan. Hanya manual SNES memberikan apa -apa ‘tarikh yang jelas’ untuk peristiwa -peristiwa yang membawa kepada peristiwa -peristiwa azab asal (sementara novel menjadikannya kurang jelas, dan menyimpang dari plot permainan). Jika tidak, tidak banyak garis masa untuk benar -benar menyenaraikan.

  Tom Hall telah menunjukkan bahawa protagonis Doom (Doom asal/azab Ultimate yang dia kerjakan) adalah keturunan watak -watak utama dari Wolfenstein dan Komander Keen Series. Dia adalah cucu Komandan Keen (yang merupakan sebahagian daripada konsep awal ID Multiverse). [3] [4] Komen Tom Hall bahawa dia adalah cucu komander yang berminat, ini menyokong teori bahawa garis masa manual SNES adalah tepat. Sejak Keen dibesarkan pada akhir 1980-an-awal 90-an dan mungkin akan mempunyai seorang anak lelaki pada akhir abad ke-20 hingga awal abad ke-21 (dan cucu akan dilahirkan pada abad ke-21). Siri RPG Doom juga mengambil laluan ini dengan watak b.J. Blazkowicz dan Stan Blazkowicz (walaupun jelas dari abad kemudian). Novel -novel yang terletak di luar kanon permainan (atau kanon) juga menempatkan peristiwa umum pada awal hingga pertengahan abad ke -21, lihat Garis Masa Novel Doom.

  Tom Hall juga menyatakan bahawa Doomguy mungkin tidak semestinya menjadi cucu komander yang berminat, tetapi beberapa cara yang mati ‘masa depan’ kemudian ‘, banyak generasi di bawah garis masa (untuk mengelakkan sebarang temu janji tertentu ketika azab berlaku). Ini juga dapat menyokong rujukan abad ke -22 (siri Doom 3/Doom RPG).

  Pada asalnya, saya mempunyai (jika saya ingat dengan betul): 1940 -an b.J. > 1960 -an Arthur (Newscaster)> 1980 -an Billy> . > . > . cara kemudian . > Doom Guy (walaupun ini sangat patriarki untuk ketiga -tiga ini.) Saya memilikinya bahawa menjadi pahlawan melangkau setiap generasi lain. [5] . Tetapi untuk permainan lama: Wolf3d, Spear, Keen1-3, Impian Keen, Keen 4-6. (Banyak generasi). Doom 1 & 2.

  Beberapa manual dan laman web kemudian mendakwa ia adalah wira yang sama dalam semua permainan yang membingungkan perkara lebih jauh.

  PSX/Saturnus Doom Place Doom II Acara secara langsung selepas peristiwa Doom/Ultimate Doom (hanya beberapa tahap yang diubahsuai dari Ultimate Doom dimasukkan, tanpa sebarang konteks cerita), dan dengan penerangan intervasi asal yang baru antara Tahap Ultimate Doom dan Doom II. Nota: Secara teknikal tidak ada tarikh yang tepat untuk Doom II, tetapi yang diandaikan oleh peminat untuk berlaku secara langsung selepas Doom/Ultimate Doom sekurang -kurangnya secara kronologi (secara teknikalnya bergantung pada berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan dari Marikh ke Bumi dalam pod drop ).

  Perintah kempen yang tepat dalam PSX Doom Akhir tidak jelas sama ada, tetapi senario disenaraikan dalam urutan tahap induk, TNT: Evilution dan akhirnya eksperimen Plutonia.

  Versi PC asal Ultimate Doom, Doom II (Tidak ada rehat untuk hidup, Tahap induk), dan azab akhir tidak berkaitan dengan garis masa ini, ikuti garis masa yang berasingan, dan pengakhiran (dengan satu -satunya persamaan yang menjadi azab 1 di pelabuhan SNES yang lebih dekat dan mempunyai akhir yang sama dengan azab asal (tanpa retcons azab muktamad, dan GBA Doom 2 lebih dekat dengan peristiwa Doom 2 dengan banyak interlud yang sama). Tidak ada rujukan kepada Daisy dalam pengakhiran konsol (selain GBA Doom yang menunjukkan gambar Doom Guy yang memegang kepalanya yang dipenggal), dan hanya berkaitan dengan permainan PC. Walau bagaimanapun, Reboot Doom mencampurkan beberapa butiran dari Doom dan Doom Classic 64 bersama -sama (termasuk rujukan kepada Daisy dari permainan PC Doom asal).

  Perhatikan kemudian Bethesda Console Ports dari siri ini adalah pelabuhan langsung dari versi PC (dengan setiap permainan (Doom 1, Doom 2, dan Doom 3, yang menghubungkan ke Doom Eternal, dan memberikan kostum khas untuk setiap permainan yang terakhir). Dua kempen Final Doom hanya boleh didapati sebagai ‘add-ons’ yang boleh dimuat turun individu yang terpisah untuk siaran Doom dan Doom II, sementara Tidak ada rehat untuk hidup adalah tambahan yang terpisah untuk pelepasan Doom 2.

