?, Cara Meningkatkan CPU | Panduan Tom

Cara Meningkatkan CPU

Anda sudah selesai! Sambung semula komputer anda ke sumber kuasa, bootnya, dan pastikan semuanya berfungsi dengan baik. BIOS anda harus mengenali kehadiran CPU baru dan berjalan melalui proses persediaan pendek. Ikuti arahan, kemudian biarkan komputer dimulakan semula.

?

Bilakah anda perlu menaik taraf CPU anda?

Nah, bayangkan anda melayari web, dan anda mendapat beberapa muzik yang sangat baik di latar belakang bersama dengan beberapa aplikasi lain.

Tiba -tiba, getaran yang baik jatuh ketika PC anda mula membeku pada setiap klik atau beban halaman.

.

Adakah kesalahan CPU? ?

Nah, banyak perkara yang berbeza dapat menyebabkan komputer anda melambatkan.

Sebab untuk menaik taraf CPU anda

Bagaimana anda tahu bila peningkatan CPU masuk akal?

Bilakah anda perlu menaik taraf CPU anda?

Umur sahaja jarang menjadi alasan untuk menaik taraf CPU anda. betul. Sudah tentu, beberapa kemusnahan silikon berlaku, tetapi margin akan menjadi sangat kecil sehingga sebarang perubahan dalam prestasi akan hampir tidak dapat dijangkakan walaupun selepas beberapa tahun penggunaan.

Walau bagaimanapun, pes haba tidak kekal selama -lamanya, dan mana -mana kipas dan heatsink atau radiator dapat mengumpul habuk, dengan ketara merendahkan keupayaan penyejukan mereka. Penyejukan yang tidak mencukupi secara langsung mempengaruhi suhu operasi CPU, menaikkannya ke tahap yang tidak selamat, yang seterusnya boleh membahayakannya jangka panjang.

Jadi jika anda belum membersihkan dan/atau menyegarkan penyejukan anda sekali -sekala, CPU gagal hasilnya dari masa ke masa.

Dengan cara itu, kami akan melihat tanda -tanda yang menunjukkan bahawa anda harus mempertimbangkan peningkatan CPU. Tetapi sebelum kita sampai ke bahagian itu, sangat penting untuk mengesahkan perkara berikut:

Adakah CPU anda melakukan spesifikasi?

Kerana kelembapan boleh mempunyai banyak sebab, anda harus selalu memastikan bahawa CPU anda melaksanakan seperti yang dimaksudkan oleh pengilang.

Sekiranya nampaknya perlahan, ya, mungkin terlalu tua dan terlalu lambat secara umum untuk beberapa aplikasi yang anda jalankan.

Tetapi Ia juga mungkin akan terjejas oleh isu-isu lain seperti pasta terma lama, tetapan CPU yang longgar atau patah, atau tetapan BIOS yang tidak begitu ideal.

Jadi, pertama, periksa kedua -dua ini:

  1. Pastikan CPU anda melaksanakan sehingga spec (seperti yang dimaksudkan oleh pengilang)
  2. Pastikan ia adalah CPU yang bertanggungjawab untuk prestasi buruk yang anda perhatikan

Pertama, tentukan nama CPU anda menggunakan panduan ini.

Jika skor anda tidak sepadan dengan apa yang dilaporkan oleh orang lain (adalah perkara biasa untuk mempunyai sedikit variasi), lebih mungkin bahawa beberapa isu asas memegang CPU anda kembali. .

Walau bagaimanapun, jika skor anda setanding dengan apa yang dilaporkan oleh orang lain, pemproses anda melakukan spesifikasi.

Dalam kes ini, anda harus mengesahkan sama ada anda CPU bertanggungjawab untuk keletihan PC anda.

Adakah CPU kesesakan anda?

. Pertama, Pengurus Tugas Terbuka (tekan Ctrl + Shift + ESC) untuk mencari tetingkap yang kelihatan seperti yang di bawah. Jika anda mendapat tetingkap kecil, klik ‘lebih banyak maklumat’ di bahagian bawah tetingkap itu.

Pengurus Tugas - Tab Proses

Kecuali anda mengendalikan beban kerja yang sangat terikat CPU seperti simulasi, ujian tekanan, menjalankan banyak aplikasi, atau kerja-kerja CPU yang lain, jumlah penggunaan CPU anda harus berlegar sekitar 5%-35%.

Katakan penggunaan CPU anda melebihi 90% untuk majoriti masa, walaupun anda tidak melakukan apa -apa yang sangat intensif, itu adalah tanda bahawa anda mungkin harus melihat peningkatan CPU anda.

Walau bagaimanapun, mungkin ada masa apabila pemproses anda tidak menunjukkan penggunaan lebih dari 10-15%, tetapi masih mungkin faktor pembatas dalam kerja anda atau tugas yang sedang anda lakukan. Lihat tetingkap Pengurus Tugas seterusnya (tab Prestasi) ini.

AMD Ryzen 5 3600 ini nampaknya sangat tertekan.

Nampaknya cukup baik, betul?

Penggunaan 22% masih meninggalkan banyak untuk semua yang lain. Walau bagaimanapun, itu bukan keseluruhan cerita. Klik kanan pada graf itu dan ubahnya untuk memaparkan pemproses logik.

Switch-Processors-View

Nah, apa yang kita ada di sini? Anda dapat melihat 4 teras yang paling sukar untuk melakukan apa sahaja yang anda cuba lakukan semasa teras lain bersantai di latar belakang.

. Sebaliknya, mereka bergantung pada seberapa cepat hanya beberapa teras di CPU anda.

Oleh itu, jika anda menggunakan sebarang aplikasi yang sangat terhad oleh seberapa cepat kelajuan teras anda, peningkatan CPU masih masuk akal. .

Yang mengatakan, dalam kes seperti ini, naik taraf ke peringkat CPU yang lebih tinggi dari generasi yang sama (melompat dari i5 ke i7) mungkin tidak membawa peningkatan yang sangat ketara ke aliran kerja anda.

Akhir sekali, perhatikan untuk membeku, penyerang, dan ketinggalan apabila anda mempunyai banyak tab yang dibuka di penyemak imbas anda atau semasa anda membuka beberapa aplikasi.

Tetapi masalah dengan kaedah ini ialah perkakasan lain juga berpotensi melambatkan operasi seperti ini. Yang utama adalah storan anda (HDD/SSD) atau memori (RAM). .

Secara keseluruhan, gabungan menjaga mata anda terbuka untuk penggunaan CPU lag dan tinggi harus memberitahu anda sama ada sudah tiba masanya untuk menaik taraf CPU anda.

Adakah CPU anda menundukkan GPU anda?

.

Apa itu hambatan CPU

Kesesakan kecil adalah jenis yang diberikan dalam mana -mana persediaan komputer. Malangnya, sukar untuk mendapatkan prestasi yang sempurna-prestasi-CPU dan GPU, jadi biasanya terdapat 5%-10% hambatan pada banyak aplikasi.

Tetapi, kadang -kadang, anda boleh mendapatkan komponen tertentu yang jauh melebihi apa yang dapat dikendalikan oleh seluruh sistem anda, yang kemudiannya menjadikan komponen lain hambatan.

Seperti yang kita bercakap mengenai CPU, kesesakan biasa untuk mereka adalah GPU.

CPU umumnya mempunyai jangka hayat yang lebih panjang daripada GPU; Mereka dapat memberikan prestasi yang mencukupi selama bertahun -tahun berbanding dengan kitaran hayat yang lebih kecil dari kad grafik.

Oleh itu, cukup difahami, orang cenderung lebih suka menaik taraf GPU mereka, sering mengabaikan CPU selama beberapa tahun pada satu masa.

Akhirnya, anda akan berakhir dengan pemproses yang berusia beberapa generasi lama manakala kad grafik yang baru, teratas, duduk di dalam sistem anda.

GPU yang lebih baru ini dapat memberi makan data ke CPU begitu cepat sehingga pemproses yang lebih tua tidak akan sampai ke tugas, yang akan menyekat seberapa cepat GPU dapat berjalan.

CPU anda tidak dapat memproses maklumat yang perlu dihantar ke GPU dengan cepat, jadi ia harus meninggalkan GPU menunggu data untuk mendapatkannya sebelum memulakan kerja.

Dalam aplikasi tertentu seperti permainan atau ketika membuat, ini dapat mempengaruhi prestasi dan ketidakstabilan aplikasi melalui gagap dan hang-up yang terjadi karena ketidakseimbangan.

Anda boleh mendiagnosis ini dengan masuk ke Pengurus Tugas dan memeriksa jika CPU anda berada pada 100% secara berterusan sementara GPU anda hanya melayari di bawah 60% penggunaan atau di sana.

Itu biasanya bermaksud bahawa CPU anda bekerja lebih masa untuk mendapatkan maklumat ke GPU anda, oleh itu hambatan.

Di samping nota: Satu atau berganda GPU baru juga boleh diserang oleh CPU PCIe-lanes yang tidak mencukupi.

Adakah anda terhad oleh teras CPU?

Kembali pada zaman dahulu tahun 2010, konsensus umum adalah bahawa anda hanya benar -benar memerlukan 4 teras untuk kebanyakan aplikasi.

Apa -apa sahaja yang ada sisa, dan hanya profesional yang memerlukan lebih daripada 4 teras.

Nah, masa sudah pasti berubah.

CPU pada masa kini kerap memukul 8+ teras, dan beberapa CPU prosumer mempunyai tuduhan teras sehingga 64!

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang tidak perlu bimbang tentang kategori tersebut.

Kebanyakan pengguna memerlukan sekitar 6-8 teras untuk kerja aktif yang cepat, bergantung pada seberapa berat anda pergi dengan tab penyemak imbas dan pelbagai tugas.

Malah pada hari ini, kebanyakan aplikasi tidak memerlukan lebih daripada itu. Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk menggunakan PC anda untuk kerja-kerja CPU-berat seperti simulasi, rendering CPU, kerja AI, dll., .

Anda dapat melihat jika teras anda mengehadkan anda dengan pergi ke tab Prestasi dalam Pengurus Tugas dan mengklik CPU.

Pengurus Tugas - Tab Prestasi

Anda akan melihat sesuatu seperti di atas.

Lihat graf tersebut di bawah “CPU”? .

Sekiranya anda sering melihat semua teras anda yang tersedia pada 100%, kemungkinan besar anda terhad oleh bilangan teras di komputer anda. Berikut adalah contoh apa yang berlaku apabila anda menjalankan CPU yang diberikan –

Multi-teras-had

Dalam kes sedemikian, jika anda menaik taraf kepada pemproses dengan lebih banyak teras, anda akan mendapat prestasi tambahan dan ketara.

Sekiranya anda melihat hanya beberapa teras yang digunakan atau semua teras yang digunakan secara sederhana, maka itu sama ada bermakna apa sahaja aplikasi yang anda jalankan tidak dioptimumkan untuk jumlah teras tinggi, atau CPU bukanlah kesesakan sistem anda.

Dalam kes ini, kemungkinan besar anda tidak perlu menaik taraf CPU anda untuk mendapatkan teras tambahan. Sebaliknya, anda perlu melihat ke arah generasi pemproses berturut-turut untuk menyampaikan prestasi teras yang lebih cepat.

Terhad oleh prestasi teras CPU anda?

Ingat bagaimana kita bercakap tentang bagaimana penggunaan CPU 100% adalah pemberian yang jelas bahawa anda perlu menaik taraf CPU anda?

Pastikan anda memberi perhatian yang teliti terhadap penggunaan teras individu anda, seperti yang ditunjukkan di sana.

Bergantung pada bagaimana anda menyediakan Windows Taskmanager anda, anda mungkin melihat disatukan Penggunaan CPU semua Teras.

Sekiranya anda menggunakan perisian yang menggunakan hanya satu teras kerana ia tidak dioptimumkan untuk pelbagai threading, kemungkinan anda hanya akan melihat ~ 12,5% penggunaan CPU, tetapi CPU masih menjadi penyebab PC lambat anda.

Alasannya adalah mudah: jika anda mempunyai 8 teras, dan salah satu daripada mereka bekerja pada 100%, sementara selebihnya terbiar pada 0%, dengan baik, peratusan yang disatukan ialah 12,5%.

Oleh itu, pastikan juga untuk memeriksa penggunaan teras individu anda, bukan hanya anda keseluruhan CPU.

?

Kadang -kadang, CPU anda terlalu tua untuk mempelajari helah baru.

CPU moden mungkin menampilkan banyak fungsi dan arahan khas yang membolehkan mereka melakukan “helah” tertentu yang CPU lama tidak boleh.

“Trik” ini boleh terdiri daripada penggunaan pintar sumber yang tersedia untuk menjadi lebih cekap, keupayaan untuk meningkatkan kelajuan untuk tempoh yang singkat, pemeriksaan keselamatan, proses khas yang membolehkan aplikasi tertentu menggunakan CPU lebih baik, dan lain -lain.

Dan kadang -kadang, beberapa perkakasan & perisian memerlukan arahan atau fungsi baru ini untuk berfungsi seperti yang dimaksudkan.

.

Walaupun CPU semasa anda tahu semua helah yang diperlukan untuk menjalankan perisian yang anda ingin gunakan, anda mungkin perlu menyemak keperluan sistem dan spesifikasi yang disyorkan jika anda merancang untuk melakukan pengangkat berat dan masih ingin bekerja dengan cekap.

Beberapa perisian seperti Photoshop, After Effects, atau Premiere Pro mempunyai keperluan perisian minimum yang agak rendah, tetapi anda memerlukan sedikit lebih banyak daripada minimum mutlak untuk mengusahakan projek yang agak lebih besar.

Adakah anda mahu overclock CPU anda?

Mungkin ia bukan prestasi atau ketidakserasian atau apa -apa seperti itu.

Mungkin anda hanya mahu dapat mengatasi CPU anda, tetapi anda tidak boleh kerana CPU anda dikunci.

Sudah tentu bukan mengapa kebanyakan orang menaik taraf CPU mereka, tetapi mungkin anda hanya ingin mengejar kelajuan yang luar biasa, dan CPU semasa anda menghalang anda daripada melakukan itu.

.

Apa yang perlu dipertimbangkan semasa menaik taraf CPU anda

Sama dengan menaik taraf PC anda, anda perlu menyimpan beberapa perkara dalam fikiran sebelum anda lari dan membeli CPU.

Keserasian

Dua bahagian perkakasan utama yang anda perlukan untuk memeriksa keserasian adalah papan induk dan CPU anda lebih sejuk.

Jika anda menaik taraf CPU anda, ada peluang yang tinggi bahawa anda juga memerlukan peningkatan motherboard.

. Sesetengah papan induk menyokong pelbagai generasi CPU (sesetengah mungkin memerlukan kemas kini BIOS). Namun, jika anda membeli papan induk baru dan CPU, saya cadangkan pemeriksaan dua kali untuk memastikan mereka berdua serasi.

Sekiranya kemas kini BIOS adalah kemungkinan, pastikan papan induk menyokong keupayaan kilas balik BIOS (membolehkan anda mengemas kini BIOS tanpa CPU dipasang).

Interkekatan antara komponen adalah kunci

Cara terbaik untuk memeriksa sama ada CPU dan Motherboard anda serasi adalah dengan bertanya kepada kami di forum kami, periksa melalui PCPartPicker, atau Google sesuatu di sepanjang garis “adalah X CPU yang serasi dengan Motherboard Y?”.

Dan jika anda overclocking, anda perlu memastikan papan induk anda menyokong ciri tersebut. Sesetengah chipset Intel, sebagai contoh, tidak mempunyai sokongan overclocking.

Bagi CPU Cooler, mereka biasanya lebih serasi daripada papan induk.

Memilih soket yang betul

Kebanyakan penyejuk CPU arus perdana biasanya akan dilengkapi dengan kurungan yang berbeza yang memastikan keserasian dengan pelbagai generasi CPU. Walau bagaimanapun, jika CPU anda sejuk sekarang hampir-cukup, mungkin idea yang baik untuk mendapatkan yang baru bersama dengan CPU anda.

Keperluan kuasa

CPU pada masa kini semakin kuat, tetapi ini datang dengan tuntutan kuasa yang lebih tinggi juga.

Bekalan kuasa yang berfungsi dengan baik untuk CPU lama anda mungkin tidak mencukupi untuk yang baru anda -apatah lagi peningkatan lain yang mungkin anda pertimbangkan.

Pastikan anda menyemak keperluan kuasa CPU yang anda cari untuk memastikan komputer anda dapat mengatasinya.

Pcpartpicker mempunyai kalkulator watt yang sangat baik untuk ini.

senyap! Kalkulator bekalan kuasa

Keperluan peribadi/kerja

Mengapa sebenarnya anda menaik taraf CPU anda?

Adakah anda mencari prestasi yang lebih baik dalam perisian pilihan 3D anda? Permainan mungkin? Atau adakah anda hanya mahukan prestasi yang lebih baik secara umum?

Aplikasi CPU Pengguna

Tidak perlu menghabiskan banyak wang pada CPU terbaik yang tersedia jika anda tidak akan menggunakannya untuk potensi penuhnya.

Ambil threadripper AMD mewah, contohnya. Mereka CPU yang mengagumkan yang boleh melakukan tugas CPU yang selari seperti apa -apa lagi, tetapi mereka menelan belanja sebanyak TON!

Anda boleh membina dua setengah komputer yang hebat untuk harga cpu itu.

Tetapi mereka mahal kerana mereka dibuat untuk tugas -tugas yang sangat spesifik seperti fizik dan simulasi cecair, rendering CPU, aplikasi pelayan, aplikasi AI, dan lain -lain.

Aplikasi CPU profesional

Majoriti pengguna PC mencari CPU baru tidak memerlukan threadripper. Mereka tidak akan menggunakan semua teras, lorong pcie, atau saluran ram.

Dan belum lagi bahawa threadrippers tidak semua yang hebat dengan tugas-tugas teras-satu tugas yang CPU pengguna arus perdana akan menghabiskan melakukan kebanyakan jangka hayatnya.

Mereka adalah CPU khusus, jadi jika anda cuba bermain permainan atau melakukan perkara lain dengan mereka, mereka akan melakukan pada tahap yang sama seperti cpu $ 200 – $ 300.

Ini adalah pembaziran wang yang besar jika anda tidak memerlukan bahagian tersebut.

Jadi seperti yang saya katakan sebelum ini-anda harus secara amnya bertujuan untuk CPU dengan teras 6-8 jika anda bukan profesional yang menggunakan CPU mereka banyak untuk beban kerja yang dioptimumkan untuk pelbagai threading. Anda juga boleh membenarkan 12 teras jika anda tahu anda pengguna kuasa yang sangat berat yang ingin menjalankan satu tan tab penyemak imbas dan/atau video di latar belakang semasa bekerja atau permainan. Tetapi apa -apa yang sudah pasti berlebihan.

Tetapi jika anda adalah Seorang profesional yang memerlukan PC mereka untuk mendapatkan kerja CPU-berat, anda harus melihat mendapatkan CPU dengan 16+ teras kerana kemungkinan besar anda akan melihat banyak kelajuan dalam aliran kerja anda daripadanya. Cadangan kami biasanya sekurang-kurangnya 12 teras jika anda mengendalikan sebarang beban kerja CPU yang intensif.

Kos CPU baru vs. Keuntungan prestasi

CPU mahal. Mereka adalah pelaburan untuk profesional, dan jika anda tidak memerlukan yang terbaik, anda boleh menghabiskan beratus -ratus dolar untuk pelaburan yang buruk.

Salah satu perkara kritikal yang perlu anda ingat ialah berapa banyak yang anda sanggup menghabiskan vs. Berapa banyak yang akan anda perolehi daripadanya.

Jika, sebagai contoh, kerja anda bergantung pada CPU anda -mungkin anda menggunakan CPU anda -mendapatkan CPU yang lebih baik yang mempengaruhi kelajuan penyerahan anda secara langsung memberi manfaat kepada anda dan kerja anda.

Keupayaan untuk bekerja dengan cepat dan lancar di viewport anda dan melompat ke viewport yang diberikan tanpa aliran kerja anda melambatkan lagi tidak ternilai.

Anda berpotensi menjana lebih banyak wang, atau ia hanya dapat memberi anda keupayaan untuk mempercepat proses kerja anda dan memberi anda kurang tekanan dan lebih banyak masa lapang.

Tetapi, jika anda lebih ramai peminat permainan video, atau mungkin hanya menggunakan komputer anda untuk tugas-tugas intensif CPU yang kurang, anda tidak perlu menghabiskan beberapa ratus atau (atas sebab tertentu) beribu-ribu dolar untuk mendapatkan CPU tertinggi.

Kebanyakan masa, itu hanya penggunaan wang anda yang tidak berkesan.

Nota – Pemain yang mengalir adalah khalayak yang berbeza dan secara amnya tahu jenis CPU yang membantu mereka mengalir tanpa menjejaskan framerate dan ketidakstabilan permainan mereka.

Ringkasnya

Mudah -mudahan, ini memberi anda gambaran yang baik sama ada anda harus menaik taraf CPU anda atau.

Sukar untuk memikirkan kesesakan atau masalah prestasi melalui membaca artikel sahaja, jadi selain cuba mengenali sebarang kelembapan sendiri, saya cadangkan anda menjalankan tanda aras sekarang dan kemudian untuk melihat apakah semuanya masih berfungsi seperti yang dimaksudkan.

Terdapat juga hakikat bahawa kebanyakan CPU biasanya mengambil masa yang lama untuk menjadi tidak berguna sepenuhnya. Jadi, jika CPU anda sekurang -kurangnya agak baru, ia harus baik untuk sebahagian besar dan tidak perlu ditingkatkan.

Tetapi jika CPU anda berumur 5 – 10+ tahun, saya akan mengatakan ia adalah idea yang baik untuk melihat sama ada anda boleh menaik tarafnya -tetapi walaupun itu hanya jika anda merasa seperti itu menahan anda dalam beberapa cara.

Semua dalam semua, jika CPU anda berfungsi dengan baik untuk anda, tidak perlu hanya pergi dan mengejar panas baru hanya kerana ia baru.

Soalan Lazim

Berapa lama CPU biasanya bertahan?

CPU berlangsung (hampir) selama -lamanya melainkan jika ia tidak disengajakan. Penyejukan yang tidak mencukupi, pembentukan habuk, tampalan haba kering, dan kerosakan fizikal boleh menjadi penyebab pemanasan CPU, yang dapat memendekkan jangka hayatnya.

Adakah bernilai menaik taraf CPU anda?

Anda perlu memastikan bahawa CPU yang akan memberi anda peningkatan dalam prestasi yang anda perlukan. Sekiranya, hanya anda boleh menentukan nilai peningkatan prestasi untuk kerja atau keseronokan anda vs. kos dan usaha yang terlibat dalam proses.

Bolehkah CPU ditingkatkan?

Ya, anda boleh dengan mudah menaik taraf CPU di PC Desktop. Anda perlu memastikan CPU yang anda ingin dapatkan adalah serasi dengan papan induk dan CPU sejuk yang anda sudah ada. Juga, anda mungkin perlu menaik taraf beberapa komponen lain juga untuk menjadikan CPU baru serasi.

Sekiranya papan induk anda tidak serasi, anda perlu menukarnya untuk yang lebih baru juga.

Adakah i7 sesuai dengan soket i5?

Ya, CPU Intel i5 dan i7 mempunyai soket yang sama dalam generasi yang sama. Tidak ada soket i5 atau i7 kerana CPU Intel Core i5 dan i7 adalah tahap pemproses Intel yang berbeza. Soket biasanya berbeza dengan generasi pemproses.

Kepada anda

Adakah itu menerangkan semua yang anda perlu ketahui tentang bila anda perlu berfikir tentang menaik taraf CPU anda? Mendapat soalan lain yang belum dijawab? Tanya kami di Komen atau kami Forum!

Cara Meningkatkan CPU

Sekiranya anda membina PC anda dari awal, maka menaik taraf unit pemprosesan pusat anda (AKA Processor, atau CPU) tidak boleh membentangkan terlalu banyak cabaran – hanya membalikkan langkah yang anda gunakan untuk memasangnya. Walau bagaimanapun, jika anda membeli desktop permainan pra-dibina, atau mempunyai bantuan daripada rakan yang lebih berteknologi, yang mengakar melalui keberanian komputer anda untuk menukar hati yang sangat baik mungkin terdengar menakutkan.

Berita baiknya ialah menukar CPU tidak begitu sukar, dengan syarat anda mempunyai semua maklumat dan alat yang tepat. Sebenarnya, ada peluang yang baik anda akan menghabiskan lebih banyak masa untuk membuat proses daripada yang anda akan menghabiskan sebenarnya menaik taraf pemproses. Dengan itu, berikut adalah beberapa langkah mudah untuk memilih dan memasang CPU baru untuk permainan kegemaran anda atau produktiviti PC.

  • Beli salah satu desktop permainan terbaik
  • Main permainan PC terbaik
  • Lihat Cara Menandai Kad Grafik Anda

Ingatlah bahawa kami mengambil gambar ini dengan pemproses Intel; Memasang atau menggantikan pemproses AMD akan melibatkan proses yang sedikit berbeza.

1. Pastikan CPU anda serasi dengan papan induk anda.

Tidak ada yang akan menghentikan peningkatan CPU anda di treknya lebih cepat daripada mengetahui bahawa komputer anda tidak dapat menyokong pemproses baru anda. Berita buruk ialah ini memerlukan banyak penyelidikan di depan untuk mengesahkan apa yang akan dan tidak akan berfungsi; Berita baiknya ialah terdapat banyak sumber dalam talian untuk membantu anda dalam penyelidikan itu.

Alat terbaik yang saya dapati dalam carian saya ialah laman web yang dipanggil CPU-Upgrade. Sumber ini membolehkan anda mencari papan induk anda, kemudian periksa cip Intel dan AMD mana yang akan berfungsi dengannya. Laman web ini tidak lengkap 100% – tidak ada papan induk Lenovo/Skybay yang disenaraikan, misalnya – tetapi ia adalah tempat yang sangat baik untuk memulakan carian anda.

Dan ya, ia akan kelihatan sedikit memaksakan, kerana terdapat kira -kira 1,000 pembolehubah yang masuk ke dalam keserasian motherboard/CPU. Nasihat terbaik saya hanya untuk menyelam dan berpegang pada pukulan yang luas. Adakah papan induk dan CPU anda serasi? Baik! Maka anda tidak perlu berpeluh minutiae.

Untuk rekod, untuk mengetahui jenis papan induk yang anda miliki, masuk ke bar carian Windows dan taipkan “msinfo32.”Ini akan membawa anda ke panel maklumat sistem, di mana anda akan menemui pengeluar papan bas (e.g., ASUS) dan produk baseboard (e.g., P7P55 WS Supercomputer).

Jika, atas sebab apa pun, anda tidak dapat mencari maklumat keserasian di peningkatan CPU, melakukan carian Google, atau cuba reddit atau forum perkakasan Tom. Seseorang hampir pasti akan membantu, selagi anda bertanya dengan baik.

2. (Pilihan) Sandarkan data anda.

Saya mengakui bahawa saya sedikit takhayul mengenai perkara ini, tetapi falsafah saya adalah ini: jika anda akan menukar bahagian komputer, sandarkan apa sahaja yang anda tidak tahan untuk kehilangan terlebih dahulu. Secara teorinya, bertukar cpu anda tidak boleh menjejaskan cakera keras anda sama sekali, walaupun anda membuang proses di luar harapan untuk pembaikan. (Berhati -hati; ini sangat sukar dilakukan.)

. Oleh itu, luangkan beberapa minit dan simpan fail anda secara luaran. Anda boleh memuat naiknya ke tongkat USB atau cakera keras – atau anda boleh menggunakan salah satu perkhidmatan sandaran awan terbaik untuk menyimpan fail anda dalam talian.

3. (Pilihan) Kemas kini BIOS anda.

Mengemas kini Sistem Input/Output Asas Anda (BIOS) adalah salah satu perkara yang anda tidak perlu lakukan dengan ketat, tetapi dapat membantu mengatasi masalah yang berpotensi pada lulus. Fikirkan BIOS sebagai sistem operasi motherboard anda – perisian yang menjalankan komputer jika anda tidak mempunyai Windows atau Linux dipasang. Walau bagaimanapun, versi BIOS anda sangat penting, kerana ia boleh mempengaruhi tetapan seperti keserasian voltan dan perkakasan. Kemungkinan anda perlu mengemas kini bios anda sebelum memasang CPU baru adalah kecil – tetapi mereka ada.

Malangnya, tidak ada panduan tangkapan untuk mengemas kini bios anda, kerana ia benar-benar bergantung pada jenis sistem yang anda ada. Sistem yang lebih baru mungkin mempunyai pakej perisian yang dibina terus ke Windows; Sistem yang lebih lama mungkin memerlukan anda memuat turun perisian ke cakera keras anda dan menjejaknya semasa memulakan semula. (Sekiranya anda belum mengemas kini bios anda dalam beberapa tahun, anda mungkin perlu menaik taraf ke setiap versi di antara anda dan yang pertama kali.)

Seperti banyak perkara, penyelesaian terbaik adalah untuk Google “(motherboard anda) kemas kini bios” dan lihat apa yang muncul. Jadilah benar -benar pasti bahawa anda tidak sengaja cuba mengemas kini sistem anda dengan program BIOS yang dinamakan. Senario terbaik adalah bahawa ia tidak akan berfungsi; Senario terburuk adalah bahawa ia akan bata komputer anda. Lihat panduan komprehensif perkakasan Tom untuk fungsi BIOS.

4. .

Untuk menaik taraf CPU anda, anda memerlukan kain lembut, tuala kertas, menggosok alkohol dan pasta terma. Anda pasti akan memerlukan pemutar skru, walaupun jenisnya bergantung pada bagaimana heatsink dan kes komputer anda dijamin. Saya mendapat baik -baik saja dengan kepala Phillips kecil; Keperluan anda mungkin berbeza.

Anda juga boleh memakai band anti statik jika anda ingin bermain barang dengan selamat. Secara peribadi, saya mendapati lebih mudah hanya untuk saya sendiri. Anda boleh melakukan ini dengan apa -apa, dari keran sinki ke luar kes komputer anda, selagi ia diperbuat daripada logam.

Begitu juga, anda akan menginginkan permukaan yang keras untuk berfungsi, seperti meja kerja, atau lantai kayu keras. (Anda sepatutnya membersihkan bahagian lantai yang pertama.) Mangkuk untuk menahan skru longgar tidak pernah menyakiti sesiapa pun, sama ada. Elakkan permaidani dan permaidani; Letakkan kaus kaki anda jika anda sangat takhayul, dan jangan memakai sweater kabur.

5. Retak buka PC anda.

Tidak mengejutkan, anda mesti membuka PC anda sebelum anda melakukan apa -apa kerja di dalamnya. (Minta maaf atas kekacauan mutlak wayar di dalam lombong; anda menyimpan sesuatu yang bersih seperti yang anda boleh, tetapi pada suatu ketika, anda hanya menerima kekacauan untuk apa itu.)

Oleh kerana anda telah membuka komputer anda, tidak pernah menyakitkan untuk merebut tin udara termampat dan meniup habuk dari segalanya.

6. Keluarkan heatsink atau kipas.

HeatSink adalah bahagian komputer anda yang menghubungkan ke pemproses anda pada satu hujung, dan kipas anda di hujung yang lain. Anda juga mungkin mempunyai peminat yang mudah. Fungsi Heatsink adalah untuk mengumpul dan menghilangkan haba yang dihasilkan oleh CPU. Fungsi peminat adalah untuk menyediakan udara sejuk di dalam PC anda. Oleh itu, anda perlu mengeluarkan salah satu sebelum anda boleh mengakses CPU itu sendiri.

Betul -betul bagaimana anda mencapai tugas ini bergantung pada jenis heatsink atau kipas yang anda miliki, tetapi anda mungkin perlu membongkar apa sahaja yang menyimpannya terlebih dahulu. . Sekiranya anda menghadapi masalah mengeluarkannya, cari nombor model dan cari dalam talian. Seseorang mungkin mempunyai petua bagaimana untuk membuangnya dengan selamat.

7. Bersihkan tampalan terma lama.

Secara teknikal, dunia tidak akan berakhir jika anda meninggalkan pasta terma lama pada heatsink atau kipas anda. Tetapi kerana anda akan memohon kot baru, lebih baik untuk menyingkirkan barangan lama dan mula segar. (Anda tidak mahu lapisan pasta haba di atas lapisan tampal termal yang lain, kerana ini akan mengurangkan kekonduksiannya dan menjadikan heatsink kurang berkesan.)

Nasib baik, pasta terma lama sangat mudah dibuang. Cukup gunakan beberapa alkohol menggosok dan tuala kertas. Jika anda mendapat beberapa titik alkohol di tempat lain di komputer anda, ia tidak akan melakukan apa -apa kemudaratan; Pastikan anda tidak mendapat sedikit tuala kertas di sana.

8. Keluarkan pemproses lama.

Di bawah heatsink atau kipas, anda akan melihat pemproses lama di perumahannya. Harus ada tuas logam kecil di suatu tempat untuk mengangkat perumahan. Perkataan kepada orang yang bijak: anda mungkin perlu menekan tuil dengan lembut dan ke sisi terlebih dahulu. Seperti langkah -langkah lain dalam proses ini, jika anda mendapati diri anda menarik keras pada komponen, anda mungkin kehilangan cara yang sangat mudah dan lembut untuk membuangnya.

Sebaik sahaja anda menaikkan perumahan, yang perlu anda lakukan ialah mengangkat pemproses keluar. Tidak ada yang lain yang menjaminnya.

9. Selamatkan pemproses baru.

Dalam apa yang, sejauh ini, bahagian paling mudah dari keseluruhan proses, perlahan -lahan meletakkan pemproses baru anda di mana yang lama anda dulu. Akan ada dua lekukan kecil di sisi pemproses, jadi pastikan mereka sepadan dengan lekukan di perumahan. Anda akan tahu pemproses berada di betul ketika duduk rata. Kemudian, turunkan perumahan dan selamatkannya dengan bar logam lagi.

10. Sapukan pes haba.

Sekiranya anda bertanya dalam talian, anda akan mendapat banyak pendapat mengenai cara “terbaik” untuk memohon pes haba. Melukis x, membuat salib, menyebarkannya terlebih dahulu, membiarkan graviti melakukan kerja – terdapat banyak kaedah, dan beberapa bukti yang memihak (dan menentang) masing -masing.

Versi pendek adalah bahawa melainkan jika anda membina sejenis kuasa besar, kuasa overclocked, bagaimana anda memohon pes haba tidak akan membuat atau memecahkan mesin. Saya secara peribadi pergi dengan kaedah “bijirin beras”, dan membuat bola yang sangat kecil tepat di tengah pemproses. Heatsink – dan panas pemproses itu sendiri – harus menjaga penyebarannya dari masa ke masa.

Pada asasnya, ketika datang ke pasta haba, kurang lebih, dan anda selalu dapat mengulanginya jika anda mendapati bahawa komputer anda berjalan terlalu panas. Ini adalah bahagian prosedur yang paling terbuka, tetapi ia bukan yang paling sukar, melainkan jika anda memandu diri anda gila.

11. Pasang semula heatsink atau kipas.

Apa sahaja yang anda lakukan untuk mengambil heatsink atau kipas, membalikkan proses. Skru semuanya kembali dengan ketat, tetapi tidak begitu erat sehingga ia akan membengkok atau memecahkan struktur unit penyejuk.

12. Tutup komputer.

Anda sudah selesai! Sambung semula komputer anda ke sumber kuasa, bootnya, dan pastikan semuanya berfungsi dengan baik. BIOS anda harus mengenali kehadiran CPU baru dan berjalan melalui proses persediaan pendek. Ikuti arahan, kemudian biarkan komputer dimulakan semula.

. Anda harus melakukan sesuatu yang dikenakan cukai, seperti mengedit video atau bermain permainan yang menuntut, dan pastikan haba CPU kekal dalam parameter yang boleh diterima. (Saya suka perisian Intel Xtu untuk ini, tetapi ada juga pilihan lain.) Sekiranya tidak, ada cara untuk mengurangkan output haba anda, membersihkan peminat, atau melabur dalam pilihan penyejukan yang lebih baik.

  • Adakah permainan PC bernilai kerumitan?
  • Pengawal PC terbaik
  • Panduan Pembelian Desktop Permainan

Dapatkan Buletin Panduan Tom!

Akses segera ke berita pecah, ulasan paling hangat, tawaran hebat dan petua yang berguna.

Dengan mengemukakan maklumat anda, anda bersetuju dengan Terma & Syarat dan Dasar Privasi dan berumur 16 tahun ke atas.