Cara menggunakan mod latency rendah nvidia, cara menggunakan mod latency rendah nvidia untuk prestasi permainan yang lebih baik

Sekiranya anda berada dalam misi untuk mengurangkan lag sebanyak mungkin, terdapat beberapa langkah lain yang boleh anda ambil untuk mengoptimumkan latensi.

Cara menggunakan mod latency rendah nvidia

Sekiranya anda banyak bermain di PC anda, anda tahu bagaimana latensi sistem penting adalah prestasi anda. .

Cara menggunakan mod latency rendah nvidia

Nasib baik, jika anda mempunyai kad grafik Nvidia, anda boleh menurunkan latensi anda sehingga 33% tanpa menjejaskan kualiti grafik atau resolusi. .

Sekiranya saya menggunakan mod latency rendah dengan nvidia?

Mod Latency Nvidia Rendah direka untuk memberi pemain respons input permainan lebih cepat. Secara tradisinya, enjin grafik bingkai giliran untuk GPU untuk membuat. Kemudian, bingkai diberikan untuk PC, yang memaparkannya kepada anda.

. .

Akibatnya, permainan anda akan menjadi lebih halus, menjadikan permainan lebih menyeronokkan. Latihan rendah paling berkesan dengan permainan terikat GPU menggunakan kadar bingkai dari 60 hingga 100 fps.

Anda boleh mengaktifkan mod latency rendah untuk semua GPU NVIDIA GEFORCE. .

Tindakan terbaik adalah untuk membolehkan mod ini pada sistem anda dan menguji permainan kegemaran anda. Anda akan melihat sendiri jika mod ini membantu konfigurasi anda.

Malangnya, ada contoh di mana mod latency rendah nvidia akan lebih berbahaya daripada yang baik. Anda tidak boleh menggunakan mod ini jika:

 • Anda bermain permainan atau permainan Vulkan yang menjalankan DirectX 12. Permainan ini memutuskan kapan untuk beratur bingkai sendiri, menjadikan mod latency rendah tidak berkesan.
 • Permainan yang anda mainkan mula gagap lebih daripada biasa, yang bermaksud CPU anda tidak dapat bersaing.
 • .
 • Ia membawa kepada penggunaan kuasa yang jauh lebih tinggi.

Cara membolehkan mod latency nvidia rendah

. Jika tidak, anda tidak akan dapat melihat tetapan yang diperlukan untuk membolehkan mod latency rendah.

Anda boleh memuat turun pemandu terus dari laman web Nvidia. Sebaik sahaja pemandu anda terkini, ikuti langkah -langkah ini untuk membolehkan mod latency rendah NVIDIA:

 1. .
 2. Pilih pilihan “Panel Kawalan Nvidia” dari menu lungsur.
 3. Navigasi ke bahagian “Tetapan 3D” di bar sisi kiri.
 4. Klik pada pilihan “Urus Tetapan 3D”.
 5. Pergi ke bahagian “Tetapan” dalam tetingkap “Urus Tetapan 3D”.
 6. Pilih “mod latency rendah” dari senarai pilihan.
 7. Gunakan menu lungsur di sebelah nama mod untuk memilih pilihan “Ultra”.
 8. .

Sebaik sahaja butang Guna hilang, mod latency rendah diaktifkan, dan anda boleh memulakan permainan.

. Inilah ketika menggunakan setiap mereka:

 • OFF: Gunakan pilihan ini jika mod latency rendah tidak berfungsi untuk anda. Selepas mematikannya, enjin permainan akan beratur sekitar satu hingga tiga bingkai untuk render maksimum.
 • ON: Cuba pilihan ini jika mod latency ultra-rendah menyebabkan permainan anda gagap. .
 • Ultra: Gunakan mod ini dalam semua situasi permainan lain. Ia menyerahkan bingkai tepat pada waktunya sebelum GPU mula membuat.

Apa lagi yang boleh saya lakukan untuk mengoptimumkan latensi?

Sekiranya anda berada dalam misi untuk mengurangkan lag sebanyak mungkin, terdapat beberapa langkah lain yang boleh anda ambil untuk mengoptimumkan latensi.

Kuncinya adalah untuk mensasarkan setiap bahagian latency sistem, yang termasuk mengoptimumkan:

 • Latensi periferal
 • Latihan PC
 • Paparan latensi

Cara mengoptimumkan latensi periferal

Latihan periferal berkaitan dengan mengoptimumkan periferal, seperti tetikus dan papan kekunci. Beberapa faktor mempengaruhi masa pemprosesan peranti ini:

 • Teknik yang digunakan untuk pengesanan klik
 • Memaksimumkan kadar pengundian peranti anda

Kadar ini menentukan seberapa kerap PC anda meminta maklumat periferal. Semakin tinggi kadar pengundian, semakin cepat peranti dapat menyampaikan klik ke PC anda.