  Ulasan Pakar Gamespot

  29 Oktober 2020

  Konsol Doom Games []

  (Termasuk Doom SNES, Doom PSX (Saturn), Doom Jaguar, Doom 32X, Doom 3DO, Doom GBA, Doom II GBA, Final Doom PSX dan DOOM 64 (tahap yang hilang)

  • 2018 – Tentera, pembekal terbesar UAC, telah menggunakan kemudahan terpencil di Phobos dan Deimos untuk menjalankan pelbagai projek rahsia, termasuk penyelidikan mengenai perjalanan ruang antara dimensi. [6]
  • 2019 – Marin menyerang seorang pegawai atasan, dan dipindahkan ke Marikh, rumah Perbadanan Aeroangkasa Kesatuan.
  • 2021 – 1 Julai-DOOMNL 01-D19305-1C diterbitkan. [7]
  • 2022[7]
  • Doom SNES/PSX/Saturnus bermula.
   • 15 Mac – Mars menerima mesej dari asas Phobos yang menyatakan bahawa pangkalan itu sedang diserang dan meminta sandaran. [7]
   • Beberapa jam kemudian, marin mendarat dan cuba menghentikan pencerobohan. Marin diperintahkan untuk tinggal di belakang dan melindungi perimeter. Pasukan Marin dihapuskan atau berubah menjadi raksasa. Pihak Berkuasa Planet Hantar Marin Akhir Doomnl 01-D19505-1D baru menggantikan manual terdahulu (kini termasuk taklimat untuk Marin, dan imej dari pencerobohan yang ditangkap oleh kamera video jauh. Data video adalah komputer dianalisis oleh UAC dan hasilnya disediakan “di sini dan hanya di sini”) [8] . Marin meninggalkan Pod Escape bersumpah untuk menurunkan seberapa banyak daya pencerobohan yang mungkin sebelum kematian.
   • Lutut jauh di Mati bermula apabila Marin tiba di atrium hangar.
   • Lutut jauh di Mati berakhir sebagai Doom Marine diserang oleh kuasa neraka apabila tiba di Deimos, dan mungkin mati.
   • Pantai neraka Bermula sebagai Doom Marine mendapati dirinya hidup entah bagaimana, dan menolak terhadap kekuatan neraka.
   • Pantai neraka berakhir sebagai rappel marin azab ke permukaan deimos, mendapati bahawa ia kini mengorbit di atas neraka itu sendiri.
   • Inferno bermula sebagai Doom Marine tiba di permukaan neraka.
   • Inferno Berakhir dengan Doom Marine membunuh dalang labah -labah, jeneral pencerobohan Phobos dan Deimos, dan kembali ke Bumi:
   • Doom Snes berakhir.
    • Spiderdemon yang menjijikkan yang menguasai pencerobohan pangkalan bulan dan menyebabkan banyak kematian telah dipukul sepanjang masa. Pintu tersembunyi dibuka dan anda masuk. Anda telah terbukti terlalu sukar untuk neraka untuk mengandungi, dan sekarang neraka akhirnya memainkan adil – kerana anda muncul dari pintu untuk melihat medan hijau bumi! Rumah akhirnya. Saya tertanya -tanya apa yang berlaku di bumi semasa anda berjuang dengan kejahatan yang dilepaskan. Ini adalah perkara yang baik sehingga tidak ada neraka yang dapat melalui pintu itu dengan anda .
    • Syaitan -syaitan yang menjijikkan [9] yang menguasai pencerobohan pangkalan bulan dan menyebabkan banyak kematian telah menendang keledai mereka dengan baik untuk sepanjang masa. Pintu tersembunyi dibuka dan anda masuk. Anda telah terbukti terlalu sukar untuk neraka untuk mengandungi, dan sekarang neraka akhirnya memainkan adil – kerana anda muncul dari pintu untuk melihat medan hijau bumi! Rumah akhirnya. Saya tertanya -tanya apa yang berlaku di bumi semasa anda berjuang dengan kejahatan yang dilepaskan. Ini adalah perkara yang baik sehingga tidak ada neraka yang dapat melalui pintu itu dengan anda . Doomguy mendapati bahawa daisy arnabnya mati.
    • Kengerian neraka tidak dapat membunuh anda. Perangkap paling licik mereka tidak sesuai untuk anda. Anda telah membuktikan diri anda yang terbaik! Tahniah!
    • Kemenangan wira membolehkan umat manusia mengosongkan bumi dan melarikan diri dari mimpi buruk. Tetapi kemudian [10]
    • Marin telah melakukannya; Dengan mengubah kejahatan kengerian neraka di atasnya sendiri, dia telah memusnahkan kuasa syaitan. Pencerobohan mereka yang mengerikan telah dihentikan sejuk. Sekarang dia dapat bersara seumur hidup kebodohan (atau dia berfikir). Tahniah diberikan kepadanya.
    • Kapal bekalan tahunan mencapai bulan Musytari. Syaitan menggunakannya untuk menyerang pangkalan UAC di sana.
    • TNT Evilution/PSX Bermula dengan Doom Marine, Marin yang terakhir yang masih hidup di pangkalan Jupiter Moon, sekali lagi berjuang melawan kekuatan neraka.
    • TNT EVILUTION berakhir dengan marin azab yang memusnahkan syaitan setan
    • Pemecut kuantum berjaya dalam ujian sulung mereka, namun gagal dalam pengaktifan kedua mereka meninggalkan satu pintu yang dibiarkan terbuka untuk kekuatan neraka untuk masuk.
    • Eksperimen Plutonia/PSX bermula sebagai Doom Marine Fights melawan pasukan neraka lagi setelah tiba melalui trak pikap.
    • Eksperimen Plutonia berakhir dengan Doom Marine memusnahkan penjaga pintu, menelan syaitan terakhir dan pemecut.
    • Tahap induk ‘ Psx azab akhir.
    • Marin melayari bangkai penjaga. Dengan kematiannya, dia merebut mempercepatkan dari kuku neraka yang bau. Dia akhirnya selesai. Neraka telah kembali menumbuk orang mati dan bukannya yang baik. Dia mesti ingat untuk memberitahu cucunya untuk meletakkan peluncur roket di keranda. Sekiranya dia pergi ke neraka ketika dia mati, dia akan memerlukannya untuk beberapa pembersihan.
    • Marin Doom yang lelah dapat bersara akhirnya, dia telah dibatalkan, dan tentera Episod Doom diklasifikasikan. Pangkalan UAC dimeteraikan, dan dikuarantin oleh pengeboman radioaktif.
    • Iblis ibu terselamat dalam radiasi pemasangan ruang planet yang dibombardir. Dilindungi dalam radiasi yang dibangkitkan oleh syaitan -syaitan.
    • Satelit relay yang lama dilupakan hampir tidak dilaksanakan, dibuang oleh tahun -tahun membombardir neutron, mengaktifkan dan menghantar mesej terakhirnya ke bumi. Mesej Satelit mengerikan, dari Planety Void Terdapat tandatangan tenaga yang tidak seperti apa -apa yang dicontohi sebelum ini.
    • Arkib diklasifikasikan dibuka. Kod Episod Tentera Dinamakan “Doom” sebenarnya tidak selesai.
    • Azab 64 bermula. The Doom Marine, satu-satunya mangsa yang berpengalaman dalam episod Doom ditugaskan semula untuk berhenti, pencerobohan terbaru, dia menghentikan pasukan Motherdemon yang telah dibina di bekas medan perang yang dia gagal untuk membersihkannya.
    • Azab 64 berakhir. The Doom Marine memutuskan untuk tinggal di neraka untuk menghalang kebangkitan Tuhan syaitan yang lain setelah memusnahkan ibu bapa.
    • Tahap yang hilang bermula. Bab baru dalam saga Doomguy, berlangsung sejurus selepas kempen asal [Doom 64’s] menyimpulkan. Iblis ibu yang dikalahkan Marin, mempunyai seorang kakak, dan Doomguy telah mengacaukan neraka tanpa henti, dia cuba menyingkirkannya dengan menghantarnya kembali ke pangkalan di bumi. [12] Dia membuatnya kembali kepada kakak di neraka dan membalas dendam.
    • Tahap yang hilang berakhir. Marin tidak dijangka akan terkoyak dari neraka begitu lama selepas keputusannya. Kembali ke sana adalah satu -satunya kebimbangannya. Rancangan Sister Resurrector untuk menghapuskannya telah gagal. Visi suram memegang fikirannya sebagai bangkai iblis stim di belakangnya. Dihantar di hadapannya adalah jalan siksaan yang berterusan. Jalan melalui azab.

    Siri Reboot Doom []

    (Masa Depan dan/atau Alam Semesta Selari, Doom 64 memasuki siri reboot 2016 setiap tahap yang hilang berakhir. )))

    Nota []

    Doommanualpg23

    • Walaupun SNES DOOM dan PSX Doom jelas menyimpang dalam cerita di tempat -tempat (terutamanya penerangan interlude akhir dan cerita), mereka berkongsi butiran manual yang serupa yang menghubungkan mereka. Masih terdapat cukup perbezaan yang secara teknis trilogi di tengah -tengahnya menjadi alam semesta yang sedikit berasingan kepada Doom SNES, yang dengan sendirinya adalah berasingan/berbeza berakhir dengan arahan cerita PC yang asal (yang sendiri berbeza antara Doom klasik dan azab muktamad).
    • Menurut manual SNES dan PSX (tinggi); “Ketika makhluk pertama muncul di gerbang, imej mereka ditangkap oleh kamera video jauh. Data video dianalisis komputer oleh UAC dan hasilnya disediakan di sini, dan hanya di sini, untuk membantu anda menentukan apa yang anda lawan. Ada yang memanggil mereka setan, ada yang memanggil mereka raksasa. Apa sahaja mereka, mereka bukan dari dunia ini dan mereka menanti anda.”[13]
    • Lebih banyak lagi setiap senarai data skrin pengiktirafan musuh termasuk “masa” ketika pertama kali muncul di kamera.

    Bekas Askar pertama kali muncul pada pukul 17:48. Bekas sarjan pertama kali muncul pada 03:21, Imps muncul pada 11:34, imej pertama iblis berada di 20:17, kehilangan jiwa pada 02:47, cacodemon pada 09:35, baron neraka pada 22:59, cyberDemon pada 13 : 26, syaitan labah -labah pada pukul 11:11. The Times berada di sana untuk rasa dan menunjukkan bahawa mereka semua muncul pada tarikh yang sama, walaupun Times tidak begitu berguna maklumat di luar itu. PSX Doom menambah masa ini untuk musuh -musuh baru (kerana mereka boleh muncul di peringkat Phobos, Deimos, dan lain -lain): Knights of Neraka di 04:16, Arachnotron pada 16:08, Chain Gunner pada 23:52, Revenant pada 01 : 42, Mancubus pada 08; 55, penonton mimpi buruk pada 21:04, dan unsur sakit pada 06:22.

    • SNES DOOM adalah “DOOMNL 01-D19505-1D” yang menggantikan “DOOMNL 01-D119305-1C.”
    • Manual PSX adalah “DOOMNL 02-D9560524-1D” nampaknya diterbitkan kemudian.
    • Satu lagi perubahan kecil yang mungkin mengubah konteks tertentu adalah bahawa manual SNES dan PSX mengubah keterangan yang berkaitan dengan artifak dari ‘dimensi lain’ kepada ‘plural dimensi lain’ untuk apa jua sebab, mungkin menunjukkan bahawa neraka berlaku dalam pelbagai dimensi atau yang UAC telah mengakses pelbagai dimensi (dalam Doom (2016) kemungkinan pelbagai dimensi dibincangkan melihat dunia dan masa).
    • Butiran yang berkaitan dengan versi tambahan Evilution menyatakan bahawa ia berlaku secara langsung selepas Doom II. Ini menunjukkan bahawa plutonia berlaku selepas kejahatan. Ini juga merupakan perintah permainan dalam manual pelepasan asal Doom Final, yang juga bercakap mengenai peristiwa Doom II, yang telah berlaku sebelum kejahatan.
    • Menurut manual Doom 64 ia menyebut “planet” dua kali dan kedua -dua “pemasangan ruang” (pemasangan ruang) ketika membincangkan peristiwa sebelumnya. Ada yang percaya ini mungkin merujuk kepada pencerobohan pangkalan Mars di Marikh dan bukannya pencerobohan Phobos/Deimos yang berlaku pada bulan -bulan (bukannya planet). Walau bagaimanapun, sekurang -kurangnya tiga rujukan sumber menyatakan bahawa permainan bermula pada Phobos.
    • Secara teknikal tidak ada tarikh untuk acara Doom II yang pernah diberikan di mana-mana sumber (selain pertengahan abad ke-21 dalam novel). Novel ini adalah penyesuaian yang sangat longgar praktikal cerita yang berbeza/asli walaupun, kekurangan kebanyakan lokasi dan peristiwa dari Doom II. Walaupun watak -watak mencapai Bumi dari Deimos menggunakan pesawat ulang -alik, yang mungkin diilhamkan oleh akaun drop pod dalam manual Doom II.
    • Dalam Doom RPG Deimos mungkin hilang (sekurang -kurangnya hanya orbitnya yang dapat dilihat), yang nampaknya mengangguk azab/azab muktamad (dan petunjuk bahawa sekurang -kurangnya dalam id multiverse ia berlaku selepas azab, dan berada di dalam Garis masa yang sama seperti yang dibayangkan di laman web). Walaupun ia berlaku pada abad ke -22.
    • Panduan Strategi Doom Rasmi menyebut 2500 b.C. Sebagai tarikh Sun Tzu.
    • Panduan Strategi Doom II Rasmi mengabaikan banyak bahagian pertama intro untuk manual Doom II, sebaliknya menceritakan semula peristiwa -peristiwa pada akhir azab asal (tetapi tolak peristiwa -peristiwa dagingmu yang dimakan): “Pada akhir azab, wira kita , setelah kembali ke bumi, ditinggalkan menatap kota yang menyala, bukti bahawa penyerang setan telah tiba di hadapannya. [14]
    • Doom 64 nampaknya berlaku selepas “Doom II” (dan dengan itu boleh membuat peristiwa Doom Akhir berlaku dengan watak yang berbeza, atau watak “Komander Marin”). Menurut Doom 64 (2020): “Selamat datang, kepada Doom 64! The Cult Classic Returns, 22 tahun selepas debutnya 64-bit. Dalam susulan ini ke Doom II, anda akan melawan gerombolan denomik, memburu ibu setan, dan menghentikan pencerobohan neraka ketika anda bertempur lebih dari 30 tahap aksi yang penuh aksi!”
    • Final Doom disenaraikan sebagai sebahagian daripada siri ini dalam “Sejarah Duruskan” Panduan Strategi Rasmi Prima.
    • Sinopsis untuk Doom Akhir, akan menyiratkan bahawa ia memulakan Marin yang sama dari Doom II (dan mungkin Doom I), walaupun bagaimana ia berkaitan dengan Doom 64 tidak jelas (kerana kedua -duanya seolah -olah mendakwa ditetapkan selepas Doom II, dan cerita akhir). “Inilah dia. Tamat. Hujung Marin Undead, lorong-lorong asid dan gerombolan neraka. Bab terakhir dalam siri Doom Legenda. Ini adalah azab terakhir. Ini adalah dua episod peringkat 32 baru yang lengkap dengan cerita baru (Eksperimen Plutonia & Evilution), grafik realistik yang menakutkan baru dan muzik nadi baru. Sudah tiba masanya untuk menyelesaikan apa yang anda mulakan. Azab akhir. Akhir cerita. “
    • Tahap Lost New Doom 64 menghubungkan antara peristiwa Doom 64 dan Doom 2016/Doom Eternal [15] “Jika anda boleh membuat jalan kembali dan membalas dendam, anda akan diberi ganjaran dengan sedikit peminat bahawa peminat kedua -dua siri , baru dan klasik, harus menikmati.”
    • Sigil adalah ‘Episod Kelima’ John Romero (MOD) kepada Doom Asal. Walau bagaimanapun, ia tidak dianggap rasmi kepada kanon asal (kerana ia tidak kelihatan disokong, diterbitkan atau dimiliki oleh Bethesda). Ia juga mengambil beberapa kebebasan dengan jalan cerita yang dibentangkan dalam episod ke -4 sebelumnya (daging anda yang dimakan) dan Panduan Strategi Doom Rasmi. Tidak semestinya, sedangkan episod 4 sepatutnya berlaku di sebuah bandar di bumi semasa pencerobohan awal, Sigil berpendapat bahawa ia sebenarnya adalah sejenis limbo atau purgatori sebelum sampai ke bumi. Bahawa selepas mengalahkan dalang dalam episod 4, Marin cuba menangkap portal ke bumi, tetapi dihantar ke bahagian neraka yang lebih dalam, yang diperintah oleh Syaitan, dan terpaksa melawan jalan keluar untuk mencari jalan kembali ke Bumi. Bethedsa telah melepaskannya sebagai ‘sekuel tidak rasmi’ add-on (salah satu yang disebut ‘add-ons rasmi’) bersama-sama dengan penambah tahap kipas lain dan memanggilnya ‘sejarah revisionis’. Perhatikan bahawa “rasmi” dalam konteks ini merujuk kepada penyediaan kandungan oleh perisian ID. Tidak ada pernyataan yang menunjukkan bahawa pengubahsuaian yang dibuat oleh masyarakat harus dianggap cerita kanonik.
    • Edisi Doom RPG dan Doom 3 BFG mungkin telah mengulangi siri Doom asal ke abad ke -22, perintah yang tepat tidak jelas (tetapi dianggap sebagai cerita latar belakang untuk Doom II, adalah cerita yang sama dengan Doom 3). Lihat Garis Masa Doom Retcon, dan ID Multiverse Timeline (Doom 3 sebagai Prequel).
    • DOOM 2016/Doom Eternal terikat dengan alam semesta klasik, walaupun tidak jelas jika ia berdasarkan garis masa SNES, atau garis masa retconned Doom RPG (lihat Doom Retcon Timeline & Doom RPG Timeline). Di samping itu tidak jelas jika ia adalah ‘selari. alam semesta ‘atau’ alam semesta yang sama ‘kemungkinan besar alam semesta yang berasingan untuk Doom 3 kerana kedua -duanya berlaku kira -kira sekitar jangka masa yang sama (Doom 3 mempunyai suasana yang lebih industri/ketenteraan yang dikendalikan oleh kebanyakan saintis agnostik/athoes, sementara Doom 2016 menetapkan UAC Sebilangan besar agama/kultus/syaitan/fanatik yang tahu dengan baik apa yang mereka akses, dan juga menyembah setan, dengan harapan mendapat lebih banyak kuasa dari mereka). Tetapi bergantung pada garis masa yang mengambil inspirasi dari, peristiwa Doom klasik mungkin wujud dalam alam semesta yang sama seperti Doom 2016 tetapi berlaku satu abad dari satu sama lain. Salah satu petunjuk mungkin datang dari tarikh 2049 (abad sebelum Doom 2016) yang membincangkan permulaan penjajahan Mars (diberikan walaupun ini sekurang -kurangnya 20 tahun kemudian daripada tarikh yang diberikan dalam SNES DOOM).
    • Doom PSX dibahagikan kepada dua kempen (Ultimate Doom), dan (Doom II). Ultimate Doom adalah satu kempen (bukan episod). Kempen Ultimate Doom termasuk lokasi tambahan ini (sambil menawarkan pengalaman remix dengan unsur -unsur Doom II (musuh dan senjata), dan jalan cerita yang sedikit diubahsuai:
     • Map16: Hell Gate (dari Jaguar Doom)
     • MAP17: Neraka Keep (dari Jaguar Doom, Peta yang sama sekali berbeza dari versi PC)
     • Map29: Twilight turun
     • MAP30: Ambang Kesakitan (Tahap Akhir Ultimate Doom)
     • MAP54: Penebusan Ditolak (Tahap Akhir Doom II)
     • MAP57: The Marshes (Tahap Rahsia, Pintu Masuk dari Twilight turun)
     • MAP58: The Mansion (Tahap Rahsia, Masuk dari Suburbs)
     • Map59: Club Doom (Tahap Rahsia Super, Pintu Masuk dari Rumah)
    • Final Doom PSX merangkumi tiga kempen yang diubahsuai TNT: Evolution (11 peringkat), Eksperimen Plutonia (6 peringkat), dan tahap induk (13 peringkat).
    • Doom Eternal membayangkan bahawa Doom II berlaku pada tahun 1994 (tahun pelepasan permainan), iaitu, “kelas ’94” tajuk untuk Doom Slayer.
    • Menurut John Romero, dia meletakkan peristiwa akhir azab: Inferno pada 29 Mei 2020 (dua tahun sebelum garis tengah/SNES Timeline), lihat garis masa Sigil.
    • Idea persaraan Doom Guy selepas peristiwa Doom II dirujuk dalam Kisah Pengenalan Doom 64, lihat Doom 64: Kisah setakat ini. Doom 64 adalah tindak lanjut kepada PSX Doom dan PSX Final Doom oleh pasukan Midway, dan mungkin telah merujuk kepada produksi sebelumnya.
    • Gameboy Advance akan mendapat Doom I dan Doom II sendiri juga. Walau bagaimanapun, versi Doom 1 tidak mempunyai sebarang teks yang berakhir dengan episod, dan hanya teks akhir akhir (dipaparkan di atas imej Doomguy kembali ke Bumi dari Doom Ultimate Versi PC, termasuk The Dead Daisy Rabbit). Tahapnya kelihatannya longgar pada versi tahap Jaguar/PSX/Saturnus Doom (contohnya jalan yang menuju ke hujung anomali Phobos dipindahkan ke dinding luar ke dalam biliknya sendiri dan bukannya platform di tengah -tengah halaman mahkamah yang terdedah).
    • Untuk penyenaraian masa yang lebih lengkap dari garis masa dari perspektif Multiverse ID lihat Garis Masa Multiverse ID (Doom 3 sebagai sekuel). [16]

    Versi alternatif garis masa Doom berdasarkan tetapan novel azab untuk acara itu mungkin meletakkan Doom 1 seawal c. 2011-2012 kira-kira satu dekad lebih awal.

    Rujukan []

    1. ↑ https: // www.Shacknews.com/artikel/117322/terraform-the-membuat-doom-64
    2. ↑ “Selamat Datang ke Doom 64! The Cult Classic Returns, 22 tahun selepas debutnya 64-bit. Dalam susulan ini kepada Doom II, anda akan melawan gerombolan setan, memburu ibu setan, dan menghentikan pencerobohan neraka ketika anda bertarung melalui lebih dari 30 tahap aksi yang penuh aksi!-Pengenalan dari versi Doom 64 (2020)
    3. ↑ https: // arstechnica.com/gaming/2018/01/id-software-co-founders-confirm-that its-bigest-games-heroes-are-all-related/
    4. ↑ https: // twitter.com/thattomhall/status/958352500431572992
    5. ↑ https: // twitter.com/thattomhall/status/1260280081382948864
    6. ↑ Manual Doom: Selama empat tahun terakhir tentera, pembekal terbesar UAC, telah menggunakan kemudahan terpencil di Phobos dan Deimos untuk menjalankan pelbagai projek rahsia, termasuk penyelidikan mengenai perjalanan ruang antara dimensi.
    7. ↑ 7.07.17.2 Midway Doom SNES Manual, Tutup
    8. ↑ Manual Doom SNES, ms 23
    9. ↑ Ini nampaknya menjadi rujukan kepada bos permainan
    10. ↑ Doom PSX Interlude Text
    11. ↑ Doom 64 Manual
    12. ↑ https: // www.USGAMER.bersih/artikel/eksklusif-doom-64-devs-reveal-the-port-will-in-include-a-brand-new-chapter?fbclid = iwar3e8g_w3zvf1aqmmwoxht5qyu2netamqbiaz2ygiloxwzjegzv_5dy3w8w
    13. ↑ manual SNES, ms 23
    14. ↑ Doom II: Panduan Strategi Rasmi, PG XI
    15. ↑ https: // www.USGAMER.bersih/artikel/eksklusif-doom-64-devs-reveal-the-port-will-in-include-a-brand-new-chapter?fbclid = iwar3e8g_w3zvf1aqmmwoxht5qyu2netamqbiaz2ygiloxwzjegzv_5dy3w8w
    16. ↑ Melangkah ke dalam kasut Marin Doom dan alami pengembaraannya untuk pertama kalinya, atau sekali lagi. Menampilkan versi Doom 3, Doom 3: Kebangkitan Kejahatan dan All New Doom 3: The Lost Misi, ditambah dengan Doom Classics dan Doom II, edisi Doom 3 BFG adalah pengalaman azab yang sempurna.

    Bilakah Doom berlaku: garis masa penyembelihan!

    Bilakah Doom berlaku: garis masa penyembelihan!

    Kemungkinan anda telah bermain melalui permainan RPG Doom terkini sekarang (permainan PC terbaik sepanjang masa?). Jika ya, anda mungkin tertanya -tanya apa yang ada dengan yang baru Garis Masa Penyembelihan Doom! Maksud saya, bilakah Doom berlaku tepat?! Rupa-rupanya, semua permainan Doom klasik berada dalam kesinambungan tunggal sekarang. Tetapi, jika itu berlaku, maka apa yang berlaku dengan slayer azab dari Doom untuk Doom Abadi? Jawapannya tidak Cukup Seperti yang mudah seperti yang kita pada mulanya disyaki, tetapi pasti menarik!

    Hari ini, kami akan melakukan perjalanan ke kedalaman neo-doom yang mengejutkan dan cuba keluar di hujung yang lain dengan beberapa jawapan yang baik untuk soalan kami. Siapa dan apa itu slayer azab, Betul? Adakah Dia Tuhan? Manusia? Rage Incarnate? Bagaimana dia berakhir di Sentinel Prime? Apa yang berlaku antara Doom 2016 dan Doom Eternal? Mari cuba dan tentukan beberapa perkara ini bersama -sama! Diberi amaran: Spoiler menunggu di bawah, Jadi kita lakukan Mengesyorkan anda bermain melalui tajuk Doom yang asal seperti yang anda boleh sebelum meneruskannya. Kami tidak bergurau: klasik kami Timeline Acara Doom benar -benar meliputi hampir semua mereka.

    BACA LEBIH: Dewa Kuno Bahagian 2 Lepaskan Masuk: Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Doom Eternal DLC 2!

    Bilakah Doom berlaku, dan siapa sebenarnya Doom Slayer?

    Doom untuk Doom Abadi

    Percaya atau tidak, walaupun Doom Slayer dirinya sendiri hanya manusia. Dari apa yang kita dapat mengumpulkan dari pengembaraannya yang baru -baru ini, RPG Doom asalnya mengeksploitasi kembali pada tahun 1993 benar -benar bagaimana semuanya bermula. Anda mendengar hak itu: Pembunuh dari permainan Doom baru-baru ini tidak lain adalah orang yang sama yang membersihkan setan dalam revolusi orang pertama hampir tiga dekad yang lalu. Pada tahun 2016, ketika francais Doom mendapat pajakan baru dalam kehidupan, kami mengesyaki bahawa ini tidak berlaku. Sejauh yang kita tahu, neo-doomguy bukan manusia, tetapi sejenis trans-dimensi Übermensch WHO Betul mahu merobek dan merobek. Sebenarnya, ini betul -betul betul, dan tidak betul, kerana tradisi jauh lebih mendalam daripada kita pada mulanya memberikan kredit untuk.

    Jadi, bilakah Doom berlaku? Baiklah, mari kita lihat. Di kanun yang sedang ditubuhkan, Doom Slayer adalah entiti amalgam entah bagaimana hidup dalam banyak garis masa. Cukuplah bahawa garis masa abadi azab akhirnya menjadi yang kita lemparkan ke kepala pertama dengan azab klasik tahun 1993 yang betul, Slayer yang menghancurkan kekuatan neraka di abadi adalah sama yang kita kendalikan kembali ketika! Sekiranya itu tidak menarik, kita tidak tahu apa itu. Sekurang -kurangnya, jika anda sedikit nerd seperti kita.

    Kami akan lebih terperinci mengenai bagaimana ini berfungsi di bawah, tetapi pada dasarnya, Slayer dibuang ke belakang antara pelbagai garis masa Doom dalam perjalanannya. Kami percaya bahawa pengembaraan pertamanya adalah yang kita lihat (dan bermain) dalam Doom 3, dengan semua yang lain mengikuti dengan kemas dari satu wannabe prequel ini. Hubungan ini sempurna dengan permulaan yang luar biasa tiba -tiba pada tajuk 2016. Mari kita jelaskan.

    Ini bukan rodeo pertama Doomguy, maka?

    Pada permulaan Doom 2016, kami dipimpin untuk mempercayai bahawa Slayer adalah makhluk seperti manusia kuno yang merupakan ancaman serius ke neraka. Orang asing, mungkin. Cukup adil, pasti, tetapi bagaimana dia menggunakan senjata api buatan bumi yang maju seperti dia mendapat pengalaman dengan mereka? Tidak ada sentinel malamnya yang menggunakan senjata, jauh seperti yang kita boleh katakan. Bagaimana mungkin salah satu dari mereka sendiri sangat akrab dengan teknologi buatan manusia? Selanjutnya, perisai kuasa Slayer itu benar -benar tidak dapat dielakkan, jika anda menganggap bahawa ia harus dibungkus dalam batu semata -mata selama berabad -abad! Mempunyai lencana dan fungsi penghasilan bumi tidak seperti kita sendiri, kita dilancarkan oleh perisian id. Pada nilai muka, tidak ada yang masuk akal.

    Teori kerja kami ialah Doom Slayer, sebenarnya, manusia yang dilahirkan di bumi. Cuma dia berasal dari dimensi/garis masa yang berbeza – yang pertama kali kita lihat dalam azab 3. Seperti yang telah kita lihat di Abadi, Maykr-Tech memanfaatkan shenanigans perjalanan dimensi, dan Slayer sendiri akhirnya akhirnya ditarik keluar dari neraka ke Argent d’ur: malam sentinel homeworld. Berikutan kempen pertumpahan darah di Argent D’Ur, Doom Slayer akhirnya menuju ke sebuah alternatif Bumi: That of Doom 2016. Agak kemas, kita tahu, tetapi kita melangkau timbunan dari tradisi di sana. Mungkin garis masa sebenar mungkin membantu dalam membersihkan sesuatu. Tatal ke hadapan!

    Garis masa Doom yang penuh, seperti yang kita memahaminya

    Doom untuk Doom Abadi

    Kami akan cuba mengatasi peristiwa -peristiwa azab yang dikemukakan secara ringkas. Ini harus menjelaskan sedikit cara yang adil yang sebaliknya agak bergegas. Perlu diingat bahawa beberapa tafsiran mengenai perkara ini ada. Teori garis masa alternatif ini, bagaimanapun, merangkumi semuanya.

    • #1 – Doom 3: Pertemuan kanonik pertama Slayer dengan kekuatan neraka; Permainan ini berfungsi secara prequeldibayangkan oleh tradisi dari juara Quake
    • #2 – Doom 1993: Pengembaraan Slayer berterusan di Phobos, susulan langsung kepada pencerobohan yang tidak dapat diselesaikan dari Doom 3
    • #3 – Doom II: Sekali lagi, kesinambungan linear Doom 1993
    • #4 – Doom 64: Slayer meneruskan satu-perangnya melawan neraka, dan tinggal di sana untuk melawan gerombolan sehingga pasukan yang tidak diketahui misteri menariknya ke malam sentinel homeworld
     • Kami tahu ini berlaku kerana Slayer memakai perisai yang sama yang dia pakai pada 64 ketika sentinel menyeretnya ke kepimpinan mereka
     • Slayer mendapat PTSD yang mengerikan kadang -kadang semasa tugasnya yang pertama di neraka
     • Seraphim misteri (samur maykr, mengisyaratkan sebagai Samuel Hayden) memberikan Slayer “kuasa dan kelajuan yang dahsyat” serta keabadian fungsional
     • Berkembang perang bersama sentinel malam, akhirnya mereka dikhianati dan dihancurkan, dan pembunuh berakhirnaik terperangkap dalam keranda rock neraka yang dikutuk
     • Lead Lead-In to Doom 2016
     • akhirnya mendapat terperangkap di atas kubu azab pada akhirnya

     Apa yang berlaku seterusnya?

     Apabila semua kepingan dimasukkan ke tempatnya, perkara -perkara mula masuk akal. Kita sekarang tahu sedikit tentang pembunuh dan perangnya yang tidak berkesudahan. Sudah tentu, ini bermakna kita dapat melihat lebih banyak garis masa di masa depan. Siapa yang tahu apa lagi yang mungkin dilakukan oleh Doom Slayer klasik? Meme ‘terlalu marah untuk mati’ sangat tepat di sini. Kami akan melihat banyak lagi Slayer dalam permainan Doom masa depan, yang kami pasti pasti. Perisian Bethesda dan ID telah mengumumkan bahawa dia mungkin tidak lagi menjadi protagonis tunggal! Tidak ada perkataan mengenai apa, sebenarnya, ini mungkin bermakna dalam jangka masa panjang. Seperti biasa: masa akan memberitahu.

     Doom Eternal: Lebih banyak watak yang boleh dimainkan?

     Pada mulanya, kisah Doom Eternal mungkin kelihatan lebih bergelora dan terputus daripada yang anda sukai, tetapi tidak kelihatan kepada kami bahawa ini adalah kesilapan. Ingat pengkhianat? Bukankah set perisainya hampir sama dengan yang memakai Slayer? Bukankah senjatanya hanya sedikit terperinci untuk dia mempunyai peranan kecil dalam cerita itu?

     Kami fikir pengkhianat akan menjadi watak utama Di salah satu daripada dua DLC ini. Malah, kita masih mempercayai ini mungkin telah menjadi pelan pada satu ketika, walaupun nampaknya tidak dapat dihidupkan pada akhirnya. Sekiranya anda menyemak reka bentuk perisai watak, dia tidak mempunyai semua alat yang sama yang dapat dilihat pada perisai Doom Slayer juga. Tidak ada gunanya meletakkan mereka di sana kecuali mereka akan digunakan untuk sesuatu. Teka-teki terbaik kami akan menjadi kempen mini interim yang menggambarkan peristiwa antara Doom 2016 dan Eternal. Nasib pengkhianat ketika dia berusaha menyelamatkan anaknya, mungkin.

     DLC pertama, bagaimanapun, tidak menggunakan pengkhianat sama sekali. Sayangnya! Kami mendapat lebih banyak kecelakaan Slayer, yang hebat, tetapi kami tidak dapat membantu tetapi tertanya -tanya Mengapa pengkhianat akan kelihatan seperti watak fleshed-out jika perisian ID tidak akan menggunakannya. Ganjil! Siapa tahu apa masa depan yang mungkin berlaku? Akhirnya, perisian ID jelas berminat untuk meneruskan kitaran yang diperbaharui rip ‘n’ air mata, dan kita tidak boleh menyalahkan mereka untuk itu. Ingin tahu tentang kami mengambil perniagaan slayer azab ini? Doom hebat, tetapi neo-doom lebih baik. Terus datang, perisian ID. Kami tidak sabar untuk melihat apa lagi yang anda ada di kedai!