 • Beli tetikus dan papan kekunci latensi yang lebih rendah

. . Anda juga harus mempertimbangkan berat, sokongan tanpa wayar, gaya yang sesuai dengan tangan anda, dan kadar pengundian maksimum.

Latihan PC biasanya menyumbang paling banyak kepada latensi sistem keseluruhan. Oleh itu, sangat penting untuk operasi permainan yang lancar. . Tetapi membolehkan mod latency rendah bukan satu -satunya langkah untuk membantu dengan permainan yang ketinggalan. Anda juga boleh melakukan perkara berikut:

 • Hidupkan mod refleks nvidia

Nvidia Refleks adalah ciri yang diperkenalkan selepas mod latency nvidia rendah. Kedua -dua mod beroperasi sama dan mempunyai matlamat yang sama – mengoptimumkan latensi permainan. Walau bagaimanapun, mod refleks telah terbukti menjadi pilihan yang lebih baik untuk permainan yang kompetitif. Atas sebab ini, sangat disyorkan untuk menghidupkannya, dengan syarat ia tersedia dalam permainan anda.

Sekiranya anda mengaktifkan kedua-dua mod latency ultra-rendah dan mod refleks, yang terakhir akan mengatasi fungsi bekas.

.

 • Matikan Sync Vertikal (VSYNC)

Mematikan VSYNC adalah salah satu kaedah tertua untuk mengoptimumkan latensi. . Tetapi mod ini juga menghalang skrin merobek, jadi ingatlah ketika memilih keutamaan permainan anda.

 • Hidupkan Mod Permainan Windows

Membolehkan mod permainan Windows membantu PC anda mengutamakan proses yang berkaitan dengan permainan anda. Akibatnya, CPU akan tetap fokus pada mensimulasikan permainan dan mengumpul input anda, dengan itu mengurangkan latensi.

 • Melabur dalam perkakasan yang lebih cepat

Sekiranya perkakasan anda tidak sampai awal, hanya ada banyak yang boleh anda lakukan untuk mengoptimumkan perisian. Oleh itu, pilihan terbaik untuk mengurangkan latensi di seluruh sistem anda adalah untuk membeli GPU dan CPU yang lebih cepat.

Cara mengoptimumkan latensi paparan

Lag paparan boleh mengganggu permainan anda dengan teruk. . Inilah yang perlu dilakukan:

 • Dayakan kadar penyegaran maksimum

. Pertimbangkan melabur dalam monitor baru jika paparan semasa anda tidak menyokong kadar penyegaran yang tinggi.

 • Gunakan jumlah overdrive yang sederhana

. . Berhati -hati untuk meningkatkan jumlah ini kerana terlalu banyak overdrive dapat menghasilkan kesan yang sangat mengganggu pada paparan anda.

Tidak ada lagi ketinggalan

. Membolehkan mod ini cukup mudah, seperti yang ditunjukkan oleh panduan kami. .

Permainan adalah tentang bersenang -senang, jadi bereksperimen dengan mod yang berbeza sehingga anda dapati apa yang berfungsi untuk anda, membolehkan anda menguasai sebarang permainan.

? Bagaimana anda berurusan dengan latensi tinggi? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Cara menggunakan mod latency rendah nvidia untuk prestasi permainan yang lebih baik

Dengan mod latency rendah nvidia, anda boleh mengalami pengalaman permainan yang lebih lancar, lebih cepat daripada sebelumnya. .

Waktu Membaca: 5 Min

Mod latency rendah nvidia

Dengan mod latency rendah nvidia, anda boleh mengalami pengalaman permainan yang lebih lancar, lebih cepat daripada sebelumnya. Gunakan teknologi refleks nvidia untuk mengoptimumkan latensi sistem akhir ke akhir dalam gpu anda.

Mod latency rendah nvidia

Sekiranya anda seorang peminat permainan keras, anda akan tahu betapa pentingnya menguruskan “latensi” anda. Latensi, mengikut definisi, adalah kelewatan masa (biasanya dalam milisaat) antara ketika tindakan dilakukan dan masa reaksinya.

Sekiranya anda mempunyai kad grafik Nvidia Geforce yang berdedikasi di komputer anda, pertimbangkan diri anda bertuah. Panel Kawalan Nvidia membolehkan anda mengurangkan kependaman antara apabila bingkai dihantar untuk diberikan kepada GPU dan masa yang diperlukan untuk bingkai itu untuk mencapai skrin anda.

Mod latency rendah..3 peratus.

Dalam siaran ini, kami membincangkan apa mod latensi rendah Nvidia, dan bagaimana anda dapat mengaktifkannya.

 • Apakah mod latency nvidia rendah
 • Cara Mengaktifkan Mod Latensi Ultra-Low dari Panel Kawalan Nvidia
 • Nvidia refleks rendah
 • Soalan Lazim (Soalan Lazim)
  • ?
  • ?
  • Bagaimana latensi rendah dapat meningkatkan permainan?

  Tetapkan semula BIOS UEFI ke tetapan lalai

  . .) untuk mencapai sistem.

  . . Ini adalah prosedur biasa yang diikuti oleh semua GPU dan bingkai.

  Walau bagaimanapun, anda boleh mengubahnya dengan membenarkan komputer menghantar bingkai pra-diberikan kepada GPU hanya apabila diperlukan, mengelakkan beratur sama sekali. .

  .

  Inilah cara mod latensi rendah Nvidia berfungsi.

  Berikut adalah perbandingan carta dengan NVIDIA untuk permainan yang berbeza apabila mod latency rendah dilumpuhkan, didayakan, dan ditetapkan ke mod ULTRA.

  Ujian masa tindak balas mod latency rendah nvidia

  Sekarang kita tahu apa mod latency rendah dan bagaimana ia berfungsi. Sebelum kami menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membolehkannya, ada beberapa perkara yang harus anda ketahui.

  Untuk membolehkan mod latency rendah, sistem anda mesti terlebih dahulu memenuhi syarat minimum. Di samping itu, membolehkan ciri ini tidak selalu memberi manfaat kepada pengalaman permainan anda. Kadang -kadang, itu sebaliknya.

  . Ini kerana, dalam permainan DirectX 12 dan Vulkan, terserah kepada permainan individu sendiri ketika menghilangkan bingkai, dan tidak sampai ke GPU.

  Juga, anda mesti mempunyai versi pemacu nvidia 436.. Jika tidak, maka pilihan untuk membolehkan mod latency rendah tidak akan tersedia di dalam panel kawalan NVIDIA.

  Selain daripada keperluan sistem, terdapat juga contoh di mana mod latency rendah tidak boleh diaktifkan kerana ia merosot pengalaman permainan anda, seperti:

  • .
  • Sekiranya permainan mula gagap, matikan mod latency rendah.
  • Mod latency rendah boleh merosakkan rendaman, menjadikannya tidak penting untuk permainan perlumbaan.
  • Mod latency rendah dengan ketara meningkatkan pengalaman permainan apabila FPS adalah antara 60 dan 100 Hz. Apa -apa yang lebih tinggi daripada 100 atau lebih rendah daripada 60 Hz mungkin akan mempunyai tindak balas yang tidak penting untuk membolehkan mod latensi rendah.
  • Mod ini mempunyai kesan yang paling banyak jika permainan yang anda mainkan adalah GPU terikat dan kurang CPU-berat.

  Dengan perkara -perkara ini, teruskan belajar bagaimana untuk membolehkan ciri dan meningkatkan pengalaman permainan anda.

  Cara Mengaktifkan Mod Latensi Ultra-Low dari Panel Kawalan Nvidia

  Ikuti langkah -langkah yang diberikan di bawah untuk membolehkan mod latency rendah. .

  1. Klik kanan di ruang kosong di desktop dan klik “Panel Kawalan Nvidia.”Buka Panel Kawalan Nvidia
  2. Dari panel kawalan, beralih ke tab “Urus Tetapan 3D”.Urus Tetapan 3D dari Panel Kawalan Nvidia
  3. Kembangkan menu drop-down di hadapan “mod latency rendah” dan pilih “Ultra.”
  4. .

  Seperti yang anda lihat dari imej di atas, anda juga boleh mengaktifkan mod latency rendah dengan memilih “ON.”Walau bagaimanapun, ini tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap latensi. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakannya jika anda mahu keseimbangan antara penggunaan kuasa dan latensi yang dikurangkan.

  Yang mengatakan, terdapat juga kaedah lain untuk mengurangkan latensi.

  Nvidia refleks rendah

  Satu lagi ciri kad grafik Nvidia ialah “Refleks.”Membolehkan ciri ini mengoptimumkan pelbagai latensi melalui perisiannya, seperti yang berikut:

  • Membuat latensi
  • Latensi periferal
  • Latensi sistem

  . .

  dengan membolehkan refleks nvidia.

  Sudah tentu, anda mesti mempunyai perkakasan yang tepat untuk ciri ini berfungsi. Difahamkan bahawa hampir semua GPU moden menyokong ciri ini, seperti siri RTX, tetapi beberapa GPU warisan juga menyokongnya, termasuk yang berikut:

  • NVIDIA GEFORCE GTX 900 Siri
  • Kemudian, siri Nvidia Geforce GTX 1000
  • Seterusnya, siri Nvidia Geforce GTX 1600
  • NVIDIA GEFORCE GTX 3000 Series

  . Bingkai beratur dan peningkatan kelewatan disebabkan oleh vsync. Tetapi ingat bahawa pilihan ini juga menghalang skrin yang merobek. .

  Soalan Lazim (Soalan Lazim)

  Apa jenis latensi yang ada?

  Semasa merujuk kepada komputer, terdapat pelbagai jenis latensi. Berikut adalah beberapa contoh:
  – Latihan periferal
  – Latihan sistem

  – Latihan CPU
  – Latihan paparan
  – latensi audio dan video
  – Latihan Internet

  Cara mengoptimumkan latensi sistem?

  Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan latensi komputer anda:
  -Gunakan kabel Ethernet

  – Peningkatan kadar pengundian perkakasan (periferal)

  -Gunakan monitor cepat (1ms)

  – Hidupkan mod permainan Windows

  ?

  . Contohnya, jika masa anda klik klik tetikus dan kebakaran watak dalam permainan anda dikurangkan dengan ketara, anda mungkin bertahan.
  Di samping itu, latensi rendah akan menyebabkan kurang lag dan dengan serta-merta menunjukkan ancaman dalam permainan, menjadikan respons anda lebih cepat.

  Cara menghidupkan mod latency rendah nvidia di windows 10

  Cara menghidupkan mod latency rendah nvidia di windows 10

  Adakah anda bergelut dengan mod latency “nvidia rendah tidak muncul pada windows 10” isu? . .

  ? Istilah “latensi” menggambarkan kelewatan antara tindakan yang diingini dan hasil yang diharapkan. Dalam permainan, pemain mengalami dua jenis latensi (kelewatan): latensi sistem dan latensi rangkaian.

  Latihan Sistem Mempengaruhi Pelbagai Parameter Permainan, Seperti Responsif PC, Menujukan Ketepatan, dan Kelebihan Pieker. . Latihan PC mempunyai kesan yang paling banyak terhadap jumlah latensi sistem dan biasanya diselesaikan dengan menghidupkan mod latency ultra-rendah nvidia.

  Latensi rangkaian, sebaliknya, adalah kelewatan antara klien permainan dan pelayan multiplayer, yang juga dikenali sebagai “ping”. Kelewatan sedemikian boleh menjejaskan permainan anda dengan cara yang berbeza, yang membawa kepada pelbagai isu, seperti komunikasi yang tertunda semasa permainan.

  ?

  . Dalam istilah yang lebih mudah, ia merujuk kepada imej yang diletakkan dalam penampan dalam barisan rendering. . Oleh itu, ini mengurangkan kelewatan dan meningkatkan kadar tindak balas.

  .”Akibatnya, latensi dikurangkan sehingga 33 peratus.

  Ciri ini menyokong semua GPU. . Bagi mereka yang menggunakan DirectX 12 dan Vulkan Games, pemandu grafik Nvidia tidak mempunyai kawalan ke atasnya sejak permainan memutuskan bila hendak beratur bingkai.

  “Mod latency yang rendah mempunyai kesan yang paling banyak apabila permainan anda terikat dengan GPU, dan framerates adalah antara 60 dan 100 fps, membolehkan anda mendapatkan respons responsif permainan tinggi tanpa perlu mengurangkan kesetiaan grafik.”

  . Begitu juga jika anda mempunyai latency input semasa permainan, seperti lag tetikus, disebabkan oleh fps rendah (bingkai sesaat). Dalam kes sedemikian, membolehkan mod latency ultra-rendah Nvidia tidak akan membantu keadaan.

  Cara membolehkan mod latency rendah nvidia di windows 10

  Mod Latency Rendah dimatikan secara lalai, yang, seperti yang dinyatakan oleh Nvidia, membawa kepada maksimum yang dilakukan. Anda harus tahu bahawa menghidupkannya akan berpotensi mengurangkan fps anda. .

  Untuk memanfaatkan mod latency rendah, anda perlu menaik taraf pemacu grafik nvidia anda kepada sekurang -kurangnya versi 436.02. Anda boleh memuat turun pemacu nvidia untuk peranti Windows 10 anda terus dari laman web Nvidia atau melalui pengalaman GeForce. Pertama, anda mesti mengetahui versi pemacu grafik nvidia semasa anda untuk memuat turun kemas kini yang tepat untuk sistem anda.

  Untuk membolehkan mod latency Nvidia Ultra-Low, ikuti panduan di bawah:

  1. . Anda boleh melakukan ini melalui carian windows. , dan tekan “Enter”. Anda juga boleh mencari panel kawalan Nvidia dalam dulang sistem anda. Cara yang lebih cepat untuk melakukan ini adalah klik kanan di desktop anda dan pilih “Panel Kawalan Nvidia”.
  2. Di panel kiri, cari pautan “Urus Tetapan 3D” dan klik padanya. . . . Sekiranya anda memilih “Tetapan Program”, pilih permainan yang anda ingin membolehkan ciri tersebut.
  3. Navigasi ke bahagian “mod latency rendah”, dan klik kotak tetapan di sebelah kanan.

  Ini membuka tiga pilihan: OFF, ON, dan ULTRA. Jika anda memilih “off”, enjin permainan akan beratur satu hingga tiga bingkai pada satu masa. . Tetapan “ultra” menghapuskan menunggu dengan menyerahkan bingkai tepat pada waktunya untuk GPU menggunakannya.

  1. .
  2. .

  Perhatikan bahawa membolehkan ciri ini mungkin memberi kesan kepada prestasi permainan anda. Anda boleh menguji bagaimana tetapan berfungsi pada permainan anda dan periksa permainan mana yang lebih baik.

  Jika, pada bila -bila masa, anda ingin membatalkan konfigurasi ini, ulangi langkah -langkah di atas untuk membuka pilihan “Urus 3D” dan pilih “Pulihkan”.

  . .

  1. Kemas kini Pemacu Grafik Nvidia anda

  Seperti yang kita nyatakan di atas, untuk meneroka apa ciri ini boleh dilakukan, anda perlu menaik taraf kepada pemacu grafik nvidia terkini. Anda boleh menyemak versi pemacu terkini di laman web rasmi Nvidia atau menggunakan pengalaman GeForce.

  Anda juga boleh mengemas kini pemacu grafik menggunakan pengurus peranti:

  1. Gunakan Win Logo Key + X Keyboard Shortcut untuk membawa menu “Pengguna Kuasa” dan pilih “Pengurus Peranti”.
  2. Cari peranti grafik Nvidia anda, klik kanan di atasnya dan pilih “Kemas kini Pemandu”.

  Dalam banyak kes, mengemas kini pemandu melalui Pengurus Peranti tidak menghasilkan hasil yang positif. Untuk menjadikan kerja anda lebih mudah, kami mengesyorkan menggunakan perisian pengemaskinian pemandu yang boleh dipercayai seperti pengemaskini pemandu auslogik. . Ia kemudian memasang pemacu terkini yang diluluskan oleh pengeluar peranti.

  Sebaik sahaja anda memasang pengemaskinian pemacu, ia memulakan diagnostik untuk memeriksa masalah pemacu. Ia kemudian memaparkan hasilnya, membolehkan anda melihat keadaan pemandu semasa. .

  Anda kemudian boleh membuat keputusan untuk mengemas kini hanya pemacu grafik Nvidia atau semua pemacu peranti anda. Dengan pengemaskini pemandu Auslogics, anda tidak perlu mengetahui versi, jenis, atau model pemacu. Program ini mengendalikan segala -galanya untuk mengurangkan peluang memasang versi pemacu yang salah.

  Perkara terakhir yang anda mahukan ialah menangani isu berkaitan pemandu yang disebabkan oleh memasang pemacu peranti yang tidak serasi.

  2. Gulungkan semula pemacu grafik nvidia anda

  . .

  Inilah cara melakukannya:

  1. . Tekan kekunci Logo Windows pada papan kekunci anda, taipkan “Pengurus Peranti” (tanpa petikan) dan tekan kekunci “Enter”.
  2. .
  3. Pergi ke tab “Pemandu”, navigasi ke butang “Roll Back Driver” dan klik padanya.

  Kami harap anda dapati penyelesaian ini ke mod “latency rendah yang tidak ditunjukkan pada masalah Windows 10 PC”. Untuk pertanyaan, cadangan, atau maklumat tambahan, jangan ragu untuk mengulas di bawah